Olivera Markovic: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Vukovar poste restante

1994 | Drama, Oorlogsfilm

Joegoslavië​/​​Italië​/​​Cyprus 1994. Drama van Boro Draskovic. Met o.a. Mirjana Jakovic, Boris Isakovic, Svetlana Bojkovic, Predag Ejdus en Mihailo Janketic.

In 1989 in de Joegoslavische stad Vukovar richten Ana (Jokovic) en Toma (Isakovic) hun toekomstige huis in. Zij is Kroatisch en hij Servisch. Op de tv zien zij de val van de Berlijnse Muur. Geestdrift en euforie alom. Enkele maanden later trouwen zij. Hun huwelijk wordt verstoord door Kroatische nationalisten die alle Serviërs uit Vukovar willen zien vertrekken. Toma wordt opgeroepen om dienst te doen in het Joegoslavische leger en vertrekt. Ana blijft alleen achter, zwanger en bang voor wat zal komen. Een enigszins dubieuze, oppervlakkige film over het absurde van de Joegoslavische burgeroorlog, die bijna angstvallig het zinloze ethnische conflict uit de weg gaat. Beelden van het eens zo mooie Vukovar waar slechts puinhopen van overblijven, zal de kijker niet zo licht vergeten. Het scenario is van Maja Draskovic en regisseur Bogo Draskovic. Het camerawerk is van Aleksander Petkovic, die het land als een idyllische rozentuin voorstelt, afgewisseld met panorama's van door oorlogsgeweld verwoeste grond. Meervoudig bekroond op kleine festivals, maar vlak voor de vertoning op de Vijfde Jaarlijkse Internationale Culturele Conferentie onder auspiciën van de V.N. door de Kroatische vertegenwoordiging bij de V.N. tegengehouden als ergerlijke Servische propaganda. Stereo.

Tito i ya

1992 | Komedie, Familiefilm

Joegoslavië​/​​Frankrijk 1992. Komedie van Goran Markovic. Met o.a. Dimitrie Vojnov, Lazar Ristovski, Anica Dobra, Pedrag Manojlovic en Ljiljana Dragutinovic.

Deze laatste film uit Joegoslavi[KA3]e toen het land nog als zodanig bestond, is een ge[KA3]engageerde, intelligente parodie over maarschalk Tito, de dictator die persoonlijk het land vele decennia bij elkaar heeft gehouden. Zoran (Vojnov), een dikke schooljongen in 1954, besluit zich over te leveren aan de staatspropaganda en Tarzan in te ruilen voor Tito als zijn persoonlijke held en denkbeeldige vriend (hij wordt zelfs door een denkbeeldige Tito met zijn huiswerk geholpen). Als hij zich aansluit bij andere jongeren op een mars om de grote man (Brajovic) in eigen persoon te zien, worden ze geleid door een fanatieke Titoïstische hopman die al snel alle plezier uit Zorans onschuldige fantasieën haalt. Door op speelse wijze de spelletjes van een kind tegenover de blinde adorering voor een tiran te plaatsen, weet scenarioschrijver/regisseur Markovic een aantal heikele punten aan te roeren, zonder de overheersend lichte en grotendeels onderhoudende toon te verliezen. Het camerawerk is van Radoslav Vladic.

Sabirini Centar

1989 | Horror, Fantasy

Joegoslavië 1989. Horror van Goran Markovic. Met o.a. Rade Markovic, Bogdan Dikclic, Bata Stojkovic, Olivera Markovic en Rada Zivkovic.

Een oude professor in de archeologie stuit bij een opgraving op de hoeksteen van een antiek Romeins grafhuisje, dat hem leidt naar het Rijk der Doden, waar de overledenen er als gewone stervelingen uitzien. De dorpsbewoners hebben niets in de gaten omdat ze een bruiloft vieren. Door de opwinding verliest de professor zijn bewustzijn en men denkt dat hij dood is. Als zijn zoon komt, blijkt dat de professor zijn kostbare bezit heeft nagelaten aan het dorp om daar een museum te stichten. De zoon ontsteekt in woede en besluit het levenswerk van zijn vader te vernietigen; dit is voldoende aanleiding voor de assistent van de professor om zelfmoord te plegen (maar helaas te snel). De professor bleek slechts in een coma te zijn en herrijst, wat dorpsbewoners die niet dronken zijn van het feesten de schrik op het lijf jaagt. Amusant, breedlopend, dorps met een aparte kijk op leven en dood.

La Betìa

1971 | Komedie, Historische film

Joegoslavië​/​​Italië 1971. Komedie van Giangfranco de Bosio. Met o.a. Nino Manfredi, Rosanna Schiaffino, Smoki Samardi, Mario Carotenuto en Eva Ras.

Een op de mooie dochter van een dorpsnotabele verliefde boer roept, om haar te veroveren, de hulp in van een praatjesmaker, die daartoe echter aanspraak maakt op de helft van diens huwelijksleven. Zijn eigen echtgenote eist mogelijkheden voor zichzelf. Een befaamd theaterregisseur oogstte op de planken een groot succes met de voorstelling van Ruzantes 16e-eeuwse komedie, maar in deze filmbewerking is de poëzie van de dialogen geschrapt en ontneemt de taalbarrière en de nasynchronisatie van de co-produktie met Joegoslavië alle spontaniteit aan het spel. De stijlvolle aankleding, uitbundigheid en gezonde vulgariteit maken het toch tot een boeiende, hoewel al te lange kostuumklucht.

Kozara

1963 | Oorlogsfilm

Joegoslavië 1963. Oorlogsfilm van Veljko Bulajic. Met o.a. Bert Sotlar, Olivera Markovic, Bata Zivojnovic en Milena Dravic.

Een slechte film over het verzet van de Joegoslavische bevolking tegen de nazi's en vooral over de verschrikkelijke gevechten die het gebied van Kozara hebben geteisterd.