Gabriel Yared: cast en muziek.
Er zijn 76 films gevonden.

The Life Ahead

2020 | Drama

Italië 2020. Drama van Edoardo Ponti. Met o.a. Sophia Loren, Abril Zamora, Ibrahima Gueye, Renato Carpentieri en Babak Karimi.

Madame Rosa, overlever van de Holocaust en voormalig prostituee, ontfermt zich in Napels over de achtergelaten kinderen van andere prostituees. En krijgt zo te maken met Momó, een twaalfjarig straatschoffie uit Senegal. Het verhaal – over empathie en medemenselijkheid – is zo sympathiek dat zelfs de ‘schurken’ in de film (onder wie een drugsdealer) het beste met iedereen voorhebben. Waardoor het drama niet altijd aangrijpt. Toch de moeite waard vanwege filmlegende Loren (1934), die zich voor het eerst in tien jaar weer liet strikken voor een filmrol. Het hielp dat regisseur Edoardo Ponti haar zoon is.

Judy

2019 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2019. Biografie van Rupert Goold. Met o.a. Renée Zellweger, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Jessie Buckley en Michael Gambon.

Wat een tragisch bestaan leidde actrice en zangeres Judy Garland (1922-1969), die als piepjong meisje al werd onderworpen aan een genadeloos showbizzregime. Dit biografische melodrama toont daar alleen wat flarden van, in flashbacks, en richt zich verder op de laatste fase van haar leven, waarin ze avond aan avond optrad in een Londense nachtclub. Het is een opzet die geen moment verrast, maar dat hindert niet, want naar hoofdrolspeelster Renée Zellweger kun je blijven kijken. Razend knap hoe ze laveert tussen kwetsbaar en grotesk, en ook nog overtuigend danst en zingt. Ze kreeg er een Oscar voor.

The Happy Prince

2018 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​België​/​​Italië​/​​Duitsland 2018. Drama van Rupert Everett. Met o.a. Rupert Everett, Colin Firth, Emily Watson, Colin Morgan en Edwin Thomas.

Raamvertelling over de tragische laatste dagen van de flamboyante Iers/Britse (toneel)schrijver Oscar Wilde, opgehangen aan het kindersprookje uit de titel. Die tijd bracht hij door in ballingschap op het Europese vasteland, absintjes nippend tot de laatste penny, nadat hij zijn straf voor 'sodomie' had uitgediend. Pompeus drama dat door een overdaad aan ambitie uit balans raakt en daardoor weinig overtuigt. Over een gekortwiekte kunstenaar die zichzelf te gronde richt terwijl hij zijn beide geliefden tegen elkaar uitspeelt.

The Promise

2016 | Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 2016. Drama van Terry George. Met o.a. Oscar Isaac, Christian Bale, Charlotte Le Bon, Daniel Giménez Cacho en Shohreh Aghdashloo.

Tijdens de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk ontwikkelt zich een driehoeksverhouding tussen de medicijnenstudent Michael (Isaac), de Armeense artieste Ana (Le Bon) en haar vriend, de Amerikaanse journalist Chris (Bale). Dit groots opgezette liefdesepos werd volledig gefinancierd door de in 2015 overleden Amerikaans miljardair Kirk Kerkorian, die van Armeense komaf was. In handen van regisseur/scenarist Terry George (In The Name of the Father, Hotel Rwanda) levert het een vakkundige film op die de gruwelen van de Armeense genocide niet schuwt. De vaart zit er goed in, maar de echte diepgang blijft uit, waardoor het geheel soms wat vlak blijft. Desondanks – mede dankzij het aangrijpende onderwerp – de moeite waard.

Juste la fin du monde

2016 | Drama

Canada​/​​Frankrijk 2016. Drama van Xavier Dolan. Met o.a. Gaspard Ulliel, Léa Seydoux, Vincent Cassel, Marion Cotillard en Nathalie Baye.

Succesvolle toneelschrijver keert na twaalf jaar afwezigheid terug naar zijn geboortedorp om zijn familie te vertellen dat hij zal sterven aan aids. Maar het blijkt nog bijzonder lastig om daarvoor een geschikt moment te vinden. Eigenzinnige bewerking van het gelijknamige toneelstuk van de Franse schrijver Jean-Luc Lagarce (1957-1995) door de jonge Canadese regisseur Dolan, die zijn wereldberoemde Franse acteurs dicht op de huid filmt en de volumeknop regelmatig helemaal open draait. Onverdraaglijk volgens sommigen, aangrijpend en indringend volgens ons.

Monsieur Chocolat

2016 | Biografie, Drama

Frankrijk 2016. Biografie van Roschdy Zem. Met o.a. Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet en Noémie Lvovsky.

Historisch-biografisch drama over opkomst en ondergang van Rafael Padilla, de eerste zwarte podiumartiest van Frankrijk. De levensgenieter werd eind negentiende eeuw een daverend succes als de stereotiepe, zwarte clown Monsieur Chocolat, die optrad met de serieuzere, witte clown George Footit. Intouchables-ster Omar Sy is Chocolat. Footit wordt gespeeld door Charlie Chaplins kleinzoon, podiumartiest James Thierrée. Ze brengen de belle époque tot leven in een sfeervol maar topzwaar verhaal dat veel te veel tegelijk wil vertellen: over partnerschap, discriminatie, emancipatie, liefde, jaloezie en de verleidingen van succes.

By the Sea

2015 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2015. Drama van Angelina Jolie. Met o.a. Angelina Jolie, Brad Pitt, Mélanie Laurent, Melvil Poupaud en Niels Arestrup.

Derde speelfilm van Jolie, die het na twee matige oorlogsfilms (In the Land of Blood and Honey en Unbroken) meer over een persoonlijke boeg gooit. Samen met wederhelft Pitt speelt ze een Amerikaans stel dat midden jaren zeventig enkele weken aan de Zuid-Franse kust verblijft. Een trauma uit het verleden drijft hen alsmaar verder uit elkaar, maar wat er precies is voorgevallen blijft onduidelijk. Gezapig relatiedrama naar Europees model; Jolie overtuigt geen moment als depressieve echtgenote, de door haar zelf geschreven dialogen zijn ronduit suf. Eén pluspunt: de film ziet er erg fraai uit.

Tom à la ferme

2013 | Thriller, Drama

Canada​/​​Frankrijk 2013. Thriller van Xavier Dolan. Met o.a. Pierre-Yves Cardinal, Xavier Dolan, Lise Roy, Evelyne Brochu en Manuel Tadros.

De nog maar 25-jarige Canadees Xavier Dolan maakte van het gelijknamige toneelstuk van Michel Marc Bouchard, over zelfhaat en homohaat, een broeierige thriller. Hij speelt zelf de rol van Tom, die bij de boerderij uit de titel arriveert voor de begrafenis van Guillaume, zijn geliefde. Maar het gezin wil niks weten van Guillaume's homoseksualiteit. Een uitstekende suspensethriller, vol opgekropte frustraties en seksuele verlangens. De Canadees Dolan debuteerde in 2009 veelbelovend met J'ai tué ma mère, en won later met zijn filmhuishit Mommy (2014) onder meer de juryprijs in Cannes en een César.

A Royal Affair

2012 | Historische film, Drama, Romantiek

Denemarken​/​​Zweden​/​​Tsjechië 2012. Historische film van Nikolaj Arcel. Met o.a. Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard, Alicia Vikander en Trine Dyrholm.

Kostuumdrama boordevol intriges, dat pendelt tussen episch koningsdrama en kasteelromantiek, van de scenaristen van The Girl with the Dragon Tattoo. Over de verlichte Duitse arts Struensee (Mikkelsen), die aan het eind van de achttiende eeuw als lijfarts van de psychisch gestoorde Deense koning Christiaan VII (Følsgaard) opklimt tot minister en feitelijk leider van het land. Maar als zijn affaire met de jonge koningin (Vikander) aan het licht komt, wordt dat snel weer rechtgezet. De film werd genomineerd voor een Oscar en een César, Følsgaard en het script wonnen de Zilveren Beer in Berlijn.

Haute cuisine

2012 | Biografie, Komedie

Frankrijk 2012. Biografie van Christian Vincent. Met o.a. Catherine Frot, Jean d'Ormesson, Hippolyte Girardot, Jean-Marc Roulot en Arly Jover.

Regisseur Vincent, van het cineliteraire juweel La discrète, vertelt met een pollepel artistieke vrijheid het opmerkelijke verhaal van Danièle Mazet-Delpeuch, jarenlang de persoonlijke kokkin van François Mitterand. Hier heet zij Hortense Laborie en moet zich in een hiërarchisch mannendomein vol egomanie en naijver staande houden. Frot, naar eigen zeggen geen keukenprinses, vormt een topduo met epicurist-filosoof D'Ormesson (1925-2017) als 'de president'. Slechts het flashbackkader met Hortense in Antarctica (overigens waargebeurd) was voor deze delicieuze, stijlvolle film niet nodig geweest. Naar Carnets de cuisine: Du Périgord à l'Élysée uit 1997.

In the Land of Blood and Honey

2011 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 2011. Drama van Angelina Jolie. Met o.a. Rade Serbedzija, Zana Marjanovic, Nikola Djuricko, Branko Djuric en Dzana Pinjo.

Geconstrueerde moraliteit gecombineerd met larmoyante liefdesgeschiedenis tussen een Bosnische (moslim) schilderes en een hoge Servische militair, tegen de achtergrond van de Joegoslavische Burgeroorlog. Angelina Jolie, die de film schreef, regisseerde en produceerde, slaagt erin álle gruwelijkheden van het conflict – van de etnische zuiveringen tot de systematische verkrachtingen – te vermalen tot clichés.

Le hérisson

2009 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 2009. Komedie van Mona Achache. Met o.a. Garance Le Guillermic, Josiane Balasko, Togo Igawa, Anne Brochet en Ariane Ascaride.

Wat weet een elfjarig meisje van het leven? Paloma denkt dat ze genoeg heeft gezien. Het hoogbegaafde meisje, kind van rijke, Parijse ouders, heeft besloten zelfmoord te plegen, op haar twaalfde verjaardag. Tenzij ze in de tussentijd ontdekt dat het leven toch zin heeft. Ze heeft geen hoge pet op van volwassenen, maar dat verandert wanneer ze het vertrouwen wint van Renée, de conciërge die al 27 jaar het luxe appartementencomplex bestiert. Geen van de bewoners nam eerder moeite haar te leren kennen. Niemand weet dat ze in haar vrije tijd Russische romans verslindt. Le hérisson, gebaseerd op de bestseller Elegant als een egel van Muriel Barbery, gaat over klassenverschillen, vooroordelen en de hypocrisie van de elite, toegespitst op de Franse situatie. De film slaagt er goed in sympathie op te roepen voor de vroegwijze Paloma, maar ontkomt niet aan een betweterige toon, die wordt gevoed door de vele verwijzingen naar kunst, film en literatuur. De boodschap lijkt nogal simplistisch: wie Tolstoj leest en naar Mozart luistert, is een goed mens.

Coco Chanel & Igor Stravinsky

2009 | Drama, Romantiek

Frankrijk 2009. Drama van Jan Kounen. Met o.a. Anna Mouglalis, Mads Mikkelsen, Elena Morozova, Natacha Lindinger en Grigori Manukov.

Een film rond het misschien wel waargebeurde verhaal van een onstuimige verhouding tussen twee eigenzinnige, invloedrijke personen, naar een boek van Chris Greenhalgh. Wanneer componist Igor Stravinsky (Mads Mikkelsen) met zijn Russische gezin tijdelijk in het Franse landhuis van modeontwerpster Coco Chanel (Anna Mouglalis) komt wonen, ontstaan al snel tal van onderhuidse spanningen. Kounen toont de passionele verhouding gedegen en chique binnen een verhaal dat wellicht geromantiseerd is, maar nergens overdreven aanvoelt. Regisseur Kounen maakte eerder de psychedelische western Blueberry en de advertentiewereldsatire 99 francs.

Amelia

2009 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 2009. Biografie van Mira Nair. Met o.a. Hilary Swank, Richard Gere, Ewan McGregor en Christopher Eccleston.

Amelia Earhart wilde vliegen. En dat deed ze. Tussen 1928 en 1937 brak ze het ene na het andere historische record: zo vloog ze in 1932, enkele jaren nadat Charles Lindbergh dat had gedaan, als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan. Haar prestaties in de lucht en uiteindelijke verdwijning, en haar relatie met uitgever George Putnam (Gere) die flink bijdroeg aan Earharts faam, komen samen in deze goedgemaakte, hoewel wat brave biopic. Swank, prima op haar plek, lijkt opvallend veel op de androgyne, energieke pilote. De uit India afkomstige Nair maakte eerder (betere) films als Salaam Bombay! en Monsoon Wedding.

A Room with a View

2007 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2007. Drama van Nicholas Renton. Met o.a. Elaine Cassidy, Timothy Spall, Rafe Spall, Laurence Fox en Sophie Thompson.

Florence, 1922. De onafhankelijke Lucy gaat naar Italië, op zoek naar avontuur. In plaats daarvan komt ze terecht in een pension vol met Engelse toeristen, inclusief oude vrijsters en geestelijken. Maar in datzelfde pension zitten ook de socialist Mr. Emerson en zijn aantrekkelijke zoon George.

1408

2007 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2007. Horror van Mikael Håfström. Met o.a. John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary McCormack, Tony Shalhoub en Jasmine Jessica Anthony.

Al jarenlang onderzoekt Mike Enslin (Cusack) spookhuizen, maar hij heeft nog nooit iets paranormaals gevonden. Tot hij op een dag z'n intrek neemt in kamer 1408 van het Dolphin Hotel. Daar zouden in een eeuw 56 gasten zijn overleden, allemaal binnen een uur na het inchecken, zo vertelt de hotelmanager (Jackson). Als er iets vreemds gebeurt in de kamer denkt de sceptische Enslin eerst dat er iets in zijn drankje is gestopt. 1408, naar een verhaal van Stephen King, begint sterk, wordt zorgvuldig opgebouwd, maar regisseur Håfström verliest zich uiteindelijk in visuele bombast en een obligaat verhaal over verlies en geloof.

Das Leben der Anderen

2006 | Drama, Thriller

Duitsland 2006. Drama van Florian Henckel von Donnersmarck. Met o.a. Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur en Thomas Thieme.

Stasi-officier Gerd Wiesler (Mühe) krijgt opdracht het appartement van de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman (Koch) van afluisterapparatuur te voorzien. Hij vestigt zich op de kale zolder van het wooncomplex, waar hij via zijn koptelefoon alles hoort. Dan wordt de eenzame Wiesler heimelijk verliefd op de vriendin van Dreyman. ­Debuterend regisseur Henckel von Donnersmarck maakte een meeslepende thriller én een verhaal over individuele vrijheid en ethiek binnen een repressief systeem. De film won allerlei prijzen, waaronder een Oscar.

Breaking and Entering

2006 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2006. Drama van Anthony Minghella. Met o.a. Jude Law, Juliette Binoche, Robin Wright, Martin Freeman en Rafi Gavron.

In de onwezenlijk fraai gefilmde Londense opknapbuurt King's Cross komt gegoede lokale architect Will (Law) oog in oog met een onweerstaanbare vluchteling (Binoche) na de inbraak van haar acrobatische zoontje in zijn exclusieve kantoor. Will laat zich inpakken, wat leidt tot de nodige spanningen met zijn blonde Zweeds-Amerikaanse vriendin. De zwanenzang van regisseur/scenarist Minghella (1954-2008) is een stilleven van verfijnde vormgeving - architectuur, interieurs, kleding, auto's. Verdwaasde rijken en geletterde armen in de kantlijn van een vluchtige wereld zonder houvast.

Azur et Asmar

2006 | Animatie, Familiefilm

Frankrijk​/​​Spanje​/​​België​/​​Italië 2006. Animatie van Michel Ocelot.

Azur en Asmar groeien op als broers, al heeft de een blauwe ogen en de ander een donkere huid. Eenmaal volwassen willen ze allebei dezelfde fee bevrijden om met haar te trouwen. De Franse animator Michel Ocelot schreef een sprookje dat niet had misstaan in de vertellingen van Duizend-en-een-nacht, met een actuele moraal over vooroordelen en gelijkwaardigheid. Ocelot, bekend van de Kirikou-films, nam stelling tegen het wij-zij-gevoel dat zeker in de Franse buitenwijken uiterst actueel was. De animaties zijn zo mooi dat je bijna vergeet dat de spanningsboog soms wat inzakt.

L'avion

2005 | Drama, Fantasy

Frankrijk​/​​Duitsland 2005. Drama van Cédric Kahn. Met o.a. Isabelle Carré, Vincent Lindon en Nicolas Briançon.

Fantastisch drama over het kanaliseren van verdriet middels het animeren van speelgoed, in de leeftijdsloze hunkering naar troost en geborgenheid. Oftewel, achtjarig mannetje Charly (natuurtalent Roméo Botzaris) bespeurt na het overlijden van zijn vader een zekere bezieling in het speelgoedvliegtuig dat hij voor kerst heeft gekregen (in plaats van een fiets). Dat gaat zelfs zover dat hij richting hemel vliegt op het stuk speelgoed, in de hoop zijn vader nog een keer te kunnen spreken. Een poëtisch maar pretentieloos kunststukje, met de juiste dosis kindersentiment.

Shall We Dance

2004 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2004. Romantische komedie van Peter Chelsom. Met o.a. Richard Gere, Jennifer Lopez, Susan Sarandon, Stanley Tucci en Lisa Ann Walter.

Elke dag ziet de uitgebluste advocaat John Clark (Richard Gere), op weg van werk naar huis, een melancholiek kijkende vrouw (Jennifer Lopez) voor het raam van een dansschool staan. Het doet hem in deze overdreven zoete remake van de Japanse film Shall we dansu? besluiten om te gaan leren stijldansen. Terwijl zijn vrouw (Susan Sarandon) hem van overspel verdenkt vindt hij zijn levenslust terug. De leukste momenten in deze aardige, maar voorspelbare romantische komedie komen voor rekening van de bijrolacteurs, vooral van Tucci als salsadanser en Gillette als dansschooldirectrice Miss Mitzi.

Sylvia

2003 | Drama, Biografie, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 2003. Drama van Christine Jeffs. Met o.a. Gwyneth Paltrow, Daniel Craig, Jared Harris, Michael Gambon en Blythe Danner.

Het meest opmerkelijke aan Sylvia, over het korte leven van de Amerikaanse literaire ster Sylvia Plath, is dat de film geen enkel idee weet te geven wat voor poëzie de hoofdpersoon schreef. Hij gaat over het liefdesleven van Plath, de pijnlijke relatie met de dichter Ted Hughes, en haar zelfmoord op dertigjarige leeftijd. Die tragedie wordt zeker niet slecht uitgespeeld. Hoofdrolspeelster Paltrow maakt de ziekelijke overgevoeligheid van Plath voelbaar, en de jaren vijftig-sfeer waarin zij gevangen zit, wordt goed getroffen. Maar de film toont domweg geen echte interesse in literatuur.

Cold Mountain

2003 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 2003. Drama van Anthony Minghella. Met o.a. Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Eileen Atkins en Donald Sutherland.

Inman (Law) vecht in de Amerikaanse Burgeroorlog, terwijl zijn grote liefde Ada (Kidman) thuis wegkwijnt. Als hij een brief van haar krijgt deserteert Inman en begint aan een lange tocht naar huis. Ada krijgt ondertussen hulp van haar praktisch ingestelde buurvrouw Ruby (Zellweger). Sterke verbeelding van de gruwelen van de oorlog, al valt Cold Mountain door het onderkoelde spel van Kidman en Law als liefdesgeschiedenis wat tegen. Kidman ziet er ook bij de grootste ontberingen glossy uit. Zeven Oscarnominaties, maar alleen Zellweger mocht het beeldje mee naar huis nemen.

The One and Only

2002 | Romantische komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2002. Romantische komedie van Simon Cellan Jones. Met o.a. Richard Roxburgh, Justine Waddell, Jonathan Cake, Patsy Kensit en Aisling O'Sullivan.

Neil (Roxburgh) is een keukenontwerper uit Newcastle die niet houdt van zijn onhebbelijke vrouw. Aan de andere kant van de stad ontdekt Stevie (Waddell) dat ze zwanger is van haar vriend, een Italiaanse profvoetballer die vreemd gaat. Logischerwijs moeten Neil en Stevie elkaar in de armen vallen, maar het script steekt daar nog vele stokjes voor. Het geld voor The One and Only werd deels binnen gehaald uit promotiefondsen voor Newcastle en de Tyneside-regio eromheen. Dat verklaart veel ongevraagde ansichtkaartbeelden. De film werd aanvankelijk alleen in Newcastle uitgebracht, waar hij 1200 pond opleverde en de locals lachten om de slechte accenten.

Lisa

2000 | Drama, Oorlogsfilm

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 2000. Drama van Pierre Grimblat. Met o.a. Jeanne Moreau, Benoît Magimel, Marion Cotillard, Sagamore Stévenin en Michel Jonasz.

Neil (Roxburgh) is een keukenontwerper uit Newcastle die niet houdt van zijn onhebbelijke vrouw. Aan de andere kant van de stad ontdekt Stevie (Waddell) dat ze zwanger is van haar vriend, een Italiaanse profvoetballer die vreemd gaat. Logischerwijs moeten Neil en Stevie elkaar in de armen vallen, maar het script steekt daar nog vele stokjes voor. Het geld voor The One and Only werd deels binnen gehaald uit promotiefondsen voor Newcastle en de Tyneside-regio eromheen. Dat verklaart veel ongevraagde ansichtkaartbeelden. De film werd aanvankelijk alleen in Newcastle uitgebracht, waar hij 1200 pond opleverde en de locals lachten om de slechte accenten.

Autumn in New York

2000 | Romantisch drama

Verenigde Staten 2000. Romantisch drama van Joan Chen. Met o.a. Richard Gere, Winona Ryder, Anthony LaPaglia, Elaine Stritch en Vera Farmiga.

Ramsjromantiek met Richard Gere als slinkse charmeur en Winona Ryder als ontvankelijk veulen tegen een decor van herfstig New York. Goed voor een Razzie nominatie voor Slechtste Koppel. Gere gaf de schuld aan het belabberde script én aan zijn 'gebrekkige co-acteurs' maar volgens scenarist Allison Burnett zit de balk toch echt in Gere's oog: Richard Gere is 'verwaand' en een 'narcistische gek die bijna iedere film verknalt waarin hij speelt'. En dat kan omdat steracteurs veelal 'script control' hebben. 'De gekken hebben de sleutel van het gesticht,' besluit de verbitterde Burnett.

The Talented Mr. Ripley

1999 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1999. Thriller van Anthony Minghella. Met o.a. Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett en Jack Davenport.

Patricia Highsmith schreef een aantal thrillers over het personage Tom Ripley, dit is de verfilming van de eerste. Ripley (Damon) is een charmante maar immorele bedrieger, een berekenende leugenaar. Hij wringt zich binnen in het leven van de rijke Dickie Greenleaf (Law) en zijn vriendin (Paltrow) door zich voor te doen als een oude jeugdvriend. Hij moet steeds extremere maatregelen treffen om zijn nieuwe, luxe leventje vol te houden. Jude Law leerde de saxofoon te bespelen, werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe en kreeg een BAFTA voor zijn rol als de niet al te sympathieke Dickie.

Message in a Bottle

1999 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Luis Mandoki. Met o.a. Kevin Costner, Robin Wright, Paul Newman, Jesse James en John Savage.

Kevin Costner is een man van weinig rollen. Twee om precies te zijn. Of hij is een heroïsche bink (in Robin Hood), of hij is een aaibare bink (in The Bodyguard). Zijn rol in Message in a Bottle valt in de tweede categorie. Journaliste Theresa Osborne (Penn) vindt een fles met een liefdesbrief aan een overleden vrouw. Ze komt op het spoor van Garret (Costner) waarna het drama zich wat stroperig ontwikkelt. Newman in de rol van Garrets vader steelt elke scène.

City of Angels

1998 | Fantasy, Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1998. Fantasy van Brad Silberling. Met o.a. Nicolas Cage, Meg Ryan, Dennis Franz, Andre Braugher en Colm Feore.

Weliswaar schieten Ryan's blauwe ogen even koket heen en weer als in haar romantische succesfilms zoals Sleepless in Seattle en heeft Cage een even bizar-aandoenlijke rol als in zijn kaskrakers, City of Angels is onmiskenbaar een ongeïnspireerde, falende herhaling van Der Himmel über Berlin. Een engel (Cage) met een vaag takenpakket slentert wat rond op aarde, totdat hij chirurge Maggie (Ryan) ziet en verliefd wordt op haar. Maar voordat ze samen voor de open haard kunnen liggen moet hij zijn engelschap afzweren. Alanis Morrisette's song 'Uninvited' werd onder meer voor een Grammy en een Golden Globe genomineerd.

Tonka

1997 | Romantiek, Sportfilm

Frankrijk 1997. Romantiek van Jean-Hugues Anglade. Met o.a. Pamela Soo, Alessandro Haber, Wu Hai, Marisa Berenson en Christian Charmetant.

Weliswaar schieten Ryan's blauwe ogen even koket heen en weer als in haar romantische succesfilms zoals Sleepless in Seattle en heeft Cage een even bizar-aandoenlijke rol als in zijn kaskrakers, City of Angels is onmiskenbaar een ongeïnspireerde, falende herhaling van Der Himmel über Berlin. Een engel (Cage) met een vaag takenpakket slentert wat rond op aarde, totdat hij chirurge Maggie (Ryan) ziet en verliefd wordt op haar. Maar voordat ze samen voor de open haard kunnen liggen moet hij zijn engelschap afzweren. Alanis Morrisette's song 'Uninvited' werd onder meer voor een Grammy en een Golden Globe genomineerd.

The English Patient

1996 | Romantisch drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1996. Romantisch drama van Anthony Minghella. Met o.a. Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas en Jürgen Prochnow.

Tientallen prijzen ontvingen de makers, waaronder Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice in Bijrol. Hype speelde daarbij een grotere rol dan onvergankelijke kwaliteit. Een zwaar verbrande piloot (Fiennes) wordt aan het einde van WO II verzorgd door een Canadese verpleegster (Binoche). In flashbacks zien we zijn tragische romance met de vrouw (Scott Thomas) van zijn beste vriend. Naar de gelijknamige, met een Booker Prize bekroonde roman van Michael Ondaatje. Cameraman John Seale schoot prachtige beelden van de Sahara.

Noir comme le souvenir

1996 | Mysterie, Thriller

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Zwitserland 1996. Mysterie van Jean-Pierre Mocky. Met o.a. Jane Birkin, Jean-François Stévenin, Jany Holt, Matthias Habich en Jenny Alpha.

Tientallen prijzen ontvingen de makers, waaronder Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice in Bijrol. Hype speelde daarbij een grotere rol dan onvergankelijke kwaliteit. Een zwaar verbrande piloot (Fiennes) wordt aan het einde van WO II verzorgd door een Canadese verpleegster (Binoche). In flashbacks zien we zijn tragische romance met de vrouw (Scott Thomas) van zijn beste vriend. Naar de gelijknamige, met een Booker Prize bekroonde roman van Michael Ondaatje. Cameraman John Seale schoot prachtige beelden van de Sahara.

Hercule et Sherlock

1996 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1996. Misdaad van Jeannot Szwarc. Met o.a. Christopher Lambert, Richard Anconina, Philippine Leroy-Beaulieu, Roland Blanche en Béatrice Agenin.

Tientallen prijzen ontvingen de makers, waaronder Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur en Beste Actrice in Bijrol. Hype speelde daarbij een grotere rol dan onvergankelijke kwaliteit. Een zwaar verbrande piloot (Fiennes) wordt aan het einde van WO II verzorgd door een Canadese verpleegster (Binoche). In flashbacks zien we zijn tragische romance met de vrouw (Scott Thomas) van zijn beste vriend. Naar de gelijknamige, met een Booker Prize bekroonde roman van Michael Ondaatje. Cameraman John Seale schoot prachtige beelden van de Sahara.

Wings of Courage

1995 | Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1995. Avonturenfilm van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Craig Sheffer, Tom Hulce, Elizabeth McGovern, Val Kilmer en Ken Pogue.

Buenos Aires, jaren 1930. Jean Mermoz (Kilmer) en Saint- Exup[KA1]ery (Hulce) zijn de legendarische piloten die de eerste postlijn tussen Frankrijk en Zuid-Amerika in stand houden. Wanneer ze de belevenissen vernemen van Henri Guillaumet (Sheffer) nodigen ze deze uit om hen te vervoegen. Tijdens een vlucht raakt deze door vliegen bezeten kerel in moeilijkheden in het Andes-gebergte. De eerste fictiefilm (gebaseerd op ware feiten) gedraaid in het IMAX-3D systeem. Op visueel gebied levert dit indrukwekkende beelden op, maar dramatisch kan zelfs een Annaud het procédé niet doen werken, ondanks de schitterende acteurs waarop hij beroep kon doen. Annaud schreef het scenario samen met Alain Godard. Spectaculaire fotografie van Robert Fraisse. Dolby Stereo. IMAX-3D.

La dame du cirque

1995 | Drama

Duitsland​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1995. Drama van Igaal Niddam. Met o.a. Jan Niklas, Christèle Tual, Julie Debazac, Eva Darlan en Henri Garcin.

Martin Kier (Niklas) en Michaela Destrez (Tual) lijken weinig met elkaar gemeen te hebben, behalve hun passie voor paarden. Toch voelen zij zich tot elkaar aangetrokken. Michaela geeft haar carrière als advocate op en sluit zich bij het circus aan, waarvan Martin directeur is. Lief maar nietszeggend melodrama naar de gelijknamige roman van Guy des Cars, overlopend van de clichés en voorspelbare effecten. Slechts te genieten door onvoorwaardelijke paardenliefhebbers die aan hun trekken komen met enkele rijoefeningetjes, of door liefhebbers van het circus die houden van wat er zich afspeelt achter de tent en tussen de wagens. Overigens gedraaid 'op locatie' in het Zwitserse circus Knie. Scenario van Pierre Pauquet, muziek van Gabriel Yared. Europudding avant la lettre die zelfs de Eurozeurders niet gelukkig zal maken.

L'homme aux semelles de vent

1995 | Avonturenfilm, Biografie

Canada​/​​Frankrijk 1995. Avonturenfilm van Marc Rivière. Met o.a. Laurent Malet, Jacques Bonnaffé, Thierry Frémont, Emmanuelle Riva en Samuel Labarthe.

De dichter en wereldreiziger Arthur Rimbaud (Malet) is 26 jaar als hij in Aden arriveert, op zoek naar een job in de buurt van de Rode Zee. Hij ontmoet de handelaar Bardey (Bonnaffé) die hem voorstelt een filiaal van zijn zaak te openen in Harare. In gezelschap van een Griekse collega voert hij een karavaan met katoen en handelswaar door de woestijn. Het werk begint hem echter te vervelen en hij laat zich door een plaatselijke sjeik overhalen om wapens te smokkelen. Een geromanticeerd relaas over de laatste tien jaar in het leven van de poëet en avonturier - op zoek naar de zin van het leven - Rimbaud. Er werd duidelijk een gigantisch budget besteed aan deze rolprent, die echter gewonnen zou hebben door een strakkere montage waardoor hij minstens een uur korter had kunnen worden. Malet zet echter een onvergetelijke Rimbaud neer. Jean-Louis Benoît en Michel Favart schreven het scenario. Knappe fotografie van Thomas Vamos. Wordt meestal uitgezonden in twee delen. Formaat 16/9.

Fall From Grace

1994 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Oorlogsfilm van Waris Hussein. Met o.a. James Fox, Michael York, Patsy Kensit, Richard Anconina en Tara Fitzgerald.

Tv-film over D-Day naar de roman van Larry Collins over de geallieerde spionne Catherine Pradier (Tara Fitzgerald), codenaam Denis. Ze wordt erop uit gestuurd om het Duitse opperbevel te misleiden over de invasie, maar haar liefde voor een Franse dubbelspion bemoeilijkt haar taak. Ze wordt gevangen genomen, gemarteld en ondervraagd door nazi-officier Stromelburg (York).

Des feux mal éteints

1994 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Frankrijk 1994. Oorlogsfilm van Serge Moati. Met o.a. Manuel Blanc, Maria de Medeiros, Emmanuel Salinger, Hélène Vincent en Rufus.

J[KA1]er[KA4]ome (Blanc) heeft een opleiding genoten als journalist en wordt tegen het einde van de Algerijnse vrijheidsoorlog opgeroepen voor actieve dienst. Hij wordt ingedeeld bij de gemuilkorfde redactie van een krant voor de strijdkrachten. Het akkoord van Evian is getekend, maar de OAS begint met zijn verzet en de tactiek van de verschroeide aarde. Van een vriend die al in Algerije zit, ontvangt J[KA1]er[KA4]ome een lijst met namen van gevaarlijke rechtse personen. Vlak voor zijn inscheping wordt hij neergeknuppeld en ontfutselen zijn belagers hem de lijst. De vriend wordt vermoord en J[KA1]er[KA4]ome sluit vriendschap met diens mooie vriendin Tweedy Bird (De Medeiros) en raakt in Algerije bekneld in het strijdgewoel. Met vaart gefilmd stukje gescheidenis over Frankrijks Algerijnse verleden en erfenis. Wie daar niet goed mee op de hoogte is, geniet veel minder van deze rolprent. Naar het boek van Philippe Labro uit 1967 dat door Jean-Jacques Zilberman, Didier Decoin en regisseur Moati tot scenario werd bewerkt. Het puike camerawerk was in handen van Jacques Guerin en Georges Orset. De titel is afkomstig van een gedicht van de 19e eeuwse dichter Apollinaire en is bijna veertig jaar na het beëindigen van de Algerijnse oorlog helaas nog maar al te waar.

Profil bas

1993 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1993. Misdaad van Claude Zidi. Met o.a. Patrick Bruel, Sandra Speichert, Didier Bezace, Jean Yanne en Jacques Rosny.

Op zijn dertigste is Bruel zijn baan als inspecteur in de voorstad beu. Vooruitzichten op een verdere carrière zijn er niet en zijn ambitie is hij kwijt. Zijn baas geeft hem de opdracht om de gangen na te gaan van een kleine van drugshandel verdachte straatmisdadiger. Hij gaat zonder veel enthousiasme aan de slag. Een vermoeide politieman moet in actie komen. Spanning en romantiek vormen de hoofdingrediënten van deze detective van Zidi, die duidelijk van zijn imago als kluchtenmaker af wil. Geen al te denderend scenario van Zidi, Didier Kaminka en Simon Michael. Fotografie van François Catonné.

Map of the Human Heart

1993 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Australië​/​​Canada​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1993. Romantiek van Vincent Ward. Met o.a. Jason Scott Lee, Anne Parillaud, Patrick Bergin, Jeanne Moreau en John Cusack.

De fraaie beelden en het interculturele karakter maken het vergezochte plot goed: een liefdesdriehoek tussen een Eskimojongen, een Amerikaans Indianenmeisje en de Britse poolonderzoeker (Bergin), brengt hen samen in 1930. Hun onderlinge verhouding bereikt een beslissende climax in WO II, wanneer alledrie betrokken zijn bij het bombarderen van Duitsland, en de Eskimo er getuige van is, hoe de blanke man in staat is tot enorme vernietiging (van Dresden). Regisseur Ward (THE NAVIGATOR: A MEDIEVAL ODYSSEY) brengt zijn talent voor simpele beeldspraak op elke opname over, zoals de scènes van de luchtoorlog, die gedragen worden door vuurflitsen en duisternis in plaats van gedetailleerd modelwerk om B-52 bommenwerpers in actie te suggereren. Het scenario is van de regisseur. Het camerawerk is van Eduardo Serra.

Les marmottes

1993 | Komedie

Frankrijk 1993. Komedie van Élie Chouraqui. Met o.a. Jacqueline Bisset, Christine Boisson, André Dussollier, Gérard Lanvin en Marie Trintignant.

Elk jaar verhuizen rond de kerstdagen vijf miljoen Fransen naar de besneeuwde berghellingen, hopend op een ontspannende wintervakantie. De film volgt twee paren die, net als de voorafgaande jaren, Chamonix als bestemming hebben gekozen. Ze amuseren zich, houden van elkaar, kwetsen elkaar. Het worden gedenkwaardige dagen, die voor eeuwig kleur zullen geven aan hun herinneringen. Een niemendalletje, dat de emoties uitspeelt van een paar mensen die voor korte tijd hun gewone milieu zijn ontvlucht. Leuk scenario van Danièle Thompson en Chouraqui, dat echter niet veel pointe heeft. Maar Bisset blijft de moeite waard en Robert Alazraki schoot betoverende beelden.

La fille de l'air

1992 | Romantiek, Drama, Thriller

Frankrijk 1992. Romantiek van Maroun Bagdadi. Met o.a. Béatrice Dalle, Thierry Fortineau, Hippolyte Girardot, Jean-Claude Dreyfus en Roland Bertin.

Een doorsnee-moeder haalt met een helikopter haar man, een gangster die meer dan dertig jaar moet uitzitten voor een reeks gewelddadige overvallen op supermarkten, op van het dak van de Santé-gevangenis in Parijs. Dit waar gebeurde verhaal over een gewone vrouw die na deze ongewone daad een volksheldin wordt, sprak de Franse cineast van Libanese komaf kennelijk aan. Hij heeft deze rol aan Dalle toevertrouwd, die haar sexy gedrag even laat voor wat het is om te tonen, dat ze ook intens gevoelig spel aan kan. Wat betreft Fortineau, hij geeft uitstekend de tragiek van het opgesloten zitten weer. De film werd gemaakt in reportage-vorm en kenmerkt zich door een nuchtere regie. Blijft spannend tot aan het eind, al is dat bij iedereen bekend. Scenario van Bagdadi en Florence Quentin. Camerawerk van Thierry Arbogast.

L'instinct de l'ange

1992 | Oorlogsfilm

België​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk 1992. Oorlogsfilm van Richard Dembo. Met o.a. Lambert Wilson, François Cluzet, Jean-Louis Trintignant, Hélène Vincent en Marie Trintignant.

Het bijzondere van Diagonale du fou ontbreekt in deze, vaag gebleven film van Dembo. De film doet verslag van de levenswandel van een jongeman uit een keurige familie die, om zichzelf te leren kennen en zijn perfectionisme bot te vieren, in WO I in dienst treedt als piloot. Dembo laat zijn camera meer dan eens de lucht in gaan en ontvlucht zo het eigenlijke thema van zijn film: de psychologie van zijn hoofdpersoon en diens problematische relatie met zijn wapenbroeders. Wilson doet wat in zijn vermogen ligt maar blijft een held waar niet veel van uitgaat.

L'amant

1992 | Romantiek, Drama, Erotiek, Biografie

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Vietnam 1992. Romantiek van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Jane March, Tony Leung Ka Fai, Frédérique Meininger, Arnaud Giovaninetti en Melvil Poupaud.

Als een vijftienjarige Française (March) vanuit koloniaal Indochina naar een kostschool in Saigon gaat ontmoet ze een meer dan twee keer zo oude Chinees (Leung). Liefde op het eerste gezicht. Lastig: haar ouders zijn wat verloederde racisten, hij moet binnenkort een verstandshuwelijk aangaan met een rijke Chinese erfgename. Het indrukwekkende semi-autobiografisch boek van Marguerite Duras (die zich van deze verfilming distantieerde) werd door Annaud wel erg zweterig in beeld gebracht: 'exotische soft porno', werd er dan ook door sommige critici geschamperd.

IP 5 - L'île aux pachydermes

1992 | Drama

Frankrijk 1992. Drama van Jean-Jacques Beineix. Met o.a. Yves Montand, Olivier Martinez, Sekkou Sall, Géraldine Pailhas en Colette Renard.

Om de mooie ogen van een verpleegster trekken een jonge graffiti-spuiter (Martinez) en een zwart jongetje dat ervan droomt sneeuw te zien in een vrachtwagen Frankrijk door. Tijdens hun reis ontmoeten ze een oude man (Montand), een wijsgeer, die in een bos op zoek is naar een oude jeugdliefde. Montand is ontroerend en groots en legt zijn hart en ziel in dit personage dat zijn laatste zou zijn: hij overleed kort na de opnames. Ook de jonge acteurs zijn goed, Martinez werd genomineerd voor een César voor meest veelbelovende jonge acteur.

First Circle, The

1991 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada​/​​België​/​​Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1991. Thriller van Sheldon Larry. Met o.a. F. Murray Abraham, Robert Powell, Christopher Plummer, Laurent Malet en Victor Garber.

Deze internationaal geproduceerde tv-film wordt meestal in twee delen uitgezonden. De handeling is gesitueerd in 1949. Stalin (Abraham) is nog aan de macht en het grootste deel van de film speelt zich af in de buurt van de Charachka, een gevangenis, waarin creatieve, intelligente ingenieurs, wiskundigen, andere academici en technici aan geheime projecten moeten werken. Rubin (Garber) en Nershin (Powell) ontwikkelen een apparaat dat aan spraakherkenning doet, waardoor de spreker kan worden ge[KA3]identificeerd. Er bevindt zich een verrader in de gelederen die naamloos per telefoon geheimen doorgeeft aan de Amerikanen op de ambassade. Stalin wil te weten komen wie deze verrader is. Nershin weigert langer mee te werken aan een project uit solidariteit voor zijn landgenoten op wie een verdenking kan rusten. Op het amoureuze vlak laat Nershins echtgenote Nadia (Touzet) zich versieren door de jonge kapitein Galachov (Lo Bianco). Clara (Zahonero), de jongste dochter van de openbare aanklager, is verliefd op een jonge gevangene van de Charachka en besluit hem te helpen ontsnappen. Intussen is Rubin er al in geslaagd drie van de vijf verdachten te elimineren. Nershin blijft dwarsliggen en wordt in een werkkamp opgesloten. De Koude Oorlog-toestanden worden weinig indrukwekkend in beeld gebracht, ondanks de sterke rolverdeling. De Amerikaanse, Britse en Franse acteurs kunnen niet overtuigen als Russische personages. Het van oorsprong Franse scenario is van Max-Charles Cohen naar de roman van Aleksandr Solzhenitsyn. De dialogen zijn van Marcel Jullian. Het camerawerk is van Ron Orieux.

Vincent & Theo

1990 | Biografie, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1990. Biografie van Robert Altman. Met o.a. Johanna Tersteege, Adrian Brine, Jean-Pierre Cassel, Hans Kesting en Anne Canovas.

Het levensverhaal van onze nationale schilder Vincent van Gogh, vanaf het moment waarop hij zich aan de kunst wijdt tot aan zijn vroege dood. Centraal staat de relatie met zijn broer Theo. Prachtig werk, met name van de acteurs Tim Roth en Paul Rhys, scenarioschrijver Julian Mitchell en cameraman Jean Lepine, door de hand van meester Robert Altman tot een hecht geheel gesmeed. Groots, deze gefilmde biografie. Altman heeft ook een imposante montage van 140 minuten gemaakt voor de bioscoop, waarin veel van Theo's achtergronden werden weggelaten.

Tatie Danielle

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Étienne Chatiliez. Met o.a. Tsilla Chelton, Catherine Jacob, Isabelle Nanty, Neige Dolsky en Eric Prat.

Tweede film van de Franse cineast Étienne Chatiliez is een zwarte komedie over de oude tante Danielle (glansrol van de 71-jarige actrice Tsilla Chelton) die na de dood van haar huishoudster intrekt bij haar achterneef en zijn gezin in Parijs. Veel plezier hebben ze daar niet van de nieuwe 'logee': Danielle maakt jong en oud in haar omgeving methodisch het leven zuur. Wat moet ze anders? Lief zijn voor de kinderen? Dat boeit niet. Pas als de wanhopige familie naar Kreta afreist om even van tante af te zijn, krijgt ze haar trekken thuis.

Les 1001 nuits

1990 | Fantasy, Familiefilm

Italië​/​​Marokko​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1990. Fantasy van Philippe de Broca. Met o.a. Thierry Lhermitte, Gérard Jugnot, Stéphane Freiss, Vittorio Gassman en Catherine Zeta-Jones.

Een onconventionele bewerking van de fameuze 'Verhalen' door een filmer die altijd al een redelijk talentvol entertainer was. Het speelt zich enerzijds in Bagdad af zoals de traditie wil, maar ook in het 19e eeuwse Londen. Wat de strekking betreft beweegt de film zich ergens tussen het wonderlijke van de 'Verhalen' en de grimmige ironie van de 'Vertellingen van Voltaire' in. Als gevolg is een verrassende en uit de toon vallende mengeling van een sprookje en high-tech toverkunsten ontstaan, uiteraard met een hele reeks opzettelijke anachronismen. Voeg daar nog aan toe dat de speciale effecten-man Christian Guillon heeft kunnen beschikken over een budget van wel liefst acht miljoen Franse francs en het is duidelijk om wat voor weelderig spektakel het hier gaat, gemaakt voor kinderen van 7 tot 77 jaar. De originele kostuums zijn geïnspireerd op exotische 19e eeuwse schilderijen. Een uitermate vermakelijke film met vele vondsten op filmisch gebied. Ook bekend als: LES MILLES ET UNE NUIT en op video uitgebracht als SHEHERAZADE.

La puttana del re

1990 | Drama, Historische film

Italië​/​​Frankrijk​/​​Oostenrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Drama van Axel Corti en Alex Corti. Met o.a. Timothy Dalton, Valeria Golino, Stéphane Freiss, Robin Renucci en Feodor Chaliapin jr.

Deze film van de Oostenrijkse regisseur Corti is bovenal een triomf voor de acteurs en de decorontwerper. Op de decors van de in het Engels opgenomen film is geen cent gespaard. Het hof van het noord-Italiaanse Piedmont herleeft, waar de koning verliefd wordt op de jonge vrouw van zijn kamerheer, hoewel zij gelukkig getrouwd is. Zij wordt gedwongen toe te geven aan de wensen van de koning en woedend eist zij dat zij als een hoer betaald wordt in juwelen en kunst. Een tragisch melodrama. Videoversie dertien minuten korter dan bioscoopfilm.

Tennessee Waltz/Tennessee Nights

1989 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Zwitserland 1989. Misdaad van Nicolas Gessner. Met o.a. Julian Sands, Stacey Dash, Ned Beatty, Rod Steiger en Denise Cosby.

Een Duitse advocaat in Nashville raakt in een misdaad verwikkeld en wordt door de gerechtelijke molen bijna vermorzeld. Tijdens zijn zwerftocht door Tennessee leert hij zwart meisje kennen.

Romero

1989 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1989. Biografie van John Duigan. Met o.a. Raul Julia, Richard Jordan, Ana Alicia, Eddie Velez en Alejandro Branco.

Een eenzijdig docudrama dat de transformatie toont van een gehoorzame boekenwurm tot een opstandige revolutionair leider, die in 1980 door de regeringstoepen van El Salvador werd vermoord. Deze door Jezuïeten geproduceerde religieuze propagandafilm is walgelijk hypocriet. Het scenario van John Sacret Young spreekt nergens over Romero's diepere drijfveren of over de rol die de V.S. en het Vaticaan in de hele geschiedenis gespeeld hebben. Deze, door Geoff Burton gefilmde prent is een weerzinwekkende les in geschiedenisvervalsing en wie meer wil weten over de zaak Romero, verwijzen wij naar SALVADOR van Oliver Stone. Spijtig dat Julia toeliet dat de producenten van dit onding misbruik maakten van zijn talent.

Les Saisons du plaisir

1988 | Komedie

Frankrijk 1988. Komedie van Jean-Pierre Mocky. Met o.a. Charles Vanel, Denise Grey, Jacqueline Maillan, Bernadette Lafont en Jean-Luc Bideau.

Een honderdjarige president-directeur (Vanel) laat in zijn kasteel zijn belangrijkste plaatsvervangers bijeenkomen voor de jaarlijkse seminar. Dit thema dient als voorwendsel, zoals vaak bij de onverbeterlijke Mocky, om een mooie verzameling verwrongen, seksueel geobsedeerde, perverse, streberige, hebzuchtige en belachelijke figuren neer te zetten. Mocky gaat er nooit keihard tegenaan en dat valt te betreuren want zijn marionetten worden soms zo onuitstaanbaar dat alleen de intense uitgelaten vrolijkheid van de marionettenspeler hen redt terwijl de toeschouwer bevrijdend kan lachen!

La romana

1988 | Drama

Italië 1988. Drama van Giuseppe Patroni Griffi. Met o.a. Francesca Dellera, Gina Lollobrigida, Pierre Cosso, Giuseppe Pianviti en Marie Ingrid Lindfors.

Een niet onverdienstelijke herverfilming voor de tv van Zampa's werk uit 1954 waarmee Lollobrigida beroemd werd, gebaseerd op de roman van Alberto Moravia. Dellera heeft nu de hoofdrol en Lollobrigida speelt de moeder. Het verhaal is gesitueerd in Rome tijdens de oorlog tussen Italië en Ethiopië. Het gaat over een levendige, hartstochtelijke en beeldschone jonge prostituée die zich zeer wel bewust is van de politieke situatie waarin Italië verkeert. Een verhaal over menselijke begeerten. De produktie is sjiek gedaan. Het camerawerk is van Ennio Guarnieri.

Clean and Sober

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Glenn Gordon Caron. Met o.a. Michael Keaton, Morgan Freeman, M. Emmet Walsh, Kathy Baker en Tate Donovan.

Keaton als sjieke makelaar met een drugsprobleem raakt in de geldzorgen en duikt onder in een afkickcentrum. Het ironische is dat hij ervan overtuigd is dat zijn problemen in eerste instantie financieel zijn. Het verhaal van Tod Carroll ontleedt verstandig en beheerst de rehabilitatie van een man, die op het punt staat een zenuwinzinking te krijgen. De gemakkelijke weg van een melodrama wordt handig vermeden. Overtuigende Keaton in moeilijke rol. Ondergewaardeerde anti-verslavingsanalyse. Scenario van Tod Carroll. Camerawerk van Jan Kiesser.

Camille Claudel

1988 | Biografie, Drama

Frankrijk 1988. Biografie van Bruno Nuytten. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Danièle Lebrun, Laurent Grévill en Alain Cuny.

Ergens tussen haar hoofdrollen in Possession en La reine Margot in beweegt zich de bezeten vertolking van co-producente Adjani als beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943). Camilles grote malheur is niet haar ijzeren wil om in een mannentijd als vrouw zelfstandig te zijn. Nee, de ontmoeting op 18-jarige leeftijd met mentor Auguste Rodin, wiens artistieke talenten gelijk opgaan met zijn egomaniakale karakter, zal haar geest breken. Voormalige stercameraman Nuytten ensceneerde classicistisch een uitmuntend staaltje Frans-biografische filmkunst met prachtige fotografie van Pierre Lhomme en dito decors van Bernard Vézat. Zeven Césars, waaronder eentje voor Adjani, haar derde.

Le Testament d'un poète juif assassiné

1987 | Drama, Historische film

Frankrijk 1987. Drama van Frank Cassenti. Met o.a. Michel Jonasz, Erland Josephson, Wojtek Pszoniak, Philippe Léotard en Vincent David.

Een trouwe bewerking van de roman van Elie Wiesel, die zoals bekend geobsedeerd en geïnspireerd wordt door de volkenmoord op de joden of liever gezegd volkenmoorden, want hier gaat het om de uitroeiing van de intellectuele joden onder het Stalinistische regime. De strenge en sobere regie maakt indruk, ook al zijn er teveel gesprekken en komt de historische context er door gebrek aan financiële middelen niet helemaal uit. Uitgezonderd Léotard, als altijd even mat, vallen de drie hoofdrolspelers op, aan wie het welslagen van de film dan ook goeddeels te danken is.

L' Homme voilé

1987 | Drama

Frankrijk​/​​Libanon 1987. Drama van Maroun Bagdadi. Met o.a. Bernard Giraudeau, Michel Piccoli, Laure Marsac, Michel Albertini en Sandrine Dumas.

Een Parijs meisje maakt van haar vader, een arts die ze niet erg goed kent, een held omdat hij zich in Libanon heeft opgeofferd tijdens de ergste gruwelijkheden. Uiteindelijk zal ze beetje bij beetje een heel andere man ontdekken dan degene die ze idealiseert. Een subtiele schildering van de relatie tussen twee mensen. Zowel boeiend als verwarrend met op de achtergrond een hedendaags drama: Libanon. De twee personen zijn niet altijd even goed beschreven, maar men kan een toon van oprechtheid voelen en opmerkelijk spel.

Beyond Therapy

1987 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1987. Komedie van Robert Altman. Met o.a. Julie Hagerty, Jeff Goldblum, Glenda Jackson, Tom Conti en Christopher Guest.

Goldblum en Hagerty ontmoeten elkaar via een advertentie. Tot haar ontsteltenis vertelt hij dat hij biseksueel is en samenwoont met Guest. Beiden zoeken heil bij hun resp. psychiater: zij bij Conti, die haar probeert te verleiden; hij bij Jackson, die in sekstherapie is bij Conti. Een ingewikkelde farce die overkomt als een verfrissende vaudeville. Schitterende acteurs in een uitbundige, bijtend cynische komedie over psychiaters en hun praktijken. Een door en door Amerikaans gegeven, dat door Altman in een zeer Europees (vooral Frans) aandoende stijl werd gegoten. Altman schreef het scenario samen met Christopher Durang. Gefilmd in Parijs, door Pierre Mignot. Gabriel Yared voorzag de film van muziek.

Agent Trouble

1987 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 1987. Thriller van Jean-Pierre Mocky. Met o.a. Catherine Deneuve, Richard Bohringer, Tom Novembre, Pierre Arditi en Dominique Lavanant.

Deze 26ste film van Jean-Pierre Mocky geeft een getrouwe weergave van de roman [KL]The Man who loved Zoos[KLE] van Malcolm Bosse. Het verhaal gaat over een tante die de moord op haar neef gaat wreken. De toon is op het eerste gezicht ijzig humoristisch, maar de neef, een charmante jongen, heeft de vijftig passagiers van een bus beroofd die hij dood aantrof in een sneeuwstorm. De film is een hommage aan Hitchcock (met name door de muziek). Er moet wel een toontje lager gezongen worden tegenover de virtuositeit van de 'meester.'

Last Song

1986 | Musical, Drama, Mysterie

Zwitserland​/​​Frankrijk 1986. Musical van Dennis Berry. Met o.a. Gabrielle Lazure, Scott Renderer, Anna Karine en Anouk Grinberg.

Een Amerikaanse rockzanger komt de moord op zijn broer, die in Parijs was gevestigd, uitzoeken. Een zeer magere, doodgewone en 'voorspelbare' intrige. Voor het maken van een film is meer nodig dan acht songs en wat tussengevoegde scènes! In elk geval is de bittere en venijnige schets van dit door heb- en eerzucht bedorven wereldje nog het meest geloofwaardig van het geheel.

Flagrant désir

1986 | Mysterie, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1986. Mysterie van Claude Faraldo. Met o.a. Sam Waterston, Marisa Berenson, Bernard-Pierre Donnadieu, Arielle Dombasle en Lauren Hutton.

Na een lange afwezigheid keert Claude Faraldo (bekend van BOF en THEMROC) terug met een weinig gelukkig verhaal van een detective die een onderzoek doet naar de moord op een kasteelvrouw uit een bekende wijnbouwers-familie uit de Medoc. De twee mannelijke vertolkers zijn interessant maar de regisseur vervalt in cliché's. Het resultaat is een mislukte poging de werkelijkheid achter het kasteelleven te vinden, en om de illusie van het verlangen aan te tonen.

Désordre

1986 | Thriller, Drama, Misdaad, Experimenteel

Frankrijk 1986. Thriller van Olivier Assayas. Met o.a. Wadeck Stanczak, Ane-Gisel Glass, Lucas Belvaux, Remi Martin en Corinne Dacla.

Voor zijn eerste speelfilm heeft deze regisseur een portret getekend van een groep jongeren in de jaren tachtig. Hij heeft zich duidelijk laten inspireren door A bout de souffle van Jean-Luc Godard. De jongeren, gewelddadig en crimineel, lijken net zo min op de moderne jeugd als Jean-Paul Belmondo in Godards film typerend was voor zijn generatie. Assayas is filmcriticus en dat is te merken aan de invloeden die variëeren van Fritz Lang tot Georges Franju.

37°2 le matin

1986 | Drama

Frankrijk 1986. Drama van Jean-Jacques Beineix. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Béatrice Dalle, Gérard Darmon, Consuelo De Haviland en Clémentine Célarié.

'De wereld is te klein voor haar, ik moet haar redden,' aldus dertiger Zorg (Anglade) over zijn psychisch labiele 19-jarige vriendin Betty (debuut Dalle). Wat vooraf gaat is een zonovergoten amour fou tussen de klusjesman en de wulpse tiener, kleurrijk verbeeld in Zuid-Frankrijk (oa palendorp Gruissan Plage) en stemmig verlucht met dromerige pianomuziek van componist Gabriel Yared. Deze Franse cultklassieker was onder de titel Betty Blue halverwege de jaren 80 een ongekende internationale hit vanwege de invoelbaar uitgewerkte en wellustig verbeelde jeugdige passie. In 1991 presenteerde Beineix zijn zelf gemonteerde versie (185 minuten) waarin Zorg en Betty's relatie meer aandacht krijgt.

Wada'an Bonaparte

1985 | Drama

Frankrijk​/​​Egypte 1985. Drama van Youssef Chahine. Met o.a. Mohsen Mohiedine, Michel Piccoli en Patrice Chéreau.

'De wereld is te klein voor haar, ik moet haar redden,' aldus dertiger Zorg (Anglade) over zijn psychisch labiele 19-jarige vriendin Betty (debuut Dalle). Wat vooraf gaat is een zonovergoten amour fou tussen de klusjesman en de wulpse tiener, kleurrijk verbeeld in Zuid-Frankrijk (oa palendorp Gruissan Plage) en stemmig verlucht met dromerige pianomuziek van componist Gabriel Yared. Deze Franse cultklassieker was onder de titel Betty Blue halverwege de jaren 80 een ongekende internationale hit vanwege de invoelbaar uitgewerkte en wellustig verbeelde jeugdige passie. In 1991 presenteerde Beineix zijn zelf gemonteerde versie (185 minuten) waarin Zorg en Betty's relatie meer aandacht krijgt.

Scout toujours

1985 | Komedie, Drama

Frankrijk 1985. Komedie van Gérard Jugnot. Met o.a. Gérard Jugnot, Jean-Claude Leguay, Jean Rougerie, Jean-Paul Comart en Agnès Blanchot.

Een groep idioten probeert hun tijdelijke hopman gek te maken. Het vindt immers plaats bij de padvinders (voor de ongelovigen zij gezegd dat de film nogal duistere bedoelingen heeft). Zulke padvinders zijn er gewoon niet in het echt. Er is niet eens sprake van subversie van de regisseur-schrijver- scenarioschrijver-vertolker omdat de film getuigt van een zeldzame poverheid op alle gebieden. Een waardeloze verzameling van grove, afgezaagde, duistere en vuile moppen. Scenario van regisseur Jugnot, Pierre Geller en Christian Biegalski. Camerawerk van Gérard De Battista.

La diagonale du fou

1984 | Thriller, Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 1984. Thriller van Richard Dembo. Met o.a. Michel Piccoli, Alexandre Arbatt, Liv Ullmann, Leslie Caron en Jean-Hugues Anglade.

Door een speling van het lot strijden een Sovjetburger en een Russische dissident om het wereldkampioenschap schaken. De communistische leiders van Sovjetunie brengen alle mogelijke middelen in de strijd, geoorloofde en vooral ongeoorloofde, waaronder zware psychologische druk in de hoop dat laatstgenoemde verliest. De Franse assistent-regisseur en scenarioschrijver Richard Dembo viel met zijn speelfilmdebuut meteen in de prijzen: La diagonale du fou werd onderscheiden met een César en een Oscar voor de beste buitenlandse film. Het verhaal is duidelijk geënt op de titelstrijd tussen Karpov en Kortsjnoj in 1978. Een fraaie, maar door anti-communistische propaganda wat ontsierde, karakterstudie.

Adieu Bonaparte

1984 | Historische film

Frankrijk​/​​Egypte 1984. Historische film van Youssef Chahine. Met o.a. Michel Piccoli, Patrice Chéreau, Christian Patey, Claude Cernay en Jean-Pierre Michaud.

Deze groots opgezette film gaat over de Egyptische veldtocht van Napoleon in 1798. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Alexandrië. De Napoleontische mythe wordt ontzenuwd: Napoleon wordt hier voorgesteld als een opportunistische streber. De film mondt uit in een beschouwing over de zin van de geschiedenis. Chahine brengt de boodschap van verdraagzaamheid en jaagt tegelijkertijd de aanhangers van Napoleon, en de bewonderaars van militair vertoon tegen zich in het harnas. Een grootse film, met als echte hoofdpersonen de Franse geleerden en de Arabieren die open staan voor een uitwisseling van ideeën.

Sarah

1983 | Actiefilm, Drama, Komedie

Frankrijk 1983. Actiefilm van Maurice Dugowson. Met o.a. Jacques Dutronc, Lea Massari, Jean-Claude Brialy, Heinz Bennent en Gabrielle Lazure.

Een verzekeringsagent moet een onderzoek instellen bij een filmproduktie in Spanje die is vastgelopen door de verdwijning van de hoofdrolspeelster (die hij zonder dat te weten onderweg al heeft ontmoet). Zijn fascinatie voor het verdwenen meisje leidt tot een steeds grotere betrokkenheid bij de filmfauna waardoor fictie en realiteit door elkaar gaan lopen. Hoewel de film is geïnspireerd op ware gebeurtenissen, zijn de meeste personages - regisseur, diva, grimeuse - overbekende clichés gebleven: alleen de hoofdrol van Dutronc wekt interesse. De fraaie fotografie is daarnaast een liefdesverklaring aan Lazure in de - vermiste - titelrol.

La lune dans le caniveau

1983 | Misdaad, Mysterie, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1983. Misdaad van Jean-Jacques Beineix. Met o.a. Gérard Depardieu, Nastassja Kinski, Victoria Abril, Vittorio Mezzogiorno en Bertice Reading.

Een havenarbeider wordt geobsedeerd door wraak op de aanrander van zijn zusje, die haar tot zelfmoord dwong. Hij wordt verliefd op de vriendin van een rijke dronkelap. Werkelijkheid en romantische wraak-fantasie[KA3]en gaan dan onontwarbaar door elkaar lopen. Een pretentieuze en onbegrijpelijke mislukking van de regisseur van DIVA, die de roman van David Goodis gebruikt voor een oogverblindende maar holle vormgeving. De bekwame acteurs zijn niet meer dan een decoratieve beeldvulling en alleen Abril en Reading (als Depardieu's vaste vriendin en stiefmoeder) brengen er een schijn van leven in. De film gaat amechtig van het ene quasi-einde naar het andere en lijkt eindeloos te duren.

Hanna K.

1983 | Drama

Frankrijk​/​​Israël 1983. Drama van Costa-Gavras. Met o.a. Jill Clayburgh, Jean Yanne, Gabriel Byrne, Mohamed Bakri en David Clennon.

De Joodse Amerikaanse advocaat Hanna Kaufman (Clayburgh) moet in Jeruzalem een Palestijn verdedigen (Mohammad Bakri) die wordt beschuldigd van terrorisme nadat het leger hem heeft opgepakt in bezet gebied. De man beweert dat hij enkel wilde terugkeren naar zijn geconfisqueerde huis. Hanna ziet wel wat in zijn verhaal, en jaagt daarmee het Israëlische establishment in de gordijnen. Activist Costa-Gavras liet alle finesse varen en fabriceerde een tenenkrommend eenzijdig pamfletdrama, waarin de Israëliërs worden neergezet als starre malloten en Palestijnen als eervolle patriotten. Treffend tijdsbeeld, afleidend belerend verhaal.

Al Houroub al Saghira

1983 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Libanon 1983. Oorlogsfilm van Maroun Bagdadi. Met o.a. Soraya Khoury, Roger Hawa, Nabil Ismail, Reda Khovry en Youssef Hosni.

De tragische belevenissen van een aantal personen in het door oorlog geteisterde Libanon. Politiek, religie en geweld spelen nauwelijks een rol. De psychologie van de hoofdpersonen krijgt alle aandacht. Een van hen probeert een zakenman te ontvoeren om haar ontvoerde vader te helpen. Haar poging eindigt in een bloedbad. Een ander gebruikt de oorlog als dekmantel voor drugshandel. Scenario van Maroun Bagdadi en Kamal Karim Kasser. Camerawerk van Edward Lachman.

Invitation au voyage

1982 | Mysterie, Drama, Fantasy

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1982. Mysterie van Peter Del Monte. Met o.a. Laurent Malet, Aurore Clément, Mario Adorf, Nina Scott en Raymond Bussières.

Een jonge rockzangeres krijgt een fataal ongeval vlak voor ze met haar tweelingbroer een wereldreis zal maken. Deze laadt haar stoffelijk overschot op zijn auto en gaat toch op weg, om geleidelijk aan volledig haar gedaante aan te nemen. Het onafwendbare psychologische assimilatieproces wordt zeer spoedig voorspelbaar, zodat de belevenissen van de hoofdpersoon - met opmerkelijke intensiteit gespeeld door Malet - onderweg niet meer dan tijdvulling zijn. Deze road movie is briljant gefotografeerd, maar ook dat levert slechts modieus verpakte leegte op. Het scenario is van Franco Ferrini en regisseur Del Monte naar de roman Moi, ma Soeur van Jean Bany. Het camerawerk is van Bruno Nuytten, die heirvoor in Cannes werd gelauwerd. Eastmancolor.

Sauve qui peut (la vie)

1980 | Romantiek, Drama, Experimenteel

Zwitserland​/​​Frankrijk 1980. Romantiek van Jean-Luc Godard. Met o.a. Isabelle Huppert, Jacques Dutronc, Nathalie Baye, Roland Amstutz en Fred Personne.

Deze film heeft een muzikale structuur in vier delen, waarbij onafhankelijk van elkaar de drie hoofdpersonen worden geïntroduceerd. Volgens zijn eigen zeggen 'de tweede eerste film' van Godard blijkt na jaren van video-experimenten en politieke strijdfilms niet een nieuw begin, maar een opnieuw opvatten van eerdere thema's, procedés en collage- technieken.

Malevil

1980 | Sciencefiction, Drama

Frankrijk 1980. Sciencefiction van Christian de Chalonge en Christian De Challon. Met o.a. Michel Serrault, Jacques Dutronc, Robert Dhéry, Jacques Villeret en Jean-Louis Trintignant.

Door een toevallig bezoek aan een wijnkelder blijft een klein groepje dorpelingen gespaard bij een kernexplosie en het moet op de geblakerde aarde een geheel nieuw leven beginnen, dat bijna paradijselijk zou worden, als een andere groep overlevenden in een treintunnel met een tirannieke leider niet vijandig zou optreden. De opmerkelijke fotografie en de verrassende keuze van locaties tillen m[KA2]et de acteursprestaties de film uit boven de al te bekende polemiek van het SF-scenario (vrij naar een roman van Robert Merle). Bizarre en laconieke humor en een verrassende, zich in het tegendeel uitpakkende happy ending.

Miss O'Gynie et les hommes fleurs

1973 | Drama

Frankrijk​/​​België 1973. Drama van Samy Pavel. Met o.a. Richard Leduc, Niels Arestrup, Martine Kelly, Gino de Ronch en Maurice Potelle.

Een homoseksueel vriendenpaar krijgt bezoek van een meisje met wie een van hen ooit geflirt heeft. Ze probeert hem te heroveren door zich te modelleren naar beroemde verleidsters uit de filmgeschiedenis. Het onbekookt scenario en de nog onbekooktere regie kregen van de acteurs meer integriteit en overtuiging mee dan de film verdient. Kelly is met zo'n onmogelijke rol opgezadeld, dat ze ook voor het publiek als stoorzender werkt.