Annie M.G. Schmidt (1911-1995): montage en schrijver.
Er zijn 6 films gevonden.

Dikkertje Dap

2017 | Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 2017. Familiefilm van Barbara Bredero. Met o.a. Liam de Vries, Martijn Fischer, Egbert Jan Weeber, Dolores Leeuwin en Medi Broekman.

Nederlands beroemdste kleuterversje van Annie M.G. Schmidt inspireerde maar liefst een hele speelfilm over een jongetje met rode laarsjes voor de regen, dat bevriend is met een giraf. Dikkertje Dap gaat voor het eerst naar school en dat is spannend natuurlijk. Maar waarom mag zijn langnekkige, gevlekte vriend Raf, precies even oud, niet mee? Aandoenlijke film voor de jongste kijkers speelt zich af in een vrolijk gekleurd, multicultureel Nederlands universum waar een blonde kleuter van de nek glijdt van een dier dat kan praten. Onder andere genomineerd voor een Gouden Kalf op het NFF en een Kristallen Beer op het filmfestival van Berlijn.

Wiplala

2014 | Familiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2014. Familiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Géza Weisz, Peter Paul Muller, Sasha Mylanus, Kee Ketelaar en Hans Kesting.

Producent Bos Bros gaat gestaag verder met het verfilmen van het oeuvre van Annie M.G. Schmidt. Haar Wiplala stamt alweer uit 1957 en is behoorlijk gemoderniseerd, zij het minder ingrijpend dan eerder bijvoorbeeld Abeltje. De grote lijnen zijn ongewijzigd: de driekoppige familie Blom wordt door het wezentje Wiplala (Weisz) verkleind tot kabouterlengte en beleeft met hem doldwaze avonturen in Amsterdam. Regisseur Oliehoek (Vet hard, Chez Nous) kan goed uit de voeten met de actie en special effects, maar het drama overtuigt minder. Daardoor ontbreekt het de vermakelijke familiefilm uiteindelijk aan magie.

Pluk van de Petteflet

2004 | Familiefilm, Drama

Nederland 2004. Familiefilm van Ben Sombogaart en Pieter van Rijn. Met o.a. Janieck van de Polder, Suzanne Zuiderwijk, Jack Wouterse, Arjan Ederveen en Hanneke Riemer.

De in Nederland innig beminde creatie van Annie M.G. Schmidt, Pluk, kreeg na de succesvolle Schmidt-verfilmingen Minoes en Abeltje ook een eigen film. Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. In de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt ontmoet hij kleurrijke personages: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar. Het verhaal waarin Pluk helpt de Torteltuin te redden wordt vormgegeven met een inventieve art direction en handpoppetjes.

Ja zuster, nee zuster

2002 | Musical, Komedie

Nederland 2002. Musical van Pieter Kramer. Met o.a. Loes Luca, Tjitske Reidinga, Paul Kooij, Waldemar Torenstra en Paul de Leeuw.

Ja zuster, nee zuster bleek goed getimed in een periode waarin nationaal breed werd verlangd naar vroeger. De gelijknamige tv-serie geschreven door Annie M.G. Schmidt stamt uit de veilige, hoopvolle jaren '60. Productiedesigner Vincent de Pater bouwde de hele Primulastraat uit die serie prachtig studio-achtig na en liet daarmee ieder realisme varen. Dat sluit naadloos aan bij de stijl van regisseur Kramer (Hertenkamp) die zijn uitbundige absurdisme de vrije loop laat, vooral tijdens de klassieke musicalnummers. In Kramers sympathieke Ja zuster-universum is ook plaats voor 'moderne' woorden als breakdancing, homoseksualiteit en buitenlanders.

Minoes

2001 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2001. Jeugdfilm van Vincent Bal. Met o.a. Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Hans Kesting en Olga Zuiderhoek.

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame (Van Houten). Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe (Maassen) helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Er zit ook een tip tussen over de onfrisse zaakjes van schurkachtige industrieel en kattenhater Ellemeet (Bokma). Erg leuke verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalveren voor de film en voor Van Houten.

Abeltje

1998 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 1998. Jeugdfilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Rick van Gastel, Soraya Smith, Victor Löw, Annet Malherbe en Frits Lambrechts.

De ongeveer twaalfjarige Abeltje krijgt een baantje in een warenhuis als liftboy. Hij mag van de bedrijfsleider absoluut niet aan het intrigerende groene knopje in de lift komen. Wie zou zo'n uitdaging kunnen weerstaan? Het jeugdboek van Annie M.G. Schmidt uit 1953 werd door scenarist Burny Bos voorzien van een modern sausje om de film geschikt te maken voor het beoogde jeugdige publiek; Abeltje kreeg een oorringetje en vindt dingen 'vet cool'. Het verhaal heeft niet geleden onder de modernisering: Schmidts fantasie en humor blijven markant aanwezig in deze leuke jeugdfilm.