Catherine Allégret (1946): cast.
Er zijn 78 films gevonden.

Bob Million

1997 | Komedie

Canada​/​​Frankrijk 1997. Komedie van Michaël Perrotta. Met o.a. Bernadette Lafont, Yves Jacques, Madeleine Barbulée, Catherine Allégret en Lucie Phan.

Navarro : Le cimetière des sentiments

1996 | Misdaad

Frankrijk 1996. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Christian Rauth, Daniel Rialet, Jacques Martial en Jean-Claude Caron.

Navarro : La trahison de Ginou

1996 | Misdaad

Frankrijk 1996. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Catherine Allégret, Jean-Pierre Bouvier, Luc Lavandier en Christian Rauth.

Navarro : L'échange

1996 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1996. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Jacques Martial, Christian Rauth, Daniel Rialet en Maurice Vaudaux.

Navarro : L'impardonnable

1996 | Misdaad

Frankrijk 1996. Misdaad van Nicolas Ribowski. Met o.a. Roger Hanin, Béatrice Agenin, Vanessa Larre, Jacques Martial en Christian Rauth.

Navarro : Sentiments mortels

1995 | Misdaad

Frankrijk 1995. Misdaad van Nicolas Ribowski. Met o.a. Roger Hanin, Daniel Rialet, Christian Rauth, Jacques Martial en Jean-Claude Caron.

Wie heeft Genevi[KA2]eve (Jade) vermoord? Zij was twaalf jaar getrouwd met Guillaume Marcillac (Dauphin) en samen stonden zij aan het hoofd van een bloeiend makelaarskantoor. Op het lijstje van verdachten van inspecteur Navarro (Hanin) staan drie namen: echtgenoot Guillaume, zijn ma[KA4]itresse Cl[KA1]emence Larue (Dommartin) en de jonge nietsnut met een strafblad Philippe Andros (Chevrier). De politie arresteert natuurlijk Andros als eerste, die zodra de gelegenheid zich voordoet, Navarro bij de keel grijpt en hem in gijzeling neemt. Alleen Andros` zus Julie (Prune) is overtuigd van zijn onschuld. Navarro begint te piekeren. Deze minder sterke aflevering, geschreven door Frédérique Topin, moet het vooral hebben van het zure sfeertje en de geheimzinnige uitstraling van de helden. Hanin krijgt sterk tegenspel van Dauphin.

Navarro : Sanglante nostalgie

1995 | Misdaad, Familiefilm

Zwitserland​/​​Frankrijk 1995. Misdaad van Jacques Ertaud. Met o.a. Roger Hanin, Jean-Pierre Kalfon, Michel Creton, Jacques Martial en Christian Rauth.

In een opvangcentrum voor daklozen, geleid door Lemoine (Kalfon), wordt een lijk gevonden. Lemoine was in een vorig leven terrorist en Navarro (Hanin) vermoedt dat hij zich nog steeds met duistere zaakjes bezighoudt. Als klap op de vuurpijl verdenkt Navarro Lemoine ervan betrokken te zijn geweest bij bankoverval, twintig jaar geleden, waarbij de jonge zus van de commissaris het leven liet. De zaak wordt nog wat ingewikkelder wanneer een andere terrorist, Santini (Sergue), na jaren in de anonimiteit te hebben geleefd, plots komt opdagen om zijn deel in de buit van toen op te eisen. Episode, geschreven door Emmanuel Errer en Tito Topin, met een Navarro die over en weer wordt geslingerd tussen persoonlijke wraakgevoelens en professionele integriteit. Knap spel van Kalfon, een meester in het in de huid kruipen van ontredderde en dubbelzinnige personages. Tito Topin bedacht het personage van Navarro. Aflevering van het seizoen, nummer van 104.

Navarro : Le fils unique

1995 | Misdaad

Frankrijk​/​​Zwitserland 1995. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Christian Rauth, Daniel Rialet, Jacques Martial en Jean-Claude Caron.

Commissaris Navarro (Hanin) krijgt een delicate opdracht: hij moet een bende oprollen die vanuit Belgi[KA3]e in de dodelijke crack handelt, terwijl de grote bazen die aan de touwtjes trekken, hoog en droog in Parijs zitten. Als hij met het onderzoek bezig is, krijgt onze commissaris bezoek van een zekere Garcia (Souza) die zijn zoon Sylvain (Philippe Bas), een drugsverslaafde, als vermist opgeeft. Navarro staat verbaasd over de wanhoop van een vader die een niet al te beste relatie met zijn zoon had. Puur formulewerk, waarin menselijke gevoelens mogen domineren boven de plichten van een dienstklopper. Kijkvoer voor de Navarro-fans en genreliefhebbers die het nooit genoeg vinden. Het scenario is van Eric Prungnaud, Sylviane Corgiat en Tito Topin. Daniel Diot stond achter de camera. Formaat 16:9. Nicam Stereo.

Navarro : Femmes en colère

1995 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1995. Misdaad van Marc Angelo. Met o.a. Roger Hanin, Christian Rauth, Daniel Rialet, Jacques Martial en Jean-Claude Caron.

Navarro (Hanin) is verontwaardigd wanneer hij verneemt dat in twee maanden tijd vijf jonge vrouwen verkracht werden in het park van Buttes-Chaumont. Hij geraakt geen stap verder in zijn onderzoek: slachtoffers weigeren klacht neer te leggen en getuigen doen warrig. Met hulp van psychologie-specialist in de mati[KA2]ere, Catherine B[KA1]enard (Otero) moet het uiteraard wel loslopen... Meer emoties loswekkend dan gebruikelijk blijft deze NAVARRO-aflevering trouw aan zijn succes opleverend mengsel van wat actie, wat humor en wat suspense. Hanin is zichzelf maar Otero is bijzonder overtuigend. Het scenario is van Tito Topin, die het personage van Navarro bedacht. Aflevering van het seizoen, nummer van 112.

Navarro : Coup bas

1995 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1995. Misdaad van Marc Angelo. Met o.a. Roger Hanin, Christian Rauth, Daniel Rialet, Jacques Martial en Jean-Claude Caron.

Rijke drugsbaron Morales (Garcin), die zijn waar uit Spanje betrekt, geniet bescherming in de hoogste kringen en hoeft zich schijnbaar geen zorgen te maken. Wanneer bij treffen met drugsmokkelaars drie mensen neergekogeld worden is bij inspecteur Navarro (Hanin) de maat vol. De dader, drugskoerier Michel Pajol (Dupuy), gaat er met de waar en met het geld vandoor en zoekt onderdak bij zijn zus, het hoertje Nadine (Steffen). Lekkere cocktail van actie, humor en emoties, geschreven door Eric Prungnaud en Sylviane Corgiat. De in Frankrijk redelijk bekende komiek DanyBoon schittert in rol die niet bij zijn persoonlijkheid past, met name die van meedogenloze killer Jeff. Tito Topin bedacht het personage van Navarro. Aflevering van het seizoen, nummer van 112.

Navarro : Le choix de Navarro

1994 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1994. Misdaad van Nicolas Ribowski. Met o.a. Roger Hanin, Christian Rauth, Daniel Rialet, Jacques Martial en Jean-Claude Caron.

Mooie sloerie wordt dood aangetroffen nabij een leegstaand pand dat door zigeuners is `ingenomen`. Navarro (Hanin) leidt het onderzoek. Het hoertje had een vriendje, de gitan Nino (Negret), die stapel op haar was en die vastbesloten is het recht in eigen handen te nemen. Navarro komt erachter dat een bende neo-nazi's de buurt en de zigeuners terroriseren. Ongewone Navarro-episode, geschreven door Noël Sissini, waarin Navarro en de kijkers kennismaken met het lot van zelden begrepen zigeuners. Plot blijft spannend tot laatste beeld. Indrukwekkend spel van Negret. Tito Topin bedacht het personage van Navarro. Aflevering van het seizoen, nummer van 104.

Navarro : Froid devant!

1994 | Misdaad

Frankrijk 1994. Misdaad van Nicolas Ribowski. Met o.a. Roger Hanin, Jacques Martial, Christian Rauth, Daniel Rialet en Grace De Capitani.

Ongelooflijk maar waar: commissaire Navarro (Hanin) erft een flatje van een verre oom. Het optrekje is gelegen in Barb[KA2]es, een verpauperde wijk in Parijs, bevolkt met Afrikanen. Hij gaat er een kijkje nemen en maakt er kennis met de prostitu[KA1]ee Sally (Moonha). Wanneer die kort daarop vermoord wordt, verkeert Navarro in moeilijkheden, want hij is de laatste die haar levend heeft gezien. De scenarist, Tito Topin, heeft duidelijk afstand genomen van de dagelijkse leefwereld van Navarro. Ver van het commissariaat, zijn tragedies en zijn routinezaken wordt een vaudeville-achtig verhaal opgedist met personages die te karikaturaal worden voorgesteld. Muziek van Jannick Top en Serge Perathoner.

Navarro : Fort Navarro

1994 | Misdaad, Familiefilm

Zwitserland​/​​Frankrijk 1994. Misdaad van Nicolas Ribowski. Met o.a. Roger Hanin, Jacques Martial, Christian Rauth, Daniel Rialet en Jean-Claude Caron.

Commissaris Navarro (Hanin) is het nieuwe jaar goed begonnen. Met hulp van ex-collega slaagt hij erin beruchte oplichter Sarkis (gespeeld door bekende Franse chansonnier Gilbert B[KA1]ecaud, onherkenbaar gemaakt) te arresteren. Maar Sarkis` zonen zinnen op wraak en maken plannen om hun vader uit zijn cel te bevrijden. Borelli (Caron), aan de drank verslaafde ex-smeris en vriend van Navarro, doet geslaagde entree in door Tito, Frédérique en Sandra Topin geschreven episode, die opvalt door vrij gewelddadige beelden. Bécaud weet te overtuigen als peetvader der peetvaders die terugkeert uit zijn verbanning in Uruguay. Tito Topin bedacht het personage van Navarro. Aflevering van het seizoen, nummer van 104.

Montand

1994 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1994. Documentaire van Jean Labib. Met o.a. Catherine Allégret, Rodolphe De Carini, Benjamin Castaldi, Francis Denel en Christian Farnoux.

Een diepgravend portret van Yves Montand die op 13 oktober 1921 als Ivo Livi geboren werd in Monsummano in Toscane. Drie jaar later verhuisden zijn ouders naar Parijs en hij verkreeg in 1929 hij de Franse nationaliteit. In 1938 debuteerde hij als chansonnier en werd na WO II een van de belangrijke Franse zangers/acteurs. Deze film bevat heel wat nog nooit eerder vertoonde scènes van Montand privé en fragmenten uit het merendeel van zijn films. De fans van de zanger krijgen volop de kans te genieten van de hoogtepunten uit het leven van Montand, inclusief de vele vrouwen waarop hij verliefd werd. Hij overleed op 9 november 1991 in Senlis bij Parijs, kort na de opnamen van zijn laatste film IP5. Zijn eigen commentaar, gedestilleerd uit een zestig uur durend interview afgenomen door Hervé Hannon en Patrick Rothman in 1990 ter voorbereiding van hun boek Tu vois je n'ai pas oublié, wordt afgewisseld met enkele uitspraken van mensen die hem goed gekend hebben. Labib baseerde zijn scenario op het boek van Hannon en Rothman. Bernard Josse deed de montage. Het nieuwe fotomateriaal is van Jean-Jacques Flori. De videotitel is MONTAND LE FILM.

Navarro : Un visage d'ange

1993 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Jacques Martial, Christian Rauth, Daniel Rialet en Olivia Brunaux.

In Parijs worden jonge toeristen op beestachtige manier vermoord. Commissaris Navarro (Hanin) en zijn inspecteurs trachten de identiteit van de waanzinnige moordenaar te achterhalen. Zij krijgen daarbij de hulp van de vrouwelijke politie-inspecteur Sylvie Varnier (Brunaux), een levendige en leuk ogende specialiste op Europees vlak in het opsporen van beestachtige seriemoordenaars. Navarro wordt intussen steeds meer onder druk gezet want er zijn al negentien slachtoffers gevallen en de politie wordt ervan beschuldigd het zoontje van een hoge pief te beschermen. Het scenario van Fabienne Duvigneau en Jeffrey Frohner komt maar langzaam op dreef en het verhaal evolueert bij momenten ontzettend traag. Hanin deelt in het gebrek aan overtuigingskracht en zijn collega's-smerissen gedragen zich zichtbaar verstrooid en bij momenten erg onverantwoord. De liefhebbers van deze policier-serie zijn beter gewend. Tito Topin bedacht het personage van Navarro. Aflevering van het seizoen, nummer van 104.

Navarro : Les gens de peu

1993 | Misdaad

Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Catherine Allégret.

Een vervallen wooncomplex dat op de nominatie staat om afgebroken te worden en op een braakliggend stuk land staat, vormt het decor waartegen het merkwaardigste onderzoek van Navarro (Hanin) plaatsvindt. Er werd een lijk gevonden. Navarro is ervan overtuigd dat onder de bewoners van het woonblok de dader gezocht moet worden. Navarro overpeinst motieven: vreemd gaan, een huwelijk dat alleen op papier bestaat of een ordinaire burenruzie? Een criminele afrekening misschien? Drie bewoners bekennen. Dat kan niet, maar de rest zwijgt als het graf. Inspecteur Navarro is weer in actie en betreedt voornamelijk bekende paden. Ondanks het gebrek aan originaliteit zullen genre- adepten en Navarro-fans geboeid kijken. Routine-scenario van Sylvie Simon en Tito Topin. Fotografie van Daniel Diot.

Navarro : Les enfants de nulle part

1993 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

In Parijse vreemdelingenwijk wordt `s nachts politie-agent neergeschoten. Vermoedelijke dader Rachid Ben Sa[KA3]id (Bouajila) wordt ingerekend maar die bezwijkt in zijn cel aan hartaanval. Inspecteur Navarro (Hanin) vindt dat niet leuk want Rachids vader vocht aan zijn zijde tijdens de oorlog in Algerije. Gelukkig is er de mooie Amina (Da Costa), het vriendinnetje van Rachid: haar onthullingen leiden Navarro naar het juiste spoor. Voor de liefhebbers van Navarro en zijn wereldje best genietbaar hoewel scenario van Paul Lucas op momenten onwaarschijnlijk overkomt. Tito Topin bedacht het personage van Navarro. Aflevering van het seizoen, nummer van 112.

Navarro : Le contrat

1993 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Misdaad van Gérard Marx. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Navarro (Hanin) krijgt op zijn commissariaat bezoek van jonge vrouw Martine (Golovine) die hem een tip over nakende bankoverval geeft. Het gaat echter om valstrik waarbij Navarro's medewerker Baumier neergeschoten wordt door beroepsmoordenaar die het op Navarro gemunt had. Hanin komt opnieuw over als een soort perfecte Navarro. Plot bevat bovendien een bijzonder spannende ontknoping. Het scenario is van Tito Topin, die het personage van Navarro bedacht. Aflevering van het seizoen, nummer van 112.

Navarro : Coupable, je présume ?

1993 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Misdaad van Nicolas Ribowski. Met o.a. Roger Hanin, Jacques Martial, Christian Rauth, Daniel Rialet en Grace De Capitani.

Een oude dame werd het slachtoffer van een roodmoord. C[KA1]edric (Belvaux), een dakloze drugsverslaafde, die op het moment van de misdaad in de buurt rondzwierf, wordt meteen als de dader aangewezen. De vrouwelijke onderzoeksrechter, Catherine Vallet (Laroque), gelooft ook dat C[KA1]edric de schuldige is. Gelukkig is er Navarro (Hanin), die sceptisch blijft. Knap spel tussen Hanin en mooie Laroque, geruggesteund door spannende plot, geschreven door Alain Robillard en geestige dialogen van Tito Topin. Spanning blijft tot laatste minuut. Bijzonder geslaagde NAVARRO-episode. Tito Topin bedacht het personage van Navarro.

Soleil d'automne

1992 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk 1992. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Philippe Rouleau, Anny Romand, Faye Anastasia, Roger Souza en Elise Caron.

Na tien jaar samengewoond te hebben besluiten Bernard en Michel eindelijk te trouwen. Michel leeft al jaren in onenigheid met haar vader Rouleau, die hun dochtertje Anastasia nog nooit gezien heeft. Tijdens de huwelijksreis slaat het noodlot toe. De pasgehuwden komen om bij een auto-ongeval. Rouleau wil uiteindelijk toch de begrafenis van zijn dochter bijwonen. Hier wordt hij voor de eerste maal geconfronteerd met zijn kleindochter, die hem koel ontvangt. Aangrijpend gezinsdrama dat niet vervalt in overdreven sentimenteel gedoe. Zeer gevoelig vertolkt door Rouleau en de jonge Anastasia die het langzaam naar elkaar toegroeien, prachtig uitbeelden. Het scenario is van Ertaud en Didier Cohen, gebaseerd op een verhaal van Christian Signol. Mooie beelden van Charlie Gaëta.

Ma tu mi vuoi bene?

1992 | Drama, Familiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1992. Drama van Marcello Fondato. Met o.a. Johnny Dorelli, Monica Vitti, Lyn Lay, My Ohau en Veronique Genest.

Mooie rol van Dorelli als kinderrechter Morosini, die zit opgescheept met een klein meisje, teruggestuurd door het pleeggezin waarin hij haar had geplaatst. Hij trekt zich haar lot enorm aan, net als de maatschappelijk werkster Masetti (schitterende rol van Vitti). Langzaam wordt duidelijk hoe ellendig de zaak is, hoe onverschillig mensen zijn en hoe bureaucratisch het systeem is, waarin een kind dat snakt naar liefde als een postpakketje heen en weer wordt gestuurd. Deze tv- film laat zien dat wet en rechtvaardigheid op een hypocriete manier met elkaar in tegenspraak zijn.

Navarro : À l'ami, à la mort

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Nicolas Ribowski. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Marcel Maréchal en Béatrice Bencsik.

J[KA1]er[KA4]ome (Mar[KA1]echal) heeft zijn vroegere vriend, commissaris Navarro, min of meer uit het oog verloren. Hij heeft het bij de commissaris verpest door hem ooit naar wraakzuchtige kringen in Frans-Algerije te lokken. Nu vraagt hij hem om een grote gunst: hij wil zijn jonge echtgenote terugvinden die uit het echtelijk huis verdwenen is. Hiermee begeeft de commissaris zich in een wespennest! Door dit soort personnages te spelen ('Le Tigre', 'Le Gorille') vreet de ouderdom aan Hanin, zodat hij vastroest en uiteindelijk alleen nog maar karikaturen van zichzelf speelt. Zo gaat de meeste aandacht in de film naar de jonge zwarte Martial, die veel prominenter aanwezig en levendiger is. Verfijnd scenario van de specialist Tito Topin.

Navarro : Un mort sans avenir

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Catherine Allégret, Emmanuelle Boidron en Teddy Billis.

Een misdaad, die zo klaar is als een klontje en in een ommezien opgelost meent commissaris Navarro (Hanin). Het verband is gauw gelegd tussen een vermoorde man in de kamer van een prostituée, het hoertje zelf en haar Joegoslavische pooier. Ook over het motief - diefstal - bestaat geen twijfel. Navarro is evenwel niet tevreden, want hij slaagt er niet in de dode te identificeren. Men weet dat het om een oude en zieke man gaat. Commissaris Navarro van het dertiende arrondissement in Parijs gaat in een somber verleden woelen. Geen hoogvlieger, af en toe wat Simenon-achtig, maar er komen te veel woorden bij te pas wat remmend werkt. Het scenario is van Tito Topin, schrijver van detectiveverhalen; we hopen dat zijn boeken beter zijn, want anders zijn we het somber voor hem in.

Navarro : Samouraï

1991 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1991. Misdaad van Serge Leroy. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Een clochard werd vermoord in een buurtbioscoop. De kleren die hij draagt zijn niet van hem en het bloed behoort niet tot zijn bloedgroep. Een en ander heeft te maken met Philippe Van Doren (Gendron), de Europese directeur van een machtige Japanse multinational. Commissaire Navarro (Hanin) vindt een samouraïzwaard, dat aan Van Doren behoort, en dat is dan het hek van de dam. Een af en toe geestige Hanin, die probeert de spelregels van een strijd met voor hem onbekende normen te begrijpen. Het scenario is van Jean-Luc Fromental, Joël Houssin, Daniel Riche en Tito Topin maar dit kwartet kon het geheel niet boven het alledaagse tillen. Aflevering 11 van het derde seizoen, nummer 11 van 112.

Navarro : Mort clinique

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Gérard Marx. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Commissaris Navarro (Hanin) ontdekt een aantal bedenkelijke praktijken als hij een gewonde man na een schietpartij naar het ziekenhuis brengt. Lege bedden blijken 'opgevuld' en bij een ziekenhuisdirecteur die zelfmoord heeft gepleegd, wordt een hartinfarct gesimuleerd. Dat gaat nog, maar als er met het narcoseapparaat wordt geknoeid, mag een politieman het toch wel welletjes vinden! Zonder veel persoonlijke stijl weet de regisseur de spanning tot aan de ontknoping in stand te houden en op te bouwen. Zwarte humor, angst en raadselachtige personages die voor dit filmgenre gebruikelijk zijn. Doet ons denken aan bepaalde detectiveromans met een horrorachtig karakter, zoals Dark Passage van David Goodis. Hanin is vooral weg van deze serie en komt voor het eerst overtuigend over! Scenario van Patrick Pesnot. Tamelijk

Navarro : Le bal des gringos

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Bij een overval op een gevangenenwagen ontvlucht de gevangene die wordt overgebracht, maar niet na eerst een politieman te doden. Navarro is ervan overtuigd dat de schuldige een vroegere huurling is, een goede bekende van hem, die een zware crimineel is geworden. Dan is het de gebruikelijke jacht op de man. Hoewel deze tv-regisseur zich altijd afwachtend opstelt ten opzichte van de acteurs, en vooral van de eeuwige Hanin als Navarro, moet worden toegegeven dat het scenario van de 'meester' Tito Topin, ongetwijfeld lopende band-werk, degelijk in elkaar zit. MOYEN.

Navarro : La mariée est en rouge

1991 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1991. Misdaad van Gérard Marx. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Christian Rauth, Daniel Rialet en Maurice Vaudoux.

De titel ruikt op een kilometer afstand al naar plagiaat (LA MARIÉE ÉTAIT EN NOIR van François Truffaut!). Het scenario van Alain Henry is dat van een klassieke misdaadroman: in plaats van een jonge en gelukkige bruid vindt het kamermeisje op de ochtend van de huwelijksplechtigheid een lijk. Navarro- Hanin gaat op onderzoek uit en ontdekt na verloop van tijd dat achter de ene killer een andere moordenaar schuil kan gaan. Regie zonder opvallende plus- of minpunten. Aangename ontspanning, en dat was ook de bedoeling.

Navarro : Enlèvement demandé

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Catherine Allégret, Sam Karmann, Jacques Martial en Christian Rauth.

Navarro (Hanin) en zijn medewerkers zitten een bende autodieven op de hielen. Maar niet al zijn medewerkers zijn present. Auquelin (Rauth) ontdekt op een ochtend het lijk van een vrouw in de koffer van zijn wagen. Terwijl Navarro overtuigd is van zijn onschuld en weigert een onderzoek in te stellen zijn andere politiemannen overtuigd van Auquelins schuld. Een moeilijke zaak voor Navarro: een van zijn makkers witwassen van elke schuld, maar de inspecteur is ervaren en voor de kijker is het een opeenstapeling van clichés zonder verrassingen. Het scenario werd geschreven door Tito Topin en aan de camera werd plaatsgenomen door Daniel Diot.

Navarro : Dans les cordes

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Maurice Vaudaux.

Een beroemde Zuidamerikaanse bokser is op doorreis in Parijs, waar hij een belangrijke internationale wedstrijd zal spelen. Vanaf zijn aankomst is hij het mikpunt van dreigementen en aanslagen. De commissaris (Hanin) moet de veiligheid van de bokser garanderen maar komt er al gauw achter dat diens verleden niet zo braaf is als de persberichten willen doen geloven. Een vrij drukke cameravoering, die de regie er toch niet persoonlijker op maakt. Het spel is wel van een gelijkmatige kwaliteit. Scenario van Alain Robillard en Tito Topin.

Navarro : Comme des frères

1991 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1991. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Emmanuelle Boidron, Sam Karmann, Jacques Martial en Christian Rauth.

Twee wat eigenaardige broers. De een zou zijn vriendin met messteken om het leven hebben gebracht, en beide haten ze de politie die hun vader heeft vermoord, bij wat vandaag de dag met een eufemisme wel een `vergissing` wordt genoemd. Commissaris Navarro (Hanin) is dan ook wat ongerust over zijn eigen lot, daar hij wordt belast met het onderzoek. Een pittige detetectivefilm, dankzij het scenario van Joël Houssin. Een hechte en onpersoonlijke regie. Zekere acteurs.

Navarro : Billet de sang

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Josée Dayan. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Navarro (Hanin) heeft zijn vliegtuigticket al op zak om op vakantie te gaan als hij op de drempel van het politiebureau door zijn baas bij z`n lurven gegrepen wordt en voorlopig op het spoor van een (bijna perfecte) bende valsemunters gezet wordt. We hoeven niet uit te leggen in wat voor stemming deze speurtocht vol onverwachte wendingen van start gaat. Het uitgangspunt is klassiek en het verhaal wordt door de regisseur voortvarend in beeld gebracht, terwijl de hoofdrolspeler in deze B-film overtuigender overkomt dan in GORILLE en TIGRE op het witte doek. Zeer verteerbaar commercieel produkt.

Médecins de nuit : Amalgine

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Gilles Legrand. Met o.a. Catherine Allégret, Rémy Carpentier en Catherine Hubeau.

Titel verwijst niet naar de bizarre voornaam van een persoon of naar een kat, maar naar een medicijn waarvan een meisje van twintig met liefdesverdriet een overdosis neemt. Het is uiteraard gebaseerd op waar gebeurde feiten en heeft zodoende een voor de hand liggende documentaire inslag, verpakt in een stukje banale fictie. De routinematige regie heeft weinig aan het geheel toegevoegd. In een reanimatiecentrum komt het meisje uit haar dal, vooral dankzij de vrouwelijke arts Evelyne (Hubeau). Rondom de zelfmoordenares de reacties van haar naaste omgeving. Mager script maar overtuigend acteerwerk.

Les caves du 'Majestic'

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Maurice Frydland. Met o.a. Jean Richard, Maurice Risch, Catherine Allégret en Florence Giorgetti.

De bewerking van een roman van Georges Simenon, waarin de beroemde commissaris Maigret (Richard) onderzoek doet naar aanleiding van de vondst van het lijk van een vrouw, in het plaveisel van een hal in het hotel 'Majestic'. Knap en snel in elkaar gezet door deze televisieregisseur, aan wiens vakmanschap niemand twijfelt, en met een realistische beschrijving van het ietwat eigenaardige wereldje van het luxe hotelwezen.

Strip-show

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Pierre Grimblat en Tito Topin. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Inspecteur Navarro (Hanin) doet onderzoek naar het geval van een heel jong meisje dat in een nachtgelegenheid is vermoord. Hij is ervan overtuigd dat deze misdaad verband houdt met de activiteiten van de koning van het nachtelijke uitgaansleven, in Parijs, Sammy. Grimblat is afkomstig uit de filmwereld en verstaat zijn vak. Hij maakt klassieke politieavonturen tot levendig pretentieloos amusement.

Navarro : Strip-Show

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Gérard Marx. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Catherine Allégret en Emmanuelle Boidron.

Geslaagde aflevering uit de misdaadserie, gesitueerd in het milieu van Parijse peepshows, kinderporno, drugaddicts en ander leuks. Een verslaafd tienermeisje is vermoord en inspecteur Navarro (Hanin) klaart de klus nadat hij twee broers uit het milieu in het nauw heeft gedreven. Allegret als caféhoudster begint hoe langer hoe meer op haar moeder, Simonne Signoret, te lijken. Scenario van Alain Le Henry, die samen met Tito Topin de dialogen schreef.

Navarro : Salade russe

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Josée Dayan. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Navarro (Hanin) krijgt in deze film opdracht om een prostituée te beschermen die met de dood bedreigd wordt. Deze dame heeft het onzalige idee om 's avonds haar regenjas uit te lenen aan een vriendin van haar, waarna er een stortvloed van dramatische verwikkelingen volgt. Het is nog steeds het klassieke politieverhaal uit de Zwarte Beertjes-reeks van Bruna. Een onderhoudende tv-film dank zij het degelijke talent van de cineaste en de hoofdrolspeler.

Navarro : Le fils de Périch

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Denys Granier-Deferre. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Christian Rauth, Jacques Martial en Emmanuelle Boidron.

Een onderzoek van commissaris Navarro. Centraal staan een vermoorde schrijver, zijn xenofobe vijand en de zigeuner-wereld. Hun schilderachtigheid verbloemt het (chronische?) gebrek aan persoonlijkheid waarover zoon Denys van Pierre Granier-Deferre beschikt. Desondanks zien vanwege Hanin in de rol van commissaris want deze tv-film steunt in z'n totaliteit op diens persoonlijkheid. Scenario van Philippe Madral, die de roman Le fils du vent van Jean-Paul Demure bewerkte.

Navarro : Le collectionneur

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Twee maanden al zit Navarro (Hanin) een seriemoordenaar op de hielen, die het gemunt heeft op bruinharige ongehuwde vrouwtjes, die hij wurgt en hen systematisch met rode verf beschildert. Hij heeft er al acht slachtoffers opzitten wanneer hij op de charmante Denicourt valt, die ontsnapt. Verdachten worden gearresteerd en zij herkent formeel Polet als haar aanrander. Maar die moet worden vrijgelaten omdat iemand anders tijdens zijn opsluiting op identieke wijze toeslaat. Bovendien blijkt dat Denicourt eerder en vaker onder psychiatrische behandeling was. Ritmisch, oplaaiend, andere wendingen aannemend en met hier en daar een vleugje humor. Een Navarro op zijn best. Scenario van Paul Lucas, dialogen van Tito Topin.

Navarro : Le clan des clandestins

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Navarro (Hanin) en zijn ploeg rollen een netwerk op dat illegale arbeiders het land binnensmokkelt. In een drukkerij waar valse papieren en identiteitsbewijzen gedrukt worden komt het tot een schietpartij. Een van Navarro`s politiemannen raakt gewond. Iedereen wordt opgepakt, behalve Gutenberg (Corraface), het brein achter de bende, die erin slaagt te ontsnappen. Actie, humor, sympathieke personages, kwaliteitsdialogen (scenario van Tito Topin) zorgen voor een geslaagd Navarro-verhaal. De milieuschildering over clandestiene werkkrachten geeft aan de plot een bijkomende densiteit.

Navarro : Le cimetière des éléphants

1990 | Misdaad, Familiefilm

Frankrijk​/​​Zwitserland 1990. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Commissaire Navarro (Hanin) is bezig met de zaak van een drugsdealertje in de buurt van de Bastille als hij opgeroepen wordt om de moord op een dubieuze priv[KA1]e-detective te onderzoeken. Tussen diens documenten vindt Navarro een dossier over zijn eigen vrouw (Lenoir), die tien jaar geleden spoorloos is verdwenen! Tot zijn niet geringe verbazing komt Navarro erachter dat zij een nieuwe identiteit heeft aangenomen. Zij is als Rosalie gehuwd met de bekende chirurg Loeffer (Rebbot). Gedragen op een lekker lopend ritme bevat deze episode een eigenaardigheid: voor het eerst maakt een zekere ex-mevrouw Navarro haar opwachting. Hanin trekt enkele sentimentele registers open maar verliest daarbij zijn spreekwoordelijke koelheid niet. Het scenario is van Tito Topin, die het personage van Navarro bedacht. Aflevering 6 van het tweede seizoen, nummer 9 van 104.

Navarro : La fille d'André

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Catherine Allégret.

Een scenario van de hand van detective-specialist Tito Topin, dat begint met een voor commissaris Navarro (Hanin) gênant maar naar het schijnt onbelangrijk voorvalletje. Het is zijn dochter Yolande die het horloge van haar schoolkameraad heeft gestolen. In feite blijkt dat later van veel groter belang te zijn. Het originele van deze film schuilt in de mengeling van geweld, intimiteit en onopgesmuktheid die zeldzaam is in het genre. Vakkundige regie en een innemende sfeer. De persoonlijkheid van Hanin doet de rest.

Navarro : Barbès, de l'aube à l'aurore

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Gérard Marx. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Christian Rauth, Jacques Martial en Daniel Rialet.

Aanslagen, afpersing, inbraken in kruidenierswinkels en branden volgen elkaar op in de dichtbevolkte Parijse volkswijk Barbès. Het mikpunt vormen de kleine Arabische handelaren en commissaris Navarro Hanin) stelt een onderzoek in. Maatwerk, afgestemd op het niveau en het degelijke vakmanschap van Hanin, hier in de rol van gangmaker. Scenario van Marc Villard en Alain Le Henry.

Mister Frost

1990 | Thriller, Horror, Drama

Roemenië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1990. Thriller van Philippe Setbon. Met o.a. Jeff Goldblum, Alan Bates, Kathy Baker, Roland Giraud en Jean-Pierre Cassel.

Goldblum is uitstekend gecast als de vriendelijke massamoordenaar die in een gekkenhuis wordt onderzocht. Zijn identiteit is onbekend, evenals zijn motieven. Hij zegt dat hij de duivel zelve is. Verschillende gebeurtenissen schijnen hem gelijk te geven. Een goed doordacht horrordrama, dat thuishoort in het rijtje ROSEMARY`S BABY (1968) en THE EXORCIST (1973), maar dat dit niveau niet haalt door gebrek aan durf en allure. Het scenario is van regisseur Setbon en Brad Lynch. Het camerawerk is van Dominique Brenguier. Ook bekend als THE DEADLY MISTER FROST, terwijl op de eindaftiteling van de Amerikaanse versie MR. FROST staat.

Navarro : Un rouleau ne fait pas le printemps

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Patrick Jamain. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

De titel is een eenvoudige woordspeling op de Spring Roll, een populair Chinese hapje (een hors d`oeuvre in de vorm een soort loempia). De Chinese gemeenschap in Parijs wordt namelijk sterk uitgedund door een reeks misdaden, die in eerste instantie onverklaarbaar lijken. Commissaris Navarro (Hanin) doet onderzoek onder de Chinese peetvaders. Het scenario bevat niet zo veel verrassingen maar degelijk acteerwerk en couleur-locale zijn verzekerd.

Navarro : Méprise d'otages

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Yvan Butler. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Op vakantie in Zwitserland wordt de dochter van Navarro, Boidron, tijdens een wandeling ontvoerd. Navarro (Hanin) trekt meteen, in het gezelschap van Rialet en Rauth, naar Genève om de zaak op te helderen. Het wordt hem vlug duidelijk dat de ontvoering een vergissing is. De beste vriendin van Boidron blijkt met name een dochter te zijn van een miljardaire met een onzuiver verleden die haar fortuin te danken heeft aan internationale wapenhandel. Geschreven door Pierre Fabre die de legendarische efficiëntie van Navarro op de proef stelt omdat het slachtoffer zijn geliefde dochter is. Ongeloofwaardig, met een klapwiekende Hanin in een uiteengespatte policier.

Navarro : Mauvaises actions

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Serge Leroy. Met o.a. Roger Hanin, Laure Duthilleul, Muriel Flaubert, Sam Karmann en Christian Rauth.

Op een beurs wordt, terwijl de beursnoteringen volop gaande zijn, een student doodgestoken. Commissaris Navarro, die geheel onbekend is met dit wereldje, ziet zich niettemin belast met het onderzoek dat al gauw vanwege een tweede moord nog ingewikkelder wordt. Een klassieke detective, op maat gesneden voor Hanin.

Navarro : Folies de flics

1989 | Misdaad

Zwitserland​/​​Frankrijk 1989. Misdaad van Denys Granier-Deferre. Met o.a. Roger Hanin, Emmanuelle Boidron, Sam Karmann, Jacques Martial en Christian Rauth.

Een bewerking van een detectiveroman van Georges Patrick oftewel het meer dan ongelukkige debuut van een jonge politie- inspecteur die is toegevoegd aan het team van commissaris Navarro. De kijker komt terecht in de nachtelijke, grauwe sfeer en het kruiperige wereldje van de 'dealers'. Verwarring verzekerd. Met Hanin zoals hij altijd is. Scenario van Patrick Pesnot en Tito Topin.

L'orchestre rouge

1989 | Oorlogsfilm

België​/​​Frankrijk​/​​Italië 1989. Oorlogsfilm van Jacques Rouffio. Met o.a. Claude Brasseur, Daniel Olbrychski, David Warrilow, Dominique Labourier en Etienne Chicot.

Een opmerkelijke, bijna letterlijke bewerking naar Gilles Perrault, die overigens scenario en dialogen schreef ofwel de geschiedenis van het meest efficiënte spionagenetwerk uit WO II, waarnaar deze film is genoemd. Zorgvuldige tijdsreconstructie en overtuigende personages maar zonder het niveau van een meesterwerk te bereiken want Rouffio - een talentvol persoon die zich met wisselend resultaat met van alles en nog wat bezighoudt - heeft de inhoud van het boek niet in een eigen, nieuwe taal weten om te zetten. Desondanks is er een in meer dan één opzicht spannende film uitgerold. Er is ook een tv- bewerking gemaakt van 170m. Het camerawerk is van Pierre William Glenn.

Au rendez-vous des Terre-Neuvas

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Jean-Paul Sassy.

Een onderzoek van commissaris Maigret in Saint-Malo rond de moord op een scheepskapitein. Uiteraard naar Simenon. Een zuinige, onpersoonlijke regie, meer mislukt dan normaal bij deze slechte televisiemaker het geval is. Gelukkig is er nog Richard, die wordt omgeven door allerlei totaal onbekende bijfiguren.

Navarro : Le chasse-neige

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Nicolas Ribowski. Met o.a. Roger Hanin, Sam Karmann, Jacques Martial, Christian Rauth en Daniel Rialet.

Dubbelzinnige titel, want de sneeuw is natuurlijk geen sneeuw. Het gaat over drugs. Politie en autoriteiten doen wat ze kunnen maar zijn machteloos. Jongeren organiseren zich daarom in bendes, die een genadeloze jacht inzetten op de 'dealers'. De intentie is goed maar niet alles verloopt even vlekkeloos, en de gevaren worden van dien aard dat inspecteur Navarro moet ingrijpen. Strak, doelmatig en solide, net als hoofdrolspeler Hanin, maar zonder ook maar enige persoonlijke cinematografische inbreng. Scenario van Alain Robillard.

Le Braconnier de Dieu

1982 | Komedie

Frankrijk 1982. Komedie van Jean-Pierre Darras. Met o.a. Pierre Mondy, Annie Cordy, Jean Lefebvre, Michel Galabru en Jean-Piere Darras.

Niet alleen is een goede Franse komische film al een zeldzaamheid, maar dit produkt slaat waarschijnlijk alles: een grove, beledigende en antikerkelijke klucht. Ook twintig goede acteurs zouden het niet tot een goed eind kunnen brengen met een dergelijk plat scenario. Even zwaar en vulgair als Annie Cordy dus. Naar de roman van René Fallet.

Josépha

1982 | Drama, Komedie

Frankrijk 1982. Drama van Christopher Frank. Met o.a. Miou-Miou, Claude Brasseur, Bruno Cremer, Catherine Allégret en Pierre Vernier.

Een middelmatig begaafd acteursechtpaar heeft een onopvallende carrière in de provincie, tot de man met zomaar een slippertje hun liefde ondergraaft. Zij vindt nieuw geluk en stabiliteit bij een solide weduwnaar, als haar ex-partner als invaller een Shakespeare-rol krijgt. Ze helpt hem door de generale repetitie en de succesvolle première heen, maar de liefde blijkt over. De scenarioschrijver bewerkte een eigen roman voor dit filmdebuut; hij geeft een treffend kijkje achter de toneelschermen en in de typische spanningen en onzekerheden van acteurs, die extra reliëf krijgen door het nuchtere onbegrip van Crémer als de weduwnaar. Zeer goede spelregie, hoewel Brasseur als Othello onvoldoende is om zijn latere succes te rechtvaardigen. De optelsom van alle kwaliteiten leverde een film op die net te weinig ambitieus is en een effect geeft van déjà-vu.

Une robe noire pour un tueur

1980 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1980. Drama van José Giovanni. Met o.a. Annie Girardot, Claude Brasseur, Jacques Perrin, Renaud Verley en Didier Sauvegrain.

Een advocate slaagt er niet in haar cliënt van de doodstraf te redden. Hij ontsnapt uit de gevangenis en zij verbergt hem bij een vriend, terwijl ze alsnog bewijzen voor zijn onschuld probeert te vinden. Dit pleidooi tegen de doodstraf wordt vertroebeld door een overmaat van melodramatische toevalligheden en nevenintriges. De acteurs doen hun best in rollen die ze al te vaak hebben gespeeld, waardoor ze clichés van zichzelf blijven. De overtuigingskracht van de regisseur redt in al zijn naïviteit de film toch van de vlakke middelmaat. Scenario van regisseur Giovanni en Monique Lange. Camerawerk van Jean-Paul Schwartz.

Clair de femme

1980 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1980. Drama van Costa-Gavras. Met o.a. Yves Montand, Romolo Valli, Heinz Bennent, Lila Kedrova en Roberto Benigni.

Een man wiens vrouw op het ziekbed zelfmoord heeft gepleegd komt toevallig in contact met een vrouw met een verongelukt kind en een spraakgestoorde echtgenoot. Tijdens een nachtelijke zwerftocht geven ze elkaar de moed om verder te gaan zonder dat er een diepere relatie ontstaat. Het thema en sterk spel van de hoofdrollen helpen de film heen over een nadrukkelijke en literaire symboliek van ontmoetingen en situaties onderweg. Een ongewone film voor de regisseur, naar de roman van Romain Gary.

Mords pas, on t'aime

1975 | Komedie

Frankrijk 1975. Komedie van Yves Allégret. Met o.a. Bernard Fresson, Yves Coudray, Jean-Pierre Darras, Catherine Allégret en Sylviane Bressy.

Een ondernemend tien-jarig jongetje wordt door zijn grootouders opgevoed, omdat zijn gescheiden vader, een vrachtrijder, voortdurend onderweg is. Dan neemt zijn vader hem mee naar zijn woonstede, Bordeaux; er ontwikkelt zich een een goede verstandshouding tussen beiden. Zijn vader vertelt hem over zijn moeder, die tot de gegoede burgerij uit die stad behoort. Het ventje zou zo graag zijn inmiddels hetrouwde moeder (met twee dochtertjes) willen zien en hij bedenkt een list: hij pleegt een klein vergrijp, waarvoor de politie hem oppakt en hij geeft de naam van zijn moeder op, die hem van het politiebureau komt afhalen. Zijn moeder brengt hem naar zijn vader en ze blijft voor het avondeten. Als zij de volgende morgen zijn vader verlaat, moet het joch terug naar zijn grootouders. Het scenario wisselt treffende momenten af met ver gezochte zoals vertederende humor, die volwassenen zou moeten week maken. Ondanks de zinnige strekking blijft de film al te oppervlakkig en de jeugdige Coudray - inmiddels een veteraan uit de tv-serie Graine D'Ortie die ook door Allégret werd geregisseerd - getuigt meer van acteursflair dan dat hij zijn personage aannemelijk maakt. Ook bekend als BONNE FÊTE PAPA, LA FÊTE DES PÈRES, TA FÊTE PAPA et ROSE ET FRÉDEÉRIC.

Lieb Vaterland, magst ruhig sein

1975 | Thriller

Duitsland 1975. Thriller van Roland Klick. Met o.a. Heinz Domez, Catherine Allégret, Georg Marischka, Günther Pfitzmann en Dietrich Frauboes.

Een politiek steekspel tussen Oost- en West-Berlijn. In het midden Bruno die door de Oostkant naar de andere zijde wordt gestuurd om een vies zaakje op te knappen. Hij speelt dubbelspel, maar wordt aan de Westzijde beloond met gevangenisstraf voor een oude misdaad. Dit alles met op de achtergrond de Berlijnse muur in de eerste helft van de jaren zestig. In deze thriller wordt overtuigend aangetoond dat aan beide zijden van de demarcatielijn de politiek even smerig is.

Vincent, François, Paul et les autres

1974 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1974. Drama van Claude Sautet. Met o.a. Yves Montand, Michel Piccoli, Serge Reggiani, Gérard Depardieu en Stéphane Audran.

Vincent, François, Paul en de anderen zijn goede vrienden. In de weekeinden komen ze regelmatig bij elkaar in Pauls landhuis in de Provence, op zondagavond keren allen weer terug naar de stad en naar hun eigen problemen. Fabrikant Vincent (Montand), heeft moeilijkheden met zijn bedrijf, zijn vrouw en zijn minnares. Arts François (Piccoli) wordt door zijn vrouw bedrogen. En Paul (Reggiani) is schrijver en gelukkig getrouwd, maar zijn boek zal wel nooit af komen. Mooi, optimistisch portret van drie vrienden die elkaar door hun mid-life crises helpen.

Paul and Michelle

1974 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1974. Romantiek van Lewis Gilbert. Met o.a. Sean Bury, Anicee Alvina, Keir Dullea, Catherine Allégret en Ronald Lewis.

Het moet eens uitgezocht worden waarom iemand ook maar enige behoefte zou kunnen hebben aan een vervolg op FRIENDS, maar hier is-ie dan. De verdere belevenissen van deze innemende tieners hebben even weinig met de realiteit te maken als wat Dullea overkwam toen hij in 2001 het heelal doorkruiste.

Le hasard et la violence

1974 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1974. Drama van Philippe Labro. Met o.a. Yves Montand, Katharine Ross, Jean-Claude Dauphin, Antonio Casagrande en Ricardo Mangano.

Criminoloog wil aan Côte d'Azur een essay over geweld schrijven en wordt verliefd op vrouwelijke arts. Onvoorziene en onverklaarbare gewelderupties in buitenwereld beïnvloeden direct en indirect verloop van hun liefde op fatale wijze. Bedoelde bespiegeling over toenemend geweld in samenleving en angst en wantrouwen die daar het gevolg van zijn, blijft in aanmatigende onduidelijkheid steken, waarbij zelfs het sterduo geen soelaas biedt. (In Franse versie is Ross bedroevend nagesynchroniseerd, in Engelse versie Montand nòg slechter.)

La course à l'echalote

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Claude Zidi en La. Met o.a. Pierre Richard, Jane Birkin, Michel Aumont, Claude Dauphin en Amadeus August.

Een bank-employé die door verliefdheid verstrooid is, laat zich de papieren van de eigendomsoverdracht van een nachtclub ontfutselen. Een travestie-danser bemachtigt ze en gaat in vermomming ermee van door. Deze achtervolgingskomedie heeft te veel onwaarschijnlijkheden en te weinig geslaagde grappen waardoor acteurs geforceerd leuk moeten doen. De producent van de film, Christian Fechner, was indertijd de eigenaar van travestie- nachtclub Alcazar in Parijs, maar ook daarvan wordt een flauwe karikatuur gemaakt. Scenario van de regisseur, die werd bijgestaan door Michel Fabre en Jean-Luc Voulfow. Gedraaid in Scope-couleurs.

La Course A L'echalotte

1974 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk 1974. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Claude Dauphin, Jane Birkin, Pierre Richard, Dean Martin en Henri Deus.

Een bank-employé die door verliefdheid verstrooid is, laat zich de papieren van de eigendomsoverdracht van een nachtclub ontfutselen. Een travestie-danser bemachtigt ze en gaat in vermomming ermee van door. Deze achtervolgingskomedie heeft te veel onwaarschijnlijkheden en te weinig geslaagde grappen waardoor acteurs geforceerd leuk moeten doen. De producent van de film, Christian Fechner, was indertijd de eigenaar van travestie- nachtclub Alcazar in Parijs, maar ook daarvan wordt een flauwe karikatuur gemaakt. Scenario van de regisseur, die werd bijgestaan door Michel Fabre en Jean-Luc Voulfow. Gedraaid in Scope-couleurs.

Les granges brûlées

1973 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1973. Drama van Jean Chapot. Met o.a. Alain Delon, Simone Signoret, Paul Crauchet, Bernard Le Coq en Pierre Rousseau.

Dat Les granges brûlées überhaupt werd voltooid, is aan het incasseringsvermogen van regisseur Chapot te danken, die regelrecht werd gekoeioneerd door ster Delon terwijl grande dame Signoret verzuimde in te grijpen. Delon speelt een magistraat die in de winterkille Jura de mysterieuze dood van een jonge vrouw moet onderzoeken. Daarbij stuit hij op de boerenclan van matriarch Signoret. Intrige en decor van dit psychologisch drama met sterk karakterspel herinneren sterk aan de Gabin-boerderijdrama's uit dezelfde periode: La horse, L'Affaire Dominici. Allégret is Signorets dochter.

Sex shop

1972 | Komedie, Erotiek

Frankrijk 1972. Komedie van Claude Berri. Met o.a. Claude Berri, Juliet Berto, Nathalie Delon, Jean-Pierre Marielle en Béatrice Romand.

Een noodlijdende boekhandelaar maakt op advies van een vriend van zijn winkel een seksshop. Zowel zijn handel als clientèle geeft hem de indruk dat het eigen huwelijksleven toch wel erg fantasieloos is, maar na de frustrerende ervaringen met groepsseks kiest hij toch voor het comfort van een simpeler huwelijksrelatie en de verkoop van Maoïstische boeken, 'die immers óók goed lopen!' Rake en herkenbare typeringen houden al te makkelijk effectbejag in deze satire op de seksrage in evenwicht en vooral Berto als de volgzame echtgenote in slaapkameracrobatiek en Marielle als ondernemende flierefluiter zijn onweerstaanbaar komisch. Scenario van de regisseur.

Papa les petits bateaux

1972 | Misdaad

Frankrijk 1972. Misdaad van Nelly Kaplan. Met o.a. Sheila White, Michel Bouquet, Sydney Chaplin, Michael Lonsdale en Judith Magre.

Een niet al te uitgeslapen groep gangsters kidnapt een miljonairsdochter, die niet alleen uitzonderlijk lastig blijkt te zijn, maar met raffinement haar ontvoerders tegen elkaar weet uit te spelen. De burleske gangsterkomedie heeft een scenario als vele andere, maar de temperamentvolle rol van de jonge Britse White en het karikaturale tegenspel van de gewoonlijk serieuzere acteurs geven er de nodige jeu aan.

Les Volets clos

1972 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1972. Komedie van Jean-Claude Brialy. Met o.a. Marie Bell, Jacques Charrier, Cathérine Rouvel, Suzanne Flon en Ginette Leclerc.

Een jonge zeeman duikt als deserteur voorlopig onder in Bretons havenbordeel, in werkelijkheid een smoes om gratis en langdurig van hun gastvrijheid te profiteren. Brialy geeft een reeks oude actrices come-back rollen, maar de potsierlijke make- up en kleding doen de film eruit zien als een travestietenshow in plaats van een nostalgische sfeertekening à la Max Ophüls.

Last Tango in Paris

1972 | Drama, Erotiek, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1972. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Marlon Brando, Maria Schneider, Jean-Pierre Léaud, Massimo Girotti en Catherine Allégret.

Een Amerikaan van middelbare leeftijd (Brando) uit, na de zelfmoord van zijn vrouw, in Parijs zijn frustraties en woede in liefdeloze seks met Jeanne (Schneider). De film werd een filmhuishit, maar is ook een ijkpunt geworden voor serieuze films met expliciete seks erin. Oscarnominaties voor Brando en Bertolucci, het camerawerk van Vittorio Stararo (Apocalypse Now) is inventief en mooi, maar de film is inmiddels zeer controversieel, vanwege een seksscène - die niet in het script stond, maar werd bedacht door Brando en Bertolucci - waaraan de destijds negentienjarige Schneider trauma’s overhield.

L'aventure, c'est l'aventure

1972 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1972. Komedie van Claude Lelouch. Met o.a. Jacques Brel, Charles Denner, Lino Ventura, Yves Robert en Juan Luis Buñuel.

Kassucces over oude houwdegens in een veranderende wereld. Na de gebeurtenissen van mei 1968 gaan bankovervallers Lino, Jacques en Simon in ontvoeringszaken. Rockzanger Johnny Hallyday, een ambassadeur, een Latijns-Amerikaanse revolutionair, ze moeten er allemaal aan geloven. Aansluitend viert het trio met hun twee handlangers het dolce far niente in de tropenzon, maar al snel slaat de ennui toe. Waarop regisseur Lelouch de grote blufbus opentrekt. Niets voor azijnpissers, twee uur feest voor liefhebbers van Franse cinéma populaire met karakterkoppen en heerlijke muziek. Gastoptredens van Michel Drucker, Catherine Allégret en anderen.

Beau masque

1972 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1972. Drama van Bernard Paul. Met o.a. Dominique Labourier, Luigi Diberti, Gaby Sylvia, Jean-Claude Dauphin en Evelyne Dress.

Een fabrieksarbeidster en tevens militant vakbondslid woont samen met een Italiaanse melkboer die het activisme van zijn vriendin met moeite accepteert. Bij een staking en protestdemonstratie neemt hij toch deel en wordt door de politie gedood. De roman van Roger Vailland uit jaren vijftig kreeg actuelere filmbewerking die in al te simplistische propaganda voor de Communistische Partij vervalt en daarnaast nogal overbodige idyllische scènes heeft. Labourier is opmerkelijk in de film een die breed publiek dat hij wil bereiken, te zeer onderschat, maar toch innemende en oprechte kwaliteiten heeft.

Ça n'arrive qu'aux autres

1971 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1971. Drama van Nadine Trintignant. Met o.a. Catherine Allégret, Benoît Ferreux, Danièle Lebrun, Dominique Labourier en Serge Marquand.

Na het verlies van hun dochtertje sluit een echtpaar zich op in hun woning en houdt de buitenwereld letterlijk en figuurlijk op afstand om met gesloten ramen en bij kaarslicht geheel in hun verdriet op te gaan. Als het overlevingsinstinct weer boven komt moeten ze het leven dat is doorgegaan, opnieuw ontdekken. De autobiografische elementen in het scenario van de regisseuse -die zelf twee jaar eerder haar negen maanden oude baby verloor -maakt de film niet overtuigender, door een al te decoratieve aanpak. De emotionele inzet van Deneuve week destijds verrassend af van haar onderkoelde imago. (Overigens wordt het dochtertje in de film 'gespeeld' door een jongetje.) Camerawerk van William Lubtchansky.

Smic smac smoc

1971 | Komedie

Frankrijk 1971. Komedie van Claude Lelouch. Met o.a. Catherine Allégret, Amidou, Charles Gérard, Jean Collomb en Francis Lai.

Een drietal dokwerkers zijn onafscheidelijke vrienden. Ook het voorgenomen huwelijk van één van hen brengt daar geen verandering in. Gevieren gaan ze zonder geld, maar met veel vindingrijkheid op een luxueuze huwelijksreis in de omgeving van Saint-Tropez. Deze geïmproviseerde low budget film waarin Leloughs vaste medewerkers achter de camera nu als acteurs optreden, wijkt verfrissend af door de proletarische personages. Helaas ontaardt de spontaniteit geleidelijk aan in de meligheid van vakantie-amateurfilmpjes.

Au bon beurre

1971 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 1971. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Roger Hanin, Andréa Ferréol, Jean-Claude Dauphin, Christine Pascal en Paul Guers.

Parijse melkboer en zijn vrouw komen tijdens WO II tot welstand en aanzien door zonder politiek benul of stellingname op het juiste moment de passende stap te ondernemen: een gevluchte krijgsgevangene aangeven, met verse eieren maarschalk Pétain paaien, een Duitse soldaat tot huisvriend maken en afstoten wanneer de geallieerden oprukken, nog net vóór bevrijding een joodse onderduiker opnemen en zich bij het verzet aansluiten. Quasi gemoedelijke toon van film en acteren maken gedachteloos opportunisme des te schrijnender, hoewel verhaalopbouw en buurtbewoners ook andere kanten laten zien. In homogene rolbezetting springt Dauphin eruit als de jonge soldaat. TV-werk van Molinaro is aanzienlijk interessanter dan zijn bioscoopfilms.

Élise ou la vraie vie

1970 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Algerije 1970. Drama van Michel Drach. Met o.a. Marie-José Nat, Mohamed Chouikh, Jean-Pierre Bisson, Bernadette Lafont en Catherine Allégret.

Toen Drach deze film maakte, was de mei '68-revolutie nog vers en het Algerije-conflict niet echt geliefd producentenmateriaal. Daarom verpakte hij het gevoelige thema in een romance tussen een Franse fabrieksarbeidster en een Algerijnse militant. Élise (Nat), die zich in 1957 vanuit Bordeaux bij broer Lucien (Bisson) in Parijs voegt, valt voor FLN-activist Arezki (Chouikh). Naar de gelijknamige semi-autobiografische roman van Claire Etcherelli. Titel refereert zowel aan Élises droom van de grote stad als aan de deprimerende alledag van Algerijnen in de beschreven periode. Truffaut-lievelinge en bohémienne Bernadette Lafont speelt een bijrol.

Le Temps de vivre

1969 | Drama

Frankrijk 1969. Drama van Bernard Paul. Met o.a. Marina Vlady, Frédéric de Pasquale, Cristea Avram, Catherine Allégret en Yves Afonso.

Een arbeider neemt steeds meer overwerk aan voor materieel welzijn van gezin, maar beseft niet dat hij het daardoor in tijd en aandacht te kort doet. Hoewel hij de verwijdering van zijn vrouw toeschrijft aan een leraar die ze tijdens een uitstapje met de kinderen heeft ontmoet, doet hij toch een poging om de situatie van vroeger terug te halen. Deze intieme en sobere film van een communistische regisseur om de invloed van sociale omstandigheden op het privéleven te tonen, steunt erg op dialoog, maar boeit vanwege onderwerp en spelprestaties.

Le Champignon

1969 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Marc Simenon. Met o.a. Mylène Demongeot, Jean-Claude Bouillon, Alida Valli, Georges Géret en Philippe Monnet.

Een kinderarts die aan zijn proefschrift werkt, is getrouwd met een succesvolle producente van reclamefilms die hem voor haar werk en haar bijkomende genoegens steeds vaker alleen laat. Een artistieke buurvrouw met een neurotische zoon en een verdachte huisknecht dringen zich dan aan hem op. De vrouw wordt de dag na zijn tegenbezoek vermoord - gewurgd - aangetroffen. De zoon van de beroemde schrijver maakt zijn filmdebuut met een nogal mager thrillergegeven, dat wordt opgesierd met onnodige privédramatiek en goedkope psychologie. De goede acteurs maken er toch nog iets van. Ook bekend als THE MURDERER STRIKES AT DAWN en L'ASSASSIN FRAPPE A L'AUBE en op video uitgebracht als MOORD BIJ DAGERAAD.

A tout casser

1967 | Actiefilm, Misdaad, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1967. Actiefilm van John Berry. Met o.a. Eddie Constantine, Johnny Hallyday, Michel Serrault, Catherine Allégret en Annabella Incontrera.

Enkele jongeren hebben vlakbij Parijs een dancing geopend. Ze doorkruisen daarmee de plannen van een gangster die een grote overval heeft voorbereid en lastige pottekijkers daarbij niet kan gebruiken. Een Amerikaanse avonturier komt de jongens te hulp en weet met hen de gangsterbende op te rollen. Deze film is zorgvuldiger en met meer middelen gemaakt dan de latere Eddie-films. Helaas verloopt het allemaal wat traag waardoor het accent vooral op de grappen en de gangster-parodie van Serrault komt te liggen.

Carré de dames pour un as

1966 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Spanje 1966. Avonturenfilm van Jacques Poitrenaud. Met o.a. Roger Hanin, Sylva Koscina, Catherine Allégret, Dominique Wilms en Laura Valenzuela.

Agent wordt naar Malaga gestuurd om ontsnapte gangster op te sporen die met plastische chirurgie nieuwe identiteit heeft aangenomen. Zijn verloofde is als reisleidster ook in Spanje en ontsteekt in jaloezie over de andere vrouwen die hij op zijn speurtocht ontmoet. Misdaadfilm speelt zich af tegen toeristische achtergronden en moet het vooral hebben van reeks vechtpartijen waarvan de meest spectaculaire zijn gereserveerd voor de actrices onderling.

Compartiment-tueurs

1965 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 1965. Thriller van Costa-Gavras. Met o.a. Yves Montand, Michel Piccoli, Simone Signoret, Catherine Allégret en Jacques Perrin.

Bij aankomst van de slaaptrein van Marseille naar Parijs blijkt een van de passagiers vermoord. In de wagon waren slechts vijf andere passagiers, voor de permanent verkouden inspecteur Grazziani (Montand) moet het dus een peulenschil zijn de zaak op te lossen. Maar dan wordt een van de vijf verdachten ook vermoord. En daarna nog een. Dit debuut van Costa-Gavras is een behoorlijk spannende thriller met een absolute topcast, maar haalt het niet bij zijn latere politiek geladen films als Z (1969), État de siège (1972) en Missing (1982). Naar het boek van Sébastien Japrisot.

Collection sentiment: Soleil d'automne

-1 |

. Jacques Ertaud. Met o.a. Philippe Rouleau, Anny Romand en Catherine Allégret.

Bij aankomst van de slaaptrein van Marseille naar Parijs blijkt een van de passagiers vermoord. In de wagon waren slechts vijf andere passagiers, voor de permanent verkouden inspecteur Grazziani (Montand) moet het dus een peulenschil zijn de zaak op te lossen. Maar dan wordt een van de vijf verdachten ook vermoord. En daarna nog een. Dit debuut van Costa-Gavras is een behoorlijk spannende thriller met een absolute topcast, maar haalt het niet bij zijn latere politiek geladen films als Z (1969), État de siège (1972) en Missing (1982). Naar het boek van Sébastien Japrisot.