Willeke van Ammelrooy (1944): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 79 films gevonden.

Het leven is vurrukkulluk

2017 | Romantiek, Komedie

Nederland 2017. Romantiek van Frans Weisz. Met o.a. Géza Weisz, Reinout Scholten van Aschat, Romy Lauwers, Willeke van Ammelrooy en Tine Joustra.

Al sinds de verschijning van Het leven is vurrukkulluk in 1961 heeft regisseur Weisz geprobeerd Remco Camperts lyrische tijdgeestroman, over een driehoeksverhouding op een lome zondagmiddag in het Vondelpark, te verfilmen. Op 79-jarige leeftijd is het hem eindelijk gelukt, met zoon Géza in een hoofdrol. Het resultaat is een oer-Hollandse, bij vlagen geïnspireerde romcom, waar de liefde voor het boek van afspat. Maar de film is ook een rommeltje. Vooral de halfslachtige keuze voor een hedendaagse setting met personages die zich kleden en gedragen als sixtiesjeugd pakt ongelukkig uit.

Verliefd op Ibiza

2013 | Komedie, Romantiek

Nederland 2013. Komedie van Johan Nijenhuis. Met o.a. Simone Kleinsma, Jim Bakkum, Sanne Vogel, Rick Engelkes en Jan Kooijman.

Romantische komedie à la Costa! die zich afspeelt op zonnig uitgaanseiland Ibiza moet het natuurlijk niet van diepgang hebben, maar kijkt lekker weg dankzij enthousiaste acteurs. Sanne Vogel speelt een verlegen partyplanner die wordt ingehuurd door een populaire voetballer (Kooijman) en zijn verwende verloofde. Engelkes speelt een rocker op leeftijd die jong probeert te blijven. Eromheen optredens van onder meer Willeke van Ammelrooy, Jim Bakkum en Armin van Buuren. Goedgemutste ensemblefilm heeft weinig pretenties en bleek een klapper aan de bioscoopkassa.

Mijn vader is een detective: De wet van drie

2011 | Familiefilm

Nederland 2011. Familiefilm van Will Wissink. Met o.a. Cees Geel, Tara Hetharia, Willeke van Ammelrooy, Tjeerd Melchers en Jasmin Pasteuning.

Detective Max (Geel) wordt benaderd door de veertienjarige Mara, die wil dat hij haar moeder gaat zoeken. De speurtocht leidt naar een hippieachtige kunstenaarskolonie, waar mysterieuze dingen gebeuren: een wegroestende tram begint spontaan te rinkelen als er iemand langsloopt, en Mara's oma (Van Ammelrooy) lijkt wel een heks. Nogal krakkemikkige opvolger van Mijn vader is een detective (2009), met slecht gedoseerde muziek en beroerde effecten. Aardig spel van de ervaren acteurs, de jonge castleden doen hun best. In 2012 verscheen een derde film in de serie.

De hel van '63

2009 | Sportfilm, Drama

Nederland 2009. Sportfilm van Steven de Jong. Met o.a. Cas Jansen, Lourens van den Akker, Chris Zegers, Chantal Janzen en Cees Geel.

Onder de zwaarst mogelijke omstandigheden (min 10 met harde wind) werd in januari 1963 de Elfstedentocht gereden. Regisseur De Jong (De Kameleon-films) brengt een ode aan de 69 schaatsers die de eindstreep haalden - al dan niet met serieus letsel. Melodrama rond gewone mensen (een militair, een boerenzoon, een werkloze arbeider, een verpleegster) die uitgroeien tot nationale helden, heeft een matig scenario, maar ook mooi archiefmateriaal en een aardige blik op de eigenaardige cultuur van het Elfstedenbestuur. Voor de opnamen van winters wit toog men naar Finland.

Bride Flight

2008 | Drama, Historische film

Nederland​/​​Luxemburg 2008. Drama van Ben Sombogaart. Met o.a. Karina Smulders, Elise Schaap, Anna Drijver, Waldemar Torenstra en Pleuni Touw.

Drie jonge vrouwen en een jonge man reizen mee met een KLM-toestel dat meedoet aan de luchtrace in 1953 van Londen naar Nieuw-Zeeland. Ada, Marjorie, Esther en Frank hebben alle schepen achter zich verbrand in Nederland en gaan op zoek naar een nieuwe toekomst aan de andere kant van de wereld. Gedurende een aantal jaar zullen ze elkaar steeds weer tegen het lijf lopen. Succesvol melodrama van regisseur Sombogaart en scenariste Marieke van der Pol (De tweeling), met een mooi production design en een aantrekkelijke cast.

Dennis P.

2007 | Komedie, Romantiek, Misdaad

Nederland 2007. Komedie van Pieter Kuijpers. Met o.a. Edo Brunner, Willeke van Ammelrooy, John Leddy, Nadja Hüpscher en Sjoerd Pleijsier.

De wat sukkelige Dennis P. (Brunner) loopt al een tijdje rond met een crimineel plan. Wanneer hij verliefd wordt op een hoertje (Hüpscher) besluit hij het ook maar uit te voeren. Met een magnetrondoos vol diamanten ter waarde van negen miljoen euro loopt hij domweg de deur uit van het pand van zijn werkgever, een grote diamanthandelaar. Regisseur Kuijpers baseerde zijn film op ware gebeurtenissen. Hij kon niet kiezen of hij een komedie wilde maken, een spannende film of een serieus drama, met als gevolg dat het verhaal tussen geschiedenis en grol blijft steken.

The Lake House

2006 | Romantiek, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 2006. Romantiek van Alejandro Agresti. Met o.a. Sandra Bullock, Keanu Reeves, Christopher Plummer, Willeke van Ammelrooy en Ebon Moss-Bachrach.

In het Hollywooddebuut van de Argentijnse regisseur Alejandro Agresti, winnaar van het Gouden Kalf in 1998 en 2002, spelen Keanu Reeves en Sandra Bullock een verliefde architect en dokter, die maar niet bij elkaar kunnen komen. De reden? Hij leeft in 2004, en zij in 2006. Met The Lake House geeft Agresti wat zijn opdrachtgevers van hem wensten: bekende acteurs mogen grote sentimenten uitspelen, om te laten zien dat ze meer in huis hebben dan het plaatsen van oneliners. Veel larmoyante metaforen en dichtgesmeerde symboliek. De film haalt het niet bij Agresti's eerdere werk.

Suske en Wiske: De duistere diamant

2004 | Familiefilm, Avonturenfilm

België​/​​Duitsland 2004. Familiefilm van Rudi Van Den Bossche. Met o.a. Joeri Busschots, Céline Verbeeck, Peter Van den Begin, Dirk Roofthooft en Stany Crets.

Heel vreemd: tante Sidonia die gespeeld wordt door een man. Het is een van de merkwaardige keuzes die Suske en Wiske en de Duistere Diamant minder geschikt maken als jeugdsentiment. Volwassenen kunnen beter de stripboeken op zolder afstoffen. Voor kinderen tot een jaar of tien is hij heel geschikt. Onze helden zijn op vakantie als tante door een magisch medaillon wordt behekst. Gelukkig kunnen ze met de teletijdmachine naar de middeleeuwen om de zaken recht te zetten.

Lulu

2004 | Drama, Romantiek

Nederland 2004. Drama van Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs. Met o.a. Titus Muizelaar, Vlatka Simac, Georgina Verbaan en Willeke van Ammelrooy.

De welgestelde uitgever Leon Mortier raakt verslingerd aan de verleidelijke en ongrijpbare Lulu. Niet alleen Leon, maar ook zijn broer, zoon en vrienden vallen willoos ten prooi aan Lulu's aantrekkingskracht, met desastreuze gevolgen.

De schippers van de Kameleon

2003 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2003. Jeugdfilm van Steven de Jong en Marc Willard. Met o.a. Jos van der Donk, Maarten Spanjer, Koen van der Donk, Peter Tuinman en Saar Koningsberger.

In de lawine aan nostalgische jeugdliteratuurverfilmingen kon een bewerking van De Kameleon natuurlijk niet ontbreken. Wie kent nu níet de boeken rond de Friese tweeling Hielke en Sietse, die avonturen beleven met hun gekleurde boot? Steven de Jong (die zelf als de vader van de jongens graag zijn spierballen laat zien) stapt ontspannen terug in de tijd en levert een jeugdavontuur af met deftige dames die zich boos maken over was op zondag, heuse nozems, een enge windhoos en dolle achtervolgingen te water. Oubollig en charmant tegelijk.

De Verlossing

2001 | Drama, Fantasy

België 2001. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Gilda De Bal, Jan Decleir, Elke Dom, Willeke van Ammelrooy en Amin Hagouchi.

Romancier, dichter en toneelschrijver Hugo Claus verfilmde met De Verlossing zijn eigen toneelstuk uit 1996, een beklemmende schets van een gezin rond een sterfbed. De oudere Oscar (Decleir) is een stugge antiekscharrelaar, zijn vrouw Magda (De Bal) is ernstig ziek, hoewel ons niet helemaal duidelijk is waaraan ze lijdt. Om hen heen cirkelen hun volwassen, wat verlopen zoon en een ogenschijnlijk verder van de boom gevallen dochter. Maar de levens van de jongeren representeren nauwelijks meer hoop, toekomst of levenslust dan die van hun ouders. In fraai geënsceneerde scènes binnenshuis weet Claus de kijker mee te zuigen in een wereld waaraan je zo snel mogelijk weer wilt ontsnappen. Dat wil niet zeggen dat de film over de hele linie overtuigt. De voice-over van Magda die in visioenen haar zuster (Willeke van Ammelrooy) ziet en haar eigen begrafenis becommentarieert, is een nogal hoekig stijlmiddel. De Verlossing doet je verlangen het toneelstuk eens te mogen zien.

Mariken

2000 | Avonturenfilm, Jeugdfilm, Fantasy, Historische film, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​België 2000. Avonturenfilm van André van Duren. Met o.a. Laurien Van den Broeck, Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Kim van Kooten en Johanna ter Steege.

Het weesmeisje Mariken (Van den Broeck) groeit, afgezonderd van de bewoonde wereld, op bij de oude zonderling Archibald (Decleir). Als op een dag hun geit sterft, besluit Mariken naar de jaarmarkt te reizen om een nieuwe te kopen. Het wordt een avontuurlijke tocht. Zelf vond schrijver Peter van Gestel zijn kinderboek Mariken 'eigenlijk onverfilmbaar', omdat het meeste zich afspeelt in de hoofden van de personages. Toch werd Mariken een uitstekende jeugdfilm, mede dankzij sterke bijrollen van onder andere Willeke van Ammelrooy, Kim van Kooten, Johanna ter Steege en Ramsey Nasr.

Lijmen/Het been

2000 | Drama, Komedie

België​/​​Nederland 2000. Drama van Robbe De Hert. Met o.a. Mike Verdrengh, Koen De Bouw, Willeke van Ammelrooy, Sylvia Kristel en Lou Landré.

Tikje verpolitiekte, toch redelijk boekgetrouwe, zelfs wat plichtmatige Elsschotverfilming Lijmen/Het been over ambitie en schuldgevoel aan de hand van een prachtverhaal over gebakken lucht en hoe het aan de man te brengen. Met Mike Verdrengh als Boorman, directeur van het niet bestaande 'Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen' en de talentvolle Koen De Bouw als zijn kersverse secretaris Laarmans. Willeke van Ammelrooy won een Gouden Kalf met haar rol van de goedgelovige mevrouw Lauwereyssen, de vrouw met het gezwollen (later houten) been.

De Omweg

2000 | Biografie, Drama

Nederland 2000. Biografie van Frouke Fokkema. Met o.a. Jan Decleir, Willeke van Ammelrooy, Peer Mascini, Thom Hoffman en Thom Bissmeier.

Van den Dop speelt de geitenhoedster Joanna. Na een miskraam te hebben gehad en haar grote liefde te hebben verloren, besluit Joanna te verhuizen naar de Pyreneeën en daar in te trekken bij een kennis. Ze besluit echter wel eerst een stop te maken in Oostenrijk, waar schrijver Thomas Bernhard (Bissmeier) woont. Joanna herkent zichzelf in zijn boeken en meent in hem een zielsverwant te hebben gevonden. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Frouke Fokkema. Zij is in haar jonge jaren zelf naar Oostenrijk vertrokken en heeft daar een half jaar met Bernhard samengeleefd.

De greep van de staat - De panter en de pissebed

1998 |

Nederland 1998. Gerrard Verhage. Met o.a. Malka de Beer, Thom Hoffman, Edda Barends, Wilbert Bank en Marcel Hensema.

Van den Dop speelt de geitenhoedster Joanna. Na een miskraam te hebben gehad en haar grote liefde te hebben verloren, besluit Joanna te verhuizen naar de Pyreneeën en daar in te trekken bij een kennis. Ze besluit echter wel eerst een stop te maken in Oostenrijk, waar schrijver Thomas Bernhard (Bissmeier) woont. Joanna herkent zichzelf in zijn boeken en meent in hem een zielsverwant te hebben gevonden. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Frouke Fokkema. Zij is in haar jonge jaren zelf naar Oostenrijk vertrokken en heeft daar een half jaar met Bernhard samengeleefd.

De Panter en de Pissebed

1998 | Thriller

Nederland 1998. Thriller van Gerrard Verhage. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Tom Jansen, Bert Luppes, Mies de Heer en Thom Hoffman.

Van den Dop speelt de geitenhoedster Joanna. Na een miskraam te hebben gehad en haar grote liefde te hebben verloren, besluit Joanna te verhuizen naar de Pyreneeën en daar in te trekken bij een kennis. Ze besluit echter wel eerst een stop te maken in Oostenrijk, waar schrijver Thomas Bernhard (Bissmeier) woont. Joanna herkent zichzelf in zijn boeken en meent in hem een zielsverwant te hebben gevonden. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Frouke Fokkema. Zij is in haar jonge jaren zelf naar Oostenrijk vertrokken en heeft daar een half jaar met Bernhard samengeleefd.

Mijn Franse tante Gazeuse

1997 | Familiefilm, Komedie

Nederland 1997. Familiefilm van Ben Sombogaart en Joram Lürsen. Met o.a. Afroditi Piteni Bijker, Caroline van Gastel, Boris Stoïkoff, Walter Crommelin en Hanneke Riemer.

In de keurig nette gemeente Droogbaak wordt een netheidswedstrijd georganiseerd. Juist op dat moment komen Katootjes eigenzinnige tante Gazeuse en haar oom, een uitvinder, op bezoek. Van Rust, Reinheid en Regelmaat, de pijlers onder Droogbaak, is dan al gauw geen sprake meer. Jeugdfilm naar de gelijknamige televisieserie heeft geestige momenten. Maar de verbale grapjes rond ouderwetse Nederlandse uitdrukkingen zijn niet aan alle (jonge) kijkers besteed.

Eine kleine Nachtmerrie

1997 | Familiefilm

Nederland 1997. Familiefilm van Ate de Jong. Met o.a. Joost Prinsen, Antonie Kamerling, Manouk van der Meulen, Peter Jan Rens en Jac Goderie.

In de keurig nette gemeente Droogbaak wordt een netheidswedstrijd georganiseerd. Juist op dat moment komen Katootjes eigenzinnige tante Gazeuse en haar oom, een uitvinder, op bezoek. Van Rust, Reinheid en Regelmaat, de pijlers onder Droogbaak, is dan al gauw geen sprake meer. Jeugdfilm naar de gelijknamige televisieserie heeft geestige momenten. Maar de verbale grapjes rond ouderwetse Nederlandse uitdrukkingen zijn niet aan alle (jonge) kijkers besteed.

Antonia

1995 | Drama, Komedie

Nederland​/​​België​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Els Dottermans, Marina de Graaf en Wimie Wilhelm.

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

De vlinder tilt de kat op

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Willeke van Ammelrooy. Met o.a. Arjan Kindermans, Marjolein Beumer, Rik Launspach, Josée Ruyter en Jules Croiset.

Na een reeks interessante korte films debuteerde Van Ammelrooy op haar vijftigste met een dijk van een lange speelfilm over een driehoeksverhouding. Linda en de broers David en Anton trekken sinds hun prille jeugd met elkaar op. David en Linda worden verliefd op elkaar, maar dan ontdekt David dat hij multiple sclerose heeft. Hij laat een briefje achter voor zijn vrouw en verdwijnt voor lange tijd, richting Nepal. Tien jaar later komt het trio opnieuw samen en blijkt David vader te zijn, van het inmiddels tien-jarige zoontje van Linda. Van Ammelrooy werkte, met vallen en opstaan, tien jaar aan deze film, waarvoor het verhaal Een ongewenst verlangen van Tom Pauka de aanleiding was. Het oorspronkelijke gegeven werd helemaal herschreven door het trio Carel Donck, Sander Vos en Van Ammelrooy zelf. Beumer is voortreffelijk als volhardende, moedige en trouwe vrouw. Kindermans geeft ontroerend gestalte aan een M.S.-patiënt.

Alleen maar vrienden

1992 | Drama

Nederland 1992. Drama van Alejandro Agresti. Met o.a. Pieter Lutz, Willeke van Ammelrooy, Chaim Levano, Truus te Selle en Jaap Hoogstra.

Bejaarde, zieke Lutz ontmoet bij toeval een niet meer zo jonge, ook vereenzaamde van Ammelrooy. Zij gaan samen iets drinken en spoedig bloeit iets moois tussen hen. Maar tot meer dan wat bejaardengelul over kwaaltjes, ex-echtgenoot, de bij van Ammelrooy inwonende verbitterde zus Te Selle komt het niet. De interessantste figuur in dit schimmenspel is nog de schaakvriend van Lutz, Levano. De finale is onvoorstelbaar onwaarachtig en typisch Agresti: Lutz gaat zijn spaarcentjes van de bank halen, niet om met van Ammelrooy naar het zonnige Zuiden te trekken, maar om - vermomd als rolstoelpati[KA3]ent - in Rotterdam het Shellgebouw op te blazen. Zielig geleuter en jammer voor het acteertalent van Lutz, van Ammelrooy (nog net te jong voor haar rol) en Levano.

A Lonely Race

1992 |

1992. Alejandro Agresti. Met o.a. Truus te Selle, Chaim Levano, Willeke van Ammelrooy en Pieter Lutz.

Bejaarde, zieke Lutz ontmoet bij toeval een niet meer zo jonge, ook vereenzaamde van Ammelrooy. Zij gaan samen iets drinken en spoedig bloeit iets moois tussen hen. Maar tot meer dan wat bejaardengelul over kwaaltjes, ex-echtgenoot, de bij van Ammelrooy inwonende verbitterde zus Te Selle komt het niet. De interessantste figuur in dit schimmenspel is nog de schaakvriend van Lutz, Levano. De finale is onvoorstelbaar onwaarachtig en typisch Agresti: Lutz gaat zijn spaarcentjes van de bank halen, niet om met van Ammelrooy naar het zonnige Zuiden te trekken, maar om - vermomd als rolstoelpati[KA3]ent - in Rotterdam het Shellgebouw op te blazen. Zielig geleuter en jammer voor het acteertalent van Lutz, van Ammelrooy (nog net te jong voor haar rol) en Levano.

Sahara Sandwich

1991 | Thriller, Korte film, Drama, Experimenteel

Nederland 1991. Thriller van Paul Ruven. Met o.a. Jeroen Krabbé, Amanda Reddington, Willeke van Ammelrooy, Roy Ward en Kayla Nera.

Eerste speelfilm van de getalenteerde Ruven na zijn DE TRANEN VAN MARIA MACHITA, waarmee hij afstudeerde aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, werd in een mum van tijd een thriller-achtige cultfilm. Een psychiater analyseert zonder moeilijkheden de problemen van zijn pati[KA3]enten maar is zelf niet in staat zijn persoonlijke problematiek op te lossen. Hij wordt bovendien verdacht van de verdwijning van drie vrouwen. Een duidelijke ode aan de film noir en de B-films uit Hollywood uit de periode 1940-1950. Mooi voorbeeld van minimale film: in nauwelijks drie dagen ingeblikt (door Argentijnse Nederlander Alejandro Agresti). Ruven schreef zelf het scenario.

Koko Flanel

1990 | Komedie, Romantiek

België​/​​Frankrijk 1990. Komedie van Stijn Coninx en Jef Van De Water. Met o.a. Urbanus, Bea Van Der Maat, Willeke van Ammelrooy, Herbert Flack en Jan Decleir.

Op zijn sterfbed geeft zijn vader Placide (Urbanus) de opdracht om een vrouw te vinden. Lastig, want Placide wil alleen een knappe, om kinderen te krijgen die er nog enigszins acceptabel uitzien. Na het succes van Hector kon een vervolgfilm met de Belgische komiek Urbanus niet uitblijven. Hij werd een tikje flauw, maar allez. Regisseur Coninx (Daens, Soeur Sourire) was zeer te spreken over de muziek van Dirk Brossé: 'Die zit als 't flanelleke van Koko. Het spant als het nodig is, 't is lekker warm, 't is uit degelijk materiaal gemaakt en het is zalig om te dragen.'

Hoogtevrees

1988 | Drama

België 1988. Drama van Vincent Rouffaer. Met o.a. Daan Hugaert, Sien Eggers, Jean-Jacques Tamba, Charles Lodi en Roger Bolders.

Hugaert is een zwakkeling en lafaard die de veertig nadert en een boek wil schrijven om zijn mislukte leven zin te geven. Het moet gesitueerd zijn in het wereldje dat hem bekend is: bouwvakkers, die met hem wegens zijn hoogtevrees de spot drijven. Wanneer een collega sterft door zijn schuld is zijn psychische ondergang totaal. Goede sfeer en sterke vertolkingen.

Once Upon A Time

1987 |

Nederland 1987. Willeke van Ammelrooy.

Hugaert is een zwakkeling en lafaard die de veertig nadert en een boek wil schrijven om zijn mislukte leven zin te geven. Het moet gesitueerd zijn in het wereldje dat hem bekend is: bouwvakkers, die met hem wegens zijn hoogtevrees de spot drijven. Wanneer een collega sterft door zijn schuld is zijn psychische ondergang totaal. Goede sfeer en sterke vertolkingen.

Erfelijkheid nu

1987 |

Nederland 1987. Willeke van Ammelrooy.

Hugaert is een zwakkeling en lafaard die de veertig nadert en een boek wil schrijven om zijn mislukte leven zin te geven. Het moet gesitueerd zijn in het wereldje dat hem bekend is: bouwvakkers, die met hem wegens zijn hoogtevrees de spot drijven. Wanneer een collega sterft door zijn schuld is zijn psychische ondergang totaal. Goede sfeer en sterke vertolkingen.

Op Hoop van Zegen

1986 | Drama

Nederland 1986. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Danny de Munk, Kitty Courbois, Rijk de Gooyer, Renée Soutendijk en Huub Stapel.

Een heuse all star cast, met Kitty Courbois als een klassieke Kniertje, en Danny de Munk in de (centrale) rol van haar vijftienjarige zoon Barend. Regisseur Pieters en zijn scenariste Karin Loomans hadden weinig boodschap aan het sociaal-realisme van Heijermans; de scherpe kantjes van het verhaal werden zorgvuldig bijgeslepen. Barend en redersdochter Clementine (Tamar van den Dop) mogen in de film zelfs een romance beginnen. Onvermijdelijk hoogtepunt is de ondergang van de gammele schuit 'Hoop', een scène die werd opgenomen in de Londense Pinewoodstudio's. Het mocht wat kosten, deze (vijfde) verfilming van 'Op Hoop van Zegen'. Beroerd dat de opbrengst tegenviel.

Opoe is op bezoek

1985 |

Nederland 1985. Willeke van Ammelrooy.

Een heuse all star cast, met Kitty Courbois als een klassieke Kniertje, en Danny de Munk in de (centrale) rol van haar vijftienjarige zoon Barend. Regisseur Pieters en zijn scenariste Karin Loomans hadden weinig boodschap aan het sociaal-realisme van Heijermans; de scherpe kantjes van het verhaal werden zorgvuldig bijgeslepen. Barend en redersdochter Clementine (Tamar van den Dop) mogen in de film zelfs een romance beginnen. Onvermijdelijk hoogtepunt is de ondergang van de gammele schuit 'Hoop', een scène die werd opgenomen in de Londense Pinewoodstudio's. Het mocht wat kosten, deze (vijfde) verfilming van 'Op Hoop van Zegen'. Beroerd dat de opbrengst tegenviel.

Moeder en vader tegelijk

1985 |

Nederland 1985. Willeke van Ammelrooy.

Een heuse all star cast, met Kitty Courbois als een klassieke Kniertje, en Danny de Munk in de (centrale) rol van haar vijftienjarige zoon Barend. Regisseur Pieters en zijn scenariste Karin Loomans hadden weinig boodschap aan het sociaal-realisme van Heijermans; de scherpe kantjes van het verhaal werden zorgvuldig bijgeslepen. Barend en redersdochter Clementine (Tamar van den Dop) mogen in de film zelfs een romance beginnen. Onvermijdelijk hoogtepunt is de ondergang van de gammele schuit 'Hoop', een scène die werd opgenomen in de Londense Pinewoodstudio's. Het mocht wat kosten, deze (vijfde) verfilming van 'Op Hoop van Zegen'. Beroerd dat de opbrengst tegenviel.

André schafft sie alle

1985 | Komedie, Misdaad, Actiefilm

Duitsland 1985. Komedie van Peter Fratzscher en André Fratzscher. Met o.a. Maja Maranow, Peter Behrens, Dolores Schmidinger, Willeke van Ammelrooy en Dolores Schmiding.

In het middelpunt van deze middelmatige aktie-komedie staat André, succesvol karateleraar en geliefd bij de vrouwen. Door een bankoverval probeert hij - tevergeefs - financieel onafhankelijk van zijn vriendinnen te worden.

Man/vrouw verdeling in het gezin

1984 |

Nederland 1984. Willeke van Ammelrooy.

In het middelpunt van deze middelmatige aktie-komedie staat André, succesvol karateleraar en geliefd bij de vrouwen. Door een bankoverval probeert hij - tevergeefs - financieel onafhankelijk van zijn vriendinnen te worden.

Feest?

1984 |

Nederland 1984. Willeke van Ammelrooy. Met o.a. Loes van den Bogaert, Niels Croiset, Bas Uterwijk, Josien Uterwijk en Hans Croiset.

In het middelpunt van deze middelmatige aktie-komedie staat André, succesvol karateleraar en geliefd bij de vrouwen. Door een bankoverval probeert hij - tevergeefs - financieel onafhankelijk van zijn vriendinnen te worden.

Ciske de Rat

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy, Herman van Veen, Willem Nijholt en Peter Faber.

Deze absolute kaskraker (meer dan twee miljoen bioscoopbezoekers) betekende de doorbraak van musicalster Danny de Munk, die hier als Amsterdams schoffie de evergreen 'Ik voel me zo verdomd alleen' (geschreven door Karin Loomans en Herman van Veen) meesterlijk ten gehore brengt. Verfilming van het gelijknamige boek van Piet Bakker speelt zich af in de crisisjaren. Het perspectief van de film is gelukkig niet dat van de narrige onderwijzer, maar van Ciske, die na de dood van zijn moeder in een tuchthuis belandt. Het camerawerk is van Frans Bromet. In de gelijknamige musical speelde De Munk later de volwassen Ciske.

Begeleiding na miskraam

1984 |

Nederland 1984. Willeke van Ammelrooy.

Deze absolute kaskraker (meer dan twee miljoen bioscoopbezoekers) betekende de doorbraak van musicalster Danny de Munk, die hier als Amsterdams schoffie de evergreen 'Ik voel me zo verdomd alleen' (geschreven door Karin Loomans en Herman van Veen) meesterlijk ten gehore brengt. Verfilming van het gelijknamige boek van Piet Bakker speelt zich af in de crisisjaren. Het perspectief van de film is gelukkig niet dat van de narrige onderwijzer, maar van Ciske, die na de dood van zijn moeder in een tuchthuis belandt. Het camerawerk is van Frans Bromet. In de gelijknamige musical speelde De Munk later de volwassen Ciske.

Tony

1983 | Drama, Romantiek

België​/​​Nederland 1983. Drama van Eimert Kruidhof. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Dirk Opstaele, Georgette Hagendoorn, Jo Röpcke en Doris van Caneghem.

Opstaele speelde als twaalfjarige een rolletje in een film. Hij was het zoontje van een getrouwde man die een verhouding begon met de ambitieuse actrice van Ammelrooy. Tien jaar later ziet Opstaele van Ammelrooy terug, zij worden verliefd op elkaar, en tot groot ongenoegen van zijn ouders trekt hij bij haar in. Hun 'zuivere' liefde blijkt niet bestand tegen de druk van hun omgeving en de verplichtingen die van Ammelrooy's carrière meebrengt.

Op volle zee

1983 |

Nederland​/​​Frankrijk 1983. Edgardo Cozarinsky. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Armand Perrenet, Christina Hoving en Andrzej Seweryn.

Opstaele speelde als twaalfjarige een rolletje in een film. Hij was het zoontje van een getrouwde man die een verhouding begon met de ambitieuse actrice van Ammelrooy. Tien jaar later ziet Opstaele van Ammelrooy terug, zij worden verliefd op elkaar, en tot groot ongenoegen van zijn ouders trekt hij bij haar in. Hun 'zuivere' liefde blijkt niet bestand tegen de druk van hun omgeving en de verplichtingen die van Ammelrooy's carrière meebrengt.

Langdurig ziek en thuis verzorgd worden

1983 |

Nederland 1983. Willeke van Ammelrooy.

Opstaele speelde als twaalfjarige een rolletje in een film. Hij was het zoontje van een getrouwde man die een verhouding begon met de ambitieuse actrice van Ammelrooy. Tien jaar later ziet Opstaele van Ammelrooy terug, zij worden verliefd op elkaar, en tot groot ongenoegen van zijn ouders trekt hij bij haar in. Hun 'zuivere' liefde blijkt niet bestand tegen de druk van hun omgeving en de verplichtingen die van Ammelrooy's carrière meebrengt.

De lift

1983 | Horror, Mysterie, Thriller

Nederland 1983. Horror van Dick Maas. Met o.a. Huub Stapel, Ab Abspoel, Willeke van Ammelrooy, Kees Prins en Peer Mascini.

Voordat Spielberg doorbrak met Jaws maakte hij de lowbudgetfilm Duel, over een man die wordt achtervolgd door een demonische vrachtwagen. De lift, de eerste grote film van Dick Maas, is op vele manieren verwant met het vroege werk van Spielberg. De lift gaat over de subjectieve angst (zie Jaws) voor machines (zie Duel) en is met ­uiterst simpele middelen een zeer ­effectieve horrorfilm. De guillotine-­eigenschap van de lift wordt vakkundig spaarzaam gebruikt: het is de dodelijke potentie van de denkende machine die de film tergend spannend houdt. In 2001 probeerde Maas de Amerikaanse bioscoopgangers te verleiden met de nagenoeg identieke film Down.

Maya

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Emanuel Boeck en E. Boeck. Met o.a. Annelies Knoop, Erik Koningsberger, Bert Stegeman, Jan Venema en Hans van der Laarse.

Een intelligente vrouw wendt zich na teleurstellingen tot een sekte. In korte tijd wordt getoond hoe ze toetreedt, haar twijfels overwint, een belangrijke positie binnen de sekte inneemt en hoe ze zich uiteindelijk realiseert dat het slechts een vlucht is. De materie is te complex voor een film van 90 minuten, ondanks de goede vertolkingen.

Het Dak van de walvis

1982 | Experimenteel

Nederland 1982. Experimenteel van Raoul Ruiz. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jean Badin, Fernando Bordeu, Amber de Grauw en Herbert Curiël.

Een fabel over Chileense onderdrukking, gefilmd in een Hollands polderlandschap. Willeke (beeldschoon door cameraman Henri Alekan vastgelegd) is de vrouw van een volkenkundige die contact zoekt met twee indianen op Vuurland (met prima rol van Curiël als een van hen). Als aan het slot van de film de indianen eindelijk 'geciviliseerd' lijken, is het nog maar de vraag, wie daarmee wie gefopt heeft. Een vrolijke reeks niet al te gemakkelijke allegorieën in een van de minder sterke films van de boeiende Chileen Ruíz.

Begeleiding na borstamputatie

1982 |

Nederland 1982. Willeke van Ammelrooy.

Een fabel over Chileense onderdrukking, gefilmd in een Hollands polderlandschap. Willeke (beeldschoon door cameraman Henri Alekan vastgelegd) is de vrouw van een volkenkundige die contact zoekt met twee indianen op Vuurland (met prima rol van Curiël als een van hen). Als aan het slot van de film de indianen eindelijk 'geciviliseerd' lijken, is het nog maar de vraag, wie daarmee wie gefopt heeft. Een vrolijke reeks niet al te gemakkelijke allegorieën in een van de minder sterke films van de boeiende Chileen Ruíz.

Een vlucht regenwulpen

1981 | Komedie, Drama

Nederland 1981. Komedie van Ate de Jong. Met o.a. Jeroen Krabbé, Marijke Merckens, Henriëtte Tol, Claire Wauthion en Huib Rooymans.

Verlegen bioloog met trekjes van zijn geestelijk vader krijgt van stoere alter ego opdracht binnen een week een vrouw te versieren. Krabbé kwijt zich kranig van zijn dubbelrol. Je vraagt je alleen af waarom hij als stoethaspel zoveel moeite moet doen om aan de vrouw te komen. Onhandigheid is juist charmant en zo'n rare houtje-touwtje-jas trekken ze wel uit. Daar heb je geen alter ego bij nodig. Het macho gedroom over dé ideale vrouw werd door regisseur De Jong alleraardigst in beeld gebracht, maar feministes konden er niet vrolijk van worden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Maarten 't Hart.

Grijpstra & De Gier

1979 | Misdaad, Thriller, Komedie

Nederland 1979. Misdaad van Wim Verstappen. Met o.a. Rijk de Gooyer, Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Donald Jones en Marina de Graaf.

Naar het boek 'Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen' van Janwillem van de Wetering. Rijk de Gooyer en Rutger Hauer spelen het politieduo uit de titel precies volgens het boekje: als twee oer-Hollandse, eigenzinnige maar perfect op elkaar ingespeelde types. Die twee kan je dus om een boodschap sturen. Met hun krappe Kevertje crossen ze door Amsterdam en lossen als het zo uitkomt de nodige moordzaken op. Acht jaar later draaide Verstappen nog een film rond Van de Weterings politieduo. Toen gingen De Gooyer en Peter Faber (die Hauer verving) de stad uit en op Friesland aan.

Het Verloren Paradijs

1978 | Drama

België 1978. Drama van Harry Kümel. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Van Den Berghe, Bert André, Stephen Windross en Gella Allaert.

Kümel maakt steeds films die de moeite waard zijn, al haalt dit verhaal over een landgoedeigenaar die een snelweg liever dwars door een dorp dan door zijn park ziet aangelegd, het niet bij MALPERTUIS en MONSIEUR HAWARDEN. Van Ammelrooy heeft een prima rol.

Doodzonde

1978 | Drama

Nederland 1978. Drama van René van Nie. Met o.a. Cor van Rijn, Chris Lomme, Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir en Renée Soutendijk.

Een misser vol flair van Ren[KA1]e van Nie: in prachtig monochroom (camera Mat van Hensbergen) worden historische beelden gegeven uit een mijnwerkersstreek van meer dan een generatie geleden. Daar doorheen wordt het in kleuren verfilmde verhaal verteld van een kunstenaar die meedoet in een actiegroep voor 't behoud van een oud kerkje; alles eindigt met dik aangezette surrealistische scènes. Een onuitgewerkte afrekening van Van Nie met zijn rijke roomse verleden.

De Mantel der Liefde

1978 | Drama

Nederland 1978. Drama van Adriaan Ditvoorst. Met o.a. Hans Croiset, Jules Croiset, Rijk de Gooyer, Sylvia de Leur en Siem Vroom.

Met grote woede smijt Ditvoorst zijn zwartgallige visie over tweeduizend jaar christelijke beschaving op het doek in een soms reutelende, soms uiterst doeltreffende aanval op het kleinburgerdom in Pasoliniaanse trant. Mozes en Jezus doen in acht hoofdstukken een onderzoek naar wat er van de Tien Geboden terechtkwam.

Rust

1977 |

Nederland 1977. Willeke van Ammelrooy.

Met grote woede smijt Ditvoorst zijn zwartgallige visie over tweeduizend jaar christelijke beschaving op het doek in een soms reutelende, soms uiterst doeltreffende aanval op het kleinburgerdom in Pasoliniaanse trant. Mozes en Jezus doen in acht hoofdstukken een onderzoek naar wat er van de Tien Geboden terechtkwam.

De komst van Joachim Stiller

1977 | Mysterie, Komedie, Romantiek

België 1977. Mysterie van Harry Kümel. Met o.a. Hugo Metsers, Dora van der Groen, Gaston Vandermeulen, Anton Peters en Jan Remmelts.

Een journalist wordt geobsedeerd door de mysterieuze figuur Joachim Stiller. Dankzij hem ontdekt hij evenwel een ander, veel echter leven, en evenzeer de ware liefde. Aldus het thema van deze schitterende expressionistische roman van de Vlaamse schrijver Hubert Lampo (1960). Zoals dikwijls (MALPERTUIS) vervalt deze cineast tot gezwollenheid en kan hij amper vat krijgen op een interessant werk, dat overigens te lang is voor de beeldbuis.

Wan Pipel

1976 | Drama

Suriname​/​​Nederland 1976. Drama van Pim de la Parra. Met o.a. Borger Breeveld, Willeke van Ammelrooy, Diana Gangaron Panday, Otto Sterman en Emanuel van Gonter.

De creoolse economiestudent Roy (Breeveld) keert na vijf jaar terug naar Suriname, omdat zijn moeder op sterven ligt. Daar raakt hij er steeds sterker van overtuigd dat hij thuishoort in zijn geboorteland. Een dappere, warme poging van De la Parra om iets over zichzelf en zijn Surinamerschap te vertellen met een goede, overtuigende rol van Breeveld, en een verrassende Gangaron Panday als de Hindoestaanse Rubia. In 1976 werd Wan Pipel in Nederland matig ontvangen, maar in Suriname wordt de 'eerste Surinaamse film over Suriname' gezien als klassieker.

L'arrière-train sifflera trois fois

1976 | Erotiek, Komedie

Frankrijk 1976. Erotiek van Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Jean-Marie Pallardy, Jean Luisi, Véra Belmont, Willeke van Ammelrooy en Alice Garno.

Een 'hard-core' westernparodie, waarin naast elkaar Calmetic Jane, de Daltines en John Kayket meedoen. De humor bevindt zich op hetzelfde niveau als de ondertiteling en de titel is een verwijzing naar THE LAST TRAIN FROM GUN HILL van John Sturges uit 1959. En daarmee is alles gezegd...

It's Me

1976 | Drama, Experimenteel

Nederland 1976. Drama van Frans Zwartjes.

Een van de beste acteerprestaties van Van Ammelrooy met voortreffelijk camerawerk van Mat van Hensbergen, een puntgave montage van Wouter Snip en (te) soepele muziek van Lodewijk de Boer en Zwartjes zelf. Het gegeven is simpel. Een actrice krijgt een aanbod en moet een uur later telefonisch haar beslissing meedelen. Oppervlakkig gezien lijkt de film een afrekening met Zwartjes' vorige undergroundfilms, maar wie kijkt, weet beter.

Règlement de femmes à O.Q. Corall

1975 | Erotiek

Frankrijk​/​​België 1975. Erotiek van Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Gilbert Servien, Jean-Claude Strohm, Jean Luisi, Jacques Insermini en Gilda Arancio.

Onder de titel, die geacht wordt gevat over te komen, gaat een beklagenswaardige kopie van een beroemde Amerikaanse film schuil, waarin de elementen seks en bloed duchtig gemengd worden. Het verhaal speelt zich in 1856 in een westernstadje af dat deze keer gewoon in de omgeving van Marseille ligt. Wat de maker van deze film betreft, kunnen we hooguit René Prédal citeren: 'Hij maakte al porno voordat de X-keuring bestond en is dat sindsdien blijven doen'. Deze verschrikkelijk debiele film is ook bekend onder de titel REGLEMENT DE COMPTES A O.Q. CORALL.

Quand le loup...

1975 |

België 1975. Carlos Binsztok. Met o.a. Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy.

Onder de titel, die geacht wordt gevat over te komen, gaat een beklagenswaardige kopie van een beroemde Amerikaanse film schuil, waarin de elementen seks en bloed duchtig gemengd worden. Het verhaal speelt zich in 1856 in een westernstadje af dat deze keer gewoon in de omgeving van Marseille ligt. Wat de maker van deze film betreft, kunnen we hooguit René Prédal citeren: 'Hij maakte al porno voordat de X-keuring bestond en is dat sindsdien blijven doen'. Deze verschrikkelijk debiele film is ook bekend onder de titel REGLEMENT DE COMPTES A O.Q. CORALL.

Mijn Nachten met Susan, Olga, Albert, Julie, Piet & Sandra

1975 | Thriller, Muziek

Nederland 1975. Thriller van Pim de la Parra. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hans van der Gragt, Jerry Brouer, Nelly Frijda en Marieke van Leeuwen.

Een seks-thriller, ditmaal geproduceerd door Wim Verstappen onder het 'Scorpio'-merk. Willeke woont met enkele wulpse vriendinnen op een artistiek boerderijtje waar absurde moordpartijen plaatsvinden. Er zitten uitstekende aanzetten in en een goede rol van Nellie Frijda als de achterlijke vrouw Piet, en soms fraai camerawerk van Marc Felperlaan. Het scenario is echter té rommelig.

Mens Erger Je Niet

1975 | Muziek

Nederland 1975. Muziek van Wim Verstappen. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Metsers, Andrea Domburg, Pim de la Parra jr en Peter Faber.

De oudgeworden Willeke en Hugo halen in het bejaardentehuis herinneringen op aan vroeger toen een wulpse Willeke allerlei persoonlijkheden verleidde en vervolgens te kijk zette uit wraak voor 't feit dat Hugo de gevangenis in moest. De regie en enscenering zijn erg knullig, en als typische sekssatire van Scorpio-films is het geen verrassing meer.

La Donneuse

1975 | Erotiek

Frankrijk​/​​België 1975. Erotiek van Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Beba Loncar, Jean-Marie Pallardy, Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer en Louise Allard.

Een miljonairsdochter kan geen kinderen krijgen en haalt haar echtgenoot over om mee te werken aan een kunstmatige inseminatie bij een vrouw, die onbekend moet blijven. De echtgenoot komt echter toch achter haar identiteit en zoekt haar op in Amsterdam, waar zij vervolgens een innige relatie aangaan. Ondraaglijk sentimentele, na[KA3]ieve seksfilm kabbelt maar wat voort. Gelukkig zijn Willeke en Amsterdamse locatie bij de hand om een en ander nog juist bezienswaardig te houden. Meeste versies ternauwernood 74m. Ook bekend als NAKED AND LUSTFUL. (In 1979 werd de helft van de gemaakte opnamen gebruikt als een vloeiende overgang tussen een aantal willekeurige porno- scènes; de titel werd: TREMBLEMENTS DE CHAIR.)

Het Jaar van de Kreeft

1975 | Drama, Romantiek

Nederland 1975. Drama van Herbert Curiël. Met o.a. Rutger Hauer, Willeke van Ammelrooy, Jennifer Willems, Riet Henius en Piet Römer.

Een bijzonder sympathiek debuut van Curiël, die filmtechnisch goed raad wist met Hugo Claus' roman. Van Ammelrooy is een praktische meid die haar onafhankelijkheid niet wenst op te geven in een verhouding met een rijke, eigenzinnige man. De spelers doen het prima, de muziek is goed, maar de dialogen zijn soms belabberd, en daardoor hinderlijk voor het overtuigende spel van Hauer en Van Ammelrooy.

Le Journal érotique d'un bñcheron

1974 |

Frankrijk 1974. Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Joelle Coeur, Renate Wolf en Willeke van Ammelrooy.

Een bijzonder sympathiek debuut van Curiël, die filmtechnisch goed raad wist met Hugo Claus' roman. Van Ammelrooy is een praktische meid die haar onafhankelijkheid niet wenst op te geven in een verhouding met een rijke, eigenzinnige man. De spelers doen het prima, de muziek is goed, maar de dialogen zijn soms belabberd, en daardoor hinderlijk voor het overtuigende spel van Hauer en Van Ammelrooy.

L' Amour aux trousses

1974 | Drama, Thriller, Erotiek

Frankrijk 1974. Drama van Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Corinne Marchand, Willeke van Ammelrooy, Michel Lemoine, Jean-Marie Pallardy en Jean Luisi.

Een door de dood van zijn moeder getraumatiseerde reclameman heeft een gefrustreerd huwelijksleven en gaat daarom met zijn vrouw uitrusten op Corsica bij een nog jonge tante, die contact heeft met zijn zakenconcurrent (en tevens de minaar van de echtgenote is). Lofwaardige poging om soft-porno te verwerken in een psychologische thriller komt in scenario en filmische uitwerking niet echt van de grond en blijft banaal. Er moet gezegd worden, dat Pallardy Willeke zeer fraai laat fotograferen en ook het beste van het spel gunt. Meeste kopieën ca. 70m.

Hete liefde

1974 |

Frankrijk 1974. Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Michel Lemoine, Corinne Marchand, Willeke van Ammelrooy en Jean-Marie Pallardy.

Een door de dood van zijn moeder getraumatiseerde reclameman heeft een gefrustreerd huwelijksleven en gaat daarom met zijn vrouw uitrusten op Corsica bij een nog jonge tante, die contact heeft met zijn zakenconcurrent (en tevens de minaar van de echtgenote is). Lofwaardige poging om soft-porno te verwerken in een psychologische thriller komt in scenario en filmische uitwerking niet echt van de grond en blijft banaal. Er moet gezegd worden, dat Pallardy Willeke zeer fraai laat fotograferen en ook het beste van het spel gunt. Meeste kopieën ca. 70m.

Help, de dokter verzuipt!

1974 | Komedie

Nederland 1974. Komedie van Nikolai van der Heyde. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jules Croiset, Martine Bijl, Piet Bambergen en Leen Jongewaard.

Bewerking van de gelijknamige streekroman van Toon Kortooms was destijds een bioscoophit - wat nu best moeilijk voor te stellen is. In een slaperig Brabants dorp volgen we de wederwaardigheden van de nieuwe huisarts die met z'n auto pardoes het kanaal inrijdt, de pastoor, de aannemer enzovoort. Slapstick-achtige situaties worden vrolijk onderstreept door de lichtvoetige muziek van Rogier van Otterloo. Met een zachtmoedige blik hooguit historisch interessant te vinden vanwege de verzameling aardige acteurs. De blote borsten van Willeke van Ammelrooy als zigeunermeisje Katja zorgden destijds voor ophef én commercieel succes.

Don't Move Baby

1974 |

Nederland 1974. Bobby Eerhart. Met o.a. Willeke van Ammelrooy en Gees Linnebank.

Bewerking van de gelijknamige streekroman van Toon Kortooms was destijds een bioscoophit - wat nu best moeilijk voor te stellen is. In een slaperig Brabants dorp volgen we de wederwaardigheden van de nieuwe huisarts die met z'n auto pardoes het kanaal inrijdt, de pastoor, de aannemer enzovoort. Slapstick-achtige situaties worden vrolijk onderstreept door de lichtvoetige muziek van Rogier van Otterloo. Met een zachtmoedige blik hooguit historisch interessant te vinden vanwege de verzameling aardige acteurs. De blote borsten van Willeke van Ammelrooy als zigeunermeisje Katja zorgden destijds voor ophef én commercieel succes.

Dakota

1974 | Avonturenfilm, Drama

Nederland 1974. Avonturenfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Kees Brusse, Monique van de Ven, Willeke van Ammelrooy, Dora van der Groen en Diana Dobbelman.

Het is een wonder dat na het weglopen van cameraman Jan de Bont, met hoofdrolspeelster Van de Ven halverwege de opnamen op Curaçao, Dakota nog zo'n aardige, sfeervolle film is geworden met de oude DC-3 als fraaiste filmster. Brusse neemt om te kunnen blijven vliegen allerlei vrachtjes aan en vliegt zelfs van Curaçao naar Ameland.

Alicia

1974 | Drama, Erotiek

Nederland 1974. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Metsers, Jeroen Krabbé, Loudi Nijhoff en Jérôme Reehuis.

Getrouwde vrouw tracht los te breken uit sleur en rollenpatroon en loopt weg om zichzelf te ontdekken. Voornamelijk aandacht voor reactie van de man met zijn onbegrip. Goede typeringen in redelijke structuur, met humor en veel sex. Kwam in publiciteit door masturbatiescène met Coca Cola-fles.

The Family

1973 | Drama

Nederland 1973. Drama van Lodewijk de Boer. Met o.a. Huib Roos, Gees Linnebank, Martine Crefcoeur, Cocky Boonstra en Willeke van Ammelrooy.

De Boer's eigen verfilming van zijn serie van vier toneelstukken over de broers Doc en Kil en hun gewillige zusje Gina die tegenover de burgerlijke buitenwereld hun eigen codes handhaven tot de dood er letterlijk op volgt, is vaak indrukwekkend, soms zelfs verbijsterend, maar haalt het niet bij het wrede gemak waarmee de toneelstukken werden geregisseerd.

Nelly, pile ou face

1973 |

Frankrijk 1973. Charlotte Rogers.

De Boer's eigen verfilming van zijn serie van vier toneelstukken over de broers Doc en Kil en hun gewillige zusje Gina die tegenover de burgerlijke buitenwereld hun eigen codes handhaven tot de dood er letterlijk op volgt, is vaak indrukwekkend, soms zelfs verbijsterend, maar haalt het niet bij het wrede gemak waarmee de toneelstukken werden geregisseerd.

Le Piège / Piège pour une garce

1973 |

Frankrijk 1973. Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Willeke van Ammelrooy en Jean-Marie Pallardy.

De Boer's eigen verfilming van zijn serie van vier toneelstukken over de broers Doc en Kil en hun gewillige zusje Gina die tegenover de burgerlijke buitenwereld hun eigen codes handhaven tot de dood er letterlijk op volgt, is vaak indrukwekkend, soms zelfs verbijsterend, maar haalt het niet bij het wrede gemak waarmee de toneelstukken werden geregisseerd.

Le Journal érotique d'un bûcheron

1973 | Erotiek

Frankrijk 1973. Erotiek van Jean-Marie Pallardy. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jean-Marie Pallardy, Renate Wolf, Georges Guéret en Joelle Coeur.

De titel zegt reeds genoeg: het erotisch dagboek van een houthakker.

L' Assassino è al telefono

1973 | Thriller

België​/​​Italië 1973. Thriller van Alberto De Martino. Met o.a. Anne Heywood, Telly Savalas, Rossella Falk, Willeke van Ammelrooy en Roger Van Hool.

Een toneelactrice wordt belaagd door een huurmoordenaar die niet alleen een politicus heeft gedood, maar ook de regisseur die haar minnaar was. Vóór ze hem onder theaterdecors laat verpletteren, zijn haar echtgenoot en zuster al gedood. Poging tot psychothriller rammelt psychologisch aan alle kanten, maar de dreigende aanwezigheid van Savalas zorgt voor een aantal schokeffecten. De film maakt schilderachtig gebruik van Brugge en Oostende, maar vergeet uit te leggen, wat een Britse actrice aan het Belgische toneel doet.

Frank en Eva

1973 | Drama

Nederland 1973. Drama van Pim de la Parra. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Hugo Metsers, Lex Goudsmit, Sylvia Kristel en Helmert Woudenberg.

Een alleraardigst huwelijksdramaatje met veel sekscènes en leuk spel van Willeke, maar daarmee is het wel bekeken.

Louisa, een woord van liefde

1972 | Drama

België 1972. Drama van Paul Collet, Pierre Drouot en Paul Collet en Pierre Drouot. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Roger Van Hool, André van de Heuvel, Alison Macro en Lo van Hensbergen.

Een romantisch melodrama, gesitueerd in 1914, over twee vrienden en een weggelopen rijk meisje. Oppervlakkig geflirt met fraaie ensceneringen (camera van Eddy van der Enden) en als verrassing Monets 'Déjeuner sur l'herbe' als een tot leven gekomen schilderij.

De Inbreker

1972 | Misdaad, Thriller

Nederland 1972. Misdaad van Frans Weisz. Met o.a. Rijk de Gooyer, Jennifer Willems, Jon Bluming, Willeke van Ammelrooy en Bob de Lange.

Jennifer Willems steelt als Slofje de show wanneer zij bij Rijk, alias messentrekker Glimmie, de boel komt beredderen in deze verschrikkelijk aardige, echt Hollandse politie-film met een voortreffelijke De Gooyer en een puikbeste regie. Ook Frits Lambrechts is een verrassing, evenals het camerawerk van Ferenč Kalman-Gall.

Porselein

1971 |

Nederland 1971. E. Boeck. Met o.a. Pim Peters, Willeke van Ammelrooy en Wieteke van Dort.

Jennifer Willems steelt als Slofje de show wanneer zij bij Rijk, alias messentrekker Glimmie, de boel komt beredderen in deze verschrikkelijk aardige, echt Hollandse politie-film met een voortreffelijke De Gooyer en een puikbeste regie. Ook Frits Lambrechts is een verrassing, evenals het camerawerk van Ferenč Kalman-Gall.

Mira

1971 | Drama

België​/​​Nederland 1971. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Carlos Van Lanckere, Mart Gevers en Josephine van Gasteren.

Die brug zal 'ons schoon gehucht aan stukken trekken!' schreeuwt een dorpeling van Schelde-dorp Waterhoek, in Belgisch Vlaanderen. Tijdstip is begin vorige eeuw, plaats van handeling een kroeg afgeladen met boze mannen, en regisseur Fons Rademakers speelt de hautaine notaris die een brug over de Schelde aankondigt. Ouderwets Rademakers-theatraal, maar een visueel gedenkwaardige kunststuk van oud versus nieuw – parallel verhaald door wereldse schoonheid Mira, de femme fatale van het dorp (glansrijk speelfilmdebuut Willeke van Ammelrooy). Gebaseerd op de roman De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, filmscenario van Hugo Claus.

Winterliefde

1970 |

Nederland 1970. Frans Rasker. Met o.a. Willeke van Ammelrooy en Machteld Schrammeyer.

Die brug zal 'ons schoon gehucht aan stukken trekken!' schreeuwt een dorpeling van Schelde-dorp Waterhoek, in Belgisch Vlaanderen. Tijdstip is begin vorige eeuw, plaats van handeling een kroeg afgeladen met boze mannen, en regisseur Fons Rademakers speelt de hautaine notaris die een brug over de Schelde aankondigt. Ouderwets Rademakers-theatraal, maar een visueel gedenkwaardige kunststuk van oud versus nieuw – parallel verhaald door wereldse schoonheid Mira, de femme fatale van het dorp (glansrijk speelfilmdebuut Willeke van Ammelrooy). Gebaseerd op de roman De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, filmscenario van Hugo Claus.

Joop slaat weer toe

1970 |

Nederland 1970. Wim Verstappen. Met o.a. Willeke van Ammelrooy en Wies Andersen.

Die brug zal 'ons schoon gehucht aan stukken trekken!' schreeuwt een dorpeling van Schelde-dorp Waterhoek, in Belgisch Vlaanderen. Tijdstip is begin vorige eeuw, plaats van handeling een kroeg afgeladen met boze mannen, en regisseur Fons Rademakers speelt de hautaine notaris die een brug over de Schelde aankondigt. Ouderwets Rademakers-theatraal, maar een visueel gedenkwaardige kunststuk van oud versus nieuw – parallel verhaald door wereldse schoonheid Mira, de femme fatale van het dorp (glansrijk speelfilmdebuut Willeke van Ammelrooy). Gebaseerd op de roman De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, filmscenario van Hugo Claus.

Gas 225

1969 |

Nederland 1969. Nikolai van der Heyde.

Die brug zal 'ons schoon gehucht aan stukken trekken!' schreeuwt een dorpeling van Schelde-dorp Waterhoek, in Belgisch Vlaanderen. Tijdstip is begin vorige eeuw, plaats van handeling een kroeg afgeladen met boze mannen, en regisseur Fons Rademakers speelt de hautaine notaris die een brug over de Schelde aankondigt. Ouderwets Rademakers-theatraal, maar een visueel gedenkwaardige kunststuk van oud versus nieuw – parallel verhaald door wereldse schoonheid Mira, de femme fatale van het dorp (glansrijk speelfilmdebuut Willeke van Ammelrooy). Gebaseerd op de roman De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, filmscenario van Hugo Claus.

Rotterdam - Europoort

1966 |

Nederland 1966. Joris Ivens.

Die brug zal 'ons schoon gehucht aan stukken trekken!' schreeuwt een dorpeling van Schelde-dorp Waterhoek, in Belgisch Vlaanderen. Tijdstip is begin vorige eeuw, plaats van handeling een kroeg afgeladen met boze mannen, en regisseur Fons Rademakers speelt de hautaine notaris die een brug over de Schelde aankondigt. Ouderwets Rademakers-theatraal, maar een visueel gedenkwaardige kunststuk van oud versus nieuw – parallel verhaald door wereldse schoonheid Mira, de femme fatale van het dorp (glansrijk speelfilmdebuut Willeke van Ammelrooy). Gebaseerd op de roman De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, filmscenario van Hugo Claus.