Henryk Bista: cast.
Er zijn 24 films gevonden.

Docteur Semmelweis

1995 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Polen 1995. Biografie van Roger Andrieux. Met o.a. Philippe Volter, Fanny Bastien, Marc de Jonge, Maria Pakulnis en Piotr Gasowski.

Wenen tijdens de strenge winter van 1846. De briljante arts Ignaz Philipp Semmelweis (Volter), een Hongaar, verricht baanbrekend werk op het gebied van de onvruchtbaarheid. Door zijn afgunstige collega`s wordt hij met de nek bekeken. Hij heeft het vooral moeilijk met dokter Klein (De Jonge), die zijn experimenten als onzinnig van tafel veegt. Semmelweis vindt steun bij Katia (Bastien) een jonge weduwe met wie hij een hartstochtelijke relatie krijgt. Gedramatiseerde biografie van de grondlegger van de moderne chirurgie met een schitterende rol van Volter. De film schetst een aangrijpend beeld van de medische wereld rond 1850. Vooral de openingssc[KA2]enes (een vrouw die sterft na een bevalling) zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers. Het scenario is van Robert Valey en Jean-Vincent Fournier. Het camerawerk van Tomasz Wert is effectief, maar flatteert niet altijd. 16/9.

Zawrocony

1994 | Komedie

Polen 1994. Komedie van Kazimierz Kutz. Met o.a. Zbigniew Zamchowski, Anna Waszczyk, Zofia Rysiowna, Marek Kondrat en Henryk Bista.

Danzig de winter van 1980-81. Tomasz Siwek (Zamchowski) is een eenvoudige boerenpummel, die bij het energiebedrijf werkt. Hij is van huis uit conservatief omdat hij van het platteland afkomstig is en ondersteunt de communistische regering. Zijn baas vraagt hem mee te doen aan een demonstratie van de verboden vakbond Solidariteit en later te rapporteren, wie erbij waren. In ruil voor zijn dienst wordt hem een vakantie beloofd. Een uitstekend gespeelde meervoudig bekroonde film (w.o. een Gouden Kalf).

Republik der Träume

1993 | Drama

Duitsland 1993. Drama van Carl Ehlers. Met o.a. Henryk Nolewajka, Loriano Della Rocca, Edward Zentara, Katazyma Walter en Henryk Bista.

Computer-animatiefilmer Nolewajka leeft in Londen. Op een dag wordt hij benaderd door een vriend die hem voorstelt een film te maken over de Pools-joodse schrijver Bruno Schulz, die in 1942 door de SS werd vermoord. Om het zo realistisch mogelijk te maken benaderen ze beiden het scenario vanuit een verschillend standpunt. De vriend neemt de journalistieke research voor zijn rekening, terwijl Nolewajka in de boeken van de schrijver duikt. De laatste wordt helemaal meegesleurd door de kafkaiaanse inhoud en verliest alle besef van fictie en werkelijkheid. Hij heeft zelfs een denkbeeldige ontmoeting met de schrijver in diens geboortedorp. Zeer literaire film die het nodige doorzettingsvermogen vraagt van de kijker, maar zij die zich overgeven aan de sfeer, de idealen, de utopie en de hoop die in het scenario van Evelyn Fischer verwerkt zitten, zullen ongetwijfeld een onvergetelijke filmervaring doormaken. Schitterende fotografie van Andrzej Jaroszewicz.

Auf Wiedersehen Amerika

1993 | Komedie

Polen​/​​Duitsland 1993. Komedie van Jan Schütte. Met o.a. Otto Tausig, Jakov Bodo, Zofia Merle, Christa Berndl en George Tabori.

Bitterzoete, met veel liefde gedraaide en goed gespeelde film over twee joodse mannen waarvan er een met een niet-joodse vrouw is getrouwd. Na dertig jaar in New York gewoond te hebben, willen ze terug naar Polen. Ofschoon er van alles mis gaat - ze stranden in Berlijn en vieren de Kerst bij het Leger des Heils - loopt het uiteindelijk toch nog goed af: het stel vindt een huis in Polen en blijft daar wonen. De man die alleen is, vindt een vrouw die met hem teruggaat naar New York. Het wordt duidelijk dat het hedendaagse Polen achterblijft bij de herinneringen aan vroeger. Vol ironie en humor. Scenario van Thomas Strittmatter en regisseur Schütte. Camerawerk van Thomas Mauch.

Mau Mau

1992 | Erotiek, Drama

Duitsland 1992. Erotiek van Uwe Schrader. Met o.a. Marlen Diekhoff, Catrin Striebeck, Peter Gavajda, Henryk Bista en Dirk Schoufs.

Midden in de rosse buurt van een grote Duitse stad bevindt zich de striptent van Inge (Diekhoff) met Doris (Mezi[KA2]eres) als hete attractie. Ze is een brutale stripster met het onnozele uiterlijk van een verlegen dorpsschone. Aan Inge kleeft Rosa (Striebeck), die een jaloerse arabier als vriend heeft. Temidden van deze groezeligheid de schijnwerpers op gauwdiefjes, genieters, spuiters, pushers en patsers. Aardige milieuschets, helaas zonder verhaal, maar met spontaan spel. Scenario van Daniel Dubbe en regisseur Schrader, wiens derde speelfilm het is. Camerawerk van Peter Gauhe.

La petite apocalypse

1992 | Komedie

Italië​/​​Polen​/​​Frankrijk 1992. Komedie van Costa-Gavras. Met o.a. Pierre Arditi, Anna Romantowska, Maurice Bénichou, Carlo Brandt en Jacques Denis.

Een uit Polen geëmigreerde schrijver woont bij zijn ex- vrouw die getrouwd is met burgeois henry. De dromerige en gedesillusioneerde auteur verwisselt al grappenmakend een gloeilamp, waarna alles verandert. Henry en zijn depressieve vriend Jacques geloven dat het zelfmoord is, en besluiten van hem een held en martelaar te maken, zodat zijn dood dragelijk wordt en niet voor niets is geweest. Costa-Gavras die politieke films maakt, waagt zich deze keer op het komische vlak zonder dit helemaal in de vingers te hebben.

Die Abfahrt

1992 | Drama

Polen​/​​Duitsland 1992. Drama van Magdalena Lazarkiewicz en Piotr Lazarkiewicz. Met o.a. Teresa Buczisz-Krzyzanowska, Malgorzata Lipmann, Halina Winiarska, Krzysztof Janczar en Wojciech Siemion.

Een Volksduitse weduwe woont met haar ongetrouwde dochter in een Pools bejaardentehuis. Hun medebewoners zijn jaloers, omdat ze af en toe keiharde D-Marken ontvangt en daarmee gunsten koopt bij het personeel. Als ze het onderkomen verlaat, omdat ze een bevlieging heeft om in haar oorspronkelijke huis te willen sterven, blokkeren de bewoners de toegang als ze zich later bedenkt en terug wil. Scenario van de regisseurs en de fotografie is van Jacek Osadowski.

Aprikosen im Korb

1992 |

Duitsland​/​​Polen 1992. Takis Touliatos. Met o.a. Franciszek Pieczka, Bronislaw Wroclawski, Teresa Marczewska, Henryk Bista en Eugeniusz Priwieziencew.

Touiliatos' film vertelt over het lot van Griekse communisten, die na de burgeroorlog van 1949 het land verlieten om in Oosteuropa hun toevlucht te zoeken en een nieuw bestaan op te bouwen. Wroclawski speelt Argyris, die als kind naar Polen kwam en mijnwerker werd. Met zijn politieke idealen hoog in het vaandel kreeg hij de orde van Lenin. Voor geëngageerde kijkers.

Ucieczka z Kina Wolnosc

1990 |

Polen 1990. Wojiech Marczewski. Met o.a. Janusz Gajos, Zbigniew Zamachowski, Teresa Marczewska, Henryk Bista en Piotr Fronczewski.

Een aardig rake satire over de kleurloosheid en de slaafse geest die heerst als gevolg van het landurige communistische bewind in de vorm van een film over de de film: de spelers weigeren nog langer de idiote scenario's te vertolken. Door het gerucht over deze rebellie ontstaan er lange rijen voor de bioscoop, maar de film kan niet vertoond worden, omdat hij niet af is.

Dekalog X

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Jerzy Stuhr, Zbigniew Zamachowski en Henryk Bista.

Het Tiende Gebod (Gij zult niet stelen) in Kieslowski's tv-tienluik gaat over twee broers, die een waardevolle (en in Polen moeilijk te verkopen) postzegelverzameling erven. Ze beginnen zich in de collectie te verdiepen en raken verslingerd aan het verzamelen van postzegels. Op een dag kunnen zij een hele bijzondere zegel verkrijgen, maar de prijs is uitzonderlijk hoog: een menselijk orgaan. Als één der broers in het ziekenhuis ligt, wordt er in het ouderlijke huis ingebroken en wordt de verzameling gestolen. Hij verdenkt zijn broer.

Sonata marymoncka

1988 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1988. Drama van Jerzy Ridan. Met o.a. Olaf Lubaszenko, Henryk Bista, Bronislaw Pawlik, Zdzislaw Kozie[KA1]n en Witold Pyrkosz.

Een low budget-film naar een roman uit 1952 van Marek Hlasko, de legendarische schrijver van de Poolse 'lost generation'. Het is een autobiografisch verhaal over een weesjongen, die met moeite de zware oorlogsjaren overleeft en zijn leven als volwassene start als vrachtwagenchauffeur. Hoewel het scenario belangrijke thema's als corruptie en de stalinistische terreur aanpakt, is dit toch niet meer dan een goed bedoeld, maar niet-geslaagd debuut van een onervaren regisseur.

Smierc Johna L.

1988 | Drama, Muziek

Polen 1988. Drama van Tomasz Zygadlo. Met o.a. Wojciech Wysocki, Grzegorz Wons, Beata Paluch, Grazyna Strachota en Jolanta Pietek-Gorecka.

Evenals ODWET (1982) een zeer persoonlijke film van Zygadlo, ditmaal een bittere satire op morele onverschilligheid en conformisme. Zbyszek, een 35-jarige leider van een popgroep, is teleurgesteld in de ijdele wensen van zijn hippie-vrienden. Symbolisch beschuldigt hij het portret van John Lennon er van, hem te bedriegen met de waan van artistieke onafhankelijkheid. Hoewel de film grillig en vaak pretentieus is, is hij toch pakkend door het commentaar op de sfeer van de jaren tachtig.

Luk Erosa

1988 | Komedie, Historische film

Polen 1988. Komedie van Jerzy Domaradzki. Met o.a. Grazyna Trela, Jerzy Stuhr, Olaf Lubaszenko, Anna Majcher en Ewa Isajewicz-Teliga.

Een melodrama dat speelt in WO I en gaat over het streven van drie vrouwen naar onafhankelijkheid en seksuele bevrijding. Terwijl haar man aan het front vecht, wordt Mary de maitresse van een profiteur en ster in het cabaret van haar vroegere dienstmeisje Nastka. Ook haar vriendin Janina vergeet haar verdriet over de dood van haar verloofde en begint een relatie met een getrouwde man. Het script, naar de scandaleuze roman uit 1919 van Juliusz Kaden-Bandrowski, ontbeert diepte en oog voor detail. Desalniettemin werd de film in Polen een kassucces. Ook bekend als EROS BOW.

Kocham kino...

1988 | Komedie

Polen 1988. Komedie van Piotr Lazarkiewicz. Met o.a. Marek Probosz, Elzbieta Czyzewska, Henryk Bista, Joanna Kreft en Jerzy Trela.

De titel, die 'ik houd van film' betekent, is een hartekreet. Als waar filmliefhebber wijdde regisseur Piotr Lazarkiewicz zijn debuut aan diegenen wier leven beheerst wordt door de cinema. Maria, manager van de laatste bioscoop in een klein stadje, vindt haar verloren zoon terug dankzij een bioscoopjournaal en sterft bij het vertonen van de oude film waarin zij speelde. Het verhaal, dat gebracht wordt als een film in een film, is een ironisch eerbewijs aan kitscherig melodrama.

Flugfieber

1988 | Familiefilm, Avonturenfilm

Polen​/​​Duitsland 1988. Familiefilm van Jens Carl Ehlers. Met o.a. Robin Hummer, Henryk Bista en Peter Roggisch.

De twaalf-jarige Arnold droomt ervan te kunnen vliegen. Hij heeft een lanceerinrichting gebouwd voor raketten. Tijdens een ruzie met zijn kameraden wordt de basis vernield. Daarna ontdekt hij toevallig een echte startplaats met een ruimteschip. Nogal ongeloofwaardig en aan de korte kant.

Zycie wewnetrzne

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Marek Koterski. Met o.a. Wojciech Wysocki, Joanna Sienkiewicz, Maria Probosz, Jolanta Nowak en Henryk Bista.

Een bittere en wrede komedie over een jong stel uit de lagere milieus, dat in een flatgebouw in een Poolse stad woont. De man reageert zijn frustraties over het grauwe leven van alledag af in wilde erotische fantasieën. De nauwgezette observatie van het vervreemdingsproces maakt deze film tot een belangwekkend sociaal document.

Wierna rzeka

1987 | Drama, Romantiek, Historische film

Polen 1987. Drama van Tadeusz Chmielewski. Met o.a. Malgorzata Pieczynska, Olgierd Lukaszewicz, Franciszek Pieczka, Maria Homerska en Henryk Bista.

Deze film werd vier jaar lang achtergehouden (opgenomen in 1983, uitgebracht in 1987) omdat de Pools-Russische betrekkingen erdoor in gevaar gebracht konden worden. Een stijlvolle bewerking van de klassieke roman van Zeromski uit 1912, handelend over de tragische afloop van de Poolse opstand tegen Rusland in 1863. De autoriteiten stoorden zich aan de realistische mise-en- scène. Afgezien daarvan is het een conventionele romance over een meisje uit de verarmde landadel die een gewonde aristocraat verbergt voor de Kozakken, verliefd op hem wordt en tenslotte door hem wordt verlaten.

Miedzy ustami a brzegiem pucharu

1987 | Romantiek, Drama, Historische film

Polen 1987. Romantiek van Zbigniew Kuzminski. Met o.a. Katarzyna Gniewkowska, Jacek Chmielnik, Henryk Bista en Anna Wesolowska.

Een prullerig boek uit 1889 van Maria Rodziewiczowna werd bewerkt tot een aangename film. Graaf Wentzel volgt de mooie Jadwiga van Berlijn naar het landgoed van haar familie, maar de trotse Poolse wijst de Pruisische aristocraat af. Een duel met Jadwiga's jaloerse, maar onbeminde verloofde brengt verandering in de situatie. Regisseur Kuzminski slaagt er in een pastiche op een verouderde patriottische roman te vermengen met stijlvolle romantiek.

Koniec sezonu na lody

1987 | Thriller

Polen 1987. Thriller van Sylwester Szyszko. Met o.a. Wojciech Pokora, Anna Frankowska-Teter, Ludwik Benoit, Roman Klosowski en Henryk Bista.

Een routineuze politiethriller. Tijdens het onderzoek naar de moord op een ijsverkoper in een klein havenstadje wordt de smokkel van een waardevol ikoon naar Zweden ontdekt. Rechercheur Joanna, die het onderzoek leidt, is niet de geëigende persoon voor een dergelijke klus.

Yesterday

1985 | Komedie, Muziek

Polen 1985. Komedie van Radosław Piwowarski. Met o.a. Piotr Siwkiewicz, Andrzej Zieli[KA1]nski, Robert Piechota, Waldemar Ignaczak en Anna Ka[KA1]zmierczak.

Een nostalgische komedie over een geval van Beatles-manie in een klein stadje ergens in de Poolse provincie gedurende de jaren zestig. Vier tieners noemen zichzelf naar John, Paul, George en Ringo en proberen de muziek van de Beatles na te spelen. Dit veroorzaakt moeilijkheden op school en maakt Ringo's eerste liefdesverhouding nogal gecompliceerd. Een heel innemend debuut van Piwowarski. Er wordt in geacteerd door Poolse amateurs en er komen vijf Lennon-McCartney songs in voor, die door de Beatles zelf worden uitgevoerd.

Medium

1985 | Horror, Historische film

Polen 1985. Horror van Jacek Koprowicz. Met o.a. Władysław Kowalski, Micha ł Bajor, Grazyna Szapołowska, Jerzy Stuhr en Jerzy Zelnik.

Een griezelfilm die op de dag van de zonsverduistering in oktober 1933 speelt. Een sterk paranormaal begaafd persoon verzamelt uiteenlopende mensen om zich heen om een fin-de- siècle moord te ensceneren en ontsnapt vervolgens aan de nazi's. Een onderhoudend en bizar mengsel van politiek en het bovennatuurlijke.

Wedle wyroków Twoich...

1984 | Oorlogsfilm

Polen​/​​Duitsland​/​​Portugal 1984. Oorlogsfilm van Jerzy Hoffman. Met o.a. Sharon Brauner, Anna Dymna, Günter Lamprecht, Mathieu Carrière en Henryk Bista.

Een joods meisje ontsnapt tijdens een transport naar Auschwitz, ziet het lijden in de ghetto's van Warschau en wordt door de nazi's gevonden in een klein stadje. Ze zet haar eenzame en hopeloze vlucht voort. Dit protest tegen de oorlog, hoe nobel ook, mist geloofwaardigheid en is sentimenteel. Het maakt het meisje tot niet meer dan een oorlogsmartelares.

Wizja lokalna 1901

1980 | Drama, Historische film

Polen 1980. Drama van Filip Bajon. Met o.a. Tadeusz Łomnicki, Daniel Olbrychski, Jerzy Stuhr, Zygmunt Bielawski en Henryk Bista.

Een film van Bajon die na zijn grandioze debuut ARIA DLA ATLETY tegenvalt. Gesitueerd in het door Pruisen bezette deel van Polen in 1901. De Pruisen willen het onderwijs verduitsen tot en met de godsdienstlessen toe. Dit gaat de kinderen te ver en zij staken door te zwijgen. De film volgt het onderzoek naar degenen die zij achter de staking vermoeden. De censuur meende in de roerige zomer van 1980 dat de film een zinspeling was op de gebeurtenissen in Gda[KA1]nsk zodat pas na een tweede beoordeling de film voor vertoning werd vrijgegeven. Schitterend gefotografeerd, maar het onderwerp ligt toch wat te ver van huis.

[KA1]Smier[KA1]c prezydenta

1977 | Historische film

Polen 1977. Historische film van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Zdzisław Mro[KA9]zewski, Marek Walczewski, Henryk Bista, Czesław Byszewski en Edmund Fetting.

Een nauwkeurige reconstructie van een belangrijke gebeurtenis in de Poolse geschiedenis: de democratische verkiezing van de eerste president van de Poolse republiek. Een week later echter wordt hij vermoord. Deze historische episode weet Kawalerowicz op indrukwekkende wijze gestalte te geven. Het scenario is mede geschreven door de gerenomeerde filmcriticus Bolesław Michałek.