Marilyn Monroe (1926-1962): cast.
Er zijn 29 films gevonden.

The Misfits

1961 | Drama, Western

Verenigde Staten 1961. Drama van John Huston. Met o.a. Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter en Eli Wallach.

Dit drama over een gescheiden vrouw die in Reno een oudere cowboy ontmoet, werd de laatste film van de twee hoofdrolspelers. De opnamen in Nevada verliepen moeizaam door de gokverslaving van regisseur Huston en de worsteling met alcohol en pillen van Monroe en Clift. Bovendien ontspoorde op de set Monroes huwelijk met scenarist Arthur Miller. Evengoed een fascinerende klassieker, al is het maar vanwege ‘MM’ als een mooie, gevoelige vrouw omringd door mannen die op wilde paarden jagen. Gable, 59, overleed voor de première, Monroe, 36, anderhalf jaar later.

Let's Make Love

1960 | Komedie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1960. Komedie van George Cukor. Met o.a. Marilyn Monroe, Yves Montand, Tony Randall, Bing Crosby en Gene Kelly.

Miljonair Montand komt erachter dat een show-programma hem tot het mikpunt van spot wil maken. Hij wil de show stoppen en koopt het theater en de rechten. Als hij Monroe - die een rolletje heeft - ontmoet, wil hij ook meedoen. Van Bing Crosby neemt hij dure zanglessen, van Milton Berle probeert hij moppen te leren tappen en van Gene Kelly probeert hij te leren dansen. Een rolverdeling met topacteurs, waar je door de spelers toch naar blijft kijken. Gedraaid in CinemaScope.

Some Like It Hot

1959 | Komedie

Verenigde Staten 1959. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon, George Raft en Pat O'Brien.

Chicago 1929. Twee werkloze muzikanten (Lemmon en Curtis), zijn getuige van wat later bekend zou worden als de beruchte 'St. Valentine's Day Massacre'. Eén van de bendeleden van Spats Colombo (Raft) heeft hen echter opgemerkt. Om aan een gewisse dood te ontsnappen zien ze maar één oplossing: zich als vrouw verkleden en met een meidenorkest mee naar Miami vertrekken. Klassieke komedie, vol spitsvondige dialogen en amusante verwikkelingen. Monroe was nogal in de war tijdens de opnames, kon bijvoorbeeld haar tekst niet onthouden, maar kreeg toch een Golden Globe voor haar rol.

The Prince and the Showgirl

1957 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1957. Romantische komedie van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Marilyn Monroe, Jeremy Spenser, Sybil Thorndike en Richard Wattis.

Een troonopvolger uit de Karpaten (Olivier), in Londen om het huwelijk van koning George V bij te wonen, wordt verliefd op een volkse toneelspeelster (Monroe). De actrice probeerde destijds af te komen van haar imago van dom blondje; ze had een relatie met intellectueel Arthur Miller en nam acteerlessen bij de befaamde Actors Studio. Dat deze film werd geregisseerd door Shakespeare-acteur en -regisseur Olivier paste wel in haar strategie. Ironisch: de film is vooral het aanzien waard vanwege het grappige en frisse personage van Monroe.

Bus Stop

1956 | Komedie, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Komedie van Joshua Logan. Met o.a. Marilyn Monroe, Don Murray, Arthur O'Connell, Betty Field en Eileen Heckart.

Een uitstekende tragikomedie die bewijst dat Monroe wel degelijk kan acteren als ze op gevoelige wijze de rol van een zangeres speelt. Murray is de ruwe cowboy die haar probeert te strikken; Field is mooi als serveerster. Scenario van Georges Axelrod naar het theaterstuk van William Inge. Ook bekend als WRONG KIND OF GIRL.

The Seven Year Itch

1955 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyes, Sonny Tufts en Robert Strauss.

Als zijn vrouw op zomervakantie is, denkt Richard (Ewell) zijn slag te kunnen slaan bij zijn buurvrouw (Monroe). Deze farce is nog altijd de moeite waard omdat er een aardige indruk wordt gegeven van de (seksuele) moraal van de jaren vijftig in Amerika. Verfilming van het gelijknamige, veel gewaagdere toneelstuk van George Axelrod. Bekend geworden door de onsterfelijke scène waarin Monroe boven het rooster van een New Yorkse metrohalte staat waardoor haar jurk opwaait. Al zijn in tegenstelling tot de iconische foto, in de film slechts haar benen te zien.

There's No Business Like Show Business

1954 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1954. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, Marilyn Monroe, Dan Dailey en Johnnie Ray.

1919. De 'Five Donahues' vormen een succesvolle act die een ereplaats haalt op de affiche van het Hyppodrome Theatre in New York. Vader Dailey, moeder Merman en hun kinderen O'Connor, Ray en Gaynor beleven topdagen. Wanneer O'Connor Monroe ontmoet denkt hij een aanwinst gevonden te hebben, maar ze wordt ingepalmd door een bekende Broadway-regisseur. Ray verlaat de groep om priester te worden. Tijdens een optreden in Miami vindt O'Connor zijn verloren geliefde, Monroe, terug. Opgeblazen musical met knappe songs van Irving Berlin en een onnozel scenario van Phoebe en Harry Ephron, naar een verhaal van Lamar Trotti. Uitstekende vertolkingen, met vooral een uiterst sexy Monroe en een grappige O'Connor, maar een verschrikkelijke miscast van Ray. Choreografie van Robert Alton. Achter de camera stond Leon Shamroy. Gefilmd in CinemaScope.

River of No Return

1954 | Actiefilm, Western, Avonturenfilm, Musical

Verenigde Staten 1954. Actiefilm van Otto Preminger. Met o.a. Robert Mitchum, Marilyn Monroe, Rory Calhoun, Tommy Rettig en Murvyn Vye.

Vooral de moeite waard vanwege de geslaagde combinatie Mitchum en Monroe. Het verhaal begint wanneer de naïeve Monroe en oplichter Calhoun samen op een op hol geslagen vlot zitten en worden gered door boer Mitchum en zijn zoon. Mitchum en Monroe moeten zich tegen de in oorlogstemming verkerende Indianen zien te weren, wanneer Calhoun er met het enige paard op de boerderij vandoor gaat. Opgenomen in de fraaie Canadese Rocky Mountains. Een Oscar voor de kostuums van Anthony Powell.

Niagara

1953 | Romantiek, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Henry Hathaway. Met o.a. Marilyn Monroe, Joseph Cotten, Jean Peters, Richard Allan en Don Wilson.

Tijdens de wittebroodsweken aan de Niagara-watervallen smeedt een overspelige bruid plannen zich van haar echtgenoot te ontdoen, maar haar minnaar wordt gedood in een handgemeen met de bruidegom. En dan doodt hij haar. Hij wil met een motorbootje naar de Canadese zijde vluchten. Hij heeft de verstekeling Monroe aan boord die hij afzet op een eilandje. Als ze weer vertrokken is, dreigt hij in de waterval te geraken. Wat is er mooier dan Marilyn, voort wiegend in haar strakke rode jurk? Charles Brackett schreef mee aan het scenario en was coproducent.

How to Marry a Millionaire

1953 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Marilyn Monroe, Lauren Bacall, Betty Grable, William Powell en Rory Calhoun.

Drie meiden, Loco Dempsey (Grable), Pola Debevoise (Monroe) en Schatze Page (Bacall) gaan naar New York om daar een rijke vent aan de haak te slaan. Maar uiteindelijk komen ze natuurlijk terecht bij de Ware Liefde. Drie godinnen van het witte doek in een film, en dan ook nog in het destijds nieuwe CinemaScope! Grable is schattig, Bacall is mooi en wereldwijs maar vooral Monroe is leuk, als kippige, een tikje ijdele schone, die liever door het leven struikelt dan dat ze haar bril opzet.

Gentlemen Prefer Blondes

1953 | Komedie, Muziek, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn, Tommy Noonan en George 'Foghorn' Winslow.

Marilyn Monroe is geweldig op dreef als verleidelijke Lorelei. Nee, niet de zingende sirene van de oosterburen die volgens de legende hunkerende Rijn-schippers op de rotsen laat lopen, in een overigens nog altijd lastig navigeerbare S-bocht zo'n twintig kilometer onder Koblenz. In deze terechte klassieker is Lorelei het spreekwoordelijke domme blondje dat 'slim kan zijn als het moet.' En mooi zingt, natuurlijk. Vergezeld door brunette Jane Russell knus gaat ze samen per boot naar zang- en dansparadijs Parijs, waar ze zich behalve als goudgraver zowaar ook ontpopt als liefdevolle bruid.

We're Not Married

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Edmund Goulding. Met o.a. Ginger Rogers, Fred Allen, Victor Moore, Marilyn Monroe en Paul Douglas.

Een leuk niemendalletje, geserveerd in afleveringen waarin echtparen ontdekken dat hun huwelijk onwettig was. De afleveringen variëren in kwaliteit, maar een puntgave rolbezetting levert het geheel af in prima staat.

O. Henry's Full House

1952 |

Verenigde Staten 1952. H. King, H. Hawks en Henry Hathaway. Met o.a. Marilyn Monroe, Richard Widmark, Charles Laughton en Anne Baxter.

Een leuk niemendalletje, geserveerd in afleveringen waarin echtparen ontdekken dat hun huwelijk onwettig was. De afleveringen variëren in kwaliteit, maar een puntgave rolbezetting levert het geheel af in prima staat.

O'Henry's Full House

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Henry Koster, Henry Hathaway, Jean Negulesco, Howard Hawks en Henry King. Met o.a. Charles Laughton, Marilyn Monroe, David Wayne, Erno Verebes en Dale Robertson.

Een vijfluik van uiteenlopende verhalen van O`Henry. THE COP AND THE ANTHEM is geregisseerd door Henry Koster en gaat over een oude zwerver (Laughton), die in een kerk een onderkomen zoekt voor de koude van de naderende winter. Hij wordt opgepakt door de politie en door een snelrechter veroordeeld wegens landloperij. Marilyn is een straatmadelief. THE CLARION CALL stond onder regie van Henry Hathaway en gaat over schrandere politieman Dale, die chanterende moordenaar Widmark uiteindelijk te slim af is. In THE LAST LEAF - spelleiding Jean Negulesco - doet de depressieve en aan een longontsteking lijdende Baxter de gelofte dat zij zal sterven als het laatste blad van de wijnstok dat voor haar raam te zien is, is afgestorven en weggewaaid. In de nacht breekt een verschrikkelijke sneeuwjacht los, maar de volgende morgen is een wonder geschied: het blad is er nog en Baxter wil weer leven. Onder het raam en een naast een ladder ligt de bejaarde schilder Ratoff, die een blad geschilderd heeft en aan de plant bevestigd heeft - hij heeft zijn leven geofferd om dat van een jonge vrouw te redden. Peters is Baxters zuster. In de THE RANSOM OF RED CHIEF van Howard Hawks kidnappen twee Newyorkse schlemielen (Allen en Levant) het zoontje (Akers) van rijke ouders uit een klein stadje in Alabama - het blijkt zo`n pestjoch te zijn dat de hele stad feestviert omdat ze van hun kwelgeest verlost zijn; de ouders weigeren het losgeld op te brengen. De twee boeven blijft niets anders over zijn vader en moeder geld aan te bieden om hem weer kwijt te raken... THE GIFT OF THE MAGI (regie: Henry King) gaat over een echtpaar dat het niet breed heeft. Crain heeft prachtig lang goudblond haar en Granger heeft een fraai gouden horloge. Het is Kerstmis en ze willen elkaar een kado geven: Crain verkoopt haar haar en koopt daarmee een horlogeketting en Granger schraapt zijn laatste cent bijelkaar om twee sjieke haarkammen te kopen... Hoewel de verhaaltjes vederlicht zijn zetten de rollen goed spel neer. Schrijver O'Henry, die op 11 september 1862 werd geboren, heette in werkelijkheid William Sidney en pende zijn geschiedenissen in de bak, waar hij vijf jaar doorbracht, nadat hij daarvoor een karig betaald baantje had gehad als kassier bij een bank.

Monkey Business

1952 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten 1952. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Cary Grant, Ginger Rogers, Charles Coburn, Marilyn Monroe en Hugh Marlowe.

Een verstrooide wetenschapper werkt aan een verjongingsdrankje dat door een bemoeizuchtige laboratoriumaap onverwacht radicaal uitpakt: zowel de professor als zijn vrouw worden járen jonger. Op zijn gretige, oudere baas heeft het spulletje juist weer een heel ander effect. Grant en Rogers vormen een charmant, geestig stel in deze vlotte screwball komedie van Hawks, die je met films als Bringing Up Baby en His Girl Friday een meester in het genre mag noemen. Evengoed vinden natuurlijk talloze fans dat Marilyn Monroe in de rol van domme secretaresse de show steelt.

Don't Bother to Knock

1952 | Film noir, Misdaad

1952. Film noir van Roy Ward Baker. Met o.a. Richard Widmark, Marilyn Monroe, Anne Bancroft, Jeanne Cagney en Elisha Cook jr.

Nel (Monroe) heeft een baantje als babysitter in een New Yorks hotel. Haar overbuurman Jed (Widmark), een net door zijn vriendin aan de kant gezette piloot, is wel van haar gecharmeerd. Maar hij komt er gaandeweg achter dat ze zo gek als een deur is. Aan Jed de schone taak om het kind én de oppas te redden van haar gestoorde gedrag. De film moest een doorbraak voor Monroe worden, maar presteerde matig in de bioscopen. Van de scenarist van 'From Here to Eternity'.

Clash By Night

1952 | Drama, Film noir, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van Fritz Lang. Met o.a. Barbara Stanwyck, Paul Douglas, Robert Ryan, Marilyn Monroe en Keith Andes.

Somber maar goed gespeelde film naar een verhaal van Clifford Odet over een rusteloze figuur, Stanwyck, die nu op één plaats blijft en trouwt met een goeiige visser Douglas. Cynische vriend Ryan bemerkt dat ze niet gelukkig is, en probeert werk van haar te maken. Andes en Monroe zorgen voor nog een tweede liefdessituatie in de film, maar dat is van ondergeschikt belang.

Love Nest

1951 | Komedie

Verenigde Staten 1951. Komedie van Joseph M. Newman. Met o.a. June Haver, William Lundigan, Frank Fay, Marilyn Monroe en Jack Paar.

Een lauwe komedie, gebaseerd op het gegeven dat gekke gebeurtenissen in een appartementengebouw een film kunnen dragen.

Let's Make It Legal

1951 | Komedie

Verenigde Staten 1951. Komedie van Richard Sale. Met o.a. Claudette Colbert, Macdonald Carey, Zachary Scott, Robert Wagner en Marilyn Monroe.

Een komedie over een echtpaar dat wil scheiden, maar dat als vrienden uiteengaat. De goede rolverdeling is het belangrijkste.

Hometown Story

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Arthur Pierson. Met o.a. Jeffrey Lynn, Donald Crisp, Marjorie Reynolds, Alan Hale jr en Marilyn Monroe.

Bioscoopvulling, die er indertijd als koek inging over de pas verslagen politicus Lynn zijn verlies wijt aan de grote zakenwereld en probeert de fabrikant Crisp in diskrediet te brengen. Vooral belangwekkend vanwege de bijrol van Monroe als een van Lynns werkneemsters.

As Young As You Feel

1951 | Komedie

Verenigde Staten 1951. Komedie van Harmon Jones. Met o.a. Monty Woolley, Thelma Ritter, David Wayne, Jean Peters en Constance Bennett.

Mooie rolverdeling maakt verhaal over Woolley die het niet leuk vindt met zijn vijfenzestigste met pensioen te gaan alleen maar aangenamer. Hij gaat de besluitvorming van zijn bedrijf aanvallen.

The Fireball

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Mickey Rooney, Pat O'Brien, Beverly Tyler, Marilyn Monroe en Milburn Stone.

Rooney's energieke spel draagt de film. Een weesjongen legt zich er geheel en al op toe om een belangrijk rolschaatskampioen te worden.

The Asphalt Jungle

1950 | Misdaad, Film noir, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van John Huston. Met o.a. Sterling Hayden, Louis Calhern, Jean Hagen, Marilyn Monroe en Sam Jaffe.

Krachtig misdaadverhaal, realistisch verfilmd. Monroe valt op in een kleine rol met stoer werk van Hayden als dief en Hagen als zijn toegewijde vriendin. Vele keren nagemaakt (THE BADLANDERS, CAIRO, COOL BREEZE) en geïmiteerd. Ben Maddow en de regisseur schreven het scenario naar een roman van William Riley Burnett. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Camerawerk van Harold Rosson.

Right Cross

1950 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1950. Biografie van John Sturges. Met o.a. June Allyson, Dick Powell, Lionel Barrymore, Ricardo Montalban en Marilyn Monroe.

Johnny Monterez, een bokskampioen op leeftijd, blesseert tijdens een training zijn hand en eigenlijk zou hij zijn bokscarrière moeten beëindigen. Dat is Johnny echter niet van plan en hij besluit het zijn promotor Sean O'Malley en diens dochter, zijn vriendin Pat, niet te vertellen. In plaats daarvan sluit hij een contract met een andere promotor en wanneer Sean korte tijd daarna overlijdt, geeft Pat Johnny daarvan de schuld. Johnny is echter niet te stoppen en stapt de ring weer in

All About Eve

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm en Gary Merrill.

'Fasten your seatbelts,' snerpt Margo Channing (Davis) in deze klassieker met de k van koninklijk, 'It's going to be a bumpy night.' Perfecte samenvatting van het aartsvileine verhaal over de op jaren komende Broadway-ster Channing die bewonderaarster Eve Harrington (Baxter) tot haar persoonlijke assistent benoemt. Wat Margo niet weet: Eve wil haar idool onttronen. Er valt een boek te schrijven over Mankiewicz' genadeloze glamourdissectie met het cirkelnarratief, en alle rumoer rondom de film draagt nog bij aan zijn mythische status. Bijrol van Marilyn Monroe. Zes Oscars. Naar 'The Wisdom of Eve' van Mary Orr.

Love Happy

1949 | Komedie

Verenigde Staten 1949. Komedie van David Miller. Met o.a. Harpo Marx, Chico Marx, Groucho Marx, Ilona Massey en Vera-Ellen.

Geen A NIGHT AT THE OPERA, maar een flauwe Marx-Brothers is zelfs beter dan geen. De musical-achtergrond dient voor Harpo's dwaasheden met hulp van Chico. Groucho - die toen al naar de tv was verhuisd - zit in een paar niet ter zake doende scènes en Marilyn heeft een klein bijrolletje. Scenario van Frank Tashlin en Mac Benoff naar een verhaal van Harpo Marx. Camerawerk van William C. Mellor. Geproduceerd door Mary Pickford.

Ladies of the Chorus

1949 | Romantiek

Verenigde Staten 1949. Romantiek van Phil Karlson. Met o.a. Adele Jergens, Rand Brooks, Marilyn Monroe, Nana Bryant en Eddy Garr.

Een goedkope film over revuekoormeisjes met als enige bijzonderheid dat de jonge, mooie Monroe er een van is. Het scenario is van Harry Sauber en Joseph Carole. Het camerawerk is van Frank Redman.

Scudda Hoo! Scudda Hay!

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van F. Hugh Herbert. Met o.a. June Haver, Lon McCallister, Walter Brennan, Anne Revere en Natalie Wood.

Een film met zo'n titel kán niet veel soeps zijn. McCallister wijdt zijn leven geheel aan twee muilezels. Monroe speelde hierin haar eerste rolletje.

Meet the People

1944 | Musical, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1944. Musical van Charles Riesner. Met o.a. Lucille Ball, Dick Powell, Virginia O'Brien, Bert Lahr en Rags Ragland.

Een aardige muzikale komedie over ex-diva Ball die haar carri[KA2]ere nieuw leven wil inblazen; zwakke muziek, veel gasten (Spike, Jones, Vaughn, Monroe enzovoort).