Basil Poledouris (1945-2006): muziek.
Er zijn 53 films gevonden.

Crocodile Dundee in Los Angeles

2001 | Komedie, Avonturenfilm, Familiefilm

Australië​/​​Verenigde Staten 2001. Komedie van Simon Wincer. Met o.a. Paul Hogan, Linda Kozlowski, Jere Burns, Jonathan Banks en Alec Wilson.

In het derde avontuur van de krokodillenjager (Paul Hogan) is Los Angeles het slachtoffer van zijn spervuur van dodelijk vermoeiende vis-op-het-droge grappen. C.D. rolt met zijn geliefde een smokkelaarsbende op die opereert vanuit de filmstudio's en hij krijgt van de producenten iedere 3 à 4 minuten de gelegenheid om lekker gek te doen. De knullig opgezette grappen gaan over voorspelbare zaken als een bubbelbad, een tasjesdief, kompasnavigatie, homo/heteroseksualiteit, snelwegen, een parkeerwacht, koffieklysma's, Mel Gibson, drive-ins, aardbevingen, vliegende koeien en soortgelijke onzaligheden. Met een gastrol van onder andere een mediterende Mike Tyson.

If These Walls Could Talk 2

2000 | Drama

Verenigde Staten 2000. Drama van Jane Anderson, Martha Coolidge en Anne Heche. Met o.a. Vanessa Redgrave, Marian Seldes, Paul Giamatti, Elizabeth Perkins en Marley McClean.

Alleen in opzet, niet inhoudelijk, is If these walls could talk 2 het vervolg op If these walls could talk uit 1996. De film, gemaakt als miniserie, bestaat uit drie delen die alle over liefde tussen vrouwen gaan. Redgrave won een Emmy voor haar rol als Edith in deel 1, '1961'. De oudere Edith en Abby (Seldes) hebben een lesbische relatie, maar die wordt niet geaccepteerd door de familie wanneer Abby op sterven ligt. Delen 2 en 3 spelen zich met andere acteurs af in 1972 en 2000, maar halen niet de diepgang. Het sterrenleven van verklaarde lesbienne Heche (regisseuse van '2000'), en haar relatie met actrice DeGeneres, deden in Amerika meer voor lesbienne-acceptatie dan deze film.

Cecil B. Demented

2000 | Komedie

Verenigde Staten 2000. Komedie van John Waters. Met o.a. Maggie Gyllenhaal, Stephen Dorff, Melanie Griffith, Alicia Witt en Ricki Lake.

Een nagenoeg onbekende regisseur kidnapt een Hollywood-actrice om haar te dwingen in zijn film te spelen.

Mickey Blue Eyes

1999 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Romantische komedie van Kelly Makin. Met o.a. Hugh Grant, James Caan, Jeanne Tripplehorn, Joe Viterelli en Burt Young.

'Fuggetaboutit'. De o zo Britse Hugh Grant die o zo stuntelig mafioos Italiaans-Amerikaans oefent is de zoveelste doorn in het oog van Grant-haters, maar het hoogtepunt in Mickey Blue Eyes voor Grant-liefhebbers. Grant speelt een jongeman die in zijn onwetendheid verliefd raakt op een maffiadochter. Deze komedie drijft op de clichés van het maffiagenre: het onnavolgbare Brooklynse accent, gezellige gangsters die niet zo gezellig blijken en natuurlijk enorme borden pasta. Bovendien is de film volgepropt met acteurs die we vooral kennen van maffiafilms: James Caan speelt een soort volwassener versie van Sonny Corleone en Joe Viterelli herhaalt zijn rol in Analyze This.

For Love of the Game

1999 | Romantisch drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Sam Raimi. Met o.a. Kevin Costner, Kelly Preston, John C. Reilly, Jena Malone en Brian Cox.

Meestal is de reden een honkbalfilm te maken niet veel meer dan een gelegenheid om veel sport- en actiebeelden te laten zien van Amerika's favoriete sport. Maar soms wordt honkbal gebruikt om iets over de Amerikaanse samenleving te zeggen. Voor For Love of the Game geldt dat in zekere zin, al is de film bijna volledig gefocust op de sportcarrière & love life van één persoon: werper Billy Chapel (Costner) in zijn sportieve nadagen. Voor wie het best vindt dat Sam Raimi (Evil Dead, A Simple Plan) hier voor de mainstream heeft gekozen, is For Love of the Game beslist de moeite waard.

Les Misérables

1998 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van Bille August. Met o.a. Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman, Claire Danes en Hans Matheson.

Scriptschrijver Rafael Yglesias (Fearless) en regisseur August (The House of the Spirits) volgen Victor Hugo's klassieker plichtsgetrouw, met dramatische verwikkelingen en een overtuigend 19de-eeuws Parijs en al. Maar er is een gillend gebrek aan passie. Dat begint al bij Neeson, toch al niet bekend om sappig spel, als Valjean. De ex-dief probeert in tumultueuze tijden van zijn verleden af te komen en het kind van Fantine (Thurman) op te voeden. Agent Javert (Rush, ook al saaitjes spelend) wil Valjean ontmaskeren.

Kimberly

1998 | Komedie

Duitsland​/​​Verenigde Staten 1998. Komedie van Frederic Golchan. Met o.a. Gabrielle Anwar, Sean Astin, Jason Lewis, Robert Mailhouse en Chris Rydell.

Scriptschrijver Rafael Yglesias (Fearless) en regisseur August (The House of the Spirits) volgen Victor Hugo's klassieker plichtsgetrouw, met dramatische verwikkelingen en een overtuigend 19de-eeuws Parijs en al. Maar er is een gillend gebrek aan passie. Dat begint al bij Neeson, toch al niet bekend om sappig spel, als Valjean. De ex-dief probeert in tumultueuze tijden van zijn verleden af te komen en het kind van Fantine (Thurman) op te voeden. Agent Javert (Rush, ook al saaitjes spelend) wil Valjean ontmaskeren.

Switchback

1997 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1997. Thriller van Jeb Stuart. Met o.a. Dennis Quaid, Danny Glover, R. Lee Ermey, Jared Leto en Claudia Stedelin.

In Texas is een seriemoordenaar actief. De lokale sheriff (Ermey) is naar hem op zoek, net als FBI-agent LaCrosse (Quaid). In New Mexico wordt een liftende, gesjeesde medicijnenstudent (Leto) opgepikt door een gepensioneerde spoorwegman (Glover). Een van deze vier is vast de moordenaar, maar wie? Het regiedebuut van Stuart, eerder als scenarist medeverantwoordelijk voor Die Hard (1988) en The Fugitive (1993) komt niet echt uit de verf, juist door z'n eigen, matige scenario. Het acteerwerk houdt ook niet over, maar de beelden van de bergen in Colorado zijn fraai.

Starship Troopers

1997 | Sciencefiction, Actiefilm, Horror

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Paul Verhoeven. Met o.a. Casper Van Dien, Denise Richards, Michael Ironside, Dina Meyer en Jake Busey.

De internationale cultuurpolitie rukte in 1997 massaal uit om Verhoeven's sf-project neer te sabelen. Zijn intergalactische strijd tussen mens en spin zou fascistisch zijn, seksistisch en bovenal simplistisch. Maar Starship Troopers is eigenlijk een film vol dubbele bodems en ironie, en juist de totalitaire trekjes van de maatschappij die hij schetst worden op de hak genomen. Hij koos voor de hoofdrollen acteurs uit de tv-series Beverly Hills 90210 en Melrose Place, meer om hun knappe uiterlijk dan om hun acteertalent. Losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert A. Heinlein. Amusant, goedgemaakt popcornvermaak.

Breakdown

1997 | Thriller, Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1997. Thriller van Jonathan Mostow. Met o.a. Kurt Russell, J.T. Walsh, Kathleen Quinlan, M.C. Gainey en Jack Noseworthy.

Actiester Kurt Russell speelt Jeff Taylor, die met zijn vrouw Amy (Quinlan) in een opzichtige auto strandt in de woestenij van Zuid-West Amerika. Jeff blijft bij de auto terwijl Amy met een behulpzame trucker hulp zoekt bij een wegrestaurant. Amy raakt vermist en hier begint de film op Spoorloos (1988) te lijken. Maar in tegenstelling tot Spoorloos levert Breakdown aan het einde naar Amerikaans gebruik gewelddadige 'voldoening'. Laatste rol voor eeuwige bad guy J.T. Walsh (Red Rock West, The Grifters, Pleasantville) die korte tijd na de opnames van Breakdown overleed aan een hartstilstand.

The War At Home

1996 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1996. Drama van Emilio Estevez. Met o.a. Kathy Bates, Martin Sheen, Emilio Estevez, Carla Gugino en Geoffrey Blake.

Soldaat Jeremy Collier is terug van een missie in Vietnam. Thuis heeft niemand begrip voor zijn verhalen over angst en twijfel die hij aan het front heeft moeten doorstaan. Geheel op zichzelf aangewezen, drijft Jeremy naar de rand van de afgrond

It's My Party

1996 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Randal Kleiser. Met o.a. Eric Roberts, Gregory Harrison, Lee Grant, Marlee Matlin en Paul Regina.

Nick (Roberts) is HIV-positief en besluit zelfmoord te plegen 'while I am still me'. Om afscheid te nemen van zijn familie en vrienden organiseert hij een groot feest wat voor het nodige drama zorgt. Regisseur Randal Kleiser (Grease) baseerde zijn film op de ervaringen met zijn eigen vriend. (VM/VPRO Gids)

Celtic Pride

1996 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Tom DeCerchio. Met o.a. Damon Wayans, Daniel Stern, Dan Aykroyd, Gail O'Grady en Adam Hendershott.

In het seizoen 1994-95 staan de Celtics in de NBA playoffs op 3-2 winst.Nog één wedstrijd en ze hebben gewonnen. Maar dan krijgt de topspeler Scott van de tegenstanders vleugels, neemt de ploeg op sleeptouw en trekt de score gelijk. Fanatieke Celtic supporters Jimmy Flaherty (Aykroyd) en Mike O`Hara (Stern) kidnappen Scot vlak voor de finale. Ze doen zich voor als fans van Scott, voeren hem dronken en slepen hem dan mee naar een flat. Kidnappen blijkt lastiger dan verwacht. Tegenvallende komedie met een matig scenario van Judd Apatow is alleen leuk voor verstokte basketbal-fans.

Under Siege 2: Dark Territory

1995 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1995. Actiefilm van Geoff Murphy. Met o.a. Steven Seagal, Eric Bogosian, Everett McGill, Katherine Heigl en Brenda Bakke.

In Under Siege (1993) rekende Steven Seagal - als Casey Ryback, de ex-commando en kok van het Amerikaanse oorlogsschip Missouri - af met een bende terroristen. In de sequel bevindt hij zich aan boord van een luxueuze trein: de Grand Continental die gekaapt is door de ontwerper van de killersatelliet Grazer One waarmee - als Ryback niet tijdig in actie komt - heel Washington van de kaart zal worden geveegd. De actiefilm volgt het bekende stramien: veel stunts en high-tech trucjes. De boef wordt best aardig gespeeld door de New Yorkse komiek Eric Bogosian.

Free Willy 2: The Adventure Home

1995 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1995. Familiefilm van Dwight H. Little. Met o.a. Jason James Richter, Michael Madsen, Francis Capra, August Schellenberg en Mary Kate Schellhardt.

Zoet vervolg op de razend populaire orka-bevrijdingsfilm van twee jaar eerder, met opnieuw adoptiejongetje Jesse in de hoofdrol als de orkafluisteraar. Jesse is nu een halsstarrige tiener met een halfbroertje, beiden zijn verdrietig over hun afwezige moeder. Oorspronkelijke orka-acteur Keiko (1976-2003) werd klaargestoomd voor de vrijheid en een robot-orka nam zijn plaats. Free Willy 2 is inmiddels vooral speciaal als een vaandeldrager van de laatste generatie Amerikaanse jeugdfilms waarin internet en mobieltjes nog geen rol spelen. Hier is de (puber)natuur nog de drijfveer, afleiding en redding. Met de enige zichtbare mobiele telefoon gepast in handen van de boef.

The Jungle Book

1994 | Avonturenfilm, Familiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1994. Avonturenfilm van Stephen Sommers. Met o.a. Jason Scott Lee, Lena Headey, Sam Neill, Cary Elwes en John Cleese.

Eigentijdse 'live action'-verfilming van het gelijknamige boek is voor Kipling-kenners misschien wat al te clipmatig uitgevallen, maar liefhebbers van verzorgd ogend exotisch avontuur komen niets te kort. Lee (Dragon: The Bruce Lee Story) is een ideale Mowgli, een nobele bij de wolven opgegroeide jonge held die soepel beweegt, stoer uit z'n ogen kijkt en moeiteloos wegsmelt bij de aanblik van z'n jeugdliefde Kitty (Lena Headey). Regisseur Sommers vertelt het verhaal met veel vaart, met hier en daar wat dichterlijke vrijheden en zwaar aangezette dramatische hoogtepunten. Cleese speelt Dr. Plumford die door Mowgli van een wisse dood wordt gered.

Serial Mom

1994 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1994. Komedie van John Waters. Met o.a. Kathleen Turner, Sam Waterston, Ricki Lake, Matthew Lillard en Scott Morgan.

Witte schoenen dragen kan dodelijk zijn. Althans, in de nabijheid van de ultra-perfecte huisvrouw Beverly Sutphin (Turner in een leuke rol). Haar leven is helemaal in orde en dat wil ze graag zo houden. Mensen die hun afval verkeerd scheiden bijvoorbeeld... enfin. Pope of trash John Waters, bekend van vulgaire komedies als Pink Flamingos en Hairspray, maakt een grimmige satire over het leven in de dikwijls beschimpte Amerikaanse suburbs en over de grote interesse van media voor seriemoordenaars die zulke leuke, gewone mensen leken te zijn. Bijrollen zijn er voor vaste Waters-acteurs Ricki Lake en Mink Stole.

On Deadly Ground

1994 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Steven Seagal. Met o.a. Steven Seagal, Michael Caine, Joan Chen, John C. McGinley en R. Lee Ermey.

Aikidomeester Steven Seagal - met zijn eeuwige paardenstaart en lederen jas - gooit alle remmen los in deze mallotige schopfilm rond een schurk (Caine) die naar olie wil boren in maagdelijk Alaska. Hoogtepunt in one-man knokfilms is steevast de beschrijving van de held en de scenaristen stellen niet teleur: 'He's the kind of guy who would drink a gallon of gasoline so that he can piss into your campfire!' Chen heeft een rol die helemaal niet bij haar past als eskimo-activiste die Seagal helpt. Het ecologie-sausje dient om het ordinaire scenario van Ed Horowitz en Robin U. Russin aanvaardbaar te maken.

Lassie

1994 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1994. Familiefilm van Daniel Petrie. Met o.a. Helen Slater, Jon Tenney, Brittany Boyd, Frederic Forrest en Richard Farsworth.

In de 9de LASSIE-bioscoopfilm is een stadsjochie ongelukkig: hij moet met zijn vader, zijn pleegmoeder en zijn jongere zus verhuizen naar het platteland van Virginia. 'Geen MTV? Waarom maken we onszelf niet meteen van kant?' moppert hij. Dankzij het gezelschap van en de liefde voor de hond Lassie keert het tij, verliest hij zijn opstandige punk-allures en leert hij de eenvoudige vreugden van het plattelandsleven en het hoeden van schapen waarderen.

RoboCop 3

1993 | Sciencefiction, Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Fred Dekker. Met o.a. Robert John Burke, Nancy Allen, Rip Torn, Mario Machado en Jill Hennessy.

Je zou de oorspronkelijke RoboCop kunnen beschouwen als een satirische, als sf vermomde uiting van Paul Verhoevens maatschappijkritiek. Geprivatiseerde politie, destijds om te lachen, zou nu zomaar kunnen. Na het financiële succes van RoboCop kwamen er natuurlijk - slechtere - vervolgen. Dit derde deel is het minste, ondanks de inbreng van striptekenaar Frank 'Sin City' Miller, die nog wat humor in het script weet te brengen. In het Detroit van de toekomst is de stad helemaal geprivatiseerd. Industrieel moloch OCP wil een hele wijk platgooien om er kantoortorens te bouwen, tegen de zin van de bewoners. Tijd voor RoboCop!

Return to Lonesome Dove

1993 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1993. Western van Mike Robe. Met o.a. Jon Voight, Barbara Hershey, Ricky Schroder, Louis Gossett jr en William Petersen.

Routine-vervolg op succesrijke western-sage LONESOME DOVE begint waar oorspronkelijk Pulitzer Prijs winnend boek uit 1985 van Larry McMurtry eindigt, kort na de dood van Gus McCrae (in eerste miniserie gespeeld door Robert Duvall). Die wordt begraven door zijn gabber, ex-Texas Ranger Call (gespeeld door Voight i.p.v. Tommy Lee Jones). In het eerste verhaal werden veestapelsversast, hier worden vooral paarden van de ene staat naar de andere gedreven. Onderweg weer aardig wat interessante karakters: Call`s niet erkende zoon Newt (opnieuw Schroder), opnieuw cowboy July Johnson (Cooper), de ranch-helpers Pea-Eye Parker (Scott), Lippy (Sanderson) en Jasper Fant (Tubb). Interessant ook zijn de nieuwelingen, gecre[KA3]eerd door scenarist John Wilder, als de outlaw Cherokee Jack Jackson (Haysbert), rancher Gregor Dunnegan (Reed!) en McCrae`s onwettige dochter Agostina Vegas (Peeples). De getoonde conflicten en plot- elementen zijn al duizend keer herhaald in westerns maar Wilder zorgt voor rustige afloop, met wat droge humor en meer kleurrijke typetjes en gezinnetjes dan gebruikelijk. Uitstekende vertolkingen. Cameraman Kees Van Oostrum haalt aardig wat kleur uit kleurloos landschap van Montana waar op locatie werd gedraaid. Pikant detail: toen met deze productie werd gestart, beëindigde auteur Larry McMurtry zijn geschreven vervolg op LONESOME DOVE, met name, STREETS OF LAREDO, nadien ook verfilmd in miniserie.

Hot Shots! Part Deux

1993 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Komedie van Jim Abrahams. Met o.a. Charlie Sheen, Lloyd Bridges, Valeria Golino, Brenda Bakke en Richard Crenna.

Na de Top Gun-parodie Hot Shots! kwam de co-regisseur van The Naked Gun, Jim Abrahams, met deze Rambo-spoof. Met wat goede wil kan er heel wat worden afgelachen over Topper Harley (Sheen) die zijn voormalige commandant moet zien te redden, ergens 'between Iraq and a hard place'. Topper krijgt te maken met een travestiete Saddam Hussein ('Now I will kill you until you die from it!') en zijn even dodelijk domme Amerikaanse ambtgenoot. Ook leuk als quiz: zoek de citaten uit The Wizard of Oz, The Lady and the Tramp en nog tientallen andere films.

Free Willy

1993 | Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1993. Familiefilm van Simon Wincer. Met o.a. Jason James Richter, Lori Petty, Michael Ironside, Michael Madsen en Danielle Harris.

Weesjongetje Jesse (Richter) stuit in een pretpark op Willy de Orka (Keiko). Willy is bruut weggesleurd bij zijn wilde ouders en weigert trucjes te leren, maar onder invloed van de begrijpende Jesse bloeit hij op. Echter, niet snel genoeg, volgens parkdirecteur Dial (Ironside), die Willy wil vermoorden om een grote som verzekeringsgeld te innen. Time to Free Willy. In het echt liep het niet goed af met Willy. Het beest werd na acties van goedwillende natuurvrienden in het wild uitgezet, waarna het overleed aan een longontsteking.

Wind

1992 | Avonturenfilm, Sportfilm

Verenigde Staten 1992. Avonturenfilm van Carroll Ballard. Met o.a. Matthew Modine, Jennifer Grey, Cliff Robertson, Jack Thompson en Rebecca Miller.

Rijke zakenman Robertson is sponsor van de bekende zeilwedstrijd 'America's Cup'. Hij is in Newport om een bemanning te zoeken voor zijn schip Radiance. De opdracht is simpel: de wedstrijd winnen. Hij kan Modine aanmonsteren die de reputatie heeft momenteel de beste skipper te zijn. Samen met zijn vriendin Grey vormt hij een onoverwinnelijk duo. Robertson's partners zijn er echter minder gelukkig mee. Volgens de traditie behoort er geen vrouw aan boord te zijn. Het verhaaltje is totaal ondergeschikt aan adembenemende opnames van de wedstrijd. De makers hadden beter een documentaire kunnen maken, dan hoeven we al die onzin over onderlinge rivaliteit en wederzijds vertrouwen die de prachtige wedstrijdsequenties onderbreken, niet te slikken. Geschreven door Rudy Würlitzer en Mac Gudgeon, naar een verhaal van Jeff Benjamin, Robert Vaughan en Kimball Livingston. Grandioze fotografie van John Toll. Dolby Stereo.

White Fang

1991 | Avonturenfilm, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1991. Avonturenfilm van Randal Kleiser. Met o.a. Ethan Hawke, Klaus Maria Brandauer, Seymour Cassel, Susan Hogan en James Remar.

Derde, door Disney geproduceerde verfilming van Jack Londons beroemde roman, na de gelijknamige filmversie uit 1936 en de goede Italiaanse remake Zanna Bianca van Lucio Fulci uit 1972. Het verhaal draait om een wolf met tam bloed die rond 1900 tijdens de gold rush in het westen van de VS avonturen beleeft met wisselende baasjes. De film concentreert zich vooral op de relatie tussen White Fang en een tienerjongen, gespeeld door de hier 20-jarige Ethan Hawke. Samen doorstaan ze heel wat tegenslag, zoals de aanval van een beer (voor kenners: het is Bart, de pluizige ster uit The Bear). De fraaie natuuropnamen vonden plaats in Alaska.

Return to the Blue Lagoon

1991 | Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1991. Romantiek van William A. Graham. Met o.a. Milla Jovovich, Brian Krause, Lisa Pelikan, Courtney Barilla en Garette Ratliff Henson.

Was The Blue Lagoon (1980) een heerlijk idiote zwijmelfilm voor een generatie tieners, Joost mag weten waar dit vervolg voor nodig was. Het verhaal van twee kinderen die opgroeien op een onbewoond eiland en zo pure liefde en seks ontdekken, wordt herhaald: de baby uit de eerste film overleeft en komt weer op zijn geboorte-eiland terecht. Het script is rommelig en onhandig en allerminst zwoel. De film werd onderscheiden met een pijnlijke vijf Razzie Awards voor onder meer slechtste film en slechtste nieuwkomer (Jovovich).

Harley Davidson and the Marlboro Man

1991 | Actie, Misdaad, Drama, Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1991. Actie van Simon Wincer. Met o.a. Mickey Rourke, Don Johnson, Chelsea Field, Daniel Baldwin en Giancarlo Esposito.

Half gelukte mix tussen roadmovie, buddymovie en actie-misdaad, met ook nog een vleugje futurisme. Rourke en Johnson zijn als Harley en Marlboro net even te serieus om deze absurde film echt grappig te maken. Ze spelen schuttingtaal kletsende motormaten die - om hun favoriete bar te redden van faillissement - een waardetransport beroven. Maar per ongeluk krijgen ze een drug genaamd 'The dream' in handen, waarna mafioos volk, geleid door Baldwin, hen op de cowboylaarshielen zit. Moraal van het verhaal: 'It's better to be dead and cool, than alive and uncool.' Op de geluidsband zingt Jon Bon Jovi een liedje.

Flight of the Intruder

1991 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1991. Oorlogsfilm van John Milius. Met o.a. Danny Glover, Brad Johnson, Rosanna Arquette, Tom Sizemore en J. Kenneth Campbell.

Mislukte en vervelende Vietnamoorlogsfilm, gesitueerd in 1972, meestal aan boord van een reusachtig vliegdekschip met piloten die - gezien de vredesonderhandelingen in Parijs - Hanoi of andere strategische doelwitten niet mogen bombarderen en zich moeten beperken tot nutteloze missies. Milius schreef ooit het scenario van de memorabele APOCALYPSE NOW, maar als regisseur verdwaalt hij hier tussen de banaliteiten van de roman van Stephen Coonts en het geheel doet denken aan de goedkope, ongeïnspireerde oorlogsfilms die tijdens de Koreaanse oorlog gemaakt werden met medewerking van de strijdkrachten. Robert Dillon en David Shaber schreven het scenario. Camerawerk van Fred J. Koenekamp. Super 35, Panavision widescreen, Techicolor en Dolby-geluid.

The Hunt for Red October

1990 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Thriller van John McTiernan. Met o.a. Sean Connery, Alec Baldwin, Scott Glenn, Sam Neill en James Earl Jones.

De Russische kapitein Ramius (Connery) vaart met een supergeavanceerde nucleaire duikboot richting de VS. De CIA en de Sovjet Unie roepen dat hij kierewiet is en tot de aanval overgaat. Veiligheidsagent Jack Ryan (Baldwin) denkt dat Ramius wil overlopen naar het Westen. The Hunt for Red October is een spannende technothriller over het spanningsveld tussen militaire en diplomatieke strategie, die goed geacteerd en gefilmd is (door Jan de Bont). De onderwatersequenties leenden zich uitstekend voor geluidseffecten, waarvoor de film dan ook een Oscar kreeg. Naar een verhaal van Tom Clancy.

Quigley Down Under

1990 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Australië 1990. Western van Simon Wincer. Met o.a. Tom Selleck, Alan Rickman, Chris Haywood, Ron Haddrick en Tony Bonner.

Prachtrol voor Selleck als gunfighter Quigley, die op verzoek van grootgrond-bezitter Rickman naar Australië gaat om diens ranch te beheren, maar wanneer hij merkt dat laatstgenoemde hem in zijn criminele praktijken wil betrekken, weigert hij mee te werken. Hij wordt in elkaar geramd en voor dood achtergelaten. Zijn tegenstanders maken echter de fout zich niet ervan te overtuigen of hij wel echt dood is. Actievolle variant op de klassieke western, vooral interessant omdat hij zich in de 'bushes' van 'down under' afspeelt. De prachtige locatie- fotografie van David Eggby geeft de film een aparte sfeer. Het scenario werd geschreven door John Hill en Basil Poledouris schreef een knappe, klassieke western-partituur.

Nasty Boys 2

1990 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1990. Actiefilm van Leo Penn. Met o.a. Benjamin Bratt, Don Franklin, Dennis Franz, Craig Hurley en Jeff Kaake.

Een aflevering van de gelijknamige Amerikaanse tv-serie rond vijf zware jongens-supercops, een zwarte (Franklin), een latino (Bratt), een Aziaat (Pax), een groentje (Hurley) en een stoere bink (Kaake) die onder leiding van hun luitenant Franz in Las Vegas de strijd aanbinden tegen de drugsmafia. Gelukkig hebben zij het woordje police op hun kleding staan, andere zou je ze als kijker nauwelijks van de schoften kunnen onderscheiden. Vreemd genoeg zijn de NASTY BOYS gebaseerd op politie-eenheid, die echt bestaat: North Las Vegas Narcotics Bureau. Het draaiboek is van Jonathan Glassner. Deze aflevering draait rond een waanzinnige killer wiens zoon aan een overdosis om het leven kwam. Regisseur Penn draaide vooral een aantal COLUMBO-afleveringen.

Wired

1989 | Biografie

Verenigde Staten 1989. Biografie van Larry Peerce. Met o.a. Michael Chiklis, Ray Sharkey, J.T. Walsh, Patti D'Arbanville en Lucinda Jenney.

Deze film was de mislukking van het jaar. Het betreft een akelig verkeerde bewerking van Bob Woodwards biografie over John Belushi, een als waarschuwing bedoeld boek dat een bestseller werd. Chiklis lijkt een beetje op Belushi, maar heeft in geen enkel opzicht diens komische uitstraling wanneer hij op onhandige wijze een aantal sc[KA2]enes uit SATURDAY NIGHT LIVE probeert na te spelen. Een beschermengel die als taxichauffeur fungeert (Sharkey), ontbreekt niet in deze film. Walsh, die de rol van Woodward speelt, is onbedoeld een voorwerp van spot geworden met zijn vertolking, die de meest verstikkende van het afgelopen decennium mag worden genoemd. De enige overlevende van de cast is D'Arbanville als Cathy Smith, de vrouw die Belushi zijn fatale overdosis toediende.

Farewell to the King

1989 | Actiefilm, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van John Milius. Met o.a. Nick Nolte, Nigel Havers, James Fox, Marilyn Tokuda en Marius Weyers.

Tijdens WO II worden de Britse kapitein Havers en zijn marconist in de jungle van Borneo gedropt. Ze moeten de Dayaks, een volk van koppensnellers, aanzetten tot een rebellie tegen de Japanse bezetter. Ze worden echter door de inboorlingen gevangen genomen. Hun verbazing is groot als blijkt dat de aanvoerder van de Dayaks een blanke is, namelijk de gedeserteerde Amerikaanse sergeant Nolte. Originele, maar niet geheel overtuigende avonturenfilm. Het tragische lot van de 'blanke koning' die door de komst van de twee indringers opnieuw geconfronteerd wordt met de realiteit van de oorlog, werd door Pierre Schoendoerffer verwoord in de boeiende, symbolisch geladen roman L'adieu au roi. Milius zwakte dit verhaal sterk af tot een typische Hollywood-tragedie. Knappe fotografie van Dean Semler.

Split Decisions

1988 | Sportfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1988. Sportfilm van David Drury. Met o.a. Gene Hackman, Craig Sheffer, Jeff Fahey, Jennifer Beals en John McLiam.

Gewelddadig familiedrama dat speelt in de bokswereld en dat gaat over drie generaties beroepsboksers. Leg een carbonnetje onder ROCKY en je hebt het. Alleen Gene Hackman in een bijrol, is zoals altijd het aanzien meer dan waard. Het scenario is van David Fallon. Het camerawerk is van Timothy Suhrstedt.

Spellbinder

1988 | Romantiek, Horror

Verenigde Staten 1988. Romantiek van Janet Greek en Janet Creek. Met o.a. Tim Daly, Kelly Preston, Audra Lindley, Anthony Crivello en Rick Rossovich.

Een jongeman probeert de lieftallige Preston te beschermen tegen een satansverering, met zeer onverwacht resultaat. Misschien toch niet zo onverwacht, omdat de oplettende kijker de nogal saaie held in feite aldoor een stap vooruit is tot aan het verrassende eind. Wel een gepolijste productie, waarin de storende speciale effecten tot een minimum beperkt zijn gebleven.

Intrigue

1988 | Thriller

Verenigde Staten 1988. Thriller van David Drury. Met o.a. Scott Glenn, Robert Loggia, William Atherton, Martin Shaw en Cherie Lunghi.

De zwijgzame Glenn werkt in Brussel als geheim agent voor de V.S. Hij krijgt opdracht om Loggia, een naar Moskou overgelopen agent, weer naar het westen te smokkelen. Glenn heeft het hier moeilijk mee. Eens was Loggia zijn beste vriend en mentor, maar Glenn kan niet vergeten dat hij ook verantwoordelijk was voor de dood van zijn vriendin. Dan verneemt hij dat zijn opdracht meer inhoudt dan hij vermoedde. Alledaagse spionagefilm, die wel goed is gemaakt en gespeeld maar verder is opgebouwd uit oubollige clichés. De openingssequentie is desondanks bijzonder spannend. Jeff Melvoin en Robert Collins schreven het scenario, dat in beelden werd omgezet door Timoslav Pinter.

Cherry 2000

1988 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Sciencefiction van Steve de Jarnatt. Met o.a. Melanie Griffith, Ben Johnson, David Andrews, Tim Thomerson en Pamela Gidley.

2017. Jong directielid Andrews heeft zich een verleidelijke andro[KA3]ide aangeschaft, die is geprogrammeerd om aan al zijn wensen te voldoen. Op een avond raakt zijn Cherry 2000 echter defect. Reserveonderdelen zijn nergens te vinden. Er is maar [KA1]e[KA1]en oplossing: hij moet in een met outlaws bevolkte gebied zien binnen te dringen, de enige buurt waar nog stukken voor dit verouderde model te vinden zijn. In gezelschap van de mooie premiejaagster Griffith waagt hij zich aan het avontuur. Pover uitgewerkt SF-verhaal, dat afwisselend de komische toer op gaat en dan weer een slap aftreksel van MAD MAX is, maar tussen twee stoelen valt. Zo hier en daar best aardig (vooral door enkele knappe bijrolletjes van o.a. Johnson, Gwynne en Carey Jr.), maar als geheel toch niet te harden. Geschreven door Michael Almereyda, naar een verhaal van Lloyd Fonvielle. Gefilmd in 1986.

RoboCop

1987 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1987. Sciencefiction van Paul Verhoeven. Met o.a. Peter Weller, Nancy Allen, Ronny Cox, Dan O'Herlihy en Kurtwood Smith.

Een agent (Weller) wordt in de toekomst door een bende met kogels doorzeefd. Hij wordt gerecycled door een groot deel van zijn lichaam te vervangen door robot-componenten en zijn brein te gebruiken als programmeerbaar besturingssysteem. De slogan van Robocop - 'Part man. Part machine. All cop. The future of law enforcement' - klinkt als die van een afgezaagde B-film. Paul Verhoeven maakte echter met zijn grote Amerikaanse doorbraak een interessante, nonchalante mix van ultrageweld, romantiek, maatschappijkritische grapjes en visueel spektakel. Twee vervolgfilms en een remake waren minder geslaagd.

Prison for Children

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Larry Peerce. Met o.a. Raphael Sbarge, Kenny Ransom, Jonathan Chapin, Josh Brolin en John Ritter.

Een wees, die een klein vergrijp heeft gepleegd wordt naar een inrichting voor jeudigde delinquenten gestuurd - een gevreesd instituut dat bekend staat om zijn gewelddadigheid en volgens de regels bestuurd wordt; er is geen onderscheid tussen zware jongens en jeugdzondaars. Gelukkig is er een sympathieke nieuwe directeur (Ritter), die dat allemaal veranderen wil en zich daarvoor echt inzet. Een film waar je qua onderwerp geporteerd voor moet zijn om er naar te willen kijken. Scenario van Christopher Knopf.

No Man's Land

1987 | Misdaad, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1987. Misdaad van Peter Werner. Met o.a. Charlie Sheen, D.B. Sweeney, Lara Harris, Randy Quaid en Bill Duke.

Rijkeluiskind Ted (Sheen) ageert tegen zijn achtergrond door Europese sportauto's te stelen in Los Angeles. Undercoveragent Benjy (Sweeney) wil Ted oppakken maar raakt steeds meer onder de indruk van de snelle auto's, de feestjes en de lieflijke zus van Ted (Harris). 'Fast, furious... and deadly' luidde de slagzin voor de yuppiegangster actiefilm No Man's Land, een film die oogt en voelt als een uitgerekte aflevering van Miami Vice. Niet verwonderlijk want de verantwoordelijke producent/scenarist is televisiemagnaat Dick Wolf, het brein achter Miami Vice. Speelfilmdebuut van Brad Pitt, als kelner.

America

1987 | Sciencefiction, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1987. Sciencefiction van Donald Wrye. Met o.a. Kris Kristofferson, Robert Urich, Wendy Hughes, Sam Neill en Cindy Pickett.

Een [KL]mini-serie[KLE] in zeven delen, die door de tv- maatschappij ABC met veel fanfare werd aangekondigd, maar toch geen groot succes werd. Er was wellicht teveel macht in handen van Wrye, die zowel schrijver, regisseur als producent was. Een strenge producent boven hem zou waarschijnlijk opdracht gegeven hebben enig dood hout weg te kappen. Het gaat hier om een toekomst-fantasie. De Sovjet-Unie neemt met hulp van de VN de macht over in de VS. De film concentreert zich op de belevenissen van Milford (Kristofferson), Bradford (Urich) en de Russische Kolonel Denisov (Neill). Milford heeft geprobeerd president te worden en is nu een felle tegenstander van de Russen. Bradford, sinds zijn jeugd bevriend met Milford, collaboreert met de bezetters. Voor de veertig miljoen dollar die het gekost heeft, had een beter resultaat verwacht mogen worden. Op video is een zwaar bekorte versie van 97m uitgebracht en dat is nog net te pruimen.

Iron Eagle

1986 | Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Canada 1986. Actiefilm van Sidney J. Furie. Met o.a. Louis Gossett jr, Jason Gedrick, David Suchet, Larry B. Scott en Caroline Lagerfelt.

De knappe, stoere maar o zo gevoelige Doug (Jason Gedrick) kaapt een zwaar bewapende F-16 en koerst naar het Midden-Oosten om zijn aldaar gevangen genomen en ter doodveroordeelde vader te bevrijden. Het aardigste aan deze actiefilm is dat de 20-jarige Gedrick ongeremd pilootje kan spelen en de held mag uithangen. Een filmische jongensdroom waar ook meisjes bij weg kunnen zwijmelen. Louis Gossett jr speelt Chappy, de ervaren collega-piloot die Doug streng toespreekt en waar nodig een handje helpt. Er kwamen twee vervolgen met nóg meer luchtgevechten.

Flesh+Blood

1985 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Nederland 1985. Avonturenfilm van Paul Verhoeven. Met o.a. Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson, Kitty Courbois en Ronald Lacey.

Om wraak te nemen op de edelman die na gedane arbeid weigert te betalen kidnappen huurlingen onder leiding van de charismatische en flamboyante Martin (Hauer) de maagdelijke verloofde (Leigh) van zijn goedzakkerige zoon (Burlinson). Agnes wordt verkracht maar sluit zich niettemin aan bij de huurlingen terwijl de zoon naar haar op zoek gaat. In zijn eerste film buiten Nederland schroomt regisseur Verhoeven niet om seks en geweld uitgebreid in beeld te brengen. In Nederland kreeg de film Gouden Kalveren voor beste film en regie, maar het publiek in de VS moest nog wennen aan Verhoevens ruwe stijl.

Red Dawn

1984 | Sciencefiction, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van John Milius. Met o.a. Patrick Swayze, Charlie Sheen, C. Thomas Howell, Lea Thompson en Ben Johnson.

Damn. De Russen zijn Amerika binnengevallen. Een klein groepje tieners trekt zich terug in de bergen en start een guerrillaoorlog. Red dawn is een beroerde film, maar wel van een interessante maker. Regisseur Milius is aartsconservatief, verzamelt vuurwapens, is bestuurslid van de National Rifle Association en vindt dat vrouwen uit het leger geweerd moeten worden. Hij is de bedenker van oneliners als 'Go ahead, make my day' (Dirty Harry) en 'I love the smell of napalm in the morning' (Apocalypse Now). Hij regisseerde onder andere het sterke surf-epos Big Wednesday (1978) en Conan the Barbarian (1982).

Protocol

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Goldie Hawn, Chris Sarandon, Richard Romanus, Andre Gregory en Gail Strickland.

Toevalligerwijs verijdelt Hawn een aanslag op de emir van Othar (Romanus), die naar Amerika was gekomen voor een officieel bezoek. Door haar spontane en naïeve reactie staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Er wordt haar een baan aangeboden, maar de emir, sterk onder de indruk van haar verschijning, wil haar wel aan zijn harem toevoegen. Flauwe komedie waarbij zelfs Hawn het moeilijk heeft om tot het einde overeind te blijven. Het operette-gegeven kan onmogelijk nog een modern publiek aanspreken. Buck Henry baseerde zijn scenario op een verhaal van Charles Shyer, Nancy Meyers en Harvey Miller, maar het mist de punch-lines die we van Henry gewend zijn. William A. Fraker vertaalde het in beelden en Basil Poledouris schreef er een leuke score bij.

Making the Grade

1984 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1984. Familiefilm van Dorian Walker. Met o.a. Judd Nelson, Jonna Lee, Carey Scott, Dana Olsen en Gordon Jump.

Een verwend, rijk ventje huurt een jonge oplichter om in zijn plaats naar de middelbare school te gaan. Beter dan de gemiddelde rommelige jeugdkomedies van de jaren 1980-90, maar dat zegt niet veel. Scenario van Gene Quintano. Verfilmd onder de titel THE LAST AMERICAN PREPPY.

Conan the Destroyer

1984 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Grace Jones, Olivia d'Abo, Wilt Chamberlain en Pat Roach.

De barbaarse held Conan (Schwarzenegger) wordt door een koningin gevraagd om een jonge prinses te begeleiden op een gevaarlijke zoektocht naar een magisch juweel. Als hij dat doet zal zij zijn gestorven geliefde terugbrengen uit de dood. Op zijn tocht redt hij het leven van de woeste Zula (een amusante en verbazingwekkend krijgshaftige Jones), die uit dank ook meegaat. Terwijl de eerste Conanfilm weliswaar pulp was, maar dan wel ijzersterke pulp, is dit een slap aftreksel. Toch maken Schwarzeneggers indrukwekkende fysiek, minimale acteerwerk en grove humor de film nog redelijk genietbaar.

Conan the Barbarian

1982 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1982. Actiefilm van John Milius. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Ben Davidson en Cassandra Gava.

Cultfilm die het begin van Schwarzeneggers acteercarrière inluidde. Prachtige decors, kostuums en make-up (let op het gekalligrafeerde hoofd van Conan!) vormen een hechte eenheid met het desolate binnenland van Spanje. Regisseur/scenarist Milius verzon mooie one-liners, over het doel van het leven, bijvoorbeeld: 'To crush your enemies, to see them driven before you, and to hear the lamentations of their women.' Speelgoedfabrikant Mattel wilde een actionfigure maken van Conan maar noemde zijn creatie He-man na het zien van de seks- en geweldscènes.

The Blue Lagoon

1980 | Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1980. Romantiek van Randal Kleiser. Met o.a. Brooke Shields, Christopher Atkins, Leo McKern en William Daniels.

Een van de leukste idiote films denkbaar, een guilty pleasure van jewelste, is deze tot op het absurde af geromantiseerde kijk op 'natuurlijke liefde'. Twee negentiende-eeuwse kinderen spoelen na een schipbreuk aan op een exotisch eiland en groeien samen op tot tieners die seks en liefde ontdekken - helemaal puur natuur. Het bloot van het destijds veertienjarige kindsterretje Brooke Shields en de achttienjarige debutant Christopher Atkins wordt angstvallig verstopt achter loshangende haren en palmtakken. Destijds toch heel zwoel voor een hele generatie tieners.

Defiance

1980 | Drama, Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1980. Drama van John Flynn. Met o.a. Jan-Michael Vincent, Art Carney, Theresa Saldana, Danny Aiello en Fernando Lopez.

Een stroeve film over de ontwortelde fabrieksarbeider en Einzelgänger Vincent die in zijn eentje een boosaardige straatbende in New York temt. Een synthese van melodrama's en B- westerns uit de jaren 1930-40 met een snuifje ON THE WATERFRONT en BOARDWALK, sfeervol geregisseerd en met kleurrijke bijrollen. Scenario van Mark Tulin en Thomas M. Donnelly.

Big Wednesday

1978 | Drama, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Drama van John Milius. Met o.a. Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey, Lee Purcell en Patti D'Arbanville.

Redelijk goede film over surfen aan de Californische kust, omstreeks 1960. Tot halverwege een lachwekkende komedie over stoere Vincent en zijn frivole destructieve manier van leven. Als hij en zijn kornuiten Katt en Busey ouder worden en de actie zich naar omstreeks 1975 verplaatst, wordt de dramatische inhoud beter en krijg je sympathie voor hen. De echte moeder van Katt, Hale, is goed gekozen. Scenario van Dennis Aaberg en John Milius. Ook bekend als CALIFORNIA SURF. Hertiteld voor tv: SUMMER OF INNOCENCE. Gefilmd in Panavision.

Tintorera

1977 | Actiefilm, Erotiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Mexico 1977. Actiefilm van René Cardona Jr.. Met o.a. Susan George, Hugo Stiglitz, Andres Garcia, Fiona Lewis en Jennifer Ashley.

Kunnen twee Mexicaanse haaiejagers bevrediging vinden bij een heel assortiment vakantievierende schoonheden uit Engeland en de Verenigde Staten? Daar gaat het voornamelijk om in dit uiterst slappe JAWS-aftreksel, dat vol zit met bloed en bloot.

It's A Boy Congratulations

1971 | Drama

1971. Drama van William A. Graham.

Kunnen twee Mexicaanse haaiejagers bevrediging vinden bij een heel assortiment vakantievierende schoonheden uit Engeland en de Verenigde Staten? Daar gaat het voornamelijk om in dit uiterst slappe JAWS-aftreksel, dat vol zit met bloed en bloot.