Jill Clayburgh: cast.
Er zijn 48 films gevonden.

Running with Scissors

2006 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2006. Komedie van Ryan Murphy. Met o.a. Joseph Cross, Annette Bening, Brian Cox, Joseph Fiennes en Jill Clayburgh.

Debuterend regisseur Ryan Murphy waagde zich aan de verfilming van de populaire, autobiografische roman van Augusten Bourroughs, die in zijn jeugd van het ene naar het andere disfunctionele gezin verkaste. Murphy bedacht, schreef en regisseerde eerder de grimmige televisieserie Nip/Tuck, over twee plastische chirurgen, maar snijdt zich met het zwartkomisch bedoelde Scissors in de vingers. Producent Brad Pitt gooide vast al zijn gewicht in de strijd om de topcast met Annette Bening, Jill Clayburgh, Alec Baldwin, Joseph Fiennes en Gwyneth Paltrow bij elkaar te krijgen, maar Murphy weet met de overvloed aan talent hooguit losse flodders te schieten. Running with Scissors werd niet uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Phenomenon II

2003 | Drama, Sciencefiction, Mysterie

Verenigde Staten 2003. Drama van Ken Olin. Met o.a. Christopher Shyer, Terry O'Quinn, Peter Coyote en Jill Clayburgh.

Nadat George Malley 's avonds een opvallend licht ziet, krijgt hij helderziende gaven. De regering raakt geïnteresseerd als zijn voorspellingen beginnen uit te komen.

Trinity

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Michael Canton-Jones. Met o.a. Tate Donovan, Jill Clayburgh, John Spemcer, Sam Trammell en Kim Raver.

Nadat George Malley 's avonds een opvallend licht ziet, krijgt hij helderziende gaven. De regering raakt geïnteresseerd als zijn voorspellingen beginnen uit te komen.

Going All the Way

1998 | Drama, Historische film, Komedie

Verenigde Staten 1998. Drama van Mark Pellington. Met o.a. Jeremy Davies, Ben Affleck, Jill Clayburgh, Amy Locane en Rachel Weisz.

Sonny (Davies) en Gunner (Affleck) awaaien vlak na de Korea-oorlog af. Terwijl ze hun weg in het leven zoeken zorgen de fraaie Gail (McGowan) en Marty (Weisz) voor afleiding.

When Innocence Is Lost

1997 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1997. Drama van Bethany Rooney. Met o.a. Vince Corazza, Charlotte Sullivan, Roberta Maxwell, Dave Nichols en Jill Clayburgh.

Erica French raakt op de middelbare school zwanger van Scott Stone. Erica wil niet dat Scott contact heeft met hun dochter Molly. De jonge vader vecht voor het voogdijschap, met als resultaat dat hij zijn dochter mag zien. Als de kleine Molly haar arm breekt en de moeder van Scott blauwe plekken ziet op de arm van haar kleindochter, stapt Scott voor de tweede keer naar de rechter.

Sins of the Mind

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van James Frawley. Met o.a. Jill Clayburgh, Mike Farrell, Missy Crider, Cyia Batten en Michael Mantell.

Een liefdevolle, toegewijde moeder krijgt een auto-ongeluk en heeft dan haar impulsen niet meer onder controle. De enige die haar trouw blijft is haar vader

Fools Rush In

1997 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1997. Romantiek van Andy Tennant. Met o.a. Matthew Perry, Salma Hayek, Tomas Milian, Jill Clayburgh en Jon Tenney.

Twee rijzende sterren - Perry van de serie Friends en Hayek van Desperado - moesten in de romantische komedie Fools rush in hun kunnen bewijzen. Maar onder de middelmatige regie van Tennant (Anna and the king) en met een bepaald niet van lef getuigend scenario van debutante Katherine Reback werd het niet veel soeps. Alex en Isabel ontmoeten elkaar in Las Vegas, hebben een heftig nachtje en gaan daarna beiden huns weegs. Drie maanden later staat zwangere Isabel op de stoep bij Alex en ondervinden ze dat samenleven lastig kan zijn.

Crowned and Dangerous

1997 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1997. Misdaad van Christopher Leitch. Met o.a. Yasmine Bleeth, Jill Clayburgh, Gates McFadden, George Eads en Cassidy Rae.

'Als ik win begin ik een restaurant zodat ik de restjes aan de daklozen kan geven,' lispelt een kandidaat van de missverkiezing. Zo doe je dat. Voor maximaal rendement stop je voormalig Baywatch-ster Yasmine Bleeth in een missverkiezing tv-film. Met een vleugje misdaad (haar rivaal sterft), een ietwat mysterie (was het Bleeth, de ex of toch de maffe moeder?) en een overvloed aan paraderende vrouwenlijven. En multi-talent Bleeth - met zes maanden deed ze al shampooreclames - zingt zelfs een liedje!

The Face on the Milk Carton

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Kellie Martin, Jill Clayburgh, Edward Herrmann, Johnny Green en Sharon Lawrence.

Het gaat over de 16-jarige Janie (Martin) die haar lieve snuitje afgebeeld ziet op een kartonnen melkverpakking. Ze was toen dertien. Ze begint haar ouders te vragen waarom ze nooit eerder foto's van zichzelf gezien heeft, ook nog uit de periode dat ze een baby was.

Honor thy father and mother: The Menendez killings

1994 |

Verenigde Staten 1994. Paul Schneider. Met o.a. Billy Warlock, Jill Clayburgh en James Farentino.

Het gaat over de 16-jarige Janie (Martin) die haar lieve snuitje afgebeeld ziet op een kartonnen melkverpakking. Ze was toen dertien. Ze begint haar ouders te vragen waarom ze nooit eerder foto's van zichzelf gezien heeft, ook nog uit de periode dat ze een baby was.

Honor Thy Father and Mother: The True Story of The Menendez Murders

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Paul Schneider. Met o.a. James Farentino, Jill Clayburgh, Billy Warlock, David Beron en Susan Blakely.

Het ware verhaal achter de Menendez moorden zal wel nooit op tafel komen, maar deze bewerking van de moordzaak waar zo veel over gepubliceerd is, beperkt de sensatiezucht tot een minimum. Hij kiest geen kant en laat het aan het publiek over om zijn eigen conclusies te trekken omtrent het motief achter de moorden op Jose en Kitty Menendez door hun tienerzonen, Lyle en Erik.

Honor Thy Father And Mother: The True S

1994 |

1994. Paul Schneider. Met o.a. Elaine Joyce, David Beron, Billy Warlock, Jill Clayburgh en Erin Gray.

Het ware verhaal achter de Menendez moorden zal wel nooit op tafel komen, maar deze bewerking van de moordzaak waar zo veel over gepubliceerd is, beperkt de sensatiezucht tot een minimum. Hij kiest geen kant en laat het aan het publiek over om zijn eigen conclusies te trekken omtrent het motief achter de moorden op Jose en Kitty Menendez door hun tienerzonen, Lyle en Erik.

For the Love of Nancy

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Paul Schneider. Met o.a. Tracey Gold, Jill Clayburgh, Cameron Bancroft, William Devane en Michael McCrae.

Deze tv-film is gebaseerd op het ware verhaal van de 18-jarige Nancy Walsh, een voormalig anorexia-patiëntje. Nancy, een gevoelige eerstejaars studente, vergt met haar geheime, zelfverkozen verhongering een zware tol van haar familie.

Naked In New York

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Daniel Algrant. Met o.a. Eric Stoltz, Marie-Louise Parker, Jill Clayburgh, Ralph Macchio en Lynne Thigpen.

Jake Briggs besloot op zijn 8ste schrijver te worden. Dat was in 1965 toen zijn vader New York tijdens de grote stroomstoring verliet, hem en zijn moeder achterlatend. Hij werd opgezadeld met twee vrouwen - zijn moeder en een buurvrouw.

Firestorm: 72 Hours In Oakland

1993 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1993. Drama van Michael Tuchner. Met o.a. LeVar Burton, Jill Clayburgh, Michael Gross, Eva Gholson en Roger Bearde.

Een driedaagse brand in Oakland in Californië in de herfst van 1991 verwoestte zowat 800 hectare land, bijna vierduizend woningen en richtte voor ongeveer drie miljard gulden schade aan. Aan de hand van een heroïsche brandspuitersfamilie die net vers in de regio waren aangeland mogen wij dit soort gepassioneerde verfilmingen naar een ware gebeurtenis meemaken. Voorzien van alle chlichés uit het boek. Vooral voor pyromanen en bejaarde heren.

Whispers in the Dark

1992 | Thriller

Verenigde Staten 1992. Thriller van Christopher Crowe. Met o.a. Annabella Sciorra, Jamey Sheridan, Anthony LaPaglia, Jill Clayburgh en John Leguizamo.

Sciorra krijgt als Newyorkse zieleknijpster erotische dromen na sado-masochistische bekentenissen van Unger, een van haar patiëntes. Zij besluit zichzelf bij Alda, een bevriend psychiater, aan een analyse te onderwerpen en zij wordt verliefd op Sheridan, die ook de minnaar blijkt te zijn van Unger. Unger wordt vermoord en Sheridan wordt uiteraard verdacht. Er zijn nog andere kapers op de kust, zoals Leguizamo, als schilder die zijn obsessies in zijn werk uitdrukt. Psycho-erotische thriller gaat sterk van start, maar verdwijnt dan in een nevel van absurditeiten, ongeloofwaardigheden en onzin. Clayburgh en Alda zinken als het bevriende mentor-echtpaar van Sciorra met het gestrande filmschip mee, Lapaglia is een best aardige, eigenzinnige smeris. Het verhaal is van Crowe zelf.

Trial: The Price of Passion - Parts I & II

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. Peter Strauss, Beverly D'Angelo, Ned Beatty, Jill Clayburgh en Laila Robins.

Advocaat Strauss, die ooit tegen rechter Clayburgh gelogen had en daarom tijdelijk geschorst werd, verdedigt pro deo Mexicaan Rodriguez die van moord is beschuldigd. Tegelijkertijd vraagt collega Beatty of hij hem wil assisteren in een moordproces waarin D'Angelo terecht moet staan. Melodramatische film, die milde kritiek uitoefent op de arrogante houding die rechters soms aannemen. Ondanks het degelijke spel, te gekunsteld. John Gay bewerkte het boek Trial van Clifford Irving tot scenario. Ronald M. Lautore stond achter de camera. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

Rich in Love

1992 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1992. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Albert Finney, Jill Clayburgh, Kathryn Erbe, Kyle MacLachlan en Alfre Woodard.

Het huwelijk tussen Warren en Helen Odom loopt spaak en Helen neemt de benen. De 17-jarige dochter Lucille is letterlijk het kind van de rekening, want nu moet zij voor haar vader zorgen, die duidelijk onder de vernedering van haar moeder lijdt. Deze film is vooral de geschiedenis ingegaan als het prestigieuze project, waar Beresford toen hij de laatste hand legde aan zijn Oscar-winnaar DRIVING MISS DAISY en scenarioschrijver Alfred Uhry, flink de mist mee ingingen.

Le grand pardon II

1992 | Misdaad, Thriller, Drama, Actiefilm

Frankrijk 1992. Misdaad van Alexandre Arcady. Met o.a. Roger Hanin, Richard Berry, Gérard Darmon, Christopher Walken en Jill Clayburgh.

Men neme dezelfde personages van tien jaar geleden, inmiddels rijper, wijzer en ouder geworden, en begint opnieuw. Het decor is veranderd en het gedoe er omheen ook. Plaats van handeling is Florida en de familie Beytoun gaat, onder leiding van Raymonds zoon Maurice, lijden onder de ambities van dit ventje, dat zich gaat bezighouden met drugssmokkel. Een beetje nostalgie, een behoorlijke hoeveelheid verloren waarden, een vleugje familiebesef en nog wat wraak ook. Dat alles regelmatig verspreid over pure actiescènes en een psychologische studie. Arcady heeft zich sterk laten inspireren door de opbouw van zijn eerste Grand pardon, en levert hiermee een publieksfilm af met een boodschap: laten we tevreden zijn met wat we hebben en gelukkig verder leven. De boodschap komt over. De talentvolle acteurs, van Berry tot Hanin, verdienen een aparte vermelding. Ze voelen zich duidelijk thuis in hun rol.

Reason For Living: The Jill Ireland Story

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Michael Rhodes. Met o.a. Jill Clayburgh, Lance Henriksen, Neill Barry, Lila Kaye en Jack Gwillim.

Filmactrice Jill Ireland (gespeeld door Clayburgh), die aan kanker is overleden, was de echtgenote van Hollywood`s grootste wreker, Charles Bronson (gespeeld door Henriksen). Het is gebaseerd op Ireland`s boek [KL]Life Lines[KLE] dat door Audrey Davis Levin tot scenario werd bewerkt. Kijkers die het boek niet kennen, verwachten het verhaal van Jill`s hero[KA3]ische gevecht tegen de kanker. In plaats daarvan gaat het over de strijd van Bronson en zijn vrouw die net onder chemotherapie is geweest waardoor ze even is opgekikt, tegen de verslaving van hun geadopteerde zoon Jason (Barry). Om hem van de hero[KA3]ine (en marihuana) af te krijgen stelt Jill hem voor op zoek te gaan naar zijn eigen moeder en vader. Het resultaat is weinig bemoedigend, want Jason ontdekt dat zijn oude heer ook aan de drugs is, al is de ontmoeting met zijn echte moeder (Ashley) wel verhelderend. De film is een oppervlakkige bewerking van voornoemd boek en het spel van de hoofdrollen, Ashley uitgezonderd, is niet om over naar huis te schrijven. Jammer. Correct camerawerk van Jon Kranhouse.

Unspeakable Acts

1990 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Linda Otto. Met o.a. Jill Clayburgh, Brad Davis, Gary Frank, Season Hubley en Valerie Landsburg.

Een doktersechtpaar (Clayburgh en Davis) krijgt lucht van een grootschalige zaak van kindermishandeling. Via gesprekken met de slachtoffertjes komen ze op het spoor van een jonge pedagoge wiens echtgenoot er al eens van verdacht werd een negen-jarig meisje misbruikt te hebben. Hij werd toen vrijgesproken en kreeg zelfs een vergunning om een centrum voor kinderopvang te beginnen. Sterk op de emoties werkend melodrama over een authentieke zaak van kindermishandeling. De acteurs leveren prima werk en het scenario dat Alan Landsburg putte uit het boek dat journaliste Jan Hollingsworth wijdde aan deze waargebeurde geschiedenis, werkt als een docudrama. Steven Shaw zette het om in beelden.

Oltre l'oceano

1990 | Drama

Italië 1990. Drama van Ben Gazzara. Met o.a. Ben Gazzara, Treat Williams, Jill Clayburgh, Peter Riegert en Rebecca Glenn.

Deze Italiaanse produktie, Engels gesproken en gespeeld door Amerikaanse acteurs, is Gazarra's filmdebuut als regisseur en co- scenarist. Hijzelf speelt een Amerikaanse zakenman die uit de slangenkuil kruipt om op Bali te gaan navelstaren. Afgemat en moe van de wereld komt hij aan, maar zijn bedrijf achtervolgt hem met dringende telefoontjes. Hij valt voor een mooie mannequin, tot zijn vrouw en broer komen opdagen. Ritme, beeld en script lijken nergens op. Gazarra moet maar niet meer regisseren.

Fear Stalk

1989 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1989. Thriller van Larry Shaw. Met o.a. Jill Clayburgh, Stephen Macht, Lynne Thigpen, Sandy McPeak en Lorna Luft.

Middelmatige thriller over een tv-producente die merkt dat ze achtervolgd wordt door een psychopaat die het op haar leven heeft gemunt. Scenario van Ellen Weston. Camerawerk van Adrian Licciardi.

Who Gets the Friends?

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Lila Garrett en Sandy Krinsky. Met o.a. Jill Clayburgh, Lucie Arnaz, Leigh Taylor-Young, Robin Thomas en James Sloyan.

Leuke, gevoelige, stijlvolle lachfilm over de scheiding van een ogenschijnlijk gelukkig stel en het effect dat dat heeft op de wederzijdse vrienden en kennissen. Scenario van producent/regisseur Garrett en Sandy Krinski.

Shy People

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Andrey Konchalovskiy. Met o.a. Jill Clayburgh, Barbara Hershey, Martha Plimpton, Mare Winningham en Merritt Butrick.

Een fotojournaliste (Clayburgh) uit New York City begeeft zich met haar opstandige dochter (Plimpton) en een totaal ongeschikte garderobe naar de ge[KA3]isoleerde bayou`s van Louisiana om een artikel te schrijven over een Cajun-familie. Heel toevallig (nou, ja) betreft het verre verwanten van haar zelf. Deze rolprent is een mengelmoes van belachelijk, onwaarschijnlijk en fascinerend melodrama - in gelijke hoeveelheden verdeeld. Het spel van Barbara Hershey (in haar rol als hoofd van de familieclan uit het achtergebleven moerasgebied) en de opnames van Manhattan, door Chris Menges gefotografeerd aan het begin van de film, maken hem de moeite waard.

Where Are the Children?

1986 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1986. Misdaad van Bruce Malmuth. Met o.a. Jill Clayburgh, Max Gail, Harley Cross, Fredric Forrest en Elizabeth Harnois.

Nancy Eldridge krijgt voor de tweede maal in haar leven te maken met ontvoering van haar kinderen. In haar eerste huwelijk zijn de kinderen vermoord teruggevonden en werd zij verdacht van moord. Ze is opnieuw getrouwd en heeft twee kinderen. Maar weer slaat het noodlot toe, op een dag zijn Michael en Missy spoorloos verdwenen en is Nancy de wanhoop nabij. Samen met haar man Clay en met hulp van de plaatselijke politie proberen ze de kinderen terug te vinden

Miles to Go ...

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van David Greene. Met o.a. Jill Clayburgh, Tom Skerritt, Mimi Kuzyk, Rosemary Dunsmore en Cyndy Preston.

Een vrouw die aan kanker lijdt, gaat op een kalme humoristische wijze op zoek naar een mogelijke plaatsvervangster voor haar gezin. Ze probeert diverse vrouwen aan haar man te koppelen. Clayburgh houdt zich staande, ondanks het zwakke script van Beverly Levitt.

Miles To Go

1986 |

Verenigde Staten 1986. David Green. Met o.a. Cyndy Preston, Nimi Kuzyk, Jill Clayburgh, Rosemary Dunsmore en Tom Skerritt.

Een vrouw die aan kanker lijdt, gaat op een kalme humoristische wijze op zoek naar een mogelijke plaatsvervangster voor haar gezin. Ze probeert diverse vrouwen aan haar man te koppelen. Clayburgh houdt zich staande, ondanks het zwakke script van Beverly Levitt.

Hanna K.

1983 | Drama

Frankrijk​/​​Israël 1983. Drama van Costa-Gavras. Met o.a. Jill Clayburgh, Jean Yanne, Gabriel Byrne, Mohamed Bakri en David Clennon.

De Joodse Amerikaanse advocaat Hanna Kaufman (Clayburgh) moet in Jeruzalem een Palestijn verdedigen (Mohammad Bakri) die wordt beschuldigd van terrorisme nadat het leger hem heeft opgepakt in bezet gebied. De man beweert dat hij enkel wilde terugkeren naar zijn geconfisqueerde huis. Hanna ziet wel wat in zijn verhaal, en jaagt daarmee het Israëlische establishment in de gordijnen. Activist Costa-Gavras liet alle finesse varen en fabriceerde een tenenkrommend eenzijdig pamfletdrama, waarin de Israëliërs worden neergezet als starre malloten en Palestijnen als eervolle patriotten. Treffend tijdsbeeld, afleidend belerend verhaal.

Dolce Cinema

1983 | Documentaire

Italië 1983. Documentaire van Fransesco Bortolini en Claudio Masenza. Met o.a. Kirk Douglas, Joan Fontaine, Rod Steiger, Jill Clayburgh en Robert Wagner.

Bijzonder interessante documentaire over Amerikaanse sterren in Italiaanse films. Bepaalde Amerikaanse acteurs (Clint Eastwood bijv.) zijn eerst in Italië groot geworden en toen pas in Amerika. We zien talloze fragmenten en vaak geestige en verrassende interviews. Door de RAI in drie afleveringen uitgezonden. Er bestaat ook een bioscoopversie van 165 minuten.

I'm Dancing as Fast as I Can

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Jack Hofsiss. Met o.a. Jill Clayburgh, Nicol Williamson, Dianne Wiest, Daniel Stern en Joe Pesci.

De succesvolle, aan valium verslaafde maakster van tv- documentaires Clayburgh ondergaat een kwellende beproeving wanneer ze abrupt stopt met pillen slikken. Indringend vanwege het onderwerp, maar niet bijzonder goed gemaakt; Clayburgh en haar medespelers zijn echter eersteklas.Een scenario van David Rabe, gebaseerd op Barbara Gordons autobiografie.

First Monday in October

1981 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Komedie van Ronald Neame. Met o.a. Walter Matthau, Jill Clayburgh, Barnard Hughes, Jan Sterling en James Stephens.

Een onschuldige maar weinig uitzonderlijke bewerking van Jerome Lawrence en Robert E. Lee`s toneelstuk over het conflict tussen de eerste vrouwelijke rechter van het hooggerechtshof (in politiek opzicht een conservatief) en de meest liberale van haar 'broeders'. Twee goede sterren proberen deze matige komedie te dragen.

It's My Turn

1980 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1980. Komedie van Claudia Weill. Met o.a. Jill Clayburgh, Michael Douglas, Charles Grodin, Beverly Garland en Steven Hill.

Een vermakelijk, ingetogen romantisch komedie-drama over een jonge vrouw die haar leven als carrièremaakster, partner en dochter in evenwicht tracht te brengen. Een geestige en consequent verrassende kleine film met goede vertolkingen, vooral van Grodin als Clayburghs afstandelijke minnaar.

Starting Over

1979 | Komedie

Verenigde Staten 1979. Komedie van Alan J. Pakula. Met o.a. Burt Reynolds, Jill Clayburgh, Candice Bergen, Charles Durning en Frances Sternhagen.

1979 was het jaar van het ultieme scheidingsdrama Kramer vs. Kramer met Dustin Hoffman en Meryl Streep. Na alle seksuele frivoliteit van de voorafgaande jaren was de tijd rijp voor films over de gevolgen van de veranderende seksuele moraal. Starting Over is weliswaar niet van hetzelfde kaliber als Kramer vs. Kramer maar Pakula's bitterzoete drama treft op een zelfde wijze de tijdsgeest met de snorloze Burt Reynolds als de belichaming van een groeiende groep toentertijd: gescheiden mannen. Feminist-in-de-dop Candice Bergen ruilt hem in voor een carrière en een minnaar. Vrijgezel Reynolds stort volledig in - voor het eerst in zijn filmcarrière. Hij verhuist, zoekt hulp bij zijn broer en meldt zich aan voor groepstherapie voor gescheiden mannen. De zon breekt pas weer flauwtjes door als schooljuf Jill Clayburgh ten tonele verschijnt maar Reynolds blijft mijmeren over zijn ex. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Dan Wakefield uit 1973.

La Luna

1979 | Drama, Muziek, Experimenteel

Italië​/​​Verenigde Staten 1979. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Jill Clayburgh, Matthew Barry, Tomas Milian, Fred Gwynne en Peter Eyre.

Een operazangeres, nog maar kort weduwe, neemt haar puberzoon mee tijdens een tournee door Italië, waar ze zijn heroïneverslaving ontdekt en beseft hoezeer ze van hem vervreemd is. Haar pogingen om weer contact met hem te krijgen doen incestueus aan. De jongen vlucht en vindt tenslotte zijn echte vader. De van Bertolucci onverwachte en daarom voor velen teleurstellende film combineert Freudiaanse psychoanalyse met barokke opera-dramatiek en losse satirische elementen. Elke afzonderlijke scène heeft meer overtuigingskracht dan het geheel. Scenario van Giuseppe Bertolucci, Clare Peploe en Bernardo Bertolucci. Camerawerk van Vittorio Storaro.

An Unmarried Woman

1978 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1978. Drama van Paul Mazursky. Met o.a. Jill Clayburgh, Alan Bates, Michael Murphy, Cliff Gorman en Kelly Bishop.

Na zestien jaar huwelijk moet Erica (Clayburgh) zich plotseling alleen zien te redden wanneer haar echtgenoot haar verlaat voor een ander. Enigszins gedateerd, maar evengoed geestig feministisch drama over een vrouw die de waarde van onafhankelijkheid ontdekt. Goede hoofdrol van destijds zeer populaire actrice Clayburgh, die in Cannes werd geëerd als beste actrice en een Oscarnominatie ontving. Acteur-regisseur Mazursky (Bob & Carol & Ted & Alice, Enemies a love story), zelf even te zien, werd eveneens genomineerd, zowel voor script als regie. (JvB/VPRO Gids)

Sois belle et tais-toi

1977 | Documentaire

Frankrijk 1977. Documentaire van Delphine Seyrig. Met o.a. Jill Clayburgh, Marie Dubois, Louise Fletcher, Jane Fonda en Cindy Williams.

Een interessante, zij het nogal lang uitgevallen-documentaire waarin Seyrig collega-actrices ondervraagt over het beroep actrice, het ouder worden en de weerslag daarvan op hun carrière, hun houding tegenover de doorgaans mannelijke regisseurs e.d. De meeste ondervraagden reageren spontaan en met een zekere openheid, ook al worden voornamelijk open deuren ingetrapt. Toch boeiend, al was het maar om wille van de aanwezigheid van intrigerende persoonlijkheden als Clark en Steele.

Semi-Tough

1977 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Burt Reynolds, Kris Kristofferson, Jill Clayburgh, Robert Preston en Bert Convy.

Deze luchtige klucht over twee topspelers van het football en hun gemeenschappelijke vriend dwaalt te veel af om rechtstreeks in het doel te schieten, maar heeft toch hele grappige momenten. De charme van Reynolds maakt die fouten dan weer goed. Walter Bernstein bewerkte het boek van Dan Jenkins tot scenario. Charles Rosher jr was de cameraman.

Silver Streak

1976 | Komedie, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Gene Wilder, Jill Clayburgh, Richard Pryor, Patrick McGoohan en Ned Beatty.

Wilder, een jonge uitgever uit Californië, reist per trein naar Chicago. Hij is getuige van een moord op een kunsthistoricus. Niemand wil hem geloven, omdat hij dronken is, behalve de secretaresse van het slachtoffer, Clayburgh en een als FBI-agent vermomde medeplichtige. Al gauw blijkt dat iemand hem uit de weg wil ruimen. Hij maakt kennis met kruimeldief Pryor die hem ongewild zal bijstaan om de moordenaar te ontmaskeren. Slechts gedeeltelijk gelukte Hitchcock-satire met een held die niet kan overtuigen, geholpen door een andere komiek die wat te lang op zich laat wachten. Het scenario van Colin Higgins zou sterker geweest zijn als hij zijn verhaal in de jaren 1930 had gesitueerd. Wilders vertolking roept onvermijdelijk herinneringen op aan Bob Hope. Fotografie van David M. Walsh en de special- effects van Fred Cramer verdienen een bijzondere vermelding.

Griffin and Phoenix: A Love Story

1976 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1976. Romantiek van Daryl Duke. Met o.a. Peter Falk, Jill Clayburgh, John Lehne, Dorothy Tristan en Ben Hammer.

Smartlap van het zuiverste water over twee ten dode opgeschreven mensen die een korte maar hevige relatie aangaan. De hoofdrolspelers doen wat ze kunnen om het huilerige verhaal een beetje niveau te geven.

Gable and Lombard

1976 | Biografie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1976. Biografie van Sidney J. Furie. Met o.a. James Brolin, Jill Clayburgh, Allen Garfield, Red Buttons en Joanne Linville.

Clark Gable (Brolin) en Carole Lombard (Clayburgh) ontmoeten elkaar begin 1930. Aanvankelijk botert het niet tussen hen, maar uiteindelijk ontstaat er een romantische relatie, die echter tot elke prijs geheim gehouden moet worden. Louis B. Mayer (Garfield) vreest dat bekendmaking het einde zou betekenen voor de carrière van beide populaire sterren omdat Gable nog steeds getrouwd is. Zeer geromantiseerde bio-film, die meer dan eens een loopje neemt met de werkelijkheid. Knappe sfeertekening van het vooroorlogse Hollywood, maar oppervlakkige karakters van beide hoofdpersonages. Het script van Barry Sandler zit vol rake dialogen en imiteert onbedoeld de stijl van de grote screwball- komedies van destijds. Fotografie van Jordan S. Cronenweth.

The Art of Crime

1975 | Misdaad

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Richard Irving. Met o.a. Ron Leibman, José Ferrer, David Hedison, Jill Clayburgh en Eugene Roche.

Een antiekhandelaar, een zigeuner, (Leibman) wordt detective om een vriend die van moord is beschuldigd te ontlasten. Naar de roman Gypsy in Amber van Martin Smith. Jammer genoeg is deze tragikomedie wat betreft de zigeunerfolklore te lang en biedt te weinig spanning.

Hustling

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Joseph Sargent. Met o.a. Lee Remick, Jill Clayburgh, Monte Markham, Alex Rocco en Dick O'Neill.

Een droog drama over een prostitutiebende, goed gespeeld door Remick als onderzoekende reporter (à la Gail Sheehy die het boek schreef waarop dit drama was gebaseerd) en Clayburgh die een grimmig portret van een hoer brengt. Om de sensatie gedaan.

The Terminal Man

1974 | Horror, Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1974. Horror van Mike Hodges. Met o.a. George Segal, Joan Hackett, Richard Dysart, Jill Clayburgh en Donald Moffat.

In deze kille, maar boeiende thriller raakt computergeleerde Segal onder invloed van computers in zijn hersenen die hem gewelddadige dingen laten doen. Goed acteerwerk. Naar het boek van Michael Crichton.

The Thief Who Came to Dinner

1973 | Komedie

Verenigde Staten 1973. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Ryan O'Neal, Jacqueline Bisset, Warren Oates, Jill Clayburgh en Charles Cioffi.

Computerspecialist O'Neal besluit het rechte pad te verlaten en zich om te scholen tot een geniale juwelendief. Reeds met zijn eerste kraak oogst hij succes en zoals het echte inbrekers past, laat hij een visitekaartje achter in de vorm van een schaakstuk. Slome komedie, hoewel actiemeester Walter Hill het scenario schreef. Hij liet zich daarvoor duidelijk inspireren door RAFFLES, maar O'Neal bezit niet het charisma van een David Niven, die het personage vertolkte in 1940. Oates heeft de leukste rol en Bisset is de schoonheid van dienst. Clayburgh speelt hier een van haar eerste rollen. Hill baseerde zich op een roman van Terence L. Smith. Fotografie van Philip Lathrop en leuke muziek van Henry Mancini.

The Snoop Sisters

1972 | Mysterie, Komedie

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Leonard Stern. Met o.a. Helen Hayes, Mildred Natwick, Charlie Callas, Jill Clayburgh en Art Carney.

Flink lachen geblazen in een film met twee detectiveschrijfsters die privé-detective worden om de moord op een filmster te onderzoeken en hun neef in de weg lopen die probeert ze er van te weerhouden. Een leuke pilot voor de latere serie. Scenario van de regisseur en Hugh Wheeler. Hertiteld: FEMALE INSTINCT.

Portnoy's Complaint

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Ernest Lehman. Met o.a. Richard Benjamin, Karen Black, Lee Grant, Jack Somack en Jeannie Berlin.

Karen Black's schitterende rol van 'Monkey' gaat tenonder in deze ongelooflijk slechte filmversie van de roman van Philip Roth over de niet bepaald warme relatie tussen een joodse jongen en zijn moeder. Afgrijselijke regie van Lehman, die veel beter is als scenario-schrijver. Gefilmd in Panavision.

The Wedding Party

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van Cynthia Munroe, Brian De Palma, Wilford Leach, C. Munroe en W. Leach. Met o.a. Jill Clayburgh, Charles Pfluger, Valda Satterfield, Raymond McNally en Jennifer Salt.

Een vreemde, banale en vervelende komedie over de gebeurtenissen die voorafgaan aan het huwelijk van Clayburgh en Pfluger. De bruid in spe en haar familie zijn nogal lomp en de bruidegom heeft er hoe langer hoe minder zin in. Zeer zelfbewust geregisseerd, en alleen interessant vanwege de inbreng van De Palma en het debuut op het witte doek van Grayburgh en De Niro (gespeld als DeNero op de titelrol). Opgenomen in 1963 en nauwelijks in roulatie geweest.