Bob Zimmerman: muziek en montage.
Er zijn 8 films gevonden.

De dirigent

2018 | Drama, Romantiek

Nederland​/​​België 2018. Drama van Maria Peters. Met o.a. Christanne de Bruijn, Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat en Tim Ahern.

New York, jaren twintig. De van oorsprong Nederlandse Antonia Brico ontworstelt zich aan armoede, jeugdtrauma’s en vooroordelen en wordt een van de eerste vrouwelijke dirigenten. Zo’n geschiedenis verdient een meeslepende verfilming, maar dat is De dirigent helaas niet geworden. Regisseur en scenarist Maria Peters (Sonny Boy) heeft duidelijk hart voor de feministische thematiek, maar strooit veel te kwistig met Hollywoodclichés. Dat leidt hier en daar ook tot soapy acteerwerk, al is theateractrice Christanne de Bruijn wel lekker pittig in de hoofdrol.

De nieuwe wildernis

2013 | Documentaire

Nederland 2013. Documentaire van Mark Verkerk en Ruben Smit.

De makers (Verkerk is filmmaker, Smit ecoloog en natuurfotograaf) verschansten zich ruim een jaar in de Oostvaardersplassen en filmden daar het wisselen van de seizoenen. Dat levert sensationeel mooie beelden op. De Oostvaardersplassen bestaan voor meer dan de helft uit moerasgebied. De rest is droog en uitermate geschikt voor grote grazers als edelhert, heckrund en konikpaard. Het leven van een van die konikpaarden, een zwart veulen, is de rode draad en meest emotionele verhaallijn in de film, waarin verder opvallende bijrollen zijn voor vos, ijsvogel en strontvlieg.

De baby

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Deborah van Dam.

Het ongelooflijke verhaal van de Joods-Duitse baby Anneke, die de oorlog overleefde op een Voorburgs onderduikadres en opgroeide in New York. 65 jaar na dato duikt de ene na de andere onthulling op uit verhalen, brieven en archieven. Zo bleken Annekes ouders goed bevriend met de familie van Anne Frank. Maar het ophalen van herinneringen blijkt geen onverdeeld genoegen. Intelligent opgebouwde, spannende documentaire die het schuldgevoel van een Holocaustoverlevende tastbaar maakt en aantoont hoe het Nederlandse oorlogsverleden is gedrenkt in vele tinten pijnlijk grijs.

Süskind

2012 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 2012. Oorlogsfilm van Rudolf van den Berg. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Karl Markovics, Katja Herbers, Tygo Gernandt en Nyncke Beekhuyzen.

In 1942 besluit de Joodse Amsterdammer Walter Süskind (Spitzenberger) samen te werken met de SS, in de hoop zijn gezin van deportatie te kunnen redden. Al gauw gaat zijn geweten opspelen en ontpopt hij zich tot een held die honderden kinderen helpt onderduiken. Het op feiten gebaseerde Süskind is een aangrijpende oorlogsfilm met goed spel. Jammer alleen dat regisseur/scenarist Van den Berg (Tirza) voor zo'n melodramatische aanpak koos, met veel aanzwellende violen, slow motion en bij vlagen drakerige dialogen.

Staal & Lavendel - De levensladder van Cornelis Verolme

2007 | Documentaire

Nederland 2007. Documentaire van Rudolf van den Berg.

Portret van Cornelis Verolme, legendarisch scheepsbouw-tycoon, die zich opwerkte van boerenzoon tot grootindustrieel maar die zijn imperium ook weer kwijtraakte.

For My Baby

1997 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Nederland 1997. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Alan Cumming, Juliet Aubrey, Frank Finlay, Elisabeth Spriggs en Serena Gordon.

De niet helemaal sporende Daniel Orgelbrand (Cumming), een stand-up comedian in Wenen, is het kind van ouders, die een concentratiekamp van de nazi`s hebben overleefd. Zijn zusje Hannah was niet zo gelukkig. Zijn ouders gingen gebukt onder het kampsyndroom dat een nefaste invloed heeft gehad op Daniels jeugd. Zijn moeder Martha (Temessy), die begint te dementeren, wordt verpleegd in een psychiatrische inrichting voor bejaarden, waar Daniel haar probeert `op te vrolijken` met een misschien toch wel wat ongelukkig gekozen impersonatie van Hannah. Daniels vriendin Molly (Gordon) vindt dit tenslotte zo gek, dat ze hem de bons geeft, iets wat ze al heel lang van plan was. Kort daarop valt Daniel voor Lilian Glass (Aubrey) uit Texas, die het verleden van haar vader onderzoekt, een chemicus die voor de nazi`s werkte. Zij bestudeert wat zijn connectie geweest moet zijn met de Amerikaanse industriebaron Rudi Wittfogel (Finlay), de eigenaar van een groot chemisch concern, die op zijn beurt weer wordt achternagezeten door de nazi-jagers Max Liebman (Bateson) en Miklos Rumbold (Russell). Deze nogal verwrongen geschiedenis gaat ten onder aan de gefakete en geforceerd klinkende accenten voor kijkers van de originele versie en de Engelse taal machtig zijn. Temessy in haar kleine rol doet het goed, maar het talent van Cumming is verknoeid aan de rammelende gebeurtenissen, die allerlei genres door elkaar husselen. Het scenario is van Michael O'Loughlin en regisseur Van den Berg naar een verhaal van Van den Berg. Het camerawerk is van Gábor Szabó, die het niveau van het werk van István Szabó haalt. Laatst genoemde heeft vergelijkbare materie in zijn trilogie verwerkt, maar duizendmaal beter uitgewerkt. Speelt in Wenen, maar werd opgenomen in Boedapest. Van den Berg kreeg een Gouden Kalf voor de regie; dat beschouwen we maar als een thuiswedstrijd. Omroep VARA was medeproducent. Ook bekend als GOODNIGHT VIENNA.

De avonden

1989 | Drama, Biografie

Nederland 1989. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Thom Hoffman, Pierre Bokma, Elja Pelgrom, Dela Maria Vaags en Jobst Schnibbe.

Het relaas van een troosteloze oudejaarsweek in 1946, zoals die ­beleefd wordt door Frits van Egters (Hoffman). Frits is een intelligente en gevoelige, maar door weerzin en desillusie cynisch geworden zoon uit een kleinburgerlijk milieu. Het meesterwerk van Gerard Reve uit 1947 leek moeilijk te verfilmen, omdat een groot deel van de roman zich afspeelt in het hoofd van Frits van Egters. Regisseur Van den Berg deed toch een poging en het resultaat werd terecht bekroond met het Gouden Kalf voor de beste film. Hoffman kreeg ook een Kalf, voor zijn uitstekende hoofdrol. En de film werd de Nederlandse inzending voor de Oscars.

De elektriseermachine van Wimhurst

1978 |

Nederland 1978. Erik van Zuylen. Met o.a. Elizabeth Hoytink, Loudi Nijhoff, Gerard Thoolen en Early Monsanto.

Het relaas van een troosteloze oudejaarsweek in 1946, zoals die ­beleefd wordt door Frits van Egters (Hoffman). Frits is een intelligente en gevoelige, maar door weerzin en desillusie cynisch geworden zoon uit een kleinburgerlijk milieu. Het meesterwerk van Gerard Reve uit 1947 leek moeilijk te verfilmen, omdat een groot deel van de roman zich afspeelt in het hoofd van Frits van Egters. Regisseur Van den Berg deed toch een poging en het resultaat werd terecht bekroond met het Gouden Kalf voor de beste film. Hoffman kreeg ook een Kalf, voor zijn uitstekende hoofdrol. En de film werd de Nederlandse inzending voor de Oscars.