Olivia de Havilland (1916): cast.
Er zijn 58 films gevonden.

The Woman He Loved

1988 | Romantiek, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Romantiek van Charles Jarrott. Met o.a. Jane Seymour, Anthony Andrews, Olivia de Havilland, Lucy Gutteridge en Julie Harris.

Amerikaanse Seymour is gelukkig met haar tweede man. Tot op de dag dat ze de Prins van Wales ontmoet (Andrews), de toekomstige koning van Engeland. Ze worden verliefd. George V overlijdt, en de prins wordt Koning Edward VIII. Seymour doet de nodige stappen voor een echtscheiding, maar de Britten willen geen gescheiden Amerikaanse vrouw als koningin. De zoveelste bewerking van wat rond 1937 een koninklijke schandaal was en dat blijkbaar heel wat filmproducenten weet te inspireren. Deze prent blinkt uit door een o.d. aan goedkoop sentiment. William Luce vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Wallis Simpson, de vrouw in kwestie. In beeld gebracht door Brian Morgan. Voordien reeds bewerkt voor tv als THE WOMAN I LOVE (1972) en EDWARD AND MRS. SIMPSON (1978).

North and South - Book II

1986 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1986. Historische film van Kevin Connor. Met o.a. James Read, Patrick Swayze, Kirstie Alley, David Carradine en Mary Crosby.

Het vervolg van NORTH AND SOUTH. We blijven een tweetal families volgen, een uit het Noorden en de andere uit het Zuiden, gedurende de Amerikaanse burgeroorlog. We zien regelmatig vechtpartijen, maar deze tweede reeks laat vooral zien dat er midden in de oorlog blijkbaar veel tijd was voor liefdesperikelen. Het is daardoor meer een soap-opera geworden dan een historisch spektakel. Een topzware sterbezetting, zoals gebruikelijk bij dergelijke groots opgezette series. Gebaseerd op de roman Love and War van John Jakes.

Anastasia: The Mystery of Anna

1986 | Drama, Mysterie, Historische film

Oostenrijk​/​​Verenigde Staten 1986. Drama van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Amy Irving, Olivia de Havilland, Jan Niklas, Nicolas Surovy en Susan Lucci.

Het verhaal van Anna Anderson (Irving), de vrouw die beweerde de enige overlevende te zijn van de executie door de communisten in 1918 van de tsarenfamilie. Deze tv-film is beslist geen herverfilming van de film ANASTASIA uit 1956 van Anatole Litvak met Ingrid Bergman; James Goldman schreef een geheel nieuw scenario naar het boek The Riddle of Anna Anderson van Peter Kurth en laat daarin de beslissing of Anna wel of niet Anastasia Romanoff is over aan de kijker. De locaties en de aankleding zijn prachtig, er wordt degelijk geacteerd, maar de film als geheel is toch weinig bevredigend. Het camerawerk is van Nicholas D. Knowland. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen. Mono.

Bette Davis: A Basically Benevolent Vulcano

1983 | Documentaire, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1983. Documentaire van Geoffrey Baines. Met o.a. Bette Davis, Anne Baxter, Geraldine Fitzgerald, Olivia de Havilland en Joseph L. Mankiewicz.

Bette Davis (1908-1989) vertelt openhartig over haar leven en haar opmerkelijke carrière. Na een contract met Universal leek deze loopbaan, op amper 22-jarige leeftijd, reeds voorbij, maar de toen erg populaire acteur George Arliss pikte haar op en stelde haar voor aan Jack Warner, die haar onmiddellijk een contract aanbood. Ze kreeg de faam geen gemakkelijke dame te zijn, maar beroemde tegenspeelster zoals Baxter, De Havilland en Fitzgerald, beweren het tegendeel. De enige film waarover ze relatief tevreden was, is DARK VICTORY, gemaakt op een ogenblik dat haar privé-leven een dieptepunt doormaakte. Dankzij de jonge regisseur William Wyler kwam ze er privé zowel als professioneel weer bovenop. Hij boodt haar de hoofdrol aan in JEZEBEL en deze leverde haar een tweede Oscar op. Tijdens WOII verkocht ze oorlogsbonnen en was ze voorzitter van de Hollywood Canteen. Tijdens de opnamen van ALL ABOUT EVE ontmoette ze Gary Merrill die haar vierde man zou worden. Toen de rollen, eind jaren 1950, uitbleven liet ze een aankondiging verschijnen op zoek naar een filmrol. Robert Aldrich kreeg deze voor ogen en schonk haar met WHATEVER HAPPENED TO BABY JANE? niet enkel een nieuwe rol, maar tevens een nieuwe carrière. Een pakkend portret van een niet-alledaagse vrouw, geïllustreerd met fragmenten uit een groot deel van haar films. Ian Holm sprak de commentaar in. Dave King monteerde en Philip Bonham-Carter en Martin Patmore hanteerden de camera.

The Royal Romance of Charles and Diana

1982 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1982. Romantiek van Peter Levin. Met o.a. Catherine Oxenberg, Christopher Baines, Ray Milland, Dana Wynter en Stewart Granger.

Wie een van de versies wil zien van het verhaal van prins Charles en lady Diana Spencer moet maar naar deze film gaan kijken, maar dan uitsluitend en alleen om Wynter in de rol te zien van koningin Elizabeth, Granger als prins Philip en De Havilland als de koningin-moeder. Net zoals het geval is bij CHARLES AND DIANA: A ROYAL LOVE STORY, die bijna tegelijk in première ging, waren de beide hoofdrolspelers onbekenden, en is er alle aanleiding om aan te nemen dat ze ook onbekenden zullen blíjven.

Agatha Christie: Murder is Easy

1982 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1982. Mysterie van Claude Whatham en Claude Whatman. Met o.a. Bill Bixby, Lesley-Anne Down, Olivia de Havilland, Helen Hayes en Timothy West.

Een met routine gemaakte verfilming van een moordmysterie van Agatha Christie rondom de dood van zeven inwoners van een rustig Engels dorpje. Dat de amateur-detective dit keer een Amerikaan is, verbetert er weinig aan. Het scenario is van Carmen Culver en bevat een goede sfeertekening. Naar de roman Easy to kill.

Roots: The Next Generations

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Charles S. Dubin, John Erman, George Stanford Brown en Lloyd Richards. Met o.a. George Stanford Brown, Olivia de Havilland, Henry Fonda, Paul Koslo en Greg Morris.

Mini-serie in zeven delen. Het vervolg op ROOTS, de geschiedenis van schrijver Alex Haley`s familie vanaf eind vorige eeuw tot deze tijd. De serie wist opnieuw te boeien maar was net iets onder het niveau van de eerste serie. Brando kreeg een Emmy voor zijn rol (zijn tv-debuut) als nazi-leider. De serie zelf won een Emmy als beste drama-serie van het seizoen. John Erman regisseerde deel 1, 3 en 7, Charles S. Dubin deel 2 en 4, George Stanford Brown regisseerde deel 5 en Lloyd Richards deel 6.

The Swarm

1978 | Horror, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Horror van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Katharine Ross, Richard Widmark, Henry Fonda en Richard Chamberlain.

The swarm is een rampenfilm, typisch zo'n product uit de jaren zeventig, de bloetijd van het genre. Na het succes van Airport (1970) - niet te verwarren met de tegenwoordig bekendere parodie Airplane! (1980) - overspoelde de ene na de andere ramp de bioscoopzalen. Je kon het zo gek niet bedenken of het werd wel verfilmd. Naast voor de hand liggend onheil als overstromingen (Flood!), scheepsrampen (The Poseidon Adventure), aardbevingen (Earthquake), branden (The Towering Inferno), waren er ook originelere rampen als inslagen van meteorieten (Meteor) en op hol geslagen vissen (Piranah). The swarm, over een forse zwerm agressieve bijen, past uitstekend in dat rijtje. Jammer dat regisseur Irwin Allen, bijgenaamd de Master of Disaster, weinig origineels had te melden. The swarm is saai, traag en voorspelbaar. Zonde van de sterrencast.

The Fifth Musketeer

1978 | Avonturenfilm

Oostenrijk​/​​Canada 1978. Avonturenfilm van Ken Annakin. Met o.a. Beau Bridges, Sylvia Kristel, Ursula Andress, Cornel Wilde en Ian McShane.

Ondanks het feit dat ze een dagje ouder worden trekken de dappere D`Artagnan (Wilde) en zijn drie musketiers (Lloyd Bridges, Hale en Ferrer) weer op avontuur. Hun gevaarlijke opdracht bestaat erin om de in het geheim opgebrachte tweelingsbroer van koning Lodewijk XIII (Beau Bridges), de `man met het ijzeren masker`, op te sporen en uit zijn hachelijke positie te bevrijden. Na het succes van de Richard Lester- bewerkingen van de musketiersromans van Alexandre Dumas waagde Annakin zich aan een gelijkaardige, ironisch opgevatte, bewerking van Dumas` [KL]L`homme au masque de fer[KLE], maar het resultaat is ontzaglijk veel minder, ook al kreeg hij een illustere cast bij elkaar. De film mist het spontane hero[KA3]ische karakter van de eerdere films en kan niet tippen aan de eerste verfilming, THE MAN IN THE IRON MASK van James Whale (1939). De roman van Dumas werd ditmaal bewerkt door David Ambrose, die zich baseerde op het originele scenario van George Bruce. Achter de camera nam Jack Cardiff plaats. Ook bekend als BEHIND THE IRON MASK. Oostenrijkse co-productietitel: DAS GEHEIMNIS DER EISERNEN MASKE.

Airport '77

1977 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1977. Actiefilm van Jerry Jameson. Met o.a. Jack Lemmon, Lee Grant, Brenda Vaccaro, Joseph Cotten en Olivia de Havilland.

De schatrijke kunstverzamelaar Stevens (Stewart) heeft besloten zijn verzameling onder te brengen in een museum in Florida. De kunstwerken worden overgevlogen in zijn privé-vliegtuig en een honderdtal genodigden volgt hem. Maar drie gangsters weten eveneens aan boord te komen. Als ze het vliegtuig proberen te kapen, met medewerking van de co-piloot, storten ze in het water en komen op een zandbank vast te zitten. Gemaakt volgens bekend rampenfilm-formule met een heleboel gaststerren die niets te doen hebben. Spectaculaire scènes staan centraal in dit absurde scenario dat een mengeling is van Airport en The Poseidon Adventure. Zeer losjes gebaseerd op de oorspronkelijke roman 'Airport' van Arthur Hailey. Slechts voor diegenen die er nooit genoeg van krijgen. Goede fotografie van Philip Lathrop.

The Screaming Woman

1972 | Thriller

Verenigde Staten 1972. Thriller van Jack Smight. Met o.a. Olivia de Havilland, Ed Nelson, Joseph Cotten, Walter Pidgeon en Laraine Stephens.

Opgeblazen thriller waarin een zojuist in een inrichting opgenomen vrouw haar familie, de buren en ons ervan moet overtuigen dat ze stemmen vanuit de grond hoort. Het scenario is te weinig geloofwaardig. Gebaseerd op een verhaal Ray Bradburg.

The Devil's Imposter

1972 |

Verenigd Koninkrijk 1972. Michael Anderson. Met o.a. Liv Ullmann, Lesley-Anne Down, Maximilian Schell, Franco Nero en Olivia de Havilland.

Opgeblazen thriller waarin een zojuist in een inrichting opgenomen vrouw haar familie, de buren en ons ervan moet overtuigen dat ze stemmen vanuit de grond hoort. Het scenario is te weinig geloofwaardig. Gebaseerd op een verhaal Ray Bradburg.

Pope Joan

1972 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Michael Anderson. Met o.a. Liv Ullmann, Keir Dullea, Robert Beatty, Jeremy Kemp en Olivia de Havilland.

Jonge Engelse vrouw trekt zich na de dood van haar vader terug in een klooster, maar vlucht na een plundering vermomd als monnik via Athene naar Rome. Daar maakt zij als broeder Johannus op opmerkelijke wijze carrière.

The Adventurers

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van Lewis Gilbert. Met o.a. Bekim Fehmiu, Candice Bergen, Ernest Borgnine, Leigh Taylor-Young en Thommy Berggren.

De film die drie uur een beroep op het geduld doet, is gebaseerd op de best-seller van Harold Robbins en gaat over een verzonnen Zuidamerikaanse republiek waar iedere twee minuten een nieuwe revolutie uitbreekt. De ongelooflijke miskleun laat de boeiende rolverdeling en de goede fotografie (Claude Renoir) nutteloos verloren gaan. Gefilmd in Panavision.

Lady in a Cage

1964 | Thriller

Verenigde Staten 1964. Thriller van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. Ann Sothern, Jeff Corey, James Caan, Rafael Campos en Scatman Crothers.

Een rijke weduwe (Olivia de Havilland) zit opgesloten in de lift van haar grote huis en wordt vervolgens gepest door drie nozems. Een serieuze, goed geacteerde thriller.

Hush...Hush, Sweet Charlotte

1964 | Drama, Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1964. Drama van Robert Aldrich. Met o.a. Bette Davis, Olivia de Havilland, Joseph Cotten, Agnes Moorehead en Cecil Kellaway.

Voormalige Southern belle Charlotte Hollis, van wie men zegt dat zij veertig jaar eerder de hakbijlmoord op haar minnaar pleegde, woont met dienstmeid Velma in haar somber-statige herenhuis in Louisiana. Wanneer ze dreigt te worden onteigend roept ze de hulp in van nicht Miriam. Nichtlief, echter, heeft zo haar eigen agenda. Gillend gekke American gothic toont Aldrich op zijn genrebest. In de fantastische fotografie van Joseph F. Biroc (1903-1996), een spooksymfonie van halflicht en kruipschaduw, vervloeien het horrorhuis en de wilde gezichtsuitdrukkingen van de topspelers bijna met elkaar. Laatste (bij)rol van Mary Astor voor haar pensioen.

The light in the piazza

1962 | Drama

1962. Drama van Guy Green. Met o.a. Yvette Mimieux, Rossano Brazzi, George Hamilton en Olivia de Havilland.

Voormalige Southern belle Charlotte Hollis, van wie men zegt dat zij veertig jaar eerder de hakbijlmoord op haar minnaar pleegde, woont met dienstmeid Velma in haar somber-statige herenhuis in Louisiana. Wanneer ze dreigt te worden onteigend roept ze de hulp in van nicht Miriam. Nichtlief, echter, heeft zo haar eigen agenda. Gillend gekke American gothic toont Aldrich op zijn genrebest. In de fantastische fotografie van Joseph F. Biroc (1903-1996), een spooksymfonie van halflicht en kruipschaduw, vervloeien het horrorhuis en de wilde gezichtsuitdrukkingen van de topspelers bijna met elkaar. Laatste (bij)rol van Mary Astor voor haar pensioen.

Light in the Piazza

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Guy Green. Met o.a. Olivia de Havilland, Rossano Brazzi, Yvette Mimieux, George Hamilton en Barry Sullivan.

Een prachtig melodrama dat voorspoedig voortrolt. De moeder wil zo snel mogelijk haar niet al te snuggere dochter uithuwelijken, maar ze is er niet zeker van of ze wel eerlijk is tegenover de gegadigde. Mooi gefilmd op locatie in Italië.

Libel

1959 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Anthony Asquith. Met o.a. Dirk Bogarde, Olivia de Havilland, Robert Morley, Paul Massie en Wilfrid Hyde-White.

De goede acteurs raken op een zijspoor in dit onduidelijk scenario over een man uit de betere kringen, die vervolgd wordt omdat hij een bedrieger zou zijn. Ook zijn vrouw is er niet zeker meer van of hij nu wel of niet haar man is. Scenario van Anatole de Grunwald en Karl Tunberg naar een toneelstuk van Edward Wooll. Camerawerk van Robert Krasker.

The Proud Rebel

1958 | Drama, Western

Verenigde Staten 1958. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Alan Ladd, Olivia de Havilland, Dean Jagger, David Ladd en Cecil Kellaway.

Op doorreis in Illinois vindt Burgeroorlog-veteraan Ladd werk op de farm van De Havilland. Hij is met zijn zoon David, die niet meer praat sinds hij getuige was van de moord op zijn moeder, op zoek naar een arts die hem kan helpen. Om aan geld te komen om de arts te betalen, moet Ladd hun trouwe hond verkopen. De buren van De Havilland, die al lang hun oog hebben laten vallen op haar land, zorgen voor moeilijkheden. Een stupide verhaal wordt dankzij de regie van Curtiz een boeiende film, die nergens verzinkt in sentimentaliteit maar een gevoelige en charmante western wordt. Sterk spel van Ladd, diens echte zoon David, De Havilland, en Jagger als de 'bad guy'. Scenario van Joe Petracca en Lillie Hayward naar een verhaal van James Edward Grant. Uitstekende fotografie van Ted McCord en een pracht van een score van Jerome Moross.

The Ambassador's Daughter

1956 | Komedie

Verenigde Staten 1956. Komedie van Norman Krasna. Met o.a. Olivia de Havilland, John Forsythe, Myrna Loy, Adolphe Menjou en Tommy Noonan.

Charme ontbreekt aan deze film hoewel de sterren zich volledig ingezet hebben om deze zwakke komedie op niveau te houden. Joan Fiske (De Havilland) is in Parijs uit op een verzetje en soldaat Danny Sullivan (Forsythe) maakt haar het hof. Het scenario is van regisseur Krasna. Het camerawerk is van Michael Kelber.

That Lady

1955 | Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1955. Historische film van Terence Young. Met o.a. Christopher Lee, Olivia de Havilland, Gilbert Roland, Paul Scofield en Dennis Price.

Een droge, historische film zich afspelend in het 16e-eeuwse Spanje met De Havilland als adellijke weduwe die betrokken is bij intriges aan het hof.

Not as a Stranger

1955 | Drama

Verenigde Staten 1955. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Olivia de Havilland, Frank Sinatra, Robert Mitchum, Gloria Grahame en Broderick Crawford.

Lucas Marsh (Mitchum) studeert medicijnen. Hij trouwt met verpleegster Kristina Hedvigson (De Havilland), die al enige tijd verliefd op hem is en die zijn studie financiert. Met zijn diploma op zak vestigen zij zich in de stad, waar hij de praktijk van de oude Dr. Bickford heeft overgenomen. Hij maakt kennis met de verleidelijke rijke weduwe Harriet Lang (Grahame), op wie hij verliefd wordt. Maar Kristina wil vechten voor de man van wie ze houdt. Goedgemaakte, sentimentele draak, die verrassend boeiend overkomt, mede dankzij de all-star cast, waarvan de meeste acteurs echter te oud zijn voor hun rol. Regiedebuut van producent Kramer. Edna en Edward Anhalt bewerkten een roman van Morton Thompson. Camerawerk van Franz Planer.

My Cousin Rachel

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Henry Koster. Met o.a. Olivia de Havilland, Richard Burton, Audrey Dalton, John Sutton en Ronald Squire.

Een geslaagde verfilming van Daphne du Mauriers mysterie waarin Burton probeert te achterhalen of De Havilland schuldig is aan moord en intrige of niet.

The Heiress

1949 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Drama van William Wyler. Met o.a. Olivia de Havilland, Montgomery Clift, Miriam Hopkins, Vanessa Brown en Ralph Richardson.

De Havilland op haar best als de door haar rijke vader getergde, naar liefde smachtende, verlegen jonge vrouw die in Morris (Clift) haar ideale aanstaande echtgenoot ziet. De vader doorziet de jongeman die slechts op zoek is naar een fortuin en dreigt zijn dochter uit zijn testament te schrappen als zij met hem trouwt. Als Morris dat eenmaal verneemt druipt hij af om het tien jaar later, wanneer de vader is overleden, nog eens te proberen. Naar verluidt baseerde James het verhaal op een waargebeurde geschiedenis die hij van een Britse actrice vernam. De Havilland verdiende met deze film haar tweede Oscar. Prachtige fotografie, een geweldige cast en de uitbundige decors en kostuums resulteren in een ware klassieker en een must-see voor iedere filmliefhebber. Werd door Agnieszka Holland onder de titel Washington Square opnieuw verfilmd.

The Snake Pit

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Mark Stevens, Leo Genn, Celeste Holm, Glenn Langan en Helen Craig.

Eén van de eerste films die intelligent geestelijke ineenstortingen en het langzame herstel bekijkt. Deze aangrijpende film in een inrichting gesitueerd mist thans waarschijnlijk het schokeffect van weleer, maar heeft nog genoeg kracht. De Havilland speelt prachtig.

To Each His Own

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Mitchell Leisen. Met o.a. Olivia de Havilland, John Lund, Mary Anderson, Roland Culver en Philip Terry.

Een goed geregisseerd damesdrama over een ongehuwde moeder die haar baby opgeeft, maar haar liefde over het kind blijft uitstorten als 'tante' zonder de waarheid te vermelden. Een goede bijrol van Culver als oude aanbidder van De Havilland. De laatste kreeg een Oscar als Beste Actrice.

The Well-Groomed Bride

1946 | Komedie

Verenigde Staten 1946. Komedie van Sidney Lanfield. Met o.a. Olivia de Havilland, Ray Milland, Sonny Tufts, James Gleason en Percy Kilbride.

Twee met Oscars gezegende sterren worstelen met een belachelijk scenario over een koppig meisje dat erop staat champagne te drinken op haar trouwdag.

The Dark Mirror

1946 | Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1946. Thriller van Robert Siodmak. Met o.a. Lew Ayres, Thomas Mitchell, Richard Long, Charles Evans en Garry Owen.

Psychologische thriller, doorspekt met (toen frisse) Freudiaanse doorkijkjes, waarin Hollywoodicoon Olivia de Havilland (Gone with the Wind) een tweeling neerzet waarvan de helft niet helemaal spoort. Het lijk van de vrijer van een van de meisjes brengt een spannende whodunit aan het rollen waarbij de dienstdoende detective en een psycholoog in het duister tasten over de identiteit van de dader. Of beter gezegd, over welke helft van de tweeling op welk moment de ander nadoet en waarom. Regisseur Siodmak houdt de spanning erin met een intelligente mix van mysterie en zusterlijke rivaliteit.

Devotion

1946 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1946. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Ida Lupino, Paul Henreid, Nancy Coleman, Arthur Kennedy en Dame May Whitty.

Indrukwekkend uit het leven gegrepen verhaal van de zusters Brontë verwatert tot een gewone driehoeksverhouding met Henreid als middelpunt; toch maken de intense, dramatische vertolkingen het de moeite waard. Gemaakt in 1943, maar pas drie jaar later uitgebracht.

Thank Your Lucky Stars

1943 | Muziek, Drama

Verenigde Staten 1943. Muziek van David Butler. Met o.a. Eddie Cantor, Humphrey Bogart, Bette Davis, Olivia de Havilland en Errol Flynn.

Een erg tam verhaaltje is de leidraad voor een Warner Bros-show vol sterren. Davis zingt 'They're Either Too Young Or Too Old' waarna de overige sterren er ook tegen aan gaan.

Princess O'Rourke

1943 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1943. Komedie van Norman Krasna. Met o.a. Robert Cummings, Olivia de Havilland, Charles Coburn, Jack Carson en Jane Wyman.

Zeer gedateerde komedie die charmant begint als piloot Eddie O`Rourke (Cummings) verliefd wordt op prinses prinses Maria (De Havilland), maar komt ten val door ouderwets geworden situaties met een onmogelijk zedig slot waarin president Roosevelt nog betrokken zou zijn. Regisseur Krasna won dat jaar de Oscar voor het beste scenario. Het camerawerk is van Ernest Haller.

Government Girl

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Dudley Nichols. Met o.a. Olivia de Havilland, Sonny Tufts, Anne Shirley, Jess Barker en James Dunn.

Tufts heeft alle keus in Washington tijdens de oorlog, maar De Havilland krijgt hem te pakken. Dat is zo'n beetje het verhaal in deze luchtige komedie.

The Male Animal

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van Elliott Nugent en Stephen Morehouse Avery. Met o.a. Henry Fonda, Olivia de Havilland, Jack Carson, Joan Leslie en Herbert Anderson.

Een intelligente, onderhoudende komedie van Nugent en James Thurber over een professor (Fonda) aan de universiteit die zijn recht probeert te behalen, als hij zijn vrouw (De Havilland) verliest aan haar oude vlam (Carson). Mooie rollen in een goede film die zelfs hedentendage nog boeiend is, met als hoogtepunt een persiflage op de footballmatches. Scenario van Julius J. Epstein en Philip G. Epstein naar het toneelstuk van James Thurber en regisseur Nugent. Camerawerk van Arthur Edeson. Opnieuw gemaakt als SHE'S WORKING HER WAY THROUGH COLLEGE.

In This Our Life

1942 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1942. Drama van John Huston. Met o.a. Bette Davis, Olivia de Havilland, George Brent, Dennis Morgan en Charles Coburn.

Een fraai drama over een welgestelde, neurotische familie met de labiele, verwende Davis die iederen, die haar d`r zin niet wil geven in het verderf stort. Ze palmt de man van haar zusje in (De Havilland) en ruïneert daardoor diens huwelijk. Als ze een auto-ongeluk veroorzaakt, weet ze de schuld op de zoon van de kokkin af te schuiven, maar ten slotte komt ze zelf klem te zitten en ze heeft het bij iedereen zo verknald dat ook haar eigen leven kapot is. Davis bereikt ongekende, duizelingwekkende hoogten. Naar Ellen Glasgows roman. Walter Huston heeft een gastrol in een scène als barkeeper. Wordt ook in een met de computer ingekleurde versie vertoond.

They Died with Their Boots On

1941 | Biografie, Western, Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Biografie van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Arthur Kennedy, Charley Grapewin en Gene Lockhart.

Biografische film over generaal Custer (Flynn) volgens aloud Hollywood-concept, sterk geïdealiseerd dus. We volgen hem vanaf zijn rebelse studententijd in West Point, tot het historische gevecht te Little Bighorn. De film is subliem gemaakt, met een Flynn op het hoogtepunt van zijn kunnen, omringd door een uitstekende cast van bijrolspelers. Gedeeltelijk een romantische komedie, voor de rest het heroïsche portret van een man wiens indianenpolitiek later (en vooral in onze tijd) veel kritiek opleverde. They Died with Their Boots On is de eerste van zeven westerns die Walsh met Flynn maakte.

The Strawberry Blonde

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Olivia de Havilland, Rita Hayworth, Alan Hale en Jack Carson.

Cagney is dynamisch in dit verhaal rond 1890 over een tandarts die het te pakken heeft van rijke-mannenjaagster Hayworth, maar die met De Havilland trouwt. Nieuwe versie: One Sunday Afternoon, wat dezelfde titel is van de vroegere Gary Cooper-film waarvan dit een nieuwe versie is. Scenario van Julius J. en Philip G. Epstein naar het theaterstuk One Sunday Afternoon van James Hogan.

Hold Back the Dawn

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Mitchell Leisen. Met o.a. Charles Boyer, Paulette Goddard, Victor Francen, Walter Abel en Rosemary DeCamp.

Een eerrsteklas melodrama met Billy Wilder/Charles Bracket- scenario over de gigolo Boyer die de oude vrijster Olivia trouwt om in de VS te komen.

Santa Fe Trail

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Raymond Massey, Ronald Reagan en Alan Hale.

Robert Buckner schreef het verhaal dat zich vlak voor het uitbreken van de Burgeroorlog afspeelt. Flynn is Jeb Stuart, later een befaamd generaal van de Zuidelijken, en Reagan speelt George Armstrong Custer (de latere generaal van Little Big Horn). Ze verlaten de militaire academie van West Point en krijgen te maken met de acties van John Brown (Massey), de man die zich tegen de slavenhandel verzette en later opgehangen zou worden. Daarnaast worden beide mannen verliefd op De Havilland. In deze redelijke western probeert Buckner de kool en de geit te sparen door buiten beschouwing te laten wie de historische verantwoording dragen voor de bloederige gruwelen van de Burgeroorlog.

Raffles

1940 | Misdaad, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1940. Misdaad van Sam Wood. Met o.a. David Niven, Olivia de Havilland, Dudley Digges, Dame May Whitty en Douglas Walton.

Een wat tamme, herverfilming van bekende verhaal over de gentleman-juwelendief naar het boek van E.W. Horning; aardig gedaan maar niet bijzonder. Reeds gefilmd met John Barrymore in 1917 en met Ronald Colman in 1930.

My Love Came Back

1940 | Romantiek

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Curtis Bernhardt. Met o.a. Jeffrey Lynn, Eddie Albert, Jane Wyman, Charles Winninger en Spring Byington.

Deze bescheiden maar onderhoudende romantische vertelling presenteert ons De Havilland als violiste, op zoek naar haar echtgenoot.

Wings Of The Navy

1939 | Documentaire, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Documentaire van Lloyd Bacon. Met o.a. George Brent, Olivia de Havilland, John Litel, Victor Jory en Henry O'Neil.

Een doorsnee semi-documentaire over de opleiding van gevechtsvliegers, terwijl de broers Brent en Payne jacht maken op De Havilland. De typisch vooroorlogse propaganda, maar niet ondraaglijk.

The Private Lives of Elizabeth and Essex

1939 | Historische film, Biografie, Romantisch drama

Verenigde Staten 1939. Historische film van Michael Curtiz. Met o.a. Olivia de Havilland, Alan Hale, Robert Warwick, Henry Daniell en Nanette Fabray.

Groots opgezet epos over de stormachtige, tragische liefde tussen koningin Elizabeth I (Davis) en Robert Devereux, de tweede graaf van Essex (Flynn). Hier en daar wat traag en soapy, maar vooral visueel een spektakel. Davis, die de koningin in 1955 opnieuw zou spelen als oude vrouw in The Virgin Queen, was het oneens met de keuze voor de populaire Flynn als tegenspeler en opperde zelf Laurence Olivier. De ijverige actrice, die zelf veel research voor haar rol verrichtte, vreesde Flynns lakse werkwijze - achteraf gezien wel terecht; zij is overtuigender dan hij.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

Dodge City

1939 | Western, Drama

Verenigde Staten 1939. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Ann Sheridan, Bruce Cabot en Frank McHugh.

Quasi-epische western over de opkomst van Dodge City: een stukje niemandsland in de prairie, dat in krap zes jaar uitgroeide tot 'het grootste rundveecentrum van het Westen'. Decennialang was het bovendien het geliefde 'toneel' voor westerns, zoals Dodge City Trail en Gunfight at Dodge City. Het rijkelijk met western-clichés gelardeerde verhaal van Dodge City (dat overigens in 1974 werd geparodieerd in Blazing Saddles van Mel Brooks) concentreert zich op de wederwaardigheden van veehandelaar/sheriff Errol Flynn en zijn (toekomstige) geliefde Olivia de Havilland. Aardige bijrollen voor Bruce Cabot als de belangrijkste boef van Dodge City en Ann Sheridan als olijk dansmeisje.

The Adventures of Robin Hood

1938 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Michael Curtiz en William Keighley. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone, Claude Rains en Patric Knowles.

Eind jaren dertig vonden filmmakers die verzot waren op zwart-wit (en grijs) het nieuwe kleurenfilmprocédé Technicolor maar vulgair. Maar toen de oogstrelende, bruisende avonturenfilm The Adventures of Robin Hood de hit van het jaar werd, gingen velen om. De gracieuze Errol Flynn is onweerstaanbaar als Sir Robin of Locksley, die 'steelt van de rijken en geeft aan de armen'. Olivia de Havilland, die Maid Marian speelt, vertelde als hoogbejaarde dat ze hem tijdens de opnamen eens zo vurig zoende, dat Flynn 'als ik dat zo mag zeggen, problemen kreeg met zijn maillot'.

Hard to Get

1938 | Komedie

Verenigde Staten 1938. Komedie van Ray Enright. Met o.a. Dick Powell, Charles Winninger, Allen Jenkins, Bonita Granville en Penny Singleton.

Goede variatie op het `gegeven` verwend rijk meisje ontmoet arme maar hardwerkende jongen. Winninger, als Olivia`s rijke vader en Singleton, als hun meisje, zijn heel leuk. Film zit vol grote komieken in de bijrollen (Grady Sutton, Thurston Hall, Arthur Housman enzovoort) en als song o.a. 'You Must Have Been A Beautiful Baby'.

Gold is Where You Find It

1938 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1938. Western van Michael Curtiz. Met o.a. George Brent, Olivia de Havilland, Claude Rains, Margaret Lindsay en John Litel.

De goudkoorts die in 1849 in Californië losbrak, is het thema van vele westerns geweest, maar vooral in deze periode. Warren Duff en Robert Buckner schreven het niet onaardige scenario naar een verhaal van Clements Ripley. Cameraman Sol Polito wist met het kleurenprocédé goed om te gaan, maar zoals producent Hal Wallis moest toegeven: bij het publiek mocht het niet baten. De film bleef in de rode cijfers ondanks goed spel en ondanks een fijne technische afwerking - het sprak de westernfans gewoon niet aan.

Four's a Crowd

1938 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Komedie van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Rosalind Russell, Patric Knowles, Hugh Herbert en Walter Connolly.

Om haar krant van de ondergang te redden, haalt journaliste Jean Christy de ontslagen chefredacteur en charmeur Robert Lansford weer terug. Al snel gaat het echter mis als Lansford de verloofde van zijn baas verleidt. Luchtige romance waarin iedereen van iedereen houdt. Deze gewone komedie is weer eens een verandering voor Flynn die bewijst het genre goed te beheersen.

The Great Garrick

1937 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1937. Komedie van James Whale. Met o.a. Brian Aherne, Edward Everett Horton, Melville Cooper, Lionel Atwill en Lana Turner.

Leden van de [KL]Com[KA1]edie Fran[KA10]caise[KLE] zetten een constructie op, om wat af te doen aan het opgeblazen ego van de brallerige David Garrick (Aherne). Een amusant, fictief verhaal over een Britse acteur die werkelijk bestaan heeft.

It's Love I'm After

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van Archie Mayo. Met o.a. Leslie Howard, Bette Davis, Olivia de Havilland, Eric Blore en Patric Knowles.

Twee theatersterren komen maar niet aan trouwen toe, hoewel ze zich dat nu al elf keer hebben voorgenomen. Dan krijgt de gevierde Basil (Howard) plots de onverdeelde aandacht van een andere vrouw (De Havilland). Haar verloofde haalt de acteur over zich zo saai te gedragen dat de verliefdheid wel móet bekoelen. Met tegengesteld effect. En dan is de chaos compleet. Geestig geschreven screwball comedy met uitstekende rollen van Howard en Davis, en een leuke bijrol van Eric Blore als Basils butler die zijn dienstbaarheid door niets of niemand laat verstoren.

Call It a day

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van Archie Mayo. Met o.a. Olivia de Havilland, Ian Hunter, Alice Brady, Anita Louise en Peggy Wood.

Lichtgewicht film bovendien matig gespeeld over een maffe Engelse familie en de diverse moeilijkheden, die ze op een dag meemaken.

The Charge of the Light Brigade

1936 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1936. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Patric Knowles, Henry Stephenson en Nigel Bruce.

Typisch Hollywoodiaanse interpretatie van een Brits historisch feit. De Britten die Arabië bezetten, buigen steeds meer voor de druk van de fanatieke Surat Khan. Deze vermoordt alle mannen, vrouwen en kinderen die zich in Flynns vesting bevonden, die zelf weg was om hulp te halen. Flynn negeert elk bevel en start met zeshonderd man een moordende stormloop op Balaclava, waar Khan zich bevindt. Historisch gezien slaat de film nergens op, maar ontspanningswaarde heeft hij zeker. Romance wordt erbij gesleurd met De Havilland, die trouw gezworen heeft aan Flynn, maar haar hart gegeven heeft aan diens broer. Het scenario van Michel Jacoby en Rowland Leigh werd vrij geïnspireerd op het gedicht van Alfred Lord Tennyson en biedt voldoende ruimte voor enkele knap geënsceneerde actiescènes. In feite een grootse western, die zich in op een andere plaats afspeelt. De eigenlijke stormloop werd verwezenlijkt door B. Reeves Eason. Camerawerk van Sol Polito en een meeslepende score van Max Steiner. Bestaat ook in een ingekleurde versie. Remake in 1968.

Anthony Adverse

1936 | Historische film, Drama, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1936. Historische film van Mervyn LeRoy. Met o.a. Donald Woods, Anita Louise, Edmund Gwenn, Claude Rains en Louis Hayward.

Grootse verfilming van Hervey Allen's boek over een jongeman die volwassen wordt en avonturen beleeft in delen van Amerika en Mexico in het begin van de 19e eeuw. Gale Sondergaard kreeg een Oscar voor de beste bijrol. De opwindende muziek van Erich Wolfgang Korngold won ook een Oscar, evenals het camerawerk van Tony Gaudio. Scenario van Sheridan Gibney.

The Irish In Us

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Lloyd Bacon. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, Frank McHugh, Allen Jenkins en Olivia de Havilland.

Een nogal weinig dynamische komedie over rivaliteit tussen politieagenten en boksers met mooie rollen om de aandacht gaande te houden.

Captain Blood

1935 | Avonturenfilm, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Lionel Atwill, Basil Rathbone en Ross Alexander.

Peter Blood (Flynn), hier nog met het voorvoegsel 'dokter', behandelt in 1685 tijdens een opstand tegen koning James II een gewonde rebel, wordt hiervoor gestraft en als slaaf verbannen naar Jamaica. Blood wordt 'captain' wanneer hij de slaven leidt naar de verovering van een schip, om als piraat te overleven. Zo wordt een tijdje later een schip buitgemaakt met de schone Arabella (De Havilland) aan boord. Captain Blood werd een triomfantelijk succes en maakte het koppel Flynn/Havilland tot sterren. Volgden nog een tiental samenwerkingen tussen de nieuwe sterren en regisseur Curtiz (The Adventures of Robin Hood).

Alibi Ike

1935 | Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 1935. Komedie van Ray Enright. Met o.a. Joe E. Brown, William Frawley, Ruth Donnelly, Roscoe Karns en Olivia de Havilland.

Innemende honkbal-komedie geschreven door Ring Lardner, met Joe als praatgrage werper die betrokken raakt bij verschillende rampen. Jeugdige De Havilland is charmante heldin in één van Joe's beste films.

A Midsummer Night's Dream

1935 | Komedie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1935. Komedie van Max Reinhardt en William Dieterle. Met o.a. James Cagney, Dick Powell, Joe E. Brown, Jean Muir en Mickey Rooney.

Een Hollywoodse Shakespeare-versie met sterke en zwakke punten: Cagney als Bottom en Mendelssohns muziek zijn sterk, terwijl Hugh Herbert en andere moeilijk te verkroppen medewerkers voorzien in de zwakke punten. Rooney (als Puck) is na een tijdje duidelijk te veel van het goede. Oscars voor het beste camerawerk en de beste montage. Scenario van Charles Kenyon en Mary McCall jr. Camerawerk van Hal Mohr, Fred Jackman en Byron Haskin.