Willem Dafoe (1955): cast en scenario.
Er zijn 84 films gevonden.

Poor Things

2023 | Drama, Komedie, Sciencefiction, Romantiek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2023. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Ramy Youssef en Hanna Schygulla.

Londen, ergens eind 19de eeuw. Bella (Stone, in haar beste rol tot dusver) is de aangenomen dochter van de Frankenstein-achtige chirurg Godwin Baxter (Dafoe), die door Bella kortweg God genoemd wordt. Bella is Gods meest geslaagde experiment. Ze lijkt aanvankelijk niet helemaal goed bij haar hoofd, totdat duidelijk wordt dat Bella’s brein ver achterloopt bij haar lichaam, en dat ze dat in sneltreinvaart aan het inhalen is. Overweldigende nieuwe film van Lanthimos en Stone – die ook al samenwerkten voor The Favourite – is vaak hilarische, maar ook aangrijpende en intrigerende bewerking van de gelijknamige roman van de Schot Alasdair Gray. Genomineerd voor elf Oscars.

Asteroid City

2023 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2023. Komedie van Wes Anderson. Met o.a. Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright en Tilda Swinton.

Zoals wel vaker in de films van Anderson (The Grand Budapest Hotel, The French Dispatch) lopen er in deze film verschillende werkelijkheden door elkaar. Maar de belangrijkste speelt zich af in Asteroid City, een afgelegen woestijnplaatsje in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Daar landt opeens een (vriendelijke) alien, wat de levens van de handvol personages die op dat moment in Asteroid City verblijven, voorgoed zal veranderen. In pasteltinten geschoten ode aan de buitenbeentjes, die regisseur Anderson volpropte met bekende acteurs, voor wie hij een keur aan heerlijk eigenzinnige en droogkomische personages schreef. Wel wat topzwaar, maar ook zeer vermakelijk en af en toe zelfs ontroerend.

The Northman

2022 | Thriller

Verenigde Staten 2022. Thriller van Robert Eggers. Met o.a. Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy en Ethan Hawke.

‘Wreek vader, red moeder, dood Fjölnir!’ Dat is de simpele opdracht die de jonge Vikingprins Amleth zichzelf geeft wanneer hij als tiener ziet hoe zijn vader vermoord wordt door diens halfbroer Fjölnir. Jaren later, Amleth (Skarsgård) is inmiddels een goedgetrainde ‘berserker’, krijgt hij eindelijk de kans zijn plannen uit te voeren. Barokke verfilming van beroemd Noors heldenverhaal, dat zich afspeelt in de 10de eeuw en de inspiratie vormde voor onder meer Shakespeare’s Hamlet. Eerste grote publieksfilm van Eggers, die eerder opviel met de (obsessief) goed geresearchte films The Witch en The Lighthouse. The Northman is vaak over de top, maar visueel indrukwekkend en ondanks de ruim twee uur geen seconde te lang.

The Card Counter

2021 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​China​/​​Verenigde Staten 2021. Thriller van Paul Schrader. Met o.a. Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe en Alexander Babara.

Beroepsgokker William Tell (Isaac op zijn onderkoeldst), blijft altijd onbewogen aan de speeltafels, maar sleept een groot persoonlijk trauma met zich mee. En doet daar nog elke dag boete voor. De kans op verlossing dient zich echter aan wanneer de jonge Cirk (Sheridan) hem vertelt over een wraakactie die hij van plan is. Opnieuw fraaie karakterstudie van de streng protestants opgevoede Schrader, die altijd verhalen schrijft over eenzame, gekwelde zielen. Meestal – zoals bij Affliction, First Reformed én The Card Counter – doet hij ook zelf de regie, een enkele keer geeft hij zijn script uit handen. Zoals bij Scorsese’s sombere meesterwerk Taxi Driver.

Nightmare Alley

2021 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Mexico​/​​Canada 2021. Misdaad van Guillermo del Toro. Met o.a. Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe en Richard Jenkins.

Amerika, 1939. Stanton Carlisle (Cooper) is een man met een duister verleden, wanhopig op zoek naar een betere toekomst. Tussen de ‘freaks’ op de kermis vindt hij even rust, maar echt tevreden of gelukkig wordt hij niet en al snel wil hij meer. Waarna hij met kermisklant Molly (Mara) naar de grote stad trekt. Prachtig sinister sprookje over bedrog en hoe mensen bedrogen willen worden van de Mexicaanse regisseur Del Toro (van Oscarwinnaar The Shape of Water). Gebaseerd op de gelijknamige film noir uit 1947 van Edmund Goulding.

Spider-Man: No Way Home

2021 | Actie, Sciencefiction

Verenigde Staten 2021. Actie van Jon Watts. Met o.a. Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Marisa Tomei en Jon Favreau.

Sinds 2002 zijn er maar liefst drie verschillende filmreeksen over Spider-Man verschenen, steeds met een andere hoofdrolspeler. Met dat vrij absurde gegeven werd inventief gespeeld in de sublieme animatiefilm Into the Spider-Verse (2018), en nu ook in dit vervolg op Spider-Man: Far From Home (2019). De titelheld werkt ditmaal samen met Doctor Strange, die met een mislukte toverspreuk per ongeluk allerlei parallelle universums opent. Dat leidt tot verrassende bijrollen en leuke grapjes, maar niet per se tot een heel sterk of coherent verhaal. Het is vooral genieten van de fijne ensemblecast, en de humane boodschap is ook mooi.

The Lighthouse

2019 | Drama, Horror

Verenigde Staten 2019. Drama van Robert Eggers. Met o.a. Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman en Logan Hawkes.

New England, 1890. Vuurtorenwachters Thomas (Dafoe) en Ephraim (Pattinson) zullen samen een maand moeten doorbrengen in een verlaten vuurtoren op een afgelegen eiland. Het wordt een onvergelijkbare battle of wills, waarbij koortsdroom en werkelijkheid regelmatig in elkaar overvloeien. Eggers, die het scenario samen met zijn broer Max schreef, koos voor filmen in zwart-wit en schreef de rollen van Thomas en Ephraim met Dafoe en Pattinson in gedachten. The Lighthouse is heel anders van toon (veel luider en barokker) dan Eggers’ debuutfilm, culthit The Witch (2015), maar even beklemmend en unheimisch.

Motherless Brooklyn

2019 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2019. Misdaad van Edward Norton. Met o.a. Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, Bobby Cannavale en Willem Dafoe.

Acteur Edward Norton moet gek zijn op klassieke Hollywoodcinema: zijn regiedebuut Keeping the Faith (2000) was een typische screwballkomedie, en met Motherless Brooklyn (naar de roman van Jonathan Lethem) kiest hij voor pure film-noir, compleet met gleufhoeden, jazzsoundtrack en stemmige voice-over. Hij speelt zelf een detective met Tourette-syndroom, die zich na de moord op zijn baas vastbijt in diens onvoltooide laatste zaak. Puike cast, sfeervol en onderhoudend, maar ook wat aarzelend verteld. Je vraagt je af wat een meer geroutineerd cineast (Fincher? De Coens?) met het materiaal had kunnen doen.

Manou op de Meeuwenschool

2019 | Animatie, Avonturenfilm, Komedie

Duitsland 2019. Animatie van Christian Haas. Met o.a. Kate Winslet, Willem Dafoe, Rob Paulsen, Josh Keaton en Julie Nathanson.

De kleine vogel Manou groeit op in een meeuwennest. Wanneer hij leert vliegen, ontdekt hij dat hij geen meeuw is zoals zijn vader en moeder, maar een zwaluw. Als hij enkele andere zwaluwen ontmoet, leert Manou wie hij écht is.

At Eternity's Gate

2018 | Drama, Biografie

Frankrijk​/​​Ierland​/​​Verenigde Staten​/​​Zwitserland​/​​Verenigd Koninkrijk 2018. Drama van Julian Schnabel. Met o.a. Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen en Mathieu Amalric.

Impressionistisch portret van de laatste maanden uit het leven van Vincent van Gogh. Gemaakt door Julian Schnabel, regisseur van onder meer The Diving Bell and the Butterfly en zelf ook kunstschilder. Schnabel stond erop dat Dafoe Van Gogh zou spelen, ook al was de acteur met zijn 63 jaar bijna twee keer zo oud als Vincent (die stierf op zijn 37ste). Schnabel krijgt gelijk, want Dafoe maakt een onuitwisbare indruk als de gekwelde, maar ook bezielde en gedreven kunstenaar. En werd uitgeroepen tot beste acteur op het festival van Venetië 2018.

Togo

2019 | Drama

Verenigde Staten 2019. Drama van Ericson Core. Met o.a. Willem Dafoe, Thor Heyerdahl, Julianne Nicholson, Michael McElhatton en Michael Gaston.

In dit waargebeurde verhaal wordt op de toendra van Alaska de moed en vastberadenheid van Leonhard Seppala en zijn sledehond Togo getest.

Aquaman

2018 | Actie, Avonturenfilm

Australië​/​​Verenigde Staten 2018. Actie van James Wan. Met o.a. Jason Momoa, Amber Heard, Dolph Lundgren, Nicole Kidman en Julie Andrews.

Het filmuniversum van DC, dat in 2013 begon met Man of Steel, wil maar niet floreren zoals dat van concurrent Marvel, maar dit op zichzelf staande verhaal over Atlantiër Aquaman springt er best positief uit. Dat hoofdrolspeler Momoa het uiterlijk heeft van een showworstelaar is toepasselijk, want de film is één groot kitschfestijn, compleet met glitterpakjes, soapdialogen en overdadig vuurwerk. Hinderen doet dat nauwelijks, omdat de makers verder niets pretenderen. De exotische locaties en manische actiescènes getuigen van creatief vernuft, en de plot is een geinige mix van Star Wars, Indiana Jones en De kleine zeemeermin.

The Florida Project

2017 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2017. Drama van Sean Baker. Met o.a. Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe, Valeria Cotto en Christopher Rivera.

Met prijzen overladen sociaal drama over armoede en onverantwoord ouderschap. Maar door de energieke en levensechte hoofdrollen van de zesjarige Brooklynn Prince en de 23-jarige Bria Vinaite nooit zwaar of prekerig. Op locatie in een budgetmotel geschoten door regisseur Sean Baker, die een paar jaar geleden al was opgevallen met zijn volledig op iPhone 5S-geschoten transgenderdrama Tangerine. Acteur Willem Dafoe kreeg voor zijn (bij)rol als no-nonsense motelmanager Bobby terecht een Golden Globe- en Oscar-nominatie.

Mountain

2017 | Documentaire

Australië 2017. Documentaire van Jennifer Peedom.

Documentaire gebaseerd op het boek van Robert Macfarlane. De film brengt een ode aan de bergen. Een bergtop bereiken wordt gezien als een grote prestatie, met de nodige risico's. Verteller: Willem Dafoe.

Justice League

2017 | Actie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2017. Actie van Zack Snyder. Met o.a. Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ezra Miller en Ciarán Hinds.

Na de dood van Superman in Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) is de aarde behoorlijk kwetsbaar geworden voor een buitenaardse aanval. Reden genoeg voor Batman om een team van superhelden te formeren, maar voordat hij zo ver is staat de demonische schurk Steppenwolf al op de stoep om het einde der tijden in te luiden. Slappe poging van stripfabriek DC om het succes van Marvels The Avengers te evenaren, inclusief rommelig plot en matige special effects. Spaarzame lichtpuntjes: The Flash als komische noot en Wonder Woman die het aanvoerderschap van de Justice League opeist.

Murder on the Orient Express

2017 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 2017. Mysterie van Kenneth Branagh. Met o.a. Kenneth Branagh, Johnny Depp, Judi Dench, Michelle Pfeiffer en Willem Dafoe.

Tijdens een luxe treinreis door vooroorlogs Europa wordt een moord gepleegd. Aan meereizend detective Poirot (regisseur Branagh met extravagante snor) de vraag: wie van zijn twaalf medepassagiers is de dader? Zoveelste verfilming van Agatha Christies beroemde whodunit is bedoeld als nostalgisch vermaak met klassieke Hollywoodgrandeur, maar voelt vooral oubollig, met z'n typetjes, belegen grapjes en inmiddels overbekende uitkomst. Van de sterrencast en fraaie panoramashots valt best te genieten, maar een inventieve update à la BBC-serie Sherlock had meer kunnen toevoegen.

What Happened to Monday

2017 | Sciencefiction, Actie

Verenigd Koninkrijk 2017. Sciencefiction van Tommy Wirkola. Met o.a. Noomi Rapace, Glenn Close, Willem Dafoe, Marwan Kenzari en Christian Rubeck.

In een nabije toekomst ziet het Child Allocation Bureau er streng op toe dat ieder gezin zich aan de eenkindpolitiek houdt. Zeven eeneiige zussen, vernoemd naar alle dagen in de week, zitten hierom ondergedoken en mogen alleen op hun eigen weekdag naar buiten. Als Monday opeens niet meer thuis komt gaan haar zussen de strijd aan met het Child Allocation Bureau.

Death Note

2017 | Thriller, Misdaad, Fantasy, Horror, Drama

Verenigde Staten 2017. Thriller van Adam Wingard. Met o.a. Nat Wolff, Lakeith Stanfield, Margaret Qualley, Shea Whigham en Willem Dafoe.

Light Turner, outsider op een high school in het druilerige Seattle, vindt een notitieboek waarmee hij mensen kan vermoorden door hun namen op te schrijven. Zijn handelen blijft niet onopgemerkt en al snel vervalt hij in een kat-en-muisspel met een eigenaardige detective genaamd ‘L’. Magere adaptatie van de gelijknamige Japanse manga- en animeserie waarbij de intelligentie en het gewicht van het origineel zijn vervangen door onnodig sentiment en hysterisch acteerwerk. De expliciete gore, fraaie visuals én Willem Dafoe als doodenge ‘death god’ zijn helaas niet genoeg om het in sneltreinvaart zwenkende plot en de afgevlakte personages te compenseren.

The Great Wall

2016 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

China​/​​Verenigde Staten 2016. Actiefilm van Yimou Zhang. Met o.a. Matt Damon, Tian Jing, Pedro Pascal, Willem Dafoe en Andy Lau.

Deze dure Chinees-Amerikaanse coproductie is nauwkeurig ontworpen om zowel in het Oosten als het Westen een massapubliek aan te trekken en China op de kaart te zetten als volwaardige Hollywoodpartner. Het scenario - over monsters die in een mythisch verleden de Chinese Muur aanvallen - lijkt wel samengesteld aan de hand van een algoritme: de personages zijn zielloos, de dialogen lachwekkend afgezaagd en de plotgaten enorm. Tegen zoveel liefdeloze berekening is zelfs het verzamelde talent van regisseur Zhang (Hero), diens bedreven camerateam en de internationale sterrencast niet opgewassen.

Pasolini

2014 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Italië 2014. Biografie van Abel Ferrara. Met o.a. Willem Dafoe, Adriana Asti, Ninetto Davoli, Maria de Medeiros en Riccardo Scamarcio.

Abel Ferrara (Bad Lieutenant) brengt een avant-gardistische hommage aan de revolutionaire cineast Pier Paolo Pasolini. Hij toont de laatste dagen van de regisseur, tussen de afronding van diens controversiële Saló o le 120 giornate di Sodoma en zijn vroege dood, en wisselt dat af met drie verfilmde scènes van Porno-Teo-Kolossal, het nooit voltooide project van Pasolini. Ondanks een wat rommelige opzet levert het een intrigerend portret op, waarbij de nodige voorkennis van Pasoloni en zijn werk wel vereist is.

A Most Wanted Man

2014 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 2014. Thriller van Anton Corbijn. Met o.a. Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Robin Wright, Rachel McAdams en Grigoriy Dobrygin.

Dat topacteur Hoffman, die begin 2014 overleed aan een overdosis, in A Most Wanted Man een gedesillusioneerde, zwaar drinkende spion vertolkt, verleent Anton Corbijns derde speelfilm een extra melancholisch randje. Maar verder blijft deze degelijke, sfeervolle John le Carré-verfilming, over de jacht op een vermeende terrorist in Hamburg, wat op afstand. Zoals van Corbijn mag worden verwacht zijn de plaatjes fraai, en de cast is top, maar echt spannend of meeslepend wil de film niet worden. En het Engels-met-Duits-accent dat iedereen spreekt is nogal lullig.

The Grand Budapest Hotel

2014 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2014. Komedie van Wes Anderson. Met o.a. Ralph Fiennes, Tony Revolori, Adrien Brody, Willem Dafoe en F. Murray Abraham.

Monsieur Gustave, de flamboyante conciërge van vijfsterrenhotel Grand Budapest (energiek en met perfecte timing gespeeld door Ralph Fiennes) probeert in 1932 samen met piccolo Zero (Revolori) uit handen van de fascisten te blijven. Voor het eerst schemert er in Andersons jongensboekwereld iets van de boze buitenwereld door. Wat nog niet wil zeggen dat The Grand Budapest Hotel niet meer herkenbaar is als een Wes Anderson-film. De malle personages, bonte kleuren en hyperrealistische omgeving zijn gebleven. Net als de droogkomische humor, de tomeloze energie en de bijzondere aandacht voor vorm en aankleding.

Bad Country

2014 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 2014. Actiefilm van Chris Brinker. Met o.a. Matt Dillon, Willem Dafoe, Neal McDonough en Amy Smart.

Willem Dafoe leende zijn verweerde tronie voor een fraai staaltje swamp crime anno 1983 in Baton Rouge, Louisiana. Dafoe speelt de lompe rechercheur, met imposante snor, vet haar en leren jasje. Weerwoord komt van dito uitgedoste Matt Dillon, spil in een misdaadorganisatie met rechts-extremistische sympathieën. De spanning stijgt als Dillon gaat werken als informant, maar niet optreedt als dociele loopjongen voor de politie. De zaak is gebaseerd op feiten en wordt als solide combinatie van actie en drama gepresenteerd, met de benauwde hitte van het zuiden als last en verlossing.

Odd Thomas

2013 | Horror, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2013. Horror van Stephen Sommers. Met o.a. Anton Yelchin, Addison Timlin, Willem Dafoe en Gugu Mbatha-Raw.

Odd Thomas is een virtuoze snackbar-kok, zijn klanten zijn dol op hem, hij heeft een leuke vriendin. En hij kan praten met geesten van dode mensen. Die gave gebruikt hij om misdaden op te lossen. Dan ziet hij plotsklaps bodachs, demonische wezens, onzichtbaar voor gewone mensen, die alleen verschijnen als er iets heel erg vreselijks staat te gebeuren. Horror met een komische ondertoon, waarin Yelchin goed gecast is als het jongensachtige, sympathieke titelpersonage. Toch valt de film tegen, zeker in vergelijking met de bestseller van de immens populaire griezelauteur Dean Koontz.

John Carter

2012 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 2012. Actiefilm van Andrew Stanton. Met o.a. Taylor Kitsch, Lynn Collins, Samantha Morton, Willem Dafoe en Thomas Haden Church.

Live-actiondebuut van tweevoudig Oscarwinnaar Andrew Stanton die eerder bij Pixar WALL-E en Finding Nemo maakte. Stanton wil met John Carter een hommage brengen aan sciencefictionschrijver Edgar Rice Burroughs die in 1912 debuteerde met A Princess of Mars. Ondanks sterke punten maakt de film een gemakzuchtige indruk. De logica van het verhaal rammelt hier en daar en Stanton bleek niet in staat genreclichés een nieuwe wending te geven. Dat alles zorgt voor een overheersend gevoel van déjà vu. Geflopt aan de Amerikaanse bioscoopkassa.

The Hunter

2011 | Thriller

Australië 2011. Thriller van Daniel Nettheim. Met o.a. Willem Dafoe, Frances O'Connor, Sam Neill, Morgana Davies en Finn Woodlock.

In opdracht van een mysterieus biotechbedrijf vertrekt eenzame jager Martin (Dafoe) naar Tasmanië. Zijn missie: het opsporen van de Tasmaanse tijger, een diersoort die al sinds 1936 als uitgestorven wordt beschouwd. Maar aangekomen op het eiland wordt Martin al snel opgeslokt door de lokale intriges: eco-activist Jarrah wordt al meer dan een jaar vermist, en diens vrouw Lucy kan Martins hulp goed gebruiken. Intrigerende existentialistische thriller met een hoofdrol voor de wonderschone Tasmaanse wildernis. Dafoe is volledig in zijn element als gekwelde loner.

Miral

2010 | Drama

Frankrijk​/​​Israël​/​​Italië​/​​India 2010. Drama van Julian Schnabel. Met o.a. Freida Pinto, Hiam Abbass, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe en Makram Khoury.

Uiterst rommelig portret van de Palestijnse Miral, een zeventienjarig meisje dat opgroeit in een kindertehuis in Jerusalem. Als ze wordt aangewezen om les te geven in een vluchtelingenkamp opent ze voor het eerst haar ogen voor het lot van haar landgenoten en raakt ze gevangen tussen haar liefde voor een militante PLO-leider en haar vredelievende opvoeding. De Indiase Pinto is volledig miscast als het titelpersonage. Naar de gelijknamige roman van Rula Jebreal, de toenmalige vriendin van regisseur Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly).

My Son, My Son What Have Ye Done?

2009 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2009. Drama van Werner Herzog. Met o.a. Michael Shannon, Willem Dafoe, Chloë Sevigny, Brad Dourif en Udo Kier.

Brad vermoordt op een dag zijn moeder, waarna hij zich opsluit met twee bijzondere gijzelaars. Terwijl agent Havenhurst op veilige afstand met de ogenschijnlijk levensgevaarlijke Brad onderhandelt, laten flashbacks zien hoe het zover heeft kunnen komen.

Fantastic Mr. Fox

2009 | Animatie, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 2009. Animatie van Wes Anderson. Met o.a. George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman en Willem Dafoe.

Als titelheld Mr. Fox hoort dat Mrs. Fox zwanger is moet hij haar beloven te stoppen met stelen. Dat houdt hij zowaar even vol, maar na een paar jaar komt het wilde beest in hem weer boven. Mr. Fox kruipt uit zijn hol, gaat bovengronds in een holle boom wonen en brengt nachtelijke bezoekjes aan de voorraadschuren van de gemene boeren Boggis, Bunce en Bean. Fraaie stop motion animatiefilm van regisseur Anderson, die het jeugdboek van Roald Dahl transformeerde tot een droogkomische ode aan de eigenzinnigheid. Ook, juist, geschikt voor volwassenen.

Daybreakers

2009 | Thriller, Horror, Actiefilm, Sciencefiction

Australië​/​​Verenigde Staten 2009. Thriller van Michael Spierig en Peter Spierig. Met o.a. Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill, Claudia Karvan en Mungo McKay.

In 2019 bedraagt de ratio vampieren:mensen 95:5 procent. Die nijpende voedselschaarste verandert de bloedzuigers in nóg onaangenamere types. Wetenschapper Edward Dalton (Hawke), vampier met ethiek, zet een tandje bij om een alternatief te vinden. Wat een parabel had kunnen zijn op de parasietenmentaliteit van de hedendaagse welvaartsmens verwatert met luidruchtig hatsekiedee al snel tot formulehorror plus popcornsciencefiction. Daarbij ziet de kille nachtwereld van het nabije nu, door de Spierig-broers in hun eigen Down Under gecreëerd, er akelig overtuigend neon-noir uit. Als niet-vampier bijrollend: Aussie-acteerinstituut Claudia Karvan.

Cirque du Freak: The Vampire's Assistant

2009 | Fantasy, Komedie, Avonturenfilm, Actiefilm, Horror, Thriller

Verenigde Staten 2009. Fantasy van Paul Weitz. Met o.a. Chris Massoglia, John C. Reilly, Willem Dafoe, Salma Hayek en Josh Hutcherson.

Voor veertig miljoen dollar fraai aangekleed kinderspookhuis, naar de Vampire Blood-romantrilogie door horrorschrijver Darren Shan, mikt op dezelfde tienerdoelgroep die de Twilight- en Underworld-films tot lucratieve ondernemingen maakte. Waarin schoolvrienden Darren en Steve het reizend rariteitenkabinet Cirque du Freak bezoeken en daar de vampier Larten Crepsley ontmoeten. Diens spin-met-tandjes Madame Octa zet een ketting van onfortuinlijkheden in gang. Genreconnaisseurs zien enkele opvallende gelijkenissen met Ray Bradburys klassieke fantasyroman Something wicked this way comes. Freaky bijrolletjes van Salma Hayek, Willem Dafoe, Ken Watanabe en Jane Krakowski.

Antichrist

2009 | Drama, Horror

Denemarken​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Italië​/​​Polen 2009. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg.

Verontrustend portret van een geesteszieke vrouw, die na de dood van haar kind samen met haar man, een afstandelijke therapeut, naar hun huisje in het bos trekt. Eden noemen ze het, maar in handen van provocateur Von Trier verandert de paradijselijke natuur al snel in 'Satans kerk', bevolkt door pratende wolven en verminkte lichamen. De gruwelijk expliciete seks- en martelscènes zorgden voor de nodige controverse, maar Antichrist is als afspiegeling van de psyche van de maker - Von Trier leed aan een ernstige depressie - een overdonderend kunstwerk.

Trilogia II: I skoni tou hronou

2008 | Drama

Griekenland​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Rusland 2008. Drama van Theodoros Angelopoulos. Met o.a. Willem Dafoe, Michel Piccoli, Bruno Ganz, Irène Jacob en Christiane Paul.

Tegen de achtergrond van verschillende continenten schetst de Griekse filmnestor Angelopoulos de familiegeschiedenis van A (Dafoe), een Amerikaanse filmregisseur met Griekse voorouders. Terwijl hij een film opneemt in Rome, raakt in Berlijn A's dochter vermist. Angelopoulos houdt afstand van zijn personages en vraagt met zijn losse verhaalstructuur enig geduld van de kijker: die ziet een mooie verzameling acteurs, een tikje verdwaald in een visueel poëtische film. Angelopoulos (1935) overleed in 2012 tijdens de productie van het derde deel van dit drieluik dat met The Weeping Meadow was begonnen.

Fireflies in the Garden

2008 | Drama

Verenigde Staten 2008. Drama van Dennis Lee. Met o.a. Ryan Reynolds, Willem Dafoe, Julia Roberts, Emily Watson en Carrie-Anne Moss.

Een tragisch voorval tijdens een familiebijeenkomst geeft een getraumatiseerde dertiger (Reynolds) de gelegenheid in het reine te komen met zijn autoritaire vader (Dafoe). Debuterend speelfilmregisseur en -scenarist Lee schetst in slechts negentig minuten een groot aantal levensechte personages, allemaal rondom de vader als onvermoeibare tiran en de zoon als gestaag helende jongeling in de huid van een volwassen man. De kracht van Fireflies in the Garden is de invoelbare ontwikkeling van de familieleden, jong en oud, op de voet gevolgd door de prachtige kaneelgekleurde binnen- en buitenbeelden van cinematograaf Daniel Moder (de man van Julia Roberts).

Adam Resurrected

2008 | Drama, Oorlogsfilm

2008. Drama van Paul Schrader. Met o.a. Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Ayelet Zurer en Derek Jacobi.

Een Berlijnse clown die tijdens WO II het concentratiekamp heeft overleefd door te voldoen aan de sadistische eisen van de kampcommandant, probeert die ellende twintig jaar later samen met andere Holocaust-overlevenden in een speciaal Israëlisch sanatorium te verwerken.

Mr. Bean's Holiday

2007 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2007. Komedie van Steve Bendelack. Met o.a. Rowan Atkinson, Willem Dafoe, Max Baldry en Emma de Caunes.

De Britse malloot Mr. Bean (Atkinson) is in Frankrijk terechtgekomen - een land waarvan hij de taal en de gewoonten natuurlijk niet kent. Inderdaad: dat betekent flink kauwen op een ongepelde kreeft en veel gedoe met een verdwenen paspoort. Behalve een reeks sketches - soms leuk, vaak flauw - bevat Mr. Bean's Holiday de nodige cinefiele verwijzingen: naar de Franse grootmeester Jacques Tati, naar Chaplins The Kid, en ten slotte belandt Mr. Bean op het filmfestival van Cannes. Toch is dit geen erg goede film, daarvoor heeft de humor te weinig uithoudingsvermogen.

Go Go Tales

2007 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Italië 2007. Komedie van Abel Ferrara. Met o.a. Willem Dafoe, Bob Hoskins, Matthew Modine en Asia Argento.

Filmmaker Ferrara (Bad Lieutenant) waagde zich aan komedie, met Willem Dafoe als een vunzige stripclubmanager in Manhattan, geplaagd door problemen en akkefietjes rond schulden, gokproblemen, bestialiteiten (Asia Argento) en grijpgrage bezoekers. Losjes gebaseerd op een stripclub waar Ferrara zelf regelmatig kwam. 'Het idee van onbekende vrouwen die zich voor geld uitkleden, maar waar je niet aan mag zitten - tenzij je in elkaar geslagen wilt worden - daar zit een film in,' aldus de eigenzinnige cineast in 2007 in Rome, de stad waar de film werd opgenomen. Ferrara vond nergens distributeurs en moest het doen met een handjevol filmfestivals.

Inside Man

2006 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2006. Misdaad van Spike Lee. Met o.a. Denzel Washington, Jodie Foster, Clive Owen, Christopher Plummer en Willem Dafoe.

Niets is wat het lijkt in deze bankovervalfilm. Op een drukke dag wordt midden in New York een bank beroofd. De leider van de overvallers (Owen) zorgt ervoor dat gijzelaars en bankrovers niet van elkaar te onderscheiden zijn en eist een vrije aftocht in een vliegtuig. Politieonderhandelaar Keith Frazier (Washington) moet proberen de situatie tot een goed einde te brengen, maar krijgt de mysterieuze Madeleine White (Foster) op zijn dak, die eist dat hij een zaakje voor haar regelt. Sterke heist-film-met-iets-extra's van Lee, die de kijker lang op het verkeerde been houdt. Goed spel, opwindend camerawerk.

American Dreamz

2006 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 2006. Komedie van Paul Weitz. Met o.a. Hugh Grant, Dennis Quaid, Mandy Moore, Willem Dafoe en Sam Golzari.

Martin Tweed (Grant) presenteert een Idols-achtig tv-programma waarin op cynische wijze kandidaten die naar roem verlangen worden geëxploiteerd. Een door Al-Qaida getrainde terrorist met een liefde voor musicalliedjes doet eraan mee. En de president van de Verenigde Staten Staton (Quaid) - een man die nooit een krant leest - probeert zijn populariteitscijfers op te krikken door er als jurylid te verschijnen. Op papier leken het waarschijnlijk allemaal vlijmscherpe vondsten. Maar regisseur Weitz (About a Boy) weet de personages niet tot leven te wekken en het ontbreekt de film aan een goede punchline.

xXx: State of the Union

2005 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 2005. Actiefilm van Lee Tamahori. Met o.a. Ice Cube, Samuel L. Jackson, Willem Dafoe, Xzibit en Scott Speedman.

Vervolg op succesvolle actiefilm uit 2001. De held van toen (Vin Diesel) keert niet terug. In xXx 2 is Ice Cube de man die Amerika moet behoeden voor groot onheil. Geen atletisch type, maar een arrogante veroordeelde oud-marinier. De plot draait dit keer om bedreiging van binnenuit: de minister van Defensie beraamt een staatsgreep om te voorkomen dat de vredelievende president te veel op zijn begroting bezuinigt. Het verhaal dient als kapstok voor een aaneenschakeling van amechtige actiescènes die door regisseur Lee Tamahori met schwung in beeld zijn gebracht. Toch is xXx 2 een vermoeiende zit; het tempo ligt hoog en geen cliché ontbreekt.

Ripley Under Ground

2005 | Thriller, Romantiek, Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 2005. Thriller van Roger Spottiswoode. Met o.a. Barry Pepper, Willem Dafoe, Tom Wilkinson en Jacinda Barrett.

De dood van een succesvolle Britse kunstenaar wordt met frauduleuze motieven geheim gehouden door zijn vrienden. Aanvoerder van het doortrapte stel: Tom Ripley. Deze charmante psychopaat, protagonist in vijf romans van Patricia Highsmith, verscheen eerder op het witte doek in de gedaante van Alain Delon, Dennis Hopper, Matt Damon en John Malkovich. Dat Barry Pepper zijn voorgangers niet kan evenaren is misschien vooral te wijten aan regisseur Spottiswoode, die een onevenwichtige zwartkomische toon hanteert. Wat overblijft zijn een vermakelijk plot en prima bijrollen.

Manderlay

2005 | Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Bryce Dallas Howard, Isaach de Bankolé, Willem Dafoe, Danny Glover en Michaël Abiteboul.

Net als in voorganger Dogville zijn lijnen en woorden op de vloer de enige indicaties van huizen en straten. Het toneelmatige decor heet dit keer Manderlay. Het is een katoenplantage waar een blanke familie zwarte slaven exploiteert. Dochter Grace (Howard) reageert fel op het racisme waarmee de arbeiders te maken hebben en probeert een eind te maken aan de wantoestanden, maar is zelf ook niet vrij van vooroordelen. Niemand kan namelijk ontsnappen aan de clichés, zelfs niet de voormalige slaven. Von Trier biedt met Manderlay een ontnuchterende blik op de werking van ideologie.

Before It Had a Name

2005 | Drama, Romantiek, Mysterie

Verenigde Staten 2005. Drama van Giada Colagrande. Met o.a. Willem Dafoe, Giada Colagrande, Seymour Cassel, Isaach de Bankolé en Claudio Botosso.

Een duistere huismeester (Dafoe) van een afgelegen villa krijgt een vurige verhouding met de verleidelijke weduwe (Colagrande) van zijn overleden broodheer. Karakteracteur Willem Dafoe (1955) hielp zijn kersverse Italiaanse echtgenote Giada Colagrande (1975) met het schrijven en regisseren van haar eerste Engelstalige speelfilm. De overduidelijke bedoeling was een broeierig relatiemysterie met een begeerlijk duo in een eigentijds spookhuis. Maar, zoals zoveel wittebroodsfilms, gaat het werk ten onder aan pretentieuze erotiek en een stugge ontkenning van dramaturgische logica. De restwaarde komt van het deugdelijke acteerwerk van Dafoe én van het onbedoeld grappige jaren zeventig griezelstrijkje dat weerklinkt op de meest triviale momenten.

The Life Aquatic with Steve Zissou

2004 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 2004. Avonturenfilm van Wes Anderson. Met o.a. Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica Huston en Willem Dafoe.

USA 2005. Van Wes Anderson. Met oa Bill Murray, Owen Wilson, Willem Dafoe en Cate Blanchett. Diepzeevorser Steve Zissou (Murray, in topvorm) gaat met zijn kleurrijke en eigenaardige crew op zoek naar een mysterieuze haai die eerder een gewaardeerde medewerker had verscheurd. Zissou is vast van plan het beest te doden. 'Wat is het wetenschappelijk nut daarvan?' wil iemand weten. 'Wraak,' luidt Zissou's antwoord. Dit uitbundige plaatjesboek is een nieuw hoogtepunt in Andersons volstrekt eigen oeuvre. Piraten, schietpartijen, achtervolgingen en explosies worden afgewisseld door droogkomische én ontroerende gesprekken over de liefde, maffe liedjes en talloze prachtige details.

The Clearing

2004 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Thriller van Pieter Jan Brugge. Met o.a. Robert Redford, Helen Mirren, Willem Dafoe, Alessandro Nivola en Matt Craven.

Onderweg naar zijn werk wordt zakenman Wayne Hayes (Redford) gekidnapt door Arnold Mack (Dafoe), die hem vertelt dat hij vrijkomt als het losgeld betaald is. Thuis beantwoordt Waynes steeds bezorgdere echtgenote (Mirren) steeds lastiger vragen van de FBI. Regisseur Brugge, in Hollywood al succesvol als producer (The Insider, 1999), schreef mee aan het scenario en baseerde zich op een geruchtmakende Nederlandse ontvoeringszaak, maar juist de fictieve ontwikkelingen aan het thuisfront zijn het sterkst. Goed spel van Redford en Dafoe, maar vooral van Mirren.

Spider-Man 2

2004 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2004. Sciencefiction van Sam Raimi. Met o.a. Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe, Alfred Molina en James Franco.

Sam Raimi, die eerder de Evil Dead-trilogie en de inktzwarte horrorkomedie Darkman regisseerde, scoorde in 2002 een enorme hit met zijn blijmoedige verfilming van de Marvel Comic Spider-Man, die alom werd bejubeld en wereldwijd ruim 820 miljoen dollar opleverde. Twee jaar later tekende hij voor de nóg leukere opvolger, die spot met de regels van de blockbuster-sequel: Spider-Man 2 is niet 'bigger and louder', maar nog gedetailleerder, subtieler, flitsender en ontroerender dan het origineel. Spider-Man vliegt beter en soepeler, door fraaie panorama's van New York, en heeft nog meer relativerende humor.

Control

2004 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Aruba 2004. Thriller van Tim Hunter. Met o.a. Ray Liotta, Willem Dafoe, Michelle Rodriguez, Stephen Rea en Polly Walker.

Niet te verwarren met de gelijknamige muziekfilm van Anton Corbijn, deze psychologische thriller die de bioscoop niet haalde, maar dankzij een sterke cast en een origineel gegeven best de moeite waard is. Dafoe speelt een wetenschapper die een drug heeft uitgevonden waarmee psychopaten mogelijk in het gareel kunnen worden gehouden. Liotta is de ter dood veroordeelde moordenaar die in ruil voor strafvermindering als proefkonijn mag fungeren. Het medicijn werkt verrassend goed, maar daarmee blijken niet alle problemen uitgeschakeld.

Once Upon a Time in Mexico

2003 | Actiefilm

Verenigde Staten 2003. Actiefilm van Robert Rodriguez. Met o.a. Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp, Mickey Rourke en Eva Mendes.

Er is lijn te ontdekken in de Mariachi-trilogie van Robert Rodriguez. Van El Mariachi naar Desperado tot Once Upon a Time in Mexico steeg het budget van bijna niks tot gigantisch; de hype rond de films nam evenredig af; en vreemd genoeg nam de kwaliteit steeds toe. Rodriguez vindt in zijn afsluiter de juiste toon en heeft eindelijk die acteurs, die met weinig aanwijzingen een impact kunnen maken in de immer grof geschetste, tussen ode en persiflage stekende actieplots van de filmmaker. Depp is een ironische CIA-agent die in Mexico de macht netjes wil verdelen en daarvoor pistolero-legende El Mariachi (Banderas) inschakelt.

Finding Nemo

2003 | Animatie, Komedie, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2003. Animatie van Andrew Stanton en Lee Unkrich. Met o.a. Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Willem Dafoe, Alexander Gould en Allison Janney.

In deze animatiefilm van Pixar en Disney, gaat clownvis Marlin op zoek naar zijn vermiste zoontje Nemo. Hij krijgt hulp van Dory, een tropische vis met geheugenproblemen. Tijdens hun zoektocht vinden ze onder meer een haaienpraatgroep, een kwallenkolonie en een golfstroom die als een snelweg voor zeeschildpaddenmigratie dient. Zeer geslaagd: fantasievol en uitbundig genoeg voor jonge kinderen, en met de humor en filmverwijzingen om bij volwassenen een succes te zijn. Oscar voor beste animatiefilm. In 2016 verschijnt het vervolg, Finding Dory.

Spider-Man

2002 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller, Fantasy

Verenigde Staten 2002. Sciencefiction van Sam Raimi. Met o.a. Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Cliff Robertson en Rosemary Harris.

Rond superheld Spider-Man zijn inmiddels heel wat films verschenen, maar deze eerste blijft een van de leukste. De (destijds baanbrekende) special effects doen inmiddels alweer iets gedateerd aan, maar regisseur Raimi (The Evil Dead) begreep gelukkig dat het verhaal niet hoofdzakelijk om de actie draait. Belangrijker zijn de personages: Peter Parker, de sullige scholier die na een spinnenbeet superkrachten ontwikkelt, en zijn buurmeisje Mary Jane, aan wie hij zijn liefde maar niet durft te betuigen. Maguire en Dunst zetten het stel reuze charmant neer. En Dafoe is lekker cartoonesk op dreef als slechterik Green Goblin. Na twee vervolgfilms werd de serie opnieuw opgestart. En daarna nog een keer.

Auto Focus

2002 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2002. Biografie van Paul Schrader. Met o.a. Greg Kinnear, Willem Dafoe, Rita Wilson, Maria Bello en Ron Leibman.

Godsvruchtige huisvader en tv-acteur Bob Crane (Kinnear) gaat op uitnodiging van John Carpenter (Dafoe) keer op keer mee naar een striptent. Aanvankelijk mompelt Crane bij elk onzedelijk voorstel verlegen dat hij getrouwd is. Maar het vlees is zwak; Crane gaat voor de bijl. Dan is het hek van de dam, al snel ontwikkelt hij zich tot seksverslaafde. Gebaseerd op het treurige leven van de echte Crane, populair radio-dj en acteur uit Hogan's Heroes. Regisseur Schrader doordesemt zijn film wel met een erg calvinistische moraal. Veel bloot, maar de film wil maar niet opwindend - of meeslepend - worden.

Shadow of the Vampire

2000 | Horror, Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Luxemburg 2000. Horror van E. Elias Merhige. Met o.a. John Malkovich, Catherine McCormack, Udo Kier, Cary Elwes en Willem Dafoe.

De nabestaanden van Bram Stoker, de auteur van griezelklassieker Dracula (1897), hadden geen toestemming gegeven aan F.W. Murnau om zijn filmversie Nosferatu (1922) te maken. Veel kopieën van de film werden dus vernietigd, enkele overleefden gelukkig. Maar Shadow of the Vampire, een fascinerende fictiefilm over het maken van Nosferatu, gaat over een ander probleem: de crew denkt dat de acteur die de bloedzuigende graaf Orlok speelde, écht een vampier is, ook omdat hij tussen de opnames in zijn rol blijft. Geweldig spel van Dafoe en Malkovich als acteur en regisseur.

Animal Factory

2000 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 2000. Drama van Steve Buscemi. Met o.a. Edward Furlong, Willem Dafoe, Danny Trejo, Tom Arnold en Mark Boone Junior.

Acteur/filmmaker Steve Buscemi (Trees Lounge, 1996) is de onbetwiste koning Midas van de indiefilm. Zijn rauwe gevangenisfilm Animal Factory was opnieuw een schot in de roos dankzij een overtuigend verhaal, een vlot tempo en een verzameling buitengewoon getalenteerde acteurs. De ranke Edward Furlong speelt een dito jongeling die vanwege marihuana in een helse gevangenis belandt. Willem Dafoe verbeeldt de veteraan die hem opneemt in zijn bende. De potentiële aanrander is acteur Tom Arnold (in het echte leven een zelfverklaard slachtoffer van seksueel geweld). Buscemi baseerde zijn kunststukje op het semi-autobiografische boek van bankrover, gevangene, schrijver en uiteindelijk acteur Edward Bunker (1933-2005).

American Psycho

2000 | Thriller, Drama, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten​/​​Canada 2000. Thriller van Mary Harron. Met o.a. Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto, Reese Witherspoon en Samantha Mathis.

Het moment dat regisseuse Harron (I shot Andy Warhol) en actrice Guinevere Turner (Dogma) bekend maakten de verfilming op zich te willen nemen van het controversiële boek American Psycho van Bret Easton Ellis, waren de twee vrouwen niet meer uit de krantenkoppen weg te slaan. Iedereen vroeg zich af hoe Harron met het excessieve geweld in de roman om zou gaan. American Psycho is betrekkelijk mild geworden. De film gaat wel over de moreel bankrupte witteboorden-seriemoordenaar Patrick Bateman als symbool voor de cynische, inhalige jaren tachtig, maar het gruwelijke geweld wordt niet expliciet getoond en de meedogenloze vrouwenhaat is niet aanwezig. Bale is schitterend als de vlekkeloos verzorgde Bateman.

eXistenZ

1999 | Horror, Sciencefiction, Thriller

Canada​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1999. Horror van David Cronenberg. Met o.a. Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Ian Holm, Willem Dafoe en Don McKellar.

Het fascinerende eXistenZ speelt zich af in de nabije toekomst en is de naam van een nieuw virtual reality-spel, ontsproten aan het brein van de legendarische game-designer Allegra Geller (Leigh). Om aangesloten te kunnen worden op het spel, moet er bij de spelers eerst een gat in de ruggenwervel worden geboord. De slijmerige, organische game-accessoires zijn typisch Cronenberg: knap verzonnen, suggestief en zeer onsmakelijk. Als Allegra tijdens een demonstratie wordt beschoten door een terrorist, slaat ze op de vlucht met een beveiligingsagent (Law). Maar in de virtuele wereld is niemand te vertrouwen en niets wat het lijkt.

The Boondock Saints

1999 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Canada 1999. Actiefilm van Troy Duffy. Met o.a. David Della Rocco, Norman Reedus, Sean Patrick Flanery, Willem Dafoe en Billy Connolly.

Boston is vergeven van criminaliteit en de misdadigers worden maar niet bestraft. Daar hebben de Iers-Amerikaanse broertjes Connor en Murphy McManus schoon genoeg van. Nadat ze bij een vechtpartij in hun stamkroeg per ongeluk een paar Russische criminelen vermoorden krijgen ze de smaak te pakken en nemen ze het recht in eigen hand. Systematisch beginnen ze de grootste gangsters af te slachten. FBI-agent Paul Smecker wordt op de zaak gezet, maar vat heimelijk sympathie voor de kruistocht op. Deze zeer gewelddadige actiefilm heeft een aardig uitgangspunt maar ontspoort tegen het einde.

New Rose Hotel

1998 | Sciencefiction, Misdaad

Verenigde Staten 1998. Sciencefiction van Abel Ferrara. Met o.a. Christopher Walken, Asia Argento, Willem Dafoe, Annabella Sciorra en Yoshitaka Amano.

Boston is vergeven van criminaliteit en de misdadigers worden maar niet bestraft. Daar hebben de Iers-Amerikaanse broertjes Connor en Murphy McManus schoon genoeg van. Nadat ze bij een vechtpartij in hun stamkroeg per ongeluk een paar Russische criminelen vermoorden krijgen ze de smaak te pakken en nemen ze het recht in eigen hand. Systematisch beginnen ze de grootste gangsters af te slachten. FBI-agent Paul Smecker wordt op de zaak gezet, maar vat heimelijk sympathie voor de kruistocht op. Deze zeer gewelddadige actiefilm heeft een aardig uitgangspunt maar ontspoort tegen het einde.

Lulu on the Bridge

1998 | Thriller, Misdaad, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1998. Thriller van Paul Auster. Met o.a. Harvey Keitel, Mira Sorvino, Willem Dafoe, Vanessa Redgrave en Mandy Patinkin.

Boston is vergeven van criminaliteit en de misdadigers worden maar niet bestraft. Daar hebben de Iers-Amerikaanse broertjes Connor en Murphy McManus schoon genoeg van. Nadat ze bij een vechtpartij in hun stamkroeg per ongeluk een paar Russische criminelen vermoorden krijgen ze de smaak te pakken en nemen ze het recht in eigen hand. Systematisch beginnen ze de grootste gangsters af te slachten. FBI-agent Paul Smecker wordt op de zaak gezet, maar vat heimelijk sympathie voor de kruistocht op. Deze zeer gewelddadige actiefilm heeft een aardig uitgangspunt maar ontspoort tegen het einde.

Speed 2: Cruise Control

1997 | Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Jan de Bont. Met o.a. Sandra Bullock, Jason Patric, Willem Dafoe, Temuera Morrison en Brian McCardie.

Annie Porter (weer gespeeld door Sandra Bullock), net bijgekomen van haar avontuur met de bus, krijgt van haar vriend (Patric) een cruise aangeboden. Het gaat vanzelfsprekend mis, want de boot wordt gekaapt door een maniak (Dafoe). De Bonts vervolg op zijn succesvolle regiedebuut mist alles wat Speed wel had: vaart, spanning en overtuigende acteurs. Alleen de special effects zijn dik in orde. In de Raspberries-competitie - de tegenhanger van de race om de Oscars - werd Speed 2: Cruise Control uitgeroepen tot 'de slechtste vervolgfilm van het jaar'.

Affliction

1997 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Thriller van Paul Schrader. Met o.a. Nick Nolte, Sissy Spacek, James Coburn, Willem Dafoe en Mary Beth Hurt.

Paul Schrader (scenarist van onder meer Taxi driver en Raging Bull) is een meester in de ontleding van de kronkelige diepten van de menselijke (zeg maar mannelijke) psyche. In het geval van Affliction, naar een boek van Russell Banks, levert dat zijn meest gebalanceerde, ontroerendste film als regisseur op. Tegen de achtergrond van een door sneeuw verstild stadje in New Hampshire zijn we getuige van de emotionele neergang van sheriff Wade Whitehouse (Nolte), die een dodelijk jachtongeluk onderzoekt maar ondertussen zelf hardhandig met zijn verleden wordt geconfronteerd. Is Nolte een fysiek imposante man, voor de rol van Wade's vader moest Schrader op zoek naar een acteur die Nolte een klein bang kind zou kunnen doen lijken. Het werd James Coburn, te vaak voor oppervlakkig werk ingezet maar ditmaal onvergetelijk als een ijzingwekkende, van frustratie kokende alcoholist. Beide acteurs werden genomineerd voor een Oscar. Alleen Coburn kreeg het beeldje.

The English Patient

1996 | Romantisch drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1996. Romantisch drama van Anthony Minghella. Met o.a. Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas en Jürgen Prochnow.

Tientallen prijzen ontvingen de makers, waaronder Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice in Bijrol. Hype speelde daarbij een grotere rol dan onvergankelijke kwaliteit. Een zwaar verbrande piloot (Fiennes) wordt aan het einde van WO II verzorgd door een Canadese verpleegster (Binoche). In flashbacks zien we zijn tragische romance met de vrouw (Scott Thomas) van zijn beste vriend. Naar de gelijknamige, met een Booker Prize bekroonde roman van Michael Ondaatje. Cameraman John Seale schoot prachtige beelden van de Sahara.

Basquiat

1996 | Biografie, Experimenteel, Drama

Verenigde Staten 1996. Biografie van Julian Schnabel. Met o.a. Jeffrey Wright, David Bowie, Dennis Hopper, Gary Oldman en Michael Wincott.

Basquiat is misschien wel de bekendste Amerikaanse kunstenaar van wie je nooit hebt gehoord. Begin jaren tachtig sliep hij in een doos in New York's Tompkins Square en een jaar later gingen zijn doeken voor vele duizenden dollars de wereld over. Julian Schnabel, zelf een succesvol schilder, was met hem bevriend en maakte een grandioos portret van de wereldvreemde Haïtiaan met Wright in een verbluffend sterke hoofdrol. Schnabel's regie- en scriptdebuut schetst een boeiend beeld van de oververhitte 'artscene' die draaide op hype en drugs. De jaren tachtig soundtrack is een selectie uit de platencollectie van Basquiat zelf.

Tom & Viv

1994 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1994. Biografie van Brian Gilbert. Met o.a. Tim Dutton, Nickolas Grace, Geoffrey Bayldon, Clare Holman en Philip Locke.

Geen Merchant-Ivory-produktie, al lijken alle tekenen in die richting te wijzen. De film speelt zich af in het Engeland van net na de eeuwwisseling, is gesitueerd in de upper classes en heeft een hoog literair gehalte. En Tom & Viv, dat in 1994 werd geregisseerd door Brian Gilbert, oogt als een toneelstuk. Veel woorden en maar weinig actie. De actie die er is, is echter van hoge kwaliteit en wordt vooral verzorgd door actrice Miranda Richardson (Oscarnominatie), de Viv uit de titel. Zij speelt Vivienne Haigh-Wood, een adellijke jongedame die gekweld wordt door zware hormonale schommelingen. Maar dat laatste wist de (later vermaarde) schrijver/dichter T. S. Eliot niet toen hij haar trouwde. Willem Dafoe is Tom Eliot, en speelt hem zoals Scott Fitzgerald hem ooit beschreef, 'very broken and sad and shrunk inside.´

The Night and the Moment

1994 | Romantiek, Familiefilm, Historische film, Erotiek, Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Romantiek van Anna Maria Tato. Met o.a. Willem Dafoe, Lena Olin, Miranda Richardson, Jean-Claude Carrière en Carole Richert.

De makers hoopten een fraaie, erotisch getinte kostuumfilm te maken met sterren van formaat, maar vergaten dat casting ook zijn eigen rol speelt. Als de rollen niet (bij elkaar) passen, worden de slaagkansen gering. Daarbij geeft regisseuse Tato, die samen met Jean-Claude Carri[KA2]ere het scenario schreef, weinig inhoud aan de film. Het is een lange liefdesaffaire tussen een schrijver van prikkelende verhalen (Dafoe) en een markiezin (Olin). Dafoe werd ooit streng en langdurig gestraft voor zijn sexy literatuur met wat we in flashbacks terugzien en meebeleven. Olin is niet alleen ongeschikt voor de rol, maar ze doet een merkbare poging om dit te lang voor de kijker te verbergen, hetgeen irritant werkt. De bijrollen zijn beter dan de hoofdrollen, maar die kunnen de film niet dragen. Zelfs Ennio Morricone's muziek is niet wat we van hem gewend zijn. De fotografie is van Giuseppe Rotunno. Dolby- geluid.

Clear and Present Danger

1994 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Thriller van Phillip Noyce. Met o.a. Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, Joaquim de Almeida en Henry Czerny.

Na The Hunt for Red October en Patriot Games is dit de derde verfilming van een thriller van Tom Clancy. Ford vertolkt opnieuw de recht-door-zee CIA-agent Jack Ryan, die ditmaal de strijd aanbindt met zowel corruptie in zijn eigen departement als een Latijns-Amerikaanse drugsbaron. Dafoe is een huurling die cocaïne-opslagplaatsen opblaast. Vakkundig gemaakte actiethriller moet het doen met een lineair verlopend verhaal - waarin de relaties tussen politiek en criminaliteit slechts worden aangestipt - maar blinkt uit in allerlei realistisch ogende high-tech snufjes.

Body of Evidence

1993 | Thriller, Erotiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1993. Thriller van Uli Edel. Met o.a. Madonna, Willem Dafoe, Joe Mantegna, Anne Archer en Julianne Moore.

Tijdens haar erotica-periode, waarin ze een album volzuchtte en een bloot fotoboek uitbracht, maakte Madonna ook een erotische rechtbankthriller. Rebecca Carlson (Madonna) is de minnares van een miljonair op leeftijd. Tijdens een kinky seksspel begeeft zijn hart het. Zou Rebecca dat zo gepland hebben? Ze wordt aangeklaagd en roept de hulp in van advocaat Frank Dulaney (Dafoe). De film kreeg terecht de kritiek een slap aftreksel van Basic Instinct te zijn. Madonna kreeg een Razzie voor haar acteerprestaties.

White Sands

1992 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1992. Thriller van Roger Donaldson. Met o.a. Willem Dafoe, Samuel L. Jackson, Mickey Rourke, Mary Elizabeth Mastrantonio en James Rebhorn.

Midden in de woestijn wordt een dode man gevonden. Naast het lijk ligt een koffer met een half miljoen dollar. Nieuwsgierig naar wat hier heeft plaatsgevonden doet de lokale sheriff (Dafoe) zich met hulp van een FBI-agent (Jackson) als de overledene voor. Al snel krijgt hij het aan de stok met een drugsdealer (Rourke). Onderhoudende thriller met een intrigerende premisse zakt tegen het einde in. Republikeins senator en parttime acteur Fred Thompson (Cape Fear, In the Line of Fire) heeft een cameo, maar staat niet op de credits vermeld.

Jesus Christ Moviestar

1992 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1992. Documentaire van Martin Goodsmith. Met o.a. Harvey Cox, Sheila Johnston, George Stevens, Jr., Max von Sydow en Enrico Irazoqui.

Een overzicht van honderd jaar Christus in de film. Reeds eind negentiende eeuw liep hij al over het water, maar de eerste grote film over het evangelie, opgenomen in natuurlijke decors ontstond in 1912. In 1916 verscheen hij in zijn eerste Amerikaanse film, INTOLERANCE, waarna Cecil B. DeMille zich specialiseerde in spectaculaire religieuze films. Het probleem was echter dat, vooral in Engeland, gelovigen in opstand kwamen tegen het in beeld brengen van Christus, dus was hij jarenlang niet persoonlijk te zien in films als BARABBAS (1935), THE ROBE (1953), BEN-HUR (1958) en THE BIG FISHERMAN (1959). Nicholas Ray was de eerste in het [KL]moderne[KLE] Hollywood die zijn gezicht toonde in de figuur van Jeffrey Hunter in KING OF KINGS. Daarop zagen we Max von Sydow in THE GREATEST STORY EVER TOLD, Enrique Irazoqui in het omstreden IL VANGELO SECONDO MATTEO en Robert Powell in JESUS OF NAZARETH. Christus was tevens het onderwerp van musicals (GODSPELL en JESUS CHRIST SUPERSTAR) en satires (LIFE OF BRIAN). Willem Defoe beeldde hem uit in het sterk gehekelde THE LAST TEMPTATION OF JESUS CHRIST en Denys Arcand baseerde zich op zijn personage voor JÉSUS DE MONTRÉAL. Een grondige en interessante documentaire met een overvloed aan filmfragmenten en met interviews met de meeste betrokkenen. Robin Hill deed de research, terwijl Graham Taylor monteerde. Nieuw beeldmateriaal is van Andrew Martin.

Light Sleeper

1991 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1991. Thriller van Paul Schrader. Met o.a. Susan Sarandon, Dana Delany, David Clennon, Mary Beth Hurt en Victor Garber.

Drugskoerier Dafoe ziet op zijn veertigste geen toekomst meer, vooral omdat opdrachtgeefster Ann (Sarandon) heeft aangekondigd dat zij met de drugshandel zal ophouden. Hij zoekt naar een houvast, meent dat te vinden in zijn vroegere verloofde die hij toevallig weer ontmoet, en als zij in de drugs-scene gedood wordt, gaat hij door de rooie. Hij schiet een stelletje tuig neer, komt in de gevangenis, maar er is licht aan het eind van de tunnel. Wat mat en traag, echter eerlijke studie van een deerniswekkend milieu. Schrader voelt zich wel meer aangetrokken tot de schaduwkanten van het leven. Verrassing is Sarandon als keiharde drugsdealer.

Flight of the Intruder

1991 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1991. Oorlogsfilm van John Milius. Met o.a. Danny Glover, Brad Johnson, Rosanna Arquette, Tom Sizemore en J. Kenneth Campbell.

Mislukte en vervelende Vietnamoorlogsfilm, gesitueerd in 1972, meestal aan boord van een reusachtig vliegdekschip met piloten die - gezien de vredesonderhandelingen in Parijs - Hanoi of andere strategische doelwitten niet mogen bombarderen en zich moeten beperken tot nutteloze missies. Milius schreef ooit het scenario van de memorabele APOCALYPSE NOW, maar als regisseur verdwaalt hij hier tussen de banaliteiten van de roman van Stephen Coonts en het geheel doet denken aan de goedkope, ongeïnspireerde oorlogsfilms die tijdens de Koreaanse oorlog gemaakt werden met medewerking van de strijdkrachten. Robert Dillon en David Shaber schreven het scenario. Camerawerk van Fred J. Koenekamp. Super 35, Panavision widescreen, Techicolor en Dolby-geluid.

Extreme police chases

1991 |

Verenigde Staten 1991. John Milius. Met o.a. Tom Sizemore, Rosanna Arquette, Brad Johnson, Willem Dafoe en Danny Glover.

Mislukte en vervelende Vietnamoorlogsfilm, gesitueerd in 1972, meestal aan boord van een reusachtig vliegdekschip met piloten die - gezien de vredesonderhandelingen in Parijs - Hanoi of andere strategische doelwitten niet mogen bombarderen en zich moeten beperken tot nutteloze missies. Milius schreef ooit het scenario van de memorabele APOCALYPSE NOW, maar als regisseur verdwaalt hij hier tussen de banaliteiten van de roman van Stephen Coonts en het geheel doet denken aan de goedkope, ongeïnspireerde oorlogsfilms die tijdens de Koreaanse oorlog gemaakt werden met medewerking van de strijdkrachten. Robert Dillon en David Shaber schreven het scenario. Camerawerk van Fred J. Koenekamp. Super 35, Panavision widescreen, Techicolor en Dolby-geluid.

Wild at Heart

1990 | Thriller, Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1990. Thriller van David Lynch. Met o.a. Nicolas Cage, Laura Dern, Diane Ladd, Willem Dafoe en Isabella Rossellini.

Nadat Sailor (Cage) uit de gevangenis wordt vrijgelaten, waar hij een straf uitzat omdat hij - uit zelfverdediging - een man vermoordde, zoekt hij meteen zijn geliefde Lula (Dern) op. Maar Lula's moeder (Ladd, in werkelijkheid ook Derns moeder) heeft een hekel aan Sailor en stuurt een huurmoordenaar achter hem aan. Het verliefde stel vlucht weg in een convertible. Een van de begrijpelijkere films van Lynch, die hem draaide terwijl zijn cultsoap Twin Peaks op tv triomfen vierde. Wild at Heart won een Gouden Palm in Cannes, onder gejuich, maar ook boe-geroep. Dat laatste misschien door het wel erg excessieve geweld.

Cry-Baby

1990 | Drama, Komedie, Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 1990. Drama van John Waters. Met o.a. Johnny Depp, Traci Lords, Amy Locane, Willem Dafoe en Ricki Lake.

Hilarische parodie op de jarenvijftigtienerfilm met Depp als vetkuif Cry-Baby. Hij heeft een eeuwige traan op zijn wang als herinnering aan zijn criminele ouders die op de elektrische stoel stierven. De plot draait rond zijn pogingen het meisje op wie hij verliefd is (Locane) te bemachtigen, maar leuker dan het verhaal zijn de vermakelijke bijrolletjes: let vooral op Iggy Pop als swingende opa. Regisseur/scenarist Waters houdt de bombarie gaande met een constante stroom larie in de vorm van inventieve dans- en zangnummers.

Triumph of the Spirit

1989 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1989. Oorlogsfilm van Robert M. Young en Robert Young. Met o.a. Willem Dafoe, Edward James Olmos, Robert Loggia, Wendy Gazelle en Kelly Wolf.

Het holocaust-verhaal van Salomo Arouch, een Griekse jood die in 1939 Balkankampioen boksen middelgewicht werd. Een jaar later zat hij samen met zijn familie in een ghetto te wachten op deportatie. In Auschwitz wordt hij geconfronteerd met alle gruwelijkheden en verliest hij iedereen die hij liefheeft. Maar dankzij zijn boksvaardigheid weet hij zich de oorlog door te worstelen. Dafoe is subliem als Salomo, in een van de deprimerendste films ooit gemaakt. Het scenario van Andrzej Krakowski en Laurence Heath, naar een waargebeurd verhaal van Shimon Arama en Zion Haen, laat geen detail onverhuld van de mensonterende toestanden en de vernederingen die moesten worden ondergaan. De film bevat beelden die in het geheugen gegrift blijven. Curtis Clark fotografeerde op de plaats waar het allemaal gebeurde: Auschwitz-Birkenau. Een gruwelijke hulde aan doorzettingsvermogen en aan de mensen die het niet haalden.

Born on the Fourth of July

1989 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1989. Oorlogsfilm van Oliver Stone. Met o.a. Tom Cruise, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine en Frank Whaley.

Regisseur Stone baseerde het tweede deel van zijn drieluik (Platoon, Heaven & Earth) over de Vietnamoorlog op de autobiografie van Ron Kovic, die mentaal en fysiek gebroken uit de strijd terugkeerde en actief werd in de anti-oorlogbeweging. Dappere onderneming van Cruise, die overtuigt als naïeve idealist, die diep verbitterd raakt en eindigt als energieke activist. Net als veel films van Stone aan de bombastische kant, maar bovenal een trefzeker verwoorde boodschap over de verstrekkende gevolgen van de oorlog voor de Amerikaanse samenleving.

The Last Temptation of Christ

1988 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1988. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Willem Dafoe, Harvey Keitel, Verna Bloom, Barbara Hershey en David Bowie.

IJzersterke, moderne interpretatie van het leven van Jezus naar het boek van Nikos Kazantzakis, waarin Jezus wordt voorgesteld als iemand aan wie niets menselijks vreemd is. De film heeft veel stof doen opwaaien en wordt in religieuze kringen beschouwd als blasfemisch.

Off Limits

1988 | Thriller

Verenigde Staten 1988. Thriller van Christopher Crowe. Met o.a. Willem Dafoe, Gregory Hines, Fred Ward, Amanda Pays en Scott Glenn.

In Saigon werden in 1968 zes prostitu[KA1]ees vermoord. Bij het laatste slachtoffer werd het insigne van een Amerikaans officier gevonden. Twee rechercheurs van de Amerikaanse MP (Dafoe en Hines) worden derhalve gevraagd het onderzoek te doen. Het wordt hen al direct duidelijk dat ze van hogerhand worden tegengewerkt. Ongewone, maar daarom nog niet geslaagde, politiefilm, die de broeierige sfeer van het door oorlog verscheurde Vietnam voelbaar maakt. De scenarioschrijvers Crowe en Jack Thibeau wilden aan de film een origineel verhaal ophangen dat echter minder overtuigend overkomt. De identiteit van de moordenaar is zo duidelijk dat zelfs een kind het einde kan raden. Camerawerk van David Gibble en James Newton Howard componeerde de score. Ook bekend als SAIGON.

Mississippi Burning

1988 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1988. Drama van Alan Parker. Met o.a. Gene Hackman, Willem Dafoe, Frances McDormand, Brad Dourif en R. Lee Ermey.

In de zomer van 1964 werden drie leden van de burgerrechtenbeweging vermoord door leden van de Ku Klux Klan, die werden geholpen door lokale politieagenten. Die geruchtmakende zaak vormde de inspiratie voor deze boze film van regisseur Parker (Midnight Express). Daarin onderzoeken twee FBI-agenten de zaak, waarbij ze enorme tegenwerking krijgen van lokale rednecks. Meeslepende thriller met uitstekend spel, vooral van Hackman als een uit Mississippi afkomstige FBI-agent en van McDormand als echtgenote van een racistische deputy. Peter Biziou ontving een Oscar voor zijn camerawerk.

Dear America: Letters Home from Vietnam

1987 | Documentaire

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Bill Couturié. Met o.a. Willem Dafoe, Matt Dillon, Tom Berenger, Michael J. Fox en Sean Penn.

In de zomer van 1964 werden drie leden van de burgerrechtenbeweging vermoord door leden van de Ku Klux Klan, die werden geholpen door lokale politieagenten. Die geruchtmakende zaak vormde de inspiratie voor deze boze film van regisseur Parker (Midnight Express). Daarin onderzoeken twee FBI-agenten de zaak, waarbij ze enorme tegenwerking krijgen van lokale rednecks. Meeslepende thriller met uitstekend spel, vooral van Hackman als een uit Mississippi afkomstige FBI-agent en van McDormand als echtgenote van een racistische deputy. Peter Biziou ontving een Oscar voor zijn camerawerk.

Platoon

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1986. Oorlogsfilm van Oliver Stone. Met o.a. Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Forest Whitaker en Francesco Quinn.

Eerste deel van Vietnamtrilogie (naast Platoon bestaande uit Born on the Fourth of July en Heaven and Earth) is gebaseerd op de aangrijpende oorlogservaringen van regisseur Stone. Charlie Sheen speelt Stone's alter ego, een 'all American boy' die zich in Vietnam ontwikkelt tot een eersteklas soldaat. De strijd tussen goed en kwaad speelt zich nu eens niet af tussen de Amerikanen en De Vijand (al dan niet uit Vietnam), maar binnen de Amerikaanse gelederen. Platoon won een Zilveren Beer in Berlijn en was de grote winnaar van de Oscaruitreiking van 1987, met een beeldje voor de beste film, regisseur, montage en geluid.

To Live and Die in L.A.

1985 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1985. Misdaad van William Friedkin. Met o.a. William Petersen, Willem Dafoe, John Pankow, Darlanne Fluegel en Debra Feuer.

Opnieuw een ingenieuze achtervolgingsscène van regisseur William Friedkin (zoals in The French Connection), naadloos ingebed in een verhaal over een geheim agent die de moord op zijn collega wil wreken. Petersen (Manhunter) heeft een prima debuutrol als de koppige agent, die gaandeweg bijna evenveel wetten aan zijn laars lapt als zijn criminele tegenstander (Dafoe, eveneens uitstekend, in zijn eerste grote rol), die op zijn beurt niet geheimzinnig doet over zijn louche zaakjes. Tegen de tijd dat ze elkaar achterna zitten op de freeway van Los Angeles - notabene tegen het verkeer in - zijn de grenzen tussen goed en kwaad zorgwekkend vervaagd.

Streets of Fire

1984 | Muziek, Western, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Muziek van Walter Hill. Met o.a. Diane Lane, Rick Moranis, Amy Madigan, Willem Dafoe en Deborah Van Valkenburgh.

Met deze rock 'n' roll-achtige neo-western introduceerde Hill geen nieuw genre, wel een unieke interpretatie van diverse oude genres. Zangeres Lane wordt ontvoerd door een motorbende. Haar manager stuurt 'lonesome cowboy' Paré, tevens haar vroegere minnaar, achter de kidnappers aan om haar te bevrijden. In wezen is dit een typische B-film uit de jaren 1950-60, up-to-date gebracht door een opwindende rock-score van Ry Cooder. Het scenario van deze futuristische western werd geschreven door Hill en Larry Gross en, al doet hij soms gekunsteld aan, toch blijft de film de hele tijd door boeien. Andrew Laszlo deed wonderen met zijn camera op de studio-sets. Ongetwijfeld de beste film tot op heden van Hill.

Roadhouse 66

1984 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1984. Komedie van John Mark Robinson. Met o.a. Willem Dafoe, Judge Reinhold, Kaaren Lee, Kate Vernon en Stephen Elliot.

Voorspelbare, flinterdunne flauwekul over de uit de betere kringen afkomstige Reinhold en lifter Dafoe en hun moeilijkheden in een stadje in Arizona waar ze met autopech vastzitten. Nogal vervelend.

The Loveless

1982 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1982. Drama van Kathryn Bigelow en Monty Montgomery. Met o.a. Willem Dafoe, Marin Kanter, J.Don Ferguson en Robert Gordon.

Een motorbende stopt in een klein plaatsje om een van de motoren te repareren. Dit veroorzaakt onrust en 'Easy Rider'- achtige reacties van de bevolking. De film ziet er qua aankleding schitterend uit tot en met een cola-machine uit de jaren vijftig, maar het verhaal is mager en het tempo traag.