Art Linson: regie, scenario en productie.
Er zijn 24 films gevonden.

The Runaways

2010 | Muziek, Drama, Biografie

Verenigde Staten 2010. Muziek van Floria Sigismondi. Met o.a. Kristen Stewart, Dakota Fanning, Michael Shannon, Tatum O'Neal en Brett Cullen.

Halverwege de jaren zeventig besluit Joan Jett (Stewart, bekend van de Twilight-films) een meidenrockband op te richten. Een manager (Shannon) ruikt zijn kans: hij vindt naast een drummer, bassist en gitarist ook de vijftienjarige zangeres Cherie Currie (Fanning) voor de groep, die The Runaways wordt genoemd. Ze hebben al snel succes, maar bij het bestaan on the road liggen drugs en drank voor het grijpen. Bovendien steekt jaloezie de kop op. Prima spel van de hoofdrolspeelsters. Gebaseerd op de memoires van echte Runaway Currie. Jett was uitvoerend producent bij de film.

What Just Happened

2008 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2008. Komedie van Barry Levinson. Met o.a. Robert De Niro, Bruce Willis, Stanley Tucci, John Turturro en Kristen Stewart.

Hollywoodproducent Ben (De NIro) zit in een dip: zijn nieuwste film wordt bij een testscreening met de grond gelijk gemaakt, en de beroemde hoofdrolspeler in een andere productie blijkt een 'pain in the ass'. Tegelijkertijd lijkt ook zijn huwelijk op de klippen te lopen. Na Sleepers (1996) en Wag the Dog de derde samenwerking tussen regisseur Barry Levinson en acteur Robert De Niro, die al jaren het beste niet meer uit zichzelf naar boven weet te halen. Ook nu niet: een tandeloze film is het resultaat.

Into the Wild

2007 | Biografie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2007. Biografie van Sean Penn. Met o.a. Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone en Catherine Keener.

Chris McCandles (Hirsch) is hoogopgeleid, is kind van gefortuneerde ouders (Hurt en Harden), maar is absoluut ongeïnteresseerd in maatschappelijk succes. Hij besluit om zijn geld weg te geven om in de wildernis te overleven en belandt na een flinke reis uiteindelijk in het onherbergzame Alaska. Is hij dapper, naïef, of allebei? Penn maakte van het waargebeurde verhaal een enigszins bombastisch epos over de zoektocht van een misleide ziel naar zichzelf. Prachtige beelden, prima spel, de slimme montage werd genomineerd voor een Oscar.

The Black Dahlia

2006 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2006. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Hilary Swank, Aaron Eckhart en Mia Kirshner.

Cameraman Vilmos Zsigmond kreeg een Oscarnominatie voor de prachtige beelden die hij schoot voor The Black Dahlia. Maar zoals vaker bij De Palma was er weliswaar veel aandacht voor de vorm, maar te weinig voor de inhoud. The Black Dahlia gaat over de beruchte moord op Elizabeth Short, een op dat moment nog onbekende actrice in het Los Angeles van 1947. De acteurs in de verfilming van James Ellroy's misdaadroman zijn karikaturen. Josh Hartnett spéélt een harde film noir agent, Eckhart een tragische figuur en Johannsson een ouderwetse femme fatale. Geen van allen overtuigt.

Spartan

2004 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Thriller van David Mamet. Met o.a. Val Kilmer, Derek Luke, William H. Macy, Tia Texada en Ed O'Neill.

Scenarist en regisseur David Mamet is vooral erg goed in het beschrijven van mannengemeenschappen die onder hoge druk staan. Spartan gaat over agenten die vanuit verschillende overheidsdiensten speuren naar de ontvoerde dochter van de president. De zoektocht van geheim agent Scott (Kilmer) en groentje Curtis (Luke) leidt naar seksslavernij in het Midden-Oosten, ondanks de tegenwerking van overheidsman Stoddard (glansrol Macy). In het laatste half uur berijdt Mamets zijn stokpaardje over gewetenloze politici en de uitwassen van machtsmisbruik. Knap acteerwerk en goede Mametiaanse dialogen.

Imaginary Heroes

2004 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​België 2004. Drama van Dan Harris. Met o.a. Sigourney Weaver, Emile Hirsch, Jeff Daniels, Michelle Williams en Ryan Donowho.

Veterane Sigourney Weaver en de jonge Emile Hirsch (Into the Wild) vormen de emotionele ruggengraat van dit drama over een Amerikaans suburban gezin dat een immens verlies te verwerken krijgt: oudste zoon en zwemtalent Matt pleegt zelfmoord. Via het perspectief van zijn broer Tim (Hirsch) zien we hoe de achtergeblevenen op de been proberen te blijven. Harris, scenarist van onder meer X-Men 2 en Superman Returns, propt zijn verhaal vol dialoog, maar het werkt wel. Vooral de gesprekken tussen Tim en zijn pragmatische moeder met hippietrekken zijn plezierig om aan te horen.

Heist

2001 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 2001. Misdaad van David Mamet. Met o.a. Gene Hackman, Danny DeVito, Delroy Lindo, Sam Rockwell en Rebecca Pidgeon.

De door de wol geverfde dief Joe Moore (Hackman) staat op het punt om met pensioen te gaan. Tussen hem en het zonnige zuiden staat heler Bergman (DeVito), die weigert te betalen voor de laatste klus tenzij Joe onder toeziend oog van Bergmans neef Jimmy (Sam Rockwell) een goudtransport overvalt. Regisseur/scenarist Mamet staat bekend om zijn intelligente scripts en toneelstukken (hij won bijvoorbeeld een Pulitzer-prijs voor Glengarry Glenn Ross). Ook Heist is opgebouwd als een geraffineerde puzzel: wie er aan het eind vandoor gaat met wat blijft lang ongewis.

Sunset Strip

2000 | Muziek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 2000. Muziek van Adam Collins en Adam Collis. Met o.a. Simon Baker, Anna Friel, Nick Stahl, Rory Cochrane en Adam Goldberg.

In 1972, de tijd dat in Amerika iedere zin eindigde met een komma gevolgd door het woord 'man', rommelen zeven types met artistieke aspiraties rond de beroemde rockclub 'Whisky-a-Go-Go' in Sunset Strip, Californië. De één is een beginnende muzikant (Stahl), de ander (Baker) fotografeert de artiesten, weer een ander (Friel) kleedt de artiesten aan - en even vaak uit. Gefiebelefoes, gezuip en gekonkel leiden uiteindelijk tot niks. Dat hoeft ook niet, want schrijver Randall Jahnson (The Doors) heeft Sunset Strip bedoeld als een partje uit een vorig leven. De getalenteerde cast slaat zich een weg door lang haar en wietrook, maar de film kan qua sfeer en humor niet tippen aan genregenoten Almost Famous en Boogie Nights.

Pushing Tin

1999 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1999. Drama van Mike Newell. Met o.a. John Cusack, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett, Angelina Jolie en Jake Weber.

Komisch drama speelt zich af in een setting die we nog niet kenden uit films: het New Yorkse luchtverkeerscontrolecentrum. Newell en de schrijvers lukt het prachtig om die manische werkplaats karakter te geven. Nick (Cusack) is 'de man', razendsnel, stressongevoelig, gedreven, gevat en er trots op. Als een geduchte concurrent verschijnt in de persoon van de mysterieuze Russell (Thornton), breekt er een strijd los in de toren. Het gevecht breidt zich uit naar hun dames (Blanchett en Jolie.

Fight Club

1999 | Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1999. Drama van David Fincher. Met o.a. Brad Pitt, Edward Norton, Jared Leto, Zach Grenier en Richmond Arquette.

In het vliegtuig ontmoet de maatschappelijk ontwortelde Jack (Norton) de nog veel vreemdere Tyler Durden (Pitt). Om uiting te geven aan hun gezamenlijke antipathie tegen het burgermansbestaan zetten ze een 'Fight Club' op, waar gelijkgestemde sleurverlaters elkaar met wederzijdse toestemming in elkaar meppen. Grotere projecten volgen. In de VS begrepen sommige mannen niet dat Chuck Palahniuk, de auteur van het bronboek, de vechtclubs niet als serieus tijdverdrijf had willen introduceren, met als gevolg veel zinloos geweld. Wie de ironie wel snapt wacht een knappe en zeer enerverende film.

Great Expectations

1998 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1998. Drama van Alfonso Cuarón. Met o.a. Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Anne Bancroft, Robert De Niro en Hank Azaria.

De weesjongen Finnegan Bell woont bij zijn oudere zus Maggie en haar man Joe. Het gezin probeert rond te komen van de visvangst maar als deze tegenvalt moet Joe op zoek gaan naar ander werk. Hij krijgt een baantje om de tuin van Pardiso Perduto te onderhouden. De eigenaardige eigenares Nora Dinsmoor ziet dat Joe op een dag zijn zoon Finnegan Bell meeneemt. Ze is enthousiast over de jongen en wil zelfs geld betalen als hij met haar nichtje Estella wil spelen. De twee kinderen brengen ondanks het milieuverschil veel tijd met elkaar door en Estella groeit langzaam op tot een elegante dame en Finnegan tot een sympatieke man. Hij ontwikkelt zijn tekenkunsten maar stopt hiermee als Estella hem van de ene op de andere dag achter laat. Finnegan krijgt een poosje later de kans om haar op te zoeken als hij weer zijn tekenwerk oppakt. Hij zoekt haar op maar of Estella nu echt is veranderd?

The Edge

1997 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Avonturenfilm van Lee Tamahori. Met o.a. Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Elle Macpherson, Harold Perrineau en L.Q. Jones.

Miljardair Charles Morse (Hopkins) houdt van zijn boeken én van zijn beeldschone vrouw (Macpherson). Hij is dan ook not amused als modefotograaf Robert Green (Baldwin) haar probeert te versieren. Na een vliegtuigongeluk belanden Morse en Green in de bossen van Alaska, waarna de rivalen - met zeer gemengde gevoelens - op elkaar zijn aangewezen. De boekenkennis van Morse komt overigens nog aardig van pas. Prima acteerwerk van Hopkins en Baldwin, en ook van Bart the Bear, een 770 kilo zware bruine beer die eerder glansrollen speelde in Clan of the Cave Bear (1986) en L'ours (1988).

Heat

1995 | Misdaad, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Michael Mann. Met o.a. Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight en Mykelti Williamson.

Politieman Hanna (Pacino) jaagt op bankrover McCauley (De Niro). Twee vakmannen, met een treurigstemmend privéleven. Uiterst stijlvol in beeld gebracht misdaaddrama, strak gemonteerd en heel goed geregisseerd. Toch is dit vooral de film van twee acteerkanonnen. De Niro wilde bijvoorbeeld liever niet repeteren voor het filmen van een scène waarin hij in een restaurant een kop koffie drinkt met Pacino, en regisseur Mann ging akkoord. De scène werd met twee camera's opgenomen, de acteurs pakten hun ruimte voor improvisatie, en het resultaat was spectaculair. Prachtfilm, een absoluut hoogtepunt in het genre.

This Boy's Life

1993 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1993. Biografie van Michael Caton-Jones. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Ellen Barkin, Jonah Blechman en Johan Blechman.

De jongen uit de titel wordt gespeeld door de destijds achttienjarige Leonardo DiCaprio: zijn eerste serieuze rol, als we z'n verrichtingen in de flop Critters 3 (1991) en z'n rolletje in Poison Ivy (1992) even vergeten. In This Boy's Life moet hij voor de elfjarige Tobias doorgaan die eerder dan malief (Barkin) door heeft dat haar beoogde echtgenoot (De Niro) niet deugt. Een aangrijpende film, waarin iedereen wel een stukje van zijn eigen jeugd herkent. Barkin is een mooie en invoelende moeder die na haar (film-) huwelijk zo'n beetje uit zicht verdwijnt. Gebaseerd op de autobiografie van de Amerikaanse schrijver Tobias Wolff.

Point of No Return

1993 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1993. Thriller van John Badham. Met o.a. Bridget Fonda, Gabriel Byrne, Dermot Mulroney, Miguel Ferrer en Anne Bancroft.

Gelikte remake van Luc Bessons La femme Nikita uit 1990 met Fonda in de rol van Anne Parillaud. Drugsverslaafde Anne vermoordt een politieagent maar krijgt van geheimzinnige agent Bob (Byrne) een tweede kans: ze wordt opgeleid tot huurmoordenaar van overheidswege. En passant leert ze ook hoe ze met mes en vork moet eten. Na een paar doden heeft ze het wel gezien, maar dat gaat zomaar niet... Keitel is uitstekend als Victor the Cleaner, een tamelijk gruwelijk personage dat ongebluste kalk over nog levende slachtoffers gooit. Let op de cameo van regisseur Badham (Incognito, Nick of Time) als ober.

We're No Angels

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Neil Jordan. Met o.a. Robert De Niro, Sean Penn, Demi Moore, James Russo en Hoyt Axton.

Twee kleine gangsters, Ned (De Niro) en Jim (Penn), ontsnappen per ongeluk uit de gevangenis en zijn vastbesloten zich uit de klauwen van de justitie te houden door hem schielings te smeren naar Canada. In een Canadees grensstadje worden ze aangezien voor een stel priesters die een wonder moeten verrichten in naam van de Wenende Maagd. Ze spelen het spel mee, terwijl de politie ondertussen het stadje omsingelt. Een onleuke komedie, waarin beide hoofdrolspelers flink schmieren. Het scenario is van David Mamat. Deze film is losjes gebaseerd op een toneelstuk, dat in 1955 ook al werd verfilmd. Speelt in 1929. Gefilmd in Panavision.

Casualties of War

1989 | Oorlogsfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Oorlogsfilm van Brian De Palma. Met o.a. Michael J. Fox, Sean Penn, Don Harvey, John Leguizamo en John C. Reilly.

Weinig genuanceerd, maar knap vormgegeven oorlogsdrama over Amerikaanse soldaten die een Vietnamees meisje ontvoeren en verkrachten. Aan het eind van de oorlog staat 'all American boy' Fox - de enige die niet aan de 'oorlogsmisdaad' heeft meegedaan - voor een moreel dilemma: moet hij de sergeant (Penn) die hem het leven redde, aangeven of kan hij er beter het zwijgen toe doen. Vietnamveteraan David Rabe baseerde zijn scenario op een artikel uit The New Yorker van Daniel Lang dat later in boekvorm uitgegeven werd. Camerawerk van Stephen H. Burum.

Scrooged

1988 | Komedie, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Richard Donner. Met o.a. Bill Murray, Karen Allen, Robert Mitchum, Alfre Woodard en John Glover.

Voor wie niet onwelwillend tegenover het kerstgevoel staat, maar moe wordt van de jaarlijks opgedrongen overzoete kerstgedachtes, is Scrooged ideaal. Vooral door Bill Murray, perfect gecast als een moderne versie van Scrooge, de televisiebaas Frank Cross, die wordt geconfronteerd met 'het hogere'. Murray is buisbindend op dreef met zijn minimalistische gelaatstrekken en vlekkeloze timing. Natuurlijk is het onderschatte Scrooged gericht op de uiteindelijke 'verlichting' van Frank, maar de weg er naartoe is sarcastisch, zwart, verrassend en komisch; passend bij de tijdgeest. In de rijkelijk geproduceerde film zijn allerlei knipogen verwerkt, zoals Miles Davis als straatmuzikant en twee broers van Murray als familieleden.

The Untouchables

1987 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1987. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Kevin Costner, Robert De Niro, Sean Connery, Charles Martin Smith en Andy Garcia.

In Chicago, tijdens de Drooglegging in de jaren twintig, wordt de dienst uitgemaakt door gangsterbaas Al Capone (De Niro), die het geld binnen ziet stromen met de illegale verkoop van drank, en die de halve politie in zijn zak heeft. Ambitieuze en onkreukbare politieman Elliot Ness (Costner) wordt gevraagd het tegen hem op te nemen. Hij stelt een klein team samen en gaat aan de slag. Buitengewoon sterk misdaaddrama overstijgt de tv-serie waarop hij werd gebaseerd ruimschoots. Uitstekend spel van De Niro en van Connery als onbuigzame straatagent.

The Wild Life

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Art Linson. Met o.a. Ilan Mitchell-Smith, Eric Stoltz, Jenny Wright, Lea Thompson en Rick Moranis.

Een niet grappige komedie voor de jeugd over de keurige Stoltz die na zijn eindexamen besluit het ouderlijk huis te verlaten en een swingende vrijgezellenflat te betrekken. Een magere poging tot het kopi[KA3]eren van FAST TIMES AT RIDGEMONT HIGH, met dezelfde schrijver en producent (die hier ook regisseert), en Christopher Penn die tracht de onconventionele levensstijl van broer Sean na te apen - zonder succes.

Fast Times at Ridgemont High

1982 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Komedie van Amy Heckerling. Met o.a. Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Nicolas Cage en Robert Romanus.

Schrijver Cameron Crowe deed zich voor als tiener, infiltreerde in een middelbare school en publiceerde in 1981 het onthullende boek 'Fast Times at Ridgemont High'. Zijn filmbewerking, geregisseerd door Heckerling (Clueless, Look Who's Talking), is inmiddels een Amerikaanse klassieker met aankomende sterren als Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Nicolas Cage en Forest Whitaker. Vooral Sean Penn maakte zich onsterfelijk met zijn vertolking van de permanent gedrogeerde surfer Jeff Spicoli. In 2005 werd de film opgenomen als Amerikaans cultureel erfgoed in de National Film Registry die toen 425 titels telde. Crowe maakte later naam met zijn bejubelde, semi-autobiografische rockbandfilm Almost Famous (2000).

Where the Buffalo Roam

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Art Linson. Met o.a. Bill Murray, Peter Boyle, Bruno Kirby, Rene Auberjonois en R.G. Armstrong.

De beoogde hommage aan de beroemde journalist Hunter S. Thompson zal degenen die met zijn werk bekend zijn verbijsteren en anderen beledigen. Deze namaakkomedie is van alle ANIMAL HOUSE-imitaties de ergste.

American Hot Wax

1978 | Drama, Musical, Muziek

Verenigde Staten 1978. Drama van Floyd Mutrux. Met o.a. Tim McIntire, Fran Drescher, Jay Leno, Laraine Newman en Jeff Altman.

Alan Freed liet midden jaren vijftig jong Amerika over de radio kennismaken met zwarte rhythm & blues. Hij maakte dat de term rock & roll in zwang kwam en de ontdekking van de economische macht van platenkopende tieners veranderde de muziekbusiness ingrijpend. Om zijn muziekvoorkeuren te pluggen moest Freed het wel opnemen tegen de gevestigde orde, die muzikale toenadering tussen zwart en wit afkeurde en sprak van 'duivelse muziek' die de geesten van de jeugd corrumpeerde. In de muziekfilm American Hot Wax organiseert Freed (McIntire) tegen de stroom in een concert van o.m. Jerry Lee Lewis en Chuck Berry. In een interview liet regisseur Mutrux weten dat zijn film gaat 'over de muziek, het ritme, de lawaaischopperij en de opwinding'. Dat is ook het plezierigste aan American Hot Wax: Mutrux zet wel wat historische feiten op een rij, maar de essentie is duidelijk het gevoel dat deze revolutionaire muziek teweegbracht in stijve tijden. American Hot Wax brengt ons naar het centrum van de bron van de nieuwe muziek. Wat hij duidelijk maakt: rock 'n' roll is here to stay, niet omdat rechtse lieden fout bezig zijn, maar omdat het vuur van deze sound niet te doven valt.

Car Wash

1976 | Komedie

Verenigde Staten 1976. Komedie van Michael Schultz. Met o.a. Richard Pryor, Franklin Ajaye, Richard Brestoff, Sully Boyar en Ivan Dixon.

'I know you're gonna dig this!' schalt de radio over een autowasstraat in zonnig, jaren '70 L.A. Langzaam druppelen de jeugdige werknemers binnen in een met disco en soul doordrenkte autowasserette, waaronder een overgekwalificeerde maoïst, verschillende wannabe-entertainers, een dragqueen, een militante moslim en een redneck. Voor hen strekt zich een werkdag uit met talloze verhaallijnen: over merkwaardige klanten, over liefde, over raciale en economische tegenstellingen. Met de titelsong als constante opzweper. Een swingend jaren '70 document. Genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes.