Nikolai Tsjerkassov: cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Ivan Grozny 2

1958 | Historische film, Drama

USSR 1958. Historische film van Sergei M. Eisenstein. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, Serafima Birman, Pavel Kadochnikov, Andrej Abrikosov en Mikhail Nazvanov.

In dit tweede deel, De opstand der Bojaren, verdwijnen de massascènes naar de achtergrond en wordt het drama van Rusland het treurspel van de autocratische tsaar. Door deze wending, een soort dieptepsychologische benadering van Ivans karakter, werd de film beschouwd als kritiek op Stalin en hoewel reeds in 1945 gereedgekomen, vond de eerste vertoning pas in 1958 plaats (vijf jaar na Stalins dood). De laatste scènes - het feest in het Kremlin - zijn in kleur (zwart, rood, goud en een beetje blauw), maar dat is niet in alle kopieën overgenomen. Evenals het eerste deel een magistraal werkstuk en als laatste film van Eisenstein een bekroning op zijn filmcarrière. De camera werd bemand door Andrej Moskvin en Edouard Tissé en het scenario is van Eisenstein. Gefilmd werd in de studio's van Alma-Ata en Moskou.

Don Quixote

1957 |

USSR 1957. Grigori Kozintsev. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, Yuri Tolubeyev en Serafima Birman.

Een goed gemaakte en nog steeds vermakelijke bewerking van Cervantes` beroemde roman. De film betekende Kozintsevs artistieke comeback (na een inzinking sinds de beëindiging van een 20-jarige samenwerking met Trauberg), waarna zijn beroemde Shakespeare verfilmingen HAMLET en KING LEAR volgden. De hoofdrol wordt vertolkt door de grote Tsjerkassov, bekend van o.m. ALEXANDER NEVSKI en IVAN GRONZY.

Depoetat baltiki

1937 | Biografie

USSR 1937. Biografie van Alexander Zarkhi en Josif Heifits. Met o.a. Nikolai Tsjerkassov, M. Domasheva, Boris Livanov, Oleg Zhakov en A. Melnikov.

Gedeeltelijk naar het leven van de wetenschapper K.A. Timiriazev vertelt deze biografische film het verhaal van een Russische geleerde die zich, ondanks de afwijzende houding van zijn vrienden, bij de Bolsjewieken aansluit en als vertegenwoordiger wordt gekozen door de zeelieden van de Baltische vloot. Sterke uitbeelding van een karakterverandering en het daarmee gepaard gaande innerlijke conflict.