Derek de Lint (1950): cast.
Er zijn 50 films gevonden.

Amongst Makers Vol. 1

2020 |

Nederland 2020. Hugo Keijzer, Yfke van Berckelaer, Jan Verdijk, Janice Pierre en Mark van Welzenis. Met o.a. Anniek Pheifer, Lisa Smit, Derek de Lint en Lotte Verbeek.

Verzameling korte films van eigen bodem (en één van Canadese). In negen korte werken van talentvolle en debuterende makers zien we onder meer God als klokkenmaker (Played), geile zalmen als metafoor voor seks en geboorte (De zalm en Jij), en een intiem gevangenisdrama over een vergismoord (Meeting the Other Woman). Uitblinkers zijn een minimalistische sf-thriller over een Russische dronepiloot (The Occupant), een monsterlijke #MeToo-auditie (Lili) en een gerichte afrekening met dierlijke mannelijkheid (WILD). Bijna alle films in het programma zijn voorzien van een toelichting van de makers vooraf.

Redbad

2018 | Avonturenfilm, Actiefilm

Nederland 2018. Avonturenfilm van Roel Reiné. Met o.a. Gijs Naber, Jonathan Banks, Loes Haverkort, Britte Lagcher en Renée Soutendijk.

Het is 700 en de Friese koning Redbad moet niets hebben van de heidense rituelen van zijn volk, maar ook niet van de oprukkende christenen onder aanvoering van Willibrordus en Bonifatius. Waardoor deze vroege atheïst zo’n beetje ruzie krijgt met iedereen. Prettig eigenzinnige kijk op de geschiedenis van het team achter Michiel de Ruyter (regisseur Reiné en producent Klaas de Jong), en hoofdrolspeler Gijs Naber is indrukwekkend, maar helaas is niet alles gelukt aan dit Hollywoodiaanse epos. Grootste pijnpunten: rommelig script, veel te veel slomo’s en de niet aflatende, pompende soundtrack.

Familieweekend

2016 | Komedie

Nederland 2016. Komedie van Pieter van Rijn. Met o.a. Derek de Lint, Dirk Zeelenberg, Jennifer Hoffman, Jelka van Houten en Tim Haars.

Inspiratieloze klucht over rijke weduwnaar Pieter Severijn (De Lint), die tot grote schrik van zijn drie volwassen kinderen tijdens een familieweekend aankondigt opnieuw te gaan trouwen. En wel met Bonnie (Hoffman), een dertig jaar jongere blondine met een schimmig verleden en een asociale vriendenkring. De kinderen doen er vervolgens alles aan om de ordinaire vrouw als oplichtster te ontmaskeren. Hoffman is best aardig als flodderesk archetype met vet Rotterdams accent, maar de rest van de personages hoort vooral in het theater thuis.

Code M

2015 | Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 2015. Avonturenfilm van Dennis Bots. Met o.a. Nina Wyss, Senna Borsato, Joes Brauers, Derek de Lint en Peter Paul Muller.

Zo'n 350 jaar nadat musketier D'Artagnan tijdens het Beleg van Maastricht sneuvelde - echt gebeurd, maar weinigen buiten Limburg die het weten - gaat de twaalfjarige Isabel op zoek naar diens onbekende graf. Samen met haar vrienden weet ze stapje voor stapje het mysterie te ontrafelen. Ouderwetse avonturenfilm voor de hele familie: niet heel griezelig, tikkeltje braaf en voorspelbaar. Maar regisseur Bots (Oorlogsgeheimen) weet op prachtige wijze de lokale geschiedenis tot leven te wekken en blijft ver weg van vals sentiment of overdreven karikaturen.

Gooische vrouwen 2

2014 | Komedie

Nederland 2014. Komedie van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Lies Visschedijk, Susan Visser en Derek de Lint.

Aan het slot van de eerste film leken alle problemen van de vier Gooische vriendinnen nog als sneeuw voor de zon verdwenen, maar we wisten wel beter. Deel 2 volgt dan ook een vrijwel identieke plot: na de nodige (huwelijks)perikelen ondernemen de vier vriendinnen een gezamenlijke reis die hen dichter bij elkaar brengt. Erg is de herhaling niet, want dit tweede deel is op vrijwel alle vlakken beter. En te midden van vet aangezette satire wordt zowaar de nodige diepgang gevonden. Een waardig einde voor de succesvolle franchise. Op het NFF genomineerd voor de publieksprijs.

Midden in de winternacht

2013 | Familiefilm

Nederland 2013. Familiefilm van Lourens Blok en Daan Bakker. Met o.a. Dennis Reinsma, Jelka van Houten, Derek de Lint, Arjan Ederveen en Carla Hardy.

De pratende eland Moos, oefenpiloot van de Kerstman, stort tijdens een laatste testvlucht neer in het tuinhuisje van de tienjarige Max. Samen met zijn hoogbegaafde zusje moet Max het kerstfeest zien te redden. Gebaseerd op een Duits kinderboek, waar de Nederlandse scenaristen vooral een herinterpretatie van de Kerstman aan toevoegden. Gespeeld door Derek de Lint is hij verworden tot een nogal nare vent, met bovendien een kwade dronk. Een meesterzet die ervoor zorgt dat Midden in de winternacht vooral ook leuk is voor de oudere kijker.

Tula: The Revolt

2013 | Historische film, Drama

Nederland​/​​Namibië 2013. Historische film van Jeroen Leinders. Met o.a. Obi Abili, Danny Glover, Jeroen Willems, Natalie Simpson en Derek de Lint.

Verfilming van de op Curaçao nog steeds herdachte opstand van slaaf Tula (een indrukwekkende Abili) in 1795 tegen de Nederlandse overheersers. De als speelfilmregisseur debuterende Leinders (blank en in zijn jeugd woonde hij op Curaçao) maakt van Tula een symbool. Van alles was goed en rechtvaardig is. Waardoor het nogal moeilijk is met hem mee te leven. De film mikt op een groot publiek, maar het is de vraag of dat kan genieten van de weinig overtuigend gefilmde gevechten (en daar zijn er veel van) en het eendimensionale verhaal.

Daglicht

2013 | Thriller

Nederland 2013. Thriller van Diederik van Rooijen en Rolf Koot. Met o.a. Angela Schijf, Fedja van Huêt, Monique van de Ven, Thijs Römer en Derek de Lint.

Verfilming van de gelijknamige Gouden Strop-winnaar van Marion Pauw, die meer whodunnit-puzzel dan psychothriller is. De kordate advocate en alleenstaande moeder Iris (Schijf) ontdekt dat ze een broer heeft, Ray (Van Huêt), die autistisch is, én een gevaarlijke moordenaar. Was alle aandacht voor sets, lenzen en licht maar in het script en de psychologische diepgang van de personages gestoken. Het drama scheert af en toe gevaarlijk langs een pastiche. Jammer, want de paar actiescènes die er zijn, zien er goed en spannend uit.

Valentino

2013 | Komedie

Nederland 2013. Komedie van Remy van Heugten. Met o.a. Najib Amhali, Elise Schaap, Johnny de Mol, Yolanthe Sneijder-Cabau en Derek de Lint.

Dino Valentino is Marokkaan, maar doet zich voor als Italiaan. Dat klinkt nu eenmaal beter, voor een Maserati-verkoper. Onhandig is het wel: zijn geliefde (Schaap) weet van niks, zijn baas (De Lint) ook niet. Dat kan niet lang goed gaan. Deels via crowdfunding gefinancierde komedie, naar de Franse comedy of errors L'Italien, heeft een geestige titelrol van cabaretier-acteur Amhali die zich met espresso's, maatpakken, glimmend goud en pastareclame-Italiaans door het leven probeert te bluffen. Voor het overige biedt de eerste speelfilm van regisseur Van Heugten weinig verrassingen.

Nova Zembla

2011 | Historische film

Nederland 2011. Historische film van Reinout Oerlemans. Met o.a. Doutzen Kroes, Robert de Hoog, Derek de Lint, Jan Decleir en Victor Reinier.

Amsterdam, 1596. De onervaren wees Gerrit de Veer (De Hoog) is een onwaarschijnlijke zeeheld, maar omdat hij goed is opgeleid mag hij als schrijver mee aan boord van een schip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (De Lint). Nova Zembla begint veelbelovend: de historische decors zijn overtuigend, de personages interessant genoeg, de gebeurtenissen vakkundig in beeld gebracht. Maar nadat het schip vastloopt in het poolijs gebeurt er niet veel meer. Een avonturenfilm met te weinig avontuur, dat maakt zelfs het gretig gefilmde decolleté van Doutzen Kroes niet meer goed.

Gooische vrouwen

2011 | Komedie, Drama

Nederland 2011. Komedie van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Susan Visser, Tjitske Reidinga, Lies Visschedijk en Peter Paul Muller.

Mien Dobbelsteen-accentjes, glanzend witgelakte meubels en oversized oorbellen en/of nepborsten: Gooische vrouwen heeft ze in overvloed, met de juiste dosis persiflage. En hoewel de film zich net als de serie verhoudt tot voorbeeld Desperate Housewives als een diepvrieskroket tot een handgesneden ossenhaas, blijken de diverse avonturen van de luxe dames gaandeweg de 105 minuten goeddeels vermakelijk. Met dank aan scenarist Frank Houtappels ('t Schaep met de 5 pooten) die de smeuïge verhaallijntjes van de vele personages kundig aan elkaar knoopte. Kaskraker in zowel de bioscoop als later op dvd.

De brief voor de koning

2008 | Avonturenfilm, Jeugdfilm

Nederland 2008. Avonturenfilm van Pieter Verhoeff. Met o.a. Yannick van de Velde, Quinten Schram, Victor Reinier, Uwe Ochsenknecht en Hanna Schwamborn.

Avonturenfilm naar de gelijknamige jeugdroman van Tonke Dragt. De zestienjarige leerlingridder Tiuri wordt op de proef gesteld als hij de opdracht krijgt een geheime brief naar de koning van zijn buurland te brengen. Een spannende tocht volgt, maar de film gaat bovenal over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden. Ondanks de nagesynchroniseerde Duitse acteurs en de soms ietwat onwaarschijnlijke uitwegen, een vermakelijke jeugdfilm met een treffende Van de Velde als jonge held. Ook het spectaculaire decor is, gezien het beperkte budget, verrassend.

Zwartboek

2006 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België 2006. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman, Halina Reijn en Derek de Lint.

Voor het eerst sinds De vierde man uit 1983 maakte Paul Verhoeven weer een Nederlandse productie: Zwartboek, over een joodse verzetsvrouw die bij de nazi's infiltreert. De intriges beginnen degelijk genoeg. Vooral door Van Houtens mooie mengeling van onschuld en raffinement oogt Ellis' entree bij de kantoren van de bezetter in Den Haag nog als een acceptabel gegeven. Maar de aaneenschakeling van plotwendingen die daarna volgt, kan ook door haar goede spel niet geloofwaardig worden. Toch trok de film veel publiek, kreeg Gouden Kalveren voor beste film, regie en actrice, en werd ook internationaal behoorlijk goed ontvangen.

When a Stranger Calls

2006 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 2006. Thriller van Simon West. Met o.a. Camilla Belle, Katie Cassidy, Tommy Flanagan en Derek de Lint.

Op het laatste moment wordt babysitter Jill (Belle) gevraagd om op twee kinderen te passen in een duur, afgelegen huis. Haar vader brengt haar wel even met de auto. Als vader en bewoners vertrokken zijn, wil ze zich eens lekker installeren in een luie stoel als de telefoon gaat. Een schorre, dreigende stem informeert: of het goed gaat met de kinderen? Matige remake van de jaren zeventig horrorklassieker die de inspiratiebron vormde voor de eerste Scream-film. Plotgaten en clichés te over, maar geen hectoliters bloed, en dat is ook wel weer eens verfrissend.

Tom & Thomas

2002 | Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm, Jeugdfilm, Actiefilm

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Avonturenfilm van Esmé Lammers. Met o.a. Aaron Taylor-Johnson, Sean Bean, Ryan Nelson, Inday Ba en Derek de Lint.

'Tom & Thomas is een jongensboek, een actiefilm met emotie,' zei Lammers. De emotie uit zich vooral in de eenzaamheid van het brave weeskind Thomas (Johnson). Hij heeft een denkbeeldig vriendje, dat zo denkbeeldig nog niet is. Hij heet Tom (ook Johnson) en hij zit in een weeshuis waar nare zaken plaatsvinden - en hier komt de actie om de hoek kijken. Voor de internationale markt werd deze jeugdfilm opgenomen in het Engels, met vooral Britse acteurs. Voor de Nederlandse kinderen moest er dus vreemd genoeg een nagesynchroniseerde versie komen.

Superstition

2001 | Thriller, Mysterie

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland​/​​Luxemburg 2001. Thriller van Kenneth Hope. Met o.a. Sienna Guillory, Derek de Lint, Mark Strong, Charlotte Rampling en Frances Barber.

Julie is au pair in Italië (waar iedereen Engels spreekt). De heer des huizes (De Lint) valt het meisje lastig, maar omdat ze van de baby houdt, blijft ze. Dan breekt er brand uit in het huis en het kindje komt om. Julie wordt beticht van hekserij en hier gaat de film over van standaard spanning-drama naar bovennatuurlijke thriller. Flashbacks vliegen ons om de oren en Amerikaans aandoende rechtbankscènes maken de verwarring compleet. Omdat Superstition deels met Nederlands geld is gefinancierd, wordt een heel stel Italianen door Hollanders gespeeld. Het Hollandse geld gaf ook toegang tot het Nederlands Film Festival, waar de Britse regisseur Hope een Gouden Kalf-nominatie kreeg.

Soul Assassin

2001 | Thriller, Misdaad

Nederland 2001. Thriller van Laurence Malkin. Met o.a. Derek de Lint, Antonie Kamerling, Kristy Swanson, Rena Owen en Serge-Henri Valcke.

In het begin van Soul Assassin wordt overduidelijk dat de makers een vlot ogende, moderne thriller wilden maken. Dat is niet gelukt. Te veel mensen hebben voor deze relatief dure Nederlandse flop aan de knoppen met blauwfilters, stroboscopen en geluidseffecten gezeten, te weinig mensen hebben het script van beginneling Laurence Malkin kritisch gelezen. Hollywood-B-ster Ulrich doet nog wel z'n best als Kevin Burke, beveiligingsman van de Rotterdamse bankier Jorgensen (De Lint). Maar het 'web van intrige' waarin Kevin verstrikt raakt na de moord op z'n vriendin is ook voor Ulrichs kunsten te clichématig en langdradig.

Poltergeist: The Legacy

1996 | Horror

Canada​/​​Verenigde Staten 1996. Horror van Stuart Gillard. Met o.a. Derek de Lint, Helen Shaver, Robbi Chong, Martin Cummins en Patrick FitzGerald.

In het begin van Soul Assassin wordt overduidelijk dat de makers een vlot ogende, moderne thriller wilden maken. Dat is niet gelukt. Te veel mensen hebben voor deze relatief dure Nederlandse flop aan de knoppen met blauwfilters, stroboscopen en geluidseffecten gezeten, te weinig mensen hebben het script van beginneling Laurence Malkin kritisch gelezen. Hollywood-B-ster Ulrich doet nog wel z'n best als Kevin Burke, beveiligingsman van de Rotterdamse bankier Jorgensen (De Lint). Maar het 'web van intrige' waarin Kevin verstrikt raakt na de moord op z'n vriendin is ook voor Ulrichs kunsten te clichématig en langdradig.

The Little Riders

1995 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Nederland 1995. Oorlogsfilm van Kevin Connor. Met o.a. Paul Scofield, Rosemary Harris, Noley Thornton, Malcolm McDowell en Benedick Blythe.

Kerkendam, Nederland, mei 1940. Beatrix die met een Amerikaan is getrouwd, is met haar dochter naar haar geboortedorp gekomen om haar ouders in de V.S. in veiligheid te brengen, weg van het woelige, Europese oorlogstoneel. Een warrige hulde aan de heldenmoed van het verzet. Er schort veel aan de continuïteit van het scenario dat op ware feiten is gebaseerd. Het vlekkeloze Engels werkt storend.

Lang leve de koningin

1995 | Jeugdfilm, Fantasy, Familiefilm

Nederland 1995. Jeugdfilm van Esmé Lammers. Met o.a. Tiba Tossijn, Monique van de Ven, Jack Wouterse, Derek de Lint en Lisa de Rooy.

De achtjarige Sarah (Tossijn) koopt een mooi schaakspel, een vriendje leert haar de beginselen van het spel. Maar eigenlijk krijgt ze schaakles van de witte stukken, vooral van de koningin (Van de Ven) en de koning (Wouterse). Met succes, ze leert zo goed schaken dat ze, ondanks de scepsis van haar leraar, mag deelnemen aan een schaaksimultaan tegen een grootmeester. Hartverwarmende jeugdfilm, waarna je meteen zin hebt in een potje schaak. Regisseur Lammers is kleindochter van de legendarische Nederlandse schaakgrootmeester Max Euwe. Gouden Kalf voor beste film.

All Men Are Mortal

1995 | Drama, Komedie

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Stephen Rea, Irène Jacob, Marianne Sägebrecht, Chiara Mastroianni en Derek de Lint.

Jonge, vooraanstaande toneelactrice Jacob doorkruist het Frankrijk van het existentialisme, einde jaren 1940, begin 1950 met een voorstelling van Hamlet. Wanneer zij verliefd wordt op een geheimzinnige en aan geheugenverlies lijdende Rea, stelt zij haar artistieke ambities in vraag. S[KA3]agebrecht is haar loyale kleedster en de Lint loopt in een rampzalige snertrol verloren. Het Frankrijk van het existentialisme (gedraaid in Boedapest!) wordt in Europudding bevolkt door Engelstaligen met een Franse tongval. Gelukkig hoeft de overigens briljante Jacob geen Frans accent te veinzen. De roman van Simone de Beauvoir (Tous les hommes sont mortels, in het Nederlands bekend onder de titel Niemand is onsterfelijk) werd bewerkt door de Jong, Olwen Wymark en Steven Gaydos tot een verhaal waarin de filosofische hoofdbrekens van de 'intello's' van toen hun eigen ego's maskeerden. Hoe ook, de Jong probeert zelfverzekerd en conventioneel een onconventioneel verhaal te vertellen met knap camerawerk van Bruno de Keyser.

Affair Play

1995 | Thriller, Romantiek, Drama

Nederland 1995. Thriller van Roeland Kerbosch. Met o.a. Derek de Lint, Lysette Anthony, Bill Sage, Boudewijn de Groot en Ann Hasekamp.

Alex (De Lint) is een zeer gefortuneerd diamanthandelaar en een bezeten verzamelaar van erotische kunst. Hij is pas getrouwd met Lisa (Anthony) een mooie, jonge Amerikaanse. Hun relatie wordt algauw verkild door de ongegronde, blinde jaloezie van Alex. Hij vraagt een profgolfer om Lisa tegen betaling te verleiden. Een tegenvaller.

Pointman

1994 | Thriller

Verenigde Staten 1994. Thriller van Robert Ellis Miller. Met o.a. Jack Scalia, Roxann Biggs, Bruce A. Young, Robert Knepper en Fritz Weaver.

VV.

Pointman

1994 | Actiefilm, Misdaad, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Robert Ellis Miller. Met o.a. Jack Scalia, Roxann Biggs, Bruce A. Young, Robert Knepper en Fritz Weaver.

Niet al te sterke pilootfilm van de gelijknamige actieserie, die twee seizoenen achtereen werd uitgezonden. Constantine `Connie` Harper (Scalia) is een yuppie die in Wall Street in valuta handelde. Hij krijgt gevangenisstraf wegens fraude, die niet hij, maar een collega beging. Omdat hij de officier van justitie tijdens de behandeling van zijn zaak neersloeg, wordt hij in de zwaarbewaakte gevangenis geplaatst, waar hij celgenoot wordt van O.C. (Young), die hem helpt te overleven als zware jongens hem tot vrij wild maken. Eenmaal ontslagen gaat Connie om de schuld bij O.C in te lossen met loden schoenen op zoek naar Rosie Alvarez (Biggs), O.C.`s zus, die iets te maken zou hebben met gerommel in diamanten. Connie heeft in de petoet door zijn intelligentie en zijn keurige uiterlijk de reputatie opgebouwd dat hij de laatste strohalm is voor iemand die in uiterste nood verkeert. Dat geeft dan aanleiding tot een vari[KA3]eteit van actierijke avonturen. Het scenario is van Steve Haffman, Eric Weis en Maurice Hurley, die het personage van Connie met Joel Surnow had bedacht. Hij zou de tv-serie gaan produceren die volgde, en 22 afleveringen ging tellen. Nederlander De Lint is als Jacob Razak te zien in een (hernieuwde) poging om het in Hollywood te maken. Biggs heet in werkelijkheid Roxann Dawson. Het camerawerk is van Tom Lohman.

Sonne über dem Dschungel

1993 | Avonturenfilm

Italië​/​​Duitsland 1993. Avonturenfilm van Enzo Doria. Met o.a. Marisa Berenson, Marino Mase, Julia Kent, Derek de Lint en Werner Pochath.

Ex-huursoldaat De Lint ontmoet Berenson in het Amazonegebied - liefde op het eerste gezicht. Als zij samen de jungle intrekken lopen zij Pochath tegen het lijf, een voormalige kameraad en thans een vijand van De Lint. Ze raken betrokken bij een opstand van de Indianen tegen reactionaire uitbuiters uit een Duitse gemeenschap. De obligate strijd op leven en dood volgt. Ondanks de platgetreden paden, onderhoudend. Scenario van Enzio Passadore. Gefilmd in Rome en de Dominicaanse Republiek. Pochath's laatste film.

Remember

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van John Herzfeld. Met o.a. Donna Mills, Stephen Collins, Derek de Lint, Ian Richardson en Claire Bloom.

Britse aristrocaat De Lint is spoorloos verdwenen en heeft zijn verloofde Mills, een journaliste, ontredderd achtergelaten. Juist als Mills in Nederland een fraaie romance beleeft met fotograaf Collins, duikt de (spook)verschijning van De Lint weer op. Mills als rasechte reporter gaat op onderzoek uit en belandt in terroristische kringen van het Midden-Oosten waar duistere krachten het voor 't zeggen hebben. Als ze De Lint opgespoord heeft, ontdekt ze dat ze niet meer van de doodgewaande De Lint houdt. Ze laat zich echter toch door hem overhalen om hem te helpen met een zeer gevaarlijk actieplan. Het onderwerp is op z'n zachtst gezegd déjà vu en het spel is routinematig. Mart Crowley, Shelley List, Jonathan Estrin en de regisseur bewerkten de roman van Barbara Taylor Bradford tot scenario. Camerawerk van Steven Shaw. Wordt meestal uitgezonden in twee delen.

Angie

1993 | Drama, Actiefilm, Thriller

Nederland 1993. Drama van Martin Lagestee. Met o.a. Annemarie Röttgering, Hidde Schols, Marijke Veugelers, Derek de Lint en Jack Wouterse.

Actiedrama met debutante R[KA3]ottgering. Zij is de jongensachtige titelpersonage die een nieuw leven (thuis) tracht op te bouwen na een aantal jaren in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen te zijn geweest. Ze vindt een baantje als serveerster. Door haar broertje Boissevain (die door de politie wordt gezocht) en haar vriendje Schols komt zij echter opnieuw terecht in het criminele milieu. De Lint speelt een wraakzuchtige boef; hij acteert als een stier in een porseleinkast, die ook nog kiespijn heeft. Het trio jonge acteurs doet zijn best, maar wordt nu eenmaal niet gediend door het oppervlakkige scenario van regisseur Lagestee met bijzonder wezenloze dialogen. Alleen Veugelers als een wanhopige moeder maakt indruk in de te trage, vaak onhandig gedraaide film die pas naar het einde toe uit de startblokken schiet. Michael Belderink, Paul Ruven en Simon de Waal schreven mee aan het scenario. Tom Erisman stond achter de camera. Kwam in de V.S. direct op video uit.

The burning shore

1991 |

Verenigde Staten 1991. Jeannot Szwarc. Met o.a. Isabelle Gélinas, Derek de Lint, Marina Vlady, Jason Connery en Jean-Pierre Cassel.

Actiedrama met debutante R[KA3]ottgering. Zij is de jongensachtige titelpersonage die een nieuw leven (thuis) tracht op te bouwen na een aantal jaren in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen te zijn geweest. Ze vindt een baantje als serveerster. Door haar broertje Boissevain (die door de politie wordt gezocht) en haar vriendje Schols komt zij echter opnieuw terecht in het criminele milieu. De Lint speelt een wraakzuchtige boef; hij acteert als een stier in een porseleinkast, die ook nog kiespijn heeft. Het trio jonge acteurs doet zijn best, maar wordt nu eenmaal niet gediend door het oppervlakkige scenario van regisseur Lagestee met bijzonder wezenloze dialogen. Alleen Veugelers als een wanhopige moeder maakt indruk in de te trage, vaak onhandig gedraaide film die pas naar het einde toe uit de startblokken schiet. Michael Belderink, Paul Ruven en Simon de Waal schreven mee aan het scenario. Tom Erisman stond achter de camera. Kwam in de V.S. direct op video uit.

La montagna dei diamanti

1991 | Romantiek, Avonturenfilm

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1991. Romantiek van Jeannot Szwarc. Met o.a. Isabelle Gélinas, Derek de Lint, John Savage, Ernest Borgnine en Jason Connery.

Twee bestsellers van Wilbur Smith verfilmd met een internationale cast. Een co-productie van topkwaliteit. De film begint in 1917 in Frankrijk, als een jonge gravin zich ontfermt over een afgeschoten Engelse piloot. Weldra bloeit de liefde. Op hun huwelijksdag wordt de piloot vermoord en de gravin gaat terug naar haar geboorteland, Zuid Afrika. Haar schip zinkt en ze wordt gered door twee Afrikaanse inboorlingen. Ze baart een zoon. Na vele ongelukkige avonturen lacht het geluk haar toe. Ze ontdekt een diamantmijn en wordt de rijkste vrouw van Zuid Afrika. Een spannende, soms dramatische, avonturenfilm over liefde, haat, geluk en hebzucht. Scenario van Sergio Donati. Camerawerk van Sergio d'Offizi. Ook bekend als THE BURNING SHORE.

Burning Bridges

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Sheldon Larry. Met o.a. Meredith Baxter, Nick Mancuso, Derek de Lint, Lois Chiles en Elizabeth Wilson.

Een vrouw en moeder weigert haar verhouding met haar (getrouwde) dokter op te geven, waardoor haar gezin wordt ontwricht. Ze krijgt een inzinking. Routinewerkje. Scenario van Judith Paige Mitchell.

The Free Frenchman

1989 |

1989. Jim Goddard. Met o.a. Barry Foster, Beatie Edney, Corinne Dacla en Derek de Lint.

Een vrouw en moeder weigert haar verhouding met haar (getrouwde) dokter op te geven, waardoor haar gezin wordt ontwricht. Ze krijgt een inzinking. Routinewerkje. Scenario van Judith Paige Mitchell.

The Endless Game

1989 | Thriller

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Thriller van Bryan Forbes. Met o.a. Albert Finney, George Segal, Monica Guerritore, Ian Holm en Nanette Newman.

Een Britse spion wordt verraden als hij zoekt naar de waarheid achter de schijnbaar zinloze moord op een collega en ex- minnares, die haar geheugen heeft verloren. Finney slaapwandelt door de film die ouderwets-langzaam gemonteerd is. Dit drama had veel effectiever verteld kunnen worden in een uur. Segal is al even lui en inert als een Amerikaans deserteur.

Rituelen

1989 | Drama

Nederland 1989. Drama van Herbert Curiël. Met o.a. Derek de Lint, Thom Hoffman, Ton Lensink, Sigrid Koetse en Bert André.

Inni Wintrop verliest ineens zowel zijn vermogen als zijn droomvrouw. Vervolgens geven de zonderlinge Philip Taads en diens fascinatie voor Japanse rituelen en ceremonies Inni's stuurloze leven een nieuwe obsessieve wending. Wie deze adaptatie van Cees Nootebooms bekroonde roman met lezerskalmte tegemoettreedt, zal de non-lineaire verteltrant en vooral het tempo waarderen. Hier mag, welhaast contrair aan het medium dat doorgaans juist comprimeert, tijd uitdijen. Het doorvoelde spel van De Lint en Hoffman, de fraaie Marc Felperlaan-fotografie en de fijn sonore vertellersstem van Nooteboom zelf maken Rituelen tot on-Nederlandse overpeinzingscinema.

The Unbearable Lightness of Being

1988 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten 1988. Romantisch drama van Philip Kaufman. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche, Lena Olin, Derek de Lint en Erland Josephson.

Al drie jaar na publicatie werd Milan Kundera's boek 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan' door regisseur Kaufman (The Right Stuff) verfilmd. Met succes, dankzij het draaiboek van Jean-Claude Carrière en de fotografie van Ingmar Bergmans vaste cameraman Sven Nykvist. Het was geen gemakkelijke opdracht geweest: de verfilming van een boek dat weliswaar een bestseller werd, maar buitengewoon complex in elkaar zat. Een vaak ontroerende film over de essentie van de liefde en seksualiteit tegen de achtergrond van een roerige episode in de naoorlogse Tsjechische geschiedenis.

Stealing Heaven

1988 | Romantiek, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Joegoslavië​/​​Tsjechië 1988. Romantiek van Clive Donner. Met o.a. Derek de Lint, Kim Thomson, Denholm Elliott, Brian Hepton en Kenneth Cranham.

De tragische (religieus getinte) liefdesgeschiedenis van Abélard en Héloise. Onbereikbaar voor elkaar, gedwarsboomd door haar oom, schrijven ze elkaar vele brieven. Hij is bang zijn emoties de vrije hand te laten uit angst dat dit zijn filosofische arbeid zal verstoren. Zij daarentegen, is een voor die tijd, de donkere Middeleeuwen, geëmancipeerde vrouw. De film is opgenomen in voormalig Joegoslavië.

Three Men and a Baby

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Leonard Nimoy. Met o.a. Tom Selleck, Ted Danson, Steve Guttenberg, Nancy Travis en Margaret Colin.

Amerikaanse versie van de populaire Franse pampers-komedie Trois hommes et un couffin. Rijke playboys, architect Peter (Selleck) en grafisch ontwerper Michael (Guttenberg) krijgen de schrik van hun leven wanneer ze aan hun voordeur een baby vinden, die aan hun flatgenoot filmacteur Jack (Danson) zou toebehoren. Deze laatste werkt momenteel aan een commercial in Turkije. Bij zijn terugkeer is hij niet erg op zijn vaderrol gebrand, maar langzamerhand gaat het drietal zich toch aan de baby hechten. Onderhoudend en goed gemaakt, maar mist toch het spirituele van het Franse orgineel. De intrige over de drugs is er met de haren bijgesleept.

Mascara

1987 | Thriller

Frankrijk​/​​België 1987. Thriller van Patrick Conrad. Met o.a. Charlotte Rampling, Michael Sarrazin, Derek de Lint, Herbert Flack en Romy Haag.

Een weerzinwekkend pretentieuze, dramatisch totaal ongeloofwaardige en gênant slecht vertolkte psychologische thriller, die een gloeiend pleidooi is tégen internationale co-produkties. Voor zover uit deze royaal met holle symboliek en modieuze effecten overgoten brij een intrige te distilleren valt, gaat het over politie-inspecteur Sarrazin en diens tot moord leidende passie voor een bloedmooie hermafrodiet. Zus Charlotte Rampling, met wie ook al een dubieuze relatie wordt gesuggereerd, vindt dat allemaal heel vreemd en begint een verhouding met kostuumontwerper Derek de Lint. Het klinkt als pure Monthy Python, alleen is dit zéér ernstig bedoeld. Rampling houdt het op haar gebruikelijke, vaak met présence verwarde under-acting, wat in combinatie met de panische over-acting van Sarrazin een paar momenten oplevert waar je tenen van krullen van plaatsvervangende schaamte. Voor regisseur Conrad is dit, na SLACHTVEE en PERMEKE, de derde ramp.

Dagboek van een oude dwaas

1987 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Frankrijk 1987. Drama van Lili Rademakers. Met o.a. Ralph Michael, Beatie Edney, Derek de Lint, Dora van der Groen en Suzanne Flon.

Een zeventiger raakt volledig in de ban van zijn schoondochter en legt daarbij vooral een obsessieve fascinatie voor haar voeten aan de dag. Junichiro Tanizaki (1886-1965), die zich in zijn literaire oeuvre dikwijls bezighield met de complexe kanten van erotiek, wordt gezien als een van de belangrijkste schrijvers van twintigste-eeuws Japan. Regisseuse Lili Rademakers (Menuet) maakte met een internationale cast deze westerse filmbewerking waarin tragiek, humor en sensualiteit verweven raken. De film werd in 1988 vertoond op het festival van Cannes.

De aanslag

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1986. Oorlogsfilm van Fons Rademakers. Met o.a. Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, John Kraaykamp en Huub van der Lubbe.

Naar de roman van Harry Mulisch. Nadat er een aanslag plaatsvindt voor zijn ouderlijk huis wordt Anton Steenwijk (Van Uchelen/De Lint) in januari 1944 van zijn familie gescheiden. Zijn familie wordt vermoord door de Duitsers en Anton groeit alleen op. Hij lijkt het verleden achter zich te hebben gelaten maar geleidelijk sijpelt het besef van de immense tragedie zijn realiteit binnen. Jaren na de oorlog wordt hij geconfronteerd met de betrokkenen van toen en ontdekt hij de ware toedracht van de aanslag. Met de uitvergroting van een enkel incident laat Rademakers op indringende wijze het leed van WO II en oorlog in het algemeen zien. De aanslag werd onderscheiden met een Oscar én een Golden Globe voor beste buitenlandse film.

Willem van Oranje

1984 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België 1984. Drama van Walter van der Kamp. Met o.a. Jeroen Krabbé, Willem Nijholt, Ellen Vogel, Paul Cammermans en Dora van der Groen.

Prestigieuze miniserie, voor het eerst uitgezonden in 1984, precies vierhonderd jaar na de moord op de 51-jarige Willem van Oranje, bijgenaamd Willem de Zwijger (Jeroen Krabb[KA1]e), die in 1533 was geboren. Van der Kamp werkte zes jaar lang aan de voorbereiding en het resultaat was een aardig stuk huisvlijt, goede televisie en historisch verantwoord. Omroepvereniging AVRO maakte de Belgische BRT en Veronica tot co-productiepartners want er moest drie[KA3]eneenhalf miljoen gulden (1,58 miljoen euro) worden opgehoest. Niet minder dan 61 Nederlandse en Vlaamse acteurs werden gecontracteerd en tweeduizend kostuums gehuurd en gemaakt (naar ontwerpen van Yan Tax). Krabb[KA1]e speelt charmant, fel en gewichtig de prins met de uitstraling van een geboren leider. Cammermans is Karel de Vijfde. Van der Groen is indrukwekkend als Margaretha van Parma. De vrouwen van Willem zijn Snoyink als Anna van Buren, Van Dijck als Anna van Saksen, Vandendriessche als Charlotte de Bourbon en Ramoudt als Louise de Coligny. Verteld wordt hoe de twaalf-jarige Willem, zoon van de protestantse graaf Willem van Nassau-Dillenburg, de uitgebreide bezittingen erft van het huis Oranje-Nassau met als voorwaarde dat hij in de Nederlanden katholiek zal worden opgevoed. De onverbiddelijke vervolging van zogenaamde ketters brengt hem in conflict met zijn ouders en dat leidt tot een eerste gewetenscrisis. Oranje`s opmars als lid van de Raad van State in de politiek van de lage landen is dan niet meer te stuiten. Hij breidt zijn bezittingen uit door een huwelijk aan te gaan met Anna van Buren in 1551. Het huwelijk wordt met een rits kinderen gezegend (Anna stierf zeven jaar later). Bovendien passeert hij Lamoraal, de Graaf van Egmond (Shaffy) als opperbevelhebber van de strijdkrachten. De nieuwe (Spaanse) koning Filips II (Nijholt) toont zich meer dan onverzettelijk tegenover de afvalligen van de r.k. kerk en regeert als een absoluut vorst. Met de prins van Oranje groeit hij langzaam naar een confrontatie, temeer Willem een huwelijk beoogt met de rijke, lutherse prinses Anna van Saksen, die hij in 1561 trouwde. Na Filips` vertrek naar Spanje wordt kardinaal Antoine Perrenot de Granvelle (Vroom) het mikpunt van het steeds groter wordende verzet onder de Nederlandse adel. Granvelle moet na de krachtmeting met Willem van Oranje in 1564 ontslag nemen. De onrust in de Nederlanden stijgt. Het Verbond der Edelen neemt vaste vorm aan en de Beeldenstorm raast dat jaar nog door het land. Hoewel Willem van Oranje tegen de geloofsvervolging was, keurde hij de Beeldenstorm af. Daarom hoopt Oranje nog op een verzoening met de koning: tevergeefs. Oranje vlucht in 1567 met zijn vrouw naar het stamslot van de Nassau`s in Dillenburg. Hij is nauwelijks vertrokken of de Hertog van Alva (Van den Heuvel) installeert zijn Bloedraad. Egmond en Hoorne (Morel) worden onthoofd, Oranje`s zoon Filips Willem (Martijn Krabb[KA1]e) wordt naar Spanje ontvoerd en er wordt beslag gelegd op Willems bezittingen. De getergde prins van Oranje gaat nu over tot een reeks aanvallen, die eindigen in een nederlaag. Berooid keert hij naar zijn stamslot terug en merkt dat zijn gemalin Anna van Saksen nu op hem neerkijkt. Zij keert hem de rug toe, pleegt overspel en wordt opgesloten. Oranje maakt in 1571 een einde aan de hel van dit huwelijk en stoot Anna definitief af. Ondertussen neemt ook het wederzijds geweld tussen de calvinisten en de katholieken toe. Zowel Oranje als Alva worden verteerd door wroeging en wanhoop. Alva laat zich naar Spanje terugroepen, het Spaanse offensief verzwakt en nieuwe landvoogden sterven als ratten in de onherbergzame lage landen. Algemene vermoeidheid aan beide zijden leidt tot de Pacificatie van Gent in 1576. Oranje was het jaar ervoor hertrouwd - voor de derde maal - met Charlotte de Bourbon. De verzoening en de herwonnen eenheid van de Nederlanden blijken weldra een illusie die te hoop loopt op de calvinistische onverdraagzaamheid en de oorlogszucht van Philips II. De Allessandro Farnese (Croiset), de Hertog van Parma, is de nieuwe landvoogd en die bereidt vakkundig de oorlog voor. Prins Willem van Oranje zoekt naar buitenlandse steun, maar koning Filips II spreekt in 1580 de banvloek over hem uit en zet een prijs op diens hoofd. Het `opstandige` Noorden zweert Filips II af als vorst en brengt hulde aan Anjou, die zich echter spoedig onmogelijk maakt. Rond de prins van Oranje wordt het net dichter aangetrokken. Hij overleeft een eerste moordaanslag, waarbij zijn derde vrouw omkomt. Hij hertrouwt tot groot ongenoegen van de bevolking met de Fran[KA10]caise Louise de Coligny 1583. Parma`s troepen komen in beweging en op dat kritieke moment wordt Oranje in 1584 door de sluipmoordenaar Balthasar Gerards (Pleysier) in Delft op de trap van het stadsslot met pistoolschoten gedood. De aankleding van deze serie is van internationale klasse, hoewel het verhaal weinig meeslepend is. Dramatische hoogstandjes lijden te veel onder pogingen om de historische nauwgezetheid in ere te houden.

Bastille

1984 | Drama

Nederland 1984. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Derek de Lint, Geert de Jong, Evelyne Dress, Dora Doll en Loudi Nijhoff.

Derek de Lint speelt een historicus die zijn eigen (joodse) verleden bij zich heeft onderdrukt. Zijn familie werd in Duitsland vermoord. Als dertiger onderneemt hij pogingen een dubbelganger op te sporen die wel eens zijn doodgewaande broer kon zijn. Een knap beheerste verfilming van Léon de Winters roman Place de la Bastille. De film geeft puik acteren te zien en overtuigt overal behalve in de te raadselachtige finale.

Een zaak van leven of dood

1983 |

Nederland 1983. George Schouten. Met o.a. Peter Faber, Carla Hardy, Derek de Lint, Henriëtte Tol en Gerard Cox.

Tegen de achtergrond van een internationaal marktonderzoekcongres wil Hans (Faber) weten wat er is gebeurd met Eefje (Hardy), de vrouw met wie hij trouwde voordat ze pleinvrees ontwikkelde. Zij kreeg vervolgens iets met zijn ex-collega, de manipulatieve Jack (De Lint). Die relatie stak niet zo fris in elkaar. Bewerking van de novelle Zonder dollen van Hans Vervoort uit 1974 wordt degelijk in beeld gebracht met goede acteurs. Regisseur Schouten legde zich daarna vooral toe op documentaires, waaronder eentje over wereldkampioen boksen Lucia Rijker.

Van de koele meren des doods

1982 | Drama, Romantiek

Nederland 1982. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Renée Soutendijk, Derek de Lint, Erik van 't Wout, Peter Faber en Adriaan Olree.

Hedwig de Fontayne komt uit een gefortuneerde familie, maar haar leven neemt veel dramatische wendingen. Ze trouwt, heeft minnaars, komt in de prostitutie en een inrichting terecht, en vindt via een ruime bocht uiteindelijk enige rust. Bewerking van het in 1900 verschenen boek van Frederik van Eeden dat tot het literaire naturalisme wordt gerekend, is sfeervol bewerkt door Van Brakel. De regisseuse van Het debuut en Een vrouw als Eva laat zien hoe moeilijk een patriarchale samenleving het een levenslustige vrouw kan maken. Mooie, intense hoofdrol van Renée Soutendijk.

Comeback

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Jonne Severijn. Met o.a. Theu Boermans, Sylvia Millecam, Annelies Knoop, Teuntje de Klerk en Cor van Rijn.

Een jazz-musicus krijgt een ernstig ongeluk en moet tijdens een langdurig revalidatieproces zware gevechten leveren tegen zichzelf. Een mooie hoofdrol van Theu Boermans in een drama met een al te zeer voorlichtend karakter.

The Lucky Star

1980 | Oorlogsfilm, Drama

Canada 1980. Oorlogsfilm van Max Fischer. Met o.a. Rod Steiger, Louise Fletcher, Lou Jacobi, Brett Marx en Yvon Dufour.

Een opmerkelijk verhaal over een joodse jongen met een passie voor westerns in Amsterdam anno 1940. Hij beschouwt zijn jodenster als een sheriff-ster en daagt zo een Duitse kolonel (Steiger) uit met jammerlijke gevolgen. Naar het verhaal La Belle Étoile van Roland Topor. Deze film zal op den duur gewaardeerd worden.

Kort Amerikaans

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Derek de Lint, Joop Admiraal, Tingue Dongelmans, Christel Braak en Guus Oster.

Kort Amerikaans is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers, met Derek de Lint als Wolkers' alter ego Erik tijdens oorlogsjaar 1944. Leiden, deels geschoten in Rotterdam, is het horizondoek voor Eriks pogingen om uit handen te blijven van de Duitsers, en in de armen van Elly. Op de achtergrond speelt het overlijden van Wolkers' broer Gerrit in 1944, een gebeurtenis die inmiddels geldt als centraal thema voor debuutroman Kort Amerikaans en leitmotiv in Wolkers' oeuvre, met (therapeutische) seks als zielenverluchting.

Dag dokter

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Bill Ward, Kitty Janssen, André van den Heuvel, Monique van de Ven en Derek de Lint.

Een jong medicus, getrouwd met een doktersdochter, lijkt voorbestemd om de praktijk over te nemen van zijn schoonvader, die hartklachten heeft. Een generatieconflict en een identiteitscrisis zijn het onontkoombare gevolg. Een matige film, die wèl een stap vooruit betekende voor regisseur Ate de Jong.

Soldaat van Oranje

1977 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Nederland​/​​België 1977. Oorlogsfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Peter Faber, Derek de Lint en Belinda Meuldijk.

Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. De uitstekende verzetsfilm van regisseur Verhoeven naar de autobiografische roman van Erik Hazelhoff Roelfzema opende voor Hauer en Verhoeven de deuren naar Hollywood. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens 'onwaarheden' op de première te komen, maar: 'omdat de koningin kwam moest ik wel'.
Voor koningin en vaderland is de verlengde versie van Soldaat van Oranje, waarin het extra materiaal helaas weinig toevoegt.

Blindgangers

1977 | Drama

Nederland 1977. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Ansje Beentjes, Derek de Lint, Ben Hulsman, Lettie Oosthoek en Maroesja Lacunes.

Met grotendeels eigen geld verfilmde De Jong een liefdesdrama, waarin Beentjes en De Lint elkaar aantrekken en afstoten. Ondanks het gewone gegeven een verrassend speelfilmdebuut.

Barocco

1976 | Mysterie, Romantiek, Thriller, Drama

Frankrijk 1976. Mysterie van André Téchiné. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Marie-France Pisier, Jean-Claude Brialy en Julien Guiomar.

Intriges en corruptie tijdens een verkiezingscampagne vormen de achtergrond voor een bezeten liefde van Laure (Adjani) die haar dode geliefde Samson doet herleven in de persoon van zijn moordenaar (dubbelrol van Depardieu). De ondoorzichtige plot is bijzaak. De film is grotendeels opgenomen in Amsterdam dat door de camera werd getransformeerd in een expressionistisch decor. De toespelingen op andere films zijn in de briljante vormgeving perfect geïntegreerd. Het scenario is van Marilyn Goldin en regisseur Téchiné. Het camerawerk is van Bruno Nuytten. Eastmancolor, Mono.