Pierre Richard (1934): regie, cast en scenario.
Er zijn 68 films gevonden.

Jeanne du Barry

2023 | Biografie, Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2023. Biografie van Maïwenn. Met o.a. Johnny Depp, Maïwenn, Melvil Poupaud, Pierre Richard en Pascal Greggory.

Dit historische drama over Jeanne du Barry, de beruchte courtisane aan het hof van Lodewijk XV, overtuigt niet altijd maar weet wel degelijk te ontroeren. Omdat het duidelijk een persoonlijke film is voor regisseur Maïwenn, die ook de titelrol voor zichzelf opeiste. De eigenzinnige Maïwenn werd nooit geaccepteerd door de Franse filmwereld en zal zich hebben herkend in de strijdbare courtisane, die door iedereen aan het Franse hof – behalve de koning – wordt behandeld als outsider. Voor de rol van Lodewijk XV koos ze nog een outsider, acteur Johnny Depp, die in 2020 was gecanceld omdat hij zijn ex Amber Heard zou hebben mishandeld. De casting van de gevallen filmster is opvallend, en Depps Frans heel behoorlijk, maar uiteindelijk is dat niet genoeg om dit verder vrij klassieke historische drama boven zichzelf uit te tillen.

Umami

2022 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Japan 2022. Komedie van Slony Sow. Met o.a. Gérard Depardieu, Kyôzô Nagatsuka, Pierre Richard, Rod Paradot en Sandrine Bonnaire.

Gabriel Carvin ontvangt als de leidende chef-kok van Frankrijk zijn derde Michelin ster. Waar andere chef-koks uitzinnig blij zouden zijn, is Gabriel na de winst diep ongelukkig. Uit wanhoop wendt Gabriel zich tot hypnose, waardoor hij zich een verlies van een culinaire wedstrijd van jaren geleden ineens weer herinnert. Dat is voor hem reden om op zoek te gaan naar geluk, zichzelf en de bijzondere smaak van umami.

La ch'tite famille

2018 | Komedie

Frankrijk 2018. Komedie van Dany Boon en Maxime Desprez. Met o.a. Dany Boon, Line Renaud, Laurence Arné, Valérie Bonneton en Guy Lecluyse.

Tien jaar na de Franse hitkomedie Bienvenue chez les ch'tis komen de makers met een variant. De hoofdrol is nu voor een noorderling die het in Parijs als ontwerper van onbruikbare meubelen heeft gemaakt door zijn eenvoudige komaf en dialect te verloochenen. Tot zijn volkse familie zich bij een vernissage meldt en de snob na een hersenbloeding terugvalt in zijn oude persoonlijkheid, inclusief onverstaanbaar accent. Eerlijkheid duurt weer 't langst en ook veel van de taalgrappen gaan op herhaling. Een bij vlagen lollig doch braaf derivaat.

Madame Mills, une voisine si parfaite

2018 | Komedie

Frankrijk​/​​China​/​​België 2018. Komedie van Sophie Marceau. Met o.a. Sophie Marceau, Pierre Richard, Nicolas Vaude, Bastien Ughetto en Léna Breban.

Hélène (Marceau), redacteur voor een uitgeverij, vindt boeken eigenlijk leuker dan het echte leven. De dagelijks routine waar ze nogal aan gehecht is, wordt flink in de war geschopt wanneer ze een nieuwe buurvrouw krijgt: madame Mills, een kleurrijke Amerikaanse. Dat deze met flinke juwelen behangen dame wordt gespeeld door komiek Pierre Richard laat al doorschemeren waar deze komedie heengaat. Marceau, die we als actrice kennen van ondermeer Braveheart, houdt het in haar derde speelfilm achter de camera luchtig en nogal oppervlakkig.

Un Profil pour deux

2017 |

2017. Stéphane Robelin. Met o.a. Stéphanie Crayencour, Stéphane Bissot, Fanny Valette, Yaniss Lespert en Pierre Richard.

Pierre is gepensioneerd en leeft wat afgezonderd. Nadat hij van zijn dochter een computer cadeau heeft gekregen, gaat er een nieuwe wereld voor hem open. Hij maakt een profiel aan op een datingwebsite en begint met een vrouw te flirten.

De Kleine Robbe

2017 | Familiefilm

Frankrijk​/​​België 2017. Familiefilm van Nicolas Bary. Met o.a. Sacha Pinault, Pierre Richard, François Damiens, Natacha Régnier en Gwendolyn Gourvenec.

Wanneer Kleine Robbe hoort dat het tijd is voor zijn hotelopleiding - een familietraditie - wil hij passend, dat wil zeggen avontuurlijk, afscheid nemen van zijn schoolvrienden. Live action-bewerking van de stripreeks De kleine Robbe, over de jonge versie van stripheld-liftjongen Robbedoes. De verhalen over het in rood uniform gestoken jongetje werden eerder al voor een animatieserie bewerkt. Tikje braaf vermaak, met voor lezers van de strip bekende personages als Robbe’s geliefde grootvader, en meneer Peuk, de zwaarlijvige gymleraar die alleen in zijn eigen hoofd een atleet is.

Tous Ensemble

2011 | Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland 2011. Komedie van Stéphane Robelin. Met o.a. Daniel Brühl, Geraldine Chaplin, Jane Fonda, Guy Bedos en Claude Rich.

Albert dementeert, Claude heeft hartproblemen. Dus inviteert idealist-pensionado Jean zijn oude boezemvrinden plus Alberts echtgenote Jeanne om bij hem en wederhelft in te trekken. Nevenplot met etnologiestudent (Brühl) is ballast en Fonda een Fremdkörper, maar gelukkig geeft regiedebutant Robelin in zijn sympathieke tragikomedie ruim baan aan veteranen Bedos, Rich en Richard. Laatstgenoemde ontroert als Albert, aimabele bourgondiër met afbrokkelend geheugen. Lichtvoetige, soms sketchachtige film herinnert aan de vaak eveneens een tikje melancholieke Franse zedenkomedies uit de jaren zeventig.

Mes héros

2012 | Komedie, Drama

Frankrijk 2012. Komedie van Éric Besnard. Met o.a. Clovis Cornillac, Josiane Balasko, Gérard Jugnot, Pierre Richard en Magaly Berdy.

Aardige komedie met sympathieke oudgedienden. Bijna failliete ambulancebaas Maxime (Cornillac) is door zijn wederhelft belazerd. Zijn recalcitrante moeder Olga (Balasko) heeft een akkefietje met de sterke arm. Maxime komt een verzetje best gelegen en vertrekt naar Bordeaux, waar maman in voorarrest zit. Script had het uitstekend gered zonder het zieligheidszijlijntje over een zwart jochie dat uitgezet dreigt te worden. Regisseur Besnard maakte tot dusver vooral naam als (co)scenarist van gepeperde thrillers als Le convoyeur en Made in France. Bijrol van Pierre Richard.

King Guillaume

2009 | Komedie

Frankrijk 2009. Komedie van Pierre-François Martin-Laval. Met o.a. Isabelle Nanty, Pierre Richard, Florence Foresti en Pierre-François Martin-Laval.

Aardige komedie met sympathieke oudgedienden. Bijna failliete ambulancebaas Maxime (Cornillac) is door zijn wederhelft belazerd. Zijn recalcitrante moeder Olga (Balasko) heeft een akkefietje met de sterke arm. Maxime komt een verzetje best gelegen en vertrekt naar Bordeaux, waar maman in voorarrest zit. Script had het uitstekend gered zonder het zieligheidszijlijntje over een zwart jochie dat uitgezet dreigt te worden. Regisseur Besnard maakte tot dusver vooral naam als (co)scenarist van gepeperde thrillers als Le convoyeur en Made in France. Bijrol van Pierre Richard.

Cinéman

2009 | Komedie, Fantasy, Romantiek

België​/​​Frankrijk 2009. Komedie van Yann Moix. Met o.a. Franck Dubosc, Lucy Gordon, Pierre-François Martin-Laval en Pierre Richard.

Régis Deloux, een gewone wiskundeleraar, prikt zich aan een broche en kan opeens in films reizen. Hij ontmoet er de vrouw van zijn dromen. Om haar uit de klauwen van de weerzinwekkende Douglas Craps te redden, begint hij aan een reis door de klassiekers uit de filmwereld.

Faubourg 36

2008 | Drama, Muziek, Romantiek

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Tsjechië 2008. Drama van Christophe Barratier. Met o.a. Gérard Jugnot, Clovis Cornillac, Kad Merad, Pierre Richard en Bernard-Pierre Donnadieu.

Het Parijs van de jaren dertig van de vorige eeuw ligt al tientallen jaren in Praag. Althans, voor de filmindustrie. Ook Faubourg 36 werd daar gedraaid, een musicaldrama tegen de achtergrond van massale werkloosheid en het oprukkende fascisme in een buitenwijk van Parijs. Jugnot speelt de hondstrouwe toneelmeester van het lokale theater en hij probeert samen met gelijkgezinden de boel draaiende te houden, in weerwil van de tijdgeest. Regisseur Barratier koos voor vertier in plaats van diepgang of spektakel en het eindproduct - hoewel visueel aangenaam - werd daardoor ietwat slaapverwekkend.

Le serpent

2006 | Thriller

Frankrijk 2006. Thriller van Eric Barbier. Met o.a. Yvan Attal, Clovis Cornillac, Pierre Richard, Simon Abkarian en Minna Haapkylä.

Vincents voormalige medescholier Plender werd als gevolg van een streek van Vincent door een clochard misbruikt en is hier nooit overheen gekomen. Door wraakgevoelens gedreven probeert Plender Vincents leven kapot te maken. Hij verleidt hem tot een erotische ontmoeting met de bekoorlijke Sofia om hem vervolgens de moord op het model in de schoenen te kunnen schuiven.

Dérives

2005 | Korte film

Frankrijk 2005. Korte film van Bill Barluet. Met o.a. Philippe Nahon en Pierre Richard.

Vincents voormalige medescholier Plender werd als gevolg van een streek van Vincent door een clochard misbruikt en is hier nooit overheen gekomen. Door wraakgevoelens gedreven probeert Plender Vincents leven kapot te maken. Hij verleidt hem tot een erotische ontmoeting met de bekoorlijke Sofia om hem vervolgens de moord op het model in de schoenen te kunnen schuiven.

Robinson Crusoë

2003 | Avonturenfilm, Familiefilm

Frankrijk​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Avonturenfilm van Thierry Chabert. Met o.a. Pierre Richard, Nicolas Cazalé, Jean-Claude Leguay, Marie Béraud en Michel Perron.

Precies driehonderd jaar geleden werd Alexander Selkirk alleen op een onbewoond eilandje gezet. Zijn overlevingsverhaal inspireerde Daniel Defoë tot het schrijven van Robinson Crusoë in 1719. In het eerste deel (L'île de Robinson) van Chaberts Franse versie (oorspronkelijk werd deze tv-film in twee keer uitgezonden), wordt Crusoë (Richard) door slavenhandelaren vlak bij Venezuela uitgezet. In deel twee (Robinson et Vendredi) redt hij een inboorling (Cazalé) die hij Vrijdag noemt en ontstaat er tussen de mannen een strijd om de betekenis van het woord beschaving. Een uitstekende, op Cuba gefilmde, Crusoë-versie.

Sans famille

2000 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Tsjechië 2000. Drama van Jean-Daniel Verhaeghe. Met o.a. Pierre Richard, Jules Sitruk, Stefano Dionisi, Veronica Ferres en Marianne Sägebrecht.

Frankrijk, negentiende eeuw. Nadat hij door zijn adoptievader werd verkocht, trekt de zevenjarige Remy met straatartiest Vitalis door Frankrijk. Remy weet echter niet dat hij de verdwenen zoon van een rijke gravin is. Naar de roman van Hector Malot.

27 Missing Kisses

2000 | Experimenteel, Komedie, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Experimenteel van Nana Dzhordzhadze. Met o.a. Pierre Richard, Shalva Iashvili, Yevgeni Sidikhin en Nino Kukhanidze.

Deze film over de liefde speelt zich af in het schilderachtige Georgische gehucht Krasnye Uthi. De 14-jarige Sybil komt bij haar tante logeren en wordt verliefd op de 40-jarige, door vele andere vrouwen aanbeden, Alexander. Echter, Alexanders zoon wordt verliefd op Sybil en ziet zijn vader als concurrent.

Droit dans le mur

1997 | Romantiek

Frankrijk 1997. Romantiek van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Véronique Genest, Caroline Silhol, Daniel Russo en Daniel Prévost.

Deze film over de liefde speelt zich af in het schilderachtige Georgische gehucht Krasnye Uthi. De 14-jarige Sybil komt bij haar tante logeren en wordt verliefd op de 40-jarige, door vele andere vrouwen aanbeden, Alexander. Echter, Alexanders zoon wordt verliefd op Sybil en ziet zijn vader als concurrent.

Les mille et une recettes du cuisinier amoureux

1996 | Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Rusland 1996. Komedie van Nana Dzhordzhadze. Met o.a. Pierre Richard, Micheline Presle, Nino Kirtadze, Jean-Yves Gautier en Temour Kamkhadze.

Deze film over de liefde speelt zich af in het schilderachtige Georgische gehucht Krasnye Uthi. De 14-jarige Sybil komt bij haar tante logeren en wordt verliefd op de 40-jarige, door vele andere vrouwen aanbeden, Alexander. Echter, Alexanders zoon wordt verliefd op Sybil en ziet zijn vader als concurrent.

Les mille et une recette du cuisinier amoureux

1996 | Komedie

Frankrijk 1996. Komedie van Nana Dzhordzhadze. Met o.a. Nino Kirtadze, Micheline Presle en Pierre Richard.

Georgië, jaren '20. De Franse kok en globetrotter Pascal Ichac wordt verliefd op de levenslustige vorstin Cecilia Abachidze. Ze openen een goedlopend restaurant, maar hun geluk wordt door de revolutie de kop ingedrukt. (IdH/VPRO Gids)

L'amour conjugal

1995 | Romantiek, Historische film, Drama

Frankrijk 1995. Romantiek van Benoît Barbier. Met o.a. Sami Frey, Caroline Silhol, Pierre Richard, Mathieu Carrière en François Marthouret.

In 1629 raakt ridder Nathan Le Cerf (Frey) vrouw en kinderen kwijt door de builenpest. In de buurt van Toulouse sluit hij zich aan bij graaf Anchire (Carri[KA2]ere) om aan diens zijde tegen Italiaanse rijkjes en steden te vechten. Anchire is verslingerd aan het kaartspel, maar een slechte verliezer. Als hij een geringe som kwijtraakt, geeft hij Nathan opdracht zijn overwinnaar uit te dagen voor een duel en hem te doden, terwijl hij donders goed weet dat de Franse koning Lodewijk de Dertiende duelleren verboden heeft en wie er zich schuldig aan maakt, laat onthoofden. Nathan doet zijn werk (maar laat zijn slachtoffer met een verwonding echter lopen) en de verraderlijke edelman Anchire geeft hem aan, maar Nathan ontsnapt. Op zijn omzwervingen verbergt hij zich eerst bij een jeugdvriend (Richard) en leert daarna de op zwart zaad zittende jonkvrouwe Marthe De Lairac (Sihol) kennen. Tussen hen beiden ontwikkelt zich een hartstochtelijke liefdesrelatie. Nathan trouwt haar en bereidt zich voor op een zoete wraak (die hij ook neemt) op de adderachtige Anchire. Het regiedebuut van ex-cameraman en setfotograaf Barbier is geslaagd dankzij het uitstekend spel van de hoofdrollen (inclusief een verrassende Richard, die nu niet eens de nar uithangt), de fraaie opnamen van Eduardo Serra en de passende muziek van Sonia Wieder Atherton, waardoor je het trage tempo van de film op de koop toe neemt. Het scenario is van Pascal Quignard, die zijn eigen novelle Tous les matins du monde bewerkte. Gefilmd in Aveyron en Parijs.

La partie d'échecs

1994 | Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 1994. Drama van Yves Hanchar. Met o.a. Denis Lavant, Pierre Richard, Catherine Deneuve, Hilde Heijnen en James Wilby.

Frankrijk, begin 19de eeuw. Het 12-jarige weeskind Max wil een einde aan zijn leven maken, maar wordt daarvan weerhouden als een predikant bij hem het talent en de passie voor schaken ontdekt. Veertien jaar later schaakt Max (Lavant) nog steeds, nu om zijn (vooral seksuele) frustraties van zich af te spelen. Dan doet hij mee aan een toernooi dat wordt georganiseerd door de markiezin De Theux (Deneuve). Op het spel staat de hand van haar dochter Anne-Lise. Traag en nogal ambitieus filmdebuut van Hanchar, maar wel met uitstekende acteurs.

La cavale des fous

1993 | Komedie

Frankrijk 1993. Komedie van Marco Pico. Met o.a. Pierre Richard, Michel Piccoli, Dominique Pinon, Florence Pernel en Edith Scob.

Nadat de filosoof prof. Henri Toussaint (Piccoli) zijn vrouw had gepoogd te wurgen, heeft hij zichzelf vrijwillig ter beschikking gesteld en wordt hij al zeven jaar verpleegd in een chique inrichting voor psychisch gestoorden. Zijn psychiater, die zich persoonlijk om hem bekommert, is Bertrand Daumale (Richard, die samen met Olivier Dazat het scenario schreef). Als Henri`s vrouw (Scob) ongeneeslijk ziek is, uit zij de wens zich te verzoenen met haar man. Dokter Daumale is van oordeel dat pati[KA3]ent Henri onder zijn begeleiding wel een weekend met verlof kan uit de inrichting. Als zij de kliniek verlaten, smokkelt Henri een medepati[KA3]ent mee naar buiten. Het is de redelijk gestoorde, maar niet onaantrekkelijke Angel (Pinon). Met zijn drietjes komen ze in dolkomische situaties terecht (trekken aan de noodrem van de trein, de hotelkamer delen, een miss-verkiezing, Piccoli die zich uitgeeft voor Richard en hem tracht op te bergen in een krankzinnigengesticht, etc.). Ondanks het feit dat Pinon heel erg haar best doet om het leuk te houden, spelen Piccoli en Richard als houten klazen, behoudens een uitschieter van eerstgenoemde die dan goed is voor een zeer gulle lach. Het camerawerk is van François Lartigue.

Vieille canaille

1992 | Thriller

Frankrijk 1992. Thriller van Gérard Jourd'hui. Met o.a. Michel Serrault, Anna Galiena, Pierre Richard, Jean-Pierre Bouvier en Nathalie Schmidt.

Jourd'hui biedt Serrault een rol die hem op het lijf is geschreven, met de bewerking van de roman van Fredric Brown His name was death. Een duister personage, drukker van beroep, leidt een leven dat van uur tot uur vaststaat. Elke donderdag eet hij met de politie-inspecteur, sinds een onbekende zijn vrouw twee jaar geleden vermoordde. Zijn akelig precies en goed geregelde leventje is echter maar schijn, want hij houdt er vreemdsoortige vrijetijdsbestedingen op na. Terwijl Serrault de zaak tot op de bodem uitzoekt, schept Jourd'hui er behagen in, de boel in de war te sturen. Voor liefhebbers van galgehumor, en vooral voor hen die iets van Serrault willen leren. Scenario van regisseur Jourd'hui en Dominique Roulet. Camerawerk van Georges Barsky.

La quadrature des cercles

1991 | Misdaad

Frankrijk 1991. Misdaad van Pierre Richard. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Daniel Baretta, Gérard Darier en Bernard Tiphaine.

Zeer besloten, ja zelfs klandestiene, clubjes nemen een hoge vlucht in het tegenwoordige Parijs waarbij vergeleken Chicago een rustig provinciestadje lijkt. Een zeer klassieke geschiedenis over het onderzoek dat ingesteld wordt door commissaris Cabrol (Debary) die terzijde wordt gestaan door zijn eeuwige inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) in deze meer dan louche milieus die bescherming van de nacht en vooral politieke bescherming genieten. Er is een man vermoord die 20.000 Franse franken en een professioneel kaartspel op zak had, hoewel hij wiskundeleraar van beroep was! De originaliteit van de film zit `em trouwens vooral in de voor de tv nogal ongebruikelijke beschrijving van de politieke corruptie, maar ook in de verschijning van twee nieuwe, jonge hulpagenten die te veel Amerikaanse films hebben gezien: dit ontneemt het genre op komische (maar niet onschuldige) wijze zijn luister in een tijd dat de tv eindelijk beseft dat zij de hoofdverantwoordelijke is voor de toenemende criminaliteit. Een andere ongewone contradictie: de tv-maker Richard blijkt op de tv veel inventiever te zijn dan op het witte doek waar hij aardig wat snertfilms maakte als regisseur-producent.

On peut toujours rêver

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Smaïn, Edith Scob, Géraldine Bourgue en Pierre Palmade.

Een vermoeide Richard speelt een sombere, egoïstische, misanthropische mediamagnaat. Hij heeft nog een gebrek: hij is kleptomaan. Bij een licht vergrijp in een warenhuis betrapt Merzahoui hem op heterdaad, een leerling-kapper van Algerijnse afkomst. Het komt tot een beledigende woordenwisseling en een dreigend handgemeen. Hieruit ontstaat tijdig wederzijds begrip en mediakeizer Richard krijgt weer zin in het leven. Voorspelbare onzinfilm met zwart-wit personages. Scenario van Olivier Dazat en regisseur/hoofdrolspeler Richard. Camerawerk van François Lartigue.

On Peut Toujours Rever

1990 | Drama, Komedie

Frankrijk 1990. Drama van Pierre Richard. Met o.a. Edith Scob, Pierre Richard en Pierre Palmade.

Een vermoeide Richard speelt een sombere, egoïstische, misanthropische mediamagnaat. Hij heeft nog een gebrek: hij is kleptomaan. Bij een licht vergrijp in een warenhuis betrapt Merzahoui hem op heterdaad, een leerling-kapper van Algerijnse afkomst. Het komt tot een beledigende woordenwisseling en een dreigend handgemeen. Hieruit ontstaat tijdig wederzijds begrip en mediakeizer Richard krijgt weer zin in het leven. Voorspelbare onzinfilm met zwart-wit personages. Scenario van Olivier Dazat en regisseur/hoofdrolspeler Richard. Camerawerk van François Lartigue.

Bienvenue à bord!

1990 | Thriller

Frankrijk 1990. Thriller van Jean-Louis Leconte. Met o.a. Pierre Richard, Martin Lamotte, Evelyne Bouix en Jean-Paul Muel.

Een schrijver, tevens handelsvertegenwoordiger, komt met zijn auto in een verkeersopstopping terecht. Hij moet zich daarbij het gezelschap van een zeer raadselachtige lifter laten welgevallen, zodat hij de meest enerverende zestig kilometer van zijn leven doormaakt. Let op de ironische titel van de film. Deze regisseur lijkt geobsedeerd door alles wat met 'gevangen zitten' en verstikkende, afgesloten ruimten te maken heeft. Een vlakke montage, een weinig beweeglijke regie en nauwelijks enige verbeeldingskracht. Gelukkig zijn de acteurs heel overtuigend.

À gauche en sortant de l'ascenseur

1988 | Komedie, Drama

Frankrijk 1988. Komedie van Edouard Molinaro. Met o.a. Pierre Richard, Richard Bohringer, Emmanuelle Béart, Fanny Cottençon en Jean-Michel Dupuis.

Gérard Lauzier bewerkte zijn toneelstuk L'amuse- gueule tot scenario. Een vaudeville vol wrange grappen, persoonsverwisselingen en achtervolgingen volgens de beste tradities van het genre. Zeer goed, maar enigszins overdreven acteerwerk. Molinaro maakte er geen verfilmd toneel van en het resultaat is vrij vermakelijk. Het camerawerk is van Robert Fraisse.

Mangeclous

1988 | Komedie, Drama

Frankrijk 1988. Komedie van Moshé Mizrahi. Met o.a. Bertrand Blier, Jacques Villeret, Pierre Richard, Jacques Dufilho en Bernard Pivot.

Om het extravagante werk van Albert Cohen te verfilmen was een genie als Fellini nodig geweest. Mizrahi is dat bepaald niet en het resultaat is een banale film. De acteurs stellen allemaal teleur, ze voelen zich blijkbaar slecht op hun gemak in de rollen van Rabelais-achtige figuren, met uitzondering van Blier, die de rol van Saltiel met vuur vertolkt, en Villeret als een aandoenlijke Salomon. Pivot in de rol van verteller is onverteerbaar.

Maigret et son mort

1986 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1986. Misdaad van Claude Barma. Met o.a. Pierre Richard en Annick Tanguy.

Eén van de ontelbare avonturen van de beroemde commissaris, die hier op zoek gaat naar iemand die verdwenen is, terwijl hij zelf door de stad wordt nagezeten door een stelletje moordenaars. Af en toe een beetje langdradig, maar goed verzorgd door een televisieregisseur die een oude rot is in het vak. Richard als vanouds in deze onderhoudende film zonder pretenties.

Les fugitifs

1986 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1986. Misdaad van Francis Veber. Met o.a. Pierre Richard, Gérard Depardieu, Jean Carmet, Anaïs Bret en Maurice Barrier.

Seriebankrover Jean Lucas (Depardieu), na een langer verblijf in het staatspension vastbesloten om eerlijk burger te blijven, wordt bij een bankbezoek zelf gijzelaar van stuntelende overvaller François Pignon (Richard). Tijdens het chaotische vluchttraject vat Lucas meer en meer sympathie op voor de amateurcrimineel. Pignon blijkt een berooide weduwnaar wiens dochtertje dermate is getraumatiseerd door het overlijden van haar moeder dat ze niet meer wil praten. Vermakelijke kaskraker van het succestrio Richard/Depardieu/Veber viert de empathie en het optimisme. Veber tekende in 1989 ook voor de zoutarme Amerikaanse remake Three Fugitives.

Les rois du gag

1985 | Komedie

Frankrijk 1985. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Michel Serrault, Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Macha Méril en Mathilda May.

Ondanks zijn succes als tv-komiek, is Ga[KA1]etan (Serrault) niet erg gelukkig met zijn reputatie van populaire kluchtspeler, dat in tegenstelling tot zijn collega's. Hij doet dan ook zaken met een zogenaamd 'intellectuele' en pretentieuze cineast die bovendien middelmatig is. Het gevolg is een algehele mislukking en het scheelt weinig of Gaétan pleegt zelfmoord, maar hij wordt gered door zijn vroegere collega's en besluit weer als komiek te gaan werken. Zidi leek veelbelovend met LES RIPOUX maar hier vervalt hij weer in zijn gewoonlijke moeilijk verteerbare hansworsterijen. Verre van het niveau van Monty Python! Scenario van regisseur Zidi, Michel Fabre en Didier Kaminka. Camerawerk van Jean-Jacques Tarbes.

Le jumeau

1984 | Komedie, Drama

Frankrijk 1984. Komedie van Yves Robert. Met o.a. Pierre Richard, Carey More, Camilla More, Jean-Pierre Kalfon en Andréa Ferréol.

Richard doet alsof hij een tweelingbroer heeft, zodat hij twee Amerikaanse zusters ongestraft en tegelijk het hof kan maken. Een bewerking van de roman Le jumeau singulier van de Amerikaan Donald Westlake. Geen trouwe bewerking, want de karaktertypes in het boek worden uiterst somber en wreed beschreven. Yves Robert heeft een soort tragikomedie gemaakt met een ietwat verzwakte zwarte humor en een hoofdpersoon die te sentimenteel is vergeleken bij de onheilspellende schoft uit het boek die totaal geen scrupules heeft. Verder een aardige film met goede stukken, maar het had wat méér kunnen zijn. Scenario van regisseur Robert en Elisabeth Rappeneau.

Les compères

1983 | Komedie, Drama

Frankrijk 1983. Komedie van Francis Veber. Met o.a. Pierre Richard, Gérard Depardieu, Anny Duperey, Michel Aumont en Stéphane Bierry.

Wanneer haar zestienjarige zoon Tristan ervan tussen gaat met zijn vriendinnetje, en vader noch politie de zoektocht naar de jonge weglopers als urgent beschouwt, verzint moeder Christine (Duperey) een list. Ze vertelt aan twee ex-geliefden, eerst aan hardgekookte reporter Jean (Depardieu) en daarna aan beroepsdepressieveling François (Richard), dat ze de vader zijn van Tristan, teneinde hen op de speurtocht te zetten. Vebers derde film is een voortreffelijk geschreven goedgevoelkomedie met acteurs die hun al stevig aangezette personages nog eens lekker breed spelen. Hollywood-remake: Fathers' Day (1997, Ivan Reitman).

Un chien dans un jeu de quilles

1982 | Komedie

Frankrijk 1982. Komedie van Bernard Guillou. Met o.a. Pierre Richard, Jean Carmet, Julien Guiomar, Béatrice Camurat en Hélène Surgère.

De Parijse psycholoog Pierre Cohen (Richard) keert terug naar zijn Bretonse geboortedorp om zijn broer Joseph (Carmet) die bedreigd wordt met de onteigening van zijn boerderij, bij te staan. De komiek Richard produceerde zelf deze plattelandskomedie in een welkome en geslaagde afwijking van zijn verstrooide stuntelaarsimago. Hij kreeg goed tegenspel van Carmet en vooral van Camuret, als resp. zijn broer en schoonzus Françoise. Het scenario van Claude Gallot en regisseur Guillou vermijdt de gebruikelijke vulgaire pastorale humor, maar de regie had meer flair kunnen hebben. Niettemin was de desinteresse van het Franse bioscooppubliek toentertijd onverdiend en onverklaarbaar. Het camerawerk is van Claude Agostini.

La chèvre

1981 | Avonturenfilm, Komedie

Mexico​/​​Frankrijk 1981. Avonturenfilm van Francis Veber. Met o.a. Pierre Richard, Gérard Depardieu, Michel Robin, Pedro Armendáriz jr en Corynne Charbyt.

Een meisje dat altijd in zeven sloten tegelijk loopt verdwijnt tijdens haar vakantie in Mexico. Een even grote kluns bij haar vader in dienst, wordt met een detective achter haar aan gestuurd, in de hoop dat zijn pech tot opsporing zal leiden. Het oorspronkelijke scenario van Véber wordt in de uitwerking extra leuk omdat de regie de acteurs niet komisch laat spelen, maar normaal reageren binnen komische situaties. Richard is daardoor grappiger dan in jaren en vormt een verrassend geslaagd duo met Depardieu. Camerawerk van Alex Phillips.

Le coup du parapluie

1980 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk 1980. Komedie van Gérard Oury. Met o.a. Pierre Richard, Gert Fröbe, Valérie Mairesse, Christine Murillo en Vittorio Caprioli.

Een berooide acteur komt solliciteren voor een rol in een gangsterfilm, maar belandt per ongeluk op het kantoor van een mafioso. Deze verwacht een killer die een rivaal voor hem moet uitschakelen. Hij neemt nietsvermoedend de opdracht aan en blijft tot aan de bloedige afloop in de waan dat hij zich op een filmset bevindt. Dit aardige uitgangspunt kreeg een uitermate teleurstellende en flauwe uitwerking, waarbij iedere grap eindeloos wordt uitgekauwd (voorzover de film niet wordt stopgezet voor uitvoerige sluikreclame). Pogingen van Richard om leuk te doen zonder dat het scenario de kans ertoe geeft maakt het werk onuitstaanbaar. Scenario van regisseur Oury en Danièle Thompson. Camerawerk van Henri Decae.

Le Coup De Parapluie

1980 | Komedie

Frankrijk 1980. Komedie van Gérard Oury. Met o.a. Valérie Mairesse, Gert Fröbe, Pierre Richard en Christine Murillo.

Een berooide acteur komt solliciteren voor een rol in een gangsterfilm, maar belandt per ongeluk op het kantoor van een mafioso. Deze verwacht een killer die een rivaal voor hem moet uitschakelen. Hij neemt nietsvermoedend de opdracht aan en blijft tot aan de bloedige afloop in de waan dat hij zich op een filmset bevindt. Dit aardige uitgangspunt kreeg een uitermate teleurstellende en flauwe uitwerking, waarbij iedere grap eindeloos wordt uitgekauwd (voorzover de film niet wordt stopgezet voor uitvoerige sluikreclame). Pogingen van Richard om leuk te doen zonder dat het scenario de kans ertoe geeft maakt het werk onuitstaanbaar. Scenario van regisseur Oury en Danièle Thompson. Camerawerk van Henri Decae.

C'est pas moi, c'est lui!

1979 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk 1979. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Danièle Minazzoli, Aldo Maccione, Valérie Mairesse en Antoinette Poivre.

Een ghost-writer kan niet hebben dat hij geen deel heeft in het succes van de komedie-schrijver voor wie hij werkt. Hij laat zich paaien om voor een Italiaanse ster op locatie in Tunesië een filmscript op maat te schrijven. Fransman Richard heeft beslist komische kwaliteiten, maar als hij zelf de regie ter hand neemt is het door hem afgeleverde werk minder. En vooral als de Italiaan Maccione zijn partner is. Het duo gaat de strijd aan met ergerlijke ongein en weet niet van ophouden, zodat er ook aan het magere verhaaltje absoluut niets meer valt te beleven. Scenario van regisseur Richard en Alain Godard. Camerawerk van Claude Agostini.

La carapate

1978 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk 1978. Komedie van Gérard Oury. Met o.a. Pierre Richard, Victor Lanoux, Jean-Pierre Darras, Yvonne Gaudeau en Claire Richard.

Een cipier in Lyon in mei 1968 geeft een onschuldig ter dood veroordeelde de kans om te ontsnappen. De gevangene gijzelt zijn advocaat die door de media prompt als medeplichtig wordt afgeschilderd. Na veel avonturen onderweg bereiken ze Parijs waar de studenten-oproer in volle gang is. De advocaat slaagt erin om een gratieverzoek bij De Gaulle ingewilligd te krijgen. Om de klucht te situeren in de inmiddels mythologisch geworden mei- revoltes lijkt een kras idee, maar levert voor de film alleen een spectaculaire finale op. Voor het overige een episodische achtervolgingskomedie met nogal mechanische humor, waarbinnen Richard niet echt tot zijn recht komt. Amusante rol van Bussières als oude anarchist. Scenario van Oury en Danièle Thompson.

Je suis timide, mais je me soigne

1978 | Komedie

Frankrijk 1978. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Aldo Maccione, Mimi Coutelier, Jacques François en Jacques Fabbri.

Een verlegen bankbediende ziet een schoonheid in de hal van een sjiek hotel en wordt hopeloos verliefd. Samen met een therapeut die drastische methodes toepast om hem zelfverzekerdheid te bezorgen volgt hij haar naar mondaine vakantieplaatsen en stapelt de ene blunder op de andere. Een achtervolging is de rode draad tussen losse episodes van het ongelijksoortig duo (dat zeer weinig leuk op dreef is) met twee grappige eilandjes in een oceaan van flauwiteiten - een gesaboteerde p[KA1]etanque-wedstrijd en het in de maling nemen van een nietsvermoedende klant in een wegrestaurant (Fabbri). Scenario van Richard, Jean-Jacques Annaud en Alain Godard. Claude Agostini stond achter de camera.

On aura tout vu!

1976 | Erotiek, Komedie

Frankrijk 1976. Erotiek van Georges Lautner. Met o.a. Pierre Richard, Miou-Miou, Jean-Pierre Marielle, Henri Guybet en Renée Saint-Cyr.

Een fotograaf heeft samen met een vriend een scenario geschreven waarvoor een producent interesse toont op voorwaarde dat ze het omwerken tot pornofilm. Ze hebben echter alle vrienden en kennissen al rollen in hun 'kunst-film' beloofd. De opheffing van de Franse censuur resulteerde in een pornogolf in de bioscoop en vervolgens in een reeks satires waarvan dit de leukste is, maar nog altijd niet leuk genoeg. De zoveelste variant op de naïviteit van Richard wordt vervelend.

Le jouet

1976 | Komedie

Frankrijk 1976. Komedie van Francis Veber. Met o.a. Pierre Richard, Michel Bouquet, Fabrice Gréco, Suzy Dyson en Michel Aumont.

In zijn regiedebuut serveert Veber de ingrediënten die zijn daaropvolgende komedies tot kassuccessen zullen maken en Pierre Richard de sterstatus bezorgen. Laatstgenoemde bouwt zijn typische rol van aimabele schlemiel uit Le grand blond avec une chaussure noire gewiekst uit. Journalist François Perrin (een naam die Veber vaker voor een personage gebruikt) neemt noodgedwongen een ongemakkelijk baantje op zich: levend speelgoed voor het even verwende als ongelukkige zoontje van de miljardair in wiens zakenimperium Perrin een figurant is. Kleurrijke jaren zeventig-goedgevoelfilm voor het ganse gezin.

Un nuage entre les dents

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Marco Pico. Met o.a. Phillippe Noiret, Pierre Richard, Jacques Denis, Paul Crauchet en Jean Obé.

Faits divers-sprokkelaar Malisard (Noiret) en fotograaf Prévot (Richard), in een oude barrel permanent op scoopjacht in de Franse hoofdstad, raken op een plaats delict de twee zoontjes van Prévot kwijt. Vervolgens wordt het bekvechtende persmuskietenduo, bijgenaamd 'de Cowboys', zelf voor ontvoerders aangezien. Deze geweldige, semi-absurdistische reis langs de rafelranden van een volks Parijs anno 1974 barst van de karakterkoppen, gootpoëzie, galgenhumor en rauwe energie. Naast de haveloos ogende steracteurs blinkt Piéplu uit als de krantenbaas die het combineren van moraallessen en sensatiejournalistiek tot kunst heeft verheven.

Trop, c'est trop!

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Didier Kaminka. Met o.a. Georges Beller, Didier Kaminka, Pierre Richard, Jean Carmet en Darry Cowl.

Vier personen (drie jongens, één meisje) worden op dezelfde dag in dezelfde plaats geboren. De jongens willen het meisje opvrijen, maar hun droom wordt pas werkelijkheid in het hiernamaals. Onsamenhangend, cynisch, soms vulgair, maar grappig.

Les Naufragés de l'île de la tortue

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Jacques Rozier. Met o.a. Pierre Richard, Jacques Villeret, Maurice Risch, Lise Guicheron en Caroline Cartier.

Qua idee een niet onaardige satirische komedie over een stel bedienden van een reisagentschap die reizen à la Robinson Crusoë beginnen te verkopen: voor een flinke som geld worden de kandidaten naar een onbewoond eiland gebracht... en aan hun lot overgelaten. Villeret en Richard, allebei aan het begin van hun carrière, zijn bijzonder geestig, maar regisseur Rozier smeert de vondst over ruim twee uur uit, en da's te lang. Véél te lang.

Le retour du grand blond... avec une chaussure rouge

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Yves Robert. Met o.a. Pierre Richard, Mireille Darc, Jean Rochefort, Michel Duchaussoy en Jean Carmet.

In zekere zin het vervolg van LE GRAND BLOND AVEC UNE CHAUSSURE NOIRE. Bij een onderzoek naar de dood van een geheim agent valt de verdenking op een verstrooide musicus. Scenarioschrijver was Francis Veber.

Le Retour Du Grand Blond

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Yves Robert. Met o.a. Mireille Darc, Jean Rochefort en Pierre Richard.

In zekere zin het vervolg van LE GRAND BLOND AVEC UNE CHAUSSURE NOIRE. Bij een onderzoek naar de dood van een geheim agent valt de verdenking op een verstrooide musicus. Scenarioschrijver was Francis Veber.

Le Moutarde Me Monte Au Nez

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Danièle Minazzoli, Jane Birkin en Pierre Richard.

In zekere zin het vervolg van LE GRAND BLOND AVEC UNE CHAUSSURE NOIRE. Bij een onderzoek naar de dood van een geheim agent valt de verdenking op een verstrooide musicus. Scenarioschrijver was Francis Veber.

La moutarde me monte au nez

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Pierre Richard, Jane Birkin, Claude Piéplu, Vittorio Caprioli en Henri Guybet.

Een verstrooide jonge leraar schrijft zowel politieke speeches voor zijn reactionaire vader als sensatiejournalistiek voor een bevriende ­reporter. De verwisseling van die teksten, gecombineerd met filmopnamen in de omgeving van het stadje waar hij woont, leiden tot een opeenhoping van complicaties. Een van de betere komedies van Richard, omdat in het script ruime aandacht is gegeven aan de personages om hem heen, zodat deze keer niet alle grappen gaan over zijn kenmerkende warrigheid. ­Caprioli is als temperamentvol film­regisseur bijvoorbeeld erg leuk.

La course à l'echalote

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Claude Zidi en La. Met o.a. Pierre Richard, Jane Birkin, Michel Aumont, Claude Dauphin en Amadeus August.

Een bank-employé die door verliefdheid verstrooid is, laat zich de papieren van de eigendomsoverdracht van een nachtclub ontfutselen. Een travestie-danser bemachtigt ze en gaat in vermomming ermee van door. Deze achtervolgingskomedie heeft te veel onwaarschijnlijkheden en te weinig geslaagde grappen waardoor acteurs geforceerd leuk moeten doen. De producent van de film, Christian Fechner, was indertijd de eigenaar van travestie- nachtclub Alcazar in Parijs, maar ook daarvan wordt een flauwe karikatuur gemaakt. Scenario van de regisseur, die werd bijgestaan door Michel Fabre en Jean-Luc Voulfow. Gedraaid in Scope-couleurs.

La Course A L'echalotte

1974 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk 1974. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Claude Dauphin, Jane Birkin, Pierre Richard, Dean Martin en Henri Deus.

Een bank-employé die door verliefdheid verstrooid is, laat zich de papieren van de eigendomsoverdracht van een nachtclub ontfutselen. Een travestie-danser bemachtigt ze en gaat in vermomming ermee van door. Deze achtervolgingskomedie heeft te veel onwaarschijnlijkheden en te weinig geslaagde grappen waardoor acteurs geforceerd leuk moeten doen. De producent van de film, Christian Fechner, was indertijd de eigenaar van travestie- nachtclub Alcazar in Parijs, maar ook daarvan wordt een flauwe karikatuur gemaakt. Scenario van de regisseur, die werd bijgestaan door Michel Fabre en Jean-Luc Voulfow. Gedraaid in Scope-couleurs.

Mais Je Dirai Tout Je Sais Rien

1973 | Komedie

Frankrijk 1973. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Danièle Minazzoli, Bernard Blier en Pierre Richard.

Een bank-employé die door verliefdheid verstrooid is, laat zich de papieren van de eigendomsoverdracht van een nachtclub ontfutselen. Een travestie-danser bemachtigt ze en gaat in vermomming ermee van door. Deze achtervolgingskomedie heeft te veel onwaarschijnlijkheden en te weinig geslaagde grappen waardoor acteurs geforceerd leuk moeten doen. De producent van de film, Christian Fechner, was indertijd de eigenaar van travestie- nachtclub Alcazar in Parijs, maar ook daarvan wordt een flauwe karikatuur gemaakt. Scenario van de regisseur, die werd bijgestaan door Michel Fabre en Jean-Luc Voulfow. Gedraaid in Scope-couleurs.

Juliette et Juliette

1973 |

Frankrijk 1973. Remo Forlani. Met o.a. Annie Girardot, Marlène Jobert, Pierre Richard, Dominique Briand en Alfred Adam.

Een wedstrijd van een damesblad brengt een journaliste en een warenhuisverkoopster met elkaar in contact. Ondanks de verschillen sluiten ze vriendschap en beginnen na beider ontslag een protestactie. De schrijver Forlani had een kansrijk uitgangspunt dat hij met een slordig scenario en middelmatige regie om zeep bracht. De actrices doen moedeloos hun best. De aardigste rol is van Richard als echtgenoot van Juliette II, een amateur-bokser.

Je sais rien mais je dirai tout

1973 |

Frankrijk 1973. Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Bernard Blier, Danièle Minazzoli, Nicole Jamet en Luis Rego.

Een telg uit een familie van wapenindustriëlen, militairen en prelaten is uit verzet sociaal werker geworden. De groep delinquenten die aan hem is toevertrouwd, blijkt de onderneming van zijn vader te willen beroven. Het intelligente en spottende scenario van Didier Kaminka, waaraan Richard meeschreef, bleef in Richards regie beneden het haalbare, maar is toch een van zijn betere films. Een prima vaderrol van Blier. Richards personage als wereldvreemde stuntel begint te vervelen. Camerawerk van Pierre Lhomme.

Raison du plus fou,La

1972 | Komedie

Frankrijk 1972. Komedie van François Reichenbach. Met o.a. Raymond Devos, Patrick Penn, Paula Moore, Alice Sapritch en Jean Carmet.

Psychiatrische patiënten worden verliefd op elkaar en vluchten naar de Middellandse Zee, begeleid door een verpleger en achtervolgd door de directrice en haar man. Uitstekende rollen van Devos - die de dialogen schreef - en Carmet, maar het liefdespaar is zeer wezenloos. De bekende acteurs die ze onderweg ontmoeten, dragen weinig bij tot het slagen van de film.

Mais Je Me Soigne Je Suis Timide

1972 | Komedie

Frankrijk 1972. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Mimi Coutelier, Pierre Richard en Aldo Maccione.

Psychiatrische patiënten worden verliefd op elkaar en vluchten naar de Middellandse Zee, begeleid door een verpleger en achtervolgd door de directrice en haar man. Uitstekende rollen van Devos - die de dialogen schreef - en Carmet, maar het liefdespaar is zeer wezenloos. De bekende acteurs die ze onderweg ontmoeten, dragen weinig bij tot het slagen van de film.

Les malheurs d'Alfred

1972 | Komedie

Frankrijk 1972. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Anny Duperey, Pierre Mondy, Yves Robert en Jean Carmet.

Een pechvogel vanaf zijn geboorte besluit op zijn dertigste zelfmoord te plegen. Een tv-omroepster met liefdesverdriet wil zich op hetzelfde moment verdrinken. Richard doet als regisseur de zwarte humor van het scenario van Roland Topor onvoldoende recht, maar krijgt als komisch acteur meer pittige grappen dan bij hem gebruikelijk.

Le grandblond avec une chaussure noire

1972 | Komedie

Frankrijk 1972. Komedie van Yves Robert. Met o.a. Yves Robert, Colette Castel, Mireille Darc, Bernard Blier en Jean Rochefort.

Een pechvogel vanaf zijn geboorte besluit op zijn dertigste zelfmoord te plegen. Een tv-omroepster met liefdesverdriet wil zich op hetzelfde moment verdrinken. Richard doet als regisseur de zwarte humor van het scenario van Roland Topor onvoldoende recht, maar krijgt als komisch acteur meer pittige grappen dan bij hem gebruikelijk.

Le grand blond avec une chaussure noire

1972 | Komedie

Frankrijk 1972. Komedie van Yves Robert. Met o.a. Pierre Richard, Mireille Darc, Bernard Blier, Jean Rochefort en Colette Castel.

Hoogst vermakelijke, nu eens stripachtige en dan weer Brits-droogkomische spionagefilmparodie waarin iedere rol uitmuntend is bezet. In het ingenieuze, sardonisch met toeval en willekeur spelende verhaal van Francis Véber - later als scenarist-regisseur zeer succesvol - raakt de verstrooide violist François Perrin verzeild in de vileine vete tussen twee spionagechefs. Richard is de sympathieke superstuntel, Mireille Darc de agente die hem moet verleiden. Darcs zwarte cocktailjurk met het memorabel diepe rugdécolleté nestelde zich in het Franse collectieve geheugen en werd zelfs een museumstuk.

Sur un arbre perché

1970 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1970. Komedie van Serge Korber. Met o.a. Louis de Funès, Geraldine Chaplin, Olivier de Funès, Alice Sapritch en Hans Meyer.

Tijdens zijn terugreis uit Italië neemt een zakenman een chique vrouw met een schoothond in de auto mee, en een jonge lifter. Zijn voeten raken verstrikt in de riem van de hond, de auto vliegt van de weg en blijft in een boomtop boven het zee- oppervlak hangen. Deze komedie met een oorspronkelijke situering valt in de uitwerking tegen. Gebrek aan bewegingsvrijheid maakt De Funès passiever en daardoor minder leuk. De Funès jr. is niet tegen de eisen van een belangrijke rol opgewassen.

Le distrait

1970 | Komedie

Frankrijk 1970. Komedie van Pierre Richard. Met o.a. Pierre Richard, Bernard Blier, Maria Pacôme, Paul Préboist en Catherine Samie.

De onhandige Pierre Malaquet weet dankzij zijn moeder een baantje te krijgen bij een reclamebureau. Hij is behoorlijk creatief, maar opnames van zijn reclamespots lopen steevast in het honderd, met verontwaardigde reacties van het publiek als resultaat. Op een dag ontmoet hij de dochter van een belangrijke cliënt. Geestige komedie, regiedebuut van hoofdrolspeler Richard (Le Grand Blond avec une chaussure noire, 1972). Leuk mengsel van fysieke humor en absurdisme op z’n Frans. Bernard Blier is de amoureuze baas van het reclamebureau.

Ora X - pattuglia suicida

1969 | Oorlogsfilm

Italië 1969. Oorlogsfilm van Gaetano Quaternaro. Met o.a. Gordon Mitchell, Tino Bianchi en Pierre Richard.

Tijdens WO II doen Amerikaanse parachutisten een aanval op een Grieks eiland, om de Duitsers te verjagen. Het doel is een bruggehoofd te vormen voor een geallieerde invasie. Maar na vier maanden is het eiland nog steeds in Duitse handen. Het Amerikaanse opperbevel stuurt een team moedige soldaten naar het eiland met de opdracht zich verborgen te houden om op het 'uur X' het radarstation te vernietigen. Daarna zullen zij hun positie moeten verdedigen tot de komst van het geallieerde leger. Een povere film, waarvan het geldgebrek afdruipt.

Un idiot à Paris

1966 | Komedie

Frankrijk 1966. Komedie van Serge Korber. Met o.a. Jean Lefebvre, Dany Carrel, Bernard Blier, Philippe Avron en Bernadette Lafont.

Een naïeve 'dorpsidioot' wordt mee naar Parijs genomen en achtergelaten bij de Hallen. Hij ontmoet een vriendelijke hoer die op het platteland wil gaan tuinieren en een middenstander met een zwak voor verschoppelingen. De regie en de acteurs zetten het pittoreske van de personages zo nadrukkelijk aan dat de film nergens aandoenlijk wordt. Scenario van regisseur Korber, Jean Vermorel en Michel Audiard naar de roman van René Fallet. Camerawerk van Jean Rabier.

Un Idiot A Paris

1966 | Drama, Komedie

Frankrijk 1966. Drama van Serge Korber. Met o.a. Bernard Blier, Pierre Richard en Jean Lefebvre.

Een naïeve 'dorpsidioot' wordt mee naar Parijs genomen en achtergelaten bij de Hallen. Hij ontmoet een vriendelijke hoer die op het platteland wil gaan tuinieren en een middenstander met een zwak voor verschoppelingen. De regie en de acteurs zetten het pittoreske van de personages zo nadrukkelijk aan dat de film nergens aandoenlijk wordt. Scenario van regisseur Korber, Jean Vermorel en Michel Audiard naar de roman van René Fallet. Camerawerk van Jean Rabier.

Een ochtend van zes weken

1966 | Drama

Nederland 1966. Drama van Nikolai van der Heyde. Met o.a. Hans Culeman, Anne Colette, Lilly van den Bergh, George Moorse en Peter Bergman.

Het boulevardverhaal over de autocoureur en het fotomodel werd door Van der Heyde opgebouwd tot een sterk visueel betoog, waarmee met nadruk de Nouvelle Vague in Nederland werd ingeluid. De enthousiaste Van der Heyde profileerde zich als een der meest getalenteerde regisseurs die de enkele jaren eerder opgerichte Nederlandse Filmacademie afleverde. Kan gezien worden als een mijlpaal in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Agent 505 - Todesfalle Beirut

1965 | Thriller, Sciencefiction

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1965. Thriller van Manfred R. Köhler. Met o.a. Frederick Stafford, Geneviève Cluny, Harald Leipnitz, Chris Howland en Renate Ewert.

Een misdaadsyndicaat heeft plannen om de bevolking van Beiroet met gifgas te doden om ongehinderd alle waardevolle voorwerpen uit de musea van de stad te roven. Geheim agent 505 (Stafford) wordt ingezet om daar een stokje voor te steken. Veel vuist- en vuurgevechten, maar een pover geheim-agentenavontuur gebaseerd op belachelijke premisse; echt armoe troef. Ook bekend als FROM BEYROUTH WITH LOVE.

Heures chaudes

1959 | Komedie, Erotiek

Frankrijk 1959. Komedie van Louis Felix. Met o.a. Liliane Brousse, Françoise Deldick, Pierre Mirat, Michèle Philippe en Michel Vocoret.

Twee dorpsmeisjes trekken bij hun tante in om een geschikte man te zoeken. Ze vallen beiden op dezelfde kandidaat, die door de oudste tot een huwelijk wordt verleid. Deze poging tot een pikante komedie is houterig geregisseerd en zonder enig talent geacteerd, al is het duidelijk dat de actrices daarop niet zijn geselecteerd.