Rogier Stoffers: camera.
Er zijn 37 films gevonden.

About My Father

2023 | Komedie

Verenigde Staten 2023. Komedie van Laura Terruso. Met o.a. Robert De Niro, Sebastian Maniscalco, Leslie Bibb, David Rasche en Kim Cattrall.

Wanneer Sebastian zijn traditionele Italiaanse vader Salvo (Robert De Niro) vertelt dat hij zijn op-en-top Amerikaanse vriendin ten huwelijk gaat vragen, dringt Salvo erop aan om een weekend bij haar ouders te gaan logeren. De familiebijeenkomst evolueert al snel in een cultuurclash, waarin vader en zoon de ware betekenis van familie ontdekken.

A Dog's Journey

2019 | Avonturenfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​China​/​​India​/​​Hongkong SAR van China 2019. Avonturenfilm van Gail Mancuso. Met o.a. Henry Lau, Kathryn Prescott, Dennis Quaid, Jake Manley en Josh Gad.

Goedmoedige familiefilm waarin een hond soepeltjes drie keer reïncarneert zodat hij (en zij, en dan twee keer hij) een meisje een paar decennia kan bijstaan. Klinkt een beetje gek, triest zelfs, en dat is het ook. Maar het wordt steeds net geloofwaardig en sympathiek genoeg gebracht om de volgende hond te willen volgen. Van grote lobbes op een prentbriefkaartboerderij, naar een Beagle, een Mastiff, en tot slot in New York een Yorkshire schoothondje. Met actrice Kathryn Prescott vol overgave als het naar liefde hunkerende te snel opgroeiende meisje. Zo maar een onderhoudende televisiefilm.

Death Wish

2018 | Actie, Misdaad

Verenigde Staten 2018. Actie van Eli Roth. Met o.a. Bruce Willis, Vincent D'Onofrio, Elisabeth Shue, Camila Morrone en Dean Norris.

Remake van de gelijknamige wraakthriller uit 1984 met Charles Bronson. Paul Kersey (Bruce Willis) neemt het gewapende recht in eigen hand nadat zijn vrouw sterft tijdens een gewelddadige overval. Hij wordt burgerwacht en ontdoet de buurt van misdadigers.

Every Day

2018 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 2018. Drama van Michael Sucsy. Met o.a. Angourie Rice, Justice Smith, Owen Teague, Maria Bello en Debby Ryan.

Prille liefde is in films nooit makkelijk, maar de hoofdpersonen in Every Day, naar de young adult-bestseller van David Levithan, hebben het samen wel erg ingewikkeld. Rhiannon is een doodgewoon, lief, tikje tuttig Amerikaans meisje, terwijl haar vlam, domweg A. genaamd, slechts beschikt over een ziel, die dagelijks wakker wordt in het lijf van iemand anders. Een vergezochte premisse, zoet en glad maar ook sympathiek uitgewerkt, met allemaal frisse jonge acteurs. Het verhaal kan desgewenst worden opgevat als fabel over identiteit – altijd een goed thema voor een tienerfilm.

Brimstone

2016 | Western, Thriller, Mysterie

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​België​/​​Zweden​/​​Verenigd Koninkrijk 2016. Western van Martin Koolhoven. Met o.a. Dakota Fanning, Guy Pearce, Emilia Jones, Kit Harington en Carice van Houten.

De jonge Liz (Fanning) leeft teruggetrokken in een kleine, streng-religieuze Nederlandse nederzetting in het wilde westen. Ze kan niet praten, want haar tong is er ooit uitgesneden. Toch is Liz tamelijk gelukkig. Totdat een duistere dominee (Pearce, met angstaanjagend litteken en akelig Nederlands accent) het dorpje aandoet en het speciaal op haar lijkt te hebben voorzien. Eerste Engelstalige film van regisseur Koolhoven (Oorlogswinter) is een epische, bloederige wraakwestern met feministische inslag. Af en toe over the top (iemand wordt opgehangen aan zijn eigen ingewanden), maar altijd meeslepend en prachtig gefilmd (camera: Rogier Stoffers).

De surprise

2015 | Romantische komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland​/​​Ierland 2015. Romantische komedie van Mike van Diem. Met o.a. Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan, Jan Decleir en Pierre Bokma.

Na achttien jaar stilte keert Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) eindelijk terug met een... romcom? De zoete poster doet het ergste vermoeden, maar De surprise, naar het gelijknamige verhaal van Belcampo, is allesbehalve standaard. Een suïcidale miljonair (Van Koningsbrugge) sluit een contract met een bedrijfje dat hem onverwacht uit de weg moet ruimen. Maar dan wordt hij verliefd (op Verbaan). En blijkt hij niet meer terug te kunnen. Na een voortreffelijke start begint De surprise flink te zwalken, maar de film is te origineel om mislukt te noemen.

The F Word

2013 | Romantische komedie

Ierland​/​​Canada 2013. Romantische komedie van Michael Dowse. Met o.a. Daniel Radcliffe, Zoe Kazan, Megan Park, Adam Driver en Rafe Spall.

Wallace (Radcliffe, post-Harry Potter in zijn eerste contemporaine, realistische rol) en Chantry (Kazan, kleindochter van regisseur Elia) zijn goede vrienden. Chantry heeft al jaren een vriendje. Maar ja, het is toch een beetje wachten totdat de twee voor zichzelf toegeven hoe goed ze bij elkaar passen. Iers-Canadese indie-romcom kreeg voor de Amerikaanse markt de bravere titel What If. Onderhoudend dankzij de aardige cast; hipster-acteur Adam Driver heeft een leuke bijrol als Wallace' beste vriend. Naar het toneelstuk Toothpaste and Cigars.

Some Velvet Morning

2013 | Drama

Verenigde Staten 2013. Drama van Neil LaBute. Met o.a. Alice Eve en Stanley Tucci.

Na vier jaar staat hij ineens weer voor de deur: Fred (Tucci) had destijds een affaire met Velvet (Eve). Nu heeft hij zijn vrouw verlaten, zegt hij. Voormalig theatermaker Neil LaBute (In the Company of Men, The Shape of Things) begint zo een complex treffen tussen twee voormalige gelieven die niet meer zijn wie ze waren. LaButes kracht ligt als altijd in de dialogen waarmee de twee uitstekende acteurs in real time duwen, trekken en om elkaar heen cirkelen. Intellectuele semantische kost voor liefhebbers, met verrassende wendingen.

The Vow

2012 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Australië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2012. Drama van Michael Sucsy. Met o.a. Rachel McAdams, Channing Tatum, Scott Speedman, Jessica Lange en Sam Neill.

Paige (McAdams) en Leo (Tatum) zijn gelukkig getrouwd, tegen de wens van haar ouders, die een ander, rijker vriendje geschikter vonden voor hun dochter. Dan slaat het noodlot toe: ze raken betrokken bij een verkeersongeluk, zij is haar geheugen kwijt, kan zich Leo niet meer herinneren en is weer verliefd op de oude vlam (Speedman). Dus probeert Leo haar helemaal opnieuw voor zich te winnen. Op ware gebeurtenissen gebaseerd, tikje sentimenteel drama, maar wel met goed spel en voldoende chemie tussen de hoofdrolspelers om een Best Kiss-award bij MTV binnen te slepen.

No Strings Attached

2011 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2011. Romantische komedie van Ivan Reitman. Met o.a. Natalie Portman, Ashton Kutcher, Kevin Kline, Cary Elwes en Greta Gerwig.

Op een dag ontwaakt Adam (Kutcher) met een geweldige kater in het appartement van zijn jeugdvriendin Emma (Portman) en haar vrienden. Hoewel er die nacht niets is gebeurd, spatten de vonken over, dus al snel liggen ze te vrijen. Het bevalt. Ze besluiten voortaan seks met elkaar te hebben, maar nadrukkelijk zonder al dat lastige relatiegedoe. Kunnen ze dat volhouden, zonder voor elkaar te vallen? Redelijke romcom met een voorspelbaar verhaal, prettig ogende hoofdrolspelers en een paar leuke bijrollen.

The Secret Life of Bees

2008 | Drama

Verenigde Staten 2008. Drama van Gina Prince-Bythewood. Met o.a. Dakota Fanning, Queen Latifah, Jennifer Hudson, Alicia Keys en Sophie Okonedo.

South Carolina, 1964. De veertienjarige, blanke boerendochter Lily (Fanning) loopt met de zwarte huishoudster (Hudson) weg bij haar agressieve vader. Het stel komt terecht bij drie Afro-Amerikaanse zussen die een succesvolle imkerij beheren - zogenaamd toevallig, maar heimelijk vermoedt Lily dat de zussen meer weten over het geheimzinnige verleden van haar jong overleden moeder. Dit coming-of-age-verhaal is soms zo zoet als de honing die er een therapeutische rol in speelt, maar de roerige setting wordt geloofwaardig verbeeld en de actrices - met name Fanning en Latifah - zijn top.

Lakeview Terrace

2008 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 2008. Thriller van Neil LaBute. Met o.a. Samuel L. Jackson, Patrick Wilson en Kerry Washington.

Een pasgetrouwd stel komt in een comfortabele suburb van Los Angeles wonen en krijgt daar te maken met een boze buurman die het maar niks vindt dat hij blank en zij zwart is. Het feit dat deze alleenstaande vader in het dagelijks leven een keurige agent is, en wordt gespeeld door de Afro-Amerikaanse Jackson (in topvorm), biedt het nogal dunne verhaal een aangenaam complex randje. Helaas weet regisseur LaBute, maker van prikkelende drama's als In the Company of Men, er ten slotte toch niet meer van te brouwen dan een onderhoudende actiethriller.

Mongol

2007 | Biografie, Drama, Historische film

Rusland​/​​Duitsland​/​​Kazachstan 2007. Biografie van Sergey Bodrov. Met o.a. Tadanobu Asano, Khulan Chuluun, Amadu Mamadakov en Aliya.

Fraai epos over de jonge Temüjin, die later bekend zou worden als de gevreesde Dzjengis Khan. Zijn vader werd vermoord toen hij jong was, daarna volgden nog talloze, vreselijke ontberingen, maar Temüjin veroverde uiteindelijk de halve wereld. De film stopt overigens als hij net de Mongoolse stammen heeft verenigd, en laat zo de mogelijkheid van een vervolgfilm open. Regisseur Bodrov huurde de gerenommeerde Chinese gevechtsregisseur Xiaoyang Chang (Hero, House of Flying Daggers) in en consulteerde een Mongoolse sjamaan. Het hielp: hij kreeg een Oscarnominatie voor zijn film.

Disturbia

2007 | Thriller

Verenigde Staten 2007. Thriller van D.J. Caruso. Met o.a. Shia LaBeouf, Sarah Roemer, Carrie-Anne Moss, David Morse en Matt Craven.

Tiener Kale (LaBeouf) heeft drie maanden elektronisch huisarrest gekregen. Van zijn moeder mag hij de tijd niet doden met Xbox en tv, daarom begluurt hij zijn buren in z'n saaie buitenwijk. Een knap buurmeisje (Roemer) betrapt hem maar neemt het sportief op en komt ook een kijkje nemen uit Kale's slaapkamerraam. Maar op een avond is Kale getuige van een moord. En alleen z'n vrienden geloven hem. Moderne tienerversie van Hitchcocks Rear Window met weinig echte verrassingen is toch verfrissend. De aandacht gaat naar ouderwetse suspense en niet naar overdadige bloederigheid.

Bad News Bears

2005 | Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 2005. Komedie van Richard Linklater. Met o.a. Billy Bob Thornton, Greg Kinnear, Marcia Gay Harden, Sammi Kane Kraft en Ridge Canipe.

Doorgaans maakt Linklater vooral films over filosofisch getinte generatie-X’ers (Waking Life, Before Sunrise), maar een enkele keer geeft hij de voorkeur aan oppervlakkiger vermaak (School of Rock). Deze remake van de gelijknamige sportkomedie uit 1976 behoort tot de laatste categorie, maar de hand van de regisseur blijft herkenbaar in de aanstekelijk lakse personages. Billy Bob Thornton speelt een iets gezinsvriendelijkere variant op zijn rol in Bad Santa, als aan lager wal geraakte honkballer die zich ontfermt over een ongetalenteerd little league-team. Het verhaal verloopt voorspelbaar, maar de politiek incorrecte humor is bij vlagen hilarisch.

The School of Rock

2003 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Komedie van Richard Linklater. Met o.a. Jack Black, Mike White, Joan Cusack, Sarah Silverman en Adam Pascal.

De overenthousiaste rockgitarist Dewey (Black) wordt uit zijn bandje gegooid en moet uitkijken dat hij niet ook uit zijn appartement wordt gezet. Om aan geld te komen doet hij zich voor als leraar op een prestigieuze basisschool. Hier doceert hij het enige dat hij kent: tegendraadse teksten, gierende akkoorden, kortom Rock. De nette kindjes hebben moeite het te bevatten, maar Dewey moet en zal meedoen aan de regionale rockcompetitie. Nogal braaf niemendalletje van regisseur Linklater (Boyhood, Before Sunset) moet het vooral hebben van Black als charmante, gepassioneerde loser.

Masked and Anonymous

2003 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Komedie van Larry Charles. Met o.a. Bob Dylan, Jeff Bridges, John Goodman, Jessica Lange en Ed Harris.

'Iedereen probeert op een bepaalde manier de tijd te doden. Maar als alles gezegd en gedaan is, doodt de tijd ons.' Bob Dylan kan met mindere teksten wegkomen. Masked and Anonymous is opgepend door Bob Dylan en verhaalt over een Amerika dat in de greep is van een dictator. Dylan is de verlopen artiest die uit het gevang wordt gehaald - door vunzige promotor John Goodman - om het volk warm te maken voor vrede en harmonie. Het satirisch bedoelde relaas wringt ongemakkelijk maar de talloze Dylan-liedjes maken alles goed.

John Q

2002 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2002. Drama van Nick Cassavetes. Met o.a. Denzel Washington, Robert Duvall, Anne Heche, Ray Liotta en James Woods.

Nadat fabrieksarbeider John Quincy Archibald (Washington) de helft van zijn baan kwijtraakt, blijkt zijn zoontje niet meer verzekerd voor de kosten van een broodnodige harttransplantatie. Ten einde raad grijpt papa John in het ziekenhuis naar de wapens om de operatie af te dwingen. Media en politie staan binnen de kortste keren rijendik voor de deur. Het loodzwaar moraliserende verhaal is in prima handen bij Denzel Washington. Zijn levensechte spel maskeert de akelig sentimentele muziek, de loodzware regie en het voorspelbare einde. Nick Cassavetes, zoon van John, regisseert met John Q zijn derde film, na Unhook the Stars en She's So Lovely.

Enough

2002 | Thriller, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 2002. Thriller van Michael Apted. Met o.a. Jennifer Lopez, Bill Campbell, Juliette Lewis, Fred Ward en Tessa Allen.

Met de Britse regisseur Michael Apted kun je alle kanten op. Hij maakte de veelgeprezen documentaire serie 7-Up (14-Up, 21-Up enzoverder) en melodrama's als Nell en de James Bond-film The World Is Not Enough. In het zware drama Enough speelt Jennifer Lopez een vrouw die een perfecte man lijkt te hebben gevonden, totdat die zich (ineens, waarom?) ontpopt als geweldenaar. Aan hem ontsnappen lijkt niet te lukken, ze zal moeten terugslaan. Nogal dik aangezette wraakfilm, met prettige slotsong, vertolkt door Jennifer Lopez zelve.

Quills

2000 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2000. Historische film van Philip Kaufman. Met o.a. Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, Michael Caine en Billie Whitelaw.

In een inrichting slijt Markies De Sade (Rush) zijn laatste dagen onder toeziend oog van een jonge katholieke priester (Phoenix) en een bevallig kamermeisje (Winslet). Beiden raken bedwelmd door de schandaalauteur met zijn sinistere, maar uiterst aimabele charme. Uiteindelijk arriveert dr Royer-Collard (Caine) om de markies middels isolatie en marteling te breken, met desastreuze gevolgen voor alle betrokkenen. Rush schippert bedreven tussen decadente ranzigheid en delicate fijngevoeligheid zonder ook maar een moment de kijker van zich te vervreemden.

Papa's Song

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Sander Francken. Met o.a. René van Asten, Romana Vrede, Lisette Merenciana, Victor Bottenbley en Tyronne Meerzorg.

In een inrichting slijt Markies De Sade (Rush) zijn laatste dagen onder toeziend oog van een jonge katholieke priester (Phoenix) en een bevallig kamermeisje (Winslet). Beiden raken bedwelmd door de schandaalauteur met zijn sinistere, maar uiterst aimabele charme. Uiteindelijk arriveert dr Royer-Collard (Caine) om de markies middels isolatie en marteling te breken, met desastreuze gevolgen voor alle betrokkenen. Rush schippert bedreven tussen decadente ranzigheid en delicate fijngevoeligheid zonder ook maar een moment de kijker van zich te vervreemden.

Unter den Palmen

1999 |

Nederland 1999. Miriam Kruishoop. Met o.a. Vera Stiphout, Barbara Parkes, Erik de Bruyn, Ian Kerkhof (aka Aryan Kaganof) en Willem Nijholt.

In een inrichting slijt Markies De Sade (Rush) zijn laatste dagen onder toeziend oog van een jonge katholieke priester (Phoenix) en een bevallig kamermeisje (Winslet). Beiden raken bedwelmd door de schandaalauteur met zijn sinistere, maar uiterst aimabele charme. Uiteindelijk arriveert dr Royer-Collard (Caine) om de markies middels isolatie en marteling te breken, met desastreuze gevolgen voor alle betrokkenen. Rush schippert bedreven tussen decadente ranzigheid en delicate fijngevoeligheid zonder ook maar een moment de kijker van zich te vervreemden.

fl. 19,99

1998 | Komedie

Nederland 1998. Komedie van Mart Dominicus. Met o.a. Thomas Acda, Carine Korteweg, Jeroen Willems, Leny Breederveld en Jacqueline Blom.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Honger

1998 |

Nederland 1998. André van Duren. Met o.a. Reinier Bulder, Maike Meyer, Leopold Witte, Ella van Drumpt en Hidde Maas.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

De man met de hond

1998 | Komedie, Drama

Nederland 1998. Komedie van Annette Apon. Met o.a. Ramsey Nasr, Monic Hendrickx, Truus te Selle, Titus Muizelaar en Janni Goslinga.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

The Appointment

1997 | Fake documentaire

Nederland 1997. Fake documentaire van Cor Vos en Bram Verlaan.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Sissy

1997 | Fake documentaire

Nederland 1997. Fake documentaire van Cor Vos en Bram Verlaan.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Sancta Mortale

1997 |

België 1997. Ilse Somers. Met o.a. Flor Hermans, Julien Schoenaerts, Ingrid De Vos, Laurien Van den Broeck en Lucas Van den Eynde.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Right first time

1997 | Fake documentaire

Nederland 1997. Fake documentaire van Cor Vos en Bram Verlaan.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Karakter

1997 | Drama

Nederland​/​​België 1997. Drama van Mike van Diem. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Jan Decleir, Betty Schuurman en Victor Löw.

Oprechte en spannende verfilming van Bordewijks beroemde boek. Na de brute moord anno 1920 op de algemeen gehate deurwaarder Dreverhaven (Decleir) doet verdachte Jakob Willem Katadreuffe (Van Huêt) een boekje open over zijn motieven. Ondanks dat de moord al meteen een feit is, neemt de intense geladenheid in de film niet af. De kraakheldere, gedetailleerde projectie van het interbellum en de ambiguïteit die de acteurs aan hun personages meegeven, blijven tot het laatst intrigerend. Karakter kreeg twee jaar na Antonia de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Mama's proefkonijn

1996 |

Nederland 1996. Monique van de Ven. Met o.a. Ina van Faassen, Mark Rietman, Olivier Tuinier, Johanna ter Steege en Mirte Kok.

Regiedebuut van Monique van de Ven over een jongen die er op een dag achter komt dat zijn moeder bij haar onderzoek naar oogaandoeningen gebruik maakt van proefdieren. Na zijn schokkende ontdekking gaat hij zijn moeder met andere ogen bekijken. Hij keert zich van haar af en zoekt troost bij zijn vader op het platteland. Uiteindelijk besluit hij een rigoureuze daad te stellen. Samen met een klasgenootje gaat hij naar zijn moeders werkplek en laat alle proefdieren vrij. Als hij de volgende dag verneemt dat de bevrijde dieren het buiten hun kooien niet zullen redden dringt de omvang van zijn actie tot hem door. Hij gaat op zoek naar de weggelopen dieren en besluit een van hen mee te nemen naar `de plek waar alles overleeft'.

In naam der koningin

1996 |

Nederland 1996. Bram van Erkel. Met o.a. Theo Pont, Frédérique Huydts, André van den Heuvel, Thom Hoffman en Rik Launspach.

Regiedebuut van Monique van de Ven over een jongen die er op een dag achter komt dat zijn moeder bij haar onderzoek naar oogaandoeningen gebruik maakt van proefdieren. Na zijn schokkende ontdekking gaat hij zijn moeder met andere ogen bekijken. Hij keert zich van haar af en zoekt troost bij zijn vader op het platteland. Uiteindelijk besluit hij een rigoureuze daad te stellen. Samen met een klasgenootje gaat hij naar zijn moeders werkplek en laat alle proefdieren vrij. Als hij de volgende dag verneemt dat de bevrijde dieren het buiten hun kooien niet zullen redden dringt de omvang van zijn actie tot hem door. Hij gaat op zoek naar de weggelopen dieren en besluit een van hen mee te nemen naar `de plek waar alles overleeft'.

Tijd van leven - aflevering 3, 6, 9

1995 |

Nederland 1995. André van Duren. Met o.a. Myranda Jongeling, Tim Kreuse, Daniël Boissevain, Victor Löw en Anneke Blok.

Regiedebuut van Monique van de Ven over een jongen die er op een dag achter komt dat zijn moeder bij haar onderzoek naar oogaandoeningen gebruik maakt van proefdieren. Na zijn schokkende ontdekking gaat hij zijn moeder met andere ogen bekijken. Hij keert zich van haar af en zoekt troost bij zijn vader op het platteland. Uiteindelijk besluit hij een rigoureuze daad te stellen. Samen met een klasgenootje gaat hij naar zijn moeders werkplek en laat alle proefdieren vrij. Als hij de volgende dag verneemt dat de bevrijde dieren het buiten hun kooien niet zullen redden dringt de omvang van zijn actie tot hem door. Hij gaat op zoek naar de weggelopen dieren en besluit een van hen mee te nemen naar `de plek waar alles overleeft'.

Loose Hair

1991 |

1991. Marianne Ostengen. Met o.a. Harry Piekema, Petra Diteweg en Joost Prinsen.

Regiedebuut van Monique van de Ven over een jongen die er op een dag achter komt dat zijn moeder bij haar onderzoek naar oogaandoeningen gebruik maakt van proefdieren. Na zijn schokkende ontdekking gaat hij zijn moeder met andere ogen bekijken. Hij keert zich van haar af en zoekt troost bij zijn vader op het platteland. Uiteindelijk besluit hij een rigoureuze daad te stellen. Samen met een klasgenootje gaat hij naar zijn moeders werkplek en laat alle proefdieren vrij. Als hij de volgende dag verneemt dat de bevrijde dieren het buiten hun kooien niet zullen redden dringt de omvang van zijn actie tot hem door. Hij gaat op zoek naar de weggelopen dieren en besluit een van hen mee te nemen naar `de plek waar alles overleeft'.

Ici, maintenant ou jamais

1990 |

1990. Robert Steijn, Boris Gerrets en Désirée Delauney. Met o.a. Boris Gerrets en Désirée Delauney.

Regiedebuut van Monique van de Ven over een jongen die er op een dag achter komt dat zijn moeder bij haar onderzoek naar oogaandoeningen gebruik maakt van proefdieren. Na zijn schokkende ontdekking gaat hij zijn moeder met andere ogen bekijken. Hij keert zich van haar af en zoekt troost bij zijn vader op het platteland. Uiteindelijk besluit hij een rigoureuze daad te stellen. Samen met een klasgenootje gaat hij naar zijn moeders werkplek en laat alle proefdieren vrij. Als hij de volgende dag verneemt dat de bevrijde dieren het buiten hun kooien niet zullen redden dringt de omvang van zijn actie tot hem door. Hij gaat op zoek naar de weggelopen dieren en besluit een van hen mee te nemen naar `de plek waar alles overleeft'.

Alaska

1989 |

Nederland 1989. Mike van Diem. Met o.a. Maeve van der Steen, Coen van Vrijberghe de Coningh en Willem Nijholt.

Regiedebuut van Monique van de Ven over een jongen die er op een dag achter komt dat zijn moeder bij haar onderzoek naar oogaandoeningen gebruik maakt van proefdieren. Na zijn schokkende ontdekking gaat hij zijn moeder met andere ogen bekijken. Hij keert zich van haar af en zoekt troost bij zijn vader op het platteland. Uiteindelijk besluit hij een rigoureuze daad te stellen. Samen met een klasgenootje gaat hij naar zijn moeders werkplek en laat alle proefdieren vrij. Als hij de volgende dag verneemt dat de bevrijde dieren het buiten hun kooien niet zullen redden dringt de omvang van zijn actie tot hem door. Hij gaat op zoek naar de weggelopen dieren en besluit een van hen mee te nemen naar `de plek waar alles overleeft'.

De andere kant

1988 | Thriller

Nederland 1988. Thriller van Mike van Diem. Met o.a. Jules Hamel, Marijke Copper, Gert Jan Louwe, Jacques Lotrijs en Marriëtta van Mastright.

Politiecommissaris Jaap de Vries (Hamel) vermoedt dat zijn vrouw Emma (Copper) hem bedriegt. Op een ochtend staat hij op de uitkijk en ziet inderdaad een vreemde jongeman (Louwe) zijn huis binnengaan. Hij keert terug naar huis, maar wat hij daar aantreft is zeker niet wat hij verwachtte. Schitterende stijloefening waaruit duidelijk van Diems voorliefde voor de Franse intimistische film blijkt. De verrassende ontknoping plaatst de film in een heel ander daglicht dan je aanvankelijk vermoedt. Goed spel, uitstekende acteursregie en een sterk scenario, geschreven door van Diem en Paul Ruven. Een meer dan beloftevolle derdejaarsfilm voor de Nederlandse Film en Televisie Academie. Nog meer lauweren waren weggelegd voor zijn eindejaarsfilm ALASKA en wat met van Diems speelfilmdebuut KARAKTER gebeurde weet ondertussen wel iedereen. Fotografie is van Rogier Stoffers.