Hans J. Salter (1896-1994): camera en muziek.
Er zijn 54 films gevonden.

The West that Never Was

1986 | Documentaire, Western

Verenigde Staten 1986. Documentaire van Tony Thomas. Met o.a. Tom Mix, William S. Hart, Yakima Canutt, Ken Maynard en Hoot Gibson.

Een interessante documentaire over 45 jaar western- filmcultuur. Een herbelevenis van bijna een uur. Verplichte kost voor alle genreliefhebbers. De commentaarstem in de originele versie is van Tony Thomas en Matthias Ponnier.

Return of the Gunfighter

1967 | Romantiek, Western

Verenigde Staten 1967. Romantiek van James Neilson. Met o.a. Robert Taylor, Ana Martín, Chad Everett, Mort Mills en Lyle Bettger.

New Mexico, 1878. De oude revolverheld Ben Wyatt (Taylor) gaat op pad om zijn vriend en diens vrouw te wreken, die door onbekenden vermoord zijn. Daarbij krijgt hij hulp van Anita, de dochter van zijn vriend, en van desperado Lee, die verliefd wordt op Anita. Een aardige western vooral dankzij Taylors prima spel.

Gunpoint

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Earl Bellamy. Met o.a. Audie Murphy, Joan Staley, Warren Stevens, Edgar Buchanan en Denver Pyle.

Sheriff Murphy zit achter een bende aan die een vrouw heeft ontvoerd. Daarbij zit hij opgescheept met een corrupte hulpsheriff (Pyle). Hij weet echter, ondanks tegenstand en verraad, zijn opdracht te volbrengen. Het was de laatste western van Murphy voor Universal, de maatschappij waar hij zijn westerncarrière begonnen was. Het scenario is van Mary en Willard Willingham, achter de camera stond William Margulies.

Showdown

1963 | Western

Verenigde Staten 1963. Western van R.G. Springsteen. Met o.a. Audie Murphy, Kathleen Crowley, Charles Drake, Harold J. Stone en Skip Homeier.

Twee vrienden, Murphy en Drake, worden ten onrechte gearresteerd en belanden bij een bende gevangenen. Deze weet uit de gevangenis te ontsnappen en de helden worden als gevangenen door de bende meegevoerd. Een routineuze western met redelijk veel actie zonder dat het echt boeiend wordt. Een van de minder geslaagde Murphy-films.

Follow That Dream

1962 | Komedie, Muziek, Musical, Drama

Verenigde Staten 1962. Komedie van Gordon Douglas. Met o.a. Elvis Presley, Arthur O'Connell, Anne Helm, Joanna Moore en Jack Kruschen.

De woest aantrekkelijke maar niet erg wereldwijze jongeman Toby (Elvis) strandt met zijn oude vader en pleegbroers en -zussen in Florida. Ze krijgen het te stellen met een sheriff, een welzijnswerker en een paar gangsters. Gelukkig kan Toby niet alleen mooi zingen, maar is hij ook erg handig met conflictoplossing. Nogal suf Elvis-vehikel, maar wel met een paar aardige liedjes, waaronder het titelliedje ‘Follow That Dream’. Vooral leuk voor de fans, dus. Naar de satirische roman Pioneer, Go Home! (1959) van Richard P. Powell.

Come September

1961 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1961. Komedie van Robert Mulligan. Met o.a. Rock Hudson, Gina Lollobrigida, Sandra Dee, Bobby Darin en Walter Slezak.

Luchtige komedie over de jongelui (Darin en Dee) tegenover de oudjes (Hudson en Lollobrigida) in een Italiaanse villa, waarvan de rijke Amerikaanse eigenaar de beheerder verrast als hij in juli komt opdagen inplaats van in september voor zijn jaarlijkse verblijf van een maand. Het blijkt dat het fraaie buiten elf maanden van het jaar dienst doet als hotel. Leuk amusement, met gedateerde liedjes van Darin. Gedraaid in CinemaScope.

The Colter Craven Story

1960 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1960. Western van John Ford. Met o.a. Ward Bond, Carleton Young, Frank McGrath, Terry Wilson en John Carradine.

Door zijn traumatische ervaringen bij het gevecht om Shiloh werd Dr. Colter Craven (Young) een wrak en raakte hij verslaafd aan de drank. `Wagon Master` Seth Adams (Bond) tracht hem zijn eigenwaarde en geloof in zichzelf terug te geven door hem het verhaal te vertellen van een officier die door dronkenschap onteerd werd, maar die de moed had om terug te keren. Als generaal van de Noordelijken bracht hij het zelfs tot president: Ulysses Simpson Grant. Een aflevering uit de tv-serie [KL]Wagon Train[KLE], gebaseerd op John Ford`s film WAGON MASTER (waaruit trouwens heel wat beelden werden gebruikt). Een heel bijzonder stukje film met actie en patriottisme waarom Ford zo bekend is geworden. Hij liet heel wat bevriende acteurs opdraven voor de kleine rolletjes - ze deden het graag. In generaal Sherman herken je trouwens niemand minder dan John Wayne, die meespeelde onder het pseudoniem Michael Morris. Tony Paulson schreef het scenario, en het camerawerk is van Benjamin N. Kline.

The Man in the Net

1959 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1959. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Alan Ladd, Carolyn Jones, Diane Brewster, Charles McGraw en John Lupton.

Een vrij goed drama waarin Ladd probeert zich vrij te pleiten van verdenking van moord op zijn echtgenote. Het scenario is van Reginald Rose naar een roman van Patrick Quentin (Hugh Wheeler). Het camerawerk is van John Seitz.

The Gunfight at Dodge City

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Joseph M. Newman. Met o.a. Joel McCrea, Julie Adams, John McIntire, Nancy Gates en Richard Anderson.

McCrea speelt Bat Masterson die een stadje zuivert van overheersende bandieten op een manier die een ironisch resultaat oplevert. Scenario van Daniel B. Ullman en Martin M. Goldsmith. Camerawerk van Carl Guthrie.

The Last of the Fast Guns

1958 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Western van George Sherman. Met o.a. Jock Mahoney, Gilbert Roland, Linda Cristal, Eduard Franz en Lorne Greene.

Deze western werd prachtig door cameraman Alex Phillips opgenomen, die het Noordmexicaanse landschap schitterend wist te benutten. In het scenario van David Harmon is Mahoney een revolverschutter die door Reid voor een grote som geld gehuurd wordt om zijn al jaren verdwenen broer op te sporen. Dat leidt naar de ranch van Greene en voorman Roland. De laatste is niet geïnteresseerd in de terugkeer van de broer, maar Mahoney weet de man toch te vinden. Franz blijkt inmiddels een pastoor te zijn geworden. Roland wil hem doden maar rekent buiten Mahoney. Cristal speelt Greenes dochter.

Ride a Crooked Trail

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Jesse Hibbs. Met o.a. Audie Murphy, Gia Scala, Walter Matthau, Henry Silva en Joanna Moore.

Een bandiet wordt voor marshal aangezien. Hij schikt zich in die rol en zuivert zijn naam door de bende van Silva uit te schakelen. Scala blijkt de vrouw van zijn leven te zijn en de weesjongen Little completeert hun gezin. Matthau is de rechter. Een perfecte Murphy-western. Borden Chase bewerkte een verhaal van George Bruce tot scenario. Harold Lipstein verrichtte het camerawerk. Gefilmd in CinemaScope.

Raw Wind In Eden

1958 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Richard Wilson. Met o.a. Esther Williams, Jeff Chandler, Rossana Podesta, Carlos Thompson en Rik Battaglia.

Een rijk stel, op weg naar een jacht-party, stort met hun vliegtuig neer op een verlaten eiland. Het spannende avonturenrelaas is gemengd met romantiek en jaloezie. Opgenomen in Italië. Elizabeth en Richard Wilson bewerkten een verhaal van Elizabeth Wilson en Dan Lundberg tot scenario. Camerawerk van Enzo Serafin.

Day of the Bad Man

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Harry Keller. Met o.a. Fred MacMurray, Joan Weldon, John Ericson, Robert Middleton en Marie Windsor.

MacMurray is een rechter in dit vrij tamme verhaaltje van John Cunningham dat bewerkt werd door Lawrence Roman. Hij veroordeelt een moordenaar ter dood. Vier van zijn vrienden komen naar de stad om de man te bevrijden. De burgers en sheriff Ericson willen er vanaf zijn, de rechter weigert. Alleen geholpen door Buchanan neemt hij het tegen de bende op, en zo wordt in korte tijd de hele stad een chaos. Gordon Kay produceerde deze film. Irving Glassberg stond achter de camera.

The Tall Stranger

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Thomas Carr. Met o.a. Joel McCrea, Virginia Mayo, Barry Kelley, Michael Ansara en Whit Bissell.

McCrea, een officier van de Noordelijken, sluit zich aan, na neergeschoten te zijn, bij een karavaan pioniers uit het Zuiden die zich in het Westen willen vestigen. Uitgerekend op het land van zijn halfbroer, Kelley, wordt de karavaan door scout Neise geleid. Die behoort tot de bende van Ansara die er profijt van wil trekken als de rancher en de pioniers elkaar in de haren vliegen. Dat is de plot van Christopher Knopfs bewerking van de roman van Louis l'Amour. Door McCrea zit de film iets boven het gemiddelde, maar het camerawerk van Wilfred Cline is matig.

Man in The Shadow

1957 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1957. Western van Jack Arnold. Met o.a. Jeff Chandler, Orson Welles, Collean Miller, Ben Alexander en John Larch.

De enige western van Welles. Hij speelt een machtige veeboer op wiens ranch een Mexicaanse arbeider omkomt. Chandler is de kersverse sheriff, die de dood van deze arbeider onderzoekt. De inwoners van het stadje raden de eerlijke sheriff aan de zaak te seponeren, en als twee cowboys van Welles hem vastbinden aan een wagen en hem in vliegende galop door de stad slepen, weigert hij nog steeds om op te geven. Tenslotte toont hij aan dat de onbetrouwbare voorman Larch van Welles de schuldige is. De achterliggende gedachte van deze film was dat het een allegorie had moeten worden over fascisme en corruptie, maar dat is overschaduwd door Welles' overheersende, theatrale acteerstijl. Voor western-liefhebbers en Arnold-geïnteresseerden een belangwekkende film. Scenario van Gene L. Coon. Camerawerk van Arthur E. Arling.

Walk the Proud Land

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Jesse Hibbs. Met o.a. Audie Murphy, Anne Bancroft, Pat Crowley, Charles Drake en Tommy Rall.

Gil Doud en Jack Sher bewerkten de roman [KL]Apache Agent[KLE] van Woodworth Clum, die daarin de belevenissen van zijn vader, John Clum, weergeeft. Murphy is John Clum, zojuist aangesteld als Indianenagent in het Apache-reservaat en vastbesloten de belangen van de Indianen te verdedigen. Hij moet het vertrouwen winnen van zowel de Apachen als de blanken, waar er ook genoeg van zijn. Die zijn niet allemaal in vrede ge[KA3]interesseerd. Gecompliceerd wordt het als Geronimo (Silverheels) op strooptocht gaat. Murphy treedt de rebel in een duel tegemoet: de laatste poging vrede te bewerkstelligen. Een uitstekende western met superieur spel van Murphy die geholpen wordt door Drake. Harold Lipstein maakte de fraaie beelden voor producent Aaron Rosenberg. Het was de zoveelste fraaie film die het trio Murphy/Rosenberg/Hibbs tot stand bracht.

The Rawhide Years

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Rudolph Maté. Met o.a. Tony Curtis, Colleen Miller, Arthur Kennedy, William Demarest en William Gargan.

Een film volgens een geijkt patroon, dat typisch een product van zijn tijd is. Curtis speelt een gokker op een raderboot op de Mississippi rond 1880. Hij wordt ten onrechte beschuldigd van moord. Hij neemt de benen maar wordt door de bandiet Kennedy geholpen, die een vriend blijkt te zijn. Als de ware moordenaar - een goede rol van Van Eyck - ontmaskerd is, gaat Kennedy er met Curtis' paard vandoor, nieuwe avonturen tegemoet. Als troost heeft Curtis de aantrekkelijke Miller. Onderhoudende western, ook al zitten er in het verhaal wat onduidelijkheden. Niemand minder dan Daniel Beauchamp en Robert Presnell Jr. schreven het scenario naar een vertelling van Norman A. Fox. Het camerawerk is van Irving Glassberg.

Red Sundown

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Jack Arnold. Met o.a. Rory Calhoun, Martha Hyer, Dean Jagger, Robert Middleton en James Millican.

De sterke rolbezetting kruidt dit standaardverhaal over een bekeerde boef (Calhoun) die een stadje bevrijdt van misdadige elementen. Scenario van Martin Berkeley. Camerawerk van William Snyder.

Yankee Pasha

1954 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Joseph Pevney. Met o.a. Jeff Chandler, Rhonda Fleming, Mamie Van Doren, Hal March en Philip Van Zandt.

Vlot verlopende kostuumfilm, gesitueerd in de 19e eeuw, waarin Chandler de oceaan oversteekt naar Frankrijk op zoek naar zijn door piraten gevangen ware liefde. Reason staat op de credits vermeld onder het pseudoniem Bart Roberts. Het scenario is van Joseph Hoffman, die de roman Edison Marshall bewerkte. Carl Guthrie stond achter de camera. De acht oogstrelende haremvrouwen zijn de acht finalistes van de Miss Universe 1953- verkiezingen.

The Sign of the Pagan

1954 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Douglas Sirk. Met o.a. Jeff Chandler, Jack Palance, Ludmilla Tchérina, Rita Gam en Jeff Morrow.

Een zogenaamd stuk geschiedenis, dat ons het duel brengt tussen Attila (Palance) en de Romeinse centurion (Chandler) als de strijdlustige Hun Rome wil innemen. Wetenschappelijke lulkoek, geschreven door Oscar Brodney en Barre Lyndon, wel aantrekkelijk gemaakt door de stijlvolle regie van Sirk. De film heeft te lijden onder een beperkt budget, maar cameraman Russell Metty maakt ervan wat er filmisch van te maken is, ook al kan hij niet steeds de bordkartonnen decors verbergen. Een film die duidelijk aantoont op welke naïeve manier Amerikanen zich de Europese geschiedenis voorstellen: een soort western, die speelt in de oudheid. Het spel van Chandler en Palance is zeker genietbaar. Oorspronkelijk in 3D opgenomen. Gefilmd in CinemaScope.

The Human Jungle

1954 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Joseph M. Newman. Met o.a. Gary Merrill, Jan Sterling, Paula Raymond, Emile Meyer en Regis Toomey.

Het beruchte `Heights District` wordt overspoeld door een golf van criminaliteit. Volgens de jonge ambitieuze politie- inspecteur Merrill is dit vooral te wijten aan de lakse houding van de plaatselijke commissaris, die zijn mannen te vrij laat. Na deze klacht, geeft zijn chef Meyer hem prompt de leiding. Zijn hardhandige aanpak wordt door zijn ondergeschikten niet erg op prijs gesteld, maar de bendeleiders zijn er evenmin gelukkig mee. Een harde politiefilm in bijna documentaire stijl. Goede sfeer en uitstekende vertolkingen over de hele lijn, met vroege optredens van Connors en (een niet-gecrediteerde) Akins als gangsters. Goed opgebouwd scenario van William Sackheim en Daniel Fuchs. Contrastrijke zwart-witfotografie van Ellis Carter en een jazzy score van Hans J. Salter.

The Black Shield of Falworth

1954 | Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Familiefilm van Rudolph Maté. Met o.a. Tony Curtis, Janet Leigh, David Farrar, Barbara Rush en Herbert Marshall.

Een verfilming voor de jeugd naar de roman van Howard Pyle Men Of Iron met een weinig overtuigende Curtis als de zoon van de uit de gratie geraakte Earl of Falworth die als ridder aan het hof van koning Henry IV de familie-eer moet herstellen en dingt naar de hand van mooie Lady Anne. Decors en bijrolspelers houden dit kostuumdrama overeind. Scenario van Oscar Brodney. Camerawerk van Irving Glassberg. Gefilmd in CinemaScope.

Sign of the pagan

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Ludmilla Tchérina, Jeff Chandler en Jack Palance.

Een verfilming voor de jeugd naar de roman van Howard Pyle Men Of Iron met een weinig overtuigende Curtis als de zoon van de uit de gratie geraakte Earl of Falworth die als ridder aan het hof van koning Henry IV de familie-eer moet herstellen en dingt naar de hand van mooie Lady Anne. Decors en bijrolspelers houden dit kostuumdrama overeind. Scenario van Oscar Brodney. Camerawerk van Irving Glassberg. Gefilmd in CinemaScope.

Four Guns to the Border

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Richard Carlson. Met o.a. Rory Calhoun, Colleen Miller, George Nader, Walter Brennan en Nina Foch.

Calhoun, Nader, McIntire en Silverheels overvallen een bank en willen de Mexicaanse grens bereiken. Onderweg zien ze dat Miller en haar vader Brennan door Indianen worden belaagd. Ze grijpen in maar zijn dan een dankbare prooi voor de aanstormende sheriff, Drake, en zijn mannen. Behalve Calhoun vinden allen de dood in de strijd met de Indianen die voor de naderende posse op de vlucht geslagen zijn. Miller is ondertussen van Calhoun gaan houden en beweegt hem ertoe zich aan te geven zodat ze daarna nog een mooi leven kunnen leiden. Louis L'Amour werd weer eens bewerkt, ditmaal door George Van Marter en Franklin Coen. Russell Metty keek door de lens.

Creature from the Black Lagoon

1954 | Horror, Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1954. Horror van Jack Arnold. Met o.a. Richard Carlson, Ricou Browning, Julie Adams, Richard Denning en Antonio Moreno.

Arnold, de man achter films als It Came From Outer Space en The Incredible Shrinking Man, weet hoe hij van een simpel gegeven en met bescheiden middelen een sfeervolle B-film moet maken. In dit horroravontuur stuit een groepje onderzoekers in de Amazone op een half mens-half vis. Het creatuur zet natuurlijk z'n zinnen op de vrouw binnen het gezelschap. Dat resulteert in fraaie onderwateropnamen die, gecompleteerd door het witte badpak van Julie Adams, niet makkelijk te vergeten zijn.

The Great Sioux Uprising

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Lloyd Bacon. Met o.a. Jeff Chandler, Faith Domergue, Lyle Bettger, Peter Whitney en John War Eagle.

Chandler raakt in de Burgeroorlog gewond en moet daardoor de dienst verlaten. Hij trekt naar het westen en raakt bevriend met de Indianen van Red Cloud (War Eagle). Bettger, de schurk, levert paarden aan het leger maar kan zijn verplichtingen niet nakomen. Hij gaat dan maar over tot het stelen van de paarden van de Sioux. De indianen komen in het geweer en uiteindelijk staan Chandler en Bettger tegenover elkaar voor de laatste afrekening. Daarna is er weer vrede tussen blanken en indianen. Goed gemaakte western met een bekend thema, geschreven door Melvin Levy, J. Robert Bren en Gladys Atwater. Het camerawerk is van Maury Gertman.

Abbott And Costello Meet Dr. Jekyll And Mr. Hide

1953 | Komedie

Verenigde Staten 1953. Komedie van Charles Lamont. Met o.a. Craig Stevens, John Dierkes, Reginald Denny, Boris Karloff en Bud Abbott.

Chandler raakt in de Burgeroorlog gewond en moet daardoor de dienst verlaten. Hij trekt naar het westen en raakt bevriend met de Indianen van Red Cloud (War Eagle). Bettger, de schurk, levert paarden aan het leger maar kan zijn verplichtingen niet nakomen. Hij gaat dan maar over tot het stelen van de paarden van de Sioux. De indianen komen in het geweer en uiteindelijk staan Chandler en Bettger tegenover elkaar voor de laatste afrekening. Daarna is er weer vrede tussen blanken en indianen. Goed gemaakte western met een bekend thema, geschreven door Melvin Levy, J. Robert Bren en Gladys Atwater. Het camerawerk is van Maury Gertman.

Untamed Frontier

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Hugo Fregonese. Met o.a. Joseph Cotten, Shelley Winters, Scott Brady, Suzan Ball en Minor Watson.

Het filmdebuut van Parker in een langdradige western. De grote namen kunnen daar niets aan veranderen. Watson is de rancher; Cotten is zijn erfgenaam, en die heeft zo zijn eigen opvattingen. Hij verjaagt de pioniers niet van hun grondgebied, wil vrede maar komt in botsing met schurk Brady die een man vermoordt en dan Winters dwingt hem te trouwen, zodat ze niet tegen hem kan getuigen. Fregonese wist niet wat hij met dit hopeloze scenario aan moest. Het werd geschreven door Gerald Drayson Adams, Polly James, John en Gwen Bagni, naar een verhaal van Houston Branch en Eugenia Night. Camerawerk Charles P. Boyle.

The Duel at Silver Creek

1952 | Drama, Western

Verenigde Staten 1952. Drama van Don Siegel. Met o.a. Audie Murphy, Faith Domergue, Stephen McNally, Susan Cabot en Gerald Mohr.

Murphy vecht als The Silver Kid aan de zijde van marshal McNally, die gehandicapt is. Een avontuurlijke western, een van de eerste films van Siegel (die in 1958 nogmaals met Audie zou samenwerken). Gerald Drayson Adams en Joseph Hoffman bewerkten een verhaal van G.D. Adams tot scenario. Camerawerk van Irving Glassberg.

The Battle at Apache Pass

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van George Sherman. Met o.a. Jeff Chandler, John Lund, Beverly Tyler, Richard Egan en Hugh O'Brian.

Chandler (opnieuw) als Cochise, die verdere strijd met de Indianen tracht te voorkomen. Tot opluchting van naar actie hongerende filmkijkers slaagt hij daar niet in. Achter de camera stond Hans J. Salter en het scenario is afkomstig van Gerald Drayson Adams.

Flesh and Fury

1952 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Drama van Joseph Pevney. Met o.a. Tony Curtis, Jan Sterling, Mona Freeman, Wallace Ford en Harry Guardino.

Curtis geeft een aanvaardbare rol weg van een dove bokser die alles in het werk stelt om zijn gehoor terug te krijgen en van een keurig meisje houdt. Scenario van Bernard Gordon naar een verhaal van William Alland. Camerawerk van Irving Glassberg.

Bend of the River

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, Arthur Kennedy, Lori Nelson, Jay C. Flippen en Rock Hudson.

Grootse western waarin Stewart na een strafperiode op het rechte pad probeert te blijven. Zijn verleden verbergend brengt hij een stel pioniers naar het westen. Zijn zoeken naar een eigen identiteit houdt op als zijn broer (Kennedy) er met de voedselvoorraad vandoor gaat. Het camerawerk van Irving Glassberg is perfect, de regie grandioos en Stewart is in vorm. Borden Chase schreef het scenario naar de roman Bend of the Snake van William Gulick. Voor westernfans: naast de vele bekende gezichten spelen ook Denver Dixon en die fantastische stuntman Cliff Lyons mee.

Against All Flags

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van George Sherman. Met o.a. Errol Flynn, Maureen O'Hara, Anthony Quinn, Mildred Natwick en Robert Warwick.

Flynn speelt een Britse officier in de zestiende eeuw die 'undercover' gaat op het schip van piraat Roc Brasiliano (Quinn). Gevaarlijk genoeg, vooral gezien de vrouwelijke factor: een jaloerse damespiraat (O'Hara). Het knallend rode Technicolor-haar van O'Hara past prachtig bij haar veelal groene piratenpakjes, Flynn heeft bijna het charisma en de fysieke vorm van twintig jaar eerder, en Quinn is lekker losjes kwaadaardig. Meer heeft een piratenfilm niet nodig, en dat is maar goed ook, want de plot is niet bijzonder en het vechten niet overtuigend.

Tomahawk

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van George Sherman. Met o.a. Van Heflin, Yvonne De Carlo, Preston Foster, Jack Oakie en Alex Nicol.

Een actierijke western met een onlogisch scenario van Silvia Richards en Maurice Geraghty naar een verhaal van Daniel Jarrett. De blanken breken de verdragen met de Indianen aan de lopende band als ze dat zo uitkomt. Hun dorpen worden door het leger platgebrand en vrouwen en kinderen worden vermoord. Heflin is scout Jim Bridger, die begrip voor de Indianen heeft maar niet kan verhinderen dat de zoveelste Indianenoorlog uitbreekt. Sherman is daarna volledig in zijn element: goede actiescènes, door Charles P. Boyle routineus opgenomen.

Thunder on the Hill

1951 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1951. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Claudette Colbert, Ann Blyth, Robert Douglas, Anne Crawford en Gladys Cooper.

Colbert als non gelooft niet dat Blyth die hangen moet, de moord begaan heeft, en gaat haar onschuld aan 't licht brengen. Cooper is prima als moeder-overste. Een ernstig, belangwekkend drama. Scenario van Oscar Saul en Andrew Solt naar het toneelstuk van Charlotte Hastings Bonaventura. Camerawerk van William Daniels.

The Golden Horde

1951 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van George Sherman. Met o.a. Ann Blyth, David Farrar, George Macready, Henry Brandon en Richard Egan.

Typisch Arabisch avontuur, speelt in de dertiende eeuw, waarin Blyth alles doet om de bezetters van de stad van haar volk te slim af te zijn. Scenario van Gerald Drayson Adams naar een verhaal van Harold Lamb. Camerawerk van Russell Metty.

Apache Drums

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Hugo Fregonese. Met o.a. Stephen McNally, Colleen Gray, Willard Parker, Arthur Shields en James Griffith.

McNally, een gokker, wordt samen met een serie dansmeisjes de stad uitgejaagd. De meisjes worden vermoord door Indianen. McNally waarschuwt de stad die vervolgens belegerd wordt. Het laatste bolwerk waar de bewoners zich in terugtrekken is de kerk. De Indianen vallen aan, maar dan komt het leger. Bekend thema naar het boek Stand at Spanish Boot van Harry Brown, door David Chandler bewerkt. Het was de laatste film van producent Val Lewton die in 1951 stierf. Hij had vooral naam gemaakt als horror-specialist.

The Tougher They Come

1950 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1950. Actiefilm van Ray Nazarro. Met o.a. Wayne Morris, Preston Foster, William Bishop en Kay Buckley.

Een ordinair werkje over hufters die een kamp van houthakkers overvallen. Het scenario is van George Bricker. Het camerawerk is van Philip Tannura. Mono.

Please Believe Me

1950 | Komedie

Verenigde Staten 1950. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Deborah Kerr, Robert Walker, James Whitmore, Peter Lawford en Mark Stevens.

Aangenaam niemendalletje over Britse Kerr aan boord van een lijnboot naar Amerika, en verschillende op het schip aanwezige vrijgezellen die denken dat ze een erfgename is en haar het hof trachten te maken. Het scenario is van Nathaniel Curtis. Het camerawerk is van Robert Planck.

The Reckless Moment

1949 | Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1949. Film noir van Max Ophüls. Met o.a. James Mason, Joan Bennett, Geraldine Brooks, Henry O'Neill en Shepperd Strudwick.

Weinig bekende film noir van de in Saarbrücken geboren Ophüls, die films maakte in Duitsland, Frankrijk en Nederland (Komedie om geld, 1936) voor hij naar Hollywood vertrok. Ophüls staat bekend om zijn spectaculaire en innovatieve cameragebruik, waarvan in deze verfilming van een kort verhaal uit de Women's Home Journal niet al te veel te merken is - juist door zijn ingehouden regie zuigt de filmmaker je langzaam zijn beklemmende melodrama in, over een moeder die de moord van haar dochter probeert te verdoezelen.

Love from a Stranger

1947 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1947. Mysterie van Richard Whorff en Richard Whorf. Met o.a. Sylvia Sidney, John Hodiak, John Howard, Isobel Elsom en Ernest Cossart.

Tweede (de eerste is uit 1937) verfilming van het verhaal [KL]Philomel Cottage[KLE] van Agatha Christie, ditmaal bewerkt door Philip McDonald. Wanneer Sidney ontdekt dat haar echtgenoot leugens vertelde over zijn verleden, begint ze te vermoeden dat hij een maniakale moordenaar is. Goed gemaakte suspense film, die echter te weinig echt verrassende momenten heeft, temeer omdat alle elementen ondertussen reeds zo dikwijls opnieuw gebruikt werden in andere films (met als bekendste epigoon Hitchcocks SUSPICION). Sidney en Hodiak voelen zich goed in hun personages. Tony Gaudio bracht alles keurig in beeld en Hans Salters score is goed berekende kamerbrede lopendeband muziek.

This Love of Ours

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van William Dieterle. Met o.a. Merle Oberon, Charles Korvin, Claude Rains, Carl Esmond en Sue England.

Een druilerig damesdrama over Oberon die door manlief Korvin in de steek wordt gelaten, waarna ze elkaar na twaalf jaar weer ontmoeten en opnieuw verliefd worden. Rains steelt in een bijrol de show. Nieuwe versie: NEVER SAY GOODBYE.

Scarlet Street

1945 | Film noir, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1945. Film noir van Fritz Lang. Met o.a. Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Margaret Lindsay en Rosalind Ivan.

Een van de betere Amerikaanse films van Oostenrijker Lang (Metropolis, M) is min of meer een remake van Jean Renoir's La Chienne uit 1931. Christopher Cross (Robinson) is een eenzame arbeider die 's nachts op straat een vrouw beschermt tegen haar gewelddadige vriend. Zich onbewust dat het om een prostituee en haar pooier gaat valt Cross als een blok voor de dame, waarna het stel hem betrekt in een snood - en tamelijk vergezocht - plan. Onderhoudende film balanceert op de rand van sombere film noir en zwarte komedie.

The Spider Woman

1944 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1944. Mysterie van Roy William Neill. Met o.a. Basil Rathbone, Nigel Bruce, Gale Sondergaard, Dennis Hoey en Mary Gordon.

Een mysterieuze boosdoenster is verantwoordelijk voor een reeks sterfgevallen waarbij de slachtoffers tot zelfmoord worden aangezet na door giftige spinnen te zijn gebeten. Een onstuimige film, die je volop doet huiveren. Eén van de beste in de Sherlock Holmes-serie.

San Diego, I Love You

1944 | Komedie

Verenigde Staten 1944. Komedie van Reginald Le Borg. Met o.a. Irene Ryan, Jon Hall, Louise Allbritton, Edward Everett Horton en Eric Blore.

Luchthartige komedie over een ongewoon gezin dat de uitvindingen van vader Horton in San Diego aan de man probeert te brengen. Allbritton is zwierig, Keaton is de moeite waard in een schitterend rolletje als de verveelde buschauffeur.

Phantom Lady

1944 | Thriller

Verenigde Staten 1944. Thriller van Robert Siodmak. Met o.a. Ella Raines, Franchot Tone, Alan Curtis, Thomas Gomez en Elisha Cook jr.

Curtis wordt beschuldigd van moord op zijn vrouw. Het enige alibi dat hij heeft is een mysterieuze vrouw die hij in een bar ontmoette, maar zij is onvindbaar. Zijn secretaresse Raines en zijn beste vriend Tone gaan met een detective op zoek naar de ware moordenaar. Effici[KA3]ente film noir vol verrassende wendingen, knap gespeeld door de protagonisten en met een voor die tijd sterk suggestief erotische drumsc[KA2]ene in een bar. Bernard C. Schoenfeld putte een goed gestructureerd scenario uit een roman van William Irish (pseudoniem voor Cornell Woolrich). Geproduceerd door Joan Harrison, die het vak duidelijk leerde bij Alfred Hitchcock. Huiveringwekkende nachtopnamen van Woody Bredell.

Son of Dracula

1943 | Horror

Verenigde Staten 1943. Horror van Robert Siodmak. Met o.a. Robert Paige, Louise Allbritton, Evelyn Ankers, Frank Craven en J. Edward Bromberg.

In de voetstappen van de oude heer terroriseert graaf Alucard (achterstevoren gespeld) een dorpje, met name de vrouwelijke bewoonsters. Beter dan doorsneehorror.

The Spoilers

1942 | Western

Verenigde Staten 1942. Western van Ray Enright. Met o.a. Marlene Dietrich, Randolph Scott, John Wayne, Margaret Lindsay en Harry Carey.

Dit is een danig overschatte verfilming van Rex Beach' roman, in dit geval bewerkt door Lawrence Hazard en Tom Reed. Grote namen staan niet garant voor een boeiend spektakel, en dat is het dan ook niet. De afwerking is van hoge kwaliteit, vooral cameraman Milton Krasner verdient een pluim; decorbouw en artistieke afwerking kregen zelfs een Oscar-nominatie. Scott is de booswicht, McNamara dus, die de mijn van Wayne, Glennister, in handen wil krijgen in het Alaska ten tijde van de goudkoorts. Het gevecht tussen de beiden is niet echt opwindend en in het verleden al beter gedaan. Farnum speelde een bijrol; hij was in de versie uit 1914 de held Glennister. Eerder gefilmd in 1914, 1923 en 1930, daarna weer in 1955.

The Silver Bullet

1942 | Western

Verenigde Staten 1942. Western van Joseph H. Lewis. Met o.a. Johnny Mack Brown, Fuzzy Knight, Jennifer Holt, William Farnum en Rex Lease.

Een spannende western waarin Brown achter de moordenaars van zijn vader aangaat. Zelf was hij ook neergeschoten maar hij werd van een zilveren kogel verlost. Mason speelde als altijd de schurk. Lewis was een perfecte regisseur en de muziek was in handen van Hans Salter, die de acht films van deze Brown-reeks van muziek voorzag.

The Great Impersonation

1942 | Horror, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Horror van John Rawlins. Met o.a. Ralph Bellamy, Evelyn Ankers, Aubrey Mather, Edward Norris en Karen Verne.

Het verhaal van E. Philips Oppenheim was in 1942 weer actueel en kreeg nieuwe verfilming, nu met Bellamy als de moordenaar. Het werd niet een betere film.

The Wolf Man

1941 | Horror, Drama

Verenigde Staten 1941. Horror van George Waggner. Met o.a. Claude Rains, Ralph Bellamy, Warren William, Patric Knowles en Bela Lugosi.

Een van de fijnste horrorfilms die ooit werd gemaakt, met een stevige rolbezetting. Chaney is Larry Talbot die de vloek van de 'gedaanteverwisseling' moet dragen, Rains is zijn onwetende vader, Lugosi en Ouspenskaya plaatselijke zigeuners die hem zijn onheilspellende toekomst voorspellen, en Bellamy en William hulpeloze inspecteurs. Literair en zeer aangrijpend.

It Started with Eve

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Henry Koster. Met o.a. Deanne Durbin, Charles Laughton, Robert Cummings, Guy Kibbee en Margaret Tallichet.

Een heerlijke romantische komedie; Deanne moet doorgaan voor de verloofde van Cummings om diens stervende vader (Laughton) te behagen. De moeilijkheden beginnen pas als vader weer begint op te knappen. Opnieuw gemaakt als: I'D RATHER BE RICH.

De Vier Mullers

1935 | Komedie

Nederland 1935. Komedie van Rudolph Meinert en Rudolf Meinert. Met o.a. Johan Kaart, Johan Heesters, Cissy van Bennekom, Tilly Perin-Bouwmeester en Adolf Bouwmeester.

Een in de Weense studio's opgenomen klucht naar een toneelstuk dat met Cor Ruys, Louis de Bree, Lili Bouwmeester en Wim Kan groot succes had als jiddische volksklucht, maar het als film in de Nederlandse bioscopen minder goed deed. De oorspronkelijke Oostenrijkse versie heette ALLES FŸR DIE FIRMA.

Gloria

1932 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1932. Drama van Yvan Noé. Met o.a. Brigitte Helm, André Luguet, André Roanne, Jean Gabin en Mady Berry.

De vrouw van een bekende piloot vraagt hem af te zien van deelname aan een luchtrace. Een huisvriend wordt winnaar en de heldin gaat met hem een vliegtochtje maken. Uit woede schrijft de echtgenoot zich in voor een oversteek naar New York. Het simpele huwelijksdramaatje krijgt curiositeitswaarde door de opnamen van de vliegerij anno 1930. In deze Franstalige versie van de gelijknamige Duitse film van Hans Behrendt (met Gustav Fröhlich en Fritz Kampers tegenover Brigitte Helm) de eerste proletarische rol van Jean Gabin als de mecanicien van de held.