Karl Malden (1912-2009): regie en cast.
Er zijn 73 films gevonden.

Steve McQueen: Man on the Edge

1994 | Biografie, Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1994. Biografie van Gene Feldman. Met o.a. Jack Perkins, Neile McQueen Toffel, Hilly Elkins, Karl Malden en Norman Jewison.

Beknopte biografie van Steve McQueen, in zijn tijd de best betaalde en meest populaire filmster. Zijn vader was een rondtrekkende stuntvlieger die zijn moeder in de steek liet. Moeder McQueen stalde de baby tot zijn twaalfde bij haar broer, waarna ze hem weer zelf onder haar hoede nam. Steve haatte zijn stiefvader en raakte regelmatig in moeilijkheden, kwam in een opvoedingsgesticht terecht en begon op zijn zestiende te zwerven. Zijn eerste filmrol dateert uit 1956, een kort optreden in SOMEBODY UP HERE LIKES ME. Hij wordt vervolgens wegens opstandig gedrag weggestuurd uit een toneelstuk, raakt bekend dank zij het tv-programma Wanted Dead Or Alive en is sinds THE MAGNIFICENT SEVEN en THE GREAT ESCAPE definitief een ster. In 1956 trouwt hij met zijn eerste vrouw Neile, bij wie hij in 1968 weggaat, hetgeen uiteindelijk tot een officiële scheiding leidt. Hij heeft bij haar twee kinderen, Terry en Chad, die zich hem herinneren als een liefhebbende vader. Zijn andere vrouwen waren actrice Ali MacGraw en fotomodel Barbara Minty. McQueen was gek op motorfietsen en snelle auto's en nam deel aan races. Hij is zijn hele leven een rebel gebleven, tot hij in 1980, op vijftigjarige leeftijd aan kanker overleed. De vertelstem is van James Coburn, presentator is Jack Perkins en de film laat beelden zien uit CINCINNATI KID, THE SAND PEBBLES, waarvoor hij een Oscar-nominatie als beste acteur kreeg, THE GETAWAY, BULLITT, AN ENEMY OF THE PEOPLE, TOWERING INFERNO en zijn laatste film THE HUNTER. Tevens commentaren van regisseurs en acteurs, van Robert Wise tot Karl Malden. Hij zei ooit dat als hij geen filmacteur was geworden, hij waarschijnlijk misdadiger was geweest. Steve McQueen, rebel en superstar. Weinig opzienbarende regie van Feldman.

Vanished Without A Trace

1993 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1993. Drama van Vern Gillum. Met o.a. Karl Malden, Julie Harris, Tim Ranson, Tom Hodges en Travis Fine.

De gebroeders Jim en Rick Schoenfeld (Hodges en Fine), jonge twens afkomstig uit normale burgerlijke milieus, ontvoeren een schoolbus met 26 kinderen en chauffeur Ed Ray (Malden). Ze denken een perfecte misdaad te hebben gepleegd en eisen een hoge som aan losgeld. De leerlingen en Ed zitten gevangen in een diep onder de grond ingegraven aanhanger van een vrachtauto. Het is warm, er is te weinig water en de airco valt uit. Ed doet zijn uiterste best om de scholieren te bevrijden uit hun uiterst benarde positie.

Oscar's Greatest Moments 1971-1991

1992 | Documentaire

Verenigde Staten 1992. Documentaire van Jeff Margolis.

Compilatie op video van de meest gedenkwaardige hoogtepunten van 21 jaar uitgezonden Academy Award-shows. Met, uiteraard, de grootste sterren van Hollywood en de leukste, beste en populairste filmhits van de periode 1971-1991. Geschreven door Stephen Pouliot en Hal Kanter en gepresenteerd door Malden.

Back To The Streets Of San Francisco

1992 | Misdaad

Verenigde Staten 1992. Misdaad van Mel Damski. Met o.a. Karl Malden, Darleen Carr, Debrah Farentino, Conor O'Farrell en Carl Lumbly.

Malden - nu 'Captain' Mike Stone - krijgt onverwacht bezoek van zijn getrouwde dochter Carr die inmiddels in Seattle woont. Hij wil haar komst vieren en nodigt inspecteur Keller uit voor een dinertje, maar die komt niet opdagen. Malden gaat op zoek naar zijn voormalige partner, die het slachtoffer van een misdaad blijkt te zijn en stuit met O'Connor, als zijn nieuwe teamgenoot, op een serie moorden. Dit is de pilootfilm van de geslaagde come- back van de oude serie die tussen 1972 en 1977 heel populair was. Michael Douglas als Keller wordt in flashbacks getoond en Carr speelt haar oorspronkelijke rol. Het degelijke script is van William Robert Yates, die indertijd producent was. Regisseur Damski levert geloofwaardig en realistisch werk af. De beelden zijn van Shelly Johnson. Gebaseerd op het boek Poor, Poor Orphelia van Carolyn Weston.

Absolute Strangers

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Gilbert Cates. Met o.a. Henry Winkler, Karl Malden, Richard Kiley, Patty Duke en Audra Lindley.

Gewezen Fonzie uit de tv-serie Happy Days in een bloedernstige rol van echtgenoot die zijn comateuse vrouw in leven houdt om het kind te redden dat zij draagt. Ondertussen bewegen anti-abortus fanatici hemel en aarde om het voogdijschap te verkrijgen van de ongeboren foetus. De bekende toneelschrijver Robert Anderson zorgde voor een attent scenario rond een op ware feiten gebaseerde gebeurtenis.

Word of honor

1990 | Drama, Actiefilm

1990. Drama van Michael Spence.

Gewezen Fonzie uit de tv-serie Happy Days in een bloedernstige rol van echtgenoot die zijn comateuse vrouw in leven houdt om het kind te redden dat zij draagt. Ondertussen bewegen anti-abortus fanatici hemel en aarde om het voogdijschap te verkrijgen van de ongeboren foetus. De bekende toneelschrijver Robert Anderson zorgde voor een attent scenario rond een op ware feiten gebaseerde gebeurtenis.

Call Me Anna

1990 | Biografie

Verenigde Staten 1990. Biografie van Gilbert Cates. Met o.a. Patty Duke, Howard Hesseman, Millie Perkins, Deborah May en Ari Meyers.

De geschiedenis van Patty Duke die in 1962 de jongste actrice werd die een Oscar in de wacht sleepte, dankzij haar rol van Helen Keller in THE MIRACLE WORKER. Het scenario, geschreven door John McGreevey, is gebaseerd op haar autobiografie. We volgen de drie zeer belangrijke stadia in haar leven: de periode rond haar Oscarwinnende rol, het mislukken van haar eerste huwelijk en haar huwelijk met acteur John Astin, inclusief problemen met haar carrière en drugs. De film eindigt op het ogenblik dat ze verkozen wordt tot voorzitster van de Screen Actors Guild. Het laatste gedeelte speelt ze haar eigen rol. Meyers is te zien als de jonge Duke en Robertson is de adolescente. Een indrukwekkend portret van een vrouw, bewonderd als actrice, maar die het dagelijkse leven tot een hel maakte voor zichzelf en haar omgeving. Fotografie was in handen van Mark Irwin.

Hijacking of the Achille Lauro

1989 | Drama

Verenigde Staten 1989. Drama van Robert Collins. Met o.a. Karl Malden, Lee Grant, Vera Miles, E.G. Marshall en Christina Pickles.

Tweede tv-docudrama dat in 1989 uitgebracht onder vrijwel dezelfde titel als de Engelstalige export-titel van Alberto Negrins miniserie ACHILLE LAURO - VIAGGIO NEL TERRORE (250m), maar met het lidwoord THE HIJACKING OF THE ACHILLE LAURO over de dramatische gijzeling in 1985 door Palestijnse terrosten van het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro. Malden is beter dan Burt Lancaster in dezelfde rol als de aan zijn rolstoel gekluisterde Amerikaanse jood Leon Klinghoffer. Met minder middelen gedraaid maar regisseur Collins zorgt met zijn eigen scenario voor meer punch met hoofdrolspelers uit de Actors Studio-stal.

My Father, My Son

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Jeff Bleckner. Met o.a. Keith Carradine, Karl Malden, Michael Horton, Margaret Horton en Dirk Blocker.

Aangrijpende maar passieloze dramatisering van het boek van Admiraal Elmo Zumwalt en zijn zoon Elmo III die aan kanker leed als gevolg van het ontbladeringsmiddel [KL]agent orange[KLE] dat in de Vietnamoorlog als chemisch wapen gebruikt werd, waartoe zijn vader (als staats-secretaris van marine) opdracht had gegeven. (Elmo III stierf enkele maanden na de première van de film op de tv). Scenario van Jacqueline Feather en David Seidler.

Nuts

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Barbra Streisand, Richard Dreyfuss, Maureen Stapleton, Eli Wallach en Robert Webber.

Call-girl Streisand wordt beschuldigd van moord op een klant. Om te verhinderen dat hun dochter de gevangenis indraait willen haar ouders haar krankzinnig laten verklaren en door haar agressieve houding zou die uitspraak gerust aanvaard kunnen worden. Met de hulp van haar advocaat, Dreyfuss, kan ze het toch tot een proces laten komen. Theatraal gefilmd drama dat, dankzij de schitterende acteerprestaties van een geweldige cast, toch blijft boeien. Alles draait rond Streisand, zowel op als achter de set. Naast acteren produceerde ze de film en componeerde ze de muziek. Tom Topor bewerkte zijn toneelstuk samen met Darryl Ponicsan en Alvin Sargent. Andrzej Bartkowiak doet mirakels met zijn camera in de beperkte ruimte van de rechtszaal. Dolby Stereo.

Billy Galvin

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van John Gray. Met o.a. Karl Malden, Lenny von Dohlen, Joyce Van Patten, Toni Kalem en Keith Szarabajka.

Goedbedoeld en redelijk doeltreffend gemaakt huis-, tuin- en keukendrama over de titelheld (Von Dohlen), die bouwvakker wil worden, net als zijn vader (Malden), een ruwe, eigenzinnige kerel die alles in het werk stelt om hem tot andere gedachten te brengen. Goede momenten, maar vaak ligt het er te dik bovenop. Goed gespeeld; uitgebracht door American Playhouse.

Alice In Wonderland

1985 | Familiefilm, Fantasy, Drama, Animatie

Verenigde Staten 1985. Familiefilm van Harry Harris. Met o.a. Natalie Gregory, Sheila Allen, Scott Baio, Steve Allen en Ernest Borgnine.

Zoveelste verfilming van het vermaarde boek van Lewis Carroll uit 1865 [KL]Alice`s Adventures In Wonderland[KLE]. Alice wordt gespeeld door de negen-jarige Gregory, die het witte konijn in de tuin volgt naar het wonderbaarlijke spiegelrijk. De belangrijkste attractie van deze film is het herkenningsspel voor cinefielen die 48 sterren uit de film- en muziekwereld in een gastrolletje mogen opsporen. Reeds eerder verfilmd in 1933, 1950, 1951 (een mooie tekenfilm van Disney), 1966 (een Britse tv-film die waarschijnlijk de beste is), 1968 (tekenfilm van FLINTSTONE- makers Hanna-Barbera), 1972 en 1976. Scenario van Paul Zindel en camerawerk van Disney-veteraan Fred J. Koenekamp. Zeepgigant Procter & Gamble was medeproducent.

With Intent to Kill

1984 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1984. Misdaad van Mike Robe. Met o.a. Karl Malden, Paul Sorvino, Shirley Knight, Timothy Patrick Murphy en Catherine Mary Stewart.

Een vader zweert wraak te nemen op het vriendje van zijn vermoorde dochter nadat deze is vrijgesproken wegens 'geestelijke ontoerekeningsvatbaarheid'. Malden zet weer eens een rol neer die men niet mag missen. Het script is van regisseur Robe. Ook bekend als URGE TO KILL.

Fatal Vision

1984 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1984. Drama van David Greene en David Green. Met o.a. Karl Malden, Eva Marie Saint, Gary Cole, Barry Newman en Andy Griffith.

Een uitstekende verfilming van het boek van Joe McGinniss over de legerarts Jeffrey MacDonald, die verdacht wordt van moord op zijn vrouw en beide dochters. Spannend tot het laatste moment. Malden kreeg een Emmy Award voor zijn schitterende rol als de schoonvader, die overtuigd is van Jeffrey's schuld, niet rust voordat er recht gedaan is. Snel script van de produktieve John Gay. Werd oorspronkelijk vertoond in twee delen.

Twilight Time

1983 | Drama

Verenigde Staten​/​​Joegoslavië 1983. Drama van Goran Paskaljevic. Met o.a. Karl Malden, Jodi Thelen, Damien Nash, Mia Roth en Pavla Vujisic.

Een serieus bedoelde, maar mislukte film over een oude man die op het platteland van Joegoslavië woont. Hij wordt opgezadeld met de taak om twee kleinkinderen groot te brengen. Maldens acteerwerk is eersteklas, maar ook dat kan niet verhullen dat de film een slechte mengeling is van Amerikaanse en Joegoslavische elementen. Het lage tempo geeft tenslotte de genadeklap.

The Sting II

1983 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1983. Misdaad van Jeremy Paul Kagan en Jeremy Kagan. Met o.a. Jackie Gleason, Mac Davis, Teri Garr, Karl Malden en Oliver Reed.

Bedroevende film, zoals zo vaak het geval is met een vervolg. Deze opvolger van de meervoudige Oscar-winnaar sukkelt traag - en dan ook nog kreupel - naar het einde. Gleason en Davis zijn sjacheraars die een bokswedstrijd in elkaar knutselen om Malden te bedotten. De portrettering van zo'n typisch mannenwereldje biedt toch aardige mogelijkheden, maar alleen Garr speelt overtuigend. Scenario van David S. Ward, die ook het scenario voor de eerste film schreef.

Suton/ Twilight time

1982 | Drama

Joegoslavië​/​​Verenigde Staten 1982. Drama van Goran Paskaljevic. Met o.a. Damien Nash, Jodi Thelen, Karl Malden, Pavle Vujisic en Mia Roth.

Bedroevende film, zoals zo vaak het geval is met een vervolg. Deze opvolger van de meervoudige Oscar-winnaar sukkelt traag - en dan ook nog kreupel - naar het einde. Gleason en Davis zijn sjacheraars die een bokswedstrijd in elkaar knutselen om Malden te bedotten. De portrettering van zo'n typisch mannenwereldje biedt toch aardige mogelijkheden, maar alleen Garr speelt overtuigend. Scenario van David S. Ward, die ook het scenario voor de eerste film schreef.

Word of Honor

1981 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1981. Drama van Mel Damski. Met o.a. Karl Malden, Rue McClanahan, Ron Silver, Largo Woodruff en Alexa Kenin.

Journalist Malden uit een klein stadje neemt een standpunt in en weigert de naam van een betrouwbare bron te onthullen. Een sterke rol van de altijd betrouwbare Malden in dit kranteverhaal dat geproduceerd werd door acteurs Alex Karras en Susan Clark.

Miracle on Ice

1981 | Sportfilm

Verenigde Staten 1981. Sportfilm van Steven Hilliard Stern. Met o.a. Karl Malden, Andrew Stevens, Steven Guttenberg, Jerry Houser en Jessica Walter.

Een verhaal rondom de triomf van het Amerikaanse hockeyteam dat tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid de gouden medaille won. Maldens spel als coach Herb Brooks is opzwepend, evenals de beelden van het schaatsen. De rest van de film is niet om over naar huis te schrijven. Het verhaal werd geschreven door Lionel Chetwynd. Ook bekend als HOT ICE.

Miracle On Ice

1981 |

1981. Steven Hilliard Stern. Met o.a. Robert Peirce, Jerry Houser, Steve Guttenberg, Robert F. Lyons en Jessica Walter.

Een verhaal rondom de triomf van het Amerikaanse hockeyteam dat tijdens de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid de gouden medaille won. Maldens spel als coach Herb Brooks is opzwepend, evenals de beelden van het schaatsen. De rest van de film is niet om over naar huis te schrijven. Het verhaal werd geschreven door Lionel Chetwynd. Ook bekend als HOT ICE.

Skag

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Frank Perry. Met o.a. Karl Malden, Piper Laurie, Craig Wasson, Peter Callagher en Leslie Ackerman.

De krachtige rol van Malden als een doorgewinterde arbeider in een staalfabriek die een hartaanval krijgt, draagt de hele film (geschreven door Abby Mann). Het werd vervolgd met een tv-serie.

Meteor

1979 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Ronald Neame. Met o.a. Sean Connery, Natalie Wood, Karl Malden, Brian Keith en Henry Fonda.

Indrukwekkende cast gaat een beetje verloren in een rampenfilm in de traditie van Towering inferno (1974) of The Poseidon adventure (1972), een eerdere hit van voormalig cameraman Neame. Een immense meteoriet nadert de aarde. Dit thema kwam, toen het rampen-genre eind jaren negentig weer opleefde, terug in films als Armageddon en Deep Impact.

Beyond the Poseidon Adventure

1979 | Misdaad, Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Misdaad van Irwin Allen. Met o.a. Michael Caine, Sally Field, Telly Savalas, Peter Boyle en Jack Warden.

Na de ramp met de Poseidon zoeken enkele zeelui en een arts op het zinkende schip naar eventuele overlevenden. De arts blijkt echter een schurk te zijn, die uit is op de lading plutonium in het ruim. Idiote en totaal overbodige sequel op THE POSEIDON ADVENTURE, die niet alleen te lijden heeft onder een bar slecht scenario (geschreven door Nelson Gidding), maar ook onder effecten die zelfs in een amateurfilm niet door de beugel zouden kunnen. De personages en hun belevenissen zijn uitermate onwaarschijnlijk. Een pijnlijke bedoening voor alle acteurs die erbij betrokken waren. Joseph Biroc zette het allemaal in beeld. Gedraaid in Panavision.

Captains Courageous

1977 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Harvey Hart. Met o.a. Karl Malden, Jonathan Kahn, Ricardo Montalban, Fritz Weaver en Neville Brand.

Goede nieuwe verfilming van Kipling`s klassieke verhaal met de juiste aandacht gericht op Captain Disko Troop (Malden). De jonge Kahn maakt van het rijke jongetje een onaangenaam personage. Montalban neemt de rol die Spencer Tracy vroeger speelde voor zijn rekening, maar zonder Tracy's overdonderende aanwezigheid is het spel aanmerkelijk minder. John Gay zorgde voor het script.

Summertime Killer

1973 |

1973. Antonio Isasi-Isasmendi. Met o.a. Christopher Mitchum, Raf Vallone, Claudine Auger en Karl Malden.

Goede nieuwe verfilming van Kipling`s klassieke verhaal met de juiste aandacht gericht op Captain Disko Troop (Malden). De jonge Kahn maakt van het rijke jongetje een onaangenaam personage. Montalban neemt de rol die Spencer Tracy vroeger speelde voor zijn rekening, maar zonder Tracy's overdonderende aanwezigheid is het spel aanmerkelijk minder. John Gay zorgde voor het script.

The Streets of San Francisco

1972 | Misdaad

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. Karl Malden, Michael Douglas, Robert Wagner, Kim Darby en Andrew Duggan.

Sombere sfeer in een sinistere politiefilm waarin rechercheurs Stone en Keller (Malden en Douglas) de laatste levensdagen van een jonge vrouw uitknobbelen op zoek naar de dader. De oplossing, verrassend maar acceptabel, is een krachttoer. De pilot voor de gelijknamige tv-serie.

Ricatto alla mala

1972 | Drama

Italië​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1972. Drama van Antonio Isasi-Isasmendi. Met o.a. Christopher Mitchum, Olivia Hussey, Karl Malden, Raf Vallone en Claudine Auger.

De jonge Amerikaan Christopher (Mitchum) spoort een machtige gangster op in Spanje, die de dood van zijn ouders op zijn geweten heeft. Hij ontvoert de dochter van de gangster (Hussey) en houdt haar in een woonboot verborgen. Na enige tijd worden ze verliefd en hij doodt haar vader niet. Malden wordt vanuit de VS gestuurd om Mitchum gevangen te nemen, maar als hij ziet hoe verliefd het jonge stel is, laat hij hen gaan. Wanneer hij terugkeert naar de VS wordt hij neergeschoten door de gangsters die hem hadden ingehuurd. Mooie locaties, goede actiescènes en Mitchum en Hussey vormen een uitzonderlijk liefdespaar. Ook bekend als SUMMERTIME KILLER.

Wild Rovers

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Blake Edwards. Met o.a. Karl Malden, William Holden en Ryan O'Neal.

Een western van Blake Edwards. Ligt niet voor de hand. En is ook niet helemaal geslaagd. Dat kwam door de bosses van MGM. Die vonden het nodig dat er fors werd geknipt. Edwards: 'some of the original conception had been lost... I tried to portray a view of American history that is perhaps different from what we believed when I grew up. The cowhands who became bank robbers are the good guys, and the ranch owner, the capitalist Karl Malden, the bad guy.' (JvB/VPRO Gids)

The Wild Rovers

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Blake Edwards. Met o.a. William Holden, Ryan O'Neal, Karl Malden, Lynn Carlin en Tom Skerritt.

De oude cowboy Holden en zijn jonge metgezel O'Neal zijn het werk op de ranch beu. Ze plegen een bankoverval en met de buit trekken ze naar Mexico. De sheriff moet de achtervolging bij de grens opgeven, maar hun vroegere werkgever voelt zich persoonlijk verantwoordelijk en hij stuurt zijn zonen Skerritt en Baker erop uit om het tweetal terug te halen. Aan de kassa geflopt western- debuut van Edwards, die vooral bekend is door zijn komedies. Toch werd de film zeer ontspannen gedraaid met personages die zich in niets druk lijken te maken. Uitstekende vertolkingen van de oude generatie, ook van de jonge opkomende acteurs van de nieuwe school. Edwards schreef het luchtige en toch spannende en soms gewelddadige scenario waarbij hij schaamteloos ging stelen bij de grote meesters van het genre. In beeld gebracht door Philip Lathrop. Werd in Amerika ingekort tot 109m. Gefilmd in Panavision 70.

The Cat O' Nine Tails

1971 |

1971. Dario Argento. Met o.a. Cinzia De Carolis, Catherine Spaak, James Franciscus en Karl Malden.

De oude cowboy Holden en zijn jonge metgezel O'Neal zijn het werk op de ranch beu. Ze plegen een bankoverval en met de buit trekken ze naar Mexico. De sheriff moet de achtervolging bij de grens opgeven, maar hun vroegere werkgever voelt zich persoonlijk verantwoordelijk en hij stuurt zijn zonen Skerritt en Baker erop uit om het tweetal terug te halen. Aan de kassa geflopt western- debuut van Edwards, die vooral bekend is door zijn komedies. Toch werd de film zeer ontspannen gedraaid met personages die zich in niets druk lijken te maken. Uitstekende vertolkingen van de oude generatie, ook van de jonge opkomende acteurs van de nieuwe school. Edwards schreef het luchtige en toch spannende en soms gewelddadige scenario waarbij hij schaamteloos ging stelen bij de grote meesters van het genre. In beeld gebracht door Philip Lathrop. Werd in Amerika ingekort tot 109m. Gefilmd in Panavision 70.

Il gatto a nove code

1971 | Thriller, Horror

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1971. Thriller van Dario Argento. Met o.a. Karl Malden, James Franciscus, Catherine Spaak, Horst Frank en Pier Paolo Capponi.

Blinde man met puzzel-hobby vangt toevallig een deel van een raadselachtig gesprek over moord op en roept de hulp van een journalist in voor een oplossing. De moord wordt gemaskeerd door vier volgende moorden. Argento - die voorbarig tot de Italiaanse Hitchcock is uitgeroepen - heeft onmiskenbaar het raffinement in het opbouwen van spanning en schokeffecten, maar een onvermogen of desinteresse om een sluitend verhaal te vertellen. Gevolg zijn een reeks lange oninteressante of belachelijke scènes tussen de suspense door. Scenario Michael Haller en regisseur Argento, die een boek van Bryan Edgar Wallace bewerkten. Erico Menczer was verantwoordelijk voor de fotografie.

Patton

1970 | Oorlogsfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. George C. Scott, Karl Malden, Stephen Young, Michael Strong en Frank Latimore.

Grandioze biografische oorlogsfilm, waarin de gruwelijke WO II-beelden haast naar de achtergrond verdwijnen door de imposante persoonlijkheid van generaal Patton (onvergetelijk vertolkt door Scott). Pattons toespraak op de Amerikaanse militaire academie is een juweeltje (en werd bij de release in Amerika ingekort). Scott, bijna even buitenissig als zijn personage, weigerde de hem toegekende Oscar. Het is jammer dat de film niet verhaalt hoe het Patton verging: 9 december 1945 kreeg hij een verkeersongeluk nabij Frankfurt, brak zijn nek en overleed een krappe twee weken later.

Hot Millions

1968 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Komedie van Eric Till. Met o.a. Peter Ustinov, Maggie Smith, Karl Malden, Bob Newhart en Robert Morley.

Heerlijke, ironische onzin waarin Ustinov een computersysteem uitbuit om een bank fors op te lichten. Zijn vrouw blijkt echter veel uitgekookter. De film is raak van sfeer en acteurs zijn prima op dreef en maken ze het geheel zeer levendig. Al doet de technologie belachelijk verouderd aan en is de prent in zijn aankleding behoorlijk gedateerd, het is kostelijk amusement dat de aandacht vast houdt. Scenario van Ustinov en Ira Wallach. Camerawerk van Ken Higgins.

Blue

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Silvio Narizzano. Met o.a. Terence Stamp, Joanna Pettet, Karl Malden, Ricardo Montalban en Anthony Castelio.

Een vreemde western met een Engelse hoofdrolspeler, een Italiaanse regisseur en gemaakt in Amerika. Stamp wordt door een Mexicaanse bandiet (Montalban) als zoon aangenomen. Zijn `broer` wil bij een overval een meisje (Pettet) aanranden. Stamp schiet hem dood. Pettet en haar vader Malden brengen hem dan het goede bij. De critici hebben van het scenario geen spaan heel gelaten, maar het camerawerk van Stanley Cortez is meer dan fantastisch. De actiescènes werden trouwens geregisseerd door de grootste stuntman en stuntregisseur van Amerika: Yakima Canutt. Gefilmd in Panavision.

The Adventures of Bullwhip Griffin

1967 | Western, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1967. Western van James Neilson. Met o.a. Roddy McDowall, Suzanne Pleshette, Karl Malden, Bryan Russell en Harry Guardino.

Butler McDowall moet, tegen zijn zin, zijn avontuurlijke baas Russell vergezellen tijdens de goldrush in Californië. Daar beleeft hij allerlei avonturen en moet hij zijn baas regelmatig uit benarde situaties redden, o.a. wanneer de schurkachtige rechter Malden snode plannen voor hem smeedt. Tevens moet hij de mooie Pleshette ervoor hoeden danseres te worden in een niet al te frisse saloon. Komische western met veel oog voor het detail. Goed ritme, knappe opeenvolging van gags, maar toch heeft het scenario dat Lowell S. Hawley baseerde op de roman By The Great Horn Spoon van Sid Fleischman enkele lange gedeeltes. Deze Walt Disney-produktie werd in beeld gezet door Edward Colman. De leuke aftiteling is het werk van Ward Kimball.

Murderer's Row

1967 | Sciencefiction, Misdaad

Verenigde Staten 1967. Sciencefiction van Henry Levin. Met o.a. Dean Martin, Ann-Margret, Karl Malden, Camilla Sparv en James Gregory.

In deze film wordt een geleerde (de vader van Ann-Margret) ontvoerd door een man (Malden) die dreigt Washington DC te vernietigen met een `helio-straal`. Alleen Matt Helm kan zowel de professor als de stad redden. (Wat zou er gebeurd zijn, als hij had moeten kiezen?) Deze tweede Matt Helm-film - na THE SILENCERS - biedt behalve een geslaagde poging om Frank Sinatra belachelijk te maken weinig om van te genieten. Er is een derde Matt Helm- film: THE AMBUSHERS.

Hotel

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Richard Quine. Met o.a. Rod Taylor, Catherine Spaak, Karl Malden, Melvyn Douglas en Richard Conte.

De verfilming van weer een andere Arthur Hailey-roman met een groot aantal hoofdpersonen is niet helemáál inferieur aan AIRPORT, maar dat is nauwelijks een loftuiting te noemen. Douglas heeft een paar goede scènes.

Billion Dollar Brain

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Ken Russell. Met o.a. Michael Caine, Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka en Françoise Dorléac.

Nadat Harry Palmer (Caine) de geheime dienst heeft verlaten, slaagt zijn ex-chef er op listige wijze in hem toch nog een opdracht te laten uitvoeren. Tegenstander is ex-generaal Begley, een fanatieke anti-communist, die Rusland vanuit Finland wil vernietigen met een elektronisch brein. Palmer krijgt hulp van Sovjet-agenten Dorléac en Homolka. Deze derde Palmer-film, na THE IPCRESS FILE en FUNERAL IN BERLIN, is totaal onbegrijpelijk en demonstreert al de barokke filmstijl die later Russell's kenmerk zou worden maar deze film haast de afgrond in sleurt. De roman van Len Deighton werd geadapteerd door John McGrath. Het camerawerk van Billy Williams is soms verbluffend mooi, maar dat redt de film niet. André De Toth was uitvoerend producent. Gefilmd in Panavision.

Nevada Smith

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Brian Keith, Arthur Kennedy, Suzanne Pleshette, Raf Vallone en Pat Hingle.

Regisseur Hathaway acteerde als jongen al in westerns voordat hij zich als regisseur zou specialiseren in dat genre (oa Niagara). McQueen speelt een halfbloed die zijn vermoorde blanke vader en Indiaanse moeder wil wreken. Mooie rol van McQueen - met zijn 36 jaar ouder dan zijn personage - in een bekend verhaal dat fraai in beeld werd gebracht door cameraman Lucien Ballard, die meerdere keren met de regisseur samenwerkte.

Murderers' Row

1966 | Thriller

Verenigde Staten 1966. Thriller van Henry Levin. Met o.a. Camilla Sparv, Karl Malden, Ann-Margret, Dean Martin en James Gregory.

Regisseur Hathaway acteerde als jongen al in westerns voordat hij zich als regisseur zou specialiseren in dat genre (oa Niagara). McQueen speelt een halfbloed die zijn vermoorde blanke vader en Indiaanse moeder wil wreken. Mooie rol van McQueen - met zijn 36 jaar ouder dan zijn personage - in een bekend verhaal dat fraai in beeld werd gebracht door cameraman Lucien Ballard, die meerdere keren met de regisseur samenwerkte.

The Cincinnati Kid

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Edward G. Robinson, Karl Malden, Ann-Margret en Tuesday Weld.

Vroeger speelden mensen nog poker zonder zonnebril, cowboyhoed en/of koptelefoon. In The Cincinnati Kid, een van de beste pokerfilms aller tijden, is het non-verbale spel nog in optima forma te bezichtigen, met McQueen als de jonge hemelbestormer - net na zijn succes in The Great Escape - en Robinson als de onverslaanbaar geachte pokergod The Man. Regisseur Jewison belichtte wellicht wat al te veel zijlijntjes maar de karakteropbouw en de slotronde staan als een huis. Deels opgenomen op locatie in New Orleans, het broeierige oord waar het spelletje zich anno jaren dertig afspeelt.

Dead Ringer

1964 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1964. Misdaad van Paul Henreid. Met o.a. Bette Davis, Karl Malden, Peter Lawford, Jean Hagen en George Macready.

Davis slaagt erin om de verloofde van haar tweelingszus (eveneens Davis uiteraard) af te snoepen, door een onterechte zwangerschap te claimen. Achttien jaar later ontmoeten de zussen elkaar opnieuw, vanwege de begrafenis van de man. De bedrogen zus heeft een ingenieus plan bedacht om haar rivale uit de weg te ruimen en haar identiteit aan te nemen, zodat zij kan genieten van haar zusters rijkdom. Dan duikt er een afperser op. Knap in elkaar gestoken originele thriller die vooral zijn impact krijgt door de dubbele rol van Davis. De intrige is soms wat geforceerd, maar dat neemt niet weg dat de spanning tot het einde toe volgehouden wordt dank zij de vele onverwachte wendingen in het scenario van Albert Beich en Oscar Millard. Fotografie van Ernest Haller. In 1986 opnieuw gemaakt als tv-film met als titel THE KILLER IN THE MIRROR. In Engeland uitgebracht als DEAD IMAGE.

Cheyenne Autumn

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van John Ford. Met o.a. Richard Widmark, Carroll Baker, Karl Malden, James Stewart en Edward G. Robinson.

Een curiosum in het oeuvre van Ford, dit opgeblazen epos over de laatste nazaten van een indianenstam die uit een reservaat ontsnappen om terug te keren naar hun oorspronkelijke leefgebied. Ford wilde eerdere karikaturen van de native Americans in zijn werk goedmaken door het hier voor hen op te nemen, maar gaf de prominentste indianenrollen wel aan geschminkte blanken. Qua plot en toon zwabbert de film alle kanten op, met als idiootste toevoeging een satirische bijrol van James Stewart als Wyatt Earp. Mooie plaatjes, dat wel.

Come Fly with Me

1963 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Henry Levin. Met o.a. Dolores Hart, Hugh O'Brian, Pamela Tiffin, Karlheinz Böhm en Lois Nettleton.

Vluchtige stof over drie stewardessen die echtgenoten aan de haak willen slaan en te maken krijgen met drie mannen op een transatlantische vlucht. Glitter en makkelijke kijkkost. Scenario van William Roberts naar een roman van Bernard Glemser.

How the West Was Won

1962 | Western, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe en Kevin Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Gregory Peck, Carroll Baker en Lee J. Cobb.

Epische, maar niet zo vreselijk spannende western vertelt de geschiedenis van het Wilde Westen. Het verhaal is verdeeld over enkele episodes, zoals de Burgeroorlog, de Gold Rush en de aanleg van het spoorwegnet. Prima rollen van Stewart als pelsjager en van Wayne als ijzervreter. De wat gezwollen voice-over is van Spencer Tracy: 'De plaatsen in dit land hebben de namen gekregen die nu op kaarten staan. Maar die plaatsen moesten allemaal veroverd worden, veroverd op de natuur en op de primitieve mens.' Scenarioschrijver James R. Webb kreeg een Oscar voor zijn script.

Gypsy

1962 | Musical

Verenigde Staten 1962. Musical van Mervyn LeRoy. Met o.a. Rosalind Russell, Natalie Wood, Karl Malden, Paul Wallace en Betty Bruce.

Mooie bewerking van de Broadwayshow over de (eerste) stripteasedanseres met mooie liedjes, waaronder 'Everything's Coming Up Roses', 'Small World' en 'Let Me Entertain You'. Russell speelt een overtuigende moederrol, maar Natalie Wood is geen Gypsy Rose Lee. Opnieuw gemaakt in 1993 als tv-film. Gefilmd in Technirama.

Birdman of Alcatraz

1962 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1962. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Burt Lancaster, Karl Malden, Telly Savalas, Thelma Ritter en Betty Field.

Robert Stroud (Lancaster) krijgt levenslang wegens een drievoudige moord. Opgesloten in Alcatraz raapt de arrogante gevangene tijdens een wandeling een gewonde vogel op. Dit voorval verandert zijn hele leven. Hij krijgt toestemming vogels te houden en te bestuderen en binnen enkele jaren tijd wordt hij één van de meest vooraanstaande ornithologen ter wereld. Hij begint tevens rechten te studeren. Boeiend portret van een moordenaar die langzaam maar zeker een heel andere kijk op het leven krijgt. Lancaster is subliem in de titelrol, maar ook de andere acteurs presteren op niveau.

All Fall Down

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Warren Beatty, Eva Marie Saint, Karl Malden, Angela Lansbury en Brandon De Wilde.

Onwaarschijnlijk, maar boeiend scenario van William Inge over een narcistische jongeman (Beatty), zijn jongere broer (de Wilde) die hem bewondert, toegeeflijke ouders (Lansbury en Malden) en de oudere vrouw (Saint) die haar liefde voor hem met de dood moet bekopen. Prima spelprestaties. Camerawerk van Lionel Lindon.

The Great Impostor

1961 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1961. Biografie van Robert Mulligan. Met o.a. Tony Curtis, Karl Malden, Joan Blackman, Raymond Massey en Edmond O'Brien.

Het ongelooflijke verhaal van Ferdinand Demara, die geen schooldiploma's had, wel succes met een groot aantal vermommingen die echt werkten. De film is episodisch, maar vlot. Het scenario is van Liam O'Brien.

Parrish

1961 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1961. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Claudette Colbert, Troy Donahue, Karl Malden, Dean Jagger en Connie Stevens.

Een lawaaierig melodrama, z[KA1]o slecht dat het bij vlagen grappig is; de emotieloze Donahue woont met zijn moeder (Colbert) op Jaggers tabaksplantage en wordt daar verliefd op drie meisjes. Malden overdrijft schromelijk in rol zijn van tirannieke tabaktsaar.

One-Eyed Jacks

1961 | Western, Drama

Verenigde Staten 1961. Western van Marlon Brando. Met o.a. Marlon Brando, Karl Malden, Pina Pellicer, Katy Jurado en Ben Johnson.

Rio (Brando) wordt lelijk in de steek gelaten door collega-bandiet Dad Longworth (Malden), waarna hij vijf jaar mag zitten. Rio ontsnapt, verneemt dat Longworth is gepromoveerd tot sheriff in Monterey. Rio besluit er de bank te beroven en wraak te nemen. Dan beginnen de problemen pas echt. Deze interessante, prachtig gefilmde western is vooral beroemd omdat-ie Brando's enige regie-onderneming markeert. In een botsing van ego's nam Brando het halverwege over van Stanley Kubrick. Hij deed vijf maanden langer dan gepland over de opnames en de film draaide verlies. Brando won wel een prijs in Spanje. Zal hij blij mee geweest zijn. (IdH/VPRO Gids)

Pollyanna

1960 | Familiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1960. Familiefilm van David Swift. Met o.a. Hayley Mills, Jane Wyman, Richard Egan, Karl Malden en Nancy Olson.

Een jong weeskind moet na de dood van haar ouders bij haar tante gaan wonen, in een dorp waar veel onderlinge ruzies zijn. Mede door haar goedhartigheid weet ze al snel vrienden te maken.

The Hanging Tree

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Delmer Daves. Met o.a. Gary Cooper, Maria Schell, Karl Malden, George C. Scott en Karl Swenson.

Een western voor de kenners van het genre, ingehouden verfilmd, met een schitterende rol van Schell als een blind meisje dat begeleid wordt door Cooper, een dokter-pionier met een verleden. Niet voor ieders smaak. Scenario van Wendell Mayes en Halsted Welles.

Time Limit

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Karl Malden. Met o.a. Richard Widmark, Richard Basehart, June Lockhart, Rip Torn en James Douglas.

Een vindingrijke regie en goed acteerwerk brengen leven in dit rechtbankdrama over een Amerikaanse officier verdacht van verraad toen hij krijgsgevangene van de Noord-Koreanen was.

Fear Strikes Out

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Anthony Perkins, Karl Malden, Norma Moore, Adam Williams en Perry Wilson.

Onopgesmukt verhaal over de baseball-sterspeler Jimmy Piersall en zijn vlagen van waanzin. Perkins is heel overtuigend in de hoofdrol.

Bombers B-52

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Natalie Wood, Karl Malden, Marsha Hunt, Efrem Zimbalist jr en Dean Jagger.

Gewoon liefdesverhaal tussen militair piloot Zimbalist en Wood die een vader heeft die sergeant is en iets tegen de romance heeft. Tussendoor ook nog zeer goede vliegopnames van manoeuvres.

Baby Doll

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Karl Malden, Carroll Baker, Eli Wallach, Mildred Dunnock en Lonny Chapman.

Grimmig gefilmd op locatie in Mississippi met een verhaal over een kindbruidje, haar domme, razende echtgenoot en een flikflooiende zakenman die hun rivaal wordt en beiden misbruikt. Veroordeeld door het Fatsoenslegioen toen de film uitkwam. Dit Tennessee Williams-verhaal mag vandaag de dag tam aandoen, het is nog steeds bruisend. Camerawerk van Boris Kaufman. Filmdebuut van Wallach en Torn.

Phantom of the Rue Morgue

1954 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1954. Horror van Roy Del Ruth. Met o.a. Karl Malden, Claude Dauphin, Patricia Medina, Steve Forrest en Merv Griffin.

Deze huiverfilm mist het aroma van het Poe-verhaal, en Malden overdrijft te veel. Herverfilming van MURDERS IN THE RUE MORGUE uit 1932.

On the Waterfront

1954 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1954. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Marlon Brando, Lee J. Cobb, Eva Marie Saint, Karl Malden en Rod Steiger.

In een Amerikaanse haven deelt de corrupte vakbondsleider Johnny Friendly (Cobb), een schoft met maffia-methodes, de lakens uit. Terry (Brando), een getalenteerd bokser wiens carrière in het slop is geraakt, helpt onbedoeld mee een oproerkraaier het zwijgen op te leggen. En dan wordt hij verliefd op de zus van zijn slachtoffer. Spannend en meeslepend drama, met Brando in topvorm. Kazan verraadde ooit collega's met communistische sympathieën aan de heksenjagers van McCarthy; deze film was bedoeld als apologie. Maar bovenal is het een meesterwerk, dat terecht bekroond werd met acht Oscars.

Take the High Ground

1953 | Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Richard Widmark, Karl Malden, Elaine Stewart, Steve Forrest en Carleton Carpenter.

Een precieze weergave van de opleiding van rekruten, met opnamen te Fort Bliss in de staat Texas als extra attractie. Scenario van Milland Kaufman.

I Confess

1953 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1953. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Montgomery Clift, O.E. Hasse, Anne Baxter, Karl Malden en Brian Aherne.

Een priester (Clift) neemt een moordenaar de biecht af, met als bizar maar onontkoombaar gevolg dat hij nu zelf van diens misdaad wordt verdacht. Niet helemaal Hitchcocks niveau, misschien omdat het niet klikte tussen regisseur en hoofdrolspelers. Hitchcock ergerde zich aan de gedegenheid waarmee Clift z'n rol voorbereidde ('alsof hij binnenkort echt wil intreden'). Baxter voelde zich door het afstandelijke gedrag van de regisseur niet op haar gemak. Achteraf had Hitchcock er spijt van dat hij aan de film was begonnen: 'We shouldn't have made the picture,' zei hij in 1967 tegen Truffaut. De meester had niet altijd gelijk.

The Sellout

1952 | Misdaad

Verenigde Staten 1952. Misdaad van Gerald Mayer. Met o.a. Walter Pidgeon, John Hodiak, Audrey Totter, Paula Raymond en Cameron Mitchell.

De hoofdredacteur/uitgever van een plaatselijk sufferdje in een klein stadje zit opeens tot zijn nek in de zorgen als hij de corrupte sheriff Gomez erbij probeert te lappen. Openbaar Aanklager Hodiak zet echter door, ook als niemand tegen Gomez durft te getuigen. Goed gebracht drama. Het scenario schreef Charles Palmer, en Paul C. Vogel deed het camerawerk.

Ruby Gentry

1952 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van King Vidor. Met o.a. Jennifer Jones, Charlton Heston, Karl Malden en Josephine Hutchinson.

Jones is een verleidelijk dorpsmeisje, als een jongen grootgebracht in de moerassen van de Amerikaanse staat Carolina, dat met locale aristocraat Heston een haat-liefde verhouding heeft. Zij revancheert zich op iedereen die haar gedrag afkeurt, verliest haar minnaar tijdens een schietpartij in de swamps en wordt zeekapitein. Vrij absurd seks-melodrama en niet erg onderhoudend. Jones acteert in haar vertrouwde primitieve kind- vrouw stijl.

Operation Secret

1952 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Oorlogsfilm van Lewis Seiler. Met o.a. Cornel Wilde, Steve Cochran, Phyllis Thaxter, Karl Malden en Dan O'Herlihy.

Een tamme WO II-actiefilm over een verrader temidden van een geallieerde divisie.

Diplomatic Courier

1952 | Thriller

Verenigde Staten 1952. Thriller van Henry Hathaway. Met o.a. Tyrone Power, Patricia Neal, Hildegard Kneff, Karl Malden en Charles Bronson.

Power wil de dood van zijn vriend wreken en raakt verwikkeld in internationale spionage. Koude-Oorlogsfilm is opwindend en goed geacteerd.

A Streetcar Named Desire

1951 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1951. Film noir van Elia Kazan. Met o.a. Karl Malden, Rudy Bond, Nick Dennis, Peg Hillias en Vivien Leigh.

'Stella...!' schreeuwde Marlon Brando vertwijfeld door de geladen nacht van New Orleans in Kazans magistrale filmversie van Tennessee Williams toneelstuk 'A streetcar named Desire'. Marlon Brando werd beroemd, Kim Hunter (Stella) niet. Ze kreeg weliswaar een Oscar voor haar rol, maar de vlucht van haar carrière werd kort na de film afgebroken door de communistenjagers van McCarthy, de lieden die mede door regisseur Kazan werden gesouffleerd. In A Streetcar Named Desire is Stella de gegoede vrouw van de primitieve Stanley. De komst van haar neurotische zus Blanche verstoort het prille geluk. Stanley (Brando in een inmiddels klassieke vertolking) volgt zijn brute instinct om te voorkomen dat Blanche een wig drijft tussen hem en zijn vrouw.

Where the Sidewalk Ends

1950 | Misdaad, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Otto Preminger. Met o.a. Dana Andrews, Gene Tierney, Gary Merrill, Karl Malden en Ruth Donnelly.

Terwijl hij een moord onderzoekt, doodt agent Andrews per ongeluk een man. Een stemmig misdaaddrama met goede karaktertekeningen.

The Gunfighter

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Jean Parker, Helen Westcott, Karl Malden en Millard Mitchell.

Meesterwerkje van King, geschreven door William Bowers en William Sellers naar een verhaal van Bowers en Andre de Toth, zelf regisseur van westerns. Deze western is dreigend in beeld gebracht door cameraman Arthur Miller. Peck speelt een glansrol als Ringo, de revolverheld die op leeftijd komt. Hij zoekt zijn vrouw Westcott en zijn kleine zoontje op, en wil graag met hen weer een normaal gezin vormen. Maar dan komt de fanaat Homeier opdagen, een jochie dat op faam uit is, en de grote meester zowaar neerschiet. Stervend zegt Peck hem dat hij nimmer meer rust zal vinden, want iedereen wil nu sneller zijn dan hij. Een der beste westerns ooit gemaakt, gedomineerd door de magistrale Peck.

Halls of Montezuma

1950 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Richard Widmark, Jack Palance, Robert Wagner, Jack Webb en Reginald Gardiner.

Grimmige actiefilm over een aanval door mariniers in WO II, spelend in het gebied van de Stille Oceaan. Goede acteurs maken de stereotiepen aanvaardbaar.

Kiss of Death

1947 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Henry Hathaway. Met o.a. Victor Mature, Brian Donlevy, Coleen Gray, Richard Widmark en Karl Malden.

Bij een inbraak in een juwelierszaak in New York wordt slechts [KA1]e[KA1]en man (Mature) gearresteerd. De officier van justitie (Donlevy) belooft hem minder straf als hij gaat praten, maar zijn mededaders laten hem via zijn advocaat (Holmes) weten dat zijn vrouw en kinderen goed verzorgd zullen worden als hij zijn mond houdt. Hij zwijgt en krijgt twintig jaar. Als zijn post ongeopend terugkomt, ontdekt hij dat zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd omdat zij niet meer rond kon komen. Hij weet dat hij bedrogen is en maakt een deal om eruit te komen om wraak te nemen op de man (Widmark), die het allemaal op zijn geweten heeft. Spannend en een van Mature's beste rollen. Widmarks eerste film en zijn definitieve doorbraak in de rol als psychopatische gangster, die niet terugdeinst voor moord. Widmark werd in 1948 in Locarno gelauwerd als beste karakterspeler. Opnieuw gemaakt als THE FRIEND WHO WALKED THE WEST.

Boomerang

1947 | Misdaad, Drama, Film noir

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Elia Kazan. Met o.a. Dana Andrews, Jane Wyatt, Lee J. Cobb, Arthur Kennedy en Sam Levene.

De moord op een priester leidt weldra tot de arrestatie van een onschuldige. De openbare aanklager is vastbesloten de echte feiten naar boven te brengen. In elk opzicht een briljant drama.

13 Rue Madeleine

1946 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1946. Oorlogsfilm van Henry Hathaway. Met o.a. James Cagney, < Annabella, Richard Conte, Frank Latimore en Walter Abel.

Goed spionageverhaal in documentairestijl over OSS-agenten die Duitse V2-bases in Frankrijk proberen op te sporen tijdens WO-II. Goede rolbezetting onder wie een jonge E.G. Marshall, Karl Malden en Red Buttons.

Winged Victory

1944 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van George Cukor. Met o.a. Lon McCallister, Jeanne Crain, Edmond O'Brien, Don Taylor en Judy Holliday.

Een verhaal uit WO II dat vandaag minder spannend is dan in 1944. Toch is de harde weergave van de toenmalige vliegopleiding van jonge mannen nog steeds interessant, evenals de kans om aankomende jonge sterren te zien aan het begin van hun carrière. Het verhaal is van Moss Hart.