Raf Vallone: cast.
Er zijn 73 films gevonden.

Vino Santo - Es lebe die Liebe, es lebe der Wein

1999 | Romantiek

Duitsland​/​​Oostenrijk 1999. Romantiek van Xaver Schwarzenberger. Met o.a. Gisela Schneeberger, Raf Vallone, Nicole Marischka, Karl Schönböck en Susanne von Almassy.

Toni

1999 | Thriller, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1999. Thriller van Philomène Esposito. Met o.a. Alessandro Gassman, Béatrice Dalle, Raf Vallone, Venantino Venantini en Elena Varzi.

De Italiaanse Toni (Gassman) komt van Calabria naar Parijs met de opdracht zijn steentje bij te dragen aan een maffiavete: hij vermoordt een aantal leden van de rivaliserende familie. Maar via de 'Oude Man' die hem begeleidt komt hij erachter dat zijn missie misschien een andere bedoeling heeft dan hij dacht. Tegelijkertijd wordt hij zelf het doelwit van wraak. Regisseur Philomène Esposito (Toxic Affair) levert een zwalkende misdaadfilm af rond een koelbloedige maffioso die ondertussen een weinig overtuigende romance beleeft met een gepijnigde journaliste - Beatrice Dalle in een ondankbare rol.

The First Circle

1991 | Drama

Canada 1991. Drama van Sheldon Larry. Met o.a. Victor Garber, F. Murray Abraham, Raf Vallone, Robert Powell en Christopher Plummer.

De Italiaanse Toni (Gassman) komt van Calabria naar Parijs met de opdracht zijn steentje bij te dragen aan een maffiavete: hij vermoordt een aantal leden van de rivaliserende familie. Maar via de 'Oude Man' die hem begeleidt komt hij erachter dat zijn missie misschien een andere bedoeling heeft dan hij dacht. Tegelijkertijd wordt hij zelf het doelwit van wraak. Regisseur Philomène Esposito (Toxic Affair) levert een zwalkende misdaadfilm af rond een koelbloedige maffioso die ondertussen een weinig overtuigende romance beleeft met een gepijnigde journaliste - Beatrice Dalle in een ondankbare rol.

First Circle, The

1991 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada​/​​België​/​​Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1991. Thriller van Sheldon Larry. Met o.a. F. Murray Abraham, Robert Powell, Christopher Plummer, Laurent Malet en Victor Garber.

Deze internationaal geproduceerde tv-film wordt meestal in twee delen uitgezonden. De handeling is gesitueerd in 1949. Stalin (Abraham) is nog aan de macht en het grootste deel van de film speelt zich af in de buurt van de Charachka, een gevangenis, waarin creatieve, intelligente ingenieurs, wiskundigen, andere academici en technici aan geheime projecten moeten werken. Rubin (Garber) en Nershin (Powell) ontwikkelen een apparaat dat aan spraakherkenning doet, waardoor de spreker kan worden ge[KA3]identificeerd. Er bevindt zich een verrader in de gelederen die naamloos per telefoon geheimen doorgeeft aan de Amerikanen op de ambassade. Stalin wil te weten komen wie deze verrader is. Nershin weigert langer mee te werken aan een project uit solidariteit voor zijn landgenoten op wie een verdenking kan rusten. Op het amoureuze vlak laat Nershins echtgenote Nadia (Touzet) zich versieren door de jonge kapitein Galachov (Lo Bianco). Clara (Zahonero), de jongste dochter van de openbare aanklager, is verliefd op een jonge gevangene van de Charachka en besluit hem te helpen ontsnappen. Intussen is Rubin er al in geslaagd drie van de vijf verdachten te elimineren. Nershin blijft dwarsliggen en wordt in een werkkamp opgesloten. De Koude Oorlog-toestanden worden weinig indrukwekkend in beeld gebracht, ondanks de sterke rolverdeling. De Amerikaanse, Britse en Franse acteurs kunnen niet overtuigen als Russische personages. Het van oorsprong Franse scenario is van Max-Charles Cohen naar de roman van Aleksandr Solzhenitsyn. De dialogen zijn van Marcel Jullian. Het camerawerk is van Ron Orieux.

A Season of Giants

1991 | Historische film

Italië​/​​Verenigde Staten 1991. Historische film van Jerry London. Met o.a. Mark Frankel, F. Murray Abraham, John Glover, Steven Berkoff en Allesandro Gassman.

Groots opgezette miniserie over een nog jonge Michelangelo, op zoek naar een beschermheer. De jonge Britse acteur Frankel komt aardig over als de grote schilder-beeldhouwer maar het is Glover die de show steelt als Leonardo da Vinci. Prodan is Rafael en F. Murray Abraham geeft gestalte aan een opvliegende paus Julius II. Vallone zit in een cameorolletje als een Spaans ambassadeur en Muti hoeft slechts mooi te zijn om de passies te doen oplaaien. Aan THE AGONY AND THE ECSTASY, die zowat hetzelfde thema behandelde, kan deze prachtige maar onvoorstelbaar vervelende serie niet tippen.

The Godfather: Part III

1990 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Andy Garcia, Talia Shire, Eli Wallach en Diane Keaton.

De minste van de drie The Godfather-films, maar toch een interessante opvolger van de klassiekers uit de jaren zeventig, ook nu met de bekende thema's: geweld, verraad, corruptie en verscheurde familierelaties. Michael Corleone, in de herfst van zijn leven, hoopt eindelijk de familiezaakjes legitiem te maken, maar wordt toch gedwongen zijn toevlucht te nemen tot moord en corruptie. De zaken gaan goed mis wanneer Michaels heethoofdige neef het aanlegt met zijn dochter.
In 2020 zette Coppola, niet tevreden over dit deel, de schaar erin: hermontage Coda: The Death of Michael Corleone is tien minuten korter, kent onder meer een ander begin en einde en voelt veel meer als een epiloog in plaats van een direct vervolg. Precies zoals de film ooit bedoeld was. Het blijft de minste van de drie films, vooral door Coppola's keuze om zijn eigen dochter Sofia te casten als Maria Corleone, maar The Death of Michael Corleone is zonder meer een flinke verbetering.

La primavera di Michelangelo

1990 | Biografie, Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1990. Biografie van Jerry London. Met o.a. Mark Frankel, F. Murray Abraham, Ornella Muti, Daniela Poggi en Alessandro Gassman.

Tv-produktie van de bovenste plank over de vroege kunstenaarsjaren van Michelangelo. Het verhaal begint in het voorjaar van 1492, wanneer de jonge kunstenaar tegen de wil van zijn vader naar een beeldhouwacademie gaat. Tegen het decor van Florence ten tijde van de Medici volgen we Michelangelo's artistieke loopbaan en de invloed daarop van politiek en religie, zijn vriendschap met Da Vinci, zijn verblijf in Rome en Bologna en op oudere leeftijd, ten slotte, zijn artistieke triomf: de Sixtijnse kapel.

Le Ressac

1989 | Avonturenfilm

Frankrijk 1989. Avonturenfilm van Charles Paolini. Met o.a. Raf Vallone, Philippe Clay, Pierre Massimi en Robert Castel.

Onderwerp: rode-goudkoorts op Corsica. Het rode goud is het koraal dat de duikers van een diepte van honderd meter uit de `Heksenketel` in de Straat van Bonifacio naar boven halen. `De Griek` (Vallone) is gefascineerd en geobsedeerd door schoonheid en financiële waarde van deze schatten, en tot alles bereid om ze in zijn bezit te krijgen. Het verhaal wordt verteld in een traag, door gewelddadige uitbarstingen onderbroken tempo. De film bezingt het eiland der schoonheid, met zijn zeeën, rotsen, koralen, bossen, bloeiende sinaasappelboomgaarden en passies. Ook interessant is de beschrijving van de tweeslachtige relatie tussen 'de Griek' en een oude plaatselijke visser. Clay, die vanwege zijn uiterlijk vaak als avonturier of als gangster wordt gecast, heeft nooit beter gepresteerd dan in deze onverwachte rol.

Le Baron

1988 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Oostenrijk 1988. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Raf Vallone, Laure Marsac, Martin Umbach, Dieter Kirchlechner en Bruno Dalanski.

Vallone is een schatrijke baron en bierbrouwer die op zijn 75ste verjaardag een beroerte krijgt. Tot groot ongenoegen van zijn kinderen en kleinkinderen, die al jaren zitten te wachten op de erfenis, herstelt hij goed, wordt een levensgenieter en wordt verliefd op zeventien-jarig volksmeisje Marsac. Zij trouwen en haar kinderdroom - op het kasteel wonen en rijk zijn - gaat in vervulling want zij wordt de enige erfgename. Vallone past niet bij zijn rol als Germaanse bierbrouwer, de rol van een Italiaanse of Franse wijnbaron zou hem beter liggen, maar het is nu eenmaal een Duits-Oostenrijkse co-productie met Franse participatie. Scenario van Jorg Graser.

Il potere del male

1985 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1985. Drama van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Vittorio Gassman, Marie-Christine Barrault, Benjamin Voelz en Raf Vallone.

Een argeloze student denkt dat de vrouw van een wapenhandelaar ongelukkig is, maar in werkelijkheid blijkt zij even cynisch als haar kapitalistische man. De student vertrekt, samen met zijn (en haar) kind naar het platteland waar hij het evangelie predikt. Na de dood van de wapenhandelaar schenkt diens vrouw de wapens aan een revolutionaire groepering. De tweede titel van deze film PARADIGME, is een eerbetoon aan Pasolini aan wie de intrige overigens sterk doet denken wegens haar gelijkenis aan THÉORÈME en PORCHERIE. Deze fabel is diep geworteld in de werkelijkheid van heden ten dage, maar ook tijdloos, omdat het een overpeinzing is over goed en kwaad. Zanussi, de Poolse cineast met internationale bekendheid, draagt een christelijke ideologie aan en geeft vrij nuchtere antwoorden op zijn visuele vragen. Intellectualistisch; laat de kijker echter niet los.

Cristoforo Colombo

1985 | Historische film

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1985. Historische film van Alberto Lattuada en Alberto Luttuada. Met o.a. Gabriel Byrne, Faye Dunaway, Rossano Brazzi, Massimo Girotti en Max von Sydow.

Een luxueuze televisiefilm met een groot budget over het leven van de man die per ongeluk Amerika ontdekte (Columbus dacht dat het India was). Het perfecte camerawerk van Franco di Giacomo en de mooie locaties leiden de aandacht af van het zeer geringe tempo van de film, dat nog lager ligt dan bij een doorsnee-epos. De acteerprestaties zijn gebrekkig onder de leiding van Lattuada's pietluttig trage regie, maar het door Placido Domingo gezongen thema en de door Riz Ortolani gecomponeerde en gedirigeerde muziek zijn goed.

The Scarlet and the Black

1983 | Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1983. Thriller van Jerry London. Met o.a. Gregory Peck, Christopher Plummer, John Gielgud, Raf Vallone en Barbara Bouchet.

Peck (in zijn eerste hoofdrol in een televisieproduktie) en Plummer spelen heel overtuigend een kat-en-muisspelletje als, respectievelijk een Vaticaan-functionaris, die gedurende de tijd dat Rome bezet is door de Duitsers, clandestien onderdak biedt aan ontsnapte geallieerde krijgsgevangenen, en de nazi-officier die probeert hem op heterdaad te betrappen. Gielgud is Paus Pius XII in deze thriller van klasse, waarvoor David Butler het script schreef naar The Scarlet Pimpernel of the Vatican, een boek van J.P. Gallagher.

A Time to Die

1983 | Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1983. Thriller van Matt Cimber. Met o.a. Rex Harrison, Rod Taylor, Edward Orlert Jr., Raf Vallone en Linn Stoke.

Anderhalf uur stompzinnigheid krijgen we in deze film te zien: die tijd kan men toch beter besteden. De WO II-veteraan Albert zoekt de zes moordenaars van zijn vrouw op. De film is gebaseerd op een verhaal van Mario Puzo en werd opgenomen in 1979. De oorspronkelijke titel luidde: SEVEN GRAVES FOR ROGAN.

Sezona mira u Parizu

1981 | Drama

Frankrijk​/​​Joegoslavië 1981. Drama van Predrag Golubovic. Met o.a. Dragan Nikolic, Maria Schneider, Jane Chaplin, Daniel Gélin en Erland Josephson.

Een jonge Joegoslaaf die als kind in een concentratiekamp heeft gezeten, komt in Parijs oorlogsdocumentatie bestuderen en wordt verliefd op een beeldhouwster. Een reeks ontmoetingen met een ex-nazi en gewelddadige neo-fascisten doet hen besluiten het verleden levend te houden, tot het meisje verongelukt door een oude Duitse landmijn in de bunkers van Normandië. Met de vervreemding van de held in de wereldstad, de poëtische symboliek via straatartiesten en een al te prekerig toontje haalt deze film meer overhoop dan hij overtuigend weet te verwerken. De internationale rolbezetting is curieus en draagt - met de Italiaan Vallone als een Duitse oorlogsveteraan - niet bij tot de aannemelijkheid.

Lion of the Desert

1981 | Avonturenfilm, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Libanon​/​​Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Moustapha Akkad. Met o.a. Anthony Quinn, Oliver Reed, Rod Steiger, John Gielgud en Irene Papas.

Twintig jaar lang vocht Italië tevergeefs tegen een 'handvol bedoeïenen', zoals Mussolini de Libische rebellen minachtend typeert in de openingsscène van deze grootse verzetsfilm. Lion of the Desert toont hoe het verzet zo lang weerstand kon bieden, met 65-jarige Anthony Quinn als titelheld Omar Mukhtar (1858-1931). Dat verzet bestaat aanvankelijk uit het uitschakelen van Italiaanse excursies in de woestijn, waar de verzetsleider z'n bijnaam Woestijnleeuw verdiende. Meesterlijk ingetogen acteerwerk van Quinn, in een waarachtig werk. Italië verbood aanvankelijk vertoning van de door Kadhafi ondersteunde productie, vanwege de getoonde wandaden van het Italiaanse leger.

Retour à Marseille

1980 | Drama

Frankrijk 1980. Drama van René Allio. Met o.a. Raf Vallone, Andréa Ferréol, Jean Maurel, Gilberte Rivet en Paul Allio.

Een in Itali[KA3]e getogen vijftiger (Vallone) keert voor een begrafenis naar zijn geboorteplaats, Marseille, terug waar zijn losgeslagen neefje (Paul Allio) zijn auto steelt (die vervalste facturen en een clandestiene revolver bevat). De speurtocht naar de wagen wordt geleidelijk aan een vergeefse reddingspoging van de jongen, die een inbraak heeft beraamd en voor de ogen van zijn oom door de politie wordt neergeschoten. Dit misdaadmelodrama is voor Allio niet meer dan aanleiding voor een verkenning van Marseille, dat door industrialisering een eigen karakter heeft verloren (met bizarre contrasten in oude en nieuwe architectuur). Rake en gedetailleerde portretten worden te vaak afgewisseld met de verplichte nummers van het genre, namelijk actiescènes en achtervolgingen, die met hooguit vakbekwame middelmaat zijn uitgevoerd en de film, hoewel interessant, ook zeer onevenwichtig maken. Scenario van de regisseur en Janine Peyre. Camerawerk van Renato Berta.

An Almost Perfect Affair

1979 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Keith Carradine, Monica Vitti, Raf Vallone, Christian De Sica en Dick Anthony Williams.

Romantische komedie over een affaire tussen een naïeve Amerikaanse filmmaker en de wereldse vrouw van de filmproducer; tegen het gonzende decor van het filmfestival van Cannes. Zal vooral filmfanaten en insiders aanspreken.

The Greek Tycoon

1978 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Romantiek van J. Lee Thompson. Met o.a. Anthony Quinn, Jaqueline Bisset, Raf Vallone, Charles Durning en Camilla Sparv.

Quinn, een Griekse scheepsmagnaat, is verschrikkelijk rijk en heeft veel vrouwen. Zijn vrouw wilde van hem af en daarna trouwt hij met Bisset, de knappe weduwe van een vermoorde Amerikaanse president. Zijn broer diende hem als adviseur. Het huwelijk van Quinn en Bisset bestaat alleen op papier, maar zo kan hun macht en fortuin aan elkaar gekoppeld worden. Flauwe glamourfilm geïnspireerd rond het huwelijk van Jacqueline Kennedy en Onassis. Het geheel doet erg kunstmatig aan en de decors komen zo uit een folder van een reisbureau. Alleen geschikt voor een roddelblaadje. Mort Fine baseerde het rommelige scenario op een verhaal van hemzelf, Nico Mastorakis en Win Wells. Mooie fotografie van Tony Richmond. Op video verkrijgbaar in een versie van 112m. Gefilmd in Technovision.

Fame

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Marc Daniels. Met o.a. Richard Benjamin, José Ferrer, Raf Vallone, Robert Alda en Oliver Clark.

Benjamin speelt een auteur die plotseling succes krijgt en er dan geen raad mee weet. Goed gemaakt psychologisch drama naar een scenario van Arthur Miller met een sterke rolbezetting.

The Other Side of Midnight

1977 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1977. Komedie van Charles Jarrott. Met o.a. Marie-France Pisier, John Beck, Susan Sarandon, Raf Vallone en Clu Gulager.

Op 15-jarige leeftijd wordt een meisje verkocht aan een Parijse modekoning. Ze leert mannen te gebruiken door hen bevrediging te schenken. Ze heeft een korte, maar hevige relatie met een knappe vent, die haar algauw in de steek laat. Ze wordt een der felst begeerde vrouwen van de Lichtstad, maar haar hart blijft bij haar eerste grote liefde.

The Human Factor

1975 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1975. Misdaad van Edward Dmytryk. Met o.a. George Kennedy, John Mills, Raf Vallone, Rita Tushingham en Barry Sullivan.

Amorele slachtpartij. John Kinsdale (Kennedy) spoort de moordenaars van zijn familie per computer op, waarna hij deze aan Berkeley afgestudeerde mannen op bloederige wijze afmaakt. Geen spoor van menselijke waardigheid te bekennen. Het scenario is van Peter Powell en Thomas Hunter. Het camerawerk is van Ousama Rawi.

That Lucky Touch

1975 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Christopher Miles. Met o.a. Roger Moore, Susannah York, Lee J. Cobb, Shelley Winters en Jean-Pierre Cassel.

Er zijn problemen bij de NAVO in Brussel met Roger Moore als wapenhandelaar. Een leuke persiflage op internationale meningsverschillen.

Rosebud

1975 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Otto Preminger. Met o.a. Peter O'Toole, Richard Attenborough, Cliff Gorman, Claude Dauphin en John V. Lindsay.

Op een avond worden de vijf dochters van grote westerse ondernemers ontvoerd van het luxe-jacht 'Rosebud' door terroristen van de Palestijnse Zwarte September-beweging. De CIA ontvangt een filmpje met de eis dat dit via tv openbaar gemaakt zal worden. Stripachtige spionagethriller die de kijker geen ogenblik in spanning houdt. Bovendien komt er geen einde aan de film. De Palestijnen worden belachelijk uitgetekend. Van een man als Preminger mag meer verwacht worden. Het vlakke, soms zelfs belachelijke, scenario is van de hand van Erik Lee Preminger, die zich baseerde op een roman van Joan Hemingway en Paul Bonnecarrere. Denys Coop zette het in beeld. Gedraaid in Panavision.

The Small Miracle

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Jeannot Szwarc. Met o.a. Vittorio De Sica, Raf Vallone, Marco Della Cava, Guidarini Guidi en Jan Larsson.

Een bewogen verhaal over een jongetje dat gelooft dat de heilige Franciscus van Assisi zijn verlamde ezeltje kan genezen. Verfilmd in Assisi en Rome. Paul Gallico's verhaal werd al in 1952 verfilmd als NEVER TAKE NO FOR AN ANSWER.

Summertime Killer

1973 |

1973. Antonio Isasi-Isasmendi. Met o.a. Christopher Mitchum, Raf Vallone, Claudine Auger en Karl Malden.

Een bewogen verhaal over een jongetje dat gelooft dat de heilige Franciscus van Assisi zijn verlamde ezeltje kan genezen. Verfilmd in Assisi en Rome. Paul Gallico's verhaal werd al in 1952 verfilmd als NEVER TAKE NO FOR AN ANSWER.

Catholics

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Jack Gold. Met o.a. Trevor Howard, Cyril Cusack, Martin Sheen, Raf Vallone en Andrew Keir.

De leden van een Iers klooster raken in een gewetensconflict doordat de katholieke kerk zich steeds meer vrijheden gaat permitteren. Superieure rollen van de veteranen Howard en Cusack. Op lokatie in Ierland opgenomen.

Ricatto alla mala

1972 | Drama

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1972. Drama van Antonio Isasi-Isasmendi. Met o.a. Christopher Mitchum, Olivia Hussey, Karl Malden, Raf Vallone en Claudine Auger.

De jonge Amerikaan Christopher (Mitchum) spoort een machtige gangster op in Spanje, die de dood van zijn ouders op zijn geweten heeft. Hij ontvoert de dochter van de gangster (Hussey) en houdt haar in een woonboot verborgen. Na enige tijd worden ze verliefd en hij doodt haar vader niet. Malden wordt vanuit de VS gestuurd om Mitchum gevangen te nemen, maar als hij ziet hoe verliefd het jonge stel is, laat hij hen gaan. Wanneer hij terugkeert naar de VS wordt hij neergeschoten door de gangsters die hem hadden ingehuurd. Mooie locaties, goede actiescènes en Mitchum en Hussey vormen een uitzonderlijk liefdespaar. Ook bekend als SUMMERTIME KILLER.

Honor Thy Father

1971 | Misdaad

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. Joseph Bologna, Raf Vallone, Brenda Vaccaro, Richard S. Castellano en Joe De Santis.

Een buitengewone `proeve van het gewone leven` over de dagelijkse operaties van een georganiseerde misdaadfamilie, geschreven (oorspronkelijk) rondom de rol van Bill Bonanno. Gebaseerd op een boek van Gay Talese. Binnen de grenzen die tv- produkties nu eenmaal hebben:

A Gunfight

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Lamont Johnson. Met o.a. Kirk Douglas, Johnny Cash, Jane Alexander, Raf Vallone en Karen Black.

Twee oudere scherpschutters ontmoeten elkaar en besluiten kaartjes te verkopen voor het laatste gevecht in hun carrière, waarbij de winnaar alles krijgt en de verliezer uiteraard niets meer nodig heeft.

The Kremlin Letter

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van John Huston. Met o.a. Richard Boone, Orson Welles, Patrick O'Neal, Barbara Parkins en Dean Jagger.

Een Russische spion wordt gedood wanneer hij een brief wil bemachtigen waaruit blijkt dat de Amerikanen en de Sovjets een overeenkomst hebben gesloten om gezamenlijk het Chinese atoomarsenaal te vernietigen. Een ploeg Amerikaanse agenten, o.l.v. O'Neal, wordt naar Moskou gezonden om deze compromitterende brief terug te vinden. Vervelende en niet te ontwarren thriller met een heleboel bekende gezichten, die de film ook niet kunnen redden. Het scenario van Huston en Gladys Hill, gebaseerd op een roman van Noel Behn, lijkt wel geschreven in geheimschrift, enkel te ontcijferen door ingewijden. Fotografie van Ted Scaife. Gefilmd in Panavision.

La Morte risale a ieri sera

1970 | Drama, Thriller

Duitsland​/​​Italië 1970. Drama van Duccio Tessari. Met o.a. Raf Vallone, Eva Renzi, Frank Wolff, Gabriele Tinti en Gigi Rizzi.

De mentaal gestoorde dochter van een zakenman wordt ontvoerd en vermoord. Onafhankelijk van de politie stelt haar vader zijn eigen onderzoek in en doodt de daders. Deze voorloper van de zg. `vigilante` films legt meer het accent op de (weinig overtuigende) psychologie dan op de actie, maar Vallone geeft de vaderrol een treffende emotionaliteit.

Cannon for Cordoba

1970 | Avonturenfilm, Western, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van Paul Wendkos. Met o.a. George Peppard, Giovanna Ralli, Raf Vallone, Peter Duel en Don Gordon.

Peppard voert een groep soldaten aan tegen Mexicaanse bandieten. Ze proberen gestolen kanonnen te vernietigen. Bekende kost; actie met het bekende einde. Speelt rond de grens van Texas in 1912. Scenario van Stephen Kandel. Camerawerk van Antonio Macasoli. Gefilmd in Panavision.

The Italian Job

1969 | Misdaad, Komedie, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Misdaad van Peter Collinson. Met o.a. Michael Caine, Noel Coward, Maggie Blye, Benny Hill en Tony Beckley.

Vier miljoen in gouden staven is het onderwerp in deze gemiddelde misdaadfilm over een meesterdief die in de gevangenis zit (Coward) en een plan beraamt om de autoriteiten in Turijn op een dwaalspoor te brengen door de grootste verkeersopstopping van de geschiedenis te organiseren. Wilde achtervolgingen in overvloed, maar de karakteriseringen kunnen maar net.

The Desperate Ones

1968 |

1968. Alexander Ramati. Met o.a. Raf Vallone, Maximilian Schell en Irene Papas.

Vier miljoen in gouden staven is het onderwerp in deze gemiddelde misdaadfilm over een meesterdief die in de gevangenis zit (Coward) en een plan beraamt om de autoriteiten in Turijn op een dwaalspoor te brengen door de grootste verkeersopstopping van de geschiedenis te organiseren. Wilde achtervolgingen in overvloed, maar de karakteriseringen kunnen maar net.

La esclava del Paraíso

1968 | Avonturenfilm, Fantasy, Komedie

Italië​/​​Spanje 1968. Avonturenfilm van José María Elorrieta. Met o.a. Jeff Cooper, Luciana Paluzzi, Raf Vallone, Rubén Rojo en Perla Cristal.

De zoon van de kalief komt erachter hoe de Grote Baas zich de troon van zijn vader heeft toegeëigend. Een bescheiden en armoedige Spaans-Italiaanse kopie van de Amerikaanse fantasyfilms over het Nabije Oosten. Ook bekend als Sharaz.

A Thousand and One Nights

1968 | Avonturenfilm

Spanje 1968. Avonturenfilm van Joe Lacy. Met o.a. Jeff Cooper, Raf Vallone, Luciana Paluzzi, Perla Christal en Reuben Rojo.

Een ironische duizend - en - één - nachtfantasie met het bekende tapijt: een vliegend-tapijt, een knappe zwaardvechter, een mooie geest voor halve dagen, een sinistere vizier. Niet te verwarren met de Cornel Wilde-film van dezelfde naam uit de jaren veertig.

Se tutte le donne del mondo...

1966 | Komedie, Thriller

Italië 1966. Komedie van Henry Levin. Met o.a. Mike Connors, Dorothy Provine, Raf Vallone, Margaret Lee en Nicoletta Rangoni.

Een aan grootheidswaanzin lijdende Braziliaanse miljonair heeft een raket ontworpen, die de seksuele potentie van alle mannen op aarde kan vernietigen. Ontoelaatbaar, natuurlijk. Een Britse agente (Provine) en haar Amerikaanse collega (Connors) snellen toe om deze ramp te voorkomen. Deze aardige parodie op het spionagegenre, met aanstekelijk plezier gemaakt, bevat een paar aardige grappen. In 1968 hertiteld als OPERAZIONE PARADISO. USA/GB titel: KISS THE GIRLS AND MAKE THEM DIE.

Nevada Smith

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Brian Keith, Arthur Kennedy, Suzanne Pleshette, Raf Vallone en Pat Hingle.

Regisseur Hathaway acteerde als jongen al in westerns voordat hij zich als regisseur zou specialiseren in dat genre (oa Niagara). McQueen speelt een halfbloed die zijn vermoorde blanke vader en Indiaanse moeder wil wreken. Mooie rol van McQueen - met zijn 36 jaar ouder dan zijn personage - in een bekend verhaal dat fraai in beeld werd gebracht door cameraman Lucien Ballard, die meerdere keren met de regisseur samenwerkte.

Harlow

1965 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1965. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Caroll Baker, Peter Lawford, Red Buttons, Raf Vallone en Angela Lansbury.

Deze biopic is oppervlakkig, handig gemaakt en heel kleurrijk. Eigenlijk is het rommel, maar hij is best boeiend, ook al is het verhaal zwaar bezijden de waarheid. Baker kan niet tippen aan de echte Harlow - zo'n rol speelde ze ook al in THE CARPETBAGGERS. Vallone en Lansbury zijn goed als haar stiefvader en moeder.

The Secret Invasion

1964 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1964. Oorlogsfilm van Roger Corman. Met o.a. Stewart Granger, Mickey Rooney, Raf Vallone, Henry Silva en Edd Byrnes.

Vijf ter dood veroordeelde misdadigers worden tijdens de WO II door de Britse Geheime Dienst geselecteerd en moeten onder leiding van Granger worden ingezet achter de vijandelijke linies in bezet Joegoslavië. Ze hebben als opdracht een streng bewaakte Italiaanse generaal die wil overlopen, te bevrijden. Van de drie oorlogsfilms die Corman regisseerde en produceerde, is dit de meest conventionele. Geïnspireerd door THE DIRTY DOZEN is dit een actievol oorlogsavontuur, waarin misdadigers zich door moed en zelfopoffering tot helden opwerken. Uitstekend vertolkt door een aantal formidabele tweede plansacteurs. Het scenario is van R. Wright Campbell en Arthur E.Arling stond achter de camera. Evenals voor VON RICHTHOFEN AND BROWN componeerde Hugo Friedhofer ook voor deze film een spectaculaire symfonische score. Gefilmd in Panavision.

The Cardinal

1963 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1963. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Tom Tryon, Romy Schneider, Carol Lynley, Raf Vallone en John Huston.

Een jonge priester uit Boston klimt op tot bisschop, en uiteindelijk kardinaal. Maar zijn religieuze overtuiging wordt in de eerste helft van de twintigste eeuw flink op de proef gesteld door morele en ethische kwesties die op zijn levenspad komen: abortus, racisme, fascisme, het celibaat. Regisseur Preminger (Anatomy of a Murder) maakte een film vol relevante vraagstukken, maar slaagt er toch niet helemaal in je de geloofscrisis van het hoofdpersonage - niet al te sterk neergezet door Tom Tryon - te laten meevoelen. John Huston speelt een collega-kardinaal.

Phaedra

1962 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Griekenland 1962. Drama van Jules Dassin. Met o.a. Melina Mercouri, Anthony Perkins, Raf Vallone, Elizabeth Ercy en Giorgos Karoussos.

Het klassieke drama van Euripides in een 'modern' kitscherig kleedje: Mercouri is de tweede echtgenoot van rijke reder Vallone, die verliefd wordt op haar stiefzoon Perkins en vervolgens jaloers op hem als hij valt voor steenrijke erfgename Ercy aan wie zijn vader hem wil uithuwelijken. Het eindigt met Mercouri's theatrale zelfmoord. Margarita Liberaki schreef samen met regisseur Dassin het scenario; ze hadden de goede bedoeling om de hoge beschaving van het oude Griekenland te laten contrasteren met de zedeloze moraal van de 20e eeuw. Max Donai en Jacques Natteau waren verantwoordelijk voor de fotografie.

Vu du pont

1961 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1961. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Raf Vallone, Maureen Stapleton, Carol Lawrence, Jean Sorel en Vincent Gardenia.

Nogal banale filmversie naar het toneelstuk van Arthur Miller over geheime liefdes, jaloezie en kwesties van eer in een Italiaanse familie, die in Brooklyn woont. Het acteerwerk is uitstekend maar het scenario is zwak.

El Cid

1961 | Avonturenfilm, Biografie, Historische film, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Anthony Mann. Met o.a. Charlton Heston, Sophia Loren, Hurd Hatfield, Geneviève Page en Raf Vallone.

Eigenlijk geen film voor op tv want dit epos over de Spaanse ridder El Cid die in de 11de eeuw de strijd aanbond met de Moren, moet het vooral hebben van de fraai uitgelichte en grootschalige oorlogstaferelen. Zoals wel vaker bij spektakelfilms houdt het acteren niet over: Heston speelt een beetje saaie, nobele held die ook in de buurt van zijn geliefde Loren vrijwel continu in de plooi blijft. Oscars zaten er niet in, wel een paar nominaties, oa voor de song 'The falcon and the dove'.

La ciociara

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Eleonora Brown, Raf Vallone en Renato Salvatori.

Winkelierster Cesira (Loren) vlucht voor de bombardementen in Rome met haar dertienjarige dochter Rosetta (Brown) naar haar geboortedorp. Moeder en dochter worden beiden verliefd op de onderwijzer Michele Di Libero (Belmondo) die door de Duitsers wordt gefusilleerd. Tijdens hun terugtocht te voet naar Rome, worden beiden verkracht in een kerk door Marokkaanse soldaten. De eerste film na vijf jaar van De Sica was een teleurstelling, ook door de onevenwichtige scenariobewerking naar de roman van Alberto Moravia. Loren bewees zich in een overrompelende moederrol als een groot actrice (wat ze sindsdien te zelden zou doen) en dat maakt de film toch tot een aangrijpende ervaring. Loren ontving voor haar indrukwekkende spel de Oscar als Beste Actrice. In de eerste opzet zou zij overigens de dochter spelen en Anna Magnani de moeder.

La Garçonniere

1960 | Drama

Italië 1960. Drama van Giuseppe de Santis. Met o.a. Raf Vallone, Eleonora Rossi-Drago, Gordona Miletic, Renato Baldini en Franca Marzi.

Een getrouwde man van middelbare leeftijd wordt verliefd op een jonge mannequin, maar zijn echtgenote wordt door roddelende vriendinnen al ingelicht vòòr er van een echte verhouding sprake is. Ze verlaat haar man, die in de relatie met zijn nieuwe vriendin al gauw teleurgesteld wordt en dan bij zijn vergevensgezinde wederhelft terugkeert. De vrij banale driehoeksverhouding wordt interessant door de tekening van de becommentariërende en intrigerende omgeving, maar het spel en de regie zetten de situaties melodramatisch aan.

Recours en grâce

1959 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1959. Drama van Laslo Benedek. Met o.a. Raf Vallone, Emmanuelle Riva, Annie Girardot, Renaud Mary en Fernand Ledoux.

Een deserteur hoopt het respect van zijn geliefde te herwinnen door zich alsnog bij de politie aan te geven. Bij zijn liefdesbetuiging vindt hij de dood. Dit Europese uitstapje van de Hollywoodregisseur resulteert in een sober en effectief misdaaddrama, dat voortreffelijk wordt geacteerd. Het scenario wordt boven de soms ongeloofwaardige melodramatiek uitgetild.

La Violetera

1959 | Drama, Muziek, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Zweden 1959. Drama van Luis Cesar Amadori. Met o.a. Sara Montiel, Raf Vallone, Frank Villard, Robert Pizani en Ana Mariscal.

Na een verbroken romance met een aristocraat wordt een bloemenverkoopster als zangeres ontdekt. Zij maakt carrière en trouwt met de eigenaar van een cabaret. Na zijn dood heeft ze als welgestelde weduwe voldoende status om met haar vroegere geliefde te kunnen huwen. Een kasteelroman op film op confectiemaat gemaakt voor Montiels ster-imago. Fraai gefotografeerd. Het scenario is van Manuel Villegas en Jesus- Maria Arozamena.

La Venganza

1959 | Drama, Romantiek

Spanje 1959. Drama van Juan Antonio Bardem. Met o.a. Raf Vallone, Carmen Sevilla, Jorge Mistral en Fernando Rey.

Een net uit de gevangenis ontslagen boer beschouwt een kameraad als schuldige van zijn onrechtvaardige opsluiting en wil hem vermoorden. Eén van de beste films van Bardem, die later in opspraak kwam, en van de Spaanse cinema uit die tijd.

Rose Bernd

1957 | Drama

Duitsland 1957. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Maria Schell, Raf Vallone, Käthe Gold, Leopold Biberti en Hannes Messemer.

Twee jaar nadat hij als enige Nederlandstalige uitstapje op zijn uitgebreide cv de film Ciske de rat maakte (de eerste versie dus, nog altijd een van de best bezochte Nederlandse films aller tijden), bewerkte West-Duitser Staudte dit populaire toneelstuk van naturalist Gerhardt Hauptman voor het grote scherm. Een bijzonder treurig verhaal is het, over een dienstmeisje op een boerderij, dat wordt verkracht en allerlei andere ellende doorstaat. Staudte brengt het allemaal meeslepend in beeld, wat de film een Gouden Palm-nominatie opleverde. Werd een onverwacht succes in de VS door de hoofdrol van de daar destijds geliefde Schell.

Guendalina

1957 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1957. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Jacqueline Sassard, Raf Vallone, Sylva Koscina, Raffaele Mattioli en Carla Gravina.

Tijdens een vakantie aan zee ontdekt een verwend 15-jarig meisje hoe slecht het huwelijk van haar ouders eigenlijk is en wordt zelf voor de eerste keer heimelijk verliefd. Haar beginnende erotische bewustwording en haar desillusies worden door Lattuada met gevoel en tact bekeken, z[KA2]onder het verlekkerde voyeurisme dat veel van zijn latere films kenmerkt. Sassard en Gravina maken hun debuut en Koscina (ook nog aan het begin van haar carrière) speelt een karakterrol als moeder van de hoofdpersoon.

Liebe

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Horst Hächler. Met o.a. Maria Schell, Raf Vallone, Eva Kotthaus, Camilla Spira en Fritz Tillmann.

Anna Ballard (Schell) is smoorverliefd op violist Andrea Ambaros (Vallone) uit Veneti[KA3]e. Als hij aankondigt zich te gaan verloven met haar zuster Monika (Kotthaus), stort Anna`s wereldje in. Ze aanvaardt daarop veel te snel het huwelijksaanzoek van theeplanter Jan Hopper (Carsten) met wie zij naar Ceylon (dat tegenwoordig Sri Lanka heet) trekt.

Les Possedées

1955 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1955. Drama van Charles Brabant. Met o.a. Raf Vallone, Magali Noël, Madeleine Robinson, Dany Carrel en Julien Carette.

De weduwe van een oorlogsheld woont met haar dochter en een schoonzuster op een afgelegen boerderij, als een bezoeker zich aanmeldt en zegt dat de man in zijn armen is gestorven en hem als opvolger heeft aangewezen. Hij verleidt zowel de boerin als de schoonzuster en maakt ook de dochter het hof, tot de veroorzaakte rivaliteit en jaloezie zich tegen hem keren. De sfeervol gefotografeerde verfilming van Ugo Betti's toneelstuk is niet vrij van gekunsteldheid, maar de acteurs zorgen voor een broeierige spanning.

Le Secret de soeur Angèle

1955 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1955. Komedie van Léo Joannon. Met o.a. Sophie Desmarets, Raf Vallone, Léo Joannon, Renaud Mary en Berthe Bovy.

Non die in Parijs getuige van moord is geweest, ontmoet - in burger - in Marseille de moordenaar. Ze bezorgt hem een baan als ziekenverpleger en hij wordt verliefd op haar. Haar weigeren doet hem zijn daad aan de politie bekennen. Merkwaardig melodrama wordt door ingetogen spel gered van potsierlijkheid.

Il Segno di Venere

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Dino Risi. Met o.a. Sophia Loren, Raf Vallone, Franca Valeri, Peppino De Filippo en Alberto Sordi.

Een van de vele Italiaanse komedies waar de jonge Sophia Loren begin jaren vijftig in speelde. In de rol van Agnese zitten alle mannen achter haar aan, terwijl haar nicht Cesira (Franca Valeri) hopeloos op zoek is naar de ware. Een melancholische satire op de Italiaanse man, met temperamentvolle dialogen en een fijne bijrol van Vittoria De Sica (regisseur van de neorealistische klassieker Ladri di biciclette) als huichelende dichter. Maar het is vooral de film van de komisch talentvolle Valeri, die ook meeschreef aan het scenario en als Cesira de show steelt.

Andrea Chenier

1955 | Historische film, Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1955. Historische film van Clemente Fracassi. Met o.a. Michel Auclair, Antonella Lualdi, Raf Vallone, Rina Morelli en Catherine Valnay.

Een vreedzame revolutionair wordt in het Parijs van 1789 verliefd op de dochter van een aristocraat en haalt zich de jaloezie van de ook op haar verliefde bediende op de hals. De laatste slaagt erin de rivaal bij de revolutie verdacht te maken en te laten arresteren. Het smeken van het meisje brengt hem te laat tot inkeer, maar hij weet haar in de Bastille te brengen waar ze samen met haar minnaar op het schavot eindigt. De in opera-verfilmingen gespecialiseerde regisseur Fracassi inspireert zich opnieuw op libretto, maar laat de zang vervallen. De inzet van de acteurs behoedt de voortdurende pathos van belachelijkheid.

Siluri umani

1954 | Oorlogsfilm

Italië 1954. Oorlogsfilm van Antonio Leonviola. Met o.a. Raf Vallone, Franco Fabrizi, Andrea Checchi, Ettore Manni en Elena Varzi.

Tijdens WO II verdedigde Italië zich ter zee tegen de geallieerden met kleine motorbootjes vol explosieven die de vijandige schepen moesten aanvaren, terwijl de bemanning zich tijdig in veiligheid bracht. Een weinig bekend onderdeel van de oorlog kreeg een spannend uitgewerkt scenario, maar een nogal slappe regie. Het veronderstelde heldendom van de personages is politiek-historisch discutabel, maar wordt niet erg aangedikt.

Obsession

1954 | Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1954. Drama van Jean Delannoy. Met o.a. Michèle Morgan, Raf Vallone, Jean Gaven, Marthe Mercadier en Albert Duvaleix.

Een trapezewerkster is getrouwd met haar partner die haar een vroegere moord heeft opgebiecht. Na een ongeval wekt zijn plaatsvervanger zijn jaloezie en wordt vermoord gevonden. De verdenking gaat uit naar de dompteur die ter dood wordt veroordeeld. De vrouw geeft haar echtgenoot bij de politie aan. Dit dramatische liefdesverhaal moet de interesse ontlenen aan de situering in een circus, wat echter averechts werkt door de duidelijkheid waarmee de sterren aan de trapeze zijn gedubbeld. Vallone geeft zijn rol verontrustende accenten en houdt daarmee de spanning ietwat vast. Roland Laudenbach, Antoine Blandin en de regisseur bewerkten de novelle Silent as the Grave van William Irish tot scenario.

La Spiaggia

1954 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1954. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Martine Carol, Raf Vallone, Clelia Matania, Mario Carotenuto en Carlo Romano.

Een prostituée die als weduwe met haar kind de vakantie doorbrengt in een chique badplaats, wordt beschimpt als de waarheid uitkomt, tot een miljonair naar haar gunsten dingt en iedereen weer bij haar in het gevlei wil komen. De destijds doeltreffende aanval op de dubbele moraal heeft met de jaren veel scherpte verloren, maar blijft een boeiende milieuschets. Komt het door de regie of de Italiaanse nasynchronisatiestem dat Carol beter lijkt te acteren dan ze ooit heeft gedaan.

Thérèse Raquin

1953 | Drama, Romantiek, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1953. Drama van Marcel Carné. Met o.a. Simone Signoret, Raf Vallone, Jacques Duby, Marcel André en Paul Frankeur.

De vader van meesterwerken als Les enfants du paradis en Le quai des brumes draaide met zijn gebruikelijke virtuositeit in sfeer en detail deze noir-achtige bewerking van Émile Zola's roman uit 1867. Daarin vindt een verweesde en ongelukkig gehuwde vrouw in Lyon alsnog de grote liefde, met fatale consequenties. Zorgvuldig naar het Frankrijk van de jaren vijftig getransporteerd door classicist-scenarioschrijver Charles Spaak, fungeert de sombere geschiedenis als podium voor Signoret om een volbloed tragedienne neer te zetten. De fraaie zwart-witfotografie is van Roger Hubert (1903-1964), een helaas goeddeels vergeten ambachtsman met een verbazingwekkend curriculum vitae.

Perdona mi

1953 | Drama

Italië 1953. Drama van Mario Costa. Met o.a. Raf Vallone, Antonella Lualdi en Tamara Lees.

Een man verdenkt zijn vrouw ten onrechte van ontrouw en verstoot haar, opgestookt door zijn jaloerse minnares. Ze wil met haar kinderen zelfmoord plegen, als net op tijd de waarheid aan het licht komt. Deze simpele smartlap wordt met veel pathos geacteerd en gepresenteerd, waardoor hij een merkwaardige overtuigingskracht krijgt over de doorzichtigheid van het scenario heen.

Gli Eroi della domenica

1953 | Sportfilm

Italië 1953. Sportfilm van Mario Camerini. Met o.a. Raf Vallone, Cosetta Greco, Elena Varzi, Marcello Mastroianni en Franco Interlegghi.

Een voetbalclub rekent op de capaciteiten van zijn midvoor voor de beslissende wedstrijd, maar diens materialistische vriendin oppert het voorstel om tegen forse betaling een verlies te provoceren. Hij geeft haar de bons, maar hun gesprek is afgeluisterd door een supporter, die meent dat zijn slechte conditie tijdens de wedstrijd toch gefingeerd is. Hoewel er in het voetbal sindsdien veel veranderd is en de wedstrijd voor hedendaagse liefhebbers uiterst tam aandoet - ook omdat de acteurs geen echte voetballers zijn en het gebruik van stands-ins nogal doorzichtig is - heeft de film alleen voor de sportfanaten nog iets aantrekkelijks, want de dramatische verhaalslijntjes zijn niet meer dan een magere tijdvulling.

Destinées

1953 | Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​Italië 1953. Oorlogsfilm van Marcello Pagliero, Jean Delannoy en Christian-Jaque. Met o.a. Claudette Colbert, Michèle Morgan, Martine Carol, Andrée Clément en Nyta Dover.

Deze episodenfilm over het vrouwenlot in de oorlog, blijft aan de spectaculair aangeklede oppervlakte, omdat kort bestek weinig uitdieping toelaat. Morgan is te damesachtig voor Jeanne d'Arc, Carol mist het temperament voor Lysistrata. Alleen de eigentijdse sketch met Colbert als Amerikaanse oorlogsweduwe die een Italiaanse boerin bezoekt die een kind van haar man heeft, maakt de eigen pretenties - een bescheiden smartlap - waar.

Roma, ore undici

1952 | Drama

Italië 1952. Drama van Giuseppe de Santis. Met o.a. Lucia Bosé, Maria Grazia Francia, Armando Francioli, Irene Galter en Massimo Girotti.

Een film over een waar gebeurd ongeluk dat zich voordeed toen honderden vrouwen zich in een trappenhuis verdrongen om te solliciteren als secretaresse en één van hen zich naar voren drong en de trap deed instorten. De film toont in episodes de voorgeschiedenis van enkele verongelukte vrouwen, met als raamvertelling de uitbeelding van de gewetensnood van de voordringster die zelfmoord overweegt en zich bij de politie aangeeft, die om haar te sparen de zaak seponeert. Ondanks een wat al te melodramatisch aangedikt verbindend verhaal is de film een boeiende en aangrijpende doorlichting van de werkeloosheid en de daaruit resulterende hysterie om dat ene baantje. Hetzelfde ongeval leverde de inspiratie tot de meer sensationele film TRE STORI PROIBITE.

Los Ojos dejan huellas

1952 | Misdaad

Italië​/​​Spanje 1952. Misdaad van José Luis Sáenz de Heredia. Met o.a. Raf Vallone, Elena Varzi, Julio Peña en Fernando Fernán-Gómez.

Een ex-advocaat die een perfecte misdaad heeft gepleegd wordt gevoelsmatig achtervolgd door de weduwe van de vermoorde. Een onderwerp boordevol morbiditeit en waanzin, dat hier jammer genoeg niet de juiste cinematografische vorm heeft gevonden die het nodig had.

Delirio orage

1952 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1952. Drama van Giorgio Capitani. Met o.a. Raf Vallone, Françoise Arnoul, Elena Varzi, Andrea Valli en Ave Ninchii.

Een Parijse studente in Rome komt via een verliefde jongeman in contact met diens zwager, met wie ze een verhouding krijgt. Geconfronteerd met zijn tweestrijd over zijn zwangere vrouw zal ze zich ten slotte wegcijferen en naar Frankrijk terugkeren. Deze Franse toneelsmartlap van Henri Bernstein kreeg een wijdlopige Italiaanse verfilming waarin het gecombineerde sex-appeal van Arnoul en Vallone nog wat spanning geeft, maar wat de overwinning van de nobele gevoelens niet overtuigender maakt.

Le Avventure di Mandrin

1951 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1951. Avonturenfilm van Mario Soldati. Met o.a. Raf Vallone, Silvana Pampanini, Michèle Philippe, Giulio Donnini en Marco Tulli.

Een Franse volksheld organiseert een groep struikrovers en andere `outlaws` om onderdrukking en uitbuiting in een Spaans hertogdom te bevechten. Onderhoudende cape- en degenfilm is met meer zorgvuldigheid gemaakt dan gewoonlijk en heeft een voor dit genre verrassende (en goede) heldenrol van Raf Vallone.

Anna

1951 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1951. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Silvana Mangano, Vittorio Gassman, Raf Vallone, Gaby Morlay en Jacques Dumesnil.

Een non in een ziekenhuis herkent vlak voor haar definitieve gelofte in een pati[KA3]ent de geliefde uit haar roerig verleden als nachtclubdanseres die haar rivaal heeft gedood. De toendertijd uiterst succesvolle film doseert met raffinement (melo-)dramatische gegevens en Mangano is op haar mooist, al zou ze pas later een goede actrice worden. (Haar zusters Patricia en Natascia figureren ook in de film en wie oplet, kan Sophia Loren - toen nog Lazzara -herkennen.)

Non c'è pace tra gli ulivi

1950 | Drama

Italië 1950. Drama van Giuseppe de Santis. Met o.a. Raf Vallone, Lucia Bosé, Folco Lulli, Atillio Torelli en Maria Grazia Francia.

Een gevreesde en machtige boer, die niet vies is van louche praktijken heeft gebruik gemaakt van de afwezigheid van een kleine keuterboer tijdens de oorlog om diens kudde schapen te stelen. Andere slachtoffers die het net zo vergaan is, zwijgen liever dan dat ze hem steunen. Als de boer zijn schapen wil terugnemen, belandt hij in de gevangenis. De terreur tegen de landarbeiders neemt nu echter zulke vormen aan, dat ze collectief in opstand durven te komen. De Santis' voorkeur het sociaal realisme te combineren met spectaculaire melodramatiek krijgt hier het meest overtuigende resultaat; een film die de kijker zal meeslepen in zijn hevigheid. De laatste van de ijzersterke sociale trilogie van De Santis over het harde leven op het na- oorlogse Italiaanse platteland, die verder gevormd werd door CACCIA TRAGICA en RISO AMARO.

Il Cristo proibito

1950 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1950. Drama van Curzio Malaparte. Met o.a. Raf Vallone, Elena Varzi, Gino Cervi, Alain Cuny en Anna-Maria Ferrero.

Krijgsgevangene komt na de oorlog terug in geboortedorp om zijn aan de Duitsers verraden broer te wreken. Mysticus met crimineel verleden noemt zich schuldig en laat zich doden. Als held daarna identiteit van de ware dader ontdekt, kan hij hem vergeven. Enige en curieuze film van schrijver Malaparte heeft opmerkelijke fotografie, sterke spelprestaties en bijna dichterlijke spankracht, maar bevlogen en literaire dialogen zijn onnodig pretentieus en bovendien weinig waarschijnlijk uit mond van deze personages.

Il Camino delle speranza

1950 | Drama

Italië 1950. Drama van Pietro Germi. Met o.a. Raf Vallone, Elena Varzi, Saro Urzì, Franco Navarro en Liliana Lattanzi.

Harde, realistische film onder de sterke regie van Germi, met Raf Vallone op zijn best. Het verhaal gaat over een groep werkeloze en vertwijfelde Sicilianen die clandestien Frankrijk proberen binnen te komen maar worden verraden door de man die hen over de grens zou brengen. Goed geacteerd. (Fellini schreef mee aan scenario.)

Cuori senza frontiere

1950 | Drama, Komedie

Italië 1950. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Gina Lollobrigida, Raf Vallone, Ernesto Almirante, Fabio Beri en Erno Crisa.

Sinds WOII loopt de Italiaans-Joegoslavische grens midden door een dorpje, waardoor gelieven opeens verschillende nationaliteiten hebben. Innemende sociale komedie uit de nadagen van het neo-realisme toont een ongewoon ingetogen rol van Lollobrigida als deugdzame boerendochter.

Riso amaro

1948 | Drama, Erotiek, Experimenteel

Italië 1948. Drama van Giuseppe de Santis. Met o.a. Vittorio Gassman, Doris Dowling, Silvana Mangano, Raf Vallone en Checco Rissone.

Een dief laat een medeplichtige vriendin met de buit onderduiken als seizoenarbeidster op de rijstvelden. Hij verleidt een andere arbeidster in een poging de rijstoogst te ontvreemden, met tragische resultaten. De opzet tot een sociaal document in neo-realistische traditie werd overwoekerd door de melodramatische intrige. Het aardse sex-appeal van Mangano maakte de film een internationaal bioscoopsucces, al was de interesse van het Italiaanse publiek aanvankelijk minimaal. Het scenario is van de regisseur, Carlo Lizzani en Gianni Puccini.