Ate de Jong: regie, scenario, productie en montage.
Er zijn 22 films gevonden.

Love Is Thicker Than Water

2016 | Komedie, Romantiek

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2016. Komedie van Emily Harris en Ate de Jong. Met o.a. Johnny Flynn, Lydia Wilson, Ellie Kendrick en Al Weaver.

Geen peil op te trekken, het oeuvre van Ate de Jong. Hij regisseerde degelijke literatuurfilms, Hollywoodpulp, Jan Smit-vehikel Het Bombardement, een ranzige sm-thriller. En nu weer dit: Britse low-budget romantiek, met een jonge coregisseur, naar een eigen, semi-autobiografisch script. Over twee verliefde twintigers met zeer verschillende sociale achtergronden, wat leidt tot gekibbel en stress. De acteurs en deels geïmproviseerde dialogen zijn aangenaam naturel, de soundtrack zit vol lieve gitaarliedjes, er gebeurt alleen wel erg weinig boeiends. Sympathiek maar slaapverwekkend.

Het Bombardement

2012 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Nederland 2012. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Jan Smit, Roos van Erkel, Monic Hendrickx, Mike Weerts en Gerard Cox.

In de comebackfilm van Ate de Jong is het bombardement op Rotterdam, waarbij in mei 1940 800 Rotterdammers de dood vonden en 80.000 dakloos werden, de achtergrond voor een hortende en stotende combinatie van liefdesdrama en avonturenfilm. Ofwel: in tegenlicht badende bakvissenromantiek en digitale explosies, dichtgesmeerd door een overdaad aan violen op de soundtrack. Met zanger Jan Smit als getalenteerde bokser van arme komaf, die droomt van een betere toekomst in Amerika, en de eveneens debuterende Roos van Erkel als zijn love interest.

Zomerhitte

2008 | Drama, Romantiek, Thriller

Nederland 2008. Drama van Monique van de Ven. Met o.a. Sophie Hilbrand, Waldemar Torenstra, Jeroen Willems, Johan Leysen en Cees Geel.

Monique van de Ven greep voor haar eerste bioscoopfilm als regisseur naar een boek van Jan Wolkers, de schrijver met wiens oeuvre haar eigen carrière is verstrengeld. Ze koos voor het boekenweekgeschenk uit 2005, waarin natuurfotograaf Bob (Torenstra) gefascineerd raakt door geschiedenisstudente Kathleen (Hilbrand), die onfrisse banden heeft met een oudere Texelse onderwereldfiguur. Scenarist Edwin de Vries staat meer dan nodig stil bij tassen vol drugs, een lijk en achtervolgingen, terwijl juist de beelden van verwaaid, ruig Texel zo'n mooie ode zijn aan een van Hollands meest markante auteurs.

Fogbound

2002 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Luke Perry, Ben Daniels, Orla Brady en Jeroen Krabbé.

Fogbound is gebaseerd op een simpel en sterk idee. Twee mannen en een vrouw moeten midden in het Franse hooggebergte een nacht doorbrengen omdat dichte mist hen dwingt de autorit te staken. De verhouding tussen het drietal schuurt en knispert. Maar wanneer flashbacks hun intrede doen gaat het mis. Dan verwordt Fogbound tot een onmogelijk mengsel van spanning, erotiek en quasi-artisticiteit. (RO/de Volkskrant)

The Discovery of Heaven

2001 | Romantiek, Fantasy, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2001. Romantiek van Jeroen Krabbé. Met o.a. Ellen Vogel, Stephen Fry, Greg Wise, Flora Montgomery en Jeroen Krabbé.

Gouden Kalf winnend scenarioschrijver Edwin de Vries bracht Harry Mulisch' 900 pagina's tellende magnum opus 'De ontdekking van de hemel' terug tot een overzichtelijke plotlijn: Twee engelen krijgen van God, ontstemd door de puinhoop die de mensen op aarde maken, opdracht diens tien geboden terug te halen. Daartoe zetten ze een aantal mensenlevens naar hun hand. En zo zien we in de film twee mannen, gespeeld door Fry en Wise, in het Amsterdam van de jaren zestig boezemvrienden worden, een geliefde delen en een kind voortbrengen. Wie de vader van deze Quinten ook mag zijn, de jongen heeft een buitengewone bestemming. Krabbé, die eerder debuteerde met Left Luggage, is zelf te zien als aartsengel Gabriel.

Left Luggage

1998 | Drama

België​/​​Verenigde Staten​/​​Nederland 1998. Drama van Jeroen Krabbé. Met o.a. Isabella Rossellini, Laura Fraser, Maximilian Schell, Marianne Sägebrecht en Adam Monty.

Na het lezen van een boek van Carl Friedman over het na-oorlogse leven van twee joodse families, kon Jeroen Krabbé - zelf van joodse afkomst - het niet laten om zijn debuut als regisseur te maken. Glunderend presenteerde hij zijn project met ster Isabella Rossellini aan de binnen- en buitenlandse pers. Die zag Laura Fraser in een oprecht maar weinig subtiel drama als moderne studente Chaja pendelen tussen haar trauma's-ontkennende ouders en de orthodoxe familie Kalman bij wie ze een bijbaantje heeft als oppas. Dubbel bekroond op het festival van Berlijn, waaronder een eervolle vermelding van de jury voor Rossellini's vertolking.

Wenn der Präsident 2 x klingelt

1997 | Komedie

Duitsland 1997. Komedie van Ate de Jong. Met o.a. Ulrich Gebauer, Karsten Speck, Jessica Kosmalla, Ilja Richter en Gruschenka Stevens.

De Berlijnse schilder Bernd Schien is zo goed als failliet. Dan kiest de Berlijnse senaat zijn gezin uit als modelgezin om de Amerikaanse president bij diens bezoek te leren kennen. Voor Bernd zou dat de redding betekenen, maar zijn gezin is niet echt representatief te noemen...

Eine kleine Nachtmerrie

1997 | Familiefilm

Nederland 1997. Familiefilm van Ate de Jong. Met o.a. Joost Prinsen, Antonie Kamerling, Manouk van der Meulen, Peter Jan Rens en Jac Goderie.

De Berlijnse schilder Bernd Schien is zo goed als failliet. Dan kiest de Berlijnse senaat zijn gezin uit als modelgezin om de Amerikaanse president bij diens bezoek te leren kennen. Voor Bernd zou dat de redding betekenen, maar zijn gezin is niet echt representatief te noemen...

Wenn ich nicht mehr lebe

1995 | Drama

Duitsland 1995. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Anke Sevenich, Heio von Stetten, Ivo Möller, Kaya Möller en Susanne Michel.

Moeder Schreiber (Sevenich) krijgt bij een routine onderzoek van de dokter te horen, dat ze kanker heeft. Ze is al in een vergevorderd stadium en ze heeft nog maar kort te leven. Ze gaat zelf heel dapper om met deze wetenschap, maar haar vriendinnen en haar man Michael (Von Setten) weten niet goed hoe ze moeten reageren. Ze besluit dat het beste voor haar man en haar kinderen is, dat zij een nieuwe vrouw vindt die voor hen kan zorgen als zij er niet meer is. En die vindt ze in de gestalte van kleuterjuf Fischer (Michel). Beide vrouwen zijn het direkt met elkaar eens en toevallig hebben de ouders van juffrouw Fischer een ponystoeterij, waar het gezin een laatste vakantie kan doorbrengen, aan elkaar kunnen wennen en zich voorbereiden op een nieuwe toekomst. Kort daarop sterft ze - alles keurig gepland. Onwerkelijke, sentimentele en onwaarachtige tranentrekker, waaraan vooral het scenario van Nick Niciphor debet is. De hoofdrollen doen netjes hun best en onze vaderlandse regisseur levert keurig vakwerk - zijn tweede in dit kader. Manuel Heyer bemande de camera.

All Men Are Mortal

1995 | Drama, Komedie

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Stephen Rea, Irène Jacob, Marianne Sägebrecht, Chiara Mastroianni en Derek de Lint.

Jonge, vooraanstaande toneelactrice Jacob doorkruist het Frankrijk van het existentialisme, einde jaren 1940, begin 1950 met een voorstelling van Hamlet. Wanneer zij verliefd wordt op een geheimzinnige en aan geheugenverlies lijdende Rea, stelt zij haar artistieke ambities in vraag. S[KA3]agebrecht is haar loyale kleedster en de Lint loopt in een rampzalige snertrol verloren. Het Frankrijk van het existentialisme (gedraaid in Boedapest!) wordt in Europudding bevolkt door Engelstaligen met een Franse tongval. Gelukkig hoeft de overigens briljante Jacob geen Frans accent te veinzen. De roman van Simone de Beauvoir (Tous les hommes sont mortels, in het Nederlands bekend onder de titel Niemand is onsterfelijk) werd bewerkt door de Jong, Olwen Wymark en Steven Gaydos tot een verhaal waarin de filosofische hoofdbrekens van de 'intello's' van toen hun eigen ego's maskeerden. Hoe ook, de Jong probeert zelfverzekerd en conventioneel een onconventioneel verhaal te vertellen met knap camerawerk van Bruno de Keyser.

Tödliche Lüge

1993 | Thriller

Duitsland 1993. Thriller van Ate de Jong. Met o.a. Barbara Auer, Hannes Jaenicke, Lisa Karlström, Leonard Lansink en Volker Prechtel.

Claudia Fischer (Auer) heeft een praatshow, waarbij zij haar gasten het masker afneemt en ze figuurlijk uitkleedt ten gunste van haar kijkcijfers. Ze gaat geraffineerd te werk om door te dringen tot de diepste roerselen van de zielen van haar slachtoffers. De bedriegster wordt echter op haar beurt bedrogen door de regisseur, die haar weer exploiteert. Een psychopathische moordenaar (Jaenicke) komt achter haar geheim (wie de vader van haar kind is) en probeert haar te vellen in een talkshow. Het scenario van Peter Probst bevat geen originele invallen en Nederlander De Jong laat met zijn ongeïnspireerde regie de competente cast maar aanrommelen. De productie en het camerawerk van Charly Steinberger zijn best in orde maar dat levert geen boeiend drama op.

Highway to Hell

1992 | Fantasy, Komedie, Horror

Verenigde Staten 1992. Fantasy van Ate de Jong. Met o.a. Chad Lowe, Patrick Bergin, Kristy Swanson, Adam Storke en Pamela Gidley.

In dit Amerikaans regiedebuut van Ate-BRANDENDE LIEFDE-de Jong ziet Lowe zijn liefje Swanson door een afschuwelijke smeris- uit-de-hel (Graham) gekidnapt worden. Hij reist hen achterna, om haar te redden. Wat volgt is voer voor camp & gore-liefhebbers met mensen die door een hakmolen gaan, zombie-achtige discotheekgangers die zich verbranden aan naakte, gekooide vrouwen en obligate achtervolgingen in desolate woenstijnlandschappen. Gedraaid in 1989, pas in 1992 uitgebracht. Het scenario van deze mislukte horror is van co-producer Brian Helgeland.

Drop Dead Fred

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Ate de Jong. Met o.a. Poebe Cates, Rik Mayall, Marsha Mason, Tim Matheson en Carrie Fisher.

Losgeslagen Britse Mayal (komiek van de Young Ones op de buis) is het imaginaire vriendje van kindvrouwtje Cates. Hij schiet haar te hulp wanneer zij door haar oen van een man Matheson opzij wordt gezet. Niet helemaal geslaagde komedie, naar een verhaal van Elizabeth Livingston, over het kind in elk van ons. Fisher is Cates' beste vriendin, Mason haar dominante moeder en Eldard haar vervelende ex-jeugdvriendje. Dank zij het succes van deze tweede Hollywoodfilm werd de Jongs eerste Hollywood- vingeroefening, HIGHWAY TO HELL, in omloop gebracht.

Een maand later

1987 | Komedie, Drama

Nederland 1987. Komedie van Nouchka van Brakel. Met o.a. Renée Soutendijk, Monique van de Ven, Edwin de Vries, Sunny Bergman en Jeroen Oostenbrink.

Vrije journaliste Monika (Van de Ven) ruilt via een advertentie een maand lang met huisvrouw annex moeder Liesbeth (Soutendijk). Vader en psychiater Constant (De Vries) laat het zich welgevallen en legt het Freudiaans uit aan de kinderen. Wat blijkt een maand later: Monika is verknocht geraakt aan Constant en Liesbeth aan de vrijheid. Wat pa en kinderen vinden doet er niet zoveel toe. Het verhaal is niet altijd boeiend, de bijrollen zijn matig, de regie is nogal krakkemikkig, maar het spel van De Vries en Soutendijk is wel goed.

In de schaduw van de overwinning

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1986. Oorlogsfilm van Ate de Jong. Met o.a. Jeroen Krabbé, Edwin de Vries, Linda van Dyck, Marieke van der Pol en Rijk de Gooyer.

Krabbé, De Vries, Van Dyck, Rijk de Gooyer, daar zijn ze allemaal weer in de zoveelste Hollandse oorlogsfilm. Kunstenaar Krabbé krijgt de leiding over het verzet (en krijgt als stoere verzetsstrijder ook precies die dingen te doen die je in dit soort films van stoere verzetsstrijders mag verwachten), terwijl De Vries zijn grote denkraam heeft gericht op het redden van honderden joden. Heel af en toe spannend, maar meestal dus niet. In de beste momenten is te zien met welk talent Ate de Jong later zoveel geld verdiende in Hollywood (Highway to Hell, Drop Dead Fred).

Brandende liefde

1983 | Drama, Erotiek

Nederland 1983. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Monique van de Ven, Peter Jan Rens, Ellen Vogel, Huub van der Lubbe en Siem Vroom.

Vakbekwame Wolkers-verfilming van Ate de Jong (Alle dagen feest, In de schaduw van de overwinning, Fogbound) hoort qua mentaliteit eigenlijk thuis in de jaren zeventig. Brandende liefde is de naam van een heftig bloeiende plant. Zo verliefd is kunstschilder Jan Bosman (Peter Jan Rens) op zijn Anna (Monique van de Ven) dat hij alles doet om bij haar in de buurt te zijn - eerst in Parijs en later in Nederland. Maar hoe gaan die dingen? Ze verliezen contact en pas jaren later komen ze elkaar weer tegen als Anna door haar man is verlaten. Dieuwertje Blok sloeg de hoofdrol af, terwijl Liz Snoyink het nakijken had.

Een vlucht regenwulpen

1981 | Komedie, Drama

Nederland 1981. Komedie van Ate de Jong. Met o.a. Jeroen Krabbé, Marijke Merckens, Henriëtte Tol, Claire Wauthion en Huib Rooymans.

Verlegen bioloog met trekjes van zijn geestelijk vader krijgt van stoere alter ego opdracht binnen een week een vrouw te versieren. Krabbé kwijt zich kranig van zijn dubbelrol. Je vraagt je alleen af waarom hij als stoethaspel zoveel moeite moet doen om aan de vrouw te komen. Onhandigheid is juist charmant en zo'n rare houtje-touwtje-jas trekken ze wel uit. Daar heb je geen alter ego bij nodig. Het macho gedroom over dé ideale vrouw werd door regisseur De Jong alleraardigst in beeld gebracht, maar feministes konden er niet vrolijk van worden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Maarten 't Hart.

Bekende Gezichten, Gemengde Gevoelens

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Hans Dagelet, Carol van Herwijnen, Trudy de Jong, Els Ingeborg Smits en Jack Vegt.

Mensen komen en gaan in een vervallen hotel, waar een danspaar op fanatieke wijze het klassieke ballroomdansen beoefent. Een verfilming van een aardig toneelstuk van Botho Strauss opgevoerd door Toneelgroep Baal, dat later in saaie stileringen met veel te veel pretenties voor de filmcamera werd geënsceneerd. Doodzonde.

Dag dokter

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Bill Ward, Kitty Janssen, André van den Heuvel, Monique van de Ven en Derek de Lint.

Een jong medicus, getrouwd met een doktersdochter, lijkt voorbestemd om de praktijk over te nemen van zijn schoonvader, die hartklachten heeft. Een generatieconflict en een identiteitscrisis zijn het onontkoombare gevolg. Een matige film, die wèl een stap vooruit betekende voor regisseur Ate de Jong.

Rembrandt Fecit 1669

1977 | Historische film, Drama

Nederland 1977. Historische film van Jos Stelling. Met o.a. Frans Stelling, Ton de Koff, Lucie Singeling, Hanneke van der Velden en Aya Gill.

In Nederland door de critici gekraakt, in het buitenland met ontzag bejegend (en o.a. een maandenlang succes in een Parijse bioscoop) is deze Rembrandtfilm een puntgaaf historisch drama, dat naadloos aansluit bij films van grote cineasten als Straub en Duras. Stelling kijkt, met verbluffend mooie ensceneringen (camera Ernest Bresser) naar de kijkende Rembrandt om de toeschouwer van de film opnieuw te leren kijken. Frans Stelling als de jonge en Ton de Koff als de oude Rembrandt steken Charles Laughton in REMBRANDT (1936) naar de kroon. Een film met klassieke allures.

Blindgangers

1977 | Drama

Nederland 1977. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Ansje Beentjes, Derek de Lint, Ben Hulsman, Lettie Oosthoek en Maroesja Lacunes.

Met grotendeels eigen geld verfilmde De Jong een liefdesdrama, waarin Beentjes en De Lint elkaar aantrekken en afstoten. Ondanks het gewone gegeven een verrassend speelfilmdebuut.

Alle Dagen Feest

1976 | Drama

Nederland 1976. Drama van Ate de Jong, Orlow Seunke, Otto Jongerius en Paul de Lussanet. Met o.a. Peter Faber, Marlous Fluitsma, Bram van der Vlugt, Hans Man in 't Veld en Helmert Woudenberg.

Een jonge dichter zonder lezers, Remco Camperts alter ego Wessel (Faber), zoekt z'n heil in het bestieren van een publiciteitsbureau. Dat blijkt Alle Dagen Feest, zoals in Camperts gelijknamige en goeddeels autobiografische verhalenbundel (1955). Maar dan vooral een feest van landerigheid, gedeeld met toepasselijk ongemotiveerde vrienden en vriendinnen. Het vierluik van evenzoveel debuterende filmmakers heeft mankementen – een stoet van knulligheden – die de liederlijke inhoud fantastisch ondersteunen. Een geslaagd werk voor mensen die in de titel Alle Dagen Feest een waarschuwing lezen, en niet een aanprijzing.