Denis Manuel: cast.
Er zijn 19 films gevonden.

Pétain

1992 | Oorlogsfilm, Biografie

Frankrijk 1992. Oorlogsfilm van Jean Marboeuf. Met o.a. Jacques Dufilho, Jean Yanne, Jean-Claude Dreyfus, Jean-Pierre Cassel en Christian Charmetant.

Nadat de nazi's Frankrijk waren binnengevallen in 1940, capituleerden de Fransen onder leiding van Pétain. In ruil daarvoor bleef er van het zuidoostelijke deel een stuk autonoom Frankrijk over. Pétain en zijn trawanten maakten van Vichy de nieuwe regeringshoofdstad. Op administratief niveau werd er op een enkele rechter en prefect na, heftig met Pétain meegewerkt. Het verzet was klein. Voor de Fransen een controversiele film over een historische periode waaraan ze niet al te graag herinnerd worden. Ondanks het feit dat er behoorlijk gespeeld wordt en het scenario gebaseerd is op de biografie van de respectabele historicus Marc Ferro, deed de film niet veel in Frankrijk. Geen wonder in een land waar ex-president Mitterand regelmatig een krans legde op het graf van de maarschalk en waar sommige collaborateurs van het Vichy-regime nooit gestraft zijn.

Une fille d'Éve

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Alexandre Astruc. Met o.a. Mathieu Carrière, Sophie Bouilloux, Denis Manuel, Corinne Le Poulain en Geneviève Casile.

Een verfilming van de novelle van Honoré de Balzac door deze filmer en romanschrijver, die een van de pioniers - ook in het incasseren van kritiek - van de moderne Franse cinema was, en in 1975 het bioscoopwezen verliet. Hij ging opnieuw schrijven en werkt daarnaast geleidelijkaan weer aan een come-back op tv. In deze kleinzelige en bittere zedenstudie, bleef hij trouw aan de geest van Balzac, met een scenario dat meer de komische en satirische aspecten, dan de tragische weerklank van de novelle benadrukt.

L'argent du mur

1990 | Historische film

Frankrijk 1990. Historische film van Jean-François Delassus. Met o.a. Bernard-Pierre Donnadieu, Denis Manuel, Paul Le Person, Dominique Varda en Marie Wiard.

De wederwaardigheden van een chirurg in Oost-Berlijn anno 1978. Kurt Weigen, die tevergeefs een man heeft proberen te redden die door automatische wapens is uiteengereten terwijl hij over de Muur probeerde te vluchten, verneemt dat een aanvraag voor een visum om te kunnen deelnemen aan een wetenschappelijk congres in het Westen hem opnieuw wordt geweigerd, terwijl hij een arts met wereldfaam is. Dan gaat hij ook een kans wagen. Een zwaar onderwerp, voorzien van een sfeervolle aanpak en een intelligente observatie van de mentaliteit die toen in Oost-Berlijn heerste. Een vaardige doch kille en opgeprikte regie.

La tête d'un homme

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Louis Grospierre. Met o.a. Jean Richard, Gérard Desarthe en Denis Manuel.

Bewerking van [KA1]e[KA1]en van de beroemdste romans van Simenon over de wraakzucht van een ontsnapte ter dood veroordeelde. Zoals gebruikelijk heeft de schrijver een op zich nogal banaal gegeven door zijn magische schrijfstijl en zijn aparte sfeer- en karakterschetsen een andere gedaante gegeven. Dat zijn echter kwaliteiten waarnaar de kijker tevergeefs zal zoeken in dit fletse routineprodukt. De eerste scene is echter veelbelovend: om elf uur `s avonds duwt een gevange de (onafgesloten) deur van zijn cel open en sluipt hij door de verlaten en sinistere gangen naar de muur van de gevangenis, waar men met andere kleren en met een touw met een werpanker op hem wacht. Maar dan, helaas! Hoewel Simenon in de bioscoop soms goed uit de verf komt, laat de tv zelden wat van hem heel. Dat blijkt uit het grote talent van Richard (Maigret) die het gewicht van deze eindeloze serie op zijn schouders moet dragen.

Grand Guignol

1986 | Komedie, Horror

Frankrijk 1986. Komedie van Jean Marbeuf. Met o.a. Guy Marchand, Caroline Cellier, Jean-Claude Brialy, Michel Galabru en Marie Dubois.

Deze film is eigenlijk een vervolg op VAUDEVILLE, met het accent op hoe belachelijk de diverse personages zijn. Het zijn tweederangs acteurs die repeteren voor vreselijke toneelstukken. Als ze echter hun afschuwelijke rollen van zich afschudden en in het werkelijke leven terugkeren, blijkt het niet veel anders te zijn. De film zit vol met verliefde dronkelappen, bemoeizuchtige caféhouders en zeer vermoeiende grappen en grollen. Alles is net zoals in de Grand Guignol, de lach moet de hardheid van de werkelijkheid camoufleren. Deze 'komische' film heeft een ondertoon van wanhoop en bitterheid, zoals de meeste films uit het vreemde, maar originele oeuvre van deze cynische regisseur: alles is absurd en alles is belangrijk als wij onszelf willen overleven. De regie is zeer goed en bij vlagen zelfs briljant.

T'es heureux? Moi, toujours....

1982 | Komedie

Frankrijk 1982. Komedie van Jean Marboeuf. Met o.a. Dominique Labourier, Denis Manuel, Claude Brasseur, Guy Marchand en Jacques Chailleux.

De weduwe van een weinig succesvolle cineast doorkruist de provincie met haar 'toverscherm' om de vertelsels van haar echtgenoot te tonen. Gedurende haar trektocht door dorpen en landschappen heeft ze verscheidene verhoudingen. Zoals bij alle films van Marbeauf gaat het hier om een persoonlijk relaas, dat echter onder economisch minder moeilijke omstandigheden is opgenomen dan BELLE ORDURE of LA VILLE DES SILENCES. Het gehele eerste deel is goed geslaagd en bevat zeldzaam rake typeringen. Maar het vervolg verkrijgt helaas het meer pittoreske karakter van een natuurprogramma. Jammer, want dit portret van een vrije vrouw blijft ontroerend.

La Derelitte

1981 | Drama, Romantiek, Mysterie

Frankrijk 1981. Drama van Jean-Pierre Igoux. Met o.a. Bulle Ogier, Daniel Olbrychski, Gérard Blain, Jean-François Balmer en Denis Manuel.

Getrouwe bewerking van het boek van Véra Feyder dat werkelijkheid, verbeelding, fantasie, hartstocht en waanzin weet te combineren. Igoux is er niet helemaal in geslaagd deze melange geloofwaardig over te brengen. Niettemin een ambitieus debuut dat ondanks de leemtes een groot talent toont.

Ce diable d'homme

1980 | Biografie, Historische film

Canada​/​​Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 1980. Biografie van Marcel Camus. Met o.a. Denis Manuel, Claude Dauphin, Gérard Caillaud, Nicole Garcia en Jean-Paul Moulinot.

Min of meer nauwkeurige biografie van Voltaire (1694-1778). Een zeer delicaat onderwerp overigens, en een van de laatste werkjes van deze zeer overschatte voormalige filmregisseur (1912- 1982), die zijn carrière op de tv maar flauwtjes afsloot. Deze tv-film is op bestelling gemaakt en dat merk je vooral aan het grillige acteerwerk. Er is heel wat meer temperament voor nodig om het innerlijk van een zo complex historisch personage te herscheppen. We hebben dan ook te maken met een verzorgde, maar geenszins transcendente reeks beelden.

La ville des silences

1979 | Mysterie, Drama

Frankrijk 1979. Mysterie van Jean Marboeuf. Met o.a. Jean-Pierre Cassel, Michel Galabru, Michel Duchaussoy, Jean-Marc Thibault en Claire Maurier.

Een Franse provincieplaats wordt economisch, sociaal en politiek beheerst door een familie waarvan de patriarch wordt vermoord. De door anonieme brieven opgeschrikte notabelen laten uit Parijs privédetective Briand (Cassel) overkomen die ze vanwege zijn seksuele geaardheid makkelijk menen te kunnen manipuleren. Maar de gemeenschap tolereert geen buitenstaanders. Deze sfeervol gefotografeerde en goed geacteerde misdaadfilm is in de eerste plaats een zwarte satire, maar de regisseur verwerkte in zijn film zo veel kritiek op de vermogende klasse dat hij soms de plot dreigt te vergeten.

L' Honorable societé

1978 | Thriller, Mysterie

Frankrijk 1978. Thriller van Anielle Weinberger. Met o.a. Daniel Gélin, Anicée Alvina, Yves-André Delubac, Hugues Quester en Marcel Dalio.

Een met een producent getrouwde actrice is tijdens de opnamen van een film verongelukt, waarna geruchten ontstaan over een eventuele moord. Vijf jaar na haar dood verordent de weduwnaar de opname van dezelfde scène met alle betrokkenen van destijds, waarop de paranormale destructieve begaafdheid van de zoon van de producent tot uiting komt. Het scenario is een onevenwichtige combinatie van who-done-it en mysterie, bedacht door acteur Delubac. In de film zien we een aantal interessante karakterspelers, maar het verhaal laat te veel vragen open.

Sur les traces de Balint

1977 | Drama

Frankrijk 1977. Drama van Eric Duvivier. Met o.a. Nadine Alari, Anouk Ferjak, Michael Lonsdale, Denis Manuel en Claude Nicot.

De verfilming van het boek La formation psychologique du médécin van Michel Sapir. Hoewel het niet om een documentaire gaat staat het onderzoek van de psychiater Michael Balint en zijn vrouw Enid centraal. Zij analyseren zijn deformatie en zoeken naar methoden hier wat aan te kunnen doen. Er is van professionele acteurs gebruik gemaakt bij deze interessante maar tevens als aanvechtbare film.

Le portrait de Dorian Gray

1977 | Romantiek, Horror

Frankrijk 1977. Romantiek van Pierre Boutron. Met o.a. Raymond Gérôme, Patrice Alexsandre, Denis Manuel, Marie-Hélène Breillat en Bernard Allouf.

Een overbodige verfilming van een toneelbewerking van de klassieker van Oscar Wilde. Hoewel het basisthema zelfs in deze omstandigheden niet kapot te krijgen is, gaan de pretenties van regisseur Boutron al vrij snel danig irriteren. Alexsandre laat hoe dan ook een sterke indruk achter als Dorian Gray, en ook de rest van de totaal onbekende cast acteert op niveau. Hun inzet was een betere zaak waardig geweest. Scenario van de regisseur.

La Marge

1976 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1976. Drama van Walerian Borowczyk. Met o.a. Sylvia Kristel, Joe Dallesandro, Mireille Audibert, Denis Manuel en André Falcon.

Een huisvader bezoekt tijdens een zakenverblijf in Parijs een prostituée en krijgt de volgende dag bericht over de dood van zijn vrouw en zoontje. Hij verdringt het bericht uit zijn bewustzijn om nog twee dagen en nachten met de prostituée door te brengen en rijdt zich daarna te pletter. Dallessandro heeft noch de leeftijd noch de spelvermogens om het katholieke zondebesef van de held uit de roman van Pieyre-de Mandiargues waar te maken, maar sluit visueel overtuigend aan bij Kristel die haar sterkwaliteit bewijst door haar erotische inbreng, ook wanneer ze van top tot teen gekleed is. De langdurige bedscènes na de eerste ontmoeting zijn minder boeiend en door een geforceerd zoeken naar variatie soms onbedoeld komisch.

Monsieur Balboss

1975 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1975. Drama van Jean Marboeuf. Met o.a. Michel Galabru, Marcel Guiet, Michèle Simonnet, José Arthur en Michel Aumont.

Een gerespecteerd man - commissaris van politie en voorbeeldig huisvader - maakt van zijn machtspositie gebruik voor malversaties binnen de wet en kiest zich daarbij een getuige/medeplichtige/leerling in de persoon van een jonge vagebond, zodat hij toch de prikkel heeft om risico's te nemen. Wanneer de jongen zich tegen hem keert, wordt hij ongestraft uitgeschakeld. Deze cynische politiesatire is op scenarioniveau onvoldoende oorspronkelijk en valt de bourgeois-hypocrisie aan met overbekende middelen. Het visueel grof effectbejag zou stuitend zijn zonder de knappe hoofdrol van Galabru die de quasi- goedmoedigheid overtuigend griezelig weet te maken.

Flic story

1975 | Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1975. Misdaad van Jacques Deray. Met o.a. Alain Delon, Jean-Louis Trintignant, Claudine Auger, Renato Salvatori en Maurice Barrier.

Inspecteur Roger Borniche (Delon) slaagt er maar niet in de uit de psychiatrische afdeling van de gevangenis ontsnapte misdadiger Emile Buisson (Trintignant) te vangen, tot chagrijn van zijn chef. Na de zoveelste moord komt hij hem weer op het spoor en zet een ingenieuze val voor hem op. Spannende en efficiënt gemaakte politiefilm - naar de memoires van de echte inspecteur Borniche - met mooie, ingehouden dreiging in het spel van Trintignant. Delon, die de film ook produceerde, is zoals gebruikelijk bijzonder cool.

Les Hommes

1972 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1972. Misdaad van Daniel Vigne. Met o.a. Henry Silva, Michel Constantin, Marcel Bozzuffi, Nicole Calfan en Angelo Infanti.

Een Corsicaanse gangster wordt door een Marseillaans syndicaat met een Amerikaan aan het hoofd, gebruikt zolang hij nuttig voor ze is, maar daarna weggewerkt door hem een moord in de schoenen te schuiven waarvoor hij de gevangenis in gaat. Zijn latere wraak zet de politie op het spoor waardoor het hele syndicaat in gevaar komt. Deze voorspelbare wraakfilm met de in dat genre gespecialiseerde acteurs kreeg van de debuterende regisseur noch naar inhoud noch naar vorm iets verrassends mee.

Le scandale et le Bäton

1972 | Biografie, Documentaire

Frankrijk 1972. Biografie van Marcel Camus. Met o.a. Denis Manuel, Claude Dauphin, Gérard Caillaud en Nicole Garcia.

Eerste deel van een tv-film over het leven van Voltaire, de schelm der schelmen. In dit deel krijgen we de jonge Voltaire te zien, die op zijn tiende al buitengewoon intelligent en ondeugend blijkt te zijn. Een goede rol van Denis Manuel, maar het geheel draagt niets bij aan de reeds bestaande geschreven biografieën.

Le Moine

1972 | Horror

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Roemenië 1972. Horror van Ado Kyrou. Met o.a. Franco Nero, Nathalie Delon, Nicol Williamson, Nadja Tiller en Elizabeth Wiener.

Een idealistische priester tijdens de Inquisitie wordt op gezag van Satan verleid door een vrouw in monnikskleding die hem meesleept in elke denkbare zonde, waardoor hij zijn ziel verliest en stijgt in de kerkelijke hiërarchie. Het scenario van Buñuel naar een 18e-eeuwse roman kon door pre-censuur jarenlang niet verfilmd worden tot hij zelf de interesse verloor. Criticus en Buñuel-kenner Kyrou nam de regie over en haalt het niet alleen niet bij de meester, maar schiet zelfs in de alleen vakmatige vormgeving tekort. Op Williamson na hebben de acteurs ook geen vat op hun rol.

Les Deux orphélines

1965 | Drama, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1965. Drama van Riccardo Freda. Met o.a. Valeria Ciangottini, Sophie Darès, Jean Desailly, Simone Valère en Mike Marshall.

Zoveelste filmversie van beroemd melodrama over weesmeisjes die na veel kommer en kwel liefde en familie in de aristocratie vinden kreeg fraaie aankleding en benadering zonder knipoog. Acteurs spelen breeduit hun nobelheid of slechtheid, maar van de centrale personages maakt alleen Ciangottini als blinde wees indruk. Marshall (zoon van Michèle Morgan) is meest kleurloze jeune premier in tientallen jaren.