Robert Duvall (1931): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 95 films gevonden.

Hustle

2022 |

Verenigde Staten 2022. Jeremiah Zagar. Met o.a. Adam Sandler, Juancho Hernangomez, Queen Latifah, Ben Foster en Kenny Smith.

Basketbalfans werden de afgelopen decennia op filmgebied bepaald niet verwend – White Men Can’t Jump (1992) is nog altijd het voorlopige hoogtepunt – maar gelukkig is er met Hustle eindelijk weer een fatsoenlijke film over de sport gemaakt. Met als belangrijkste meesterzet: de hoofdrollen worden gespeeld door sterren uit de NBA. Het komische drama draait om een scout (Adam Sandler) die in Spanje op straat een ruwe diamant (Juancho Hernangómez) ontdekt en vervolgens probeert de jongen klaar te stomen voor de NBA. De rest van het verhaal laat zich gemakkelijk raden, maar de liefde voor het spel druipt ervan af en de sportscènes zijn van een zeer hoog niveau. Met dank aan onder meer Utah Jazz-speler Hernangómez, die in 2019 wereldkampioen werd met Spanje. Geproduceerd door LeBron James.

Widows

2018 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2018. Misdaad van Steve McQueen. Met o.a. Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo en Daniel Kaluuya.

Wanneer de mannen van drie onderling zeer verschillende vrouwen omkomen bij overval, worden de weduwen gedwongen in hun voetsporen te treden. Een klassieke ‘heist movie’, gebaseerd op een verhaal van Lynda ‘Prime Suspect’ La Plante, maar dan door de ogen van film- en videokunstenaar Steve McQueen (Shame, 12 Years a Slave). Het resultaat is een overvolle film die commentaar wil geven op actuele thema’s als racisme, armoede, man-vrouwverhoudingen, corruptie, en politiegeweld, maar ondertussen de ‘heist’ (de inbraak) uit het oog verliest. Daar staan tegenover: prachtig geschoten scènes en een zeer indrukwekkende cast.

The Judge

2014 | Drama

Verenigde Staten 2014. Drama van David Dobkin. Met o.a. Robert Downey jr, Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thornton en Vincent D'Onofrio.

Hollywoodgiganten Duvall en Downey Jr. spelen de hoofdrollen in dit zoete maar vermakelijke vader-zoon-vehikel dat ook nog een beetje rechtbankdrama wil zijn. Jammer genoeg raakt het komische en ook wel ontroerende gekwetter tussen vader en zoon overstemd in een sentimentele laatste akte, die bijna als een prequel voor een soap zou kunnen dienen, ware het niet dat Downey en Duvall zich daar niet voor lenen. Tenminste, dat hoop je dan maar.

Jayne Mansfield's Car

2012 | Drama

Verenigde Staten​/​​Rusland 2012. Drama van Billy Bob Thornton. Met o.a. Robert Duvall, John Hurt, Kevin Bacon, Billy Bob Thornton en Katherine LaNasa.

Om zijn vrouw Naomi in haar geboortegrond te begraven reist Brit Kingsley (Hurt) vanuit Londen naar het broeierige Alabama. Met niet bepaald open armen wordt hij ontvangen door de Caldwells, het Amerikaanse gezin dat Naomi twintig jaar eerder in de steek liet. Acteur/regisseur Thornton speelt op luchtige wijze met alle denkbare clichés van stijve Britten en ongemanierde cowboys. Jammer alleen dat zijn boodschap over hoe oorlog - het is 1969 - een familie generatie na generatie traumatiseert, er zo dik bovenop ligt.

Jack Reacher

2012 | Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2012. Actiefilm van Christopher McQuarrie. Met o.a. Tom Cruise, Rosamund Pike, Richard Jenkins, Werner Herzog en Robert Duvall.

Eerste adaptatie van Lee Childs immens populaire boekenreeks over Reacher, een ex-officier van de militaire ­politie die zonder enige aardse bezittingen door Amerika zwerft. ­Nadat een sluipschutter vijf mensen in Pittsburgh doodschiet gaat de titelheld (Cruise) op onderzoek uit, al snel stuitend op een duister complot, met ­Werner Herzog in een fraaie rol als kwade genius van dienst. Gedegen pulp, maar Cruise is eigenlijk te klein van stuk voor de rol van de held uit de boeken. In 2022 verscheen Reacher, een serie met een werkelijk enorme, gespierde ­titelheld, maar die had dan weer niet het acteertalent van Cruise.

The Road

2009 | Avonturenfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2009. Avonturenfilm van John Hillcoat. Met o.a. Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Paula Mae Schwartz en Robert Duvall.

Een naamloze vader (Mortensen) en zijn ongeveer tienjarige zoontje (Smit-McPhee) proberen na een ongespecificeerde ramp te overleven in een dorre woestenij. Een doel hebben ze amper: ze zoeken naar voedsel en trekken naar de kust in de hoop daar nog enig spoor van leven aan te treffen. The Road is een sterke, atypische apocalypsfilm, waarin het niet om de zombies, maar om klein menselijk drama gaat. Dat was ook de reden dat regisseur Hillcoat (Lawless, 2012) de roman van Cormac McCarthy (No Country for Old Men) wilde verfilmen.

Get Low

2009 | Drama, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Polen 2009. Drama van Aaron Schneider. Met o.a. Robert Duvall, Sissy Spacek, Bill Murray, Lucas Black en Gerald McRaney.

Een naamloze vader (Mortensen) en zijn ongeveer tienjarige zoontje (Smit-McPhee) proberen na een ongespecificeerde ramp te overleven in een dorre woestenij. Een doel hebben ze amper: ze zoeken naar voedsel en trekken naar de kust in de hoop daar nog enig spoor van leven aan te treffen. The Road is een sterke, atypische apocalypsfilm, waarin het niet om de zombies, maar om klein menselijk drama gaat. Dat was ook de reden dat regisseur Hillcoat (Lawless, 2012) de roman van Cormac McCarthy (No Country for Old Men) wilde verfilmen.

Crazy Heart

2009 | Muziek, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2009. Muziek van Scott Cooper. Met o.a. Maggie Gyllenhaal, Jeff Bridges, Robert Duvall, Colin Farrell en James Keane.

De aan lager wal geraakte countryzanger Bad Blake (Bridges) financiert zijn overvloedige drankmisbruik door op te treden in treurige dranklokalen. Op een dag wordt Blake geïnterviewd door de charmante journaliste Jean (Gyllenhaal), en tussen de twee springt een vonk over. Na een rauw begin wordt de film iets aan de zoete kant, maar dat wordt gecompenseerd door uitstekend spel van Duvall als Blakes manager, van Gyllenhaal en van Bridges, die voor de film eindelijk zijn eerste Oscar kreeg. Een mooi liedje van Ryan Bingham en T-Bone Burnett kreeg ook een Oscar.

Anywhere But Home

2008 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2008. Komedie van Seth Gordon. Met o.a. Vince Vaughn, Reese Witherspoon, Robert Duvall, Sissy Spacek en Jon Voight.

Tekortkomingen hebben we allemaal, maar de personages in Anywhere But Home maken het wel heel bont. Brad en Kate (Vince Vaughn en Reese Witherspoon) laten traditioneel met kerst hun familieleden in de steek om op een tropisch eiland vakantie te vieren. Dit jaar loopt het anders en brengen ze de feestdagen noodgedwongen door bij alle ouders en stiefouders – een merkwaardig allegaartje dwazen en agressievelingen. De harde grappen worden onderuitgehaald door de moralistische ondertoon: de egocentrische Brad en Kate moeten duidelijk een lesje leren.

We Own the Night

2007 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 2007. Thriller van James Gray. Met o.a. Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Robert Duvall, Eva Mendes en Oleg Taktarov.

Bobby (Phoenix) is eigenaar van een populaire nachtclub in Manhattan, die wordt gefinancierd door de Russische maffia. Zijn vader (Duvall) en broer (Wahlberg) werken bij de NYPD. Dat moet natuurlijk een keer misgaan. James Gray (The Yards, Two Lovers) is een begaafd filmmaker en scenarist, met een goed oog voor stijl en menselijk gedrag. Maar zijn verhalen overtuigen meestal nét niet - te veel gekunstelde wendingen en melodrama. We Own the Night is geen uitzondering. Toch zorgen de fijne acteurs en een aantal zenuwslopende momenten voor een onderhoudende politiethriller.

Lucky You

2007 | Drama, Romantiek, Sportfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Australië 2007. Drama van Curtis Hanson. Met o.a. Eric Bana, Drew Barrymore, Robert Duvall, Debra Messing en Robert Downey jr.

In Las Vegas neemt Huck Cheever (Bana) deel aan een belangrijke pokercompetitie. Zijn concentratie heeft te lijden onder de moeizame relatie die hij heeft met zijn zelfingenomen vader (Duvall, met snorretje), een voormalig tweevoudig kampioen. Regisseur Hanson (L.A. Confidential, 8 Mile) houdt tegen de achtergrond van de gokstad een aangenaam relaxed tempo aan in een drama dat ook een wat waterig romantisch subplotje met een zangeres (Barrymore) bevat. Voor de liefhebbers: aan de speeltafel schuiven echte pokerkampioenen als Jennifer Harman aan.

Broken Trail

2006 | Western

2006. Western van Walter Hill. Met o.a. Robert Duvall, Thomas Haden Church en Greta Scacchi.

Tom en Print nemen een opdracht aan om een kudde van 500 paarden af te leveren in Sheridan.

Thank You for Smoking

2005 | Komedie

Verenigde Staten 2005. Komedie van Jason Reitman. Met o.a. Aaron Eckhart, Maria Bello, Katie Holmes, William H. Macy en Rob Lowe.

Geslaagde satire over Nick Naylor (Eckhart), een lobbyist voor de tabaksindustrie die overal waar hij komt wordt uitgejouwd als de vertegenwoordiger van de duivel. Zijn humor en zijn vaardigheid in het debat zorgen ervoor dat hij zich daar wel uit kan redden: 'Michael Jordan plays ball. Charles Manson kills people. I talk. Everyone has a talent.' Na een tv-optreden neemt de druk toe: hij wordt bedreigd, uitgedaagd en een mooie journaliste (Holmes) wil een portret van hem schrijven. Regisseur Jason Reitman (zoon van Ivan Reitman) weet een moralistisch einde te voorkomen. Twee jaar later maakte Reitman de ijzersterke komedie Juno.

Kicking & Screaming

2005 |

Verenigde Staten 2005. Jesse Dylan. Met o.a. Will Ferrell, Robert Duvall, Steven Anthony Lawrence, Kate Walsh en Mike Ditka.

Iedereen kent ze: sportcoaches die hun kinderen nachtmerries bezorgen met hun geschreeuw en getier: winnen! Buck (Duvall) is er zo een. Zijn volwassen zoon Phil (Ferrell) heeft het er nog altijd moeilijk mee, maar inmiddels terroriseert opa Buck zijn kleinzoon. De hopeloos onsportieve Phil besluit zelf te gaan coachen, met als merkwaardig gevolg dat hij competitiever blijkt dan hij dacht. Aangename feel good movie onder regie van Jesse (zoon van Bob) Dylan, die onder meer voor de Barack Obama aanhangers de videoclip Yes We Can maakte.

Secondhand Lions

2003 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 2003. Familiefilm van Tim McCanlies. Met o.a. Michael Caine, Robert Duvall, Haley Joel Osment, Nicky Katt en Kyra Sedgwick.

Omdat zijn moeder een nieuw vriendje heeft wordt de twaalfjarige Walter (Osment) naar de boerderij van zijn ooms Garth (Caine) en Hub (Duvall) gestuurd. Het zijn merkwaardige types: ze hebben hun jachtgeweren steeds onder handbereik en er wordt gefluisterd dat ze schatrijk zouden zijn. Maar ze hebben niet eens een tv, en ze hebben ook geen verstand van kinderen. Gaandeweg ontstaat er natuurlijk toch een verstandhouding tussen de puber en de oude knarren. Nogal voorspelbare komedie wordt nog enigszins gered door de kundige hoofdrolspelers.

Open Range

2003 | Western

Verenigde Staten 2003. Western van Kevin Costner. Met o.a. Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening, Michael Gambon en Michael Jeter.

Dertien jaar na de western Dances with Wolves sloeg Costner de plank bijna raak met de cowboyfilm Open Range. Costner had wederom de regie, maar deze keer liet hij de hoofdrol aan Duvall en putte hij uit de roman van Lauran Paine. Duvall speelt veeboer Boss die met maatje Charley (Costner) geniet van zijn scharrelkoeien. Lokale rouwdouwer Baxter (Michael Gambon) houdt niet van loslopende koeien. De confrontatie haalt de ware aard van Boss en Charley naar boven wat uitmondt in een fraai geschoten uitwisseling van blauwe bonen. Degelijke western, geen groots epos.

John Q

2002 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2002. Drama van Nick Cassavetes. Met o.a. Denzel Washington, Robert Duvall, Anne Heche, Ray Liotta en James Woods.

Nadat fabrieksarbeider John Quincy Archibald (Washington) de helft van zijn baan kwijtraakt, blijkt zijn zoontje niet meer verzekerd voor de kosten van een broodnodige harttransplantatie. Ten einde raad grijpt papa John in het ziekenhuis naar de wapens om de operatie af te dwingen. Media en politie staan binnen de kortste keren rijendik voor de deur. Het loodzwaar moraliserende verhaal is in prima handen bij Denzel Washington. Zijn levensechte spel maskeert de akelig sentimentele muziek, de loodzware regie en het voorspelbare einde. Nick Cassavetes, zoon van John, regisseert met John Q zijn derde film, na Unhook the Stars en She's So Lovely.

Assassination Tango

2002 |

2002. Robert Duvall. Met o.a. Robert Duvall, Rubén Blades, Kathy Baker en Luciana Pedraza.

Een huurmoordenaar op leeftijd begint aan zijn laatste opdracht om zich daarna terug te trekken met zijn vriendin en haar dochter.

The 6th Day

2000 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 2000. Sciencefiction van Roger Spottiswoode. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Michael Rapaport, Robert Duvall, Tony Goldwyn en Michael Rooker.

In de nabije toekomst is klonen doodgewoon geworden. Over een dood huisdier hoeft bijvoorbeeld niet meer getreurd te worden: gewoon een kloon ophalen bij een winkel in de buurt. Maar mensen mogen niet gekloond worden, dat is in de wet vastgelegd. Toch loopt helikopterpiloot Adam (Schwarzenegger) op een dag een exacte replica van zichzelf tegen het lijf. Waarna hij al snel achtervolgd wordt door gewapende slechteriken. Grappig: net als de kloon, denkt hij dat hij de échte Adam is. Niet de beste Schwarzenegger-film, maar voor zijn fans redelijk te pruimen.

Gone in Sixty Seconds

2000 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2000. Actiefilm van Dominic Sena. Met o.a. Nicolas Cage, Angelina Jolie, Delroy Lindo, Giovanni Ribisi en Christopher Eccleston.

In 1974 tilde H.B. Halicki autostunts en -achtervolgingen naar een nieuw niveau met zijn film Gone in Sixty Seconds. Producer Jerry Bruckheimer (Con Air) en zijn regisseur Sena (Swordfish) missen de ware liefde voor auto's die Halicki had. Deze actiefilm gaat over autodiefstal. Memphis (Cage) steelt ze niet meer, totdat Raymond (Eccleston) hem ertoe dwingt met het mes op de keel van diens broertje (Ribisi). Memphis verzamelt een niet bij te houden aantal dieven, die vijftig zeldzame auto's gaan stelen met de politie (Lindo) op hun hielen.

A Shot at Glory

2000 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Drama van Michael Corrente. Met o.a. Robert Duvall, Michael Keaton, Ally McCoist, Kirsty Mitchell en Brian Cox.

Voetbalfilms scoren zelden, maar dit drama heeft charme. Op zijn karakteristieke ijzervreterswijze speelt Duvall een oudere trainer die zijn Schotse club tot serieus hogere prestaties moet aansporen om te voorkomen dat het team door de Amerikaanse patser-eigenaar (Keaton) naar Ierland wordt overgeheveld. Wie tegen Duvalls overbestudeerde 'method'-Schots kan en de uiterst fictieve wedstrijdbeelden met een korrel zout neemt, ziet een aardige film die een goed zaterdagmiddaggevoel achterlaat. 'Super Ally' McCoist, hier in actie als ingehuurde sterspeler, was jarenlang een succesvolle aanvaller bij de Schotse Rangers F.C., waar hij later assistent manager werd.

The Gingerbread Man

1998 | Thriller

Verenigde Staten 1998. Thriller van Robert Altman. Met o.a. Kenneth Branagh, Famke Janssen, Embeth Davidtz, Robert Duvall en Robert Downey jr.

Na succesvolle verfilmingen van zijn bestsellers als The Firm en The Pelican Brief, waagde auteur John Grisham zich zelf maar eens aan een filmscript. Het resultaat was The Gingerbread Man, een thriller die zich zoals de meeste van zijn verhalen afspeelt in juridische kringen in het zuiden van de VS. Macho advocaat (Branagh) wordt gestrikt door een sensuele jongedame (Davidtz) die zich ontpopt als de spin in een web van dubieuze personages. De op het oog merkwaardige combinatie van de populistische Grisham en de artistiek grillige regisseur Altman resulteert in een spannend verhaal waarin vooral de minutenlang aangehouden shots en de uitstekende acteurs opvallen.

The Apostle

1998 | Komedie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van Robert Duvall. Met o.a. Robert Duvall, Farrah Fawcett, Miranda Richardson, Todd Allen en Billy Bob Thornton.

Weliswaar is Zijn bestaan twijfelachtig, maar de zelfgedoopte apostel 'Sonny' E.F. (Duvall) zet alles aan de kant voor het Opperwezen. Texaan Sonny is zo vol van de Heer dat hij niet ziet dat zijn vrouw van hem vervreemdt en haar heil zoekt bij een andere predikant. Sonny verwondt de man en slaat noodgedwongen op de vlucht naar Louisiana waar hij een nieuwe kerkgenootschap opzet, want: 'I'm a genuine Holy Ghost, Jesus-filled preaching machine!'. Cineast Duvall heeft ironisch genoeg enige gelijkenis met zijn geesteskind Sonny. Maar liefst vijftien jaar zeulde hij rond met zijn script maar niemand wilde de film financieren vanwege de compromisloze inhoud. De apostel is een oprechte, zei het enigszins manische, gelovige en Duvall maakt noch hem noch zijn volgelingen belachelijk. Uiteindelijk heeft Duvall de film zelf geregisseerd, geschreven en de hoofdrol vertolkt. Een boodschap zit er volgens hem niet in. Zijn doel was slechts om respect te betonen aan de geloofsgemeenschappen van de delta. 'To give them their due.' (VM/VPRO Gids)

Deep Impact

1998 | Sciencefiction, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1998. Sciencefiction van Mimi Leder. Met o.a. Robert Duvall, Téa Leoni, Elijah Wood, Morgan Freeman en Vanessa Redgrave.

De jaren negentig rampenfilmrevival in Hollywood bestookte het filmpubliek met allerhande invasies, van buitenaardse wezens tot dino’s en virussen. In Deep Impact is het een komeet die de aarde bedreigt. We zien een familiedrama rondom de jonge Leo (Wood), een heldendrama met astronaut Tanner (Duvall), een autoriteitsdrama rond president Beck (Freeman) en een wirwar aan subplots en losse eindjes. In dit soort films gaat het vaak om de special effects, maar die verschijnen aan de late kant. Tot die tijd moet u het doen met de puike acteurs.

A Civil Action

1998 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1998. Drama van Steven Zaillian. Met o.a. John Travolta, Robert Duvall, William H. Macy, Tony Shalhoub en Kathleen Quinlan.

Gestroomlijnde verfilming van de non-fictie bestseller van Jonathan Harr, over een rechtszaak begin jaren tachtig rond vervuild drinkwater waaraan enkele kinderen overleden. Zaillian, scenarist van onder meer Schindler's List en Hannibal, maakt van een gecompliceerde zaak een spannend verhaal. Travolta speelt een snelle, succesvolle jurist die de beerput aan het licht brengt en daarmee zijn eigen leven een nieuwe wending geeft. Binnen de prima cast is vooral Duvall, beloond met een Oscarnominatie, geweldig. In 2006 draaide regisseur Zaillian een gelijknamige remake van All the King's Men, die massaal door de pers werd afgebrand.

The Man Who Captured Eichmann

1996 | Biografie, Thriller, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1996. Biografie van William A. Graham. Met o.a. Jack Laufer, Sam Robards, Michael Tucci, Michael Laskin en Joel Brooks.

Gebaseerd op het boek 'Eichmann in my hands' van Peter Malkin (1928-2005). De indrukwekkende tv-bewerking van Lionel Chetwynd laat zien hoe de 31-jarige Mossad agent Malkin (Howard) samen met zijn team Eichmann (Duvall) opspoort in Buenos Aires en ontvoert naar een lokale villa. In de weken die volgen ontwikkelt zich een gespannen relatie tussen Malkin en Eichmann. Malkin: 'I wanted to know what makes a man like Eichmann.' En: 'I felt I was talking through a wall of glass.' Duvall vertolkt subtiel de rol van de eens machtige nazi en is mede verantwoordelijk voor de productie van de film.

Sling Blade

1996 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van Billy Bob Thornton. Met o.a. Billy Bob Thornton, Dwight Yoakam, Lucas Black, Natalie Canerday en J.T. Walsh.

Na 25 jaar opgesloten te hebben gezeten in een psychiatrisch ziekenhuis wegens de brute moord op zijn moeder en haar minnaar wordt de zwakbegaafde Karl (Thornton) vrijgelaten. Hij besluit terug te keren naar zijn geboortedorp, waar hij al snel vriendschap sluit met een twaalfjarig jochie. Acteur Thornton, die dit onderkoelde drama zowel schreef als regisseerde, maakt indruk in de hoofdrol. Zijn ontzagwekkende fysieke transformatie - vooruitgeschoven kaak, grommende stem en eigenaardig loopje (naar verluidt dankzij gebroken glas in zijn schoen) - leverde hem onder meer een Oscarnominatie op.

Phenomenon

1996 | Fantasy, Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1996. Fantasy van Jon Turteltaub. Met o.a. John Travolta, Kyra Sedgwick, Forest Whitaker, Robert Duvall en Jeffrey DeMunn.

Travolta danst niet én schiet niemand overhoop. Wat hij wel doet? Zes boeken per dag lezen, Portugees leren in 20 minuten en zijn gewassen veredelen tot gigantische proporties. Inderdaad, George Malley (Travolta) is een hoogbegaafde automonteur compleet met paranormale en telekinetische gaven. Gelukkig is de meesterlijke Forest Whitaker veel in beeld om het mierzoete drama van Turteltaub (While You Were Sleeping) op de rails te houden. Sceptici meenden dat Scientology-aanhanger Travolta reclame maakte voor zijn parochie. Het scenario is overigens van Gerald Di Pego (Angel Eyes).

A Family Thing

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Richard Pearce. Met o.a. Grace Zabriskie, Regina Taylor, Mary Jackson, Paula Marshall en James Harrell.

Robert Duvall kan álles spelen, ook een 'nigger' als het moet. In een magistrale, korte scène bekijkt hij zichzelf in z'n achteruitkijkspiegel; hij zwijgt, zucht, en stelt vast: 'A blue-eyed nigger.' Het is een identiteit, waar hij als onverbeterlijke racist weinig gelukkig mee is. Toch zal hij er mee moeten leren leven. Zijn moeder is net overleden en vertelde hem in een brief dat hij in feite de zoon is van een zwarte vrouw. Als blijkt dat hij ook nog een halfbroer heeft, kan Duvall op zoek naar z'n roots. Ondanks het onwaarschijnlijke gegeven en de clichématige zijlijnen, de moeite waard door Duvall en 'halfbroer' James Earl Jones.

The Stars Fell on Henrietta

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van James Keach. Met o.a. Robert Duvall, Aidan Quinn, Frances Fisher, Brian Dennehy en Lexi Randall.

Tijdens de Grote Depressie rond 1935 behoort de zonderlinge Mister Cox tot het dubieuze gilde, dat op de gok en op kosten van anderen naar olie boort. Cox gelooft in zijn feilloze instinct en beweert met een religieuze overtuiging al velen rijk te hebben gemaakt, maar zijn eigen 'lucky strike' is tot op heden uitgebleven. Tot hij in het dorpje Henrietta kennis maakt met Don en Cora Day.

The Scarlet Letter

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Demi Moore, Gary Oldman, Robert Duvall, Robert Prosky en Edward Hardwicke.

Vereenvoudigde versie van Nathaniel Hawthorne's roman over het zondige leven in Boston rond 1650. Het is echter duidelijk dat THE KILLING FIELDS-regisseur Joffé en scenarist Douglas Day Stewart zich vergist moeten hebben in het boek èn de film, want Hawthorne's roman die in 1850 verschenen is, wekt door deze rolprent de indruk gebaseerd te zijn op de film THE PIANO uit 1993! Nee toch!

Something to Talk About

1995 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1995. Drama van Lasse Hallström. Met o.a. Julia Roberts, Dennis Quaid, Robert Duvall, Gena Rowlands en Kyra Sedgwick.

Aardige zedenschets waarin Grace (Roberts) haar echtgenoot Eddie (Quaid) betrapt op overspel, in een roddelziek stadje in het zuiden van de Verenigde Staten. Haar zus (Sedgwick) had het al lang aan zien komen, haar vermogende vader (Duvall) wil voornamelijk de vuile was binnenhouden. Haar moeder (Rowlands) ontdekt dat haar man weinig verschilt van zijn schoonzoon. De mannen komen er niet al te goed vanaf, in deze film naar een script van Callie Khouri (Thelma & Louise). Het slot is een beetje sukkelig, maar de plaatjes zijn mooi, op locatie geschoten in broeierig Louisiana, Georgia en South Carolina door cinematograaf Sven Nykvist.

Delta of Venus

1995 | Erotiek, Drama

Verenigde Staten 1995. Erotiek van Zalman King. Met o.a. Audie England, Costas Mandylor, Raven Snow, Eric Da Silva en Emma Louise Moore.

Belachelijke, pretentieuze pseudo erotiek in de verpakking van softporno naar de in 1977 verschenen verhalenbundel van Anaïs Nin. Amerikaanse Elena Martin ontmoet in Parijs in 1940 Lawrence Walters, die erotische verhalen schrijft. Ze raakt gefascineerd en raakt algauw in extase geraakt. De film wemelt van homo- erotische clichés in het pluche Parijse wereldje met accordeonisten, opiumschuivende prostitués, travestieten en voyeurs.

The Paper

1994 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1994. Drama van Ron Howard. Met o.a. Michael Keaton, Robert Duvall, Glenn Close, Marisa Tomei en Randy Quaid.

Een dag in het leven van enkele journalisten en redacteuren van een New Yorkse krant (gemodelleerd naar de sensatiekrant The New York Post). Keaton is geweldig als de redacteur die werkelijk nooit goed nieuws tot de volgende dag kan laten liggen: alles en iedereen moet wijken voor zijn passie. Leuk zijn ook de sneren naar de keurige concurrent, waarin we The New York Times herkennen. De slagzin voor de film luidde 'Never let the truth get in the way of a good story'. En dat is precies wat deze larger-than-life film zo leuk maakt.

Wrestling Ernest Hemingway

1993 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1993. Drama van Randa Haines. Met o.a. Robert Duvall, Richard Harris, Shirley MacLaine, Sandra Bullock en Marty Belafsky.

Ouwe gabber-film met Duvall als de schuchtere Cubaanse kapper Walt die zich na de Castro-revolutie in Amerika vestigde. Harris is een vereenzaamde, vaak getrouwde ex-zeekapitein Frank die in een motel woont, dat onder de directie staat van Helen (MacLaine). Hij probeert haar te versieren en ook een andere vrouw (Laurie) die hem voortdurend afwijst. De titel verwijst naar een verhaal uit Harris` jeugd: hij zou ooit met Hemingway geworsteld hebben. Lieve vriendschapstoestanden en een regisseur, die de problematiek van het ouder worden begrijpt, konden niet voorkomen dat deze film, waarvan het scenario door Steve Conrad geschreven werd, een fiasco werd. Let op Bullock, die later in SPEED schitterde, als de onweerstaanbare kelnerin Elaine waarop Walt (Duvall) stiekem verliefd is.

Geronimo: An American Legend

1993 | Western, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1993. Western van Walter Hill. Met o.a. Jason Patric, Wes Studi, Gene Hackman, Robert Duvall en Matt Damon.

Intelligente, sobere weergave van de acties die de Amerikaanse overheid eind negentiende eeuw ondernam om het indiaanse verzet - en in het bijzonder dat van de Apaches - definitief te breken. Patric is een jonge luitenant die zich moet bemoeien met de legendarische, onoverwinnelijke Apacheleider Geronimo (een indrukwekkende rol van Wes Studi) voor wie hij veel respect krijgt. Regisseur Hill brengt met zijn Geronimo: An American Legend een trage, bijna majestueuze hulde aan het indianen-opperhoofd. Het onafwendbare dramatische einde is onvergetelijk. Muziek is van Ry Cooder. Magistrale fotografie van Lloyd Ahern.

Falling Down

1993 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van Joel Schumacher. Met o.a. Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Tuesday Weld en Rachel Ticotin.

Op een snikhete dag in Los Angeles zit William Foster (Douglas) zich in de file onderweg naar zijn werk op te vreten: het verkeer zit muurvast. Hij laat zijn auto achter en gaat te voet de stad in, onderweg wordt zijn woede verder gevoed. Als hij bij een eettentje geen ontbijt krijgt, 'omdat het nu eenmaal lunchtijd is', barst de bom. Fascinerende vertelling waarin we langzaam maar zeker ontdekken waarom William zo boos is, en waarom agent Prendergast (Duvall) hem moet stoppen. Een van de betere films van Schumacher, met uitstekend spel van Douglas en Duvall.

Stalin

1992 | Biografie

Hongarije​/​​Verenigde Staten 1992. Biografie van Ivan Passer. Met o.a. Robert Duvall, Jeroen Krabbé, Julia Ormond, Maximilian Schell en Joan Plowright.

Ambitieuze Stalin-biografie, die tien miljoen dollar heeft gekost en werd gediend door een ple[KA3]iade van sterren, die de periode 1917-1973 overbrugt, en intieme details mengt met historische feiten. Duvall is indrukwekkend als Stalin, die behendig de politieke ladder opklimt, hard optreedt tegen zijn twee zonen en wat zachter is tegenover zijn tweede vrouw Nadya (gespeeld door Ormond) en zijn dochter Svetlana (gespeeld door Roth) die het verhaal van Paul Monash vertelt. Schell schittert als Lenin en Massey komt geloofwaardig over als Trotski. Russische autoriteiten gaven toestemming om te filmen nabij het Kremlin, Stalins dacha, zijn kantoren en appartement. De tv-film legt de nadruk op Stalins meedogenloosheid, zijn vermogen mensen te kunnen manipuleren en zijn vijanden en rivalen te elimineren. Door co-productie met de Hongaarse tv is een realistisch beeld over het schrikbewind van Stalin ontstaan. De uitstekende fotografie is van vakman Vilmos Zsigmond. Televisiefilm sleepte drie Golden Globe Awards in de wacht.

Newsies

1992 | Musical

Verenigde Staten 1992. Musical van Kenny Ortega. Met o.a. Robert Duvall, Ann-Margret, Christian Bale, David Moscow en Luke Edwards.

Ouderwetse musical, gesitueerd in New York rond 1899 over krantenmagnaat Pulitzer (van de literaire prijs). Hij besluit de commissie van de krantenjongens te verlagen. Het gevolg: de knulletjes gaan in staking. Ook bekend als THE NEWS BOYS.

La peste

1992 | Drama

Frankrijk​/​​Argentinië 1992. Drama van Luis Puenzo. Met o.a. William Hurt, Sandrine Bonnaire, Jean-Marc Barr, Robert Duvall en Raul Julia.

Puenzo verfilmde het gelijknamige, vermaarde boekwerk van Albert Camus, maar verplaatste de actie naar een onbestemd jaar van de 20e eeuw van Oran in Algerije naar een onbekend land in Zuid-Amerika, waarmee hij ongetwijfeld zijn geboorteland Argentini[KA3]e ten tijde van het generaalsbewind (1970-1980) op het oog heeft gehad. Het verhaal wordt verteld door Docteur Rieux (Hurt) en is grotendeels in flashbacks. Een cameraman van de Franse tv, Jean Tarrou (Barr), wordt als vrijwilliger ingeschakeld, om slachtoffers te helpen van een duistere epidemie, die bijeen gedreven zijn in een voetbalstadion. De romanfiguur Raymond Rambert is hier getransponeerd naar een vrouw, journaliste Martine Rambert, gespeeld door Bonnaire, die de kijkers verbluft met een masturbatie-scène en plein public. Duvall speelt de rol van Joseph Grand, de statisticus die probeert de perfecte roman te voltooien en Julia is de profiteur Cottard. Het spel van de hoofdrollen is zeer goed, maar ze zitten toch beklemd in het ambitieuze, literaire scenario van regisseur Puenzo. De film is breedvoerig, waarschijnlijk veel te lang voor een kijker die verstrooiing zoekt. Een half uur van de film afhalen, waardoor deze verteerbaarder wordt, zou hem waarschijnlijk verminken en hierdoor is zijn publiek beperkt; dat laatste valt te betreuren voor de verfilming van zo'n belangrijk literair werk en het is jammer van zo'n competente cast. Het blauwgetinte camerawerk is van Felix Monti.

The Plague

1991 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Luis Puenzo. Met o.a. Jean-Marc Barr, Robert Duvall, Raul Julia, William Hurt en Sandrine Bonnaire.

Puenzo verfilmde het gelijknamige, vermaarde boekwerk van Albert Camus, maar verplaatste de actie naar een onbestemd jaar van de 20e eeuw van Oran in Algerije naar een onbekend land in Zuid-Amerika, waarmee hij ongetwijfeld zijn geboorteland Argentini[KA3]e ten tijde van het generaalsbewind (1970-1980) op het oog heeft gehad. Het verhaal wordt verteld door Docteur Rieux (Hurt) en is grotendeels in flashbacks. Een cameraman van de Franse tv, Jean Tarrou (Barr), wordt als vrijwilliger ingeschakeld, om slachtoffers te helpen van een duistere epidemie, die bijeen gedreven zijn in een voetbalstadion. De romanfiguur Raymond Rambert is hier getransponeerd naar een vrouw, journaliste Martine Rambert, gespeeld door Bonnaire, die de kijkers verbluft met een masturbatie-scène en plein public. Duvall speelt de rol van Joseph Grand, de statisticus die probeert de perfecte roman te voltooien en Julia is de profiteur Cottard. Het spel van de hoofdrollen is zeer goed, maar ze zitten toch beklemd in het ambitieuze, literaire scenario van regisseur Puenzo. De film is breedvoerig, waarschijnlijk veel te lang voor een kijker die verstrooiing zoekt. Een half uur van de film afhalen, waardoor deze verteerbaarder wordt, zou hem waarschijnlijk verminken en hierdoor is zijn publiek beperkt; dat laatste valt te betreuren voor de verfilming van zo'n belangrijk literair werk en het is jammer van zo'n competente cast. Het blauwgetinte camerawerk is van Felix Monti.

Rambling Rose

1991 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1991. Drama van Martha Coolidge. Met o.a. Laura Dern, Robert Duvall, Diane Ladd, Lukas Haas en John Heard.

Dern speelt de 19-jarige hulp in de huishouding van het goed gesitueerde gezin Duvall-Ladd (in werkelijkheid haar eigen moeder). Meneer en mevrouw zijn zich niet bewust van haar dubieuze verleden en ze nemen haar liefderijk op. Door haar nimfomane neigingen zorgt levenlustige Dern voor heel wat commotie. Speelt rond 1936.

Hearts of Darkness

1991 | Documentaire

Verenigde Staten 1991. Documentaire van Fax Bahr en George Hickenlooper. Met o.a. Eleanor Coppola, Francis Ford Coppola, Robert Duvall, Dennis Hopper en George Lucas.

In 1976 begon Francis Ford Coppola met de verfilming van APOCALYPSE NOW, naar Joseph Conrads Heart of Darkness. Zijn vrouw Eleanor filmde tijdens de opnamen tussen de coulissen. Die beelden zijn nu, aangevuld met recente interviews met leden van de cast en crew, tot één grote documentaire samengevoegd. We zien met welke problemen Coppola en zijn medewerkers te maken kregen. Een fascinerend kijkje achter de schermen: een groot filmmaker die worstelt met de materie en tenslotte met een meesterwerk voor de dag komt. Een aanrader voor iedere ware filmliefhebber. Ook bekend als HEARTS OF DARKNESS: A FILMMAKER'S APOCALYPSE.

Convicts

1991 |

1991. Peter Masterson. Met o.a. Robert Duvall, Lukas Haas en James Earl Jones.

In 1976 begon Francis Ford Coppola met de verfilming van APOCALYPSE NOW, naar Joseph Conrads Heart of Darkness. Zijn vrouw Eleanor filmde tijdens de opnamen tussen de coulissen. Die beelden zijn nu, aangevuld met recente interviews met leden van de cast en crew, tot één grote documentaire samengevoegd. We zien met welke problemen Coppola en zijn medewerkers te maken kregen. Een fascinerend kijkje achter de schermen: een groot filmmaker die worstelt met de materie en tenslotte met een meesterwerk voor de dag komt. Een aanrader voor iedere ware filmliefhebber. Ook bekend als HEARTS OF DARKNESS: A FILMMAKER'S APOCALYPSE.

The Handmaid's Tale

1990 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1990. Sciencefiction van Volker Schlöndorff. Met o.a. Natasha Richardson, Robert Duvall, Faye Dunaway, Aidan Quinn en Elizabeth McGovern.

De setting van dit feministische toekomstverhaal doet denken aan die van de latere sciencefictionfilm Children of Men van Alfonso Cuarón: in een grauwe, totalitaire maatschappij gaat een mysterieus onvruchtbaarheidsvirus rond. De vrouwen die nog wel kinderen kunnen krijgen, worden verplicht ingezet als 'fokkers'. Schlöndorff, Duvall, Dunaway, scenarist Harold Pinter, schrijfster van de oorspronkelijke roman Margaret Atwood - het aanwezige talent schept hoge verwachtingen. De dystopie wordt ook overtuigend tot leven gewekt, maar de toon van de film blijft wat afstandelijk en hoogdravend.

Days of Thunder

1990 | Actiefilm, Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Tony Scott. Met o.a. Tom Cruise, Nicole Kidman, Robert Duvall, Randy Quaid en Cary Elwes.

De veelbelovende stockcar-coureur Cole Trickle (gespeeld door Tom Cruise die eerder met regisseur Scott samenwerkte in Top Gun) wil de prestigieuze Daytona 500-race winnen. Hij belandt tijdelijk in het ziekenhuis en krijgt een stormachtige affaire met een chirurge (Kidman) die een hekel heeft aan de racerij, maar voor Trickle door de knieën gaat. Veteraan Duvall levert als vanouds vakwerk. Cruise werkte mee aan het script van/met Robert Towne. Een formule-actiefilm met het bekende stuntwerk en bijbehorende oorverdovende geluidseffecten. Kidman en Cruise (love interests zowel in de film als destijds in real life) werkten in Days of Thunder voor het eerst samen.

A Show of Force

1990 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Thriller van Bruno Barreto. Met o.a. Amy Irving, Andy Garcia, Robert Duvall, Kevin Spacey en Prisellia Pointer.

De bekende Braziliaans regisseur Barreto (DONA FLOR E SEUS DOIS MARIDOS) op de Amerikaanse thrillertoer met Irving als jonge verslaggeefster die in Puerto Rico tijdens verkiezingen een politieke samenzwering op het spoor is. Phillips is een van de studenten die door de politie wordt neergeschoten en het is lang zeer de vraag of hij een terrorist was of een onschuldig slachtoffer van de FBI. Duvall en Garcia strijden aan de zijde van Irving voor rechtvaardigheid. Gebaseerd op het boek Murder under Two Flags van Anne Nelson.

Lonesome Dove

1989 | Western

Verenigde Staten 1989. Western van Simon Wincer. Met o.a. Robert Duvall, Tommy Lee Jones, Danny Glover, Frederic Forrest en Ricky Schroder.

Gedenkwaardige frontiersaga met de monumentale epische uitstraling van het westerngenre over de territoriale grensoverschrijding van een groep cowboys van de Rio Grande naar Montana en hun innerlijke reis tussen pioniersdrift en wens zich rustig te settlen. Een tocht met economische en gevoelsmatige motieven. Ex-Texas Rangers met hun doorkliefde gezichten Duvall en Jones voeren de ploeg aan. Schitterend tv-odysseum over mens en natuur, strijd en overgave, jeugd en ouderdom, leven en afscheid, vertrek en terugkeer. Gebaseerd op de Pulitzerprijswinnende roman van Larry McMurtry en met Emmy- onderscheidingen overladen. Scenario van Bill Wittliff. Camerawerk van Douglas Milsome.

Colors

1988 | Misdaad, Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1988. Misdaad van Dennis Hopper. Met o.a. Sean Penn, Robert Duvall, Maria Conchita Alonso, Randy Brooks en Grand Bush.

Penn en Duvall zijn twee agenten van de C.R.A.S.H., de Community Resources Against Street Hoodlums, die de straatbendes die L.A. beheersen de oorlog hebben verklaard. Duvall heeft de nodige ervaring, terwijl Penn vrij roekeloos optreedt. De film geeft een onverbloemd beeld van de oorlog tussen de verschillende gangs, die dagelijks voor onvoorspelbare ontwikkelingen zorgt. Jachtige en enerverende montage, in de voor Hopper kenmerkende stijl. Zijn beelden zijn onvoorstelbaar realistisch en komen aan als een visuele vuistslag. De acteurs presteren schitterend. Michael Schiffer en Richard Di Lello schreven het verhaal, dat door Schiffer werd omgevormd tot scenario. Rauwe, harde beelden van Haskel Wexler. De integrale versie van 127m is verkrijgbaar op video.

Hotel Colonial

1987 | Avonturenfilm

Italië​/​​Verenigde Staten 1987. Avonturenfilm van Cinzia Torrini en Cinzia Th. Torrini. Met o.a. Robert Duvall, John Savage, Rachel Ward, Massimo Troisi en Anna Galiena.

Deze met Amerikaanse middelen gefinancierde co-productie met getalenteerde Amerikaanse spelers is een Italiaanse poging tot een internationale doorbraak. Savage zoekt in Colombia naar zijn vermiste broer en stuit op de machtige drugshandelaar Duvall. Talent is verspild aan dit onlogische avontuur over de verschrikkingen van de jungle, smoezelige achterafstraatjes en andere ongezellige locaties. Troisi zorgt voor wat broodnodige komische noten en Giuseppe Rotunno levert mooi camerawerk.

The Lightship

1986 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1986. Thriller van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Robert Duvall, Klaus Maria Brandauer, Michael Lyndon, William Forsythe en Arliss Howard.

Rond 1955 voert Captain Miller (Brandauer) het bevel over een lichtschip - een drijvende vuurtoren - dat voor anker ligt voor de kust van Virginia. Kort geleden is zijn zoon aan boord gekomen, maar met hem botert het niet zo. Dan komt een groep misdadigers aan boord. Hun leider, ene Calvin Caspary (Duvall), eist dat Miller het anker licht om ze naar de wal te brengen. Brandauer en Duvall zijn aan elkaar gewaagd en houden de spanning erin, en een belangrijke rol is weggelegd voor het schip, een afgelegen, claustrofobische plek, waarvan ontsnappen niet mogelijk is. Speciale Juryprijs in Venetië.

Let's Get Harry

1986 | Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Alan Smithee en Stuart Rosenberg. Met o.a. Mark Harmon, Michael Schoeffling, Tom Wilson, Glen Frey en Gary Busey.

Harry (Harmon) wordt door de Colombiaanse drugsmaffia gegijzeld. Omdat de Amerikaanse regering niets met het zaakje te maken wil hebben, schakelt zijn broer (Schoeffling) enkele vrienden in. Onder leiding van huurling Jack (Duvall) trekt het would-be-legertje de jungle in om Harry te bevrijden. Zelden werd zo'n stompzinnige actiefilm afgeleverd. Alles is verschrikkelijk oppervlakkig en onrealistisch. Als klucht had dit er misschien nog mee doorgekund, maar de acteurs spelen hun rol met zoveel ernst, dat er niet te lachen valt. Regisseur Alan Smithee lijkt een niet-bestaand persoon, maar achter het pseudoniem schuilt ditmaal Stuart Rosenberg, die terecht zijn naam liet verwijderen. Charles Robert Carner schreef het script naar een verhaal van Mark Feldberg en Samuel Fuller en achter de camera stond James A. Contner. Ook bekend als THE RESCUE.

The Stone Boy

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Christopher Cain. Met o.a. Robert Duvall, Jason Presson, Glenn Close, Cindy Fisher en Frederic Forrest.

Een tragische gebeurtenis brengt een simpel boerengezin in een toestand van shock. De jongste zoon besluit zelf zijn problemen op te lossen. Een indringende en van inzicht getuigende verfilming van de wijze waarop mensen in het werkelijke leven op ernstige situaties reageren. Goed geacteerd. De film is misschien voor een enkeling te traag en te introspectief.

The Natural

1984 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1984. Sportfilm van Barry Levinson. Met o.a. Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close, Kim Basinger en Wilford Brimley.

De geschiedenis van de (fictieve) honkbalkampioen Roy Hobbs (Redford): van de dood van zijn vader in 1918, toen hij veertien was, via zijn gloriejaren en het abrupte einde van zijn carrière, tot de nieuwe triomfen vijftien jaar nadien. De scriptschrijvers bewerkten de debuutroman van Bernard Malamud tot een tamelijk conventionele sportfilm maar behielden gelukkig intrigerende elementen, zoals de magische wonderknuppel van Hobbs, en de moeizame verhoudingen met een drietal vrouwen. Redford is een overtuigende hoofdrolspeler, Close is op dreef als oude vlam. Het boek was beter, maar de film kent grandioze momenten.

The Terry Fox Story

1983 | Biografie, Sportfilm

Canada 1983. Biografie van Ralph Thomas. Met o.a. Eric Fryer, Robert Duvall, Rosalind Chao, Chris Makepeace en Michael Zelnicker.

Het inspirerende, met liefde verfilmde ware verhaal van de Canadese sportman bij wie een been moest worden afgezet en die vervolgens in zijn eentje een marathon ondernam dwars door Canada, om geld bijeen te brengen. Deze film is het debuut van Fryer, die ook in het werkelijke leven een been moet missen; hij doet het volmaakt als Fox. Ook bekend als: HEART OF A CHAMPION - THE TERRY FOX STORY.

Angelo My Love

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Robert Duvall. Met o.a. Angelo Evans, Steve 'Patalay' Tsigonoff, Millie Tsigonoff, Cathy Kitchen en Frankie Williams.

Een fascinerende reis door de wereld van de hedendaagse zigeuners, waarbij het verhaal losjes is gedrapeerd rond de eigengereide Angelo Evans, een opmerkelijk jong straatschooiertje. Een verrassend geslaagde poging van Duvall (in zijn tweede regie) om fictie en werkelijkheid dooreen te weven, met niet-professionele acteurs. Trouwens, de twee mannen die in een restaurantscène 'Golden Days' zingen zijn Duvalls broers.

Tender Mercies

1982 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1982. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Robert Duvall, Tess Harper, Allan Hubbard, Betty Buckley en Wilford Brimley.

De voormalige country & western-zanger/schrijver Duvall maakt een geslaagde comeback, nadat hij door een rustgevende relatie met een jonge weduwe en haar zoontje zijn drankprobleem de baas is geworden. Het Amerikaans debuut van de Australische regisseur Beresford vertelt op eenvoudige maar doeltreffende wijze een hoopgevend verhaal, dat geen moment melodramatisch wordt. Duvall verdiende met zijn rol een Oscar.

True Confessions

1981 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1981. Misdaad van Ulu Grosbard. Met o.a. Robert De Niro, Robert Duvall, Charles Durning, Ed Flanders en Burgess Meredith.

Intrigrerende 'studie' over de relatie tussen twee broers: de ambitieuze priester Desmond Spellacy (De Niro), die zijn invloed gretig gebruikt om de H. Moederkerk aan de nodige fondsen te helpen, en zijn broer Tom Spellacy (Duvall), detective van beroep, en belast met het onderzoek naar een geruchtmakende moordzaak. Als Tom erachter komt dat een van Desmonds genereuze diocesanen hoogstwaarschijnlijk een moord heeft gepleegd, kan de monseigneur z'n kerkelijke carrière verder wel vergeten. 'He may be the most authentic priest ever seen on the screen,' oordeelde de geestelijke die De Niro wegwijs maakte in het rijke roomse leven.

The Pursuit of D.B. Cooper

1981 | Misdaad, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Misdaad van Roger Spottiswoode. Met o.a. Robert Duvall, Treat Williams, Kathryn Harrold, Ed Flanders en Paul Gleason.

Wat is er nu toch gebeurd met de `legendarische` D.B. Cooper (Williams, in een teleurstellende rol) die een vliegtuig in 1972 kaapte en er vandoor ging met tweehonderdduizend dollar, waarvan nooit meer iets werd vernomen? Wie interesseert het wat? Futloos komedie-achtervolgingsverhaal met Duvall verspild als een van Cooper's achtervolgers. De film had te lijden onder produktieproblemen, had verschillende regisseurs en een haastig nieuw einde... en dat is te merken.

The Great Santini

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Lewis John Carlino. Met o.a. Robert Duvall, Blythe Danner, Michael O'Keefe, Lisa Jane Persky en Stan Shaw.

Karakterstudie van een beroepsmarinier, die in 1962 een 'soldaat zonder oorlog' is, afgezien van de oorlog die hij voert met zijn opgroeiende zoon. Indringende vertolkingen verschaffen deze film gestalte, maar dramatische structuur en oplossingen zijn niet altijd even sterk; bewerkt door Carlino naar Pat Conroys roman. Ook bekend als: THE ACE.

Apocalypse Now

1979 | Oorlogsfilm, Historische film, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Oorlogsfilm van Francis Ford Coppola. Met o.a. Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper en Frederic Forrest.

Sheen zat tijdens de opnames diep in de drugs, hij kreeg een hartaanval, de tropische set van Apocalypse Now werd verwoest door een orkaan, het budget liep afschuwelijk uit de klauwen zodat Coppola uit eigen zak bij moest leggen; 'This isn't a film about Vietnam, this film is Vietnam,' liet Coppola weten. Ondanks of dankzij de problemen is Apocalypse Now - over kapitein Willard (Sheen) die opdracht krijgt om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Brando) te vinden - een ongekend krachtige (anti)oorlogfilm geworden over onmacht, waanzin en wanhoop. Super.

Apocalypse Now Redux (2001)
Coppola maakte van het ruwe materiaal van zijn Apocalypse Now (200 uur) een nieuwe film. Althans naar eigen zeggen. Slechts een paar scènes springen eruit als nieuw. De basis blijft dat kapitein Willard (Sheen) in Vietnam een geheime opdracht krijgt om de geniale doch losgeslagen kolonel Kurtz (Brando) te liquideren. De zwakte van het origineel, een haperend tempo, wordt vooral verergerd door een nieuwe, te lange sequentie met Franse kolonisten. De kracht - bizarre gebeurtenissen in overweldigende beelden - is toegenomen door enkele maffe sequenties en het opkrikken van de kleuren. Het laatste oordeel: hoe meer Apocalypse Now (en later), hoe beter.

Apocalypse Now Final Cut (2019)
Coppola kon het toch niet laten en dus sleutelde hij nog één keer aan zijn magnus opus. Deze 'final cut' is gemaakt van een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix en is twintig minuten korter dan Redux.

The Betsy

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Daniel Petrie. Met o.a. Laurence Olivier, Robert Duvall, Katharine Ross, Tommy Lee Jones en Lesley-Anne Down.

Een prul, maar best vermakelijk om te zien; gebaseerd op Harold Robbins roman over de handel en wandel van de grondlegger van een autobedrijf en zijn familie in een aantal generaties. Oliviers potentie en Downs bekoorlijkheid vormen de pluspunten. Scenario van Walter Bernstein en William Best. Camerawerk van Mario Tosi.

Invasion of the Body Snatchers

1978 | Sciencefiction, Thriller, Horror

Verenigde Staten 1978. Sciencefiction van Philip Kaufman. Met o.a. Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum, Leonard Nimoy en Veronica Cartwright.

Intrigrerende remake van Don Siegels sf-klassieker (1956). Buitenaardse plantaardige levensvorm neemt bezit van lijf en persoonlijkheid van aardse stervelingen. Hoe dat precies in z'n werk gaat blijft tot op het eind van de film onduidelijk, maar intussen weet regisseur Kaufman zo’n beetje elk stukje groen - van kappertje tot hangplant - verdacht te maken. Dat doet-ie met glijdende camerabewegingen en onverwachte close-ups. Zelfs het aan mootjes hakken van een onschuldig stronkje bleekselderij lijkt zo op een afrekening. Kevin McCarthy, de ster uit Don Siegels origineel, speelt kort tragisch rolletje. Ook Siegel zelf speelt even mee als taxichauffeur.

Ike: The War Years

1978 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1978. Oorlogsfilm van Melville Shavelson en Boris Sagal. Met o.a. Robert Duvall, Lee Remick, Dana Andrews, J.D. Cannon en Darren McGavin.

TV-miniserie in 3 delen. Duvall is vier sterren waard als Eisenhower die WO II uitvecht en onderwijl een romance beleeft met zijn chauffeuse, Kay Summersby - een rol die sprankelend wordt vertolkt door Remick. De film is gebaseerd op de officiële archieven van het leger en het Nationaal Archief. De Amerikaanse scènes werden door Shavelson geregisseerd, Sagal deed de Engelse.

The Greatest

1977 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Biografie van Tom Gries en Monte Hellman. Met o.a. Muhammad Ali, Ernest Borgnine, Roger E. Mosley, James Earl Jones en Robert Duvall.

Wat een spannende filmbiografie van de grote zwaargewichtkampioen had kunnen zijn, werd een episodische troep die lijdt onder een script waarin het drama nauwelijks is ontwikkeld en een klungelige regie. Ironisch genoeg heeft Mosley als Sonny Liston de overtuigingskracht die Ali mist.

The Godfather: A Novel for Television

1977 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1977. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, James Caan en Diane Keaton.

4-delige miniserie. Speciale marathontelevisieversie van The Godfather en The Godfather: Part II, waarin de twee films chronologisch tot één geheel zijn versneden en waaraan overgebleven materiaal is toegevoegd dat in geen van beide bioscoopversies te zien was.

The Seven Percent Solution

1976 | Mysterie, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1976. Mysterie van Herbert Ross. Met o.a. Nicol Williamson, Alan Arkin, Vanessa Redgrave, Robert Duvall en Laurence Olivier.

Sherlock Holmes bezoekt Sigmund Freud in deze knappe, onderhoudende film naar de roman van Nicholas Meyer. Steeds wisselend van ernstig drama naar avontuur-met-een-knipoog, koerst de film recht op zijn doel af. Aardige muziek van John Addison. Nicholas Meyer bewerkte zijn gelijknamige roman tot scenario. Het camerawerk is van Oswald Morris.

The Eagle Has Landed

1976 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Jenny Agutter en Donald Pleasence.

November 1943: Winston Churchill is op vakantie in zijn buitenverblijf in Norfolk. Volgens SS-baas Himmler een ideale gelegenheid om een kidnapping uit te voeren. Regisseur Sturges (The Magnificent Seven) maakte een vakkundige standaardverfilming van de succesvolle roman van Jack Higgins, waarbij hij wordt geholpen door uitstekende acteurs: Caine is de Duitse leider van het groepje commando's dat Churchill moet ontvoeren, Duvall een Duitse kolonel, Sutherland een Ierse Engeland-hater in dienst van de nazi's en Pleasence is onvergetelijk als Himmler.

Network

1976 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1976. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall en Wesley Addy.

Howard Beale (Finch) presenteert al 25 jaar het nieuws maar het tv-netwerk is in voor vernieuwing en hij moet het veld ruimen voor sensationelere programma's. Howard is er kapot van en kondigt aan in de volgende uitzending zich 'live' van het leven te beroven. Nog nooit heeft het journaal zoveel kijkers gehad en de doorgedraaide Howard, die natuurlijk niet echt zelfmoord pleegt, mag in het vervolg als tv-freak kijkcijfers gaan trekken. Scherpe satire op het televisiewezen met ijzersterk acteerwerk. Beroemd geworden uitspraak: 'I'm mad as hell and I'm not going to take it anymore!'

The Killer Elite

1975 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Thriller van Sam Peckinpah. Met o.a. Bo Hopkins, Tom Clancy, Tiana, Kate Heflin en Gig Young.

Huurling Duvall bedriegt zijn partner Caan en dat leidt tot een minder bloedig, maar wel karakteristiek Peckinpah-drama waarin de CIA betrokken is. Het rommelige scenario van Marc Norman en Stirling Silliphant is wat op de achtergrond geraakt door de virtuositeit van de regie in actiescènes. Gebaseerd op de roman van Robert Rostand Monkey in the middle. Camerawerk van Philip Lathrop. Gedraaid in Panavision.

Breakout

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Tom Gries. Met o.a. Charles Bronson, Robert Duvall, Jill Ireland, John Huston en Emilio Fernandez.

Zonder genoemde reden vliegt Duvall in Mexico de gevangenis in, waar hij het slachtoffer wordt van sadistische cipiers en corrupte rechters en politiemannen. Zijn vrouw Ireland huurt stuntpiloot Bronson in om hem te bevrijden, wat geen eenvoudige klus blijkt te zijn. Gewelddadige, vlotgemaakte actieprent, een kolfje naar de hand van Bronson. Duvall is goed als altijd, maar Huston steelt in enkele scènes moeiteloos de show als diens vader. Een scenario vol spanning, maar zonder echte verrassingen, geschreven door Howard E. Kreitsek, Marc Norman en Elliott Baker. Goede fotografie van Lucien Ballard en een actievolle score van Jerry Goldsmith. Gedraaid in Panavision.

The Outfit

1974 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Actiefilm van John Flynn. Met o.a. Robert Duvall, Karen Black, Joe Don Baker, Robert Ryan en Timothy Carey.

Een aantrekkelijk, rommelig misdaadmelodrama, waarin ex- gevangene Duvall het syndicaat aanpakt dat verantwoordelijk is voor de dood van zijn broer. Hij pleegt overvallen op hun speelholen en bankinstellingen. De gangsters onderschatten de wraaknemer ten zeerste. Goede bijrollen ondersteunen de film net zoals het voortreffelijke camerawerk en de passende muziek. Gebaseerd op de roman van Donald E. Westlake (die schrijft onder de naam van Richard Stark). Scenario van regisseur Flynn. Camerawerk van Bruce Surtees.

The Godfather: Part II

1974 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton, Robert Duvall en Talia Shire.

Dit tweede deel van Coppola's epische portret van de duistere zijde van de Amerikaanse Droom is een van de zeer zeldzame voorbeelden van een vervolg dat minstens even sterk is als het origineel. Coppola splitste het verhaal op in twee verhaallijnen. In de ene zien we hoe Michael (Pacino) - de nieuwe Godfather - steeds cynischer, ongevoeliger, en gewelddadiger wordt. In een parallelle montage volgen we Michaels vader Vito (ijzingwekkend gespeeld door De Niro), die aan het begin van de twintigste eeuw probeert zijn van Sicilië naar Amerika geëmigreerde familie te onderhouden.

The Conversation

1974 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1974. Thriller van Francis Ford Coppola. Met o.a. Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield, Frederick Forrest en Cindy Williams.

The Conversation werd vlak na het Watergate-schandaal gemaakt, en is nog steeds relevant. Hackman is een afluisterexpert, die weet (maar niet wil ­weten) voor welke smerige, veelal politieke klusjes hij wordt ingezet. Een ­tragische figuur die zo wordt geobsedeerd door zijn werk dat er geen ruimte is voor sociale contacten. Dan ­begaat hij de onvergeeflijke fout om persoonlijk bij een zaak betrokken te raken. Coppola’s briljante, verontrustende scenario doet belangwekkende uitspraken over privacy en persoonlijke verantwoordelijkheid. Drie Oscarnominaties, Gouden Palm in Cannes.

Lady Ice

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Tom Gries. Met o.a. Donald Sutherland, Jennifer O'Neill, Robert Duvall, Patrick Magee en Eric Braeden.

Deze vervelende misdaadfilm zet verzekeringsagent Sutherland naast de rijke O'Neill wier vader een belangrijke 'heler' van gestolen juwelen is. De goede acteurs zijn hier verspild.

Badge 373

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Howard W. Koch. Met o.a. Robert Duvall, Verna Bloom, Henry Darrow, Eddie Egan en Felipe Luciano.

Klein vervolg op THE FRENCH CONNECTION. Politieman Duvall probeert in zijn eentje een misdaadsyndicaat in New York op te rollen. Vervelend.

Tomorrow

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Joseph Anthony. Met o.a. Robert Duvall, Olga Bellin, Sudie Bond, Richard McConnell en Peter Masterson.

Een vergeten Faulkner-verhaal over een klusjesman die zich het lot van een zwangere vrouw aantrekt en verliefd op haar wordt. Bellin is uitstekend en Duvall verbazingwekkend goed in de beste verfilming van wat Faulkner ooit geschreven heeft. Sceanrio van Horton Foote.

The Great Northfield Minnesota Raid

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Philip Kaufman. Met o.a. Cliff Robertson, Robert Duvall, Luke Askew, R.G. Armstrong en Wayne Sutherlin.

Alternatieve western met Duvall als Jesse James. De Younger Brothers en James Brothers willen in hun nadagen nog een keer, op voor hen vreemd gebied, een slag slaan. Gemaakt met oog voor detail, fraai camerawerk van Bruce Surtees. Het scenario is van regisseur Kaufman.

The Godfather

1972 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall en Richard S. Castellano.

Destijds hadden de studiobonzen weinig fiducie in deze grimmige verfilming van Mario Puzo's maffia-epos, toch werd dit eerste deel in de inmiddels klassieke Godfather-trilogie een enorm succes. Marlon Brando maakte in zijn rol van godfather Don Vito Corleone een droom-comeback. Don Vito staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie en verbiedt een concurrerende familie heroïne te dealen in New York. Dit heeft een maffiaoorlog tot gevolg, waarin brave zoon Michael Corleone meegesleurd wordt. De film werd onderscheiden met drie Oscars, waaronder een voor Brando.

Joe Kidd

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van John Sturges. Met o.a. Clint Eastwood, Robert Duvall, John Saxon, Don Stroud en Stella Garcia.

Rijke grootgrondbezitter Frank Harlan (Duvall) roept de hulp in van boer en voormalig premiejager Joe Kidd (Eastwood) om te jagen op Luis Chama, leider van een groep guerrillastrijders, die zich verzet tegen de schimmige manier waarop steeds meer land van de oorspronkelijke bewoners wordt afgetroggeld. Al snel komt Kidd erachter dat Harlan een geldbeluste, gewetenloze schoft is. Stevige western van regisseur Sturges (The Magnificent Seven) naar een roman van Elmore Leonard. Niet zo episch als Eastwoods latere werk, maar voor liefhebbers van het genre absoluut het bekijken waard.

THX 1138

1971 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van George Lucas. Met o.a. Maggie McOmie, Don Pedro Colley, Donald Pleasence, Sid Haig en Robert Duvall.

Een toekomstige maatschappij verdooft zijn burgers, stopt ze onder de grond als werkbijen en ontmoedigt iedere emotie. Maar de arbeider THX 1138 stopt met het innemen van de staatsdrugs, en raakt verliefd op LUH 3417. Dat vindt de staat niet leuk. Een van de eerste films van Francis Ford Coppola's productiemaatschappij American Zoetrope was een tikkeltje te vreemd voor Warner Bros die nauwelijks serieus aan promotie deden, maar wordt nu gezien als een sf-klassieker. De film is nauwelijks verouderd en heeft een thema dat steeds actueler lijkt te worden: de indoctrinatie van burgers door de staat.

Lawman

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb, Sheree North en Robert Duvall.

Spannende western van de Britse regisseur Winner waarin Lancaster overtuigend de stereotiepe zwijgzame marshall neerzet. Wanneer hij een paar gewetenloze moordenaars heeft opgespoord, krijgt hij het aan de stok met de plaatselijke, weinig heldhaftige sheriff (Ryan) en een invloedrijke zakenman (Cobb). Bedoeling van Lawman lijkt te zijn te onderzoeken hoever een man kan gaan voordat zijn geweten hem in de weg gaat zitten. Misschien schiet het verhaal daarin door als aan het eind blijkt dat de wreedheid van Lancasters personage - ontstaan uit opgekropte emoties rond een ongelukkige liefde - nauwelijks grenzen kent. Met een kleine rol voor Robert Duvall.

The Revolutionary

1970 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Paul Williams. Met o.a. Jennifer Salt, Seymour Cassel, Robert Duvall en Jon Voight.

Een strakke, goed gemaakte weergave van een student die langzaam maar zeker de rol krijgt aangemeten van linkse revolutionair. Naar een boek van Han Koningsberger.

M*A*S*H

1970 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1970. Komedie van Robert Altman. Met o.a. Donald Sutherland, Elliott Gould, Robert Duvall, Sally Kellerman en Tom Skerritt.

Het liedje aan het begin van de film - 'Suicide is painless' - klinkt zo rustig en vriendelijk en de personages Hawkeye (Sutherland) en Trapper John (Gould) zijn zo innemend dat je bijna vergeet dat er een oorlog aan de gang is. Maar M*A*S*H gaat wel degelijk over oorlog, de Koreaanse, en chirurgen Hawkeye en Trapper John willen niets liever dan zo snel mogelijk weg uit hun mobiele legerziekenhuis. Altmans succesvolle anti-oorlogsfilm - die uitkwam op het hoogtepunt van de anti-Vietnam demonstraties - werd een inspiratiebron voor een langlopende tv-serie, maar de film is leuker, brutaler en minder sentimenteel.

True Grit

1969 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1969. Western van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Glen Campbell, Kim Darby, Jeremy Slate en Robert Duvall.

Marguerite Roberts schreef de film naar het boek van Charles Portis. Wayne, als Rooster Cogburn de marshal, kreeg zijn eerste en enige Oscar, ongetwijfeld omdat men het de hoogste tijd vond deze filmgigant eindelijk zo`n ding te geven; niet omdat deze film zo geweldig was. Het is een trage western zonder veel actie en pas tegen het einde komt er een beetje vaart in. Wayne helpt Darby, het jonge meisje dat achter de moordenaars van haar vader aan zit. De plaatjes van Lucien Ballard zijn mooi, Campbell is een vrij kleurloze tegenspeler en de westernfan komt niet aan zijn trekken. Vervolg: ROOSTER COGBURN. Later een tv-film (1978).

The Rain People

1969 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1969. Drama van Francis Ford Coppola. Met o.a. James Caan, Shirley Knight, Robert Duvall, Marya Zimmet en Tom Aldredge.

Een zwangere huisvrouw van Long Island kan niet meer tegen haar huwelijk op, ontvlucht haar man en pikt onderweg een imbeciele rugbyspeler op. Sterk acteren en een puike regie triomferen over een zwak scenario waarvan het onderwerp zijn tijd jaren vooruit was.

The Detective

1968 | Misdaad, Mysterie, Erotiek, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Gordon Douglas. Met o.a. Frank Sinatra, Lee Remick, Ralph Meeker, Jacqueline Bisset en William Windom.

Omdat hij een moordzaak heeft opgelost, wordt politiesergeant Sinatra bevorderd tot luitenant. Een poosje na de executie van de moordenaar ontdekt hij bij een onderzoek naar een corruptiezaak bewijzen voor de onschuld van de man. Hoewel het hem in de problemen kan brengen, besluit hij de waarheid te onthullen. Boeiende politiefilm met een uitstekende Sinatra. Een van de eerste films, geproduceerd door een major company, waarin homoseksualiteit aan de orde kwam, een thema waarop een taboe rustte. Het op een roman van Roderick Thorpe gebaseerde scenario van Abby Mann is chaotisch en niet steeds goed te volgen, maar dat wordt goedgemaakt door een vakkundige regie en een vlotte montage. Gefotografeerd door Joseph Biroc en van muziek voorzien door Jerry Goldsmith.

Bullitt

1968 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Thriller van Peter Yates. Met o.a. Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon en Robert Duvall.

Een bevredigende anti-heldenrol van McQueen. Een rechercheur voelt aan zijn klompen dat er iets mis is met zijn opdracht om een kroongetuige te bewaken en te beschermen. Deze spannende actiefilm maakt optimaal gebruik van locaties van San Francisco; de inmiddels klassiek geworden auto-achtervolging is iets bijzonders, en met recht een van de beste uit de historie van de film. Frank Keller kreeg een Oscar voor de montage.

Countdown

1967 | Drama, Sciencefiction, Experimenteel, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Drama van Robert Altman. Met o.a. Robert Duvall, James Caan, Charles Aidman, Joanna Moore en Steve Ihnat.

Wanneer blijkt dat de Russen de wedloop naar de maan gaan winnen, besluiten de Amerikanen een noodprogramma in te schakelen om toch de eersten te zijn. Duvall is de aangewezen persoon voor het karwei, maar hij is militair, en de regering wil haar vreedzame bedoelingen duidelijk maken door een burger te sturen. De keuze valt op Caan, die psychisch echter minder sterk is. Goede SF-film met typische Altman-trekjes. Het scenario van Loring Mandel, geïnspireerd door een roman van Hank Searls, kabbelt rustig voort, zonder hoogtepunten maar doorlopend boeiend. Achter de camera stond William W. Spencer, en Leonard Rosenman tekende voor de muzikale omlijsting.

The Chase

1966 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1966. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford, Angie Dickinson en Janice Rule.

Intrigerend drama over de ontsnapping van een jongen (Robert Redford) uit de gevangenis in een zeer onbeduidend stadje in Texas en de gevolgen die dat heeft voor de sheriff (Marlon Brando). De film is berucht om de conflicten die achter de coulissen uitbraken tijdens de opnamen tussen regisseur Penn, scenarioschrijfster Lillian Hellman en producent Sam Spiegel. Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat het eindproduct zijn doel voorbij schiet, maar de sterrencast met o.a. Redford, Brando, Jane Fonda én nieuwkomer Robert Duvall is fantastisch.

Fame Is the Name of the Game

1966 | Misdaad

Verenigde Staten 1966. Misdaad van Stuart Rosenberg. Met o.a. Tony Franciosa, Jill St.John, Jack Klugman, George Macready en Lee Bowman.

Een tijdschriftjournalist van naam onderzoekt de dood van een call-girl; het spoor leidt naar uiteenlopende zakenfiguren en criminele types. Deze herverfilming van CHICAGO DEADLINE (1949) kenmerkt zich door een goede rolbezetting, prima acteerwerk, onevenwichtige regie, vlot tempo en begrijpelijke opbouw. Later is er een tv-serie uit voortgekomen.

The Outer Limits: The Inheritors

1964 | Sciencefiction, Fantasy, Actiefilm, Horror, Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1964. Sciencefiction van James Goldstone. Met o.a. Robert Duvall, Steve Inhat, Ivan Dixon, James Frawley en Dee Pollack.

Deze oorspronkelijk in twee delen uitgezonden aflevering lijkt vooruit te lopen op de latere hit THE X-FILES, met een Amerikaanse geheim agent Adam Ballard (Duvall) die vreemde verschijnselen onderzoekt. Vier soldaten uit de Koreaanse oorlog (1950-53) zijn in het hoofd geraakt door kogels gesmeed uit meteorisch metaal en worden nu bezeten (de één gewillig, de ander niet), door één enkel buitenaards brein. Het kwartet bouwt een financieel en industrieel imperium op teneinde een geheimzinnig plan te voltooien, dat Ballard probeert te ontrafelen. Het nogal ingewikkelde verhaal belooft aanvankelijk een boeiende en geestverruimende ervaring te worden, maar verzandt uiteindelijk in een lang uitgesponnen, zwakke finale die de eerdere beklemmende, paranoïde sfeer niet weet vast te houden. Het scenario is van Seeleg Lester en Sam Neuman. Het camerawerk is van Kenneth Peach. Afleveringen 2 en 3 van het tweede seizoen, nummers 42 en 43 van 49.

Captain Newman, M.D.

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van David Miller. Met o.a. Jane Withers, James Gregory, Bethel Leslie, Dick Sargant en Dick Sargent.

Hoewel deze film over een legerpsychiater best onderhoudend is, is de vermenging van komedie en drama niet altijd geslaagd. Darin wekt nogal wat verwondering met zijn melodramatische rol, maar de gehele rolbezetting is goed. Scenario van Richard L. Breen, Phoebe en Harry Ephron.

To Kill a Mockingbird

1962 | Drama, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1962. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Gregory Peck, Brock Peters, Mary Badham, Philip Alford en John Megna.

Gregory Peck schetste in deze knap opgebouwde klassieker de contouren van de moderne man: rechtvaardig, stoer, stiekem gevoelig, en liefdevol voor kinderen. Hij won een Oscar voor zijn rol als gebrilde plattelandsadvocaat Atticus Finch, die een van verkrachting beschuldigde zwarte man verdedigt, zeer tegen de zin van zijn racistische dorpsgenoten. Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van zijn dochtertje Scout, die een kinderlijke angst koestert voor de griezelige buurman Boo Radley (Duvall). Naar de Pulitzerprijswinnende roman van Harper Lee.

Alfred Hitchcock Presents: Bad Actor

1956 | Thriller

Verenigde Staten 1956. Thriller van John Newland. Met o.a. Robert Duvall, Carole Eastman, Charles Robinson, David Lewis en William Schallert.

Bart Collins (Duvall) is een ambitieuze jonge acteur, maar zijn agressieve karakter pleit tegen hem. Zijn agent, Ed Bolling (Lewis) heeft weer een auditie geregeld, maar Bart is ervan overtuigd dat zijn concurrent Jerry Lane (Charles Robinson) de rol zal krijgen. 's Avonds komt hij hem per toeval tegen in een bar en nodigt hem uit bij hem thuis. Lang duurt het niet of het komt tot een ruzie. Resultaat: Jerry maakt een ongelukkige val en blijft dood liggen. Bart bedenkt een listig plan om het lijk te doen verdwijnen. Goed opgebouwde thriller waarin zeer weinig lokaties gebruikt worden. De jonge Duvall levert een uitstekende prestatie, zeven jaar voor zijn speelfilmdebuut. Zijn zenuwachtigheid zal hem echter verraden en door dit sterke nummertje, dat herinneringen oproept aan Hitchcocks ROPE, bewees hij in elk geval geen 'bad actor' te zijn. Robert Bloch bewerkte een kort verhaal van Max Franklin. Achter de camera stond John F. Warren.