Hans de Weers: productie.
Er zijn 66 films gevonden.

De dans van Natasja

2023 | Drama, Komedie

Nederland 2023. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Willem Voogd, Bram Reurink, Anastasia Weinmar, Hadewych Minis en Gene Bervoets.

De twaalfde en naar eigen zeggen laatste film van regisseur Jos Stelling (De illusionist) gaat over Daantje, een in zichzelf gekeerde jongen die geen aansluiting vindt bij zijn omgeving. Na de dood van zijn ouders zwerft hij over straat, tot hij de Russische Natasja ontmoet. Zij blijkt net als hij een door het leven getekende einzelgänger, met wie hij samen naar haar geboortedorp vertrekt. In de tragikomische vertelling gaat stijl boven inhoud: het geheel is prachtig geschoten in zwart-wit, het acteerwerk is mooi, maar het script is nogal richtingloos en de personages blijven wat op afstand. Niettemin een mooi persoonlijke en waardige afsluiter van een indrukwekkende filmcarrière.

Mijn beste vriendin Anne Frank

2020 | Drama

Nederland 2020. Drama van Ben Sombogaart. Met o.a. Aiko Beemsterboer, Josephine Arendsen, Roeland Fernhout, Lottie Hellingman en Stefan de Walle.

Op feiten gebaseerd WO II-drama over twee ingrijpende periodes uit het leven van Hannah Goslar (1928), de beste vriendin van Anne Frank (1929). We pikken de twee eerst op aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De film is dan meer coming-of-age-drama dan oorlogsdrama, maar dat verandert wanneer beiden in 1945 zijn opgepakt en naar concentratiekamp Bergen-Belsen zijn afgevoerd. Aangrijpend, maar zonder melodrama verfilmd door regisseur Sombogaart (De Tweeling, De storm) en met uitstekend spel van Arendsen als de schuchtere Hannah en Beemsterboer als de uitbundige Anne.

La Holandesa

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Marleen Jonkman. Met o.a. Rifka Lodeizen, Guido Pollemans, Cristóbal Farias, Koke Santa Ana en Rodrigo Soto.

Maud (Lodeizen) is met haar vriend Frank (Pollemans) op reis door Chili om hun vruchteloze fertiliteits-traject te vergeten, als zij toch weer over kinderen begint. Vervolgens neemt Maud de benen met een Chileens jongetje dat zij onderweg toevallig ontmoet. Een soort coming of age-roadmovie over een vrouw van rond de veertig die met kinderloosheid in het reine moet zien te komen. Ondanks fraai camerawerk en Lodeizens prima spel is deze Hollandse variant op de Zuid-Amerikaanse roadmovie daar slechts een waterig aftreksel van, door quasi-diepgang en gebrek aan eigenheid.

Tulipani

2017 | Komedie, Drama

Nederland​/​​Italië​/​​Canada 2017. Komedie van Mike van Diem. Met o.a. Gijs Naber, Donatella Finocchiaro, Anneke Sluiters, Gianni Pezzolla en Giancarlo Giannini.

Magisch-realistisch drama over de Zeeuwse boer Gauke, die na de Watersnoodramp in 1953 op zijn fiets stapt en naar een Zuid-Italiaans bergdorpje rijdt (waar geen gevaar op overstroming is!) om daar tulpen te gaan kweken. Naber is perfect als de onbevangen en (in vergelijking met de Italianen) gigantische Gauke, die de stugge dorpsbewoners al snel voor zich weet te winnen. Sympathieke en uiterst elegante film van Van Diem (Karakter, De surprise), die het project overnam nadat regisseur Marleen Gorris moest stoppen vanwege een burn-out.

Hotel De Grote L

2017 | Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 2017. Familiefilm van Ineke Houtman. Met o.a. Julian Ras, Abbey Hoes, Frank Lammers, Bente Fokkens en Linde van der Storm.

Het zit de dertienjarige Kos niet mee. Zijn moeder is overleden, zijn vader ligt na een hartaanval in het ziekenhuis en nu moet hij met zijn drie irritante zussen hun bijna failliete strandhotel gaan runnen. Auteur Sjoerd Kuyper (Het zakmes) bewerkte zijn met Zilveren Griffel bekroonde jeugdroman tot een vrolijk, brutaal, beetje rommelig filmscript; Ineke Houtman (Polleke) maakte daar een iets te kleurloze, met muziek dichtgesmeerde familiefilm van. Hotel De Grote L kabbelt desondanks vermakelijk voort, met een leuke cast en het hart op de goede plek.

De surprise

2015 | Romantische komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland​/​​Ierland 2015. Romantische komedie van Mike van Diem. Met o.a. Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan, Jan Decleir en Pierre Bokma.

Na achttien jaar stilte keert Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) eindelijk terug met een... romcom? De zoete poster doet het ergste vermoeden, maar De surprise, naar het gelijknamige verhaal van Belcampo, is allesbehalve standaard. Een suïcidale miljonair (Van Koningsbrugge) sluit een contract met een bedrijfje dat hem onverwacht uit de weg moet ruimen. Maar dan wordt hij verliefd (op Verbaan). En blijkt hij niet meer terug te kunnen. Na een voortreffelijke start begint De surprise flink te zwalken, maar de film is te origineel om mislukt te noemen.

De marathon

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Diederick Koopal. Met o.a. Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Frank Lammers en Mimoun Oaïssa.

De veelvuldig bekroonde reclamemaker Diederick Koopal ('Biertje?!') verfilmde een tien jaar oud script van de oer-Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tot een fijne tragikomedie, waarin vier ongetrainde Rotterdammers van het type ruwe bolster blanke pit de Marathon van Rotterdam dienen uit te lopen om hun slecht lopende garagebedrijf van een faillissement te redden. Er wordt gevloekt en gescholden dat het een lust is, de grappen zijn grof en talrijk, maar ook de traan komt vanzelf in deze slimme, Rotterdamse The Full Monty-variatie.

Over Canto

2011 | Documentaire, Muziek

Nederland 2011. Documentaire van Ramón Gieling.

Documentaire van Ramon Gieling over de rol die het muziekstuk Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt in het leven van een aantal mensen heeft gespeeld.

Jackie

2012 | Komedie, Drama

Nederland 2012. Komedie van Antoinette Beumer. Met o.a. Carice van Houten, Jelka van Houten, Holly Hunter, Jeroen Spitzenberger en Elise Schaap.

Antoinette Beumers goedgehumeurde Amerikaanse roadmovie met Carice en Jelka van Houten is het verhaal van twee Nederlandse zussen, de een te meegaand, de ander te opstandig, die hun verloren gewaande Amerikaanse moeder opzoeken en daarna gedrieën in een gammele camper over Amerikaanse B-wegen trekken. Jackie wil vooral een luchtige roadmovie voor een groot publiek zijn en in die opzet is de film geslaagd, ook al lijkt die een herhaling van scènes uit een half dozijn eerdere films.

Nova Zembla

2011 | Historische film

Nederland 2011. Historische film van Reinout Oerlemans. Met o.a. Doutzen Kroes, Robert de Hoog, Derek de Lint, Jan Decleir en Victor Reinier.

Amsterdam, 1596. De onervaren wees Gerrit de Veer (De Hoog) is een onwaarschijnlijke zeeheld, maar omdat hij goed is opgeleid mag hij als schrijver mee aan boord van een schip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (De Lint). Nova Zembla begint veelbelovend: de historische decors zijn overtuigend, de personages interessant genoeg, de gebeurtenissen vakkundig in beeld gebracht. Maar nadat het schip vastloopt in het poolijs gebeurt er niet veel meer. Een avonturenfilm met te weinig avontuur, dat maakt zelfs het gretig gefilmde decolleté van Doutzen Kroes niet meer goed.

De overloper

2012 | Misdaad

Nederland 2012. Misdaad van Pieter van Rijn en Rolf Koot. Met o.a. Angela Schijf, Victor Reinier, Jeroen Spitzenberger, Thom Hoffman en Halina Reijn.

Omdat hij vier miljoen euro overheidsgeld zou hebben gepikt wordt rechercheur Wolfs (Reinier) ontslagen en gearresteerd. Door een vormfout komt hij vrij, waarna hij gaat werken voor een stel keiharde criminelen. Dat alles tot afschuw van zijn voormalige collega Eva van Dongen (Schijf), die trouwens ontdekt dat er verdacht veel vormfouten worden gemaakt bij het OM. Deze Telefilm is een extra lange aflevering van Flikken Maastricht, ook te begrijpen voor degenen die de serie niet volgen. Best spannend, maar als Telefilm is zo'n aflevering toch een zwaktebod.

New Kids Nitro

2011 | Actiefilm, Komedie

Nederland 2011. Actiefilm van Steffen Haars en Flip van der Kuil. Met o.a. Steffen Haars, Flip van der Kuil, Huub Smit, Tim Haars en Wesley van Gaalen.

De aso's Gerrie, Barry, Richard, Rikkert en Robbie uit Maaskantje krijgen het aan de stok met concurrentie uit Schijndel en moeten vervolgens Nederland redden van een Friese zombieplaag. Minder sterk dan de voorganger: de grapdichtheid is lager, de extremen zijn afgezwakt, de dialogen zijn minder scherp en het verhaal is meer richting de mainstream. Origineel is het grove geweld, gedrenkt in halve liters Schultenbrau, niet meer te noemen, maar het werkt nog steeds op de lachspieren. Wanneer ze de grenzen van het aanvaardbare opzoeken zijn ze op hun best, zoals ooit in de sketches op televisie.

New Kids Turbo

2010 | Komedie, Actiefilm

Nederland 2010. Komedie van Steffen Haars en Flip van der Kuil. Met o.a. Steffen Haars, Flip van der Kuil, Huub Smit, Tim Haars en Wesley van Gaalen.

Vijf jongens uit het Brabantse gehucht Maaskantje vullen de dagen met bierdrinken, rondhangen en laaggeschoold werk. Dan raken ze hun baan kwijt en iets later hun uitkering. De jongens worden boos en geëmotioneerd, van het een komt het ander, gaandeweg escaleert de zaak, heel erg. Deze op een succesvolle serie korte tv-filmpjes gebaseerde, nietsontziend platte, maar op momenten wel degelijk hilarische komedie trok alleen al in Nederland meer dan een miljoen bezoekers. Hierna maakten de regisseurs onder andere New Kids Nitro (2011) en Bro's Before Ho's (2013).

Dik Trom

2010 | Familiefilm

Nederland 2010. Familiefilm van Arne Toonen. Met o.a. Michael Nierse, Marcel Musters, Eva van der Gucht, Thijs Römer en Loes Haverkort.

Eigentijds Dik Trom-verhaal waarin gezette vader, moeder en zoon Trom de harten en magen winnen van de door dieet en sport geobsedeerde inwoners van Dunhoven. Dik Trom zonder ezeltje is voor de Trom-purist zoiets als Hielke en Sietske zonder de Kameleon of Swiebertje zonder knapzak. Toch is deze Dik Trom-verfilming amusant, met name vanwege de talloze sympathieke rolletjes, stuk voor stuk uitgeschreven als zorgeloos olijke en tijdloze typetjes. Marcel Musters spant de kroon als aaibare vader Trom, op de voet gevolgd door filmlocatie Cape Helius in Hellevoetsluis, een kopie van een dorp aan de Amerikaanse oostkust.

De gelukkige huisvrouw

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Antoinette Beumer. Met o.a. Carice van Houten, Waldemar Torenstra, Jaap Spijkers, Marcel Hensema en Maike Meijer.

Lea (Van Houten) en Harry (Torenstra) zijn geslaagd: mooie villa, dikke bankrekening, veel seks. Na de geboorte van hun eerste kind verandert er veel. Lea raakt in een psychose en wordt opgenomen. Heleen van Rooyens debuutroman over de schaduwkant van het perfecte leven wordt vlot verfilmd door Beumer (Loft) die daarmee haar eerste speelfilm aflevert. Tragiek, pijn en humor wisselen elkaar af in een drama waarin vooral Van Houten (Gouden Kalf) haar kwaliteiten toont. Jaap Spijkers heeft een mooie bijrol als medepatiënt in de inrichting.

Lege maag

2009 | Drama

2009. Drama van Hans Breetveld. Met o.a. Hans Breetveld, Frédérique Huydts, Hein van der Heijden en Katarina Justic.

Op het moment dat zijn persoonlijk leven totaal op zijn kop staat, besluit David Keller drie weken te gaan vasten onder leiding van de Australische goeroe Lucy die zich met haar cursisten heeft teruggetrokken in de Temple of Trust.

Komt een vrouw bij de dokter

2009 | Drama, Romantiek

Nederland 2009. Drama van Reinout Oerlemans. Met o.a. Carice van Houten, Barry Atsma, Anna Drijver, Pierre Bokma en Jeroen Willems.

Verfilming van de gelijknamige gedramatiseerde autobiografie van auteur Kluun uit 2003, het boek dat met ruim een miljoen verkochte exemplaren behoort tot een van de best verkochte Nederlandse boeken ooit. Voor wie het boek niet heeft gelezen kort de inhoud: de frisse vrouw (Van Houten) van een overspelige man (Atsma) krijgt kanker, hij gaat meer vreemd dan ooit (met oa Drijver), vrouw wordt zieker, man voelt berouw, einde oefening. Kluuns boek was geen literaire hoogvlieger en debuterend regisseur Oerlemans vergrootte de malaise met platitudes, een simplistische voice-over en sentimentele muziekjes. Kaskraker.

Happy End

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Gaite Jansen, Pierre Bokma, Edwin de Vries, Kitty Courbois en Annet Nieuwenhuijzen.

Laatste deel van een trilogie, samen met Leedvermaak (1989) en Qui vive (2001), over een Joodse familie die nog steeds worstelt met het Holocaust-verleden. Bijzonder is dat de cast twintig jaar lang onveranderd bleef, en daarom is het ook zo zonde dat Weisz de behoefte voelde om in Happy End alles nog eens te herhalen en te verduidelijken. Het maakt de film ook zonder voorkennis kijkbaar, maar voor wie het drieluik in zijn geheel wil zien wordt het allemaal erg vermoeiend.

Diary of a Times Square Thief

2008 |

Nederland 2008. Klaas Bense. Met o.a. John Fahs, Connie Harnish, Richard Pimentel, Sam Costanza en Ducky Doolittle.

Voor 78 dollar kocht filmmaker Klaas Bense op eBay een met foto’s vol geplakt dagboek. Het was van een jongeman die aan het einde van de jaren tachtig vanuit een Amerikaanse provinciestad naar New York verhuist om zijn droom te realiseren: een beroemd schrijver worden. Die droom raakte, getuige het dagboek, steeds verder uit zicht. De afloop is onbekend; de laatste pagina’s zijn met een mes uit het dagboek verwijderd. Diary of a Times Square Thief is de intrigerende weerslag van Benses speurtocht in de buurt van Times Square en omgeving.

De brief voor de koning

2008 | Avonturenfilm, Jeugdfilm

Nederland 2008. Avonturenfilm van Pieter Verhoeff. Met o.a. Yannick van de Velde, Quinten Schram, Victor Reinier, Uwe Ochsenknecht en Hanna Schwamborn.

Avonturenfilm naar de gelijknamige jeugdroman van Tonke Dragt. De zestienjarige leerlingridder Tiuri wordt op de proef gesteld als hij de opdracht krijgt een geheime brief naar de koning van zijn buurland te brengen. Een spannende tocht volgt, maar de film gaat bovenal over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden. Ondanks de nagesynchroniseerde Duitse acteurs en de soms ietwat onwaarschijnlijke uitwegen, een vermakelijke jeugdfilm met een treffende Van de Velde als jonge held. Ook het spectaculaire decor is, gezien het beperkte budget, verrassend.

Duska

2007 | Drama

Nederland​/​​Rusland​/​​Oekraïne 2007. Drama van Jos Stelling. Met o.a. Gene Bervoets, Sylvia Hoeks en Sergey Makovetskiy.

Dag in dag uit sloft de oudere, alleenstaande, beetje treurige filmjournalist Bob (Bervoets) naar de vervallen bioscoop aan de overkant van de straat. Zijn liefde geldt vooral het kauwgom kauwende, op het oog onbereikbare meisje van de kassa (Hoeks). Als hij haar dan een keer mee naar zijn huis weet te krijgen krijgt hij onverwacht bezoek van z'n oude Russische vriend Duska (Makovetsky). En die gaat niet meer weg. Een tijdlang is het grappig hoe de drie om elkaar heendraaien, maar dan brengt Stelling teveel extra lagen in zijn film aan. Camerawerk, muziek en acteerprestaties maken de film toch de moeite waard.

Don

2006 | Jeugdfilm, Drama, Familiefilm

Nederland 2006. Jeugdfilm van Arend Steenbergen. Met o.a. Clemens Levert, Marius Gottlieb, Keisha Boye, Caroline de Bruijn en Sander Foppele.

Nadat hij om duistere redenen van een spierwitte kakschool is getrapt, komt de twaalfjarige Don terecht op een gemengde school. Na een moeilijk begin, hij krijgt al snel ruzie, zorgt zijn voetbaltalent ervoor dat hij verandert van een getreiterde outsider in een gevierde winnaar. Don is een schematisch coming of age-dramaatje over pesterijen, bedreigingen en de noodzaak om van je af te bijten; over respect en vriendschap; kalverliefde en ontluikende seksuele gevoelens. De personages zijn onsympathiek en clichématig. Wel geslaagd zijn de raps van Beatkidz, de straattaal en het fraaie camerawerk van Lennert Hillege.

Johan

2005 | Drama, Sportfilm, Romantiek

Nederland 2005. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Michiel Huisman, Johnny de Mol, Caro Lenssen, Huub Stapel en Ariane Schluter.

Op het moment dat zijn elfde zoon ter wereld komt, zit vader Rinus voor de televisie. Het Nederlands elftal speelt een belangrijke wedstrijd en de geboorte valt samen met de winnende goal. Rinus noemt zijn jongste kind Johan; de andere tien heten ook naar een voetballer. Johan had het elftal van zijn vader compleet moeten maken, maar hij geeft helemaal niets om voetbal. De hele film gaat over de rivaliteit tussen de broertjes. In het begin werkt dat nog aardig, maar een overmaat aan simplisme staat een geloofwaardige verhaalontwikkeling in de weg. Pluspunten zijn de aankleding van de film, perfecte voetbalscènes, en prettige muziek.

Erik of het klein insectenboek

2004 | Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

België​/​​Nederland 2004. Fantasy van Gidi van Liempd. Met o.a. Jasper Oldenhof, Lenette van Dongen, Yale Sackman, Hugo Haenen en Johnny de Mol.

Vrije bewerking van het meest herdrukte boek van Godfried Bomans. De dromerige Erik (Oldenhof) is verstild sinds de dood van zijn vader. Op de avond voor een gevreesde spreekbeurt over insecten, verdwijnt Erik in een avontuurlijke wereld waar de insecten zich net als de mensen gedragen. In dit parallelle universum leert Erik voor zichzelf en voor anderen op te komen. Een prachtige kinderfilm over het rouwproces van een jonge tiener. In Bomans' boek leeft vader en ligt de nadruk op de typering van de mens, de 'Groote Insecten, (...) zij die wéten van de lijst en zij die daar niet van weten'.

Bluebird

2004 | Drama, Familiefilm

Nederland 2004. Drama van Mijke de Jong. Met o.a. Elske Rotteveel, Kees Scholten, Elsie de Brauw, Bright O'Richards en Jaap Spijkers.

De dertienjarige Merel (Rotteveel) is een slimme, energieke scholiere die van de ene op de andere dag het slachtoffer wordt van pesterijen. Tegenover de volwassenen houden Merel en haar kwelgeesten de schijn op maar naarmate de pesterijen toenemen verandert Merel geleidelijk in een schichtige puber. Jeugdige actrice Elske Rotteveel kan uitstekend overweg met de rol van de transformerende puber en het scenario van Helena van der Meulen blinkt uit in subtiele observatie van het meisje zonder te vervallen in al te veel voorgekauwde analyse en achtergrondinformatie. Populair op scholen als aanleiding voor klassegesprekken over pesten.

Polleke

2003 | Familiefilm

Nederland 2003. Familiefilm van Ineke Houtman. Met o.a. Liv Stig, Mamoun Elyounoussi, Halina Reijn, Daan Schuurmans en Frank Lammers.

Naar het gelijknamige kinderboek van Guus Kuijer. Polleke is een elfjarig meisje uit Amsterdam-West, dat 'helemaal wiebel' wordt van de Marokkaanse Mimoen die in de flat tegenover haar woont. Maar Mimoen moet van zijn vader met een meisje uit Marokko trouwen. Liv Stig, met ogen die vuur spuwen, is prachtig als de eigenwijze Polleke, Daan Schuurmans speelt een van zijn eerste serieuze rollen als wankelmoedige vader en doet dat uitstekend. Houtman regisseert met vaste hand en het camerawerk van Sander Snoep is fraai.

De ordening

2003 | Thriller, Drama

Nederland 2003. Thriller van Pieter Kuijpers. Met o.a. Angela Schijf, Roeland Fernhout, Dora van der Groen, Elsje Scherjon en Nadja Hüpscher.

Afgestudeerd studente journalistiek Stella neemt een baan aan bij de weduwe van oud NSB'er Ewald de Heus Verolmen, die iemand zoekt om het archief van haar overleden man te ordenen. Als Stella al enige tijd bezig is, komt Andreas op bezoek. Hij is een aantrekkelijke jongeman, voor wie Stella valt, ondanks het feit dat hij de kleinzoon is van de vroegere amant van haar werkgeefster. Andreas' grootvader zou een fortuin verdiend hebben met in beslag genomen kunst van Joodse eigenaren. Stella komt door Andreas in Zwitserland terecht, waar duistere, onwelriekende zaken aan het daglicht treden.

Oesters van Nam Kee

2002 | Romantisch drama

Nederland​/​​Duitsland 2002. Romantisch drama van Pollo de Pimentel. Met o.a. Egbert Jan Weeber, Katja Schuurman, Johnny de Mol, Mohammed Chaara en Edwin Jonker.

‘Ik begreep dat een bepaalde periode in mijn leven afgesloten werd, daar en toen. Voorgoed.’ Het zijn de – alom herkenbare – liefdesverdriet-woorden van 18-jarig Amsterdams crimineeltje Berry, opgepend door bestsellerauteur Kees van Beijnum. Tiener Berry heeft het over de periode met Thera, zijn een stuk oudere ‘wiebeldanseres’, die hem met duizelingwekkende vaart van bed naar gevangenis drijft. Acteurs Egbert Jan Weeber en Katja Schuurman, toen 20 en 27, speelden de personages met bezielde overtuiging. Puik werk, dankzij hun inzet en dankzij de frisse cameravoering en regie.

Achttien

2002 | Familiefilm, Drama

Nederland 2002. Familiefilm van Jelle van Doornik. Met o.a. Egbert-Jan Webers, Sarah Jonker, Devika Strooker, Hans Trentelman en Kitty Courbois.

De telefilm Achttien heeft de sfeer van Madelief: krassen in het tafelblad en dat is bepaald een compliment. Al bij de eerste beelden is het mooi wegdromen, als we hoofdpersoon Koen (Weeber) zien liggen op een grote zonovergoten witte brug over een prachtige rivier. Scenarist Maarten Lebens is de gemene deler van beide films. Achttien blijft door zijn psychologisch sterke dialogen en kleine wendingen voortdurend interessant. Het acteren, de regie, het knappe camerawerk en de goede muziek maken het werk af. Het verhaal gaat over de bijna achttienjarige Koen, die rusteloos is, de liefde van Colet (Jonker) niet wil aannemen en op zoek gaat naar zijn pa.

Qui vive

2001 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland 2001. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Kitty Courbois, Peter Oosthoek, Catherine ten Bruggencate, Pierre Bokma en Rijk de Gooyer.

Vervolg op Leedvermaak (1989), ook weer gebaseerd op een stuk van Judith Herzberg. Als een uitgebreide Joodse familie bij elkaar komt ter gelegenheid van het veertigjarig huwelijk van de pater familias komt veel oud zeer naar boven. Over de oorlog, toen kinderen uit de familie werden ondergebracht bij protestantse boeren, over kinderwensen, midlifecrises en nog veel meer. Misschien iets te veel, in de volle film die voor het goede begrip nog het best na Leedvermaak kan worden bekeken. Goed spel van de uitstekende cast maakt de film toch de moeite waard.

Ochtendzwemmers

2001 | Drama, Komedie

Nederland 2001. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Ricky Koole, Felix Burleson, Daniël Boissevain, Viggo Waas en Olga Zuiderhoek.

Het tragikomische Ochtendzwemmers gaat, inderdaad, over 'ochtendzwemmers', een stel aardige mensen die iedere morgen hun baantjes trekken in een Amsterdams zwembad. Ze kennen elkaar alleen in zwemkleding. Totdat één van de zwemmers, het winkelmeisje Loes, wordt opgepakt door de politie omdat ze leiding zou geven aan een criminele organisatie. In flashbacks komen we aan de weet wie de ochtendzwemmers zijn en wat ze bezighoudt. Mooie filmische kunstgreep is dat de personages regelmatig in gezang uitbarsten, waarbij fragmenten uit bekende nummers van onder andere Elvis Presley, Meat Loaf en Doe Maar de dialogen vervangen.

Nynke

2001 | Biografie, Drama, Historische film

Nederland 2001. Biografie van Pieter Verhoeff. Met o.a. Monic Hendrickx, Jeroen Willems, Peter Tuinman, Rients Gratama en Carine Crutzen.

Sjoukje Troelstra-Bokma de Boer (Hendrickx) - beter bekend als Nynke van Hichtum, schrijfster van het klassieke jeugdboek Afke's Tiental - was gehuwd met socialistisch voorman Pieter Jelles Troelstra (Willems). Als die al zijn aandacht richt op de klassenstrijd raakt Sjoukje in een emotioneel isolement en komt er van schrijven weinig meer terecht. Op aanraden van een zenuwarts 'stelt zij haar gave in dienst van het gezin'. Want 'het heroïsche van de vrouw schuilt in het gewone alledaagse zorgende leven'. Terechte winnaar Gouden Kalf beste speelfilm en beste actrice.

Mariken

2000 | Avonturenfilm, Jeugdfilm, Fantasy, Historische film, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​België 2000. Avonturenfilm van André van Duren. Met o.a. Laurien Van den Broeck, Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Kim van Kooten en Johanna ter Steege.

Het weesmeisje Mariken (Van den Broeck) groeit, afgezonderd van de bewoonde wereld, op bij de oude zonderling Archibald (Decleir). Als op een dag hun geit sterft, besluit Mariken naar de jaarmarkt te reizen om een nieuwe te kopen. Het wordt een avontuurlijke tocht. Zelf vond schrijver Peter van Gestel zijn kinderboek Mariken 'eigenlijk onverfilmbaar', omdat het meeste zich afspeelt in de hoofden van de personages. Toch werd Mariken een uitstekende jeugdfilm, mede dankzij sterke bijrollen van onder andere Willeke van Ammelrooy, Kim van Kooten, Johanna ter Steege en Ramsey Nasr.

Dichter op de Zeedijk

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Gerrard Verhage. Met o.a. Benja Bruijning, Carry Tefsen, Bart Oomen, Angelique de Bruijne en Monic Hendrickx.

Verfilming van het gelijknamige boek van Kees van Beijnum over een jeugd, die werd doorgebracht op de Amsterdamse Zeedijk in de jaren 1960 toen de dijk bevolkt werd door hoeren, pooiers en drugsdealers. De film concentreert zich op een jongen van dertien, die bij zijn oma woont omdat zijn moeder in een psychiatrische instelling verblijft. Grootmoeder is de uitbaatster van café De Rode Laars en hoopt dat haar kleinzoon de kroeg zal overnemen als hij groot is. De jongen koestert echter literaire ambities en schrijft gedichten. Een pooier, ruwe bolster en blanke pit, stimuleert hem om zijn roeping te volgen. Bij het verschijnen van het boek merkte recensente Xandra Schutte fijntjes op dat Van Beijnums roman een overbekend sjabloon in de Nederlandse literatuur betrof en met deze tv-film is het niet anders gesteld. Op de Utrechtse filmdagen bekroond met een Gouden Kalf, maar dat zegt niet zo veel omdat er weinig concurrentie is en het om een thuiswedstrijd gaat.

Somberman's aktie

1999 | Drama

Nederland 1999. Drama van Casper Verbrugge. Met o.a. Dirk Roofthooft, Oda Spelbos, Wolter Muller, Sieto Hoving en Hein van der Heijden.

Ooit was de 35-jarige Herman (Roothooft) kraker en anarchistisch dichter, onder de nom de plume Somberman, maar inmiddels leidt hij een treurig bestaan, hij had een treurig baantje in een warenhuis, is ontslagen en heeft ook nog een weinig spetterende relatie. Toch vlamt in hem nog steeds het revolutionaire vuur, hoopt hij. Gebaseerd op de gelijknamige novelle van Remco Campert - het boekenweekgeschenk van 1985 - waarin een beeld wordt geschetst van de donkergrijze jaren tachtig in de hoofdstad. De film valt een tikje tegen, vooral omdat de humor niet erg uit de verf komt. Een krappe voldoende.

Mermaid

1999 |

Nederland 1999. Colette Bothof. Met o.a. Jack Gallagher en Anouk van Dijk.

Ooit was de 35-jarige Herman (Roothooft) kraker en anarchistisch dichter, onder de nom de plume Somberman, maar inmiddels leidt hij een treurig bestaan, hij had een treurig baantje in een warenhuis, is ontslagen en heeft ook nog een weinig spetterende relatie. Toch vlamt in hem nog steeds het revolutionaire vuur, hoopt hij. Gebaseerd op de gelijknamige novelle van Remco Campert - het boekenweekgeschenk van 1985 - waarin een beeld wordt geschetst van de donkergrijze jaren tachtig in de hoofdstad. De film valt een tikje tegen, vooral omdat de humor niet erg uit de verf komt. Een krappe voldoende.

Maten

1999 | Drama, Misdaad, Oorlogsfilm

Nederland 1999. Drama van Pieter Verhoeff. Met o.a. Victor Reinier, Elsie de Brauw, Monic Hendrickx, Willem Nijholt en Merel Laseur.

Een Bosnisch meisje, dat door Dutchbatters is verkracht, komt twee jaar na dato met haar verhaal in de krant. De soldaten zouden tevens verantwoordelijk zijn voor de dood van haar broertje, hoewel daar in geen enkel rapport melding van wordt gemaakt. Een jonge officier van justitie (gespeeld door Victor Reinier) krijgt de opdracht de kwestie uit te zoeken, maar wordt daarbij in meerdere opzichten gehinderd. Maten werd geproduceerd in de reeks Telefilms van de gezamenlijke omroepen.

De trein van zes uur tien

1999 | Thriller

Nederland 1999. Thriller van Frank Ketelaar. Met o.a. Peter Paul Muller, Roeland Fernhout, Rifka Lodeizen, Halina Reijn en Rudolf Lucieer.

Onno (Muller) droomt van een baan als curator in het Rijksmuseum. Als hij tot zijn blijdschap de laatste sollicitatieronde haalt, ontmoet hij de andere kandidaat en vreest dat deze arrogante yup met zijn sterke cv, genaamd Alex (Fernhout), hem van zijn droom zal afhouden. Wat doe je in zo'n geval? Je ontvoert hem en sluit hem ergens op tot de solliciatieprocedure is afgerond. Onno krijgt de baan, maar komt Alex drie jaar later tijdens een sollicitatie opnieuw tegen. De trein van 6 uur 10 ontrolt als een degelijke thriller met goed acteerwerk en aangename wendingen. De film werd ook op buitenlandse tv-kanalen een graag geziene gast.

Alegría

1999 | Drama, Romantiek

Canada​/​​Frankrijk 1999. Drama van Franco Dragone. Met o.a. Jade Fafieanie, Brian Dewhurst, Clipper Miano, Heathcote Williams en Julie Cox.

Deze film is gemaakt in de stijl en traditie van de allerbeste circusfilms. De film vertelt over een jonge mime-artiest zonder hoop. Als hij verliefd wordt op de muse van het circus, de mooie Guilietta, verandert dat zijn leven dramatisch

Nussin

1998 |

Nederland 1998. Clara van Gool. Met o.a. Dries van der Post, Claudia Codega, Martine Berghuijs en Bennie Bartels.

Deze film is gemaakt in de stijl en traditie van de allerbeste circusfilms. De film vertelt over een jonge mime-artiest zonder hoop. Als hij verliefd wordt op de muse van het circus, de mooie Guilietta, verandert dat zijn leven dramatisch

Madelief: Krassen in het tafelblad

1998 | Jeugdfilm

Nederland 1998. Jeugdfilm van Ineke Houtman. Met o.a. Madelief Verelst, Rijk de Gooyer, Margo Dames, Kitty Courbois en Frederik Brom.

De tienjarige Madelief hoort dat haar oma dood is. Ze is er niet zo van onder de indruk, ze kende het hele mens niet. Met tegenzin gaat ze met haar ouders mee naar het huis van haar opa, een knorrige man, die ze het liefst ontvlucht. Dan vindt ze in een schuurtje oude spullen, waaronder een tafel met allemaal krassen erop. Er volgt een fascinerende speurtocht naar het verleden. Uitstekende jeugdfilm van Ineke Houtman met geweldig spel van iedereen, maar vooral van De Gooyer (die er een Gouden Kalf voor kreeg) en van de jonge Verelst. Naar het gelijknamige boek van Guus Kuijer.

De Ziener

1998 | Drama

Nederland 1998. Drama van Gerrit van Elst. Met o.a. Porgy Franssen, Carine Crutzen, Gijs Naber, Elizabeth Hoijtink en Liz Snoyink.

De tienjarige Madelief hoort dat haar oma dood is. Ze is er niet zo van onder de indruk, ze kende het hele mens niet. Met tegenzin gaat ze met haar ouders mee naar het huis van haar opa, een knorrige man, die ze het liefst ontvlucht. Dan vindt ze in een schuurtje oude spullen, waaronder een tafel met allemaal krassen erop. Er volgt een fascinerende speurtocht naar het verleden. Uitstekende jeugdfilm van Ineke Houtman met geweldig spel van iedereen, maar vooral van De Gooyer (die er een Gouden Kalf voor kreeg) en van de jonge Verelst. Naar het gelijknamige boek van Guus Kuijer.

Dans, kreng!

1998 |

Nederland 1998. Gerardjan Rijnders. Met o.a. Eduardo de Paiva Souza, Marieke Heebink en Karin Post.

De tienjarige Madelief hoort dat haar oma dood is. Ze is er niet zo van onder de indruk, ze kende het hele mens niet. Met tegenzin gaat ze met haar ouders mee naar het huis van haar opa, een knorrige man, die ze het liefst ontvlucht. Dan vindt ze in een schuurtje oude spullen, waaronder een tafel met allemaal krassen erop. Er volgt een fascinerende speurtocht naar het verleden. Uitstekende jeugdfilm van Ineke Houtman met geweldig spel van iedereen, maar vooral van De Gooyer (die er een Gouden Kalf voor kreeg) en van de jonge Verelst. Naar het gelijknamige boek van Guus Kuijer.

Broken Circle

1998 | Drama, Experimenteel, Documentaire

Nederland 1998. Drama van Kees Hin. Met o.a. Femke Klinkenbijl, Saartje Koningsberger, Leo Hogenboom, Liesbeth Coops en Rob van de Meeberg.

De tienjarige Madelief hoort dat haar oma dood is. Ze is er niet zo van onder de indruk, ze kende het hele mens niet. Met tegenzin gaat ze met haar ouders mee naar het huis van haar opa, een knorrige man, die ze het liefst ontvlucht. Dan vindt ze in een schuurtje oude spullen, waaronder een tafel met allemaal krassen erop. Er volgt een fascinerende speurtocht naar het verleden. Uitstekende jeugdfilm van Ineke Houtman met geweldig spel van iedereen, maar vooral van De Gooyer (die er een Gouden Kalf voor kreeg) en van de jonge Verelst. Naar het gelijknamige boek van Guus Kuijer.

Shirley Valentijn

1997 | Komedie

Nederland 1997. Komedie van Shireen Strooker. Met o.a. Anne Will Blankers en Anne-Wil Blankers.

Film over een volkomen vastgelopen Rotterdamse huisvrouw, die een poging doet haar leven een nieuwe wending te geven

De verstekeling

1997 | Komedie, Drama

Rusland​/​​Nederland 1997. Komedie van Ben van Lieshout. Met o.a. Ariane Schluter, Bekzod Mukhamedkarimov, Dirk Roofthooft, Roel van Gastel en Sjamoerat Oetemratov.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

Madelief II

1996 | Familiefilm

Nederland 1996. Familiefilm van Ineke Houtman en Rita Horst. Met o.a. Victor Löw, Margo Dames, Madelief Verelst en Damien Hope.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

De langste reis

1996 | Drama

Nederland 1996. Drama van Pieter Verhoeff. Met o.a. Eric van der Donk, Olga Zuiderhoek, Joke Tjalsma en Johan Leysen.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

4Tokens II - On the pretext of collecting folksongs

1996 | Muziek

Nederland 1996. Muziek van Jan Hendriks. Met o.a. Joop van Brakel, Sassan Sagharyachmai, Mirjam Bos, Ger Jager en Franka van Hoof.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

Koos Tak

1995 |

Nederland 1995. Theo van Gogh. Met o.a. Sylvia Kristel, Thomas Roosenboom, Conny Palmen, Ursul de Geer en Joop Doderer.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

Chopsticks

1995 | Drama, Korte film

Nederland 1995. Drama van Ron Termaat. Met o.a. Gerard Thoolen, Reinout Bussemaker en Giammy Kwee.

Hans de Wolf, die medeproducent was, pende snel het flinterdunne scenario over bange beursmakelaar Bussemaker met een goesting voor Vietnamese liflafjes. Tenslotte overtuigen Vietnamese vriendin Kwee en huisbaas Thoolen hem ervan zijn vrezen opzij te zetten en weer in het leven te stappen. Ondiepe en weinig doordachte flutfilm.

Bitings and other effects

1995 | Muziek

Nederland 1995. Muziek van Clara van Gool. Met o.a. Jamie Watton, Vivianne Rodriguez de Brito, Farooq Chaudhry, Anne-Katrine Haugen en Martine Berghuijs.

Hans de Wolf, die medeproducent was, pende snel het flinterdunne scenario over bange beursmakelaar Bussemaker met een goesting voor Vietnamese liflafjes. Tenslotte overtuigen Vietnamese vriendin Kwee en huisbaas Thoolen hem ervan zijn vrezen opzij te zetten en weer in het leven te stappen. Ondiepe en weinig doordachte flutfilm.

Antonia

1995 | Drama, Komedie

Nederland​/​​België​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Els Dottermans, Marina de Graaf en Wimie Wilhelm.

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

4Tokens II - P

1995 |

Nederland 1995. Mart Dominicus. Met o.a. Renato Bertolini en Desir Schneider.

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

4Tokens II - Minnamanna

1995 |

Nederland 1995. Ian Kerkhof (aka Aryan Kaganof).

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

4Tokens II - Downstairs

1995 | Muziek

Nederland 1995. Muziek van Dick Tuinder. Met o.a. Sophie Janssens, Catherina Palma en Maria Voortman.

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

4Tokens II - Anna

1995 |

Nederland 1995. Annick Vroom. Met o.a. Anne Affourtit en Paul Selwyn Norton.

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

4 Tokens II - Come Across

1995 | Muziek

Nederland 1995. Muziek van Wolke Kluppell. Met o.a. Jennifer Hannah en Kevin Polak.

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

Oude Tongen

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman, Fred Goessens, Lieneke le Roux en Pierre Bokma.

Gebaseerd op een schandaal, anno 1987 in Oude Pekela, waarbij tientallen kinderen betrokken waren bij een grootschalige pornozaak. Nooit is bewezen of er sprake was van massa-hysterie, of de kinderen een gemeenschappelijke fantasie-aanval hadden en of er echte kinderlokkers rondliepen die zich als clowns uitdosten om vieze spelletjes met de peuters en tieners uit te halen. Regisseur Rijnders recruteerde zijn acteurs bij het eigen gezelschap Toneelgroep Amsterdam. Hij liet hen hun mening opdissen via de mensen die ze spelen: betrokkenen, ouders, politiefunctionarissen en journalisten, met Heebink als onderwijzeres en Admiraal als oude, stervende burgemeester. Satirisch, maar chaotisch en onrealistisch. Sommigen amuseren er zich kostelijk mee, anderen vinden de film een irritante mislukking, die niet past in de Nederlandse filmtraditie (?). Later als drie-delige tv-serie.

Madelief

1994 |

1994. Ineke Houtman. Met o.a. Daisy Bernt, Filemon Schöffer en Madelief Verelst.

Gebaseerd op een schandaal, anno 1987 in Oude Pekela, waarbij tientallen kinderen betrokken waren bij een grootschalige pornozaak. Nooit is bewezen of er sprake was van massa-hysterie, of de kinderen een gemeenschappelijke fantasie-aanval hadden en of er echte kinderlokkers rondliepen die zich als clowns uitdosten om vieze spelletjes met de peuters en tieners uit te halen. Regisseur Rijnders recruteerde zijn acteurs bij het eigen gezelschap Toneelgroep Amsterdam. Hij liet hen hun mening opdissen via de mensen die ze spelen: betrokkenen, ouders, politiefunctionarissen en journalisten, met Heebink als onderwijzeres en Admiraal als oude, stervende burgemeester. Satirisch, maar chaotisch en onrealistisch. Sommigen amuseren er zich kostelijk mee, anderen vinden de film een irritante mislukking, die niet past in de Nederlandse filmtraditie (?). Later als drie-delige tv-serie.

De vuurtoren

1994 | Komedie, Avonturenfilm

Nederland 1994. Komedie van Pieter Verhoeff. Met o.a. Hans Heerschop, Jaron de Paauw, Jacky Lok, Peter Tuinman en Joke Tsalsma.

`Romantiek op de schaats en een scheet onder het bidden` noemde Hans Beerekamp in NRC Handelsblad deze driedelige serie, een poging tot het maken van een soort Nederlandse HEIMAT (1984 van Edgar Reitz). Het eerste deel begint in het Friese Lemmer, anno 1949. Heerschop leeft er met zijn familie in een gesloten gemeenschap aan de Zuiderzee. De dromen, fantasie[KA3]en en ontwakende seksualiteit van de veertien-jarige botsen met de dagelijkse realiteit. Als de dood (van een verre grootvader en een lief buurmeisje) zich voor het eerst in zijn leven aandient zoekt hij troost in de afgedankte vuurtoren van het dorp, de geheime plek waar tieners mijmeren over het leven. In het tweede deel wordt Heerschop verliefd op de onbereikbare notarisdochter en componeert hij voor haar een serenade op zijn trompet. Tuinman, zijn vader, die sleepbootkapitein hoopte te worden, wordt gepasseerd door het gekonkel van de dominee en de ouderlingen. In het derde en laatste deel doet het `echte` leven zijn intrede met de terugkeer van zijn broer uit Nederlands- Indi[KA3]e. Heerschops eerste bezoek aan Amsterdam confronteert hem met zijn roeping, de klassieke muziek. De invloed van Federico Fellini`s AMARCORD (1973) zal niemand ontkennen, ook Verhoeff niet die zijn jeugdherinneringen zelf opschreef zonder er meteen een autobiografie van te maken. Het melodramatische wordt door de ironiserende toon weggeveegd. Knap vakwerk, door en door Hollands, maar vaak ontroerend en steeds oprecht menselijk. Het scenario is van regisseur Verhoeff. Het camerawerk is van Paul van den Bos.

Verhalen Van De Straat

1993 |

1993. Marleen Gorris. Met o.a. Elsje de Wijn, Paul Gieske en Ton Kuyl.

`Romantiek op de schaats en een scheet onder het bidden` noemde Hans Beerekamp in NRC Handelsblad deze driedelige serie, een poging tot het maken van een soort Nederlandse HEIMAT (1984 van Edgar Reitz). Het eerste deel begint in het Friese Lemmer, anno 1949. Heerschop leeft er met zijn familie in een gesloten gemeenschap aan de Zuiderzee. De dromen, fantasie[KA3]en en ontwakende seksualiteit van de veertien-jarige botsen met de dagelijkse realiteit. Als de dood (van een verre grootvader en een lief buurmeisje) zich voor het eerst in zijn leven aandient zoekt hij troost in de afgedankte vuurtoren van het dorp, de geheime plek waar tieners mijmeren over het leven. In het tweede deel wordt Heerschop verliefd op de onbereikbare notarisdochter en componeert hij voor haar een serenade op zijn trompet. Tuinman, zijn vader, die sleepbootkapitein hoopte te worden, wordt gepasseerd door het gekonkel van de dominee en de ouderlingen. In het derde en laatste deel doet het `echte` leven zijn intrede met de terugkeer van zijn broer uit Nederlands- Indi[KA3]e. Heerschops eerste bezoek aan Amsterdam confronteert hem met zijn roeping, de klassieke muziek. De invloed van Federico Fellini`s AMARCORD (1973) zal niemand ontkennen, ook Verhoeff niet die zijn jeugdherinneringen zelf opschreef zonder er meteen een autobiografie van te maken. Het melodramatische wordt door de ironiserende toon weggeveegd. Knap vakwerk, door en door Hollands, maar vaak ontroerend en steeds oprecht menselijk. Het scenario is van regisseur Verhoeff. Het camerawerk is van Paul van den Bos.

4Tokens - E pur si muove

1993 | Documentaire

Nederland 1993. Documentaire van Peter Delpeut. Met o.a. Andrea Leine en Harijono Roebana.

`Romantiek op de schaats en een scheet onder het bidden` noemde Hans Beerekamp in NRC Handelsblad deze driedelige serie, een poging tot het maken van een soort Nederlandse HEIMAT (1984 van Edgar Reitz). Het eerste deel begint in het Friese Lemmer, anno 1949. Heerschop leeft er met zijn familie in een gesloten gemeenschap aan de Zuiderzee. De dromen, fantasie[KA3]en en ontwakende seksualiteit van de veertien-jarige botsen met de dagelijkse realiteit. Als de dood (van een verre grootvader en een lief buurmeisje) zich voor het eerst in zijn leven aandient zoekt hij troost in de afgedankte vuurtoren van het dorp, de geheime plek waar tieners mijmeren over het leven. In het tweede deel wordt Heerschop verliefd op de onbereikbare notarisdochter en componeert hij voor haar een serenade op zijn trompet. Tuinman, zijn vader, die sleepbootkapitein hoopte te worden, wordt gepasseerd door het gekonkel van de dominee en de ouderlingen. In het derde en laatste deel doet het `echte` leven zijn intrede met de terugkeer van zijn broer uit Nederlands- Indi[KA3]e. Heerschops eerste bezoek aan Amsterdam confronteert hem met zijn roeping, de klassieke muziek. De invloed van Federico Fellini`s AMARCORD (1973) zal niemand ontkennen, ook Verhoeff niet die zijn jeugdherinneringen zelf opschreef zonder er meteen een autobiografie van te maken. Het melodramatische wordt door de ironiserende toon weggeveegd. Knap vakwerk, door en door Hollands, maar vaak ontroerend en steeds oprecht menselijk. Het scenario is van regisseur Verhoeff. Het camerawerk is van Paul van den Bos.

4Tokens - Courzand

1993 | Muziek

Nederland 1993. Muziek van Angelika Oei, Clara van Gool en Carla Gool. Met o.a. Jamie Watton, Jordi Cortes Molini, Anne-Katrine Haugen en Vivianne Rodriguez de Brito.

`Romantiek op de schaats en een scheet onder het bidden` noemde Hans Beerekamp in NRC Handelsblad deze driedelige serie, een poging tot het maken van een soort Nederlandse HEIMAT (1984 van Edgar Reitz). Het eerste deel begint in het Friese Lemmer, anno 1949. Heerschop leeft er met zijn familie in een gesloten gemeenschap aan de Zuiderzee. De dromen, fantasie[KA3]en en ontwakende seksualiteit van de veertien-jarige botsen met de dagelijkse realiteit. Als de dood (van een verre grootvader en een lief buurmeisje) zich voor het eerst in zijn leven aandient zoekt hij troost in de afgedankte vuurtoren van het dorp, de geheime plek waar tieners mijmeren over het leven. In het tweede deel wordt Heerschop verliefd op de onbereikbare notarisdochter en componeert hij voor haar een serenade op zijn trompet. Tuinman, zijn vader, die sleepbootkapitein hoopte te worden, wordt gepasseerd door het gekonkel van de dominee en de ouderlingen. In het derde en laatste deel doet het `echte` leven zijn intrede met de terugkeer van zijn broer uit Nederlands- Indi[KA3]e. Heerschops eerste bezoek aan Amsterdam confronteert hem met zijn roeping, de klassieke muziek. De invloed van Federico Fellini`s AMARCORD (1973) zal niemand ontkennen, ook Verhoeff niet die zijn jeugdherinneringen zelf opschreef zonder er meteen een autobiografie van te maken. Het melodramatische wordt door de ironiserende toon weggeveegd. Knap vakwerk, door en door Hollands, maar vaak ontroerend en steeds oprecht menselijk. Het scenario is van regisseur Verhoeff. Het camerawerk is van Paul van den Bos.

4 Tokens - Eurinome

1993 |

Nederland 1993. Paolo Pistolesi. Met o.a. Sylvia Pen en Saskia Matern.

`Romantiek op de schaats en een scheet onder het bidden` noemde Hans Beerekamp in NRC Handelsblad deze driedelige serie, een poging tot het maken van een soort Nederlandse HEIMAT (1984 van Edgar Reitz). Het eerste deel begint in het Friese Lemmer, anno 1949. Heerschop leeft er met zijn familie in een gesloten gemeenschap aan de Zuiderzee. De dromen, fantasie[KA3]en en ontwakende seksualiteit van de veertien-jarige botsen met de dagelijkse realiteit. Als de dood (van een verre grootvader en een lief buurmeisje) zich voor het eerst in zijn leven aandient zoekt hij troost in de afgedankte vuurtoren van het dorp, de geheime plek waar tieners mijmeren over het leven. In het tweede deel wordt Heerschop verliefd op de onbereikbare notarisdochter en componeert hij voor haar een serenade op zijn trompet. Tuinman, zijn vader, die sleepbootkapitein hoopte te worden, wordt gepasseerd door het gekonkel van de dominee en de ouderlingen. In het derde en laatste deel doet het `echte` leven zijn intrede met de terugkeer van zijn broer uit Nederlands- Indi[KA3]e. Heerschops eerste bezoek aan Amsterdam confronteert hem met zijn roeping, de klassieke muziek. De invloed van Federico Fellini`s AMARCORD (1973) zal niemand ontkennen, ook Verhoeff niet die zijn jeugdherinneringen zelf opschreef zonder er meteen een autobiografie van te maken. Het melodramatische wordt door de ironiserende toon weggeveegd. Knap vakwerk, door en door Hollands, maar vaak ontroerend en steeds oprecht menselijk. Het scenario is van regisseur Verhoeff. Het camerawerk is van Paul van den Bos.

The Last Island

1990 | Drama, Avonturenfilm, Experimenteel

Nederland 1990. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Paul Freeman, Shelagh McLeod, Patricia Hayes, Kenneth Colley en Mark Hembrow.

Na een vliegtuigongeluk komt een groep van twee vrouwen, vijf mannen en een hond op een onbewoond eiland terecht. Een van de mannen ontpopt zich als leider, met dramatische gevolgen. Met een internationale cast maakte Marleen Gorris, na De stilte rond Christine M. en Gebroken Spiegels, een financieel ambitieus drama ter afsluiting van een drieluik waarin ze het patriarchaat kritisch bevraagt. Opgenomen op Tobago is The Last Island eerder een ideeënfilm dan een sterk drama. Gorris zou vervolgens het Oscarwinnende drama Antonia maken.