Pierre Bokma (1955): cast.
Er zijn 58 films en 4 series gevonden.

De Joodse Raad

2024 | Drama

Nederland 2024. Drama van Met o.a. Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx.

Sterke dramaserie over De Joodsche Raad, die tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeert als ‘contactorgaan’ tussen de nazi’s en de Joodse Nederlanders. Voormannen David Cohen (Pierre Bokma) en Abraham Asscher (Jack Wouterse) hopen via deze diplomatieke weg te voorkomen dat de anti-Joodse maatregelen strenger worden. Het mag niet baten, want uiteindelijk moeten de mannen steeds huiveringwekkender beleid uitvoeren, tot het opstellen van deportatielijsten aan toe. Het complexe, uiterst gevoelige verhaal van de Joodsche Raad komt vooral perfect samen in de fascinerende figuur Cohen (prachtrol van Bokma), die tot de laatste snik blijft onderhandelen en meebuigen.

Wil

2023 | Oorlogsfilm, Drama

België 2023. Oorlogsfilm van Tim Mielants. Met o.a. Stef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Kevin Janssens en Dirk Roofthoof.

‘Ik stond erbij en ik keek ernaar.’ De regel uit het bekende kinderversje is een terugkerend motief in dit Vlaamse oorlogsdrama naar de gelijknamige roman van Jeroen Olyslaegers. Het is 1942 en de jonge Antwerpse hulpagent Wil moet de nazi’s assisteren bij het oppakken van Joden. Wat te doen: actief meewerken, in opstand komen, of gewoon maar wat toekijken? Zeer overtuigend maakt regisseur Mielants (De Patrick, Peaky Blinders) duidelijk hoe troebel de grens tussen goed en fout in oorlogstijd kan zijn. Een indringende, soms gruwelijke film, sterk verteld en gespeeld. Al is het slot wel wat abrupt.

De vuurlinie

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Roel Reiné. Met o.a. Waldemar Torenstra, Sallie Harmsen, Jeroen Spitzenberger, Angela Schijf en Pierre Bokma.

Oorlogsfilm over ex-commando Marco Kroon (Torenstra), die in 2009 werd geridderd vanwege zijn rol als commandant tijdens missies in Afghanistan. De jaren erna komt de oorlogsheld in opspraak door vermeende wapen- en drugshandel. De Vuurlinie volgt Kroon in de nasleep van zijn missies. Flashbacks laten zien wat er in Afghanistan gebeurde. Opvallend is dat de film zich volledig schaart achter Kroon, die betrokken was bij het maakproces. Geen seconde wordt de film kritisch over de omstreden militair, die meermaals in aanraking kwam met justitie. Als objectief portret schiet de film dan ook ruim tekort. Het acteerwerk daarentegen is overtuigend en de actiescènes zijn indrukwekkend.

Ome Cor

2022 | Drama, Komedie

Nederland 2022. Drama van Martin van Waardenberg en Peter Verhage. Met o.a. Martin van Waardenberg, Floortje van Waardenberg, Rienus Krul, Jacqueline Blom en Huub Stapel.

Sympathiek project van Martin van Waardenberg, die klaar was met de bemoeienis van filmfondsen, en deze film met een bevriende regisseur draaide voor een budget van nul euro. Oer-Rotterdammer ‘Ome Cor’ is een typische sjacheraar die al zijn geluk heeft verspeeld: hij wordt zijn huis uitgezet, wordt opgelicht door een kennis en heeft een moeizame relatie met zijn dochter. Ome Cor probeert er bovenop te komen met hulp van een rits bekenden, die gespeeld worden door een enorme verzameling aan grote acteurs en beroemdheden (van Pierre Bokma tot Ahmed Aboutaleb). Het levert een geslaagd komisch drama op, dat doet denken aan Rotterdamse filmklassieker De Marathon (óók geschreven door Van Waardenberg). De opbrengsten van Ome Cor gaan grotendeels naar het Sophia Kinderziekenhuis.

Jos

2022 | Komedie, Drama

Nederland 2022. Komedie van Anne Barnhoorn. Met o.a. Diederik Ebbinge, Ellie de Lange, Lies Visschedijk, Camilla Siegertsz en Emma Duine.

Heerlijke komische dramaserie over degelijke veertiger Jos (Diederik Ebbinge), die er zijn levensmissie van heeft gemaakt om zo aardig mogelijk te zijn tegen de rest van de wereld. Dat valt niet bepaald mee, want zijn naasten maken voortdurend gebruik van zijn goedheid: beste vriend Bert (Pierre Bokma in topvorm) is een alcoholist die Jos emotioneel chanteert, op zijn werk wordt hij voorbijgestreefd door een jongere generatie, en zijn ex-vrouw houdt hun tienerdochters zoveel mogelijk uit zijn buurt. Het resulteert in een heerlijk aandoenlijke ongemakscomedy, met een voortreffelijke hoofdrol van geboren antiheld Ebbinge, die geholpen wordt door een fijn script van schrijver en bedenker Anne Barnhoorn (Aanmodderfakker)

Nr. 10

2021 | Thriller

Nederland 2021. Thriller van Alex van Warmerdam. Met o.a. Tom Dewispelaere, Frieda Barnhard, Hans Kesting, Anniek Pheifer en Dirk Böhling.

Kon Alex van Warmerdam geen geschikte titel vinden voor zijn tiende speelfilm, of verklapt dat getal iets over de inhoud? Zelfs voor de maker van films als Ober en Borgman is Nr. 10 opvallend raadselachtig. Maar dat past ook wel bij het onderliggende thema: de fundamentele absurditeit van het leven. Wat begint als een bij vlagen hilarische klucht over een ruziënd toneelgezelschap (fijne ensemblecast!) verandert na een ietwat flauwe wending in een grimmiger fantasyverhaal. Veel memorabele scènes – waaronder het vileine (naar Luis Buñuel knipogende?) slot.

Mijn vader is een vliegtuig

2021 | Drama

Nederland 2021. Drama van Antoinette Beumer. Met o.a. Elise Schaap, Pierre Bokma, Maarten Heijmans, Stefan Rokebrand en Hannah Hoekstra.

Wanneer haar moeder plotseling overlijdt slaan bij de geslaagde veertiger Eva de stoppen door. Verdrongen herinneringen uit haar jeugd – waarin de kleine Eva bang was voor haar onberekenbare, psychotische vader – komen weer naar boven en Eva raakt de grip op de werkelijkheid kwijt. Haar grote angst is dat ze haar vader achternagaat, die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting zit. Sterk spel van Schaap als Eva en Bokma als haar nog steeds gevaarlijke vader, maar ook een soms wat al te nadrukkelijk scenario, dat nota bene gebaseerd is op Beumers eigen, gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017. Openingsfilm van NFF2021.

Rundfunk: Jachterwachter

2019 | Komedie

Nederland 2019. Komedie van Rob Lücker. Met o.a. Yannick van de Velde, Tom van Kalmthout, Pierre Bokma, Bram van der Vlugt en Tibo Vandenborre.

In 2015 scoorden acteurs/hartsvrienden Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout een enorme hit met hun absurdistische sketchprogramma Rundfunk. Twee jaar later volgde een theatershow, en weer drie jaar later deze bioscoopfilm. Van de Velde speelt de sukkelige wachtopzichter van een treurige camping, die op een gegeven moment bezoek krijgt van een verlopen kindster (Van Kalmthout). Wat volgt is onmogelijk samen te vatten, maar wie op zoek is naar subtiliteit is bij Rundfunk: Jachterwachter in ieder geval aan het verkeerde adres: de grappen zijn infantiel, grof, ranzig en geregeld smakeloos. Precies waar de fans op hoopten dus. Fijne bijrol van Pierre Bokma, die eerder in de tv-serie schitterde als Duitse leraar.

Drama Girl

2020 | Documentaire, Drama

Nederland 2020. Documentaire van Vincent Boy Kars. Met o.a. Leyla de Muynck, Jonas Smulders, Pierre Bokma en Elsie de Brauw.

‘Een documentaire waarin we een fictiefilm maken die gebaseerd is op mijn leven.’ Aldus het uitgangspunt van het fascinerende docudrama Drama Girl, waarin danseres en kunstenaar Leyla de Muynck zélf scènes uit haar eigen leven naspeelt. Dat levert een intrigerend psychologisch experiment op, waarbij de grenzen tussen fictie en realiteit meer dan eens vertroebelen. Vooral in de scènes met haar (fictieve) ouders (gespeeld door topacteurs Pierre Bokma en Elsie de Brauw) voelt de film daardoor bij vlagen aan als verkapte therapiesessie. Genomineerd voor een Tiger Award op IFFR2020.

De Patrick

2019 | Komedie, Drama

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2019. Komedie van Tim Mielants. Met o.a. Kevin Janssens, Pierre Bokma, Hannah Hoekstra, Frank Vercruysse en Tine Van den Wyngaert.

Patrick (gespeeld door Bekende Vlaming Janssens) is een grote, vriendelijke reus, die sociaal niet erg handig is en ondanks zijn 39 jaar nog bij zijn ouders woont. Op een nudistencamping. Het leven kabbelt voorbij, totdat ineens Patricks vader overlijdt, er op de camping geld wordt gestolen en Patrick ook nog eens zijn favoriete hamer kwijtraakt. Tragikomedie van tv-regisseur Mielants (Peaky Blinders, Legion) behandelt uiteenlopende thema’s als rouw, authenticiteit en ambitie, maar blijft bovenal boeien door de terloopse humor, stijlvaste regie en de perfect getroffen toon.

Bankier van het verzet

2018 | Oorlogsfilm, Thriller

Nederland 2018. Oorlogsfilm van Joram Lürsen. Met o.a. Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma en Fockeline Ouwerkerk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zet effectenhandelaar Walraven van Hall samen met zijn broer, de latere Amsterdamse burgemeester Gijsbert van Hall, een schaduwbank op om het verzet te financieren. Ze organiseren de grootste Nederlandse bankroof ooit - bij De Nederlandsche Bank, die onder leiding stond van NSB-kopstuk Rost van Tonningen - met vervalste waardepapieren. Op waargebeurde zaken gebaseerd oorlogsheldendrama is ambitieus opgezet en ziet er gelikt uit. Maar de nadruk ligt te veel op de spanning. En er wordt niets aan het oordeel van de kijker overgelaten. Bekroond met vijf Gouden Kalveren, onder meer voor beste film.

Tonio

2016 | Drama

Nederland 2016. Drama van Paula van der Oest. Met o.a. Pierre Bokma, Rifka Lodeizen, Chris Peters, Nick Vorsselman en Marieke Giebels.

Mooie bewerking van A.F.Th. van der Heijdens roman over de dood van zijn 22-jarige zoon Tonio, die in 2010 verongelukte na een avond stappen met vrienden. Net als het boek slaagt de film erin het peilloze verdriet van de ouders voelbaar te maken. Dankzij de manier van vertellen (we springen heen en weer in de tijd; droom en werkelijkheid lopen in elkaar over), maar vooral dankzij het geweldige acteren van Pierre Bokma en Rifka Lodeizen als A.F.Th van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich. Genomineerd voor zeven Gouden Kalveren.

Popoz

2015 | Komedie, Actiefilm

Nederland 2015. Komedie van Martijn Smits en Erwin van den Eshof. Met o.a. Huub Smit, Sergio Hasselbaink, Noel Deelen, Pierre Bokma en Roeland Fernhout.

Cartoonesk geweld en grove humor vormen de twee pijlers van de vermakelijke Comedy Central-serie Popoz, waarin de bizarre avonturen van rechercheurs Randy en Ivo worden samengevat in ultrakorte sketches. De vaste ingrediënten (veel blote tieten, zinloze schietpartijen en slap gelul) zijn ook in deze filmadaptatie ruimschoots aanwezig, maar echt leuk wordt het nooit. Daarvoor is de plot - de heren belanden zelf in de gevangenis - te futloos en de grapdichtheid veel te laag. Wel aardig: Pierre Bokma als monsterlijke bajesklant.

Schneider vs. Bax

2015 | Komedie, Thriller

Nederland 2015. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Tom Dewispelaere, Alex van Warmerdam, Maria Kraakman, Annet Malherbe en Pierre Bokma.

Van Warmerdam maakte met Schneider vs. Bax de eerste polderwestern. Zonder cowboys, maar met veel pistolen. Over huurmoordenaar Schneider (Dewispelaere), die de opdracht krijgt om schrijver Ramon Bax (Van Warmerdam) te vermoorden. Dat blijkt nog niet eenvoudig. Zeker niet als Bax' dochter Francisca (Kraakman) plotseling opduikt bij haar vaders afgelegen huisje aan het water. Niet zo gelaagd als voorganger Borgman, maar onderhoudend, vaak erg grappig en verrassend spannend.

De surprise

2015 | Romantische komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland​/​​Ierland 2015. Romantische komedie van Mike van Diem. Met o.a. Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan, Jan Decleir en Pierre Bokma.

Na achttien jaar stilte keert Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) eindelijk terug met een... romcom? De zoete poster doet het ergste vermoeden, maar De surprise, naar het gelijknamige verhaal van Belcampo, is allesbehalve standaard. Een suïcidale miljonair (Van Koningsbrugge) sluit een contract met een bedrijfje dat hem onverwacht uit de weg moet ruimen. Maar dan wordt hij verliefd (op Verbaan). En blijkt hij niet meer terug te kunnen. Na een voortreffelijke start begint De surprise flink te zwalken, maar de film is te origineel om mislukt te noemen.

2/11 Het spel van de wolf

2014 | Thriller

Nederland 2014. Thriller van Thomas Korthals Altes. Met o.a. Susan Visser, Johan Leysen, Pierre Bokma en Merijn de Jong.

Politieke thriller over wat zich bij de Nederlandse geheime dienst AIVD allemaal afspeelde in de dagen vlak voor, tijdens en kort na de moord op Theo van Gogh (2 november 2004). Gebaseerd op scenario van Theodor Holman en Gijs van de Westelaken, goede vrienden van Van Gogh, die hun scenario volpropten met namen, gesprekken en suggesties. Regisseur Korthals Altes verfilmde dat braaf, maar bleef zitten met een flets hoofdpersonage (AIVD teamchef Ellen, die veel te ingehouden wordt gespeeld door Visser), weinig tot geen actie, en zo goed als geen spanning.

Smoorverliefd

2013 | Romantische komedie

Nederland 2013. Romantische komedie van Hilde Van Mieghem. Met o.a. Susan Visser, Pierre Bokma, Anna Drijver, Anna Raadsveld en Beatrice Hillen.

Smoorverliefd volgt de liefdesperikelen van vier vrouwen die in een knusse Haagse modelwoning onder één dak leven. De eerste helft is nog een sympathieke, zij het nogal lichtvoetige, romantische komedie die een campniveau haalt dat wel vermakelijk is. Maar zodra dat daalt, vallen de gebreken op. Rammelende scènes, verkeerde timing van grappen en een storend gebrek aan originaliteit. De film trok enorm veel bezoekers naar de bios, ook al waren veel vrouwen uit de doelgroep inmiddels veel betere komedies over amoureuze avonturen gewend. Remake van de - overigens ook wat betere - Vlaamse versie die Van Mieghem in 2010 maakte.

De prooi

2013 | Televisieserie, Drama

Nederland 2013. Televisieserie van Met o.a. Pierre Bokma, Anniek Pheifer, Victor Löw, Paul Kooij en Mylène Duyvestein.

In 2000 wordt Rijkman Groenink de voorzitter van de raad van Bestuur van de ABN AMRO bank. Al snel openbaart hij zijn zeer ambitieuze plannen voor de bank. Hij wil vooral een hoge shareholder value realiseren. In 2007 bleken zijn ambities onrealistisch: de bank werd opgekocht door drie buitenlandse banken. Financieel journalist Jeroen Smit beschrijft opkomst en ondergang van Groenink pakkend in zijn bestseller De prooi. Onder regie van Theu Boermans werd het boek meeslepend verfilmd. Pierre Bokma speelt Groenink als een man die briljant financieel inzicht koppelt aan een totaal gebrek aan mensenkennis, en kreeg een Gouden Kalf voor zijn vertolking. Victor Löw is ook prima als weifelende Nederlandse Bank-president Nout Wellink. Uitstekende dramaserie, drie afleveringen, oorspronkelijk uitgezonden in de herfst van 2013.

Quiz

2012 | Thriller

Nederland 2012. Thriller van Dick Maas. Met o.a. Barry Atsma, Pierre Bokma, Hanna Verboom en Kim van Kooten.

Barry Atsma is een oppervlakkige quizmaster die in een sjiek Italiaans restaurant wacht op zijn vrouw en dochter, Pierre Bokma een lastige klant die beweert dat hij de vrouw en dochter van de quizmaster heeft ontvoerd. Daar draait alles om in de thriller Quiz. Regisseur en scenarioschrijver Dick Maas gaat - zoals gebruikelijk - regelmatig over the top in de film, maar beide hoofdrolspelers houden de film geloofwaardig en spannend. En dankzij de teksten van Bokma, en Maas' schimpscheuten richting televisieamusement en politie, is de film af en toe ook vilein grappig.

Schlafkrankheit

2011 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Nederland 2011. Drama van Ulrich Köhler. Met o.a. Pierre Bokma, Jean-Christophe Folly, Jenny Schily, Hippolyte Girardot en Sava Lolov.

Dokter Velten (Bokma) werkt al een tijd in Kameroen, waar hij onder andere een uitbraak van de slaapziekte onder controle probeert te krijgen. Zijn vrouw en dochter willen graag dat hij met hen teruggaat naar Duitsland, maar Velten blijft liever in Afrika, waar hij zich aardig weet te redden. In elk geval beter dan WHO-dokter Nzila (Folly), die vanuit Europa op bezoek komt. Interessante film over de complexe problematiek van voormalige koloniën in Afrika. Regisseur Köhler baseerde de film deels op zijn eigen jeugd als kind van ontwikkelingswerkers in Zaïre.

De bende van Oss

2011 | Misdaad

Nederland 2011. Misdaad van André van Duren. Met o.a. Sylvia Hoeks, Marcel Musters, Matthias Schoenaerts, Daan Schuurmans en Frank Lammers.

Een bende wás het, zo vlak voor de Tweede Wereldoorlog in Oss. Overvallen, vechtpartijen, moord, brandstichting, misbruik, fraude, en iedereen was erbij betrokken: arbeiders, elite én geestelijken. André van Duren (Mariken, Kees de Jongen), zelf afkomstig uit de regio, vertelt de geschiedenis door de ogen van caféhoudster/prostituee Johanna (Hoeks), die het misdaadmilieu probeert te ontvluchten. Vakkundig gemaakte, onderhoudende film voor het grote publiek blijft dramatisch op afstand. Veel bekende Brabanders in cast en crew, tot titelsongvertolkers JW Roy en Guus Meeuwis aan toe.

Sterke verhalen

2010 | Komedie

Nederland 2010. Komedie van Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk. Met o.a. Achmed Akkabi, Sallie Harmsen, Géza Weisz, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Manuel Broekman.

Komedie van Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk over groep vrienden uit Amsterdam die feestje plannen en als niemand dreigt te komen overgaan tot drastische lokmethoden.

Smoorverliefd

2010 | Romantische komedie

België 2010. Romantische komedie van Hilde Van Mieghem. Met o.a. Veerle Dobbelaere, Wine Dierickx, Aline Van Hulle, Huub Stapel en Jan Decleir.

De titel doet een brave komedie over kalverliefdes vermoeden, maar de hoeveelheid bloot en seks bewijst anders. In een frivole stijl vol visuele kwinkslagen - afgewezen mannen die letterlijk worden weggekruist - zoomt regisseur Van Mieghem in op de woelige liefdeslevens van een kwartet vrouwen. Maar ook die vondsten, variërend van verrassend tot irritant, kunnen niet verbloemen dat Smoorverliefd niet meer dan een voorspelbare, matige romantische komedie is. Een Nederlandse remake, wederom geregisseerd door Van Mieghem, volgt in 2013.

Terug naar de kust

2009 | Thriller

Nederland 2009. Thriller van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Pierre Bokma, Koen De Bouw, Huub Stapel en Daan Schuurmans.

Verfilming van de thriller van Saskia Noort over een vrouw, Maria, die na haar abortus dreigbrieven krijgt. Ze vertrekt met haar twee kinderen naar haar ouderlijk huis aan de kust, waar ook haar zus woont. Daar nemen de geheimzinnige incidenten toe en wordt Maria geconfronteerd met het psychiatrisch verleden van haar moeder. Degelijk gemaakte thriller met een hoofdrol voor Linda de Mol - voor de verandering níet het blonde lachebekkie - en een fijne verzameling prima acteurs om haar heen. Maggie McNeal zingt het titelnummer.

Komt een vrouw bij de dokter

2009 | Drama, Romantiek

Nederland 2009. Drama van Reinout Oerlemans. Met o.a. Carice van Houten, Barry Atsma, Anna Drijver, Pierre Bokma en Jeroen Willems.

Verfilming van de gelijknamige gedramatiseerde autobiografie van auteur Kluun uit 2003, het boek dat met ruim een miljoen verkochte exemplaren behoort tot een van de best verkochte Nederlandse boeken ooit. Voor wie het boek niet heeft gelezen kort de inhoud: de frisse vrouw (Van Houten) van een overspelige man (Atsma) krijgt kanker, hij gaat meer vreemd dan ooit (met oa Drijver), vrouw wordt zieker, man voelt berouw, einde oefening. Kluuns boek was geen literaire hoogvlieger en debuterend regisseur Oerlemans vergrootte de malaise met platitudes, een simplistische voice-over en sentimentele muziekjes. Kaskraker.

Happy End

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Gaite Jansen, Pierre Bokma, Edwin de Vries, Kitty Courbois en Annet Nieuwenhuijzen.

Laatste deel van een trilogie, samen met Leedvermaak (1989) en Qui vive (2001), over een Joodse familie die nog steeds worstelt met het Holocaust-verleden. Bijzonder is dat de cast twintig jaar lang onveranderd bleef, en daarom is het ook zo zonde dat Weisz de behoefte voelde om in Happy End alles nog eens te herhalen en te verduidelijken. Het maakt de film ook zonder voorkennis kijkbaar, maar voor wie het drieluik in zijn geheel wil zien wordt het allemaal erg vermoeiend.

De hel van '63

2009 | Sportfilm, Drama

Nederland 2009. Sportfilm van Steven de Jong. Met o.a. Cas Jansen, Lourens van den Akker, Chris Zegers, Chantal Janzen en Cees Geel.

Onder de zwaarst mogelijke omstandigheden (min 10 met harde wind) werd in januari 1963 de Elfstedentocht gereden. Regisseur De Jong (De Kameleon-films) brengt een ode aan de 69 schaatsers die de eindstreep haalden - al dan niet met serieus letsel. Melodrama rond gewone mensen (een militair, een boerenzoon, een werkloze arbeider, een verpleegster) die uitgroeien tot nationale helden, heeft een matig scenario, maar ook mooi archiefmateriaal en een aardige blik op de eigenaardige cultuur van het Elfstedenbestuur. Voor de opnamen van winters wit toog men naar Finland.

Caresse

2009 | Korte film

Nederland 2009. Korte film van Jim Taihuttu. Met o.a. Pierre Bokma, Sylvia Hoeks en Frank Sheppard.

Als de eenzame Victor op kerstavond vanwege het slechte weer strandt in een leeg hotel in Baltimore, besluit hij voor het eerst in zijn leven een callgirl te bestellen. Wachtend in de bar schuift een mooie jonge vrouw aan. Ze heet Caresse en blijkt Nederlands.

Bloedbroeders

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Arno Dierickx. Met o.a. Erik van Heijningen, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Sander van Amsterdam, Derk Stenvers en Carolien Spoor.

Twee rijkeluiskinderen en hun volkse vriendje laten de veertienjarige brommerdief Ronnie voor de politie schuilen op zolder van de enorme villa waarin ze wonen. Maar als hij niet meer weg wil, besluiten ze drastische maatregelen te nemen. Gebaseerd op de geruchtmakende Baarnse moordzaak uit 1960. Bloedbroeders is een aardige sfeertekening, met goed acteren (met name van Van de Sande Bakhuyzen), maar het drama komt nooit van de grond, en aan het eind worden de zaken te snel afgewikkeld om echt spannend te worden.

De uitverkorene

2006 | Drama, Thriller

Nederland 2006. Drama van Theu Boermans. Met o.a. Kees Prins, Pierre Bokma, Tijn Docter, Katja Herbers en Monic Hendrickx.

Met de hulp van de drie G's - geestdrift, geloof en het gezin - is de firma Van der Laan uitgegroeid tot de een na grootste softwarebouwer van Europa. Maar de ambities van de visionaire, diepgelovige directeur Johan van der Laan (Prins) reiken verder. Hij wil een notering aan de Amerikaanse beurs. De telefilm, gebaseerd op het ware verhaal van diepgelovige softwaremakers Baan, is een fraaie parabel over de frictie tussen het rotsvaste geloof in God en het vertrouwen in de AEX-index. Pierre Bokma kreeg, bijzonder eervol, een Emmy voor zijn rol als een van de broers.

De reorganisatie van de afdeling Herhuisvesting, Franeker

2006 | Korte film

Nederland 2006. Korte film van Eddy Terstall en Hans Teeuwen. Met o.a. Hans Teeuwen, Pierre Bokma, Peer Mascini, Tamar van den Dop en Nadja Hüpscher.

Sex en the City met mannen in duikerspakken. Relatieperikelen die zich afspelen in restaurant en huiskamer met mannelijke personages die gekleed gaan in duikpakken, compleet met bril en flippers.

Staatsgevaarlijk

2005 | Thriller

Nederland 2005. Thriller van Marcel Visbeen. Met o.a. Sylvia Hoeks, Pierre Bokma, Romijn Conen, Fockeline Ouwerkerk en Hanin Msellek.

"Ik werd geïnspireerd door de moord op Pim Fortuyn en de gevolgen daarvan. Ik was vooral onder de indruk van de hevige reactie van het Nederlandse volk. Dat wilde ik in mijn film verwerken en niét de huidige terroristische dreiging in Nederland." Dat zei Marcel Visbeen vorig jaar op het Nederlands Film Festival over zijn televisiedrama, dat stevig is verankerd in de huidige kwetsbare Nederlandse multiculti samenleving. Nicolette is juist gaan samenwonen met Mohammed wanneer Rotterdam wordt opgeschrikt door een aanslag. Al gauw blijkt Mohammed verdacht te worden. Toen Visbeen de film maakte vroegen veel mensen of zijn verhaal niet wat overtrokken was, maar onlangs zei hij: "Ik zou de film nu harder en grimmiger maken, want dat is Nederland ook geworden."

Peter Van Straaten/Een Gelukkige Hand

2005 | Biografie, Drama, Documentaire

Nederland 2005. Biografie van Pieter Verhoeff. Met o.a. Pierre Bokma, Ingeborg Elzevier, Renée Fokker, Hans Kesting en Gijs Scholten van Aschat.

Film over de Peter van Straaten is een mengsel van documentaire en drama. Bekentenissen van de tekenaar, cartoons en een achtdelig feuilleton waarin acteurs verhalen van Van Straaten naspelen wisselen elkaar af. De mooiste stukken van Een gelukkige hand spelen zich af in het Italiaanse of Gelderse bos waar de tekenaar naar vogels spiedt. 'Hoor! Een Vlaamse gaai!'

Masterclass

2005 | Drama, Fake documentaire

Nederland 2005. Drama van Hans Teeuwen. Met o.a. Pierre Bokma, Peer Mascini, Sacha Bulthuis, Gijs Scholten van Aschat en Monic Hendrickx.

Regiedebuut van caberetier Hans Teeuwen is een pseudo-documentaire over een masterclass van acteursgoeroe Peer Mascini (gespeeld door Peer Mascini), die helemaal uit de hand loopt. Met een mal uitgangspunt is niets mis. Maar dan moet de malligheid wel buiten haar oevers treden en boven de leut en de eenduidigheid uitstijgen. Dat is in Masterclass niet het geval.

Amazones

2004 | Komedie, Misdaad, Actiefilm

Nederland 2004. Komedie van Esmé Lammers. Met o.a. Monique van de Ven, Monic Hendrickx, Georgina Verbaan, Susan Visser en Pierre Bokma.

Vederlichte misdaadkomedie over vier vrouwen in uitzichtloos Breda-Noord die uit financiële noodzaak besluiten een bank te beroven. Scenarioschrijver Barbara Jurgens wilde 'een lekkere brede publieksfilm voor vrouwen, een film die zowel je moeder, de buurvrouw, de kleuterjuf en de groentevrouw aanspreekt'. Van al die miljoenen potentiële toeschouwers kwamen er slechts 26 duizend opdagen. Jammer, want Amazones is een pretentieloze Nederlandse komedie zonder een spoortje maatschappijkritiek, een makkelijke film die vermaakt van begin tot einde.

Interview

2003 | Drama

Nederland 2003. Drama van Theo van Gogh. Met o.a. Pierre Bokma, Katja Schuurman, Ellen ten Damme, Theo Maassen en Michiel de Jong.

Tijdens een interview groeit een machtspel tussen een serieuze journalist en domme soapster. Dat moest interessant zijn voor het publiek, zo meenden bedenker Hans Teeuwen en regisseur Van Gogh. Zeker als de hoofdrollen gespeeld worden door de 'god van het intellectuele theater' Bokma en 'soapkoningin' Schuurman. Interessant is het uitgangspunt wel, maar al gauw wordt het verhaal vermoeiend, omdat schrijver Holman in zijn cynische scenario smijt met onaannemelijk gedrag, pathetische trauma's en oerhollandse filmtermen. Omdat ze hier weinig mee kunnen, vervalt Schuurman in het eindeloos lang schalks door een haarlok spieden en Bokma stapt in zijn eigen valkuil van cerebrale afstandelijkheid.

Cloaca

2003 | Drama, Komedie

Nederland 2003. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Jaap Spijkers, Pierre Bokma, Peter Blok en Elsie de Brauw.

Na vijftien jaar brengt het lot vier voormalige studievrienden weer bij elkaar. Ambitieuze politicus Joep (Scholten van Aschat), homoseksuele ambtenaar Pieter (Bokma), cokesnuivende advocaat Tom (Blok) en tikje ranzige regisseur Maarten (Spijkers) zijn allemaal min of meer vastgelopen in hun leven, wat leidt tot pijnlijke, af en toe bijzonder komische verwikkelingen. Gebaseerd op een toneelstuk van Maria Goos. Mede dankzij de uitstekende acteurs - oude bekenden van de toneelschool in Maastricht - kreeg deze goede telefilm onder meer de publieksprijs op het filmfestival van Utrecht.

Snapshots

2002 | Romantiek

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Romantiek van Rudolf van den Berg. Met o.a. Burt Reynolds, Angela Groothuizen, Julie Christie en Pierre Bokma.

Na vijftien jaar brengt het lot vier voormalige studievrienden weer bij elkaar. Ambitieuze politicus Joep (Scholten van Aschat), homoseksuele ambtenaar Pieter (Bokma), cokesnuivende advocaat Tom (Blok) en tikje ranzige regisseur Maarten (Spijkers) zijn allemaal min of meer vastgelopen in hun leven, wat leidt tot pijnlijke, af en toe bijzonder komische verwikkelingen. Gebaseerd op een toneelstuk van Maria Goos. Mede dankzij de uitstekende acteurs - oude bekenden van de toneelschool in Maastricht - kreeg deze goede telefilm onder meer de publieksprijs op het filmfestival van Utrecht.

Qui vive

2001 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland 2001. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Kitty Courbois, Peter Oosthoek, Catherine ten Bruggencate, Pierre Bokma en Rijk de Gooyer.

Vervolg op Leedvermaak (1989), ook weer gebaseerd op een stuk van Judith Herzberg. Als een uitgebreide Joodse familie bij elkaar komt ter gelegenheid van het veertigjarig huwelijk van de pater familias komt veel oud zeer naar boven. Over de oorlog, toen kinderen uit de familie werden ondergebracht bij protestantse boeren, over kinderwensen, midlifecrises en nog veel meer. Misschien iets te veel, in de volle film die voor het goede begrip nog het best na Leedvermaak kan worden bekeken. Goed spel van de uitstekende cast maakt de film toch de moeite waard.

Minoes

2001 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2001. Jeugdfilm van Vincent Bal. Met o.a. Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Hans Kesting en Olga Zuiderhoek.

Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame (Van Houten). Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe (Maassen) helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Er zit ook een tip tussen over de onfrisse zaakjes van schurkachtige industrieel en kattenhater Ellemeet (Bokma). Erg leuke verfilming van het boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalveren voor de film en voor Van Houten.

Storm in mijn hoofd

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Coen Flink, Pierre Bokma, Will van Kralingen, Suzanne Davina en Jappe Claes.

In de vijfde Telefilm van dit tv-seizoen speelt Coen Flink de rol van de grote theateracteur Lucas Bron die terugkijkt op zijn leven. Waarom is zijn vrouw krankzinnig geworden en hoe is ze aan haar eind gekomen? De vorm waarin het verhaal is gegoten heeft iets weg van de spreekwoordelijke film die vlak voor het eind van iemands leven wordt afgedraaid. Heden en verleden buitelen over elkaar heen, het echte leven krijgt de dimensies van een toneelvoorstelling en andersom, mensen van vlees en bloed worden gereduceerd tot personages. In woorden vervat krijgt het verhaal iets kunstmatigs, maar met de beelden van regisseur Frans Weisz en cameraman Goert Giltaij komt het overtuigend tot leven. Mooie rollen van Pierre Bokma als de zoon, en Will van Kralingen als de vrouw van Lucas Bron. De VARA zond Storm in mijn hoofd vorig jaar zomer uit als hommage aan de toen net overleden Coen Flink. Het scenario werd geschreven door Chiem van Houweninge.

De belager

2000 | Thriller, Drama

Nederland 2000. Thriller van Dana Nechushtan. Met o.a. Valérie Bédier de Prairie, Kim van Kooten, Pierre Bokma en Johanna ter Steege.

Een wethouder van een middelgrote stad in Nederland heeft een korte affaire met een journaliste van de regionale televisie, die een nieuws-item over hem maakt. Hun relatie gaat echter snel uit als zij erachter komt dat hij zijn ex-vrouw bedreigt en zijn kinderen mishandelt. Hij legt zich niet neer bij de afwijzing en de journaliste wordt vanaf dat moment door hem belaagd. Als zij een advocate inschakelt, wordt het er echter niet beter op. Nu heeft de belager drie mogelijke slachtoffers: de journaliste, de advocate en haar dochtertje.

De Rode Zwaan

1999 | Jeugdfilm, Avonturenfilm

Nederland 1999. Jeugdfilm van Martin Lagestee. Met o.a. Rufus Heikens, Sanne Himmelreich, Pierre Bokma, Liz Snoyink en André van den Heuvel.

In deze spannende jeugdfilm gaat een jongen op bezoek bij zijn opa die net is verhuisd naar het huis van zijn jeugd. Even later bevindt hij zich in de wilde fantasiewereld van zijn grootvader, vol angstaanjagende vismannen. De tweede lange speelfilm (na Angie) van Lagestee, doorgaans beter bekend als producent, is een verfilming van het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper. Diens boek 'Het zakmes' leverde eerder een succesvolle kinderfilm op.

Baantjer: De Cock en de wraak zonder einde

1999 | Misdaad, Mysterie

Nederland 1999. Misdaad van Alain de Levita. Met o.a. Victor Reinier, Marian Mudder, Martin Schwab, Freek van Muiswinkel en Hans Karsenbarg.

De Cock komt voor de ultieme uitdaging te staan als blijkt dat zijn oud-collega Peter de Beer, de voorganger van Vledder, vermoord is. Op het moment van de moord was het dochtertje van De Beer in de buurt. Het is onduidelijk of ze iets heeft gezien, maar De Cock neemt haar uit voorzorg toch onder zijn hoede. Hij heeft een voorgevoel dat de moordenaar de kleine kroongetuige wellicht uit de weg wil ruimen. Het verleden blijft De Cock achtervolgen als hij geconfronteerd wordt met een oude moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen

Het jaar van de opvolging - Het najaar van de waarheid

1997 |

Nederland 1997. Frans Weisz. Met o.a. Victor Löw, Will van Kralingen, Pierre Bokma, Titus Muizelaar en Renée Soutendijk.

De Cock komt voor de ultieme uitdaging te staan als blijkt dat zijn oud-collega Peter de Beer, de voorganger van Vledder, vermoord is. Op het moment van de moord was het dochtertje van De Beer in de buurt. Het is onduidelijk of ze iets heeft gezien, maar De Cock neemt haar uit voorzorg toch onder zijn hoede. Hij heeft een voorgevoel dat de moordenaar de kleine kroongetuige wellicht uit de weg wil ruimen. Het verleden blijft De Cock achtervolgen als hij geconfronteerd wordt met een oude moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen

Het jaar van de opvolging - De zieke zomer

1997 |

Nederland 1997. Frans Weisz. Met o.a. Will van Kralingen, Pierre Bokma, Titus Muizelaar, Victor Löw en Renée Soutendijk.

De Cock komt voor de ultieme uitdaging te staan als blijkt dat zijn oud-collega Peter de Beer, de voorganger van Vledder, vermoord is. Op het moment van de moord was het dochtertje van De Beer in de buurt. Het is onduidelijk of ze iets heeft gezien, maar De Cock neemt haar uit voorzorg toch onder zijn hoede. Hij heeft een voorgevoel dat de moordenaar de kleine kroongetuige wellicht uit de weg wil ruimen. Het verleden blijft De Cock achtervolgen als hij geconfronteerd wordt met een oude moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen

Het jaar van de opvolging - De lente van de macht

1997 |

Nederland 1997. Frans Weisz. Met o.a. Victor Löw, Will van Kralingen, Pierre Bokma, Titus Muizelaar en Renée Soutendijk.

De Cock komt voor de ultieme uitdaging te staan als blijkt dat zijn oud-collega Peter de Beer, de voorganger van Vledder, vermoord is. Op het moment van de moord was het dochtertje van De Beer in de buurt. Het is onduidelijk of ze iets heeft gezien, maar De Cock neemt haar uit voorzorg toch onder zijn hoede. Hij heeft een voorgevoel dat de moordenaar de kleine kroongetuige wellicht uit de weg wil ruimen. Het verleden blijft De Cock achtervolgen als hij geconfronteerd wordt met een oude moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen

Het jaar van de opvolging

1997 | Drama

Nederland 1997. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Victor Löw, Porgy Franssen, Will van Kralingen, Pierre Bokma en Titus Muizelaar.

De Cock komt voor de ultieme uitdaging te staan als blijkt dat zijn oud-collega Peter de Beer, de voorganger van Vledder, vermoord is. Op het moment van de moord was het dochtertje van De Beer in de buurt. Het is onduidelijk of ze iets heeft gezien, maar De Cock neemt haar uit voorzorg toch onder zijn hoede. Hij heeft een voorgevoel dat de moordenaar de kleine kroongetuige wellicht uit de weg wil ruimen. Het verleden blijft De Cock achtervolgen als hij geconfronteerd wordt met een oude moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen

Gordel van smaragd

1997 | Drama

Nederland 1997. Drama van Orlow Seunke. Met o.a. Piet Kamerman, José Rizal Manu, Bram van der Vlugt, Frans Tumbuan en Christine Hakim.

De Cock komt voor de ultieme uitdaging te staan als blijkt dat zijn oud-collega Peter de Beer, de voorganger van Vledder, vermoord is. Op het moment van de moord was het dochtertje van De Beer in de buurt. Het is onduidelijk of ze iets heeft gezien, maar De Cock neemt haar uit voorzorg toch onder zijn hoede. Hij heeft een voorgevoel dat de moordenaar de kleine kroongetuige wellicht uit de weg wil ruimen. Het verleden blijft De Cock achtervolgen als hij geconfronteerd wordt met een oude moordzaak die hij nooit heeft kunnen oplossen

Advocaat van de hanen

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Gerrit van Elst. Met o.a. Pierre Bokma, Margo Dames, Jaap Spijkers, Peter Oosthoek en Yoka Berrety.

Een voormalige sociale advocaat (Bokma) belandt laveloos in een politiecel, waar hij getuige is van de dood van een kraker. Aan hem nu de lastige keus: zet hij zich in voor het door de politie 'vermoorde' slachtoffer of verzwijgt hij wat er gebeurd is omwille van zijn reputatie. De film was goed voor een heuse rel: leden van de, indertijd al zieltogende, kraakbeweging verstoorden de opnames om te protesteren tegen de verwijzingen naar de echt gebeurde zaak van de overleden kraker Hans Kok. Ondanks de extra publiciteit draaide de film maar een paar weken. Gebaseerd op een roman van A.F.Th. van der Heijden.

Hoogste tijd

1995 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Verenigde Staten 1995. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Rijk de Gooyer, Josse De Pauw, Kitty Courbois, Bart Slegers en Edwin de Vries.

Weisz verfilmde, met een scenario van Jan Blokker en een indrukwekkende cast, het gelijknamige boek van Harry Mulisch over een uitgerangeerde revue-artiest die wordt gevraagd voor een hoofdrol in een hedendaags stuk van een jong theatergezelschap. De Gooyer, die zich naar verluidt vooraf geen raad wist met zijn rol maar vol overtuiging de oudere acteur speelt die tijdens de repetities pijnlijk wordt geconfronteerd met zijn verleden, ambities en angsten, werd met een Gouden Kalf bekroond. Verantwoordelijk voor de prachtkostuums is Ben van Os. Robby Müller, die in 1982 met Weisz samenwerkte bij Een zwoele zomeravond, tekende voor het oogstrelend camerawerk.

Frans en Duits

1995 |

Nederland 1995. Orlow Seunke. Met o.a. Dick Boutkan, Truus Dekker, Margôt Ros, Pierre Bokma en Ramsey Nasr.

Weisz verfilmde, met een scenario van Jan Blokker en een indrukwekkende cast, het gelijknamige boek van Harry Mulisch over een uitgerangeerde revue-artiest die wordt gevraagd voor een hoofdrol in een hedendaags stuk van een jong theatergezelschap. De Gooyer, die zich naar verluidt vooraf geen raad wist met zijn rol maar vol overtuiging de oudere acteur speelt die tijdens de repetities pijnlijk wordt geconfronteerd met zijn verleden, ambities en angsten, werd met een Gouden Kalf bekroond. Verantwoordelijk voor de prachtkostuums is Ben van Os. Robby Müller, die in 1982 met Weisz samenwerkte bij Een zwoele zomeravond, tekende voor het oogstrelend camerawerk.

De schaduwlopers

1995 | Komedie, Experimenteel

Nederland 1995. Komedie van Peter Dop. Met o.a. Pierre Bokma, Aat Ceelen, Ariane Schluter, Betty Schuurman en Lineke Rijxman.

Leen (Bokma) en Albert (Ceelen) zijn broers; ze zijn getrouwd met meiden die elkaars zuster zijn (Schluter en Schuurman), maar ze hebben allebei de verkeerde wederhelft. In tegenstelling tot hun vrouwen die normaal naar hun werk gaan, voeren Leen en Albert een ledig bestaan: Leen speelt trompet en vertoeft onder bruggen, terwijl Albert met een pontje zonder passagiers over het water vaart.

Oude Tongen

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman, Fred Goessens, Lieneke le Roux en Pierre Bokma.

Gebaseerd op een schandaal, anno 1987 in Oude Pekela, waarbij tientallen kinderen betrokken waren bij een grootschalige pornozaak. Nooit is bewezen of er sprake was van massa-hysterie, of de kinderen een gemeenschappelijke fantasie-aanval hadden en of er echte kinderlokkers rondliepen die zich als clowns uitdosten om vieze spelletjes met de peuters en tieners uit te halen. Regisseur Rijnders recruteerde zijn acteurs bij het eigen gezelschap Toneelgroep Amsterdam. Hij liet hen hun mening opdissen via de mensen die ze spelen: betrokkenen, ouders, politiefunctionarissen en journalisten, met Heebink als onderwijzeres en Admiraal als oude, stervende burgemeester. Satirisch, maar chaotisch en onrealistisch. Sommigen amuseren er zich kostelijk mee, anderen vinden de film een irritante mislukking, die niet past in de Nederlandse filmtraditie (?). Later als drie-delige tv-serie.

De nietsnut

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Ab van Ieperen. Met o.a. Pierre Bokma, Willem Nijholt, Marjon Brandsma, Ramses Shaffy en Jacques Bonaffé.

Na een leegte van dertien jaar (ACHTER GLAS uit 1981 en ook al geen meesterwerk) maakte de regisseur deze rolprent gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Frans Kellendonk. Samen met van Ieperen schreef hij voor zijn dood in 1990 het scenario voor de film die IDENTIKIT zou gaan heten. Het gaat over een man (Bokma), die nooit van zijn vader (Nijholt in flashbacks) heeft gehouden en hem maar een lul vond. Als zijn vader door een moord in België om het leven komt, besluit hij een kijkje te gaan nemen op de plaats des onheils. Onderweg neemt hij een jonge lifter mee en realiseert zich dat ook zijn leven zonder hoogtepunten, roemloos aan het voorbij trekken is. Hij dist een verhaal op aan de jongen, waaruit zou moeten blijken dat zijn vader een held was. Van Ieperen, die bekend staat om zijn breedvoerige, weinig oorspronkelijke, slaapverwekkende stijl, distantiëerde zich van de film nadat de producent de prent op aanvaardbare lengte sneed. Door de inkorting valt er echter aardig wat weg van de oorspronkelijke opzet: personages op zoek naar een verhaal. Nijholt speelt uitstekend als de vader, Bokma's ingehouden woede is overtuigend, Shaffy is leuk als een rijke oom. Brandsma als de moeder, geeft een sterke monoloog weg. De sleutelrol van de Belgische hoteleigenaar Bonnaffé, die zijn lodderoog laat vallen voor zowel de moeder als de zoon, is duister. We zullen het dan allemaal maar aan de bizarre montage en de weggeknipte start en finale wijten. Geproduceerd met de NOS.

De drie beste dingen in het leven

1992 | Komedie

Nederland 1992. Komedie van Ger Poppelaars. Met o.a. Loes Wouterson, Jack Wouterse, Victor Löw, Gijs Scholten van Aschat en Gerard Thoolen.

De film is een poging het levensgevoel van midden-dertigers weer te geven. Sacha, een violiste, verlegt de waarden, die ze tot dan toe in het leven gevonden heeft, als ze de `vrije jongens` Caspar en Maarten (Löw en Wouterse) ontmoet. Zij geeft haar net-burgerlijke verloofde Ben de bons en stippelt voor zichzelf een nieuwe route uit, onder invloed van het tweetal en nog een mysterieuze figuur. Debuutregisseur Poppelaars gaat als scenarioschrijver uit van het idee: 'Wat verbindt mensen? Het feit dat ze allemaal alleen zijn.' Camerawerk van Lex Wertwijn.

De Kleine Hélène

1992 |

Nederland 1992. Fatime Jebli Ouazzani. Met o.a. Pierre Bokma, Marie Louise Stheins en Jenske Dijkhuis.

De film is een poging het levensgevoel van midden-dertigers weer te geven. Sacha, een violiste, verlegt de waarden, die ze tot dan toe in het leven gevonden heeft, als ze de `vrije jongens` Caspar en Maarten (Löw en Wouterse) ontmoet. Zij geeft haar net-burgerlijke verloofde Ben de bons en stippelt voor zichzelf een nieuwe route uit, onder invloed van het tweetal en nog een mysterieuze figuur. Debuutregisseur Poppelaars gaat als scenarioschrijver uit van het idee: 'Wat verbindt mensen? Het feit dat ze allemaal alleen zijn.' Camerawerk van Lex Wertwijn.

De provincie

1991 | Drama, Romantiek

Nederland 1991. Drama van Jan Bosdriesz. Met o.a. Thom Hoffman, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Tamar van den Dop en Peter Oosthoek.

Geslaagd regiedebuut van vijftig-jarige Bosdriesz met drie jongens en een meisje in een verhaal waarin heden en verleden door elkaar lopen. In de Hollandse polder zijn drie kameraden, een meeloper, een slachtoffer en een leider verliefd op een knappe vioolspelende Van den Dop. Zij trouwt met Bokma de grote bink wat later noodlottig afloopt. Naar de gelijknamige debuutroman van Jan Brokken, aangevuld met elementen uit diens verhalenbundel De zee van vroeger. Knappe vertolkingen in scherp portret van een dorpssamenleving waarin vriendschap en haat, liefde en jaloezie de hoofdthema's vormen. Ondanks discutabele climax en zware thema's géén zwaarmoedige film met erg fraai camerawerk van Jules van den Steenhoven.

Bij nader inzien

1991 | Televisieserie, Drama

Verenigde Staten 1991. Televisieserie van Met o.a. Anneke Blok, Pierre Bokma, Margo Dames, Coen Flink en Porgy Franssen.

Een half dozijn jongelui heeft WO II vanaf een afstand meegemaakt. Zij ontmoeten elkaar na afloop van de oorlog in het eerste jaar Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Zij discussiëren over literatuur, schrijvers en boeken en hebben allen de ambitie schrijver te worden. Na deze verwachtingsvolle periode gaat de film een kwart eeuw later verder en toont een vaak pijnlijke afrekening. Eigenzinnige, oer-Hollandse tv-serie die op de Nederlandse Filmdagen van 1991 drie Gouden Kalveren kreeg (voor de regie van Weisz en voor de acteerprestaties van Wouterson en Franssen), wat tot heibel leidde rond de discussie over de vraag of deze televisieserie als speelfilm kon meedingen.

Leedvermaak

1989 | Drama

Nederland 1989. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Kitty Courbois, Peter Oosthoek, Catherine ten Bruggencate, Pierre Bokma en Annet Nieuwenhuijzen.

Bitterzoet relaas van een bruiloft in het begin van de jaren zeventig. Lea (Ten Bruggencate), dochter van het joodse echtpaar Ada (Courbois) en Simon (Oosthoek), die Auschwitz hebben overleefd, gaat trouwen met een succesvolle dokter (Bokma). Het feest wordt overschaduwd door wrokgevoelens, herinneringen aan de holocaust, jaloezie en frustraties. Regisseur Weisz weet in zijn verfilming van Judith Herzbergs gelijknamige toneelstuk met fraaie close-ups en een zwevende camera te vermijden dat Leedvermaak te toneelmatig wordt. De pers was enthousiast en de film won drie Gouden Kalveren.

De avonden

1989 | Drama, Biografie

Nederland 1989. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Thom Hoffman, Pierre Bokma, Elja Pelgrom, Dela Maria Vaags en Jobst Schnibbe.

Het relaas van een troosteloze oudejaarsweek in 1946, zoals die ­beleefd wordt door Frits van Egters (Hoffman). Frits is een intelligente en gevoelige, maar door weerzin en desillusie cynisch geworden zoon uit een kleinburgerlijk milieu. Het meesterwerk van Gerard Reve uit 1947 leek moeilijk te verfilmen, omdat een groot deel van de roman zich afspeelt in het hoofd van Frits van Egters. Regisseur Van den Berg deed toch een poging en het resultaat werd terecht bekroond met het Gouden Kalf voor de beste film. Hoffman kreeg ook een Kalf, voor zijn uitstekende hoofdrol. En de film werd de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Afzien

1986 |

Nederland 1986. Gerrard Verhage. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Pierre Bokma en Jentine de Boer.

Het relaas van een troosteloze oudejaarsweek in 1946, zoals die ­beleefd wordt door Frits van Egters (Hoffman). Frits is een intelligente en gevoelige, maar door weerzin en desillusie cynisch geworden zoon uit een kleinburgerlijk milieu. Het meesterwerk van Gerard Reve uit 1947 leek moeilijk te verfilmen, omdat een groot deel van de roman zich afspeelt in het hoofd van Frits van Egters. Regisseur Van den Berg deed toch een poging en het resultaat werd terecht bekroond met het Gouden Kalf voor de beste film. Hoffman kreeg ook een Kalf, voor zijn uitstekende hoofdrol. En de film werd de Nederlandse inzending voor de Oscars.