Seif El-Dine: cast.
Er zijn 2 films gevonden.

Fagr yom guedid

1974 | Drama, Romantiek

Egypte 1974. Drama van Youssef Chahine. Met o.a. Sanaa Jamil, Seif El-Dine, Youssef Chahine, Hamdi Gheisse en Madiha Salem.

Spectaculair melodrama over een uit elkaar gegroeid paar dat in een paleis woont en daar heel wat recepties geeft waarvoor eigenlijk geen geld is. De vrouw krijgt meer vrijheid door haar zeer nauwe contacten met een student van 22 jaar, die haar met het moderne Egypte in aanraking brengt. Uiteindelijk gaat ze als secretaresse voor haar broer werken, een vooruitstrevende journalist waarvan de artikelen telkens geschrapt worden door een conservatieve directeur. Aan het einde van het liedje neemt zij op een perron van het station van Cairo afscheid van haar student, die in Duitsland zijn studie af gaat ronden, om zich vervolgens over een klein weesje te ontfermen dat op hetzelfde perron is aangekomen! Wie niet alle overdrijvingen van dit genre voor lief neemt, zou wel eens in lachen uit kunnen barsten bij bepaalde scenes, zoals wanneer de vrouw helemaal overstuur is door de dood van de enige zoon van haar oude butler, die de noodzakelijke medicijnen niet heeft kunnen kopen omdat hij zijn loon niet gekregen heeft. Daar staat tegenover dat de film schitterend in scene gezet is. Deze ouderwetse produktie is dan ook interessant gebleven dankzij haar massascenes en het historische materiaal. De vraag of de muziek bij het onderwerp past laat echter genoeg ruimte voor discussie.

Al Ikhtiyar

1970 | Misdaad

Egypte 1970. Misdaad van Youssef Chahine. Met o.a. Soad Hosni, Ezzat El-Alayli, Seif El-Dine, Youssef Chahine en Youssef Wahbi.

Twee tweelingbroers lijken als twee druppels water op elkaar. De ene is een beroemde en invloedrijke schrijver; de andere is een aardige, onconventionele schilder en zeeman. De politie ontdekt een lijk dat ge[KA3]identificeerd wordt als het lichaam van de tweede, die zich tijdens zijn onbezorgde leven erg aangetrokken voelde tot de vrouw van de eerste. Er wordt een onderzoek uitgevoerd: de eerste broer wordt verdacht, maar dan duikt het slachtoffer plotseling weer springlevend op! De zaak wordt geseponeerd, maar [KA1]e[KA1]en van de rechercheurs heeft zo zijn bedenkingen: waarom ziet niemand de twee broers ooit samen? Wie is wie? Wie speelt de rol van wie? Wie wordt er uiteindelijk in een dwangbuis gestopt en naar een tehuis gesleept? Laten we toegeven dat de film te kampen heeft met een te gemakkelijk scenario en een te afgezaagd thema: tweelingen en dubbelgangers. Voor de rest gaat het om een zeer knappe thriller met een zeer fris tempo, waarin bijzonder goed gespeeld wordt en waarin terloops aandacht besteed wordt aan het probleem van de schizofrenie. Het geheel is enigszins onsamenhangend, maar gezien de lengte van de film vragen we ons af of de bekeken versie wel compleet is. Daar valt namelijk aan te twijfelen. In ieder geval had Chahine zijn Carthaagse onderscheiding niet voor deze film moeten krijgen, maar voor de vorige: AL ARD (die de jury te geëngageerd vond?).