Katharine Hepburn: cast.
Er zijn 56 films gevonden.

This Can't Be Love

1994 | Drama

Canada​/​​Verenigde Staten 1994. Drama van Anthony Harvey. Met o.a. Katherine Hepburn, Anthony Quinn, Jason Bateman, Maxine Miller en Michael Feinstein.

Door Katherine Hepburn en Anthony Quinn aangelokte kijkers zullen snel afknappen door de domme plot van schrijver Duane Poole, de dialoog en het slechte spel. De titel zou moeten luiden 'This Can't Be For Real'. Marion Bennett is een vrijdenkende ex- actrice die teruggetrokken leeft en het huwelijk altijd openlijk afkeurde. Ze worden achtervolgd door de keiharde en koppige reporter Sarah Wells, die ervoor zorgt dat ze haar vroegere medespeler en minnaar Michael Reyman tegen het lijf loopt. De twee waren ooit vijf dagen getrouwd.

One Christmas

1994 |

Verenigde Staten 1994. Tony Bill. Met o.a. Swoosie Kurtz, Katharine Hepburn en Henry Winkler.

Door Katherine Hepburn en Anthony Quinn aangelokte kijkers zullen snel afknappen door de domme plot van schrijver Duane Poole, de dialoog en het slechte spel. De titel zou moeten luiden 'This Can't Be For Real'. Marion Bennett is een vrijdenkende ex- actrice die teruggetrokken leeft en het huwelijk altijd openlijk afkeurde. Ze worden achtervolgd door de keiharde en koppige reporter Sarah Wells, die ervoor zorgt dat ze haar vroegere medespeler en minnaar Michael Reyman tegen het lijf loopt. De twee waren ooit vijf dagen getrouwd.

Love Affair

1994 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1994. Romantiek van Glenn Gordon Caron. Met o.a. Warren Beatty, Annette Bening, Katharine Hepburn, Garry Shandling en Chloe Webb.

Twee jet-setters ontmoeten elkaar op een lijnvlucht (eerste klasse, uiteraard) naar Sydney. Hij is een gewezen American football-ster die nu voor de tv werkt en verloofd is met de leading lady van een talkshow. Zij is verloofd met een financieel genie. Het vliegtuig maakt een noodlanding.

Il piccolo Nemo

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Tony Bill. Met o.a. Swoosie Kurtz, Katharine Hepburn en Henry Winkler.

Twee jet-setters ontmoeten elkaar op een lijnvlucht (eerste klasse, uiteraard) naar Sydney. Hij is een gewezen American football-ster die nu voor de tv werkt en verloofd is met de leading lady van een talkshow. Zij is verloofd met een financieel genie. Het vliegtuig maakt een noodlanding.

The Man Upstairs

1992 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1992. Komedie van George Schaefer. Met o.a. Katharine Hepburn, Ryan O'Neal, Helena Carroll, Brenda Forbes en Henry Beckman.

Ontsnapte kruimeldief O'Neal zit verstopt op de zolder van Hepburn, die in de veronderstelling verkeert dat de indringer reeds lang verjaagd is. Beiden bespiegelen heden en verleden. Deze plotloze tv-film naar een scenario van James Prideaux is fraai geproduceerd, keurig geregisseerd en mooi gefotografeerd door Walter Lassally, maar is verder niets meer dan een lege huls. Hepburns voortreffelijke spel als gevoelloze oude vrijster kan de film niet boven het gemiddelde verheffen. Speelt zich af in de donkere dagen voor Kerstmis.

Katharine Hepburn: All About Me

1992 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1992. Documentaire van David Heeley.

VV.

Laura Lansing Slept Here

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van George Schaefer. Met o.a. Katharine Hepburn, Karen Austin, Joel Higgins, Lee Richardson en Brenda Forbes.

Een lichte komedie met Hepburn als een beroemde, flamboyante schrijfster die een weddenschap met haar agent aangaat, die beweert dat ze het nog geen week in een gewoon gezin zou uithouden. Binnen de kortste keren domineert ze natuurlijk het hele gezin. (Een van de kinderen is Hepburns achternichtje Grant). Een prettige maar weinig opmerkelijke komedie die door James Prideaux speciaal voor Hepburn werd geschreven.

James Stewart: A Wonderful Life

1987 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1987. Documentaire van David Heeley. Met o.a. James Stewart, Johnny Carson, Peter Bogdanovich, Carol Burnett en Richard Dreyfuss.

Dit portret werd gemaakt ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van James Stewart (1908-1997). Het geeft een overzicht van zijn carri[KA2]ere aan de hand van een gesprek met zijn vriend, de presentator en gastheer Johnny Carson. Aanvankelijk was Stewart niet voorbestemd om acteur te worden; hij studeerde bouwkunde en het was de bedoeling architect te worden. Tijdens een studentenfeest viel hij op aan Joshua Logan, die hem vroeg mee te doen in het toneelgezelschap [KL]University Players[KLE], waar hij de nodige vriendschappen sloot, w.o. met een zekere Henry Fonda. Dit leidde tot een rol op Broadway en tenslotte deed Hollywood een beroep op hem. We krijgen zijn debuut te zien in de korte film ART TROUBLE uit 1934. Hierna volgde een contract bij MGM en een jaar later speelde hij zijn eerste rolletje in de avondvullende film THE MURDER MAN (1935) naast Spencer Tracy. We krijgen fragmenten te zien uit het merendeel van de bekende films van James Stewart en heel wat sterren maken hun opwachting om lof te spuien voor hun vriend en collega. Het is normaal dat je in dit soort films geen woord kritiek moet verwachten, maar toch geeft de documentaire een goed overzicht van de loopbaan van een van Hollywoods topsterren uit de periode 1935-1975. John L. Miller schreef het scenario. Emily Grossman deed het research en Scot P. Doniger stond in voor de montage. Nieuw filmmateriaal is van Joe Longo, John Sharaf, Dale Vennes en Greg Larsen.

Mrs. Delafield Wants to Marry

1986 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1986. Romantiek van George Schaefer. Met o.a. Katharine Hepburn, Harold Gould, Denholm Elliott, David Ogden Stiers en Charles Frank.

Een zonnige romantische komedie, speciaal voor Hepburn geschreven door de van Broadway bekende toneelschrijver James Prideaux: de liefde tussen een vrouw uit een streng katholiek milieu van Italo-Amerikanen uit New England en haar joodse dokter. Dit valt bij geen van de families in goede aarde en ze spannen samen, ieder op hun eigen manier om het te laten mislukken.

The Ultimate Solution Of Grace Quigley

1984 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1984. Komedie van Anthony Harvey. Met o.a. Katherine Hepburn, Nick Nolte, Elizabeth Wilson, Chip Zien en Kit Le Fever.

Een geestige film. Een pittige vrouw (Hepburn) haalt een huurmoordenaar (Nolte) over om een bedrijfje te beginnen. Ze gaan bejaarden, wier bestaan uitzichtloos is, 'helpen' bij hun recht om er een eind aan te maken. Regisseur Harvey is erin geslaagd om het op zich morbide gegeven taktvol en verrassend leuk te gebruiken. Hij wordt daarbij gesteund door de uitstekende vertolkingen van Hepburn en Nolte. Helaas is er geen echte ontwikkeling in de intrige en bloedt de film langzaam dood. Het scenario is van A. Martin Zweiback. Ook bekend als GRACE QUIGLEY.

On Golden Pond

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Mark Rydell. Met o.a. Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda, Doug McKeon en Dabney Coleman.

Het ontroerende verhaal van verbitterde oude brombeer Norman Thayer Jr. (Henry Fonda) die samen met zijn levenslustige echtgenote (Katherine Hepburn) tijdens de zomervakantie bezoek krijgt van dochter Chelsea (Jane Fonda), haar verloofde en diens twaalfjarige stiefzoon. Door de spontaneïteit van de jongen wordt Norman een ander mens. Uiteindelijk levert dit voldoende goodwill op om een jarenlang conflict met dochter Chelsea eindelijk bespreekbaar te maken. Een subtiele analyse over het ouder worden aan de hand van drie personages die de drie fases ervan uitbeelden. Vader Fonda en Hepburn ontvingen een Oscar, evenals scenarist Ernest Thompson, die zijn eigen toneelstuk bewerkte.

The Corn is Green

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Ian Saynor, Bill Fraser, Patricia Hayes en Anna Massey.

Dure herverfilming van de film uit 1945 over een lerares (een oude vrijster) die in een mijnstadje in Noord-Wales onderwijs geeft. Het verhaal is wat afgezaagd, maar Hepburns rol is een uitdaging (voor de tiende keer in samenwerking met Cukor) en de locatieopnamen zijn schitterend.

Olly, Olly, Oxen Free

1978 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1978. Familiefilm van Richard A. Colla. Met o.a. Peter Kilman, Katharine Hepburn, Dennis Dimster en Kevin Mckenzie.

Hepburn, als kleurrijke schroothandelaarster, raakt bevriend met twee jonge jongens en helpt hun droom te verwezenlijken: een vlucht met een heteluchtballon. Kate is altijd de moeite waard om naar te kijken, maar afgezien van de scènes in de lucht is deze film niets bijzonders. Ook bekend als THE GREAT BALLOON ADVENTURE.

That's Entertainment, Part II

1976 | Musical

Verenigde Staten 1976. Musical van Gene Kelly. Met o.a. Gene Kelly, Fred Astaire, Bing Crosby, Judy Garland en Maurice Chevalier.

In That's Entertainment! (1974) werd al een honderdtal muzikale fragmenten uit Hollywood-films bij elkaar geraapt. Maar er was nog genoeg materiaal voorhanden om nogmaals zo'n compilatie samen te stellen. Fred Astaire en Gene Kelly fungeren als gastheer en blikken terug op dertig jaar filmgeschiedenis. Ze tonen naast fragmenten uit musicals als An American in Paris en Singin' in the Rain ditmaal ook stukjes uit komedies als A Night at the Opera en uit klassiekers van het kaliber Boys Town. Kelly en Astaire doen wat dansjes tussendoor. Net iets minder leuk dan deel een. In 1994 volgde er nog een That's Entertainment! III.

Rooster Cogburn

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Stuart Millar en Stuart Miller. Met o.a. John Wayne, Katharine Hepburn, Anthony Zerbe, Richard Jordan en John McIntire.

In 1970 won John Wayne - zijn enige - Oscar voor zijn rol in de western True Grit (1969). Zes jaar later maakte hij deze sequel. Nadat haar vader door bandieten is vermoord schiet Rooster Cogburn de pinnige Eula Goodnight (Hepburn) al mopperend te hulp. En Goodnight moppert bekwaam terug. Jammer genoeg haalde de latere film niet het niveau van de voorganger en lukt het Hepburn niet haar vergelijkbare rol in The African Queen (1951) ook maar te benaderen. Toch een mooie samenwerking tussen deze twee iconen.

Love Among the Ruins

1975 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Laurence Olivier, Colin Blakeley, Joan Sims en Richard Pearson.

Een grootse romantische komedie waarbij twee acteurs van de oude garde voor het eerst samen optreden. Een oudere actrice wordt door een jonge gigolo vervolgd omdat ze een belofte heeft gebroken. Ze wordt door een beroemd advocaat, die lang geleden haar geliefde was, verdedigd. Rijk en schitterend met Emmy- onderscheidingen voor de twee sterren, voor regisseur Cukor (zijn tv-debuut) en schrijver James Costigan.

A Delicate Balance

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Katharine Hepburn, Paul Scofield, Lee Remick, Kate Reid en Joseph Cotten.

Het toneelstuk van Edward Albee dat met de Pulitzer Prijs bekroond werd, gaat over een neurotische familie uit Connecticut en de oude vrienden die besluiten voor onbepaalde tijd bij hen in te trekken. Toch een toneelmatige, weinig enerverende film, ondanks de buitengewone rolverdeling. Een produktie van het American Film Theater.

The Trojan Women

1972 | Drama

Griekenland​/​​Verenigde Staten 1972. Drama van Mihalis Kakogiannis. Met o.a. Katharine Hepburn, Irene Papas, Vanessa Redgrave, Geneviève Bujold en Patrick Magee.

De tragedie van Euripides over de vrouwen van Troje nadat het Trojaanse leger werd verslagen. Deze interessante behandeling van Cacoyannis had ook wel zonder de vier grote sterren gekund en was dan minder pretentieus geworden.

The Madwoman of Chaillot

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van Bryan Forbes. Met o.a. Katharine Hepburn, Charles Boyer, Claude Dauphin, Edith Evans en John Gavin.

Een ongelukkige miskleun, met Hepburn als een excentrieke vrouw die weigert te geloven dat de wereld niet langer mooi is. De bezetting is gewoon verspild in deze te zwaar opgezette allegorie die dientengevolge niet werkt. Naar een stuk van Jean Giradoux.

The Lion in Winter

1968 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1968. Drama van Anthony Harvey. Met o.a. Peter O'Toole, Katharine Hepburn, Jane Merrow, Timothy Dalton en Anthony Hopkins.

De op leeftijd geraakte koning Henry II van Engeland moet een keuze maken over welke van zijn drie zoons de troonopvolger wordt. Tijdens Kerst, als zijn gezin bij elkaar is, werpt hij de kwestie op, waarna een prachtig schouwspel volgt vol leugens, samenzweringen en psychologische spelletjes, en ieder gezinslid uit is op macht. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van James Goldman, die ook het filmscenario schreef. Die theaterachtergrond is te merken: The Lion in Winter is een pure acteursfilm die volledig leunt op de vlijmscherpe, intellectuele dialogen en het prachtige spel van een aantal van de beste acteurs uit Hollywood, waaronder Peter O’Toole, Katharine Hepburn in een Oscarwinnende rol, en Anthony Hopkins in zijn filmdebuut.

Guess Who's Coming to Dinner

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1967. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Sidney Poitier, Katharine Houghton en Cecil Kellaway.

Joanna, kind van welgestelde en ruimdenkende, witte ouders, heeft op reis een leuke arts ontmoet en ze hebben trouwplannen. Maar als ze hem aan haar ouders voorstelt moeten die erg wennen aan het idee. Gesitueerd in de VS van de jaren zestig, maar nog steeds relevant antiracisme-drama is soms een tikje toneelmatig, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het sterke script en uitstekende spel. Ook Tracy was erg goed, terwijl hij tijdens de opnameperiode zo ziek was, dat iedere dag gevreesd werd voor zijn leven. Hij overleed zes maanden voor de première.

Long Day's Journey Into Night

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Katharine Hepburn, Ralph Richardson, Dean Stockwell, Jeanne Barr en Jason Robards.

Een nauwgezette bewerking van Eugene O'Neills gedetailleerde portettering van een gezin in 1910. Hepburn is een verslaafde vrouw, Richardson haar hoogdravende echtgenoot die acteur is, Stockwell een zoon die aan tbc lijdt en stervende is en Robards de zoon die alcoholist is. Oorspronkelijke lengte 174m.

Suddenly, Last Summer

1959 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Horror van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Katharine Hepburn, Mercedes McCambridge, Albert Dekker, Montgomery Clift en Elizabeth Taylor.

Veelvuldig bekroonde, maar door alle betrokkenen bekritiseerde verfilming van een toneelstuk van Tennessee Williams, over een weduwe (Hepburn) die na de mysterieuze dood van haar zoon een arts verzoekt lobotomie uit te voeren op haar krankzinnig geworden schoondochter (Taylor). Williams noemde Taylor volledig miscast en het afwijkende scenario 'om te kotsen', terwijl regisseur Mankiewicz het 'slecht geconstrueerde' bronmateriaal van Williams als schuldige aanwees. Desondanks is deze Southern Gothic prima genietbaar, vooral dankzij het heerlijke spel van Hepburn en Taylor, die beiden een Oscarnominatie voor de film ontvingen.

Desk Set

1957 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Komedie van Walter Lang. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Joan Blondell, Gig Young en Dina Merrill.

Een Broadwaystuk, dat door Hepburn en Tracy gegarandeerd topamusement wordt gemaakt. Hij speelt een efficiënte automatiseringsexpert die haar research-afdeling bij een tv- maatschappij komt reorganiseren. Ze maken ruzie, redetwisten en worden verliefd. Dolle pret.

The Rainmaker

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Joseph Anthony. Met o.a. Burt Lancaster, Katharine Hepburn, Wendell Corey, Lloyd Bridges en Earl Holliman.

Hepburn maakt het verhaal van de oude vrijster in een provincieplaats in het zuidwesten van de V.S. die door de gladde oplichter Lancaster het hof wordt gemaakt, overtuigend. Naar het gelijknamige toneelstuk van N. Richard Nash dat later de musical 110 in the Shade werd. Het scenario is van Nash zelf. Het camerawerk is van Charles Lang, Jr. Gedraaid in VistaVision.

The Iron Petticoat

1956 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1956. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Bob Hope, Katharine Hepburn, David Kossoff, Robert Helpmann en James Robertson Justice.

Deze merkwaardige klucht, in Engeland gemaakt, is een moderne versie van NINOTCHKA. Hepburn is een humorloze Russin en Hope een Amerikaanse militair die haar voor de westerse zaak probeert te winnen. De enige waarde van deze film bestaat uit de sterren die erin zitten, maar een middelmatig scenario en de regie vermoorden al het andere.

Summertime

1955 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1955. Romantisch drama van David Lean. Met o.a. Katharine Hepburn, Rossano Brazzi, Isa Miranda, Darren McGavin en Mari Aldon.

Misschien niet Leans belangrijkste film, maar wel zijn persoonlijke favoriet. Hepburn speelt een mooie rol als oude vrijster die op vakantie valt voor een getrouwde charmeur, maar de werkelijke hoofdrol is weggelegd voor de stad die als locatie dient: Venetië, in blinkend Technicolor vastgelegd als romantisch paradijs. Het gegeven van de onmogelijke liefde werkte Lean eerder effectiever uit in zijn klassieker Brief Encounter, maar wie in de juiste stemming is zal de opgewekte sfeer en aantrekkelijke plaatjes moeilijk kunnen weerstaan. In Engeland uitgebracht als Summer Madness.

Pat and Mike

1952 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1952. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Aldo Ray, William Ching, Jim Backus en Sammy White.

Hepburn is Pat, een topatlete; Tracy is Mike, haar manager, in deze aangename komedie, maar niet op het niveau van andere films door het duo gespeeld. Ray is goed als een schuine grappen makende sportster. Het scenario is van niemand minder dan Ruth Gordon en Garson Kanin. Veel cameo's van echte topsporters uit die tijd. Wordt ook uitgestraald als ingekleurde versie. Camerawerk van William Daniels.

The African Queen

1951 | Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull en Theodore Bikel.

Bogart kreeg een Oscar voor zijn rol als drankzuchtige kapitein op een rivierboot in Afrika, die ten tijde van WO I de taak op zich neemt een zendelinge naar de bewoonde wereld terug te brengen. Alsof de fysieke ontberingen en gevaren niet moeilijk genoeg zijn, kunnen ze het aanvankelijk absoluut niet met elkaar vinden. Het script dat James Agee en Huston baseerden op de roman van C.S. Forester geeft de hoofdrolspelers alle ruimte voor geestige confrontaties en onvergetelijke situaties. Hepburn, net als haar tegenspeler in topvorm, is geweldig als de pinnige tante die zich ontpopt als avonturierster.

Adam's Rib

1949 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Komedie van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Judy Holliday, Tom Ewell en Jean Hagen.

Smakelijke satire over de 'battle of the sexes' (hij openbaar aanklager, zij advocaat), met in de hoofdrollen Katharine Hepburn en Spencer Tracy. Een debuterende Judy Holliday speelt de excellente oudgedienden bijna van het doek als dom blondje dat terecht staat voor een (mislukte) moordaanslag op haar ontrouwe echtgenoot. Adam's Rib is een van de negen films van het sterduo Tracy & Hepburn, met pracht titels als Woman of the Year (1942), Pat and Mike (1952) en Desk Set (1957).

State of the Union

1948 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1948. Komedie van Frank Capra. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Angela Lansbury, Van Johnson en Adolphe Menjou.

Het toneelstuk van Howard Lindsay en Russel Crouse werd een gave film waarin presidentskandidaat Tracey met zijn vrouw Hepburn vecht om zijn integriteit. Een goede bijrol van Lansbury als de miljonaire die de verkiezingscampagne financiert en van Johnson als campagneleider. Ook bekend als THE WORLD AND HIS WIFE.

The Sea of Grass

1947 | Western, Drama

Verenigde Staten 1947. Western van Elia Kazan. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Melvyn Douglas, Phyllis Thaxter en Robert Walker.

Befaamd regisseur Kazan (A Streetcar named Desire) noemde The Sea of Grass de enige film waarvoor hij zich schaamde. Waarom precies is niet duidelijk. Het koppel Tracy-Hepburn, dat vaak schitterde in stedelijke komedies, maakt hier niet zijn beste beurt, maar de sterkracht is aanwezig, de plaatjes zijn wonderschoon en het soapdrama is episch - zij het niet verrassend. Tracy speelt een veebaron in New Mexico die met alle macht de koloniserende boeren wil tegenhouden aangezien de eindeloze 'zee van gras' voor zijn koeien verloren gaat aan de boerenhekken. Zijn koppige vrouw (Hepburn) steunt hem aanvankelijk, maar kiest eieren voor haar geld wanneer haar man de wet overtreedt.

Song of Love

1947 | Drama, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1947. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Katharine Hepburn, Paul Henreid, Robert Walker, Henry Daniell en Leo G. Carroll.

Een chique, maar traag melodrama over Clara Schumann (Hepburn), haar man de componist Robert Schumann (Henreid) en hun vriend de componist Johannes Brahms (Walker). Scenario van Ivan Tors, Irmgard von Cube en Allen Vincent naar het toneelstuk van Bernard Schuber en Mario Silva. Camerawerk van Harry Stradling. Speelt in de periode 1840-60.

Undercurrent

1946 | Drama, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1946. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Katharine Hepburn, Robert Taylor, Robert Mitchum, Edmund Gwenn en Marjorie Main.

Een muf damesdrama over een vrouw die ontdekt dat haar man slecht is, gered door een prima bezetting en de gebruikelijke glans van een MGM-productie. Scenario van Edward Chodorov naar een verhaal van Thelma Stradel You Where There. Camerawerk van Karl Freund.

Without Love

1945 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1945. Komedie van Harold S. Bucquet. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Lucille Ball, Keenan Wynn en Carl Esmond.

Tracy en Hepburn deden het samen nog nooit zo leuk, maar het scenario van Donald Ogden Stewart laat hen in de steek. Een uitvinder en een weduwe gaan een verstandshuwelijk aan omdat dit goed uitkomt, maar worden later ook nog verliefd. Wynn en Ball zijn prima in de bijrollen. Naar het blijspel van Philip Barry. Camerawerk van Karl Freund.

Dragon Seed

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jack Conway en Harold S. Bucquet. Met o.a. Harold S. Bucquet, Katharine Hepburn, Walter Huston, Aline MacMahon en Turhan Bey.

Goedbedoelde maar veel te lange film naar Pearl Buck's verhaal over een Chinese stad die wordt verscheurd door de Japanse bezetting. Fascinerende pogingen om de oosterse sfeer te schetsen.

Stage Door Canteen

1943 | Romantiek, Musical

Verenigde Staten 1943. Romantiek van Frank Borzage. Met o.a. Cheryl Walker, William Terry, Marjorie Riordan, Lon McCallister en Margaret Early.

Dit snel in elkaar gezet stuk amusement - een soort Liberty- ship van de film - heeft als omlijsting een onbenullig liefdesverhaaltje tijdens WO II tussen een soldaat en een juffrouw van de kantine van een vermaard theater in New York. Hun ontluikende romance wordt steeds onderbroken door het optreden van bekende Hollywoodsterren: een keur van gastrolletjes in de vorm van binnenlopen, speeches, muzikale nummers waaronder Tallulah Bankhead, Katherine Hepburn, Harpo Marx, George Raft, Paul Muni, Merle Oberon, Helen Hayes, Benny Goodman, Count Basie, Edgar Bergen, Ed Wynn en vele anderen. Hedendaags is de film natuurlijk van groot historisch belang. Hoedt u voor fors bekorte versies, tot wel 93m.

Woman of the Year

1942 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1942. Komedie van George Stevens. Met o.a. Katharine Hepburn, Fay Bainter, Reginald Owen, Roscoe Karns en William Bendix.

Het huwelijk van sportverslaggever Tracy en de vermaarde politieke columniste Hepburn loopt gevaar en hij meent dat het veroorzaakt wordt doordat zij zich teveel in haar werk verdiept. Er is een onvergetelijke scène als Hepburn haar eerste honkbalwedstrijd probeert te begrijpen. Het is de eerste keer dat het beroemde filmduo samenwerkt in één film en dat was het begin van een grote reeks vrolijke en onderhoudende rolprenten. Scenario van Ring Lardner Jr. en Michael Kanin. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Keeper of the Flame

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Richard Whorf, Margaret Wycherly en Forrest Tucker.

Journalist Steven O`Malley (Tracy) krijgt opdracht over een Amerikaanse patriot die zo pas is overleden de levensgeschiedenis te schrijven, maar hij wil het ware verhaal schrijven. De film is wat zwaar op de hand en bij het weerzien te gedateerd: maar het thema van de ontmythologisering van een held die blind vereerd werd, blijft overeind. Hepburn is de weduwe van de man. Het scenario is van Donald Ogden Stewart naar een roman van I.A.R. Wylie, en men hoort de vage echo van CITIZEN KANE. Het camerawerk is van William Daniels.

The Philadelphia Story

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van George Cukor. Met o.a. Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey en John Howard.

Elegante komedie met Cary Grant als de opdringerige ex-echtgenoot van een inmiddels weer trouwlustige grande dame (Katharine Hepburn), die deze keer een oogje heeft op een kolenmagnaat. En met James Stewart als de schrijver/roddeljournalist die de society-bruiloft zal verslaan. Vooral de spitse, nu wat oubollig overkomende dialogen werden geprezen. Naar de gelijknamige toneelhit van Philip Barry. Stewart won een Oscar voor zijn rol. Herverfilmd als de musical High Society, met Bing Crosby in de rol van Grant, Frank Sinatra in die van Stewart, en Grace Kelly in die van Hepburn.

Holiday

1938 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Doris Nolan, Lew Ayres en Edward Everett Horton.

In hetzelfde jaar geproduceerd als de klassieke Grant-en-Hepburn-screwball comedy Bringing Up Baby, had Holiday slechts een fractie van het succes. Dit zegt niets over de kwaliteit van deze warme komedie met serieuze ondertoon. Charmeur Cary Grant speelt selfmade Johnny, die financieel onafhankelijk wil zijn om te reizen. Een vakantieromance met de New Yorkse Julia (Doris Nolan) leidt halsoverkop tot huwelijksplannen, alleen weet Johnny niet dat zij tot een steenrijke familie behoort. Levenslange gezapigheid met bijbehorende kantoorbaan in de familieonderneming dreigt, maar gelukkig zijn daar nog Johnny's vrienden de Potters (Jean Dixon en Edward Everett Horton) en Julia's onaangepaste zus Linda (Katharine Hepburn).

Bringing Up Baby

1938 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1938. Romantische komedie van Howard Hawks. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Charles Ruggles, Barry Fitzgerald en May Robson.

Dr. David Huxley (Grant) moet van een financier een grote som geld los zien te peuteren voor zijn natuurhistorisch museum én hij gaat de volgende dag trouwen. Maar dan ontmoet hij op de golfbaan de maffe Susan Vance (Hepburn). Zij vindt dat hij leuke ogen heeft en dwingt hem pardoes om mee te gaan op avontuur, wat uitmondt in de nachtelijke jacht op een - al dan niet tamme - luipaard. Briljante screwball-comedy van Howard Hawks met acteurs op de toppen van hun kunnen en een sprankelend script, vol buitengewoon geestige dialogen. Niet noemenswaardig gedateerd. Klassiek.

Stage Door

1937 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1937. Drama van Gregory La Cava. Met o.a. Katharine Hepburn, Ginger Rogers, Adolphe Menjou, Lucille Ball en Andrea Leeds.

De jonge en ambitieuze actrice Terry Randall (Hepburn) is naar New York gekomen in de hoop er een grote rol te bemachtigen. Ze komt terecht in een kosthuis voor aspirant-toneelspeelsters, waar ze onder andere kennismaakt met de jonge, schuchtere Jean Maitland (Rogers). Boeiend melodrama over de toneelwereld, waar de rollen ook destijds niet bepaald voor het oprapen lagen. De actrices doden de tijd met scherp, razendsnel en geestig gekibbel. Prima spel over de hele linie en mooie zwart-witfotografie. Oscarnominaties voor beste film, regie, script en de bijrol van Andrea Leeds.

Quality Street

1937 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van George Stevens. Met o.a. Katharine Hepburn, Franchot Tone, Fay Bainter, Eric Blore en Cora Witherspoon.

Hepburn is bang om als een oude vrijster haar laatste dagen te slijten. Als haar ex-verloofde die vocht in de legers van Napoleon, na tien jaar terug thuiskomt, doet ze zich voor als haar nicht om hem in te palmen voordat het te laat is. Niet helemaal gelukte bewerking van het toneelstuk van J.M. Barrie, met een Hepburn die zich veel te hysterisch gedraagt, waardoor de gevoeligheid en de vrolijke opwinding van het origineel tekort gedaan wordt. De versie van 1927 met Marion Davies beantwoordde veel meer de bedoelingen van Barrie. Mortimer Offner en Allan Scott bewerkten het toneelstuk. Schitterende fotografie van Robert de Grasse.

Mary of Scotland

1936 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1936. Historische film van John Ford. Met o.a. Katharine Hepburn, Fredric March, Florence Eldridge, Douglas Walton en John Carradine.

Hepburn is Mary, Queen of Scots, die uit Frankrijk terugkeert om de Schotse troon te bestijgen. Koningin Elizabeth I vreest dat ze ook de ambitie heeft om Koningin van Engeland te worden en laat haar arresteren. Als zij weigert een document te ondertekenen, waarin ze afziet van haar troonsaanspraken, laat de wrede Elizabeth haar ter dood brengen. Een fraai geproduceerd kostuumdrama en met een waardige rol van Hepburn. Scenario van Dudley Nichols naar het toneelstuk van Maxwell Anderson.

A Woman Rebels

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van Mark Sandrich. Met o.a. Katharine Hepburn, Herbert Marshall, Elizabeth Allan, Donald Crisp en Doris Dudley.

Hepburn doet het schitterend als jonge vrouw in het Victoriaanse Engeland die door haar bittere ervaringen wordt aangespoord een kruistocht voor de rechten van de vrouw te ondernemen. Een goed geregisseerd damesdrama dat het op verbazingwekkende wijze nog steeds goed doet.

Sylvia Scarlett

1935 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Brian Aherne en Edmund Gwenn.

De jonge Franse Sylvia (Hepburn) en haar gokkende vader (Gwenn) besluiten vanwege schulden naar Engeland uit te wijken. Aangezien ze worden gezocht verkleedt Sylvia zich als jongeman: Sylvester. Ze ontmoeten een charmante oplichter (Grant) die wel zaken wil doen met vader en 'zoon'. Goed geacteerd, luchtig drama met een fascinerende gender bending rol van Hepburn, was bij uitbreng geen succes, maar belangrijk voor de doorbraak van Grant. Deze geliefde charmeur zou samen met Hepburn nog drie films maken, waaronder klassiekers Bringing Up Baby en The Philadelphia Story.

Break of Hearts

1935 | Romantiek

Verenigde Staten 1935. Romantiek van Philip Moeller. Met o.a. Katharine Hepburn, Charles Boyer, John Beal, Jean Hersholt en Sam Hardy.

De stormachtige romance tussen dirigent Boyer en aspirante componiste Hepburn. Als Beal om de gunsten van het meisje gaat dingen, raakt Boyer aan de drank. Een onmogelijke soap, die zelfs in de jaren 1930 het publiek niet kon boeien en die bijna het einde van de carrière van Hepburn betekende. Een opeenstapeling van clichés, dolgedraaide dialogen en een afwezige regie zorgen ervoor dat het enige dat van de film herinnert moet worden de prestaties van de acteurs zijn die met het onmogelijke materiaal hun best doen er toch nog iets van te maken. Sarah Y. Mason, Victor Heerman en Anthony Veiller werkten samen aan het scenario, naar een verhaal van Lester Cohen. Fotografie van Robert de Grasse.

Alice Adams

1935 | Avonturenfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1935. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Katharine Hepburn, Fred MacMurray, Fred Stone, Evelyn Venable en Frank Albertson.

Hepburn, een verlegen meisje uit een provinciestad wordt verliefd op de rijke vrijgezel, MacMurray. Alles gaat goed tussen hen tot Hepburn besluit dat het tijd is om haar verloofde aan haar familie voor te stellen. De ontvangst en het diner worden een regelrechte ramp. Vlotte, maar sterk verouderde komedie die het klasseverschil op de korrel neemt. Dankzij deze film kreeg Hepburn na enkele flops haar sterrenstatus weer terug. Het etentje bij de familie is het enige fragment dat probleemloos de tand des tijds heeft doorstaan. Dorothy Yost, Mortimer Offner en Jane Murfin bewerkten de roman van Booth Tarkington. Werd in 1923 verfilmd door King Vidor met echtgenote Florence in de hoofdrol. Robert de Grasse stond achter de camera.

The Little Minister

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van Richard Wallace. Met o.a. Katharine Hepburn, John Beal, Donald Crisp, Andy Clyde en Beryl Mercer.

Een Schotse predikant wordt verliefd op een uitbundige zigeunerin (Hepburn), maar hun passie past niet goed in het kader van hun sobere leefomgeving: het dorpje, Thrums, waar de wevers in opstand komen tegen de plaatselijke krijgsheer en zijn soldaten. Een alleraardigste film met een schitterende Hepburn. Gebaseerd op het boek van James M. Barrie.

Spitfire

1934 | Romantiek

Verenigde Staten 1934. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Katharine Hepburn, Robert Young, Ralph Bellamy, Martha Sleeper en Sara Haden.

Treffend spel van Hepburn als plattelandsmeisje dat verliefd is op de getrouwde Young. Bellamy is weer op de achtergrond aanwezig.

Morning Glory

1933 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1933. Romantiek van Lowell Sherman. Met o.a. Katharine Hepburn, Adolphe Menjou, Douglas Fairbanks jr, C. Aubrey Smith en Mary Duncan.

Hepburn komt als jonge, ambitieuze actrice naar Broadway, in de hoop er in korte tijd naam te maken. Maar niemand neemt haar ernstig, zeker producent Menjou niet. De enige die in haar gelooft is auteur Fairbanks Jr., die haar op het juiste moment naar voren schuift. Sprookjesachtig scenario van Howard J. Green, naar een toneelstuk van Zoe Akins, met alle ingrediënten voor een goed getimede lach en traan. Subliem gespeeld door Hepburn, die hiervoor haar eerste Oscar ontving. Ze wordt omringd door louter uitstekende acteurs. Een droom van een film voor een jonge actrice. Iets té toneelmatig in beeld gebracht door Bert Glennon, maar met een magistrale score van Max Steiner. Opnieuw verfilmd als STAGE STRUCK in 1958.

Little Women

1933 | Komedie, Romantiek, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1933. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Joan Bennett, Paul Lukas, Frances Dee en Jean Parker.

Deze film biedt oneindig veel plezier hoeveel keren je hem ook gaat bekijken; een trouwe, mooie bewerking van Alcott's roman over vier zusters, die samen met hun moeder wonen, terwijl vader in het leger zit en moet vechten. Victor Heerman en Sarah Y. Mason kregen terecht een Oscar voor het scenario. Uitstekende rolverdeling. Gesitueerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in een klein stadje in Massachusetts. In 1949 opnieuw gefilmd en 1978 nog eens als tv-film.

Christopher Strong

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van Dorothy Arzner. Met o.a. Katharine Hepburn, Colin Clive, Billie Burke, Helen Chandler en Jack LaRue.

Hepburn als een vrouwelijke piloot die verliefd is op de getrouwde Clive. Gedateerde film wekt nieuwsgierigheid naar het optreden van de ster als koppige, individualistische vrouw.

A Bill of Divorcement

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van George Cukor. Met o.a. John Barrymore, Katharine Hepburn, Billie Burke, David Manners en Henry Stephenson.

Barrymore zit al jaren in een psychiatrische inrichting. Hij loopt weg, uitgerekend op de dag dat zijn vrouw scheiding aanvraagt. Thuis wacht de confrontatie met dochter Hepburn, die hij nog nooit heeft gezien. Zij is ervan overtuigd dat zijn krankzinnigheid erfelijk is en dat ze zelf dus maar beter kinderloos kan blijven. Schitterend gespeeld maar erg verouderd melodrama, dat enkel dankzij de schitterende prestaties van Barrymore en de debuterende Hepburn geloofwaardig blijft. Howard Eastabrook en Harry Wagstaff Gribble bewerkten het toneelstuk van Clemence Dane, dat Denison Clift al in 1922 verfilmde als A BILL FOR DIVORCEMENT, met Constance Binney en Malcolm Keen, en waarvan John Farrow in 1940 een remake zou maken. Sid Hickox deed de camera. De oorspronkelijke speelduur was 75m.

Undercurrent

1846 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1846. Drama van Vincente Minnelli en Alan Parker. Met o.a. Edmund Gwenn, Marjorie Main, Katharine Hepburn, Robert Taylor en Robert Mitchum.

Barrymore zit al jaren in een psychiatrische inrichting. Hij loopt weg, uitgerekend op de dag dat zijn vrouw scheiding aanvraagt. Thuis wacht de confrontatie met dochter Hepburn, die hij nog nooit heeft gezien. Zij is ervan overtuigd dat zijn krankzinnigheid erfelijk is en dat ze zelf dus maar beter kinderloos kan blijven. Schitterend gespeeld maar erg verouderd melodrama, dat enkel dankzij de schitterende prestaties van Barrymore en de debuterende Hepburn geloofwaardig blijft. Howard Eastabrook en Harry Wagstaff Gribble bewerkten het toneelstuk van Clemence Dane, dat Denison Clift al in 1922 verfilmde als A BILL FOR DIVORCEMENT, met Constance Binney en Malcolm Keen, en waarvan John Farrow in 1940 een remake zou maken. Sid Hickox deed de camera. De oorspronkelijke speelduur was 75m.