Michael Chapman (1935): regie, cast en camera.
Er zijn 37 films gevonden.

Bridge to Terabithia

2007 | Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2007. Fantasy van Gabor Csupo. Met o.a. Josh Hutcherson, AnnaSophia Robb, Zooey Deschanel, Robert Patrick en Bailee Madison.

Plattelandsjongen Jess (Hutcherson) is ongelukkig. Hij heeft arme ouders en vittende zussen, wordt gepest op school en is ook nog stiekem verliefd op een lerares. Op een dag komt hij, samen met mede-buitenbeentje Leslie (Robb), terecht in een onbekend stuk bos, een magisch landschap, vol wonderlijke wezens. Na Tolkiens The Lord of the Rings en Lewis' Narnia-serie wordt Bridge to Terabithia gepresenteerd als de volgende spectaculaire fantasyfilm. Schijn bedriegt: de bewerking van Katherine Patersons boek is een ingetogen film over een eenzame jongen. Sterk spel van de jonge hoofdrolspelers.

House of D

2004 | Drama

Verenigde Staten 2004. Drama van David Duchovny. Met o.a. Anton Yelchin, Robin Williams, Téa Leoni, Erykah Badu en David Duchovny.

Greenwich Village, 1973. De dertienjarige Tommy (Yelchin) woont bij zijn depressieve moeder (Leoni) en is bevriend met de zwakbegaafde conciërge Pappass (Williams), met wie hij een bezorgservice voor de slager onderhoudt. Pappass voelt zich aan de kant gezet als Tommy interesse begint te tonen in een meisje en de zaak escaleert. Maar gelukkig krijgt Tommy wijze adviezen van Lady (Badu), een inwoner van de vrouwengevangenis die met hem praat door haar getraliede raam. Het regiedebuut van Duchovny (X-Files) is onevenwichtig: af en toe een aardig coming of age-drama, dan weer sentimenteel en larmoyant.

Eulogy

2004 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2004. Komedie van Michael Clancy. Met o.a. Zooey Deschanel, Hank Azaria, Ray Romano, Famke Janssen en Jesse Bradford.

Kate (Deschanel) wordt gevraagd iets moois te zeggen op de begrafenis van haar grootvader. Ze kende hem niet zo goed, en probeert via ooms en tantes aan bruikbare informatie te komen. Tevergeefs. Haar familie is op zijn zachtst gezegd disfunctioneel en blijkt maar weinig positiefs over opa te kunnen bedenken. De film heeft een paar komische momenten, maar veel meer mislukte grappen en potsierlijke situaties. De cast probeert er nog het beste van te maken, maar de meeste personages zijn onbegrijpelijk en vervelend om naar te kijken.

Evolution

2001 | Komedie, Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 2001. Komedie van Ivan Reitman. Met o.a. David Duchovny, Julianne Moore, Orlando Jones, Dan Aykroyd en Seann William Scott.

De in Tsjechoslowakije geboren Ivan Reitman had in 1984 een grote hit met Ghostbusters. Evolution lijkt daar een beetje op. Nadat een flinke meteoor een gat in de aarde heeft geslagen, ontdekt een aantal wetenschappers organismen die zich in alarmerend tempo ontwikkelen. Alsof de hele evolutie in een halve dag wordt overgedaan. Het team dappere dodo's trekt ten strijde tegen het buitenaardse. De avonturen zijn melig en soms ronduit puberaal (de fixatie op anale grappen is opmerkelijk) maar de charme van de hoofdrolspelers houdt Evolution op de been.

The Watcher

2000 | Thriller, Misdaad, Horror

Verenigde Staten 2000. Thriller van Joe Charbanic. Met o.a. James Spader, Keanu Reeves, Marisa Tomei, Ernie Hudson en Chris Ellis.

Spader en Reeves zijn aangenaam tegen hun gebruikelijke rollen in gecast als een afgebrande FBI-agent en een gestoorde seriemoordenaar. Maar geen originele casting of acteerprestatie kan op tegen het gecombineerde gepruts van beginnende scenaristen en een regisseur die vóór The Watcher alleen maar snelle en van special effects vergeven muziekvideo's maakte. Pas na het volledig uitzien van The Watcher geloof je dat deze film uit louter genreclichés bestaat, zonder enige zijweg of wending. Agent Joel (Spader) heeft moordenaar Griffin (Reeves) lang gezocht en niet gevonden. Nu heeft Griffin Joel gevonden, om de strijd persoonlijk te maken.

The Story of Us

1999 | Drama

Verenigde Staten 1999. Drama van Rob Reiner. Met o.a. Bruce Willis, Michelle Pfeiffer, Colleen Rennison, Jake Sandvig en Tim Matheson.

Huwelijkscrises kunnen mooi drama opleveren - John Cassavetes verdiepte zich met films als Faces en Husbands in de materie - maar kunnen ook resulteren in een hoop hol geschreeuw. Dat is het geval in dit stervehikel voor Willis en Pfeiffer die een getrouwd stel spelen. Ben en Katie zijn vijftien jaar samen, hebben twee kinderen en de fut is uit hun relatie. Ze houden zich groot maar wanneer hun kinderen op zomerkamp zijn breekt de hel los. Best onprettig om naar te kijken, ondanks de twee hoofdrolspelers. Willis laat trouwens zijn blote billen zien - is dat nou een plus- of een minpunt?

Six Days Seven Nights

1998 | Romantische komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1998. Romantische komedie van Ivan Reitman. Met o.a. Harrison Ford, Anne Heche, David Schwimmer, Jacqueline Obradors en Temuera Morrison.

Frank (Schwimmer) vraagt redactrice Robin (Heche) ten huwelijk. Ze zegt ja, maar moet nog even voor haar blad naar Tahiti. Piloot Quinn (Ford) vliegt haar en crasht op een onbewoond eiland. Survival en romance zijn onontkoombaar in dit formulescenario. Piraten, met onder hen de weer eens verpeste acteur Morrison (Once Were Warriors), komen natuurlijk ook voorbij. Zij slagen er niet in om Robin en Quinn, noch de verveling te doden. Robin analyseert tenslotte invoelbaar: 'I've had just about as much vacation as I can stand.' De film werd opgenomen op Kauai, wat wel wonderschone plaatjes opleverde.

Space Jam

1996 | Familiefilm, Animatie, Drama, Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 1996. Familiefilm van Joe Pytka. Met o.a. Michael Jordan, Wayne Knight, Theresa Randle, Bill Murray en Danny DeVito.

Stroeve combinatie van echte personages en tekenfilmfiguren. Amerikaanse basketballegende Michael Jordan is de speler/coach van een ploeg Warner Bros. figuren (onder andere Bugs Bunny en Tasmanian Devil) die het opneemt tegen 'monstars' uit de ruimte om slavernij in een buitenaards pretpark te voorkomen. Liefhebbers van Amerikaans basketbal zullen genieten van de talloze sterspelers uit de jaren negentig, onder wie de boomlange Larry Bird en de 1,6 meter korte Muggsy Bogues. Verder heeft deze wat langdradige komedie weinig te bieden, behalve muziek van onder anderen R. Kelly, Coolio en D'Angelo.

Primal Fear

1996 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van Gregory Hoblit. Met o.a. Richard Gere, Edward Norton, Laura Linney, John Mahoney en Frances McDormand.

Als in Chicago een aartsbisschop wordt vermoord door een misdienaar (Norton) wil aalgladde advocaat Martin Vail (Gere) dolgraag de verdediging op zich nemen, want hij houdt van zaken die veel media-aandacht zullen genereren. Ook leuk: zijn charmante ex (Linney) is de officier van justitie in de zaak. Maar het is een lastige klus: de stotterende verdachte is een watje, maar werd gepakt terwijl hij onder het bloed zat. Spannende rechtbankthriller, met de beste rol sinds jaren voor Gere en een kans voor Norton (Fight Club, 25th Hour) om zijn talent te tonen. Hij kreeg terecht een Oscarnominatie voor zijn bijrol.

The vikings sagas

1995 | Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Actiefilm van Michael Chapman. Met o.a. Ralf Moeller en Sven-Ole Thorsen.

Duizend jaar geleden wordt in IJsland door de vikingen met het zwaard gesproken. Wrede bendes voeren een waar schrikbewind en tijdens deze veldslagen wordt bepaald wie het voor het zeggen heeft in het gebied. De meedogenloze Ketil heeft na een veldslag de wijze leider Valgard gevangen genomen en vermoord. Valgards dappere zoon Kjartan zweert op zijn vaders graf dat hij zijn dood zal wreken. Onder begeleiding van een oude krijger wordt de stijdlustige Kjartan opgeleid tot een echte viking. Vastberaden gaat Kjartan de strijd aan met de brute Ketil en zijn bende. Een strijd op leven en dood waaruit maar één winnaar tevoorschijn kan komen

The Viking Sagas

1995 | Actiefilm, Avonturenfilm

Finland​/​​Verenigde Staten 1995. Actiefilm van Michael Chapman. Met o.a. Ralf Moeller, Ingibjorg Stefansdottir en Sven-Ole Thorsen.

VV.

Islandic Saga

1994 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Michael Chapman. Met o.a. Ralph Moeller, Sven-Ole Thorson en Raimund Harmstorff.

Dit verhaal speelt in de middeleeuwen in IJsland. De zoon van een koning belooft plechtig op het graf van zijn vader zich op diens gespierde moordenaar te wreken. Hij gaat op zoek naar een legendarische vechtjas, die hem de krijgskunst moet bijbrengen, maar onderweg wordt hij verliefd op een schone jongedame. Helaas kan hij haar niet zomaar tot vrouw nemen, want zij behoort tot een clan weermee zijn geslacht op gespannen voet verkeert. Ondertussen wordt het land geteisterd door woeste bendes, maar onze held klaart natuurlijk de zaak. Net zoals bij de Italiaanse spetakelfilms heeft men niet al te zeer gelet op logica en is men niet kinderachtig geweest met historie; bovendien is het scenario ook niet al te diepgaand, waardoor de verveling al heel gauw toeslaat. De videoboeren doopten de titel rap om in THE VIKING SAGAS, want `IJsland` (waar ligt dat?) verkoopt helemaal niet, maar het blijft troep. Soms bekort tot 78m of 80m, hetgeen geen gemis is.

The Fugitive

1993 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Thriller van Andrew Davis. Met o.a. Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Jeroen Krabbé, Julianne Moore en Sela Ward.

Op een avond komt chirurg Richard Kimble (Ford) thuis, waar hij nog net een indringer ziet die zojuist zijn vrouw vermoord heeft. Maar de politie denkt dat Richard het gedaan heeft. Hij wordt veroordeeld, maar onderweg naar de gevangenis raakt de arrestantenbus van de weg. Kimble kan ontsnappen en gaat op de vlucht, achtervolgd door een vasthoudende U.S. Marshall (Jones). IJzersterke achtervolgingsthriller, gebaseerd op een populaire Amerikaanse tv-serie uit de jaren zestig. Het tempo blijft hoog, Jones en Ford bieden elkaar fraai tegenspel. Jones kreeg een Oscar voor zijn rol. Vijf jaar later gevolgd door U.S. Marshals.

Rising Sun

1993 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Thriller van Philip Kaufman. Met o.a. Sean Connery, Wesley Snipes, Harvey Keitel, Cary-Hiroyuki Tagawa en Kevin Anderson.

Rising Sun is lang niet zo anti-Japans als het boek van Michael Crichton waarop de film is gebaseerd. Regisseur Kaufman (The Right Stuff, The Unbearable Lightness of Being) schreef zelf mee aan het script en maakte een thriller waarin de Japanse zakenwereld en mentaliteit (in Crichtons boek wortel van alle kwaad) hooguit zorgen voor enige 'couleur locale', terwijl de échte schurken nog steeds uit de VS komen. Het resultaat is een wat vlakke film, waarin de cultuurclash tussen broodnijdige Amerikanen en Japanse uitvreters niet uit de verf komt. Connery, Snipes en Keitel leveren prima werk, dat wel.

Doc Hollywood

1991 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Komedie van Michael Caton-Jones. Met o.a. Michael J. Fox, Julie Warner, Woody Harrelson, Barnard Hughes en David Ogden Stiers.

Een jonge arts uit Washington (Fox) is onderweg naar een droombaan als plastisch chirurg in Californië, maar krijgt dan een auto-ongelukje in een gehucht in South Carolina. Er is schade aan het tuinhek van een lokale rechter, hij wordt veroordeeld tot dienstverlening in het dorpsziekenhuis. Balen. Maar de bittere pil wordt iets verguld als hij de knappe ambulance-chauffeur Lou (Warner) ontmoet. Leuke romantische komedie, vooral dankzij de chemie tussen Fox en Warner, die een charmant koppel vormen. Harrelson heeft een aardige bijrol als jaloerse verzekeringsadviseur.

Quick Change

1990 | Komedie

Verenigde Staten 1990. Komedie van Howard Franklin en Bill Murray. Met o.a. Bill Murray, Geena Davis, Randy Quaid, Tony Shalhoub en Jason Robards.

Twee films voor de prijs van één. Zo'n twintig minuten waarin het verloop van een tamelijk briljante bankroof wordt vertoond, gevolgd door ruim een uur waarin de bankrovers proberen om van de bank naar het vliegveld te komen. De bank staat in Manhattan, New York City, en het vliegveld (JFK Airport) ligt hemelsbreed misschien 30 kilometer verder. Maar wat doe je als de vluchtauto is weggesleept, de buschauffeur alleen gepast geld accepteert, en de taxi gereden wordt door iemand die geen Engels verstaat? Gratuit geweld in de grote stad, met soms melige, maar meestal komische gevolgen. Bill Murray debuteert met Quick Change als regisseur.

Kindergarten Cop

1990 | Komedie, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Komedie van Ivan Reitman. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Pamela Reed, Penelope Ann Miller, Linda Hunt en Richard Tyson.

Regisseur Ivan Reitman doet net als in zijn grootste film Ghostbusters komedie en geweld hand in hand gaan. Schwarzenegger is de titelheld die verzeild raakt in de peuterklas wanneer hij met politiepartner (Reed) op zoek is naar het zoontje van drugshandelaar (Tyson in een uitstekende rol). Actrice Penelope Ann Miller (zelden opvallend, maar altijd solide aanwezig in uiteenlopende films als The Gun in Betty Lou's Handbag, Chaplin en The Relic) blijkt geknipt voor de rol van crèche-leidster. Reitman, grotendeels verantwoordelijk voor de komische wending in Schwarzeneggers carrière, maakte met hem tevens Twins en Junior.

Third Degree Burn

1989 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1989. Thriller van Roger Spottiswoode. Met o.a. Treat Williams, Virginia Madsen, Richard Masur, CCH Pounder en Michael Chapman.

Geslaagde low-budgetfilm met Williams als privé- detective, gespecialiseerd in overspel. Hij duikt in bed met Madsen, die hij moet schaduwen. Wat volgt is een typisch film noir-gegeven: de machoman wordt door zijn romantische inborst in de val gelokt, de jager wordt prooi. Williams is prima als passioneel verliefde idioot, Madsen overtuigend als femme fatale. Constante plotwendingen worden door regisseur met vaardige hand georchestreerd. Personages worden als complexe wezens gekarakteriseerd zodat ze blijven boeien. De afloop is een leuke variatie op het genre. Ook bekend als 3RD DEGREE BURN.

Ghostbusters II

1989 | Komedie, Sciencefiction, Horror, Familiefilm

Verenigde Staten 1989. Komedie van Ivan Reitman. Met o.a. Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis en Rick Moranis.

In dit vervolg op de succesvolle komedie Ghostbusters (1984) moet het team 'paranormale onderzoekers' uitzoeken wat toch dat geheimzinnige slijm is, dat door de riolen van New York stroomt. En er is ook iets met een schilderij van een bloeddorstige edelman uit de Karpaten. Mal verhaal in goede handen. Murray en Aykroyd zijn in vorm, het script van Ramis en Aykroyd is geestig en vlot. Toch is dit tweede deel iets minder geslaagd dan het origineel. In 2016 gevolgd door een reboot, ditmaal met vrouwelijke Ghostbusters.

The dead can't lie

1988 | Thriller

Verenigde Staten 1988. Thriller van Lloyd Fonvielle. Met o.a. Denise Stephenson, Kevin Jarre, Colin Bruce, Virginia Madsen en Tommy Lee Jones.

De morsige privédetective Mallard wordt door de rijke Charlie Rand ingehuurd om op zoek te gaan naar diens vrouw Rachel. Wanneer hij haar vindt en haar voor het eerst ziet is hij verkocht. De lange blondine weet hem te strikken in haar gevaarlijke en bovennatuurlijke web. Rachel is namelijk geen vrouw van vlees en bloed, maar een geest uit het verleden die uit haar graf is opgestaan om op te eisen wat haar rechtens toekomt.

Shoot to Kill

1988 | Thriller, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Thriller van Roger Spottiswoode. Met o.a. Sidney Poitier, Tom Berenger, Kirstie Alley, Clancy Brown en Richard Masur.

Een psychopaat vermoordt de vrouw van een juwelier, slaat op de vlucht en sluit zich aan bij een groepje jagers, dat met gids Sarah (Alley) door de wildernis struint. Gefrustreerd dat hij de moord op de juweliersvrouw niet heeft weten te voorkomen, zet FBI-agent Warren (Poitier, zijn eerste rol sinds jaren) samen met 'bergman' Jonathan Knox (Berenger) de achtervolging in. Regisseur Spottiswoode wist slim de gaten en ongeloofwaardigheden in het scenario te compenseren, daarbij geholpen door een stel goed spelende acteurs. Prachtfotografie van Michael Chapman.

Scrooged

1988 | Komedie, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Bill Murray, Karen Allen, Robert Mitchum, Alfre Woodard en John Glover.

Voor wie niet onwelwillend tegenover het kerstgevoel staat, maar moe wordt van de jaarlijks opgedrongen overzoete kerstgedachtes, is Scrooged ideaal. Vooral door Bill Murray, perfect gecast als een moderne versie van Scrooge, de televisiebaas Frank Cross, die wordt geconfronteerd met 'het hogere'. Murray is buisbindend op dreef met zijn minimalistische gelaatstrekken en vlekkeloze timing. Natuurlijk is het onderschatte Scrooged gericht op de uiteindelijke 'verlichting' van Frank, maar de weg er naartoe is sarcastisch, zwart, verrassend en komisch; passend bij de tijdgeest. In de rijkelijk geproduceerde film zijn allerlei knipogen verwerkt, zoals Miles Davis als straatmuzikant en twee broers van Murray als familieleden.

The Lost Boys

1987 | Horror, Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1987. Horror van Joel Schumacher. Met o.a. Jason Patric, Kiefer Sutherland, Corey Haim, Jami Gertz en Dianne Wiest.

De jaren tachtig staan niet bekend als hoogtijdagen van de cinema, maar aan gelikt Amerikaans vermaak in de categorieën actie, horror en tienerkomedie was in ieder geval geen tekort. The Lost Boys is een bonte mix van al die genres, met hoofdrollen voor de hipste tienersterren van toen, en daarmee een van de ultieme eightiesfilms. Centraal staan twee broers die net in het kustplaatsje Santa Cruz zijn komen wonen en gaan vermoeden dat de lokale groep hangjongeren bestaat uit vampiers. Subtiel is het allemaal niet, wel hoogst amusant.

The Clan of the Cave Bear

1986 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Drama van Michael Chapman. Met o.a. Daryl Hannah, John Doolittle, Thomas G. Waites, Pamela Reed en Curtis Armstrong.

In de prehistorie wordt een meisje geadopteerd door een stam van Neanderthalers. Onopvallende, acceptabele bewerking van de roman van Jean M. Auel, bezienswaardig door de aantrekkelijke Daryl Hannah die de hoofdrol vertolkt. Vertelstem van Holger Hagen. John Sayles schreef het scenario.

Annihilator

1986 | Sciencefiction, Actiefilm, Horror

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Michael Chapman. Met o.a. Mark Lindsay Chapman, Susan Blakely, Lisa Blount, Geoffrey Lewis en Catherine Mary Stewart.

De goed verzorgde make-up van specialisten Michael Westmore en Zoltan Elek kunnen het saaie plot over een verslaggever die zowel achterna gezeten wordt door een horde op hol geslagen robots als de politie, niet redden. Piloot-film voor een tv- serie. Scenario van Roderick Taylor en Bruce A. Taylor. Camerawerk van Paul Goldsmith.

The Man with Two Brains

1983 | Komedie, Erotiek, Horror

Verenigde Staten 1983. Komedie van Carl Reiner. Met o.a. Steve Martin, Kathleen Turner, David Warner, Paul Benedict en Richard Brestoff.

Dokter Martin wordt verliefd op de hersens van een vrouw (de stem is van Sissy Spacek) en transplanteert ze in het hoofd van zijn aantrekkelijke maar dellerige echtgenote Turner, die zich onder invloed van haar nieuwe brein dwangmatig begint vol te vreten. De film is niet, zoals de titel wellicht suggereert, een persiflage op het 'Mad doctor'-genre, maar veeleer een platte seksklucht. Scenario van de regisseur, Steve Martin en George Pipe.

All the Right Moves

1983 | Sportfilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1983. Sportfilm van Michael Chapman. Met o.a. Tom Cruise, Craig T. Nelson, Lea Thompson, Charles Cioffi en Paul Carafotes.

In dit coming of age drama speelt Tom Cruise een getalenteerde highschool footballspeler die vastbesloten is een studiebeurs te bemachtigen om zodoende het troosteloze fabrieksstadje te kunnen ontvluchten. Hierbij komt het tot een keiharde confrontatie met zijn even ambitieuze coach (Craig T. Nelson). In 1983 vermoedde nog niemand dat de toen 21-jarige Tom Cruise ooit een van de bestbetaalde acteurs van Hollywood zou worden. Mission: Impossible leverde hem bijvoorbeeld meer dan 70 miljoen dollar op. Om de fans uit de droom te helpen: de seksscène tussen Cruise en Thompson werd gespeeld door body-doubles. Camerawerk van een zekere Jan de Bont.

Dead Men Don't Wear Plaid

1982 | Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Carl Reiner. Met o.a. Steve Martin, Rachel Ward, Carl Reiner, Reni Santoni en George Gaynes.

Op een regenachtige avond in Los Angeles, ergens in de jaren veertig, wordt er op de deur geklopt van privé-detective Rigby Reardon (Martin). Voor de deur staat een beeldschone jonge vrouw (Ward), die meteen flauwvalt. Dan begint een zoektocht naar een verdwenen wetenschapper, waarbij Reardon hulp krijgt van Humphrey Bogart, James Cagney en nog een aantal andere sterren, doordat regisseur Reiner fragmenten uit klassiekers als The Big Sleep, White Heat en Double Indemnity door zijn film sneed. Het resultaat is vaak grappig, maar ook bijzonder knap. Kostuums van de legendarische Edith Head.

Personal Best

1981 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1981. Drama van Robert Towne. Met o.a. Mariel Hemmingway, Scott Glenn, Patrice Donnelly, Kenny Moore en Jim Moody.

Door gebrek aan zelfvertrouwen presteert een au fond zeer getalenteerde atlete (Hemingway) beneden haar niveau. Op een avond ontmoet ze een aardige meid (Donnelly) die de vijfkamp doet. Zij is ervan overtuigd dat de atlete een winner is. Ze stelt haar voor om samen te gaan trainen onderleiding van haar coach (Glenn), die haar waarschijnlijk in het Amerikaans Olympisch team kan plaatsen. Tussen tussen de atlete en de aardige meid die de pentatlon doet, ontstaat een innige, lesbische relatie. Een delicaat gegeven in het puriteinse Amerika. Het was het regiedebuut van topscenarist Towne. Zijn scenario zit vol warmte en emotie, maar de filmische uitwerking laat veel te wensen over. Hemingway is zeer goed in haar rol. Achter de camera stond Michael Chapman.

Raging Bull

1980 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1980. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent en Nicholas Colasanto.

Na Taxi Driver leverde de samenwerking tussen regisseur Scorsese, acteur De Niro en scenarist Paul Schrader opnieuw een schitterend en verontrustend drama over een bezeten man op. De Niro - die voor deze rol 25 kilo aankwam - is Jake LaMotta, een bokser uit The Bronx die het in de jaren 40 schopt tot middengewicht kampioen, maar tenslotte vadsig en gedesillusioneerd eindigt als meelijwekkende gastheer van een louche nachtclub. De gevechtsscènes zijn briljant gefilmd, maar juist de magistrale verbeelding van de teloorgang van de kampioen maakt dit tot zo'n onbetwist meesterwerk. Oscar voor De Niro.

The Wanderers

1979 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Drama van Philip Kaufman. Met o.a. Ken Wahl, John Friedrich, Karen Allen, Toni Kalem en Alan Rosenberg.

Deze culthit is een vreemde mengeling van sinister grote stadsdrama en lichtvoetige parodie op de 'gang movie'. Speelt zich in af in de South-Bronx van de jaren zestig waar diverse jeugdbendes elkaar het leven zuur maken. De Italiaanse The Wanderers krijgen het aan de stok met de Wongs (Aziaten wier achternaam zonder uitzondering Wong luidt), de Ducky Boys (jongens van kabouterlengte) en de Baldies (spreekt voor zich). De laatste groep wordt overigens geleid door de 200 kilo zware cultacteur Van Lidth, die met zijn muizige vriendinnetje een onweerstaanbaar duo vormt. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Richard Price.

The Last Waltz

1978 | Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1978. Muziek van Martin Scorsese. Met o.a. The Band, Neil Diamond, Neil Young, Bob Dylan en Joni Mitchell.

'This film should be played loud!' Met deze woorden opent Martin Scorseses registratie van het allerlaatste optreden van The Band, veelvuldig geroemd als de beste concertfilm aller tijden. Dat is misschien wat overdreven, de korte interviews over hun beginjaren en het leven 'on the road' die door de film zijn geweven voelen ongemakkelijk en halen steevast het ritme en de energie eruit. Maar als tijdsbeeld, vooral dankzij de vele gastoptredens van onder andere Bob Dylan, Neil Young en Muddy Waters, is The Last Waltz nog altijd onvergetelijk.

Invasion of the Body Snatchers

1978 | Sciencefiction, Thriller, Horror

Verenigde Staten 1978. Sciencefiction van Philip Kaufman. Met o.a. Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum, Leonard Nimoy en Veronica Cartwright.

Intrigrerende remake van Don Siegels sf-klassieker (1956). Buitenaardse plantaardige levensvorm neemt bezit van lijf en persoonlijkheid van aardse stervelingen. Hoe dat precies in z'n werk gaat blijft tot op het eind van de film onduidelijk, maar intussen weet regisseur Kaufman zo’n beetje elk stukje groen - van kappertje tot hangplant - verdacht te maken. Dat doet-ie met glijdende camerabewegingen en onverwachte close-ups. Zelfs het aan mootjes hakken van een onschuldig stronkje bleekselderij lijkt zo op een afrekening. Kevin McCarthy, de ster uit Don Siegels origineel, speelt kort tragisch rolletje. Ook Siegel zelf speelt even mee als taxichauffeur.

American Boy: A Profile of: Steven Prince

1978 | Documentaire

Verenigde Staten 1978. Documentaire van Martin Scorsese. Met o.a. Steven Prince, Martin Scorsese, Kathi McGinnis, Mardik Martin en Julia Cameron.

Intrigrerende remake van Don Siegels sf-klassieker (1956). Buitenaardse plantaardige levensvorm neemt bezit van lijf en persoonlijkheid van aardse stervelingen. Hoe dat precies in z'n werk gaat blijft tot op het eind van de film onduidelijk, maar intussen weet regisseur Kaufman zo’n beetje elk stukje groen - van kappertje tot hangplant - verdacht te maken. Dat doet-ie met glijdende camerabewegingen en onverwachte close-ups. Zelfs het aan mootjes hakken van een onschuldig stronkje bleekselderij lijkt zo op een afrekening. Kevin McCarthy, de ster uit Don Siegels origineel, speelt kort tragisch rolletje. Ook Siegel zelf speelt even mee als taxichauffeur.

The Front

1976 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1976. Komedie van Martin Ritt. Met o.a. Woody Allen, Zero Mostel, Herschel Bernardi, Michael Murphy en Andrea Marcovicci.

Hollywood, rond 1950. De filmstad is in de greep van de heksenjacht van McCarthy. Allen is een armzalige sloeber die werkt in een restaurant en bij gelegenheid fungeert als bookmaker. Op een dag krijgt hij bezoek van Murphy, een oude vriend. Deze populaire scenarioschrijver staat op de zwarte lijst en mag niet meer werken. Hij vraagt Allen in ruil voor een percentage zijn naam te mogen gebruiken. Een bitterzoete hulde aan al het talent dat werd lamgelegd door een van de idiootste commissies die de V.S. ooit in het leven riepen. Allen is schitterend in de eerste rol die hij sinds zijn doorbraak in een film van een ander speelde. Ritt heeft in zijn cast een hele reeks slachtoffers van de heksenjacht zitten, w.o. Mostel, Bernardi, Gough, Ramsay en Shelley, die allen aan den lijve hebben ondervonden wat 'vechten om te overleven' in de showbiz betekent. Grandioos scenario van Walter Bernstein, die eveneens op de zwarte lijst stond en een tragisch gegeven toch komisch/cynisch op het scherm bracht. Fotografie van Michael Chapman en een score van Dave Grusin.

Taxi Driver

1976 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1976. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd, Peter Boyle en Albert Brooks.

Vietnamveteraan en taxichauffeur Travis Bickle kan niet slapen. Hij vindt het dus geen probleem om nachtdiensten te draaien en accepteert ook ritten naar de ruigste buurten. Door de ramen van zijn taxi ziet hij het verloederde New York van de jaren zeventig. Het neonlicht wordt er gebroken door de schijnbaar constante regen. Travis vindt regen niet erg: 'Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.' Enerverende klassieker van Scorsese met De Niro in een van zijn meest iconische rollen. Gouden Palm in Cannes.

The Last Detail

1973 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1973. Komedie van Hal Ashby. Met o.a. Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James en Carol Kane.

Een marinier heeft veertig dollar gestolen uit de liefdadigheidspot van de vrouw van zijn generaal en wordt door twee onderofficieren van de marinebasis in Norfolk overgebracht naar de militaire gevangenis. Subtiele komedie met dramatische ondertoon over een relatie die begint zoals die is tussen gevangenen en bewakers, maar uitgroeit tot een hechte vriendschap. Als moet worden gekozen tussen vriendschap en carrière, komt iedereen echter weer met beide voeten op de grond. Een genadeloze analyse van de Amerikaanse waarden, onverbloemd en eerlijk neergezet door een schitterende cast, die alles haalt uit het heerlijke scenario dat Robert Towne putte uit de gelijknamige roman van Darryl Ponicsan. Knappe fotografie van Michael Chapman. Gilda Radner is te zien in een klein rolletje.