Thomas Robsahm: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 6 films gevonden.

Dancing Queen

2023 | Familiefilm

Noorwegen 2023. Familiefilm van Aurora Gossé. Met o.a. Liv Elvira Kippersund Larsson, Viljar Knutsen Bjaadal, Anne Marit Jacobsen, Cengiz Al en Anders Baasmo.

Met haar rekentalent, bril en forse postuur is de twaalfjarige Mina bepaald niet het populairste meisje van de basisschool. Als ze zich impulsief opgeeft voor een hiphopdanswedstrijd, is iedereen verrast: kan ze dansen dan? Nee dus, maar Mina wil graag indruk maken op een nieuwe jongen in haar klas. Wanhopig klopt ze aan bij haar oma, een voormalige danseres. Heel charmant, deze Noorse jeugdfilm, vooral vanwege de kwetsbare hoofdrol van Kippersund Larsson. Er zijn wat dramatische wendingen (rond pestgedrag en een overlijden), maar de toon is overwegend lief en luchtig, en het body positivity-thema wordt subtiel gebracht.

a-ha: The Movie

2021 | Documentaire, Biografie, Muziek

Noorwegen​/​​Duitsland 2021. Documentaire van Thomas Robsahm en Aslaug Holm.

Om te beginnen: a-ha: The Movie is geen film, maar een documentaire. Over het – zeker in de jaren tachtig – wereldberoemde Noorse synth-poptrio a-ha. U weet wel: Van het liedje Take on Me, met die leuke videoclip. Bijna veertig jaar later toeren de drie heren nog steeds rond, hebben ze tien albums gemaakt, en inmiddels wel bewezen dat ze meer zijn dan een ‘one hit wonder’. Hoewel... Ook in deze degelijke docu wordt weer uitgebreid stilgestaan bij dat ene nummer. De rest van de tijd zien we vooral hoeveel onmin er is tussen de drie leden, bijna zestigers nu, die desondanks van geen stoppen willen weten.

Hope

2019 | Drama, Romantiek

Noorwegen​/​​Zweden 2019. Drama van Maria Sødahl. Met o.a. Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård, Eirik Hallert, Kristin Voss Hestvold en Einar Økland.

De introverte choreografe Anja (Hovig) en haar flegmatieke partner, theaterproducent Tomas (Skarsgard), zijn beiden hardwerkende ouders. We volgen ze tijdens een turbulente kerst en jaarwisseling, als blijkt dat Anja een onbehandelbare hersentumor heeft. Toch is dit niet het geijkte drama over ziekte en dood, maar een relatiedrama over de imperfectie van het leven, waarbij de dreigende dood de verwaarloosde relatie op scherp zet. Regisseur Sødahl gebruikte haar eigen ervaringen als basis voor deze film, die een verrassend onsentimentele toon aanslaat. Er gebeurt veel, maar dat wordt met vaart en aandacht verteld.

Thelma

2017 | Thriller, Romantiek

Noorwegen​/​​Frankrijk​/​​Denemarken​/​​Zweden 2017. Thriller van Joachim Trier. Met o.a. Eili Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen en Ellen Dorrit Petersen.

Tienerdochter Thelma uit heel gelovig gezin gaat studeren in de grote stad, waar ze – tot haar eigen verbazing – verliefd wordt op medestudente Anja. Die verboden liefde maakt veel los bij de geschrokken Thelma. Onder andere dat ze ontdekt dat ze over superkrachten kan beschikken. Soort filmhuisvariant op Brian De Palma's horrorklassieker Carrie zit vol prachtige beelden en observaties, al vallen de schrikeffecten wat tegen. De regie is van de Noorse Joachim Trier (onder andere Oslo, 31. august en Louder Than Bombs).

Louder Than Bombs

2015 | Drama

Noorwegen​/​​Frankrijk​/​​Denemarken 2015. Drama van Joachim Trier. Met o.a. Jesse Eisenberg, Devin Druid, Isabelle Huppert, Gabriel Byrne en David Strathairn.

Eerste Engelstalige film van de Noorse regisseur Trier (Reprise en Oslo, August 31st) is een subtiel familiedrama over een vader en zijn twee zoons - de een halverwege de twintig en zelf net vader geworden, de ander veertien. Hun levens zijn, twee jaar nadat hun moeder en zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd, nog steeds danig in de war. Sterke acteerprestaties over de hele linie, maar de film is vooral van de jonge Druid als de ongemakkelijke puberzoon, die naast het moeilijk te verwerken verlies van zijn moeder ook nog eens verliefd wordt. Op een cheerleader!

Adjø solidaritet

1985 | Drama

Noorwegen 1985. Drama van Svend Wam en Petter Vennerød. Met o.a. Svein Sturla Hungnes, Knut Husebø, Jorunn Kjellsby, Wenche Foss en Thomas Robsahm.

Ironische, uitdagende film over twee mannen die vroeger links georiënteerd waren en de stempel dragen van mei 1968 maar nu goed betaalde jobs hebben, beiden zijn gescheiden en hun verhoudingen tot hun kinderen, ouders en ex-echtgenotes bereiken een breekpunt. Hun leven wordt getoond in vrijpostige, anarchistische en soms surrealistische beelden. Zij worden gekweld door gebrek aan menselijke solidariteit, de conflicten tussen links en rechts, opduikend fascisme en privatisering in een sociaal democratische samenleving. Een'typische' film van het duo Wam-Vennerød, hun tiende in tien jaar tijd.