Laurent Cantet: regie en scenario.
Er zijn 9 films gevonden.

L'atelier

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Laurent Cantet. Met o.a. Marina Foïs, Matthieu Lucci, Florian Beaujean en Mamadou Doumbia.

Een vermaarde Parijse schrijfster leidt gedurende de zomer een scenario-workshop voor jonge werkzoekenden in de Zuid-Franse kuststad La Ciotat. Sinds de grote scheepswerf daar eind jaren tachtig sloot, is de werkloosheid er hoog. Deelnemer Antoine blijkt zich - getuige een zelfgeschreven bloederige scène die hij voorleest - verdacht goed in een moordenaar te kunnen verplaatsen. Slim drama met thrillerelementen over radicalisering van Gouden Palm-winnaar Cantet (Entre les murs), dat vraagtekens zet bij de vooroordelen van de maatschappelijk betrokken schrijfster.

Retour à Ithaque

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van Laurent Cantet. Met o.a. Isabel Santos, Jorge Perugorría en Fernando Hechevarria.

Vijf oude vrienden komen samen op een dakterras in Havana om de terugkeer te vieren van Amadeo, die zestien jaar eerder naar Barcelona vertrok. De avond begint gezellig, met muziek, dans en warme herinneringen, maar krijgt al gauw een bittere smaak. Regisseur Cantet maakte met Entre les murs (2008; Gouden Palm, Oscarnominatie) al eerder een bescheiden praatfilm die zich op één locatie afspeelt, maar Retour à Ithaque is veel minder subtiel. De Cubaanse setting is interessant, de acteurs zijn prima, maar de dialogen zitten tjokvol platitudes.

Foxfire

2012 | Misdaad

Frankrijk 2012. Misdaad van Laurent Cantet. Met o.a. Raven Adamson, Katie Coseni, Madeleine Bisson, Claire Mazerolle en Paige Moyles.

Na slechte ervaringen met mannen, begint een groep jonge meiden in het Amerika van de jaren vijftig een eigen bende. Dit op initiatief van gifkikker Legs (nieuwkomer Raven Adamson, de ontdekking van de film), die weet hoe je intimiderende, molesterende, lanterfantende jongens en mannen moet aanpakken: keihard en meedogenloos. Foxfire wil zo veel kwijt over zo veel verschillende zaken - politieke bewegingen, feminisme in de jaren vijftig, armoede, huiselijk geweld, ontluikende liefde, groepsdynamiek, leiderschap, en nog zo wat - dat de film nergens echt een punt weet te maken.

7 Days in Havana

2012 | Drama

Spanje​/​​Frankrijk 2012. Drama van Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé en Elia Suleiman. Met o.a. Josh Hutcherson, Daniel Brühl, Emir Kusturica, Melissa Rivera en Elia Suleiman.

De lijst met makers van deze episodenfilm is indrukwekkend, maar dat geldt niet voor het resultaat. 7 Days in Havana is een zielloos rommeltje, met onbenullige verhaallijntjes die zich ook in elke andere wereldstad hadden kunnen afspelen. Leonardo Padura schreef de scripts voor zeven nogal clichématige verhaaltjes, die de regisseurs voor hun rekening konden nemen. Suleiman en Noé trokken echter hun eigen plan, en niet toevallig zijn hun filmpjes - met afstand - de beste.

Entre les murs

2008 | Drama

Frankrijk 2008. Drama van Laurent Cantet. Met o.a. François Bégaudeau, Agame Malembo-Emene, Angélica Sancio en Arthur Fogel.

In de zeer multiculturele klas van een Parijse middelbare school riskeren de leerlingen een scherpe opmerking als ze iets doms of vervelends zeggen, maar ook hun leraar, de tegen de stroom in nog steeds idealistische François Marin, krijgt het voor zijn kiezen wanneer hij zijn woorden ongelukkig kiest. IJzersterk, fascinerend drama over de psychologische oorlogsvoering tussen leerlingen en het docentenkorps. Naar de semiautobiografische roman van hoofdrolspeler Bégaudeau. De amateurcast vertolkt zo ongeveer zichzelf. Kreeg veel nominaties en prijzen, waaronder in Cannes: de eerste Gouden Palm voor een Franse film sinds 1987.

Vers le sud

2005 | Drama

Frankrijk​/​​Canada 2005. Drama van Laurent Cantet. Met o.a. Charlotte Rampling, Karen Young, Louise Portal en Ménothy Cesar.

Intelligent geregisseerd drama over drie vrouwen die aan het einde van de jaren zeventig in Haïti seks kopen bij lokale jonge mannen. De paradijselijke beelden contrasteren met de pijn en het verdriet die na de onvermijdelijke cultuurbotsing loskomen. De grote kwaliteit van Vers le sud bestaat eruit dat de grote thema's nergens nadrukkeljik worden gepresenteerd.

L'emploi du temps

2001 | Drama

Frankrijk 2001. Drama van Laurent Cantet. Met o.a. Karin Viard, Nicolas Kalsch, Marie Cantet, Monique Mangeot en Jean-Pierre Mangeot.

Cantet maakt het soort geëngageerde, nagels-op-het-schoolbord-cinema waar critici graag papieren bomen over opzetten en festivaljury's in haute couture gewichtige prijzen over uitstrooien. Dat hoeft geen belemmering te zijn voor sterke films, waarvan akte in dit verhaal over kantoorstropdas Vincent (Recoing) die zijn baan verliest en dat voor gezin en vrienden verzwijgt. Een verontrustende solozwerftocht door een plotseling zinloos geworden allemansbestaan begint. Het gegeven leverde eerder de vermakelijke Franse tragikomedie Une époque formidable (1991) op, in alles het tegenovergestelde van het sluipend akelige L'emploi du temps.

Ressources humaines

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Laurent Cantet. Met o.a. Jalil Lespert, Jean-Claude Vallod, Chantal Barré, Véronique De Pandelaère en Michel Begnez.

Aanstormend scenarist-regisseur Cantet werd de golden boy van Frankrijk door dit fijnzinnige drama over werk. Lespert speelt Frank, wiens vader al dertig jaar als arbeider in een metaalfabriek werkt. Frank komt ook bij het bedrijf werken, maar dan als management trainee. Hierdoor komen vader en zoon recht tegenover elkaar te staan. Ressources humaines biedt sterk menselijk drama in een realistisch neergezet werkklimaat, koel gefilmd door Matthieu Poirot-Delpech. De acteurs, uitgezonderd Lespert, schijnen geselecteerd te zijn bij arbeidsbureaus in de buurt.

Les sanguinaires

1997 |

Frankrijk 1997. Laurent Cantet. Met o.a. Frédéric Pierrot, Catherine Baugué, Djallil Lespert, Marc Adjadj en Nathalie Bensard.

Aanstormend scenarist-regisseur Cantet werd de golden boy van Frankrijk door dit fijnzinnige drama over werk. Lespert speelt Frank, wiens vader al dertig jaar als arbeider in een metaalfabriek werkt. Frank komt ook bij het bedrijf werken, maar dan als management trainee. Hierdoor komen vader en zoon recht tegenover elkaar te staan. Ressources humaines biedt sterk menselijk drama in een realistisch neergezet werkklimaat, koel gefilmd door Matthieu Poirot-Delpech. De acteurs, uitgezonderd Lespert, schijnen geselecteerd te zijn bij arbeidsbureaus in de buurt.