Werner Bergmann: regie en camera.
Er zijn 5 films gevonden.

Die dicke Tilla

1982 | Familiefilm

Oost Duitsland 1982. Familiefilm van Werner Bergmann. Met o.a. Carmen Sarge, Jana Mattukat, Matthias Manz, Maurice Woynowski en Peter Bause.

Tilla (Sarge), bijgenaamd Dikke Tilla, is het vetste meisje van de klas met de grootste bek. Ze is de gangmaakster, terwijl de rest volgt. Dan komt de kleine Anne (Mattukat) die helemaal niet doet, wat Dikke Tilla wil. Dat prikt. Bovendien haalt Anne goede cijfers, waaraan Tilla niet kan tippen. Achter Tilla schuilt echter een klein drama dat de oorzaak ervan is waarom Tilla zich zo gedraagt: ze heeft geen moeder meer en ze moet iedere dag koken voor haar broers, een tweeling die ouder is. Deels onderhoudend, deels een moralistisch verhaal waarover kinderen geacht worden na te denken. De vraag is of ze dat wel willen. Rosel Klein schreef het scenario naar haar eigen kinderboek. Het camerawerk is van regisseur Bergmann en Ingo Baar. Al met al is het redelijk gedaan, maar ook weer niet om over naar huis te schrijven.

Sonnensucher

1972 | Drama

Oost Duitsland 1972. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Ulrike Germer, Günther Simon, Erwin Geschonneck en Manja Behrens.

Toen deze DEFA-productie in 1958 aan de censor werd voorgelegd, hielden de Sovjets hun duim omlaag. Een drama over uraniumwinning in het Tsjechoslowaaks-Duitse Ertsgebergte zou de imperialistische nemesis een inkijkje in de Oostblok-achtertuin kunnen geven. De op locatie geschoten film, pas in 1972 in de DDR-bioscoop, geeft een zowel propagandistisch als mild kritisch beeld van de alledag in de beruchte Wismutbergbau. Vele arbeiders waren tewerkgestelden waarmee de Sovjetdirectie niet zachtzinnig omging. Protagoniste is Lotte (Germer in haar enige filmhoofdrol), in Berlijn als prostituee opgepakt en veroordeeld tot Wismut.

Der geteilte Himmel

1964 | Drama

Duitsland​/​​Oost Duitsland 1964. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Renate Blume, Eberhard Esche, Hans Hardt-Hardtloff, Hilmar Thate en Martin Flörchinger.

Esche is een `laffe` DDR-chemicus, die naar West-Berlijn vlucht maar zijn vaderlandslievende geliefde Blume gaat niet mee. De DEFA-kijk - goed gemaakt (daar niet van) naar het gelijknamige boek Christa Wolf - op de steeds groter wordende innerlijke drang van de burgers om te willen vluchten nadat Honnecker en Chroestsjov drie jaar ervoor de deur dicht hadden gedaan door de Muur neer te zetten. Hoewel de film in een vlaag van liberale verstandsverbijstering van het regime gemaakt mocht worden en kon uitkomen, kreeg dit tamelijk tamme product in toenemende mate kritiek van de partijgenoten. De titel is raak. Het scenario is van Christa en Gerhard Wolf, Konrad Wolf, Willi Brückner en Kurt Barthel. Het camerawerk is van Werner Bergmann.

Sterne

1959 | Oorlogsfilm, Drama

Bulgarije​/​​Oost Duitsland 1959. Oorlogsfilm van Konrad Wolf. Met o.a. Sascha Kruscharska, Jürgen Frohriep, Erich S. Klein, Stefan Pejtschew en Georgi Naumow.

'Sterne' verwijst in dit drama naar de zogenoemde Jodensterren uit de Tweede Wereldoorlog, het embleem dat joden op bevel van de nazi's op hun kleding moesten naaien. Oost-Duitse filmmaker Konrad Wolf, tienersoldaat in het Rode Leger destijds, verhaalt in staatsfilm Sterne over een naziofficier die verliefd wordt op een joodse vrouw tijdens een transport van joodse gevangenen richting een Bulgaars vernietigingskamp. Gefilmd pamflettheater ten top, met een transfilmgenre romantische inslag die zich kan meten met de strak geregisseerde westerse cinema van toen. Winnaar van de juryprijs in Cannes.

Lissy

1957 | Drama

Oost Duitsland 1957. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Sonja Sutter, Horst Drinda, Hans-Peter Minetti, Kurt Oligmüller en Gerhard Bienert.

Kinderen uit een socialistisch arbeidersmilieu worden in de crisisjaren lid van de SA. De een wordt vermoord, de ander besluit haar SA-echtgenoot in de steek te laten. Een indringende, sfeervolle, antifascistische film van Wolf met een boeiende rol van Sutter. Het scenario is van Alex Wedding, die het boek van F.C. Weiskopf bewerkte. Het camerawerk is van Werner Bergmann.