Al Pacino (1940): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 52 films en 1 serie gevonden.

House of Gucci

2021 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2021. Misdaad van Ridley Scott. Met o.a. Lady Gaga, Jeremy Irons, Adam Driver, Jared Leto en Al Pacino.

De geschiedenis van modehuis Gucci is smeuïg genoeg: in de jaren tachtig en negentig werd er in de top van het Italiaanse familiebedrijf geruzied, gefraudeerd, bedrogen en zelfs gemoord. Hollywoodveteraan Scott weet er evengoed geen meeslepend drama van te maken. Zijn ruim tweeënhalf uur durende film is opvallend vlak en nonchalant verteld, op het saaie af. Het acteerwerk gaat ook alle kanten op: Driver grijnst maar wat, Pacino speelt Pacino, Leto lijkt uit een klucht ontsnapt, en iedereen spreekt met een Super Mario-accent. Alleen de pittige hoofdrol van Lady Gaga laat de film soms sprankelen.

Hunters

2020 | Misdaad, Drama, Mysterie

2020. Misdaad van David Weil. Met o.a. Logan Lerman, Al Pacino, Jerrika Hinton, Lena Olin en Saul Rubinek.

Hunters volgt een diverse groep nazi-jagers die in 1977 in New York City wonen en ontdekken dat nazi-oorlogsmisdadigers samenzweren om een ​​vierde rijk in de VS te creëren.

The Irishman

2019 | Biografie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2019. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Anna Paquin en Jesse Plemons.

Melancholiek misdaadepos van grootmeester Scorsese, waarin hij opkomst en ondergang van de Ierse gangster Frank Sheeran (De Niro) vastlegt. Sheeran was de beschermeling van maffiabaas Russell Bufalino (Pesci) en vriend/bodyguard van vakbondsleider Jimmy Hoffa (Pacino), die in 1975 onder verdachte omstandigheden verdween. We volgen Sheeran & Co door tientallen jaren heen, en telkens worden ze gespeeld door zeventigers De Niro, Pacino en Pesci. Dat kon omdat hun gezichten digitaal verjongd werden. Dat is even wennen – want je ziet het wel – maar ook zo vergeten, want daarvoor is dit bijna drie-en-een-half uur lange verhaal veel te meeslepend. En spelen De Niro, Pacino en vooral Pesci – zelfs door de pixels heen – veel te goed.

Once Upon a Time ... in Hollywood

2019 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2019. Komedie van Quentin Tarantino. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Timothy Olyphant en Margaret Qualley.

Hollywood 1969. De klassieke filmster, met gepommadeerd haar en strakke kaaklijn, moet langzaamaan plaatsmaken voor een nieuw type acteur, met lang, smoezelig haar. B-acteur Rick Dalton (DiCaprio) is zo’n klassieke filmheld en heeft het er maar moeilijk mee. Waarom kan hij niet net zo veel succes hebben als zijn buurvrouw, actrice Sharon Tate (Robbie)? Gelukkig blijft zijn vriend en vaste stuntman Cliff Booth (Pitt, kreeg een Oscar voor zijn rol) hem door dik en dun steunen. Uitbundige, caleidoscopische en heerlijke vertelling van Tarantino, waarin hij schaamteloos zijn stokpaardjes berijdt, persoonlijke herinneringen verwerkt, en de geschiedenis naar zijn hand zet. Aangekondigd als de negende van in totaal tien films die Tarantino zegt te gaan maken.

Hangman

2017 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2017. Misdaad van Johnny Martin. Met o.a. Al Pacino, Karl Urban, Brittany Snow, Joe Anderson en Sarah Shahi.

Gevierd rechercheur Ray Archer wordt gekoppeld aan profiler Will Ruiney om samen een van de gewelddadigste seriemoordenaars van de stad te vangen. Het blijkt een race tegen de klok te zijn om de volgende moorden te voorkomen.

Manglehorn

2014 | Drama

Verenigde Staten 2014. Drama van David Gordon Green. Met o.a. Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Korine en Chris Messina.

Sympathieke film over de onsympathieke oude sleutelmaker Manglehorn (een opvallend ingehouden Pacino), die nog steeds brieven schrijft aan Clara, zijn grote liefde van tientallen jaren geleden. Niemand is goed genoeg voor Manglehorn, omdat niemand kan tippen aan Clara. Met uitzondering van zijn kleindochter. En misschien ook van Dawn (Hunter), de sympathieke bankbediende met wie hij elke vrijdag een praatje gaat maken. De film zit vol surrealistische momenten (een stel dat spontaan een lied gaat zingen, een bijna live-verslag van een operatie op een kat), en is daarmee wel prettig eigenzinnig, maar ook rommelig en richtingloos.

Danny Collins

2015 | Drama, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 2015. Drama van Dan Fogelman. Met o.a. Al Pacino, Christopher Plummer, Annette Bening, Jennifer Garner en Bobby Cannavale.

Veertig jaar te laat krijgt de schatrijke maar uitgebluste liedjeszanger Danny Collins een brief van John Lennon. Die schreef ooit vanuit z'n hotelbed in het Hilton dat Danny als jonge singer-songwriter zijn kunst niet moest verkwanselen. Maar dat is precies wat Danny deed. Net als regisseur Dan Fogelman hier doet. Gemakzuchtige keuzes zorgen voor een ongeïnspireerde en volstrekt voorspelbare film waarin Al Pacino zijn kunstjes mag doen. Misschien had Fogelman veertig jaar geleden ook een brief van John Lennon moeten krijgen.

Stand Up Guys

2012 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2012. Komedie van Fisher Stevens. Met o.a. Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Noah Haidle en Julianna Margulies.

Na 28 jaar gevangenisstraf beleeft Val (Pacino, gluiperig als altijd) zijn eerste dag als vrij man, wetend dat het waarschijnlijk ook gelijk zijn laatste zal zijn. Gepensioneerd gangster Doc (Walken) is de aangewezen persoon om de trekker over te halen, maar eerst doen de twee vrienden oude tijden herleven, dolend van bordeel naar begrafenis in een eenzame en gewelddadige nacht. Melancholiek en komisch, met fraai spel van alle veteranen, maar het zwakke script doet de verveling al snel toeslaan.

Jack and Jill

2011 | Komedie

Verenigde Staten 2011. Komedie van Dennis Dugan. Met o.a. Adam Sandler, Al Pacino, Katie Holmes, David Spade en Nick Swardson.

Sandler speelt een geplaagde reclameman die, bijzonder lastig, Al Pacino moet strikken voor een rol in een commercial. Op Thanksgiving krijgt hij dan ook nog zijn vreselijke tweelingzus (Sandler met nepborsten en een jurk) op bezoek. Deze komedie bevat, zelfs voor liefhebbers van onderbroekenlol, opmerkelijk weinig geslaagde grappen. Sandler heeft een paar films gemaakt die nog wel te pruimen zijn, als je niet al te hooggestemde verwachtingen hebt. Maar Jack and Jill is niet zo'n film. Tien Razzies, een record. Toch kwam de film nog ruimschoots uit de kosten.

The Son of No One

2011 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2011. Misdaad van Dito Montiel. Met o.a. Channing Tatum, Al Pacino, James Ransone, Katie Holmes en Ray Liotta.

Wanneer politieagent Jonathan aan het werk wordt gezet in de arbeiderswijk waar hij opgroeide, duikt een oud geheim op dat niet alleen zijn leven maar ook dat van zijn gezin in gevaar brengt.

You Don't Know Jack

2010 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2010. Biografie van Barry Levinson. Met o.a. Al Pacino, Susan Sarandon, Danny Huston, Brenda Vaccaro en John Goodman.

De onconventionele Amerikaanse arts en patholoog-anatoom Jack Kevorkian pleegde euthanasie bij, volgens eigen zeggen, meer dan honderd mensen. Zijn critici vonden dat hij te makkelijk toestemde om mee te werken aan iemands zelfgekozen dood. Hij bracht een aantal jaar door in de gevangenis. In deze door HBO gemaakte tv-film wordt Kevorkian gespeeld door Pacino, in topvorm. Zijn weergave van Kevorkians flamboyante persoonlijkheid zorgt voor welkome, luchtige momenten in een zware film, die interessante vragen oproept over het euthanasievraagstuk. Sterke bijrollen van Sarandon en Huston.

Righteous Kill

2008 | Misdaad, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2008. Misdaad van Jon Avnet. Met o.a. Robert De Niro, Al Pacino, 50 Cent, Carla Gugino en John Leguizamo.

In Michael Manns testosteronthriller Heat gebeurde het dan eindelijk: zwaargewichten De Niro en Pacino tegenover elkaar in dezelfde scène - en wat voor één. Righteous Kill brengt het stel opnieuw samen als Turk en Rooster, agenten van de oude stempel die het moeten opnemen tegen een seriemoordenaar én hun jongere partners, die er andere methoden op nahouden. Helaas zijn Al en Bobby beiden al even over hun hoogtepunt heen en ontstaat er geen moment vuurwerk. Wat zeker ook te wijten is aan de futloze regie en het afgezaagde script.

Ocean's Thirteen

2007 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 2007. Misdaad van Steven Soderbergh. Met o.a. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia en Don Cheadle.

Soderbergh heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de populaire trilogie rond meesteroplichter Danny Ocean vooral heeft gemaakt om tussendoor experimentelere films te kunnen opnemen. In dit derde deel is de koek echt op - op hoeveel manieren kun je laten zien hoe een stel gladde jongens een casino berooft? Maar eerlijk is eerlijk: ze blijven amusant, al die knappe mannen in hun flitsende maatpakken, de gewiekste oneliners en het inventieve camerawerk. Dat het verhaal er allang niet meer toe doet weten de betrokkenen zelf donders goed, dus maken ze er maar een luchtig feestje van.

88 Minutes

2007 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Canada 2007. Thriller van Jon Avnet. Met o.a. Al Pacino, Alicia Witt, Ben McKenzie en Leelee Sobieski.

Forensisch psychiater en hoogleraar Jack Gramm was verantwoordelijk voor de arrestatie van seriemoordenaar Jon Forster. Als Forster wordt veroordeeld tot de doodstraf beweert hij dat Jack er schuldig aan is dat zijn proces onjuist is verlopen. Net voor Forsters executie krijgt Jack een telefoontje waarin iemand hem vertelt dat hij nog maar 88 minuten te leven heeft. Jack schakelt de FBI in en gaat op zoek naar degene die hem om het leven wil brengen.

Two for the Money

2005 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2005. Thriller van D.J. Caruso. Met o.a. Al Pacino, Matthew McConaughey, Rene Russo, Armand Assante en Jeremy Piven.

American Football-speler Brandon Lang (McConaughey) verdient, nadat zijn carrière door een blessure werd beëindigd, zijn geld door dagelijks een bandje met voorspellingen van sportuitslagen in te spreken. Zijn bellijn is zo populair en met zijn uitslagen zit hij zo vaak goed, dat collega Walter Abrams (Pacino) vraagt om vanuit Las Vegas naar New York te komen om de zaken nog wat groter aan te pakken. Dan krijgt Lang een snel kapsel en mooie, strakke pakken. De zaken gaan uitstekend, zolang Lang de uitslagen juist weet te voorspellen. Pacino is goed voor het gebruikelijke vuurwerk, Russo heeft een prima bijrol.

The Merchant of Venice

2004 | Drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Luxemburg 2004. Drama van Michael Radford. Met o.a. Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins en Zuleikha Robinson.

Een verfilming van Shakespeare eist een eigen regiestijl. Een denkwijze die is toegespitst op zijn werk. Dat geldt zeker ook voor The Merchant of Venice, het meest problematische toneelstuk dat hij naliet. In Radfords versie speelt Al Pacino, de ster die zich zo vaak tot overacteren liet verleiden, zijn beste rol in jaren. Hij speelt de joodse woekeraar Shylock, die in het zestiende-eeuwse Venetië jaagt op het vlees van de koopman Antonio (Irons). Zelden overleefden Shakespeares verzen een confrontatie met het filmbeeld zo ongeschonden.

The Recruit

2003 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2003. Actiefilm van Roger Donaldson. Met o.a. Al Pacino, Colin Farrell, Bridget Moynahan, Gabriel Macht en Kenneth Mitchell.

Gelikte thriller over een oude CIA-baas Burke (Pacino), die de jonge lefgozer Clayton (Farrell) onder zijn hoede neemt. Clayton krijgt een fysiek en psychisch moordende training en moet dan ook nog eens, samen met Burke, op zoek naar een verrader in eigen gelederen. Maar: 'Niets is wat het lijkt,' kondigt Burke aan. De Australische regisseur Roger Donaldson verheft het kat-en-muisspel, ondanks een voorspelbaar scenario, tot onderhoudend en bij vlagen spannend vermaak. De eerste Hollywoodproductie waaraan de CIA officieel meewerkte. Apple werkte ook mee: in de film is geen Windows-computer te zien.

Gigli

2003 | Komedie, Romantiek, Misdaad

Verenigde Staten 2003. Komedie van Martin Brest. Met o.a. Ben Affleck, Jennifer Lopez, Christopher Walken, Lainie Kazan en Missy Crider.

Ben Affleck heeft weinig acteertalent maar in 2003 maakte hij het wel heel bont in Gigli. Affleck en toenmalige verloofde Jennifer Lopez - ook al geen hoogvlieger - speelden hardvochtige gangsters die op elkaar vallen tijdens het kidnappen van een verstandelijk gehandicapte jongeman. Wat de twee stoethaspels het meest tegenzit is het totale gebrek aan onderlinge chemie, een euvel dat pijnlijk in het oog springt tijdens een tenenkrommende dialoog over de functie van de vagina ten opzichte van de penis terwijl Lopez als een vis op het droge over de grond kronkelt. Kosten 60 miljoen, opbrengsten 6. Winnaar van zes Razzies. Bedroevend slecht.

Angels in America

2003 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 2003. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson, Mary-Louise Parker en Jeffrey Wright.

Begin jaren tachtig wordt Amerika potseling geteisterd door een nieuwe, enge en onbekende ziekte, genaamd AIDS. Angels in America volgt een aantal personages, waaronder besmette mannen uit de gay-scene en hun omgeving. Door HBO gemaakte miniserie naar een Pulitzer-prize-winnend toneelstuk uit 1993 werd bekroond met maar liefst elf Emmy's, door het sterke script en het fantastische acteerwerk van onder andere Streep, Thomson, Pacino en Wilson.

S1m0ne

2002 | Komedie, Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten 2002. Komedie van Andrew Niccol. Met o.a. Al Pacino, Catherine Keener, Winona Ryder, Rachel Roberts en Jay Mohr.

Regisseur Viktor Taransky (Pacino) is de wanhoop nabij als de veeleisende diva (Ryder) van zijn laatste film boos van de set wegloopt. De uitvinding van een computergenie biedt uitkomst: Viktor zet de virtuele Simone (gespeeld door model Rachel Roberts) op de plaats van zijn vedette. Digitale Simone kan alles, volgt orders netjes op, is nooit ontevreden en schuwt geen naaktscènes. De film wordt een daverend succes en Viktor durft er niet voor uit te komen dat zijn Simone geen mens is en houdt de façade in stand. Scenarist/regisseur Niccol heeft met Pacino en milde Hollywood-satire sterke troeven in handen.

People I Know

2002 | Thriller, Drama, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2002. Thriller van Daniel Algrant. Met o.a. Al Pacino, Kim Basinger, Ryan O'Neal, Téa Leoni en Richard Schiff.

Geen Pacino-topper, deze sombere psychologische thriller, maar zeker de moeite waard. Helemaal omdat de acteur zijn karakteristieke geschmier tot een minimum beperkt als de aan lager wal geraakte pr-man Eli Wurman, die de opdracht krijgt een avond op het lastige vriendinnetje van een Hollywoodster te passen. Als het meisje de volgende ochtend dood wordt aangetroffen, zit Eli flink in de nesten. People I Know werd vlak voor 9/11 opgenomen in New York en refereert weinig flatterend aan de later zo geliefde burgemeester Giuliani, wat de producent ertoe aanzette de film twee jaar op de plank te laten liggen.

Insomnia

2002 | Thriller, Misdaad, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Canada 2002. Thriller van Christopher Nolan. Met o.a. Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank, Martin Donovan en Maura Tierney.

Na zijn intrigerende debuut Following en zijn geroemde doorbraak Memento is Insomnia een op het eerste gezicht wat conventionele thriller van de Britse regisseur Nolan. Een beroemde politieman (Al Pacino) en een teruggetrokken schrijver (Robin Williams) hebben beiden de dood van een ander op hun geweten en als enigen weten ze dat van elkaar. Tijdens een moordonderzoek in Alaska raakt de rechercheur extra uit zijn evenwicht door het feit dat de middernachtzon hem uit zijn slaap houdt. Conventioneel of niet, Nolan overtuigt met deze Amerikaanse remake van de Noorse film uit 1997.

The Insider

1999 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1999. Drama van Michael Mann. Met o.a. Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora en Philip Baker Hall.

Filmkunstenaar Michael Mann (Heat) liet in 1999 wederom zijn almacht gelden met The Insider, een quasi documentaire gebaseerd op de heikele avonturen van een klokkenluider in de Amerikaanse tabaksindustrie. Russell Crowe speelt de voormalige sigarettenwetenschapper Jeffrey Wigand, een doorsnee man die vlamt onder druk. Zijn klankbord is Al Pacino die fungeert als de nieuwsgretige producent Lowell Bergman van de gerenommeerde nieuwsshow 60 Minutes. The Insider blinkt uit wat betreft regie, cameravoering en montage maar het zwaartepunt ligt bij het sublieme samenspel van Crowe en Pacino. De chemie tussen de heren wordt verbeeld in plaats van uitgelegd en dat is zeldzaam.

Any Given Sunday

1999 | Sportfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1999. Sportfilm van Oliver Stone. Met o.a. Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods en Jamie Foxx.

Klassieker in het canon der Amerikaanse sportfilms, voornamelijk dankzij Pacino's fameuze kleedkamerspeech. Pacino speelt de coach van een fictief American Football-team, die aan de hand van een arrogante nieuwe quarterback (Foxx) zijn kwakkelende ploeg naar nieuwe glorie probeert te leiden. Lange tijd vermoeit regisseur Stone (Platoon) ons daarbij met zijn op videoclips gestoelde hyperkinetische beeldstijl en een rammelend script. Maar in het laatste kwart komt alles prachtig samen, als teamgeest en individuele talenten zich met elkaar vermengen, en vindt hij dieptes en emoties die normaliter in sportfilms ontbreken.

Looking For Al Pacino

1998 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1998. Documentaire van Mara Villiers. Met o.a. Al Pacino, Judith Melina, Al Rubin, Michael Schultz en Jerry Schatzberg.

Klassieker in het canon der Amerikaanse sportfilms, voornamelijk dankzij Pacino's fameuze kleedkamerspeech. Pacino speelt de coach van een fictief American Football-team, die aan de hand van een arrogante nieuwe quarterback (Foxx) zijn kwakkelende ploeg naar nieuwe glorie probeert te leiden. Lange tijd vermoeit regisseur Stone (Platoon) ons daarbij met zijn op videoclips gestoelde hyperkinetische beeldstijl en een rammelend script. Maar in het laatste kwart komt alles prachtig samen, als teamgeest en individuele talenten zich met elkaar vermengen, en vindt hij dieptes en emoties die normaliter in sportfilms ontbreken.

The Devil's Advocate

1997 | Misdaad, Thriller, Drama, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1997. Misdaad van Taylor Hackford. Met o.a. Al Pacino, Keanu Reeves, Charlize Theron, Jeffrey Jones en Judith Ivey.

Al Pacino is op z'n allerbest in tragische of tragi-komische rollen waarin hij tegelijk gewetenloos en kwetsbaar kan zijn. Dan laat hij met een aangenaam broeierige blik z'n besognes in het honderd lopen, vaak met een onverbiddelijke zelfspot en een onfeilbaar gevoel voor tragiek. Ook in de rol van oppermachtige duivel lijkt hij bereid om eigen 'ziel en zaligheid' op het spel te zetten om zijn slachtoffer - in The Devil's Advocate gespeeld door Keanu Reeves - stijlvol en waardig naar de verdoemenis te helpen. Dat bovenaardse gegeven werd ingebed in een weelderig vormgegeven verhaal dat zich afspeelt onder topadvocaten in een oogverblindend New York.

Lee Strasberg: Method Man

1997 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1997. Documentaire van Clare Beavan. Met o.a. Al Pacino, Harvey Keitel, Sally Field, Martin Landau en Ben Gazzara.

Al Pacino is op z'n allerbest in tragische of tragi-komische rollen waarin hij tegelijk gewetenloos en kwetsbaar kan zijn. Dan laat hij met een aangenaam broeierige blik z'n besognes in het honderd lopen, vaak met een onverbiddelijke zelfspot en een onfeilbaar gevoel voor tragiek. Ook in de rol van oppermachtige duivel lijkt hij bereid om eigen 'ziel en zaligheid' op het spel te zetten om zijn slachtoffer - in The Devil's Advocate gespeeld door Keanu Reeves - stijlvol en waardig naar de verdoemenis te helpen. Dat bovenaardse gegeven werd ingebed in een weelderig vormgegeven verhaal dat zich afspeelt onder topadvocaten in een oogverblindend New York.

Donnie Brasco

1997 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1997. Misdaad van Mike Newell. Met o.a. Al Pacino, Johnny Depp, Michael Madsen, Bruno Kirby en James Russo.

Op feiten gebaseerd drama over een FBI-agent (Depp) die begin jaren 70 in de New Yorkse maffia infiltreert. Newell (Four Weddings and a Funeral, Harry Potter 4) ontdoet de gangsterwereld van heroïek en vertelt het verhaal als een tragische liefdesgeschiedenis, waarin de groeiende genegenheid tussen de undercoveragent en simpele maffiaonderdaan Lefty Ruggiero (Pacino) geen enkele toekomst heeft. Pacino bevindt zich op bekend terrein en is weer uitstekend. Maar vooral Depp, in een van zijn eerste ‘volwassen’ dramatische rollen, is indrukwekkend als de undercoveragent die in toenemende wanhoop zijn loyaliteit probeert te verdelen tussen zijn opdrachtgevers, zijn gezin en de aandoenlijke Lefty.

Looking for Richard

1996 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1996. Documentaire van Al Pacino. Met o.a. Al Pacino, Kevin Spacey, Estelle Parsons, Vanessa Redgrave en John Gielgud.

Looking For Richard is Al Pacino's poging om de werken van William Shakespeare begrijpelijk te maken voor een groter publiek. Pacino, zelf een groot Shakespeare-liefhebber, ondervraagt theatermensen en academici over verschillende aspecten van Shakespeare's stukken. Tussen die ontmoetingen door speelt hij, samen met collega's als Winona Ryder, Alec Baldwin en Kevin Spacey, scènes uit Richard III, het koningsdrama dat vorig jaar nog zo fraai verfilmd werd. Zo ontstaat een cocktail van film en theater, van fictie en documentaire.

City Hall

1996 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1996. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Al Pacino, Bridget Fonda, John Cusack, Danny Aiello en Martin Landau.

Tijdens een vuurgevecht met een gangster schiet een agent in New York per ongeluk een zesjarig jongetje dood. Het loopt tegen verkiezingstijd, burgemeester Pappas (Pacino) heeft politieke ambities, dus zet hij zijn idealistische jonge assistent Calhoun (Cusack) op de zaak om de boel te onderzoeken en de schade te beperken. Maar gaandeweg komt er steeds meer vuiligheid boven drijven. Bij vlagen interessante, cynische thriller bevat iets te veel onnodige plotlijntjes en zwakke stukjes dialoog om echt te overtuigen. Maar Pacino gaat weer voluit, en Cusack biedt mooi subtiel tegenspel.

Two Bits

1995 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1995. Drama van James Foley. Met o.a. Al Pacino, Jerry Barone, Mary Elizabeth Mastrantonio, Joe Grifasi en Joanna Merlin.

Op een hete zomerdag in 1933 wil de 12-jarige Gennaro naar de de nieuwe bioscoop. Hij zeurt bij zijn zieke opa om een kwart dollar, maar grootvader heeft het hem pas beloofd als hij dood is. Kleine, lieve, bijzonder elegant gemaakte film. Ongewoon en ingetogen spel van Al Pacino.

Heat

1995 | Misdaad, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Michael Mann. Met o.a. Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight en Mykelti Williamson.

Politieman Hanna (Pacino) jaagt op bankrover McCauley (De Niro). Twee vakmannen, met een treurigstemmend privéleven. Uiterst stijlvol in beeld gebracht misdaaddrama, strak gemonteerd en heel goed geregisseerd. Toch is dit vooral de film van twee acteerkanonnen. De Niro wilde bijvoorbeeld liever niet repeteren voor het filmen van een scène waarin hij in een restaurant een kop koffie drinkt met Pacino, en regisseur Mann ging akkoord. De scène werd met twee camera's opgenomen, de acteurs pakten hun ruimte voor improvisatie, en het resultaat was spectaculair. Prachtfilm, een absoluut hoogtepunt in het genre.

Carlito's Way

1993 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1993. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, Luis Guzmán en John Leguizamo.

In dit meeslepende misdaadepos speelt Al Pacino de Puertoricaanse gangster Carlito Brigante, die na vijf jaar vroegtijdig vrijkomt dankzij zijn manipulatieve advocaat Kleinfeld (Sean Penn). Carlito droomt van een leven buiten het criminele milieu met zijn liefde Gail (Penelope Ann Miller). Maar als zijn vriend Kleinfeld om een laatste gunst smeekt, voelt hij zich verplicht om te helpen, ondanks zijn rotsvaste overtuiging dat 'een gunst je sneller doodt dan een kogel'. Brian De Palma kreeg het net als in Scarface (1983) voor elkaar om de legendarische voordracht en motoriek van Al Pacino optimaal voor het voetlicht te krijgen.

Scent of a Woman

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van Martin Brest. Met o.a. Al Pacino, Chris O'Donnell, Gabrielle Anwar, James Rebhorn en Philip Seymour Hoffman.

Uiterst geslaagde remake van Risi's Parfumo di donna met Pacino als de verbitterde blinde ex-kolonel die met het ongelukkige studentje Charlie (O'Donnell) de geneugten des levens (vrouwen) najaagt in New York. De moraal van deze in wijze levenslessen gedompelde film mag dan belegen wezen, de weg er naartoe wordt door het psychologische script, door regisseur Brest (Midnight Run) en door de acteurs intelligent gewezen. De beweegruimte die Pacino kreeg pakte hij met beide handen aan, om met zijn trademark-donderspeeches eindelijk een Oscar voor beste acteur op te eisen.

Glengarry Glen Ross

1992 | Drama

Verenigde Staten 1992. Drama van James Foley. Met o.a. Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Ed Harris en Alan Arkin.

De [KL]Dood van een handelsreiziger[KLE] in een modern jasje - dus harder. Een aantal verkopers van waardeloze stukken grond worden platgewalst door een nietsontziend directielid (een prachtige rol van Baldwin). Hij verandert het bijkantoor in een slangenkuil, waarin iedereen elkaar naar het leven staat. En wie denkt dat hij de slimste is, gaat het eerst voor de bijl. David Mamet bewerkte zijn eigen (succesvolle) toneelstuk (in Nederland gespeeld onder de titel Vastgoed B.V.), maar het is duidelijk een toneelstuk gebleven. De bezetting die uit megasterren bestaat, maakt er echter het nodige vuurwerk van. Met Jack Lemmon voorop, die soms op het randje van de kitsch balanceert; hij kreeg een Gouden Leeuw voor zijn rol op het filmfestival van Venetië.

Frankie and Johnny

1991 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1991. Komedie van Garry Marshall. Met o.a. Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Hector Elizondo, Kate Nelligan en Nathan Lane.

Voor het eerst sinds Scarface zien we Pacino en Pfeiffer weer samen (een jaar eerder bedankte Pacino nog voor Pretty Woman!). Na 18 maanden in de gevangenis vindt Johnny (Pacino) een baantje als kok in een eetcafé. Zijn oog valt direct op een van de serveersters (Pfeiffer) en hij wordt stapelverliefd. Zij heeft het niet meer zo op mannen na een aantal ongelukkige relaties maar Johnny geeft niet op. Garry 'feelgood' Marshall (Pretty Woman, Runaway Bride) laat zien waar hij goed in is: ongecompliceerd vermaak in een kostelijke opeenvolging van gemakkelijk verteerbare komedie en romantiek.

The Godfather: Part III

1990 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Andy Garcia, Talia Shire, Eli Wallach en Diane Keaton.

De minste van de drie The Godfather-films, maar toch een interessante opvolger van de klassiekers uit de jaren zeventig, ook nu met de bekende thema's: geweld, verraad, corruptie en verscheurde familierelaties. Michael Corleone, in de herfst van zijn leven, hoopt eindelijk de familiezaakjes legitiem te maken, maar wordt toch gedwongen zijn toevlucht te nemen tot moord en corruptie. De zaken gaan goed mis wanneer Michaels heethoofdige neef het aanlegt met zijn dochter.
In 2020 zette Coppola, niet tevreden over dit deel, de schaar erin: hermontage Coda: The Death of Michael Corleone is tien minuten korter, kent onder meer een ander begin en einde en voelt veel meer als een epiloog in plaats van een direct vervolg. Precies zoals de film ooit bedoeld was. Het blijft de minste van de drie films, vooral door Coppola's keuze om zijn eigen dochter Sofia te casten als Maria Corleone, maar The Death of Michael Corleone is zonder meer een flinke verbetering.

Dick Tracy

1990 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Al Pacino, Madonna, Dustin Hoffman en Charlie Korsmo.

In een Amerikaanse stad, halverwege de jaren 30 is maffiabaas Big Boy Caprice (Pacino) hardhandig onderweg de capo di tutti capi te worden. Gelukkig probeert de dappere rechercheur Dick Tracy (Beatty) daar een stokje voor te steken. Interessante stripverfilming waarin vooral de bijzondere vormgeving opvalt. De kleuren zijn rechtstreeks overgenomen uit de comics van Chester Gould die vanaf de jaren 30 razend populair waren in de VS. Ook de personages van de gangsters lijken zo van de pagina's van de pulpstrips gestapt, mede dankzij de Oscarwinnende make-up.

Sea of Love

1989 | Thriller, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1989. Thriller van Harold Becker. Met o.a. Al Pacino, Ellen Barkin, John Goodman, Michael Rooker en Patricia Barry.

Zo op het oog een doorsnee politiefilm over een seriemoordenaar, de inspecteur die hem/haar zoekt en de vrouwelijke verdachte met wie de inspecteur een gepassioneerde relatie begint. Toch is Harold Beckers film beter dan het leeuwendeel van de concurrentie. Dankzij de acteurs (Al Pacino en Ellen Barkin), maar vooral dankzij het volwassen scenario van Richard Price, die ook de scripts schreef voor oa de Scorsese-film The Color of Money (1986), de Sayles-film Mad Dog and Glory (1993) en voor Clockers (1995) van Spike Lee. Price zorgde ervoor dat Sea of Love naast een spannende, goed doordachte politiethriller ook erg grappig is.

Revolution

1985 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1985. Historische film van Hugh Hudson. Met o.a. Al Pacino, Donald Sutherland, Nastassja Kinski, Joan Plowright en Dave King.

Verschrikkelijk pretentieus en verwarrend verhaal over het begin van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd, met Pacino, die dienst neemt in het Britse leger, nadat zijn zoon als 'vrijwilliger' gerecruteerd werd. Het scenario van Robert Dillon concentreert zich op de onderlinge strijd tussen Pacino en de sadistische officier Sutherland. Na een half uur geef je gewoonweg op om te trachten het chaotische verhaal te ontwarren. Wat overblijft zijn een reeks zeer ruw geschetste schilderingen, die onderling weinig verband houden met elkaar. Nadat de film was uitgekomen ging de studio failliet en deze film geldt als een van de 'Edsels' van de filmindustrie.

Scarface

1983 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1983. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Mary Elizabeth Mastrantonio en Robert Loggia.

De Palma en scenarist Oliver Stone kregen destijds kritiek te verduren vanwege het gewelddadige karakter van deze film over een Cubaanse vluchteling die in Miami een drugsimperium opbouwt. Ter illustratie: het woord 'fuck' wordt 206 keer gebezigd, een record in die tijd. Maar Scarface is vooral een tragisch drama over een nauwelijks sympathieke man ('Make way for the bad guy'), die zich blindelings laat leiden door zijn visie op de Amerikaanse Droom: eerst geld, dan macht, dan vrouwen. Tony Montana krijgt het uiteindelijk allemaal, maar neemt niet de moeite ervan te genieten. Pacino is perfect op zijn plek te midden van een uitstekende cast onder wie Pfeiffer.

Author! Author!

1982 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Al Pacino, Dyan Cannon, Tuesday Weld, Eric Gurry en Alan King.

Het semi-autobiografische verhaal van toneelschrijver Israel Horovitz (het h[KA1]ad Woody Allen kunnen zijn!), gespeeld door Pacino, die net gescheiden is van zijn vrouw. Hij probeert de schare kinderen (voornamelijk vanuit haar vorige huwelijken) groot te brengen, de repetities bij te wonen van zijn nieuwe stuk en de hoofdrolspeelster te versieren. Af en toe leuk, maar Pacino past niet in zijn rol.

Cruising

1980 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1980. Misdaad van William Friedkin. Met o.a. Al Pacino, Paul Sorvino, Karen Allen, Richard Cox en Don Scardino.

Rechercheur Steve Burns (Pacino) gaat undercover op zoek naar een seriemoordenaar die zijn slachtoffers uitzoekt onder SM-liefhebbers uit de zweterige homoleerscene van New York. 'Niet representatief voor de homogemeenschap', aldus de openingsboodschap. Desondanks werd de film door filmcritici en homogroeperingen volledig afgebrand als zijnde 'smakeloos' en 'denigrerend'. Erg homofoob was Cruising uiteindelijk niet, maar ook tegenwoordig zijn sommige beelden schokkend. Eigenlijk vooral interessant vanwege het prachtige non-verbale spel van Pacino, die zich naar verluidt slecht op zijn gemak voelde tijdens het filmen.

...And Justice for All

1979 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Al Pacino, Jack Warden, John Forsythe, Lee Strasberg en Jeffrey Tambor.

De jonge, idealistische advocaat Pacino krijgt het regelmatig aan de stok met de conservatieve rechter Forsythe, die in de verdachten steeds het uitschot ziet van de maatschappij. Tot de rechter zelf op het beklaagdenbankje komt wegens verkrachting van een jong meisje. Forsythe raakt in paniek en vraagt Pacino hem te verdedigen. Aanvankelijk weigert hij, maar dan bedenkt hij zich en stelt zijn voorwaarden. Bedoeld als een satire op de corruptie binnen het Amerikaanse rechtssysteem ontspoort de film echter tot een chaotisch, hysterisch, en sentimenteel gerechtsdrama. Uitstekende prestaties van Pacino en Forsythe redden de film van de ondergang, wat zeker niet te danken is aan het slordige scenario van Valerie Curtin en Barry Levinson. Verzorgde fotografie van Frank Holgate.

The Godfather: A Novel for Television

1977 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1977. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, James Caan en Diane Keaton.

4-delige miniserie. Speciale marathontelevisieversie van The Godfather en The Godfather: Part II, waarin de twee films chronologisch tot één geheel zijn versneden en waaraan overgebleven materiaal is toegevoegd dat in geen van beide bioscoopversies te zien was.

Bobby Deerfield

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Al Pacino, Marthe Keller, Walter McGinn, Romolo Valli en Stephen Meldegg.

Langdradige lovestory met Al Pacino als coureur en titelheld, en Marthe Keller in de rol van beoogd partner annex Doodzieke Mooie Vrouw. Ondanks alles is het vrolijk luisteren naar de typische jaren zeventig-dialogen en het zware, destijds als charmant ervaren accent van de Zwitserse Keller.

Dog Day Afternoon

1975 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1975. Komedie van Sidney Lumet. Met o.a. Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, James Broderick en Chris Sarandon.

Een jaar voor Network (1976) kwam Lumet met een gelijkgestemd werk waarin dertiger Al Pacino een fantastische bankovervaller neerzet te midden van een hels mediacircus. Het is een waar gebeurd verhaal dat begint op een warme zomerdag in het New York van 1972. Sonny Wortzik (Pacino) overvalt een lokale bank in Brooklyn samen met de niet al te snuggere Sal (Cazale). Het loopt uit op een gijzeling met de komst van de politie en de zaak krijgt nationale aandacht wanneer blijkt dat de buit bestemd was voor de geslachtsveranderingsoperatie van Sonny's minnaar (Sarandon). Geniale, met een Oscar bekroonde, dialogen van scenarist Frank Pierson leveren de munitie voor Pacino's verbale spervuur.

The Godfather: Part II

1974 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Robert De Niro, Diane Keaton, Robert Duvall en Talia Shire.

Dit tweede deel van Coppola's epische portret van de duistere zijde van de Amerikaanse Droom is een van de zeer zeldzame voorbeelden van een vervolg dat minstens even sterk is als het origineel. Coppola splitste het verhaal op in twee verhaallijnen. In de ene zien we hoe Michael (Pacino) - de nieuwe Godfather - steeds cynischer, ongevoeliger, en gewelddadiger wordt. In een parallelle montage volgen we Michaels vader Vito (ijzingwekkend gespeeld door De Niro), die aan het begin van de twintigste eeuw probeert zijn van Sicilië naar Amerika geëmigreerde familie te onderhouden.

Serpico

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Sidney Lumet. Met o.a. Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe, Biff McGuire en Barbara Eda-Young.

Pacino is verpletterend als Serpico, een New Yorkse undercover-agent die aanvankelijk idealistisch, vervolgens verbeten en tenslotte paranoïde de corruptie binnen het politiekorps aan de kaak probeert te stellen. In realistische stijl schetst Lumet met dit waargebeurde verhaal een indringend portret van een stad die in de jaren zeventig in de greep werd gehouden door criminelen en drugsboeren. Dat Pacino in deze uitmuntende fase van zijn loopbaan (The Godfather en Dog Day Afternoon stammen ook uit deze tijd), geen Oscar heeft gekregen valt nog steeds te betreuren.

Scarecrow

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Jerry Schatzberg. Met o.a. Gene Hackman, Al Pacino, Dorothy Tristan, Doroty Tristan en Ann Wedgeworth.

Vroege film van hoofdrolspelers Gene Hackman en Al Pacino, die deze roadmovie ver uittillen boven het voortkabbelende script van debutant Garry Michael White en de wat fletse regie van Jerry Schatzberg. Max (Hackman) komt net uit de gevangenis, en Francis (Pacino) is net uit de marine is ontslagen. Het botert niet tussen de twee maar toch trekken ze samen op. En zoals dat gaat bij roadmovies, komen ze in de loop van de film nader tot elkaar. Scarecrow kreeg destijds een Gouden Palm in Cannes, maar moest die wel delen met de Britse film The Hireling.

The Godfather

1972 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall en Richard S. Castellano.

Destijds hadden de studiobonzen weinig fiducie in deze grimmige verfilming van Mario Puzo's maffia-epos, toch werd dit eerste deel in de inmiddels klassieke Godfather-trilogie een enorm succes. Marlon Brando maakte in zijn rol van godfather Don Vito Corleone een droom-comeback. Don Vito staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie en verbiedt een concurrerende familie heroïne te dealen in New York. Dit heeft een maffiaoorlog tot gevolg, waarin brave zoon Michael Corleone meegesleurd wordt. De film werd onderscheiden met drie Oscars, waaronder een voor Brando.

The Panic in Needle Park

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Jerry Schatzberg. Met o.a. Al Pacino, Alan Vint, Richard Bright, Kiel Martin en Michael McClanathan.

Helen (Winn), die afkomstig is uit een fatsoenlijk milieu, belandt vanwege een illegale abortus in het ziekenhuis. Na haar ontslag uit de kliniek komt ze geheel ontredderd terecht in de armen van de verslaafde kruimeldief Bobby (Pacino). Aanvankelijk is ze nieuwsgierig, maar langzamerhand raakt zij ook in de duivelsachtige cirkel van de verslaving verstrikt. Ze moet zich prostitueren met Hank (Bright), het inbreker-broertje van Bobby om aan geld voor stuff te komen. 'Needle Park' is de bijnaam van de kruising in West Manhattan, waar de heroïne verhandeld wordt en waar tijdens een bust Bobby gepakt wordt, en in de bak komt. Als Helen hem afhaalt nadat hij gezeten heeft, gaat het verder bergafwaarts met hen. Een uitstekende film over het drugsprobleem van toen met goede hoofdrollen van een regisseur die tot de nieuwe generatie van veelbelovende filmers gerekend wordt.

Me, Natalie

1969 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1969. Drama van Fred Coe. Met o.a. Patty Duke, Martin Balsam, Elsa Lanchester, Salome Jens en Nancy Marchand.

Natalie Miller heeft sinds ze werd geboren altijd het idee dat ze een lelijk eendje was. Ondanks dat haar moeder haar heeft verteld dat ze later vast een mooie vrouw wordt, heeft Natalie dat nooit geloofd. Haar ouders betalen een knappe student medicijnen om haar te daten, maar Natalie ontdekt het vroegtijdig en vlucht haar ouderlijk huis uit. Dan ontmoet ze de aardige David Harris met wie ze een verhouding krijgt, maar David draagt een geheim met zich mee. (IdH/VPRO Gids)