Pieter van Huystee: regie, scenario en productie.
Er zijn 55 films gevonden.

Als ik mijn ogen sluit

2024 | Documentaire

Nederland 2024. Documentaire van Pieter van Huystee.

In Als ik mijn ogen sluit stelt regisseur Pieter van Huystee vrouwen die de Jappenkampen in Nederlands-Indië als kind of tiener overleefden alle vragen die hij zijn moeder had willen stellen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat zij gevangen in het beruchte vrouwenkamp Tjideng. In de film vertellen de vrouwen, soms voor de eerste keer, uitgebreide, intieme details over de gruwelen die ze meemaakten. Vaak hebben ze tachtig jaar gezwegen. Een onderbelicht stuk van de schade die de Tweede Wereldoorlog generaties lang heeft aangericht, wordt nu pas, maar eindelijk gezien.

Moeder Suriname

2023 | Documentaire

Nederland​/​​Suriname 2023. Documentaire van Tessa Leuwsha.

Documentaire die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw te vertellen. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten.

No hay camino

2021 | Documentaire

Nederland 2021. Documentaire van Heddy Honigmann.

Als regisseur Heddy Honigmann van haar dokter te horen krijgt dat ze niet lang meer te leven heeft, besluit ze een reis te maken langs plekken en mensen die voor haar een grote betekenis hebben. Ze keert terug naar Peru, het land waar ze opgroeide en documentaire klassieker Metaal en Melancholie maakte. Ze deelt herinneringen met oude vrienden, ontmoet mensen die zij een stem gaf in haar documentaires, en bezoekt de plek waar het allemaal begon: haar geboortehuis.

Inner Landscape

2019 | Documentaire

Nederland 2019. Documentaire van Frank Scheffer.

Documentaire over de totstandkoming van de kameropera Si Fan, die in 2015 voor het Nieuw Ensemble werd gecomponeerd door de Chinese componist Guo Wenjing. In Si Fan (‘liefdesverlangen’) combineert Guo de traditionele opera van zijn geboortestreek Sichuan met zijn eigen muziek.

Het wonder van Le Petit Prince

2018 | Documentaire

Nederland 2018. Documentaire van Marjoleine Boonstra en Lies Janssen.

Ochtend in de woestijn: de dromedaris geeft de mensen melk, de mensen geven de dieren water. In deze bespiegelende documentaire gaat het over de relatie van de mensen tot de aarde en over hoe ze daarover in hun moedertaal reflecteren. Met het veelvertaalde Le petit prince als gids wordt verboden talen - van het Tamazight van het Berber-woestijnvolk tot het Nawat van de Indianen in El Salvador - en verdwijnende verhalen leven ingeblazen. Een ontroerende, betoverende reis langs de windstreken.

Doof kind

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Alex de Ronde. Met o.a. Tobias de Ronde en Joachim de Ronde.

Energieke en opgewekte documentaire van Ketelhuis-directeur De Ronde over zijn 28-jarige zoon Tobias, die al vanaf zijn geboorte doof is. Geen zielig verhaal over een gehandicapt kind, maar een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur, maar ziet dat die (als gevolg van cochleaire implantaten) aan het verdwijnen is. Al vroeg in de film vraagt Tobias aan zijn vader of zijn leven wel interessant genoeg is voor een film. Na het zien van Doof kind is het antwoord simpel: Ja! Winnaar van de Publieksprijs op het IDFA 2017.

Instant Dreams

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Willem Baptist.

Een essayistische documentaire over de aantrekkingskracht van instant film; een ode aan de polaroid. We volgen vier mensen van wie het leven is verbonden door de fascinatie met en liefde voor analoog.

Jheronimus Bosch, Touched by the Devil

2015 | Documentaire

Nederland 2015. Documentaire van Pieter van Huystee.

Producent Pieter van Huystee maakt zijn regiedebuut met deze degelijke documentaire over de controverses rond de invloedrijke kunstschilder Jheronimus Bosch. De film volgt hoe in Den Bosch, Madrid en Venetië musea zich voorbereiden op de 500ste sterfdag van Bosch in 2016. Met de modernste technieken worden beroemde doeken bekeken en al dan niet toegeschreven aan de oude meester. Dat levert af en toe spannende momenten op (bijvoorbeeld in Madrid, waar de conservatrice niets wil weten van die nieuwe wetenschap en wel voelt of een doek van 'El Bosco' is of niet), maar de film is te braaf en mist ten enenmale de geniale gekte van zijn onderwerp.

Perfect Horse

2015 | Documentaire

Nederland 2015. Documentaire van Hans Fels.

Alles in de Spaanse Rijschool in Wenen, een van de oudste opleidingsinstituten voor klassieke rijkunst, ademt de traditie van vijf eeuwen passie voor paarden. Alleen de absolute top haalt dit hoogste niveau. De documentaire toont hoe de jonge Lippizanerhengsten in de groene Oostenrijkse heuvels worden gefokt en worden voorbereid op hun carrière. De eeuwenoude kennis van de paardenfokkers wordt echter bedreigd door nieuwe inzichten in de genetica. In die nieuwe wereld worden paarden al gekloond. Wint nature het van nurture?

Borders

2013 | Documentaire

Nederland 2013. Documentaire van Jacqueline van Vugt.

Documentaire van Jacqueline van Vugt over de landgrenzen die vluchtelingen uit Nigeria allemaal tegenkomen op weg naar Nederland.

Nieuwe helden

2013 | Documentaire

Nederland 2013. Documentaire van Dirk Jan Roeleven.

Documentaire van Dirk Jan Roeleven. Inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je zonder doping tóch kunt winnen.

Shado'man

2013 | Documentaire

Nederland​/​​Frankrijk 2013. Documentaire van Boris Gerrets.

Regisseur Boris Gerrets woonde in de jaren zestig als kind enige tijd in Sierra Leone en keert, gewapend met zijn camera, een halve eeuw later terug. In de nachtelijke uren volgt hij verschillende daklozen, bijna allemaal gehinderd door een lichamelijke beperking, tijdens hun omzwervingen op straat in hoofdstad Freetown. Met prachtige, schilderachtige composities en ruimte voor persoonlijke verhalen schetst Gerrets een schrijnend portret uit de periferie van de samenleving, dat uiteindelijk helaas te vluchtig is om te beklijven.

Ne me quitte pas

2013 | Documentaire

Nederland​/​​België 2013. Documentaire van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden.

Indringende, tragikomische documentaire over de Waalse vrienden Bob en Marcel. Melancholie overheerst in het winterse zuiden van België waar drank en zwarte humor de dagen vullen. Marcel is gebroken als zijn vrouw hem verlaat en Bob leent hem een luisterend oor. Ze doden de tijd met het ophangen van oude vliegenvangers, gezamenlijke bezoekjes aan de tandarts en gesprekken over het einde van hun leven. De scheidslijn tussen documentaire en speelfilm is flinterdun en dat maakt van Ne me quitte pas een even hilarisch als bitter portret van een bijzondere vriendschap. Winnaar van het Gouden Kalf voor beste documentaire.

Doe Maar. Dit is alles

2013 | Documentaire, Muziek

Nederland 2013. Documentaire van Patrick Lodiers en Martijn Nijboer.

Documentaire van Martijn Nijboer en Patrick Lodiers over de hysterisch populaire jaren-tachtigband Doe Maar.

Karsu

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Mercedes Stalenhoef.

Portret van Karsu Dönmez, ‘De Nederlandse Norah Jones’, die werd ontdekt achter de piano in het Turkse restaurant van haar ouders.

Gesneuveld

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Robert Oey.

Vijfentwintig Nederlandse militairen kwamen om tijdens de missie in Afghanistan. Filmmaker Robert Oey (De leugen) onderzocht hoe hun dood insloeg bij familie, collega's en Defensie. Veel betrokkenen vertellen, wat een aaneenschakeling van diep emotionele momenten oplevert. Dat worden er uiteindelijk zelfs zo veel, dat de film er richtingloos van wordt. Dat sommige gevallen een eigen film hadden verdiend, bewijst het geval van een militair die zijn vrouw met anonieme liefdesmailtjes bestookte, om zo haar trouw aan hem te testen. Toen dat eenmaal uitkwam pleegde hij zelfmoord.

Gozaran - Time Passing

2011 | Documentaire

Nederland​/​​Duitsland 2011. Documentaire van Frank Scheffer.

Na dertig jaar ballingschap in Wenen keert de Iraanse avant-gardecomponist Mashayekhi in 2005 terug naar Teheran. Zijn missie: met een voornamelijk uit jonge vrouwen bestaand symfonieorkest westerse klassieke en contemporaine muziek vertolken. In de dictatoriale, kunst- en vrouwvijandige Islamitische Republiek Iran geen sinecure, zo illustreert deze bespiegelende documentaire. Combinatie van betekeniszwangere beelden, weerbarstige soundtrack (John Cage, Arvo Pärt) en Mashayekhi’s filosofische voice over-monologen vormt een uitdaging. Onvergetelijk zijn de vrouwen: dapper, gepassioneerd, tragisch. Warme HD-fotografie van Melle van Essen.

Otto Frank, de vader van Anne

2010 | Documentaire, Biografie

Nederland 2010. Documentaire van David de Jongh.

Een portret van Otto Frank, vader van Anne Frank, aan de hand van interviews, archiefbeelden en brieffragmenten

Tramontana

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Ramón Gieling. Met o.a. Yohana Cobo, Lluís Soler en Pepa López.

Subtiel gestileerde verkenning van een tragische geheime liefde tussen een oudere schilder en een achttienjarig modelmeisje in een benauwend Spaans dorp tijdens de Franco-dictatuur. 'Tramontana' is de naam van de heersende wind die de bevolking en het land geselt. Begenadigd film- en documentaireregisseur Gieling (1954) trakteert op weidse bespiegelingen over levenslust en vergeefs smachten maar laat de interpretatie van de dorpsvertelling kundig over aan de toeschouwer. Gefilmd op locatie in kustplaats Cadaqués, in het uiterste noordoosten van Spanje. Openingsfilm van het Nederlands Film Festival in 2009.

Farewell

2009 | Documentaire

Nederland 2009. Documentaire van Ditteke Mensink.

In 1929 vloog Grace Drummond-Hay als eerste vrouw de wereld rond. In een zeppelin; als enige vrouw aan boord tussen twintig mannen. Een van die mannen was Karl von Wiegand, een veel oudere krantenman met wie ze eerder een relatie had gehad. Een relatie die door de getrouwde Karl verbroken werd. Mensink vertelt hun verhaal uitsluitend aan de hand van fragmenten uit de reisboeken van Grace, die ze prachtig illustreert met overal vandaan geplukte archiefbeelden.

Crips Strapped ’n Strong

2009 | Documentaire

Nederland 2009. Documentaire van Joost van der Valk en Mags Gavan.

Van het verwijderen van vingerafdrukken van kogels tot huilbuien: het is verbazingwekkend wat de mannen van de Haagse Crips allemaal laten zien aan Joost van der Valk en Mags Gavan. De documentairemakers flirten door een videoclip-achtige vorm brutaal met de romantiek rondom het gangsterbestaan, maar blijven alle ups en downs van een afstand registeren. Dat levert een uniek maar soms wel wat kritiekloos inkijkje op.

Arie Kater - De kater komt later

2009 | Documentaire

Nederland 2009. Documentaire van Nova van Dijk.

Arie Kater was vanaf het midden van de vorige eeuw zo'n twintig jaar lang een bekende figuur in de Amsterdamse kunstscene. Kleindochter Van Dijk probeert door gesprekken met familie, oude vrienden en kunstcollega's te achterhalen wie deze eigenzinnige man was.

Faces

2007 | Documentaire

Nederland​/​​Frankrijk 2007. Documentaire van Gérard Maximin.

In Faces, het regiedebuut van Gérard Maximin alias Gmax, gaan de Franse kunstenaars JR en Marco, respectievelijk verantwoordelijk voor de foto's en het concept, naar het Midden-Oosten om onder het motto Face 2 Face de lokale bevolking aan weerszijden van het conflict in hilarische poses vast te leggen en op posterformaat in het openbaar te exposeren. Door de mensen zo met elkaar en zichzelf te confronteren, zou het wederzijdse begrip moeten toenemen.

Sweety. The Friends, Betrayal and Murder of Maja Bradaric

2008 | Documentaire

Nederland 2008. Documentaire van Menna Laura Meijer.

Op 17 november 2003 werd de zestienjarige Nijmeegse scholiere Maja Bradaric door drie 'vrienden' gewurgd en in brand gestoken. Meijer, bekend van spraakmakende jongerendocuseries als Sexy, Meisjes en Boys, nam het gegeven als uitgangspunt voor een poëtisch portret van een groep pubers die hevig in verwarring werd gebracht. Stilistisch lijkt ze geïnspireerd door de jongerenportretten van Gus Van Sant (Elephant, Paranoid Park). Wie bij de omschrijving 'documentaire' een onthullend achtergrondverhaal verwacht, komt bedrogen uit. Meijers subjectieve aanpak leverde haar bewondering én felle kritiek op.

Bikkel

2008 | Documentaire

Nederland 2008. Documentaire van Leo de Boer.

Documentaire van Leo de Boer over BNN grondlegger Bart de Graaff die ondanks zijn ziekte steeds maar weer doorzette.

God Is My DJ

2006 | Documentaire, Muziek

Nederland 2006. Documentaire van Carin Goeijers.

Documentaire van Leo de Boer over BNN grondlegger Bart de Graaff die ondanks zijn ziekte steeds maar weer doorzette.

Wereld van stilstand

2005 | Korte film

Nederland 2005. Korte film van Elbert van Strien. Met o.a. Fedja van Huêt, Ellen de Man Lapidoth, Han Kerckhoffs, Daan Schuurmans en Sacha Bulthuis.

Documentaire van Leo de Boer over BNN grondlegger Bart de Graaff die ondanks zijn ziekte steeds maar weer doorzette.

Johan Cruijff - en un momento dado

2004 | Documentaire, Sportfilm

Nederland​/​​Spanje 2004. Documentaire van Ramón Gieling.

Documentaire over de kunst van het adoreren. Drie Catalanen en tien Spanjaarden vertellen over de mooiste momenten die Cruijff hen heeft gegeven. Tot slot komt ook Cruijff zelf nog aan het woord - al is dat na de prachtige verhalen van zijn fans mosterd na de maaltijd.

Haven - omzwervingen in de nacht

2004 | Documentaire

Nederland 2004. Documentaire van Marjoleine Boonstra.

'Mag ik vragen wat u hier doet?', zo begint Boonstra het eerste interview in haar documentaire Haven - omzwervingen in de nacht. Wat moeten ze daar aan het IJ, wat hebben ze daar te zoeken, de daklozen, de scharrelaars, de kraanmachinist?

Drijfzand

2004 | Drama, Sportfilm

Nederland 2004. Drama van Kees Vlaanderen. Met o.a. Johnny de Mol, Dimme Treurniet, Nienke Römer, Celia Nufaar en Helmert Woudenberg.

Het leven van Frits, een veelbelovende jonge voetballer, wordt op z'n kop gezet wanneer blijkt dat zijn vader achttien jaar lang tegen hem heeft gelogen over zijn moeder: zij is helemaal niet bij zijn geboorte overleden. Die schok brengt een emotionele omwenteling bij de jongen teweeg, met rampzalige gevolgen. Prima acteurs kunnen niet verhelpen dat deze telefilm zich enigszins voorspelbaar en clichématig ontwikkelt.

Dame la mano

2004 | Documentaire

Nederland 2004. Documentaire van Heddy Honigmann.

Na eerdere, bijzondere producties trapt documentairemaker Heddy Honigmann ditmaal in de val van exotisme. Dame la mano heeft veel weg van een reisfolder: alle Cubanen in New York zijn blije, swingende types die mijmeren over de rumba en een bord rijst met bonen en eieren.

Beat

2004 | Drama

Nederland 2004. Drama van David Verbeek. Met o.a. Ian Blok, Janica Draisma en Jorrit Ruijs.

Na eerdere, bijzondere producties trapt documentairemaker Heddy Honigmann ditmaal in de val van exotisme. Dame la mano heeft veel weg van een reisfolder: alle Cubanen in New York zijn blije, swingende types die mijmeren over de rumba en een bord rijst met bonen en eieren.

Het wonder van Máxima

2003 | Drama

Nederland 2003. Drama van Paul Ruven. Met o.a. Silvia Munt, Libertad Pozo, Frank Lammers, Mattijn Hartemink en Halina Reijn.

Maria Castillo en haar dochter Isabella hebben hun bezittingen in Argentinië verkocht om getuige te kunnen zijn van het wonder dat zal plaatsvinden als Máxima in het huwelijk zal treden met de Nederlandse kroonprins. Op de dag van haar eigen huwelijk verdween Maria's man spoorloos, maar ze verwacht hem op een goede dag weer terug te zien. In de Amsterdamse feestdrukte raken moeder en dochter elkaar 's nachts kwijt en er volgt een hectische zoektocht.

Go West, Young Man!

2003 | Documentaire

Nederland 2003. Documentaire van Mart Dominicus en Peter Delpeut.

Sentimental journey door het westen van Amerika, langs plekken die eens het centrum van westerns vormden, waarin interviews en sfeerbeelden worden afgewisseld met filmfragmenten. Met een mengsel van verlangen en cinefilie brengen de regisseurs verleden en tegenwoordigde tijd samen, zonder dat er verder veel woorden aan vuil te maken.

Privé

2000 |

Nederland 2000. Heddy Honigmann.

Documentaire is een onderdeel van een serie van de IKON, met als thema de tien geboden. Deze episode gaat over 'Gij zult niet stelen'.

Het laatste Joegoslavische elftal

2000 | Documentaire, Sportfilm

Nederland 2000. Documentaire van Vuk Janic.

Documentaire over het Joegoslavische jeugdvoetbalteam van 1987. Door het uitbreken van de oorlog viel het team, net wereldkampioen, uit elkaar. Oude teamgenoten kwamen tegenover elkaar te staan: eerst in de oorlog, later op het voetbalveld.

Desi

2000 | Documentaire

Nederland 2000. Documentaire van Maria Ramos.

Desi woont in Amsterdam, maar door haar ongebruikelijke gezinssituatie is het voor haar elke dag opnieuw de vraag waar ze die avond zal slapen. Portret van een opmerkelijk sterk meisje.

Buñuel's Prisoners

2000 |

Nederland 2000. Ramón Gieling.

Desi woont in Amsterdam, maar door haar ongebruikelijke gezinssituatie is het voor haar elke dag opnieuw de vraag waar ze die avond zal slapen. Portret van een opmerkelijk sterk meisje.

Looking for Colonel Parker

1999 |

Nederland 1999. Constant Meijers.

Desi woont in Amsterdam, maar door haar ongebruikelijke gezinssituatie is het voor haar elke dag opnieuw de vraag waar ze die avond zal slapen. Portret van een opmerkelijk sterk meisje.

Dromen in Oktober

1999 |

Nederland 1999. Leo de Boer.

Desi woont in Amsterdam, maar door haar ongebruikelijke gezinssituatie is het voor haar elke dag opnieuw de vraag waar ze die avond zal slapen. Portret van een opmerkelijk sterk meisje.

Crazy

1999 | Documentaire

Nederland 1999. Documentaire van Heddy Honigmann.

Crazy vertelt de verhalen van Nederlandse blauwhelmen op vredemissies in verschillende landen. Honigmann laat zien hoe muziek (van Seal tot Guns 'n' Roses) kan functioneren als middel om te overleven in complexe oorlogssituaties, maar stelt ook het nut van vredesmissies ter discussie. Gebruik van extreme close-ups werkt zeer beklemmend.

Another-Another

1999 |

Nederland 1999. Bea de Visser.

Crazy vertelt de verhalen van Nederlandse blauwhelmen op vredemissies in verschillende landen. Honigmann laat zien hoe muziek (van Seal tot Guns 'n' Roses) kan functioneren als middel om te overleven in complexe oorlogssituaties, maar stelt ook het nut van vredesmissies ter discussie. Gebruik van extreme close-ups werkt zeer beklemmend.

Riviera Hotel

1998 |

Nederland 1998. Bernie IJdis.

Crazy vertelt de verhalen van Nederlandse blauwhelmen op vredemissies in verschillende landen. Honigmann laat zien hoe muziek (van Seal tot Guns 'n' Roses) kan functioneren als middel om te overleven in complexe oorlogssituaties, maar stelt ook het nut van vredesmissies ter discussie. Gebruik van extreme close-ups werkt zeer beklemmend.

Ongenade

1998 |

Nederland 1998. Ramón Gieling. Met o.a. Jeroen Willems, Frieda Pittoors, Johan van Essche, Hans Croiset en Katelijne Verbeke.

Crazy vertelt de verhalen van Nederlandse blauwhelmen op vredemissies in verschillende landen. Honigmann laat zien hoe muziek (van Seal tot Guns 'n' Roses) kan functioneren als middel om te overleven in complexe oorlogssituaties, maar stelt ook het nut van vredesmissies ter discussie. Gebruik van extreme close-ups werkt zeer beklemmend.

Laatste woorden: Mijn zusje Joke (1935-1997)

1998 |

Nederland 1998. Johan van der Keuken.

Een zeer persoonlijk portret van de zus van de filmmaker, kort voordat ze aan kanker overleed. Indringende en intieme gesprekken werden met een digitale videocamera vastgelegd. Dit ook voor de filmmaker nieuwe medium maakte het mogelijk de gesprekken integraal, spontaan en zonder veel productionele voorbereidingen op te nemen. Tijdens de montage is de oorspronkelijke sfeer en duur van de opnamen gerespecteerd.

Het ondergronds orkest

1998 | Documentaire

Nederland​/​​Frankrijk 1998. Documentaire van Heddy Honigmann.

Gelouwerd documentairemaakster Honigmann zoekt in de metro van Parijs naar illegale vreemdelingen, die een karig bestaan bijeenschrapen als straatmuzikant. Op de van haar bekende wijze weet ze hen heel intieme vragen te stellen die wonderlijk genoeg ook heel eerlijk beantwoord worden. Zo schildert ze een portret van een harpist uit Venezuala, een pianist uit Argentinië, een violist uit Sarajevo en nog vele anderen, verschoppelingen in een wereldstad, ieder met een eigen verhaal en een eigen toon. Op het filmfestival van Utrecht in 1998 bekroond met de Nederlandse persprijs.

Felice... Felice...

1998 | Romantiek

Nederland 1998. Romantiek van Peter Delpeut. Met o.a. Toshie Ogura, Rina Yasima, Noriko Sasaki, Kumi Nakamura en Yoshi Oida.

Mooie melancholieke film van de maker van Forbidden Quest. In het jaar 1895 keert de fotograaf en wereldreiziger Felice Beato terug in Japan, op zoek naar zijn voormalige echtgenote O-Kiku. Over de gebeurtenissen op zijn reis schrijft hij in brieven aan zijn broer Antonio. Centraal staat zijn verlangen naar een Japan dat hij bij terugkomst niet weerziet. Delpeut nam zijn film volledig op in een Nederlandse studio, de enige authentieke referentie vormen de prachtige ingekleurde negentiende-eeuwse foto's die de reis van Felice verbeelden. Felice...Felice... was de openingsfilm van het International Filmfestival Rotterdam 1998. (IdH/VPRO Gids)

2 minuten stilte a.u.b.

1998 | Documentaire, Oorlogsfilm

Nederland 1998. Documentaire van Heddy Honigmann. Met o.a. Netty Rosenfeld, Anna Enquist, Anna Woltz, Josef Darazsdi en Rian van Ineveld.

Elk jaar herdenkt Nederland op 4 mei zijn oorlogsslachtoffers. Een uniek moment tijdens dit jaarlijks terugkerende ritueel is de twee minuten stilte. Voor 2 minuten stilte a.u.b. legde filmmaakster Heddy Honigman in de ochtend en de middag van vierde mei aan verschillende mensen de vraag voor wat deze dag voor hen betekent. Zo brengt ze een bezoek aan onder andere filmmaakster Netty Rosenfeld, schrijfster Anne Enquist, een horecaondernemer op de Dam en de dochter van een NSB-er. Op de avond van vier mei volgen verschillende cameraploegen deze mensen tijdens hun bezoek aan de dodenherdenking en filmen hen tijdens de twee minuten stilte.

O Amor Natural

1997 | Documentaire

Nederland 1997. Documentaire van Heddy Honigmann.

Met als rode draad de erotische poëzie van de beroemde Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade ontfutselt documentairemaaktser Honigmann ontboezemingen over het seksuele verleden aan hoogbejaarde Latijns-Amerikanen. Het verrassende resultaat sprankelt van de glimmende oogjes, rode konen en het plezier dat echt van het scherm spat als de geïnterviewden hun herinneringen ophalen. Een lofzang op erotiek en op het leven zelf. In 1997 genomineerd voor een Gouden Kalf.

Engelen des doods

1997 |

Nederland 1997. Leo de Boer.

Met als rode draad de erotische poëzie van de beroemde Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade ontfutselt documentairemaaktser Honigmann ontboezemingen over het seksuele verleden aan hoogbejaarde Latijns-Amerikanen. Het verrassende resultaat sprankelt van de glimmende oogjes, rode konen en het plezier dat echt van het scherm spat als de geïnterviewden hun herinneringen ophalen. Een lofzang op erotiek en op het leven zelf. In 1997 genomineerd voor een Gouden Kalf.

Amsterdam afterbeat

1997 | Korte film, Documentaire

Nederland 1997. Korte film van Johan van der Keuken.

Met als rode draad de erotische poëzie van de beroemde Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade ontfutselt documentairemaaktser Honigmann ontboezemingen over het seksuele verleden aan hoogbejaarde Latijns-Amerikanen. Het verrassende resultaat sprankelt van de glimmende oogjes, rode konen en het plezier dat echt van het scherm spat als de geïnterviewden hun herinneringen ophalen. Een lofzang op erotiek en op het leven zelf. In 1997 genomineerd voor een Gouden Kalf.

De Groote Postweg

1996 | Documentaire

Nederland 1996. Documentaire van Bernie IJdis.

Roadmovie-achtige documentaire over de Groote Postweg. Pramoedya Ananta Toer (1925), een van de belangrijkste Indonesische auteurs van de afgelopen decennia, schreef op verzoek van regisseur Bernie IJdis een essay over de Groote Postweg. Deze duizend kilometer lange weg dwars door Java werd begin vorige eeuw onder leiding van de Nederlander Daendels aangelegd en kostte duizenden Indische dwangarbeiders het leven. Omdat Toer als ex-politieke gevangene beperkt is in zijn bewegingsvrijheid, fungeren de filmmakers tijdens een reis langs de Postweg als zijn oren en ogen. Gedurende de tocht ontvouwen zich langzaam parallellen tussen het Indonesië van vroeger en nu. Daarnaast wordt, naarmate de film vordert, de grimmigheid van Toers situatie én de situatie in zijn land voelbaar.

Amsterdam Global Village

1996 | Documentaire

Nederland 1996. Documentaire van Johan van der Keuken.

Amsterdam global village is Johan van der Keukens zevenenveertigste film. In dit vier uur durende epos portretteert hij zijn 'hometown' Amsterdam en haar bewoners. Net als de stad is zijn film opgebouwd als een waar labyrint. Van der Keukens camera cirkelt in langzame bewegingen rond over het water van de Amsterdamse grachten, langs de straten en pleinen. De tocht zit vol ontmoetingen met Amsterdamse wereldburgers: het is een 'verre reis naar dichtbij'. De 'held' van de film is de jonge Marokkaanse brommer-koerier Khalid. Op ontwapenende wijze neemt hij de kijker mee op zijn snelle ritten door Amsterdam Global Village. Van der Keuken reist ook door de lucht: met de Tsjetsjeen Borz Ali belandt hij midden in de gruwelen van Grozny, de Boliviaan Roberto neemt hem mee naar zijn geboortedorp hoog in de Andesen met een bejaarde joodse zangeres en haar zoon bezoekt hij een onderduik-adres in Zeeland. De grote mondiale thema's worden met samen met de 'petites histoires' aaneengeregen tot een bont kralensnoer. Amsterdam global village is een liefdevol gefilmd portret van het wereldse en dorpse Amsterdam.

Lucebert, tijd en afscheid

1994 | Documentaire

Nederland 1994. Documentaire van Johan van der Keuken.

Van der Keuken maakte drie korte films over zijn vriend en inspirator Lucebert, de recentelijk overleden schilder en dichter. De zwart-wit film Lucebert, dichter-schilder werd in 1962 met zeer geringe middelen opgenomen: het is een collage van tekeningen, foto's, muziek en snippers levend beeld. In 1967 werd Een film voor Lucebert uitgebracht. In tegenstelling tot de eerste bevat deze film een politieke strekking. In de hoop elkaar te ontmoeten gaat Van der Keuken hier met camera en taperecorder aan het werk, zoals Lucebert met woorden en verf aan het werk ging. Een reactie op zijn dood is vervat in Als je weet waar ik ben zoek me dan. In Lucebert, tijd en afscheid brengt Van der Keuken de drie films tot een nieuw geheel.. Lucebert, tijd en afscheid won op het Nederlands Film Festival (1994) een Gouden kalf voor beste korte documentaire.

Bewogen koper

1993 |

Nederland 1993. Johan van der Keuken.

Op antropologisch onderzoek gebaseerde documentaire waarin de opmerkelijke transformatie van het Westerse blaasorkest in verschillende niet westerse culturen wordt onderzocht. Van der Keuken filmde en Noshka van der Lely nam het geluid op van orkesten uit Nepal, Ghana, Suriname en Indonesië. De nadruk wordt gelegd op de assimilatie van de, veelal tijdens de kolonisatie ongevoerde marsmuziek in de autochtone muzikale traditie. Diverse orkestleden worden geïntroduceerd, waarbij een beeld wordt geschetst van het dagelijkse leven. Een belangrijk onderdeel daarvan is de beleving van religieuze riten bij bruiloften en begrafenissen, waarbij de muziek een grote rol speelt.