Amanda Silver: scenario en productie.
Er zijn 8 films gevonden.

Avatar: The Way of Water

2022 | Actie

Verenigde Staten 2022. Actie van James Cameron. Met o.a. Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Sam Worthington, Kate Winslet en Giovanni Ribisi.

In dit vervolg op de sf-kaskraker Avatar (2009) worden de blauwe helden uit het origineel weer opgejaagd door snode aardbewoners, waarop ze hun toevlucht zoeken bij een vredig watervolk. Regisseur Cameron bleef dertien jaar sleutelen aan dit drie uur durende epos, dat zich grotendeels op en onder water afspeelt, en dat is te merken: de beelden zijn vaak adembenemend – in 3D althans, op een zo groot mogelijk scherm. Wel blijft het geheel iets weghouden van een computerspel, mede vanwege het soms lachwekkend houterige drama. Alsof niet alleen de techniek, maar ook het scenario ontstond met behulp van AI. Pas in de explosieve climax komt de film echt tot leven.

Mulan

2020 | Actie, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 2020. Actie van Niki Caro. Met o.a. Liu Yifei, Donnie Yen, Gong Li, Jet Li en Jason Scott Lee.

Disneytekenfilm Mulan (1998) was wat grillig van toon, met slapstickhumor en vrolijke Disneysongs, maar ook ernstig drama en epische veldslagen. Verstandig dus dat de makers van deze live-actionbewerking besloten de liedjes en lollige sidekicks te schrappen en meer een young adult-avonturenfilm te maken. De plot, naar een oude Chinese legende, is in grote lijnen ongewijzigd: ten tijde van de Han-dynastie doet een tienermeisje zich voor als jongen om mee te kunnen strijden tegen een groep kwaadaardige Hunnen. Het script is soms houterig, maar regisseur Caro (Whale Rider) pakt uit met enerverende actie, prachtige decors en een inspirerende heldin.

Jurassic World

2015 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm

Verenigde Staten 2015. Sciencefiction van Colin Trevorrow. Met o.a. Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Omar Sy, Vincent D'Onofrio en Ty Simpkins.

Tweeëntwintig jaar na het klassieke eerste deel beleven de T-Rex en zijn monsterlijke soortgenoten een nieuw Jurassic-avontuur. Regisseur Trevorrow voorziet een voorspelbaar en bij vlagen ridicuul verhaal van clichématige personages, maar ook van prima dinosaurussen. Vooral de nieuwe Indominus Rex en zijn vechtpartijen zijn indrukwekkend door de geslaagde mix van special effects en animatronics. De originele soundtrack klinkt nog even geweldig als toen, en Chris Pratt is een charismatische hoofdrolspeler, maar Jurassic World mist de magie en visuele flair van het origineel.

Dawn of the Planet of the Apes

2014 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2014. Sciencefiction van Matt Reeves. Met o.a. Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Terry Notary en Keri Russell.

Pratende apen: het blijft een lastig concept om te verfilmen. De zes Planet of the Apes-films plus tv-serie die tot 2001 verschenen, waren bij vlagen vernuftig en spannend, maar de acteurs in apenpakken bleven suf. Dan pakte reboot Rise of the Planet of the Apes (2011) verrassend goed uit: de apen kwamen uit de computer en spraken amper. In dit vervolg - waarin de beesten na een dodelijke virusuitbraak strijden met het laatste restje mensheid - zijn de effecten nog beter. Visueel is de film soms verbluffend goed. Helaas valt nu het rommelige script tegen. In 2017 verscheen het vervolg, War for the Planet of the Apes.

Rise of the Planet of the Apes

2011 | Actiefilm, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 2011. Actiefilm van Rupert Wyatt. Met o.a. James Franco, Andy Serkis, Freida Pinto, John Lithgow en Terry Notary.

Op zoek naar een geneesmiddel tegen de voortschrijdende dementie van zijn vader ontdekt Will (Franco) een veelbelovend goedje, dat hij natuurlijk eerst moet testen. Als proefdier krijgt hij de beschikking over chimpansee Caesar. Diens geestesvermogens nemen na behandeling met het middel spectaculair toe. Misschien wel té spectaculair. Fraaie prequel op de klassieke Planet of the Apes-films uit de jaren zeventig. Een glansrol voor Andy Serkis die met motion capture-techniek een zeer menselijke chimp neerzet. Oscarnominatie voor de special effects. In 2014 en 2017 verschenen prima vervolgfilms.

The Relic

1997 | Horror, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Japan​/​​Nieuw-Zeeland 1997. Horror van Peter Hyams. Met o.a. Penelope Ann Miller, Tom Sizemore, Linda Hunt, James Whitmore en Clayton Rohner.

Een antropoloog neemt in een Zuid-Amerikaans land deel aan een sjamanistische ceremonie, en flipt. Als hij weer bijkomt probeert hij wanhopig een zending materiaal naar het Chicago Museum of Natural History tegen te houden, maar hij is te laat. Al snel nadat de kratten aankomen in het museum vallen de eerste doden. Aan conservator Margo Green (Miller) en rechercheur D'Agosta (Sizemore) de taak om uit te zoeken wat er rondsluipt in de catacomben van het museum. Gebaseerd op een bestseller van Douglas Preston en Lincoln Child, het boek was een stuk beter. Niettemin: aardige horror.

Eye for an Eye

1996 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1996. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Sally Field, Kiefer Sutherland, Ed Harris, Beverly D'Angelo en Joe Mantegna.

Het verhaal - over een moeder die de moord op haar dochter wil wreken - is voor een regisseur van het kaliber John Schlesinger nogal doorsnee en tamelijk ongeloofwaardig. Maar dat is bijzaak met een actrice als Sally Field in de hoofdrol. Wat kan ze toch heerlijk van streek raken, bijna even meeslepend als haar grote voorbeeld Barbara Stanwyck, en wat gun je haar op zo'n moment de sterke schouder van de immer betrouwbare Ed Harris. Stotterende Kiefer Sutherland is een rasboef met vetkuif en druipsnor, de man die hun dochter heeft verkracht en vermoord, maar die door een juridische fout toch weer vrij rondloopt.

The Hand That Rocks the Cradle

1992 | Thriller

Verenigde Staten 1992. Thriller van Curtis Hanson. Met o.a. Rebecca De Mornay, Annabella Sciorra, Matt McCoy, Ernie Hudson en Julianne Moore.

Peyton Flanders (De Mornay) lijkt de perfecte kinderoppas voor het echtpaar Bartel (Sciorra en McCoy). Maar al gauw blijkt ze duistere bedoelingen te hebben met het gezinnetje. En niet zonder reden naar blijkt. Hanson (Bad Influence, The River Wild) houdt nogal van het grote effect, maar betoont zich tegelijkertijd een kundig acteursregisseur: De Mornay is onvergetelijk als de 'nanny from hell'. De typering waarmee de film werd uitgebracht, vat het perfect samen: 'Achter een onschuldig gezicht en een uitdagende glimlach schuilt een niet te stoppen razernij.'