Sophie Deschamps: cast, scenario en schrijver.
Er zijn 11 films gevonden.

Les pirogues des hautes terres

2012 | Historische film

Frankrijk 2012. Historische film van Olivier Langlois. Met o.a. Robinson Stévenin, Antoine Chappey en Pascale Arbillot.

In 1947 beginnen Senegalese spoorwegwerkers een staking die maanden zou duren: ze willen dezelfde rechten als hun Franse collega’s. De Franse autoriteiten, die de Dakar-Niger spoorlijn overzien, hebben daar andere ideeën over, maar realiseren zich dat de hoogtijdagen van het Franse kolonialisme misschien achter de rug zijn. Historisch drama, opgenomen in Senegal, heeft wat technische haperingen, maar maakt mooi duidelijk hoe de gebeurtenis een schakelpunt zou vormen in een veranderend tijdperk in West-Afrika. De Senegalese auteur Ousmane Sembène schreef in 1960 een roman over de opstand.

Adouna: La vie, le monde

2012 | Drama

Frankrijk 2012. Drama van Olivier Langlois. Met o.a. Patrick Catalifo, Oumar Diaw en Soufiane Guerrab.

Vijf baldadige Franse jeugddelinquenten krijgen de gelegenheid hun taakstraf uit te voeren in Senegal, met het opknappen van een oud schip. Maar terwijl het gezelschap aaibaar bakkeleit, onder aanvoering van een gedragstherapeut, slaat een bende mensensmokkelaars toe en moeten de vijf noodgedwongen buitengaats als hechte ploeg weerstand bieden. Televisiefilmmaker Langlois haalt allerlei genres en stijlen door elkaar, en trekt zodoende een spoor van vernieling door een aantal niet onaardige verhaallijnen. Wat rest zijn mooie plaatjes en prettig complexe lokale muziekstukken in afwisselend zwelgmineur en dartelmajeur.

Je n'en ferai pas un drame

1996 | Romantiek

Frankrijk 1996. Romantiek van Dodine Herry. Met o.a. Philippine Leroy-Beaulieu, Julian Benedikt, Wolfgang Wimmer, Bernard Schmidt en Patricia Herry.

Vijf baldadige Franse jeugddelinquenten krijgen de gelegenheid hun taakstraf uit te voeren in Senegal, met het opknappen van een oud schip. Maar terwijl het gezelschap aaibaar bakkeleit, onder aanvoering van een gedragstherapeut, slaat een bende mensensmokkelaars toe en moeten de vijf noodgedwongen buitengaats als hechte ploeg weerstand bieden. Televisiefilmmaker Langlois haalt allerlei genres en stijlen door elkaar, en trekt zodoende een spoor van vernieling door een aantal niet onaardige verhaallijnen. Wat rest zijn mooie plaatjes en prettig complexe lokale muziekstukken in afwisselend zwelgmineur en dartelmajeur.

Le juge est une femme : Le secret de Marion

1995 | Misdaad, Sportfilm

Frankrijk 1995. Misdaad van Didier Albert. Met o.a. Florence Pernel, Richard Berry, Anne Richard, Frédéric Diefenthal en Arsène Jiroyan.

Topatlete Marion (Richard) dient een klacht in wegens verkrachting door twee atletiekkampioenen. Die beweren echter dat Marion hen heeft uitgedaagd en dat er verder niets is gebeurd. Onderzoeksrechter Florence Larrieu (Pernel) wordt met de zaak belast. Ze maakt kennis met Jacquin (Berry), een zakenman zonder scrupules die de belangrijkste sponsor van de atletiekclub is. Jacquin zet Marion onder druk om de aanklacht in te trekken. Een misdaadfilm waarin meer gepraat dan gehandeld wordt. Door het trage tempo gaat de kijker zich vervelen en verliest zijn belangstelling. Het scenario is van Daniel Saint-Hamont naar een verhaal van Sophie Deschamps, die zich liet inspireren door de waargebeurde en ophefmakende verkrachtingszaak van atlete Catherine Moyon De Baecque in 1991. Het camerawerk is van Jean- Bernard Aurouet. Aflevering 3 van het eerste seizoen, nummer 3 van 32.

Zadig ou la destinée

1991 | Komedie

Frankrijk 1991. Komedie van Jean-Louis Barrault. Met o.a. Jean-Louis Barrault, Bernard Alane en Sophie Deschamps.

Bewerking van het wereldberoemde verhaal van Voltaire (1757), dat door sommigen ondanks de beperkte lengte een roman genoemd wordt. Het gaat om het leven van een Wijze, die door de een bewonderd en door de ander gehaat wordt, maar die zich met een zeldzame elegantie uit alle situaties weet te redden. De regie heeft veel weg van gefilmd toneel, maar een (veel moeilijkere) visuele bewerking zou waarschijnlijk te kostbaar zijn geweest. Barrault speelt de hoofdrol zeer briljant, terwijl hij niet voortdurend achtervolgd wordt door het bijtende geweld en de tijdloosheid van de schrijver. Tamelijk

Les filles d'Adam

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Eric Le Hung. Met o.a. Daniel Gélin, Xavier Gélin, Sophie Deschamps, Véronique Rivière en Blanchette Brunoy.

De voor- en tegenspoed van een gezinshoofd die, hoewel goed bedoeld, wordt achtervolgd door zijn drie dochters. Geen structuur, geen scenario maar een opeenvolging van chaotische en zogenaamd grappige sc[KA2]enes. In deze slecht afgewerkte film bewijst Le Hung dat hij op tv net zo middelmatig is als op het bioscoopscherm. G[KA1]elin (Daniel) is ook wel eens beter in vorm geweest, maar het zal beslist moeilijk geweest zijn iets van de al even onbeduidende dialogen te maken.

Les Malheurs de Sophie

1980 | Familiefilm

Frankrijk 1980. Familiefilm van Jean-Claude Brialy. Met o.a. Paprika Bommenel, Frédéric Mestre, Carine Richard, Sophie Deschamps en Michel Larivière.

Een ietwat melige, maar onderhoudende verfilming van het kinderboek van de Comtesse de S[KA1]egur, van wie Brialy ook EGLANTINE en UN BON PETIT DIABLE bewerkte voor de bioscoop. Sophie is een klein meisje dat met haar moeder en talloze dienstbodes in een groot kasteel leeft. Ze verveelt zich tijdens de vakanties en wordt dan onhebbelijk tegen iedereen in haar omgeving. De mild-ironische ondertoon van het boek komt er in de film niet zo uit, hoewel het scenario werd geschreven door Luc B[KA1]eraud, zelf een interessante filmmaker (PLEIN SUD). Eerder verfilmd in 1946.

Les Charlots en délire

1979 | Komedie

Frankrijk 1979. Komedie van Alain Basnier. Met o.a. Les Charlots, Henri Guybet, Charles Gérard, Sophie Deschamps en André Valardy.

De Charlots worden werkeloos en proberen een nieuwe baan te vinden. Rond dit povere idee weeft regisseur-scenarist Basnier een aantal anekdotes variërend van vulgair tot debiel waarin onze helden achtereenvolgens fakir, dirigent, taxichauffeur, gokker, gangster en ballonvaarder worden. Al de zevende film van de Charlots, en nog steeds niet om aan te zien.

Le toubib

1979 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1979. Drama van Pierre Granier-Deferre. Met o.a. Alain Delon, Véronique Jannot, Bernard Giraudeau, Francine Bergé en Michel Auclair.

Na een mislukt huwelijk leidt een verbitterde chirurg tijdens WO III een front-hospitaal. Een jonge verpleegster, Harmonie (Jannot) heeft ondanks alle gruwelen hoop voor de toekomst bewaard en geeft hem ook weer vertrouwen tot ze het slachtoffer wordt van gifgassen. Een lofwaardige poging van Delon - tevens producent - om van zijn succesformule af te wijken, maar de film blijkt in zijn uitwerking een doorsnee doktersromance die door het decor van een toekomstige oorlog alleen pretentieuzer wordt gemaakt. Het scenario is van regisseur Granier-Deferre en Pascal Jardin naar een roman van Jean Freustié. Het camerawerk is van Claude Renoir.

122, Rue de provence

1978 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1978. Drama van Christian Gion. Met o.a. Francis Huster, Nicole Calfan, Anicée Alvina, Jacques François en Henri Guybet.

Langdradige bordeelfilm over een luxueus huis van plezier waar in 1943 vooraanstaande Franse politici van hun buitenechtelijk stoeiplezier kwamen genieten. Twee mensen ontmoeten elkaar: hoertje Calfan uit de provincie, die met de eigenaar van het huis is getrouwd, en een liefdeloos bestaan heeft en Huster, die hoog op de maatschappelijke ladder is geklommen. Parijs is bezet door de nazi's. Proper en met de nodige produktiemiddelen gemaakt, maar stomvervelend. Ook bekend als ONE TWO TWO.

Bloedverwanten

1976 | Horror

Frankrijk​/​​Nederland 1976. Horror van Wim Lindner. Met o.a. Maxim Hamel, Sophie Deschamps, Eddie Constantine, Ralph Arlis en Wim Kouwenhoven.

Soms wat gelikt, deze horrorfilm naar een fantastisch verhaal van Belcampo. De camera werd nu vaardig gehanteerd door Walter Bal. Een verpleegster stuit op een gezelschap dat dol is op bloed, en dit modern, als keurige burgers, nuttigt uit glaasjes. Een ongewone, verrassende film met helaas een erg zwakke regie.