Fritz Odemar: cast.
Er zijn 61 films gevonden.

Skandal im Mädchenpensionat

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Erich Kobler. Met o.a. Walter Giller, Günther Lüders, Joachim Brennecke, Fritz Odemar en Ernst Waldow.

Drie vrienden die zich voor een feest als soldaten hebben verkleed komen onder de invloed van overmatig alcoholgebruik terecht in een meisjespensionaat, waar ze als onderwijzeressen worden binnengehaald. Een niet erg geslaagde kruising tussen SOME LIKE IT HOT en FEUERZANGENBOWLE, die geen minuut aan een van beide voorbeelden kan tippen.

Die Diebin von Bagdad

1952 | Komedie, Muziek, Fantasy

Duitsland 1952. Komedie van Carl Lamac. Met o.a. Sonja Ziemann, Rudolf Prack, Paul Kemp, Theo Lingen en Fita Benkhoff.

Een klerendievegge aan het kaliefhof weet samen met een roofzuchtige sjeik te ontsnappen. Dit onbenullige en genante gedoe is in het milieu van 1001 Nacht gesitueerd en laat de publiekslievelingen Ziemann en Prack voor de verandering eens in een zeer exotische rol zien... Scenario van Gustav Kampendonck.

Skandal in der Botschaft

1950 | Komedie, Mysterie

Duitsland 1950. Komedie van Erik Ode. Met o.a. Viktor de Kowa, Jeannette Schultze, Andrews Engelmann, Michi Tanaka en Ernst Waldow.

Een geheimzinnige formule, waarmee de hele wereld vernietigd kan worden, belandt in de handen van een totalitaire macht. De regering weet zich geen raad en ontslaat dan maar een vroegere brandkastkraker voortijdig uit de gevangenis om de safe te kraken, waarin zich dat gevaarlijke document bevindt. Ode, iets later beter bekend als Der Kommissar, waagde zich met redelijke vakbekwaamheid aan deze misdaadkomedie.

Hochzeitsnacht im Paradies

1950 | Muziek

Duitsland 1950. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Johannes Heesters, Fritz Rémond, Fritz Odemar, Gretl Schörg en Oskar Sima.

De bekende operette met schlagers als 'So stell' ich mir die Liebe vor' en 'Ich glaube an dich' met Heesters als een variétéster die eindelijk wel eens trouwen wil.

Begegnung mit Werther

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Karl Heinz Stroux. Met o.a. Horst Caspar, Heidemarie Hatheyer, Paul Klinger, Paul Dahlke en Fritz Odemar.

Na de Max Ophüls-film LE ROMAN DE WERTHER is dit een afgrijselijke verfilming van het beroemde boek Die Leiden des jungen Werther ter gelegenheid van Goethe's 200ste geboortedag. Pas in 1975 kwam Egon Günther met DIE LEIDEN DES JUNGEN WERTHER.

Artistenblut

1949 | Komedie, Muziek

Duitsland 1949. Komedie van Wolfgang Wehrum. Met o.a. Hans Richter, Dorit Kreysler, Fritz Odemar, Karin Jacobsen en Hubert von Meyerinck.

Een ex-clown van een ijsrevue, die terwille van zijn vrouw zijn beroep opgaf, is niet tevreden met zijn nieuwe bestaan van koopman. Dan komt het toeval hem te hulp. Hij ontmoet een dubbelganger, met wie hij zijn leven kan ruilen, zodat hij eindelijk weer in de schijnwerpers staat. Breedvoerige komedie der verwisselingen met de karige decors van vlak na de oorlog.

Film ohne Titel

1948 | Komedie, Drama

Duitsland 1948. Komedie van Rudolf Jugert. Met o.a. Hildegard Knef, Hans Söhnker, Willy Fritsch, Irene von Meyendorff en Peter Hamel.

Een vroegere rijke kunsthandelaar uit Berlijn en een eenvoudig boerenmeisje vonden elkaar. Heeft de oorlog klassen en rangen weggevaagd? In dit geval wel. Een charmante, soms wat onevenwichtige lichte komedie naar een scenario van Jugert, Helmut Käutner en Ellen Fechner. Zonnig camerawerk van Igor Oberberg en schitterend spel van Knef als boerenmeisje Christine.

Der Täter ist unter uns

1944 | Mysterie

Duitsland 1944. Mysterie van Herbert B. Fredersdorf. Met o.a. Paul Dahlke, Margot Hielscher, Albert Hehn, O.E. Hasse en Gabriele Reismüller.

Een wie-is-de-dader binnen een bankiershuis naar aanleiding van de vervalsing van op het oog waardeloze aandelen, waarvan alleen insiders kunnen weten dat ze in waarde zullen stijgen. Huisdetectieve Dahlke (in een speciaal op hem toegeschreven rol door scenarioschrijver Felix von Eckhardt) ondekt naast enige romantiek, afgunst en moord onder hogere functionarissen. Niet bijzonder.

Zirkus Renz

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. René Deltgen, Paul Klinger, Angelika Hauff, Alice Treff en Fritz Odemar.

Ten koste van zijn persoonlijk geluk maakt Ernst Renz van een eenvoudige kermisattractie een miljoenenonderneming. Prachtige hoofdrollen van Deltgen, Klinger en Hauff, in een boeiende film van Rabenalt, die het uitbeelden van het circusleven tot één van zijn specialiteiten heeft gemaakt.

Liebespremiere

1943 | Muziek

Duitsland 1943. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Hans Söhnker, Kirsten Heiberg, Rolf Weih, Fritz Odemar en Margot Hielscher.

Een mannenhaatster, die van kinderen houdt, trouwt om in verwachting te raken. Ze is van plan te scheiden zodra ze moeder is. 't Is dat Heiberg een paar liedjes van Grothe zingt, anders was de film beslist niet de moeite waard om uit te zitten. Voor de intrige heeft men leentjebuur gespeeld bij de operette Axel an der Himmelstür van Benatzky.

Ein Mann mit Grundsätzen?

1943 | Muziek, Komedie, Drama

Duitsland​/​​Duitsland 1943. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Elfie Mayerhofer, Lola Müthel, Ursula Herking, Ernst Waldow en Fritz Odemar.

Omdat ze weet dat dr. Hans Winhold uit principe niets van gestudeerde vrouwen wil weten, geeft zijn collega, de chemicus Christl Weiden, zich voor danseres uit. Hij vergeet tenslotte zijn vooroordelen en Christl wordt zijn vrouw. Na een aardig begin verzandt de zaak spoedig. De muziek van Jary is een pleister op de wonde. Scenario van Maria von der Osten-Sacken. Camerawerk van Reimar Kuntze.

Die Schwache Stunde

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Otto Pittermann. Met o.a. Hannelore Schroth, Paul Richter, Fritz Odemar, Walter Janssen en Hilde Hildebrand.

Na een echtelijke ruzie laat de vrouw van een advocaat zich inpalmen door een operazanger. De zwakke verfilming van een blijspel van Harald Röbbeling wordt overigens niet onaardig gespeeld door Schroth en Richter.

Stimme des Herzens

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Johannes Meyer. Met o.a. Marianne Hoppe, Carl Kuhlmann, Ernst von Klipstein, Eugen Klöpfer en Fritz Odemar.

Hoewel Felizitas getrouwd is met de veel oudere reder Iversen, behoort haar hart toe aan haar jeugdvriend, de schilder Paul Ohlsen. Een verzorgde verfilming van een enigszins ouderwets gegeven. De binnenopnamen werden in de destijds door de UFA geannexeerde filmstudio's in Amsterdam en Den Haag gemaakt.

Kleine Residenz

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Johannes Riemann, Winnie Markus, Fritz Odemar, Gustav Waldau en Rudolf Vogel.

Een hertog (Odemar) schrijft een toneelstuk 'Der Eiserne Otto', waarin diens voorvader wordt verheerlijkt. Bij de opvoering blijkt dat het zodanig bewerkt is, dat de 'dappere soldaat' een enorme rokkenjager is geworden, hetgeen historisch overigens juister is. Deze ironiserende, cabaretachtige kostuum- film steunt vrijwel geheel op de dialogen, die geestig en flitsend zijn.

Einmal der liebe Herrgott sein

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Hans Moser, Irene von Meyendorff, Margit Symo, Hans Zesch-Ballot en Ivan Petrovich.

Een huisknecht in een hotel droomt ervan portier te zijn. Zijn wens gaat gedurende één avond in vervulling! Moser krijgt iets te veel aandacht in de hoofdrol. De vele hotelgasten zijn uitstekend getypeerd. Scenario van Hans G. Kernmayr en Fritz Koselka. Camerawerk van Bruno Stephan.

Hauptsache glücklich!

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Heinz Rühmann, Hertha Feiler, Jane Tilden, Hans Leibelt en Fritz Odemar.

R[KA3]uhmann is als boekhoudertje tevreden met zijn bestaan, maar vrouwlief Hertha (ook in werkelijkheid Rühmanns vrouw) niet. De rekeningen worden echter te hoog en Rühmann komt in de problemen, waarna zijn vrouw wil scheiden. Jochen Huth schreef het scenario naar een idee van Walter Foster en Rudo Ritter. Oskar Schnirch verzorgde het camerawerk.

Carl Peters

1941 | Biografie

Duitsland 1941. Biografie van Herbert Selpin. Met o.a. Hans Albers, Karl Dannemann, Fritz Odemar, Toni von Bukovics en Hans Leibelt.

De Duitser Carl Peters tracht in de negentiende eeuw zijn regering ervan te overtuigen het noodzakelijk is in Afrika te koloniseren. Deze historisch onjuiste biografie was bedoeld als anti-Engelse propaganda.

Auf Wiedersehen, Franziska

1941 | Drama

Duitsland 1941. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Marianne Hoppe, Hans Söhnker, Fritz Odemar, Rudolf Fernau en Hermann Speelmans.

Een journaalfilmer is zo vaak op pad dat hij vrouw Franziska (fijne rol van Hoppe) en kinderen steeds verwaarloost. Als hij het eindelijk kalm-aan kan doen, breekt de oorlog uit en moet hij naar `t front. Pas dan (let op de propaganda!) kan vrouwlief zich met het afscheid verzoenen. In 1957 werd een nieuwe versie AUF WIEDERSEHEN FRANZISKA gemaakt.

Kleider machen Leute

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Heinz Rühmann, Hertha Feiler, Fritz Odemar, Hilde Sessak en Aribert Wäscher.

Een aangenaam niemendalletje over een verwaande kleermakersleerling. Käutner leerde leven met de Duitse censuur.

Frau nach Mass

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Leny Marenbach, Hans Söhnker, Fritz Odemar, Hilde Hildebrand en Wilhelm Bendow.

Een toneelregisseur wil geen vrouw met artistieke aspiraties. Helmut Käutners tweede film, een komedie waarin van zijn meesterschap nog weinig te bespeuren valt.

Der Sündenbock

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Karl Hellmer, Hilde Körber, Ernst Waldow, Fritz Odemar en Norbert Rohringer.

Een twaalfjarige verhuist van het ene pleeggezin naar het andere. Een alleraardigste geschiedenis, verteld vanuit het perspectief van de jongen die door Rohringer overtuigend wordt gespeeld. De hem omringende cast is prima.

Der Herr im Haus

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Heinz Helbig. Met o.a. Hans Moser, Maria Andergast, Leo Slezak, Hans Junkermann en Fritz Odemar.

Een huismeester zorgt ervoor dat twee jonge mensen het geluk vinden en dat een oplichter wordt ontmaskerd. Na een wat trage aanloop ontwikkelen de gebeurtenissen zich in een vlot tempo. Hans Moser is het hartveroverende middelpunt. Scenario van Jakob Geis en Heinz Helbig. Camerawerk van Karl Puth.

Blutbrüderschaft

1940 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1940. Drama van Philipp Lothar Mayring. Met o.a. Hans Söhnker, Ernst von Klipstein, Anneliese Uhlig, Rudolf Platte en Paul Westermeier.

Twee bevriende officieren (S[KA3]ohnker en Klipstein) in WO I ervaren de wapenstilstand in november 1918 en het Verdrag van Versailles als een vernedering. Terwijl de een geen doel meer heeft in zijn leven en eraan onderdoor dreigt te gaan, sluit de ander zich aan bij de nazi`s. Beide mannen zijn op dezelfde vrouw (Uhlig) verliefd. Dit veroorzaakt rivaliteit tussen de voormalige kameraden. Vlak nadat Hitler de macht heeft overgenomen, komt de verzoening tot stand. De film eindigt met een sc[KA2]ene waarin de twee vrienden vrolijk de oorlog tegen Polen (1939) in marcheren. Een kwalijke propagandafilm, die nog steeds niet in Duitsland vertoond mag worden. Toch wordt er overtuigend ingespeeld en de vlotte handeling maakt hem boeiend.

Verwandte sind auch Menschen

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Hermann Braun, Else von Möllendorff, Renée Stobrawa en Fritz Odemar.

Een miljonair neemt een loopje met de op zijn geld beluste familieleden, die aannemen dat hij overleden is. De film is met veel humor door Deppe geregisseerd.

Kitty und die Weltkonferenz

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Hannelore Schroth, Fritz Odemar, Maria Nicklisch, Christian Gollong en Paul Hörbiger.

Een verfilmde bewerking van Stefan Donats toneelstuk 'Weltkonferenz' over een manicurie die haar vriend, een journalist, een interview bezorgt met een belangrijke Engelse minister. Käutners debuutfilm werd enkele maanden na de première verboden.

Diskretion - Ehrensache

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Johannes Meyer. Met o.a. Heli Finkenzeller, Hans Holt, Ida Wüst, Ralph Arthur Roberts en Theo Lingen.

Mary (Finkenzeller) wil koste wat kost voorkomen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de sullige Lord Benton (Lingen). Ze laat zich in met een jongeman (Holt), opdat Benton haar als 'gevallen vrouw' zal afwijzen. Maar ze heeft buiten de waard gerekend, de jonge man is niet degene die ze voor het gefingeerde avontuurtje uitgezocht had. Zo beginnen de verwikkelingen. Maar de toevallige kennismaking leidt tenslotte natuurlijk tot een echte verbintenis. Het heeft te weinig inhoud dit blijspel, en algauw slaat de verveling toe. Dankzij het goede spel is het toch nog een middelmatige film geworden.

Serenade

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Willi Forst. Met o.a. Igo Sym, Walter Janssen, Fritz Odemar, Hilde Krahl en Albert Matterstock.

Verfilming van Theodor Storms novelle Viola tricolor met de Peter Kreuder-schlager 'Schön war die Zeit' over een meisje dat met een violist trouwt en hem zijn eerste vrouw probeert te doen vergeten.

Heimweh

1937 | Avonturenfilm

Duitsland 1937. Avonturenfilm van Jürgen von Alten. Met o.a. Gustav Knuth, Carsta Löck, Bodo Kaatz, Hilde Seipp en Walter Franck.

De Oostpruisische visser Christof (Knuth) wordt door zijn zucht naar avontuur en reislust van zijn vrouw (L[KA3]ock) en kind (Kaatz) weggedreven. Met het schip van de ongure kapitein Holm (Westermeier), dat een verboden vracht vervoert, komt hij in de V.S. terecht. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden, belandt hij in de gevangenis maar het lukt hem te ontvluchten. Als afwasser in een dancing slaat Christof zich er doorheen. Met zijn hulp lukt het de politie Holm en zijn smokkelaarsbende te arresteren. Christof gaat terug naar zijn vrouw en kind. Een goede film, waarin de in Amerika spelende scènes zeer treffend zijn. Bovendien zijn er overtuigende acteerprestaties en prachtige opnamen van het Koerische haf. Indrukwekkend zijn ook de chansons van zangeres Hilde Seipp.

Rendezvous in Wien

1936 | Komedie

Oostenrijk 1936. Komedie van Walter Janson. Met o.a. Wolf Albach-Retty, Adele Sandrock, Magda Schneider, Leo Slezak en Lizzi Holzschuh.

Een Weens meisje brengt een compositie van haar vroegere pianoleraar onder bij een Engelse uitgever. De leraar wordt jaloers op de uitgever en verzoent zich pas met zijn leerlinge wanneer de Engelsman zich met een ander verlooft. Een film met grappige situaties, natuurlijk, charmant spel van Magda Schneider en Wolf Albach-Retty en goede komische typeringen van Adele Sandrock en Leo Slezak.

Der Hund von Baskerville

1936 | Horror, Misdaad

Duitsland 1936. Horror van Carl Lamac. Met o.a. Peter Voß, Friedrich Kayßler, Bruno Güttner, Fritz Odemar en Alice Brandt.

De veelgelezen griezelroman van Arthur Conan Doyle heeft talloze filmers geïnspireerd. Dit is de derde Duitse, en wereldwijd gezien, de zesde filmversie. Het verhaal over de enorme bloedhond die het vervloekte geslacht van de Baskervilles achtervolgt, mag bekend verondersteld worden. De atmosfeer is hier uitstekend getroffen, met prachtig camerawerk, vooral in het nachtelijk moeras. Erich Ponto is een geweldige Stapleton, de onbekende Bruno Güttner als Holmes daarentegen is helemaal verkeerd gekozen. Hij is waarschijnlijk gekozen om zijn uiterlijk, maar hij is zo slecht dat hij door de toneelspeler Siegfried Schürenberg) nagesynchroniseerd moest worden. Toch is de film als geheel zeker het aanzien waard.

Leutnant Bobby, der Teufelskerl

1935 | Romantiek

Oostenrijk 1935. Romantiek van Georg Jacoby. Met o.a. Gustav Fröhlich, Georg Alexander, Fritz Odemar, Rudolf Carl en Lída Baarová.

Een Engelse luitenant raakt in de gunst bij een weduwe die hem voor een staljongen houdt. De film is niet erg origineel en heeft bovendien weinig tempo, maar de typeringen en de dialogen zijn aardig.

Knock Out

1935 | Komedie, Sportfilm

Duitsland 1935. Komedie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Anny Ondra, Max Schmeling, Hans Schönrath, Paul Samson-Körner en Edith Meinhard.

Filmactrice Marianne (Ondra) wordt vereerd en belaagd door een opdringerige bokser (Samson-K[KA3]orner). De lichtman van de studio (Schmeling) komt haar te hulp en slaat de bokser neer. Zo wordt zijn talent voor de bokssport ontdekt. Na een intensieve training doet hij mee aan de kampioenschappen. Hij wint de strijd, en Marianne. Een doorsnee sportfilm, eigenlijk alleen gemaakt om de Duitser Max Schmeling, indertijd wereldkampioen boksen, ook eens in de bioscoop te laten zien. In tegenstelling tot zijn eerste film spreekt en beweegt Schmeling hier min of meer natuurlijk. De Tsjechische actrice Anny Ondra, de vrouw van Schmeling, is een lust voor het oog. Ook bekend als EIN JUNGES MÄDCHEN - EIN JUNGER MANN en LIEBE UND KNOCK-OUT.

Familie Schimek

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van E.W. Emo. Met o.a. Käthe Haack, Hans Moser, Hilde Schneider, Hans Adalbert Schlettow en Fritz Odemar.

Een knecht in een meubelmakerij zal na de dood van de baas wel eens orde op zaken stellen, totdat de familie alles door een rechter laat uitzoeken, waarna de goedbedoelende, overijverige man in de gevangenis komt. Een aardige, maar wat al te vakkundige Emo-komedie, al komen Hans Moser-fans volop aan hun trekken.

Der Junge Graf

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Karl Lamac. Met o.a. Anny Ondra, Hans Söhnker, Hans Junkermann, Paul Heidemann en Fritz Odemar.

Graaf Priessnitz is door zijn familie verstoten omdat hij er met een circusartieste vandoor is gegaan. Zijn dochter probeert haar grootvader en vader te verzoenen. Een volledig rond Anny Ondra opgebouwde klucht.

Zwischen zwei Herzen

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Herbert Selpin. Met o.a. Luise Ullrich, Harry Liedtke, Olga Tschechowa en Fritz Odemar.

De groot-industrieel Sonnenkamp strijdt tegen zijn gevoelens voor een meisje dat zijn dochter schijnt te zijn, totdat blijkt dat hij niet de vader is. Een goede verfilming van een allang vergeten roman, Ulla, die Tochter van Werner Scheff, met een opvallende Ullrich.

Peer Gynt

1934 | Drama

Duitsland 1934. Drama van Fritz Wendhausen. Met o.a. Hans Albers, Lucie Höflich, Olga Tschechowa, Ellen Frank en Otto Wernicke.

Het toneelstuk van Henrik Ibsen als een schelmenverhaal in kostuums. Albers is nog wel leuk, de rest niet.

Ich sing' mich in Dein Herz hinein

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Fritz Kampers. Met o.a. Hans Söhnker, Lien Deyers, Adele Sandrock, Harald Paulsen en Max Gülstorff.

Een slecht gemaakte komedie over een jongeman (S[KA3]ohnker), die onder de naam van zijn vriend (Paulsen) de dochter van een grootgrondbezitter (Gülstorff) het hof maakt. Tussen de bedrijven door ontmaskert hij een roversbende, die het op de familiejuwelen heeft voorzien. Als beloning krijgt hij natuurlijk zijn geliefde. Deze film is uitsluitend het aanzien waard vanwege Adele Sandrock, die, zoals altijd, verrukkelijk is. Voor de rest is het beter dit werkje maar over te slaan. Ook bekend als DIE KLEINE UNBEKANNTE.

Ich kenn' Dich nicht und liebe Dich

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Magda Schneider, Willi Forst, Trude Haefelin, Max Gülstorff en Theo Lingen.

Een bekend componist (Forst) wordt verliefd op een meisje (Schneider). Om haar beter te leren kennen neemt hij bij haar ouders een baantje aan als kamerdienaar. Als het meisje het bedrog ontdekt is ze eerst kwaad, omdat ze zich bespied voelt, maar later komt toch alles weer goed. Zoals alle films van Bolvary is ook deze amusant, onderhoudend en vol leuke details. Naast de hoofdrollen is het vooral Theo Lingen die je bijblijft. De muziek van Franz Grothe heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van deze film, waarvan ook een Franse versie werd gemaakt: TOI QUE J'ADORE.

Ich heirate meine Frau

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Lil Dagover, Paul Hörbiger, Theo Lingen, Fritz Odemar en Hubert von Meyerinck.

Om een echtpaar van scheiding te weerhouden vertelt een vriend dat het huwelijk indertijd niet wettig gesloten is. Dat brengt de twee weer tot elkaar! Dit tamelijk onbeduidende verhaal wordt genietbaar door het spel van Dagover en Hörbiger. Ook Lingen is voortreffelijk.

Herr Kobin geht auf Abenteuer

1934 | Mysterie

Duitsland 1934. Mysterie van Hans Deppe. Met o.a. Dorit Kreysler, Hermann Speelmans, Fritz Odemar en Werner Flinck.

Lutz Kobin gaat een erfenis van 30.000 dollar, die in Constantinopel op hem ligt te wachten, zelf ophalen en geraakt hierdoor in talloze moeilijkheden. Een vrolijke thriller met aardige rollen van Kreysler en Speelmans.

Einmal eine große Dame sein

1934 | Komedie, Muziek

Duitsland 1934. Komedie van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Käthe von Nagy, Wolf Albach-Retty, Gretl Theimer, Werner Fuetterer en Ida Wüst.

Von Nagy werkt bij een autodealer. Zij verkoopt een dure wagen, die ze zelf naar de klant moet brengen. Als ze ook nog een prachtige jurk krijgt besluit ze eenmaal in haar leven de grote dame te spelen. Ze rijdt met de wagen naar een hotel en neemt als `gravin` een kamer. Een jonge baron (Albach-Retty) wordt verliefd op haar. Haar bedrog komt uit, maar de liefde blijft. Een charmant blijspel, dat het helemaal moet hebben van de muziek van Doelle en de betoverende verschijning van K[KA3]athe von Nagy. Prachtig zijn ook Ida W[KA3]ust en Gustav Waldau als de ouders van de baron. Lamprecht maakte er tegelijkertijd een Franse versie van (UN JOUR VIENDRA), ook met Von Nagy in de hoofdrol.

Ein Walzer für dich

1934 | Muziek, Komedie

Duitsland 1934. Muziek van Georg Zoch en Georg Zoch. Met o.a. Louis Graveure, Camilla Horn, Heinz Rühmann, Adele Sandrock en Theo Lingen.

Een verdwenen troonopvolger blijkt carrière gemaakt te hebben als zanger en voelt er niets voor de troon te bestijgen. Een nogal uitgesponnen filmoperette op muziek van Meisel, met de tenor Graveure in de hoofdrol en een goede rol van Rühmann als componist. Het scenario is van Hans H. Zerlett en de regisseur. Het camerawerk is van Willy Winterstein. Ook bekend als ICH HEIßE BENJAMIN.

Die Englische Heirat

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Adele Sandrock, Fritz Odemar, Georg Alexander, Hans Richter en Renate Müller.

Een Engelse Lord (Alexander) stort zich hals over kop in het huwelijk met een Berlijnse schone (M[KA3]uller) van nederige afkomst. Alexander reist vooruit naar Engeland, maar verzwijgt zijn getrouwde status voor zijn overheersende grootmoeder Lady Mavis (gespeeld door Sandrok). Müller die het wachten moe is, trekt de stoute schoenen aan, reist af naar Engeland waar ze zich presenteert aan de sjieke familie van haar laffe echtgenoot. Met de hulp van de advocaat van de familie en een hooiwagen, die de weg blokkeert, loopt het allemaal goed af. Een nog altijd sprankelende Lubitsch-achtige komedie. Sandocks tekstregel 'In diesem Hause schreie ich und sonst niemand' is een gevleugelde uitspraak geworden. Gebaseerd op het boek van Ludwig v. Wohl.

Charleys Tante

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Paul Kemp, Jessie Vihrog, Carola Höhn, Fritz Rasp en Albert Lieven.

Een vroege verfilming van de bekende klucht van Brandon Thomas. Paul Kemp in de titelrol is zeker zo goed als Rühmann 22 jaar later, zo niet beter. Scenarioschrijver- regisseur Stemmle heeft er een snelle, levendige film van gemaakt. Alle Duitse filmkomieken uit die tijd doen mee. Dat was lachen rond 1935!

Abschiedswalzer

1934 | Biografie, Muziek

Duitsland 1934. Biografie van Géza von Bolváry. Met o.a. Wolfgang Liebeneiner, Hanna Waag, Richard Romanowsky, Sybille Schmitz en Hans Schlenck.

De opkomst van de Poolse componist Chopin (Liebeneier). Hij verlaat zijn geliefde (Waag) en trekt met zijn leraar (Romanowsky) naar Parijs, waar hij schrijfster George Sand (Schmitz) ontmoet. Als in 1830 in Warschau de opstand tegen de Russen uitbreekt wil Chopin aan de strijd deelnemen. Maar men weet hem ervan te overtuigen dat hij door zijn muziek meer kan betekenen voor zijn vaderland. De [KL]Etude van de Revolutie (Revolutions-Etude) wordt zijn doorbraak. Bolvary heeft deze muziekfilm voorzichtig en met een licht melancholieke ondertoon geregisseerd. Componist Melichar heeft met de bewerking van een Chopin-motief een wereldsucces geboekt: In mir klinkt ein Lied. De film is tot in de kleinste rollen uitstekend bezet.

... heute abend bei mir

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Janny Jugo, Friedrich Benfer, Paul Hörbiger, Theo Lingen en Lissy Arna.

Baron H[KA3]orbiger wil van zijn bijzonder vervelende vriendin af. Hij huurt daartoe een verkoopstertje uit een muziekwinkel (Jugo), die moet doorgaan voor zijn nieuwe vlam. Zo hoopt hij de oude het huis uit te treiteren. Als Jugo een jongeman ontmoet (Benfer) die haar niet onverschillig laat wil ze niet meer meespelen, maar ze kan niet meer terug. Na allerlei verwikkelingen volgt er natuurlijk een happy end. De grillige Jugo en haar man Benfer spelen hun rollen met humor en charme. Lissy Arna is verrukkelijk als de vriendin waar je gillend gek van wordt en Theo Lingen speelt - hoe kan het anders - de bediende.

Viktor und Viktoria

1933 | Musical

Duitsland 1933. Musical van Reinhold Schünzel. Met o.a. Hermann Thimig, Renate Müller, Hilde Hildebrand, Adolf Wohlbrück en Fritz Odemar.

Het aardige gegeven over de acteur Viktor die optreedt als Monsieur Viktoria en een actrice die zijn nummer aanvult als Madame Viktor, verliest al gauw zijn kracht in de gebruikelijke operette-schmiere met schlagers als 'Rosen und Liebe' en 'Komm doch ein Biszchen mit nach Madrid'.

Eine Tür geht auf

1933 | Thriller

Duitsland 1933. Thriller van Alfred Zeisler. Met o.a. Erika Fiedler, Hermann Speelmans, Fritz Odemar en Oskar Sima.

Een kassier wordt verdacht van een bankroof die door zijn ex- vriendin uit wraak op touw is gezet. Een spannende, goed gemaakte thriller.

Ein Unsichtbarer geht durch die Stadt

1933 | Komedie, Sciencefiction

Duitsland 1933. Komedie van Harry Piel. Met o.a. Harry Piel, Fritz Odemar, Lissy Arna, Olga Limburg en Annemarie Sörensen.

Een Harry Piel-komedie over een taxichauffeur die in zijn wagen een apparaat vindt, waarmee hij zich onzichtbaar kan maken. Een doorsneeklucht met een weinig verrassende afloop: alles bleek een droom.

Ein Gewisser Herr Gran

1933 | Avonturenfilm

Duitsland 1933. Avonturenfilm van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Hans Albers, Karin Hardt, Albert Bassermann, Olga Tschechowa en Walter Rilla.

Een uitvinding om luchtaanvallen af te weren wordt gestolen en de ontwerper wordt vermoord. Omringd door een indrukwekkende rolbezetting speelt Albers met veel bravoure de hoofdrol, daarbij krachtig ondersteund door de regisseur, Lamprecht.

Die Nacht der grossen Liebe

1933 | Drama

Duitsland 1933. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Gustav Fröhlich, Jarmila Novotna, Ellen Frank, Christiane Grautoff en Walter Gross.

Een marineofficier wordt verliefd, maar wanneer de dochter van zijn geliefde op hèm verkikkerd raakt verdwijnt hij uit hun beider leven. Von Bolvary weet de ergste sentimentaliteit maar ternauwernood te vermijden, maar de mooie sopraan Jarmila Novotna geeft de muziek van Robert Stolz het volle pond.

Ich will nicht wissen wer du bist

1932 | Komedie, Muziek

Duitsland 1932. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Liane Haid, Gustav Fröhlich, Betty Bird, Max Gülstorff en Fritz Odemar.

Een verarmde graaf, die zijn brood als chauffeur verdient, ontmoet een meisje dat niet met een chauffeur maar wel met een verarmde graaf wil trouwen! Een vrolijke filmoperette met alleraardigste liedjes van Robert Stolz en prima rollen van Liane Haid en Gustav Fröhlich.

Grün ist die Heide

1932 | Muziek, Drama

Duitsland 1932. Muziek van Hans Behrendt. Met o.a. Theodor Loos, Camilla Spira, Peter Voss, Hugo Werner-Kahle en Fritz Odemar.

Een rasechte 'Heimat-Operette' waarvan het liedje 'Grün ist die Heide' nog steeds een standaardschlager is. Drie crisiszwervers worden al zingend opgejaagd door een jachtopziener, ook al is een van de drie een failliete baron wiens dochter verliefd is op ... de voor gezag en orde opkomende jonge jager. Ewald Daubs camerawerk en de muziek -'Auf der Lüneburgerheide' en 'Wenn der Birnbaum blüht' naar Hermann Löns' teksten - zijn aanstekelijk.

Täter gesucht

1931 | Misdaad

Duitsland 1931. Misdaad van Carl Heinz Wolff. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Gerda Maurus, Paul Henckels, Julius E. Hermann en Fritz Odemar.

Journalist Dr. Gregor (Diehl) is een fervent tegenstander van de doodstraf. Hij gaat om met de dochter (Maurus) van konsul Lychner (Henckels), zeer tegen de zin van haar papa. De beide mannen vinden in de villa van Lychner een onherkenbaar verminkt lijk. Dr. Gregor blijft bij de dode, terwijl Lychner de politie gaat halen. Maar de consul krijgt een ongeluk en belandt in het ziekenhuis. Gregor, die bij het lijk wordt gevonden waarvan men aanneemt dat het 't lichaam is van Lychner, wordt aangeklaagd wegens moord. Pas op het allerlaatste moment duikt Lychner weer op en Gregor wordt vrijgesproken. Een militante film tegen de doodstraf en 'bewijs op grond van verdenkingen', al is het verhaal wel wat érg onwaarschijnlijk.

Liebeskommando

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Dolly Haas, Gustav Fröhlich, Wilhelm Bendow, Harry Hardt en Mary Losseff.

Volgens de familietraditie moet Francesco Scanagatti soldaat worden maar hij voelt meer voor de muziek. Zijn zuster Antonia wordt in zijn plaats kadet. Dolly Haas is heel leuk in haar travestierol en Robert Stolz componeerde 'Ich möcht einmal wieder verliebt sein'.

Der Raub der Mona Lisa

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Willi Forst, Gustaf Gründgens, Fritz Odemar, Paul Kemp en Trude von Molo.

Willi Forst steelt de Mona Lisa om indruk op Von Molo te maken. Als de dief wordt ontmaskerd, blijkt hij voor de Italianen een nationale held te zijn geworden.

Der Mann, der seinen Mörder sucht

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Robert Siodmak. Met o.a. Heinz Rühmann, Lien Deyers, Hans Leibelt, Raimund Janitschek en Hermann Speelmans.

Een scenario van Billie Wilder naar het toneelstuk van Ernst Neubach: Jim, der Mann mit der Narbe. Typisch zwarte komedie uit de jaren dertig zoals ze in Hollywood werden gemaakt. Een man is te laf om zelfmoord te plegen, struikelt thuis over een inbreker en zegt: Ha! Jij kunt wat voor me doen. Maar als de aspirant-zelfmoordenaar opeens verliefd wordt, kost het de grootste moeite de afspraak met de moordenaar weer ongedaan te maken. In 1965 verfilmde Philippe de Broca het oorspronkelijke Jules Verne-verhaal LES TRIBULATIONS D'UN CHINOIS EN CHINE.

Skandal um Eva

1930 | Komedie

Duitsland 1930. Komedie van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Oskar Sima, Henny Porten, Adele Sandrock, Paul Henckels en Fritz Odemar.

Een ongelooflijk lamentabel melodrama over een lerares over wie geruchten gaan dat zij zwanger zou zijn, hetgeen haar hoogstaande verloofde ter ore komt. 'Ongelooflijk', omdat Pabst deze film tussen belangrijke klassieke films als WESTFRONT 1918 en DIE DREIGROSCHEN-OPER draaide.

Die Marquise von Pompadour

1930 | Muziek

Duitsland 1930. Muziek van Willi Wolff. Met o.a. Kurt Gerron, Anny Ahlers, Fritz Odemar, Ida Wüst en Irene Ambrus.

Lodewijk XV bevrijdt zich van zijn op Madame de Pompadour verliefde rivaal door hem tot gouverneur van een ver eiland te benoemen. Een goed geregisseerde filmoperette waarvoor maar liefst vier componisten de muziek hebben geschreven: Eduard Künneke, Rudolf Nelson, Robert Stolz en Alfred Strasser. Kurt Gerron is schitterend als Lodewijk XV.

Das Lied ist aus

1930 | Muziek

Duitsland 1930. Muziek van Géza von Bolváry. Met o.a. Liane Haid, Willi Forst, Hedwig Bleibtreu, Fritz Odemar en Otto Wallburg.

Een operettezangeres is verliefd op haar secretaris, die echter weigert zich aan haar te binden. Liane Haid en Willi Forst zijn prima in dit trieste verhaal, waarvoor Robert Stolz het beroemde 'Adieu, mein kleiner Gardeoffizier' componeerde.

Abwege

1928 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1928. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Hertha von Walther, Jack Trevor, Fritz Odemar, Nico Turoff en Ilse Bachmann.

Geweldig melodrama, waarvan men heel lang gedacht heeft dat het voor altijd verloren was gegaan. De Frans-Duitse cultuurzender ARTE liet een teruggevonden kopie door het Bundesarchiv-Filmarchiv volledig restaureren. De verwaarloosde echtgenoot van een Berlijnse advocaat troost zich eerst met een kunstenaar en stort zich daarna in het Berlijnse nachtleven, waar drugs en boksen de grote sensaties vormden tijdens de republiek van Weimar. Voor de gerestaureerde versie werd in 1999 door Elena Kats-Chernin speciale muziek gecomponeerd. Het scenario is van Adolf Lantz, Ladislaus Vajda en Helen Gosewisch. Het opmerkelijke camerawerk van Theodor Sparkuhl. Voor cinefielen een must.