Tony Leung Chiu Wai (1962): cast en camera.
Er zijn 33 films gevonden.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

2021 | Actie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2021. Actie van Destin Daniel Cretton. Met o.a. Simu Liu, Tony Leung Chiu Wai, Fala Chen, Awkwafina en Ronny Chieng.

Op zich een goed idee om een Chinese kung-fu-held aan het Marvel-filmuniversum toe te voegen, jammer alleen dat deze Shang-Chi (verdienstelijk gespeeld door voormalig tv-acteur Simu Liu) in zo’n ongeïnspireerde film is gedumpt. De eerste helft is nog onderhoudend genoeg, met wat sterke actiescènes en leuke wisecracks van actrice Awkwafina, die Shang-Chi’s (om onduidelijke redenen platonische) bff speelt. Het verhaal rond de tien ringen uit de titel is echter even saai als onlogisch, en de Avatar-achtige slotakte lijkt in een andere film te horen. Gevierde acteurs als Tony Leung en Michelle Yeoh mogen intussen alleen de plot uitleggen en gelukskoekjeswijsheden prevelen.

Flowers of Shanghai

1998 | Drama

Taiwan​/​​Japan 1998. Drama van Hou Hsiao-hsien. Met o.a. Tony Leung Chiu Wai, Michiko Hada, Michelle Reis, Carina Lau en Jack Kao.

Hou Hsiao-hsien tekende in 1998 het innerlijke leven van vijf prostituees in Shanghai rond 1880. De destijds voor de competitie van Cannes geselecteerde film is nu in volle gerestaureerde glorie te zien. Een studie van een beroepsgroep, met Tony Leung als bordeelbezoekende hoge ambtenaar.

The Grandmaster

2013 | Actiefilm, Biografie, Drama

Hongkong SAR van China​/​​China​/​​Frankrijk 2013. Actiefilm van Wong Kar-Wai. Met o.a. Zhang Ziyi, Tony Leung Chiu Wai, Cung Le, Chang Chen en Yuen Woo-Ping.

Glorieuze terugkeer van Wong Kar-Wai (In the Mood for Love), de Hongkongse grootmeester van melancholie en onvervulde verlangens, zes jaar na zijn mislukte Hollywood-uitstap My Blueberry Nights. In zijn vaste huisstijl schetst hij een semibiografisch portret van Ip Man, kungfu-icoon en mentor van Bruce Lee, dat via talloze terzijdes steeds meer een algemene lofzang op de vechtkunst wordt. Onevenwichtig en verwarrend in plot en structuur, maar de gracieus gechoreografeerde kungfu-balletten zijn van zo'n grootse schoonheid dat je alle gebreken voor lief neemt.

Red Cliff

2008 | Actiefilm, Avonturenfilm, Historische film, Oorlogsfilm, Drama

China 2008. Actiefilm van John Woo. Met o.a. Tony Leung Chiu Wai, Takeshi Kaneshiro, Zhang Fengyi, Chang Chen en Wei Zhao.

Imponerend spektakel van John Woo, koning van de Hong Kong actiecinema, die na twee decennia in Hollywood eindelijk weer een film in Azië maakte. Dit epos, over de fameuze veldslag die zo'n 200 jaar v.C. het einde van de Han-dynastie inluidde, werd gelijk ook maar de duurste Aziatische productie aller tijden. Prachtig gechoreografeerd wapengekletter wordt afgewisseld met het voor Woo kenmerkende gezapige melodrama. Oorspronkelijk als twee delen uitgebracht, met een totale speelduur van vier uur, maar in Europa begrijpelijkerwijs ingekort tot slechts één film.

Lust, Caution

2007 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

China​/​​Verenigde Staten​/​​Taiwan​/​​Hongkong SAR van China 2007. Drama van Ang Lee. Met o.a. Tony Leung Chiu Wai, Tang Wie, Joan Chen en Wang Leehom.

In Shanghai 1938 maakt een studente deel uit van een patriottisch complot om een collaborateur uit te schakelen. Meneer Yee (Tony Leung) heult met de Japanse bezetter en Wong (Tang Wei) heeft opdracht een affaire met hem te beginnen. Hun seksuele relatie ontwikkelt zich in een duistere, complexe richting en zo lopen de dingen anders dan gepland. Visueel uitstekend verzorgd, tikje uitgerekt spionagedrama van de oorspronkelijk Taiwanese regisseur Ang Lee (The Ice Storm, Brokeback Mountain), wiens vaste scenarist James Schamus een verhaal van Eileen Chang bewerkte. Gouden Leeuw in Venetië.

2046

2004 | Romantisch drama, Fantasy, Experimenteel, Sciencefiction

China​/​​Hongkong SAR van China​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2004. Romantisch drama van Wong Kar Wai. Met o.a. Tony Leung Chiu Wai, Gong Li, Takuya Kimura, Maggie Cheung en Zhang Ziyi.

2046 is Wongs officieuze vervolg op het amoureuze kunststuk In the Mood for Love (2000). De titel staat wisselend voor een jaar en een plaats en symboliseert een gesteldheid van permanent verlangen. Eind jaren '60 werkt Hongkongse schrijver Chow (Leung) aan een sciencefictionverhaal waarin herinneringen kunnen worden herleefd in 2046, het jaar waarin niets verandert. Chow werkt in een bedompte hotelkamer, nummer 2047, pal naast de kamer waar zijn geliefde verbleef en waar zijn geliefden zullen verblijven. Versmolten feit en fictie over de verwoestende kracht van de romantische geest. De duizelende cameravoering is wederom van Wongs vaste verbeelder Christopher Doyle.

Infernal Affairs III

2003 | Thriller, Misdaad, Drama, Actiefilm

Hongkong SAR van China​/​​China 2003. Thriller van Lau Wai-Keung en Alan Mak. Met o.a. Andy Lau, Tony Leung Chiu Wai, Kelly Chen, Leon Lai en Chen Daoming.

De Infernal Affairs-trilogie, over een kat-en-muisspel tussen een undercoveragent en een criminele infiltrant bij de politie, wordt wel het Hongkongse antwoord op de Godfather-films genoemd. Een vergelijking van de derde delen gaat in grote lijnen zeker op: beide films zijn vakkundig gemaakt, maar ook vrij overbodig. Aangezien Infernal Affairs II een prequel was, gaat deel drie verder waar deel één ophield. De hoofdpersoon die het origineel niet overleefde, keert terug via lange flashbacks. Dat geeft het verhaal wat meer achtergrond, maar is natuurlijk vooral leuk voor de fans. Zoals eigenlijk voor de hele film op gaat.

Zhou Yu's Train

2002 | Romantiek

China​/​​Hongkong SAR van China 2002. Romantiek van Zhou Sun. Met o.a. Gong Li, Sun Honglei en Tony Leung Chiu Wai.

Halfbakken poging Wong kar-wais In the Mood for Love te imiteren, met ruisende zomerjurkjes, kringelende sigarettenrook en aanrakingen die betekenisvol in slow-morion worden gevangen. Regisseur Zhou Sun ontbeert echter de hand van de meester; een aaneenschakeling van clichés en kitscherige soft-focus beelden van weidse landschappen is het resultaat.

Infernal Affairs

2002 | Thriller, Misdaad, Actiefilm, Drama

Hongkong SAR van China 2002. Thriller van Andrew Lau Wai-Keung en Alan Mak. Met o.a. Andy Lau, Tony Leung Chiu Wai, Anthony Wong Chau-Sang, Eric Tsang en Chapman To.

Een agent undercover als gangster. Een gangster undercover als agent. Ze zijn op de hoogte van elkaars bestaan, maar niet van elkaars identiteit, met een bloedstollend kat-en-muisspel als gevolg. Dit even eenvoudige als doeltreffende gegeven is vooral bekend uit Martin Scorseses Oscarwinnende thriller The Departed, maar werd eerder verfilmd door een Hongkongs regisseursduo, met een minstens zo boeiend resultaat. Infernal Affairs is wat ingetogener dan de Amerikaanse remake, met subtiel acteerwerk, prachtige fotografie en een meer filosofische benadering. Er kwamen nog twee aardige vervolgen.

Hero

2002 | Drama

Hongkong SAR van China​/​​China 2002. Drama van Zhang Yimou. Met o.a. Jet Li, Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Zhang Ziyi en Donnie Yen.

In de VS uitgebracht als 'Jet Li's Hero' en 'Quentin Tarantino Presents Hero', wat de indruk kan wekken van een platte kung-fu-film, maar van Zhang (Raise the Red Lantern, House of Flying Daggers) kunnen we natuurlijk meer verwachten. Meeslepende vechtscènes, maar ook adembenemend camerawerk, oogstrelende sets en kostuums, en een episch verhaal, verteld in ingenieuze Rashomon-stijl. Li is een naamloze krijger die een paar eeuwen voor Christus voor een Chinese koning moet komen verklaren hoe hij diens drie grootste vijanden heeft verslagen. Nadat de gebeurtenissen in flashback zijn verteld, geeft de wantrouwende koning zijn eigen interpretatie van de verhalen.

In the Mood for Love

2000 | Romantisch drama

Hongkong SAR van China​/​​Frankrijk​/​​Thailand 2000. Romantisch drama van Wong Kar Wai. Met o.a. Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Lai Chen, Rebecca Pan en Siu Ping-lam.

'Mood' is alles voor filmmaker Wong. Zijn twee hoofdpersonages, Chow Mo-wan (Tony Leung) en Su Li-zhen (Maggie Cheung), wonen anno 1962 naast elkaar in Hongkong; ze vallen op elkaar, zijn 'in de stemming voor liefde', maar zullen dat niet uitbuiten. Wong slaagt erin de onvervulde liefde sensueel, puur en intrigerend op het scherm te krijgen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn hoofdrolspelers: twee van de grootste sterren van Azië, een mooie man en een mooie vrouw die iedereen zou willen zien zoenen. De film won een César voor beste buitenlandse film en in Cannes de Grand Prix technique.

Dungging Gungleuk

2000 | Romantiek, Actiefilm

Hongkong SAR van China 2000. Romantiek van Jingle Ma. Met o.a. Ekin Cheng, Kelly Chen, Cecilia Cheung, Tôru Nakamura en Abe Hiroshi.

'Mood' is alles voor filmmaker Wong. Zijn twee hoofdpersonages, Chow Mo-wan (Tony Leung) en Su Li-zhen (Maggie Cheung), wonen anno 1962 naast elkaar in Hongkong; ze vallen op elkaar, zijn 'in de stemming voor liefde', maar zullen dat niet uitbuiten. Wong slaagt erin de onvervulde liefde sensueel, puur en intrigerend op het scherm te krijgen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn hoofdrolspelers: twee van de grootste sterren van Azië, een mooie man en een mooie vrouw die iedereen zou willen zien zoenen. De film won een César voor beste buitenlandse film en in Cannes de Grand Prix technique.

Love Will Tear Us Apart

1999 |

Hongkong SAR van China 1999. Met o.a. Rolf Chow, William Chang, Wong Ning en Tony Leung Chiu Wai.

'Mood' is alles voor filmmaker Wong. Zijn twee hoofdpersonages, Chow Mo-wan (Tony Leung) en Su Li-zhen (Maggie Cheung), wonen anno 1962 naast elkaar in Hongkong; ze vallen op elkaar, zijn 'in de stemming voor liefde', maar zullen dat niet uitbuiten. Wong slaagt erin de onvervulde liefde sensueel, puur en intrigerend op het scherm te krijgen. Hij wordt daarbij geholpen door zijn hoofdrolspelers: twee van de grootste sterren van Azië, een mooie man en een mooie vrouw die iedereen zou willen zien zoenen. De film won een César voor beste buitenlandse film en in Cannes de Grand Prix technique.

Gorgeous

1999 | Actiefilm, Romantische komedie

Hongkong SAR van China​/​​Taiwan 1999. Actiefilm van Vincent Kok. Met o.a. Jackie Chan, Shu Qi, Emil Chau, Richie Ren en Ken Lo.

Hongkongs bekendste exportartikel, actieheld Jackie Chan, speelt voor de verandering een onweerstaanbare vrijgezel in dit romantische niemendalletje. Een Taiwanees vissersmeisje vindt een fles met een liefdesboodschap en gaat naar Hongkong voor liefdesgeluk. Tony Leung speelt een homoseksuele modefotograaf die zich in de grote stad over het meisje ontfermt. Fans niet getreurd: geboren acrobaat Chan haalt tussendoor wat gekke stunts uit.

Hai shan hua

1998 | Drama, Historische film

Japan​/​​Taiwan 1998. Drama van Hou Hsiao-hsien. Met o.a. Fang Shuan, Carina Lau, Tony Leung Chiu Wai, Carina Liu en Rebecca Pan.

Hongkongs bekendste exportartikel, actieheld Jackie Chan, speelt voor de verandering een onweerstaanbare vrijgezel in dit romantische niemendalletje. Een Taiwanees vissersmeisje vindt een fles met een liefdesboodschap en gaat naar Hongkong voor liefdesgeluk. Tony Leung speelt een homoseksuele modefotograaf die zich in de grote stad over het meisje ontfermt. Fans niet getreurd: geboren acrobaat Chan haalt tussendoor wat gekke stunts uit.

Happy Together

1997 | Drama, Experimenteel

Hongkong SAR van China 1997. Drama van Wong Kar Wai. Met o.a. Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai en Chen Chang.

Wong Kar-wai sneed zijn bekende thema onmogelijke liefde weer aan en won er de Best Director-prijs van Cannes mee. Happy together speelt zich af in Buenos Aires. Twee homosexuele ex-geliefden Cheung en Leung maken ruzie in een appartementje. Daarbuiten verdient Cheung zijn geld in een tango-club en Leung speelt voor hoertje. Kar-wai's geniale cameraman Doyle benadrukt de melancholische kant van de vervlogen relatie met oogverblindende slow-motion beelden en onwereldse kleuren. (IdH/VPRO Gids)

Cyclo

1995 | Misdaad, Drama

Vietnam​/​​Frankrijk​/​​Hongkong SAR van China 1995. Misdaad van Tran Anh Hung. Met o.a. Le Van Loc, Nguyen Nhu Quynh en Tony Leung Chiu Wai.

Een jonge fietstaxichauffeur in Ho Chi Minhstad (gespeeld door de van de straat geplukte Van Loc, die dit beroep daadwerkelijk uitoefende) wordt op een dag bestolen van zijn vervoermiddel. Zijn baas eist dat hij de fietstaxi vergoedt. Geld heeft hij niet, dus sluit hij zich aan bij een bende onder leiding van de charismatische leider 'Poet' (Leung). Regisseur Anh Hung (L'odeur de la papaya verte) maakte een Vietnamees meesterwerkje met hallucinogene trekjes. Uitstekend acteerwerk van de zeer naturelle Van Loc en natuurlijk van het Aziatische acteerkanon Leung (Chung King Express, In the Mood for Love).

Chungking Express

1994 | Komedie, Drama, Experimenteel

Hongkong SAR van China 1994. Komedie van Wong Kar Wai. Met o.a. Brigitte Lin Chin-Hsia, Takeshi Kaneshiro, Tony Leung Chiu Wai, Faye Wang en Valerie Chow.

De mensen in Hong Kong hebben leren omgaan met hun eenzaamheid. Hun leven bestaat uit een reeks vaste gewoontes en wie de cirkel tracht te doorbreken, komt verkeerd uit. Regisseur- scenarioschrijver Kar-Wai brengt het nerveuze levensritme van de mensen in deze miljoenenstad via zijn montage op schitterende wijze over. De film verrast en irriteert tegelijk, maar dat was juist de bedoeling van de regisseur. Het verhaal navertellen is zo goed als onmogelijk; het zijn trouwens twee los van elkaar staande episodes, die haast ongemerkt door elkaar lopen. De film komt over als een video-clip, met dat verschil echter dat Kar-Wei opvalt door een haast maniakale belangstelling voor detail. De acteurs worden eigenlijk een deel van de schitterende decors van William Chang. Fotografie van Christopher Doyle en Law Wai-Keung. Dolby Stereo. Stond op de Oscarnominatie.

Ashes of Time Redux

1994 | Drama, Actiefilm

Hongkong SAR van China​/​​China​/​​Taiwan 1994. Drama van Wong Kar-Wai. Met o.a. Brigitte Lin, Leslie Cheung, Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai en Jacky Cheung.

De mensen in Hong Kong hebben leren omgaan met hun eenzaamheid. Hun leven bestaat uit een reeks vaste gewoontes en wie de cirkel tracht te doorbreken, komt verkeerd uit. Regisseur- scenarioschrijver Kar-Wai brengt het nerveuze levensritme van de mensen in deze miljoenenstad via zijn montage op schitterende wijze over. De film verrast en irriteert tegelijk, maar dat was juist de bedoeling van de regisseur. Het verhaal navertellen is zo goed als onmogelijk; het zijn trouwens twee los van elkaar staande episodes, die haast ongemerkt door elkaar lopen. De film komt over als een video-clip, met dat verschil echter dat Kar-Wei opvalt door een haast maniakale belangstelling voor detail. De acteurs worden eigenlijk een deel van de schitterende decors van William Chang. Fotografie van Christopher Doyle en Law Wai-Keung. Dolby Stereo. Stond op de Oscarnominatie.

New Dragon Gate Inn

1993 | Actiefilm, Fantasy

Hongkong SAR van China​/​​Taiwan 1993. Actiefilm van Tsui Hark en Li Hui-min. Met o.a. Raymond Lee, Maggie Cheung, Tony Leung Chiu Wai en Lin Qingxia.

Ten tijde van de Chinese Ming Dynastie ligt de ware macht in de handen van de leider van het geheime Dongchang genootschap, die iedereen elimineert die hem in de weg komt. Zelfs zijn eigen kinderen wil hij laten ombrengen, maar deze worden gered door de trouwe lijfwachter van de keizer, met de hulp van een geduchte strijdster. Ze belanden in de beruchte herberg Dragon Gate Inn, waarvan de bloedmooie eigenares zich gespecialiseerd heeft in het verleiden, vermoorden en gaar koken van elke knappe kerel die in haar handen valt. Ze wordt echter verliefd op de lijfwachter en ze staat aan de zijde van beide helden wanneer de strijd op leven en dood losbreekt. Een remake/sequel van DRAGON GATE INN, die in 1967 zowat de hele rage van de kung-fu-film in gang zette. Wie houdt van denderende actie en knap georkestreerde gevechten komt zeker aan zijn trekken. Meer inhoud hoef je niet te verwachten van het scenario van Hark, Su Shuyang en Zhang Tan. Fotografie van Liu Mantang, Huang Yetai en Liu Weiwei. Scope.

Sinnui Yauman III: Do Do Do

1992 | Horror

Hongkong SAR van China 1992. Horror van Ching Siu-Tung. Met o.a. Tony Leung Chiu Wai, Jacky Cheung, Wong Tsu-Hsien, Lau Siu-Ming en Nina Li.

In een groot, donker woud staat de Tempel van de Orchidee. Er huizen spoken, vervloekte demonen en wondermooie bosnimfen die argeloze reizigers door hun schoonheid en zoet gezang in het verderf lokken. Hier ontmoeten de eerbiedwaardige Grootmeester en zijn onhandige leerling Lotus, de allermooiste der nimfen. Zij zijn zich niet bewust dat zij de bruid is van de demonische Lau- Lau; de leerling valt voor haar charmes met alle gevolgen vandien. De derde uitstap in de Chinese spookwereld is kwalitatief zeker niet minderwaardig aan de voorgaande delen. Het basisgegeven is hetzelfde: de idylle tussen de naïeve en de schone, overgoten door een erotisch sausje. Maar het kwade is hier nog sterker vertegenwoordigd door de duivel zelf, Lau-Lau, die zijn tientallen meters lange tong in de strot van zijn prooi stoot. Een knappe prent in een vreemde, exotische wereld, geschreven door Tsui Hark en Roy Szeto en in beeld gebracht door Tong Lau-Mon. Adembenemend spectaculaire speciale effecten. voor de fans een must, maar voor het grote publiek wellicht te veel van het goede.

Qiuyue

1992 | Drama

Hongkong SAR van China​/​​Japan 1992. Drama van Clara Law. Met o.a. Masatoshi Nagase, Li Pui Wai, Choi Siu Wan, Maki Kiuchi en Sun Ching Hung.

Nagase is een jonge Japanse toerist, die in Hongkong de vijftien-jarige Li Pui Wai leert kennen. Haar ouders zijn met het oog op de teruggave van de kroonkolonie aan de Volksrepubliek naar Canada ge[KA3]emigreerd en zij woont bij haar grootmoeder. Film over de eerste stappen naar de volwassenheid van de jonge Wai en de seksuele ervaringen van Nagase met de zus van een voormalige vriendin (Kiuchi), gepaard aan kritiek op de consumptiemaatschappij, gesymboliseerd door wolkenkrabbers en MacDonalds en angst over de politieke toekomst. Traag van tempo voor de Westerse kijker. Het scenario is van Fong Ling Ching. Camerawerk van Tony Leung. Vierde film van Law. Bekroond op het festival van Locarno.

Hard Boiled

1992 | Actiefilm, Misdaad

Hongkong SAR van China 1992. Actiefilm van John Woo. Met o.a. Chow Yun-Fat, Bowie Lam, Philip Chan, Tony Leung Chiu Wai en Kwan Hoi-shan.

In 1997 is Hong Kong door een door verrot en in handen van de Chinese maffia. Yun-Fat, een Chinese Dirty Harry, is een bende wapensmokkelaars op het spoor. Hij komt in contact met huurmoordenaar Lewis die uiteindelijk een undercover-agent blijkt te zijn. Ook al keuren ze elkaars methodes af toch gaan ze samenwerken tegen de machtige bende. Een razendsnelle, hyper- harde actiefilm die als een niet aflatende maalstroom van geweld over de toeschouwer wordt uitgestort. Het scenario van Barry Wong is een opeenstapeling van moorden en martelingen zonder al te veel motivatie, maar je krijgt de tijd niet om erover na te denken. Heel wat scènes sneuvelden in diverse landen, als gevolg van censuur. De camera van Heng Wang Wing toont dan ook elk gruwelijk detail.

This Thing Called Love

1991 | Drama

Hongkong SAR van China 1991. Drama van Chi Lee. Met o.a. Tony Leung Chiu Wai, Cecilia Yip, Yee Tung-Sing en Rosamund Kwan.

Het hartverscheurende verhaal van een gedoemde liefde.

The Prisoner

1991 | Misdaad, Actiefilm

Hongkong SAR van China 1991. Misdaad van Chu Yen Ping. Met o.a. Jackie Chan, Andy Lau, Samo Hung, Tony Leung Chiu Wai en Jimmy Wang Yu.

Politieman Leung draait de gevangenis om zo te kunnen infiltreren in het wereldje van drugssmokkel en corrupte bewakers. Hij riskeert zijn nek als hij gedwongen wordt een concurrerende drugskoning in Manilla te liquideren. Goede genrefilm met sterbezetting. Vooral voor liefhebbers. Scenario van Fu Li en Yeh Yuen Chio.

Ah Fei Zheng Zhuan

1991 | Romantiek, Drama, Historische film, Experimenteel

Hongkong SAR van China 1991. Romantiek van Wong Kar-Wai. Met o.a. Leslie Cheung Kwok-Wing, Karina Lau Kar-ling, Jackie Cheung Hok-yau, Rebecca Pan en Tony Leung Chiu Wai.

Een verhaal over Hong Kong in de jaren 1960-1970, waarin we de romantische successen en nederlagen volgen van vier radeloze jonge mensen. Dit dunne vertelsel, waarin we heel wat stuurloze figuren tegenkomen, wordt leven ingeblazen door schitterende visualisatie en strak in de hand gehouden acteurs. Deze film werd op het Hong Kong filmfestival 1991 met prijzen overladen en onder andere uitgeroepen tot Beste Film. Het camerawerk is van Christopher Doyle.

A Bullet In The Head

1990 | Actiefilm

Hongkong SAR van China 1990. Actiefilm van John Woo. Met o.a. Fennie Yeun, Waise Lee, Simon Yam, Jacky Cheung en Tony Leung Chiu Wai.

In het Hong Kong van 1967 drukken Leung en Cheung geld achterover van een plaatselijke mafioso, met de bedoeling dit te gebruiken voor een groots huwelijksfeest. De leider van een rivaliserende bende probeert het geld echter terug te stelen. Leung organiseert een strafexpeditie naar de misdadiger en ze maken hem koud. Leung vlucht, samen met twee vrienden, naar Vietnam, waar de oorlog volop aan de gang is. Actie en harde actie is het motto van deze film, waarmee Woo bekendheid verwierf onder de liefhebbers. Het hoeft helemaal niet ernstig genomen te worden, het scenario van Woo, Patrick Leung en Janet Chung kan men over zich heen laten komen. De Stallone van Hong Kong, Leung, zorgt voor de rest, waarbij een portie nadrukkelijk geweld op de koop toe genomen moet worden. Want de camera van Ardy Lam, Wilson Chang, Somchai Kittikun en Wong Wing-Hang bespaart geen enkel bloedig detail.

Beiqing chengshi

1989 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Taiwan 1989. Drama van Hou Hsiao-hsien. Met o.a. Li Tien-lu, Tony Leung Chiu Wai, Kao Chieh, Hsin Shu-fen en Chen Sown-Yung.

Lange, maar ontroerende en mooi verfilmde saga over een familie met op de achtergrond de geschiedenis van Taiwan na WO II. Na veertig jaar Japanse overheersing valt het eiland in Nationalistisch-Chinese handen. Ingrediënten van de film zijn machtsstrijd, jacht op intellectuelen en het zoeken naar een eigen identiteit. In het middelpunt staan een oude vader en zijn vier zonen, ieder met hun eigen levensverhaal en lot. Hoewel het voor westerlingen een totaal andere, geheimzinnige leef- en denkcultuur is, vertelt Hou Hsiao-hsien alles in een begrijpelijke, sterke en vaak fascinerende vertelstijl. Bekroond met de Gouden Leeuw op het Festival van Venetië van 1989. Ook bekend als A City of Sadness.

The Laser Man

1988 | Mysterie, Komedie, Actiefilm

Hongkong SAR van China​/​​Verenigde Staten 1988. Mysterie van Peter Wang. Met o.a. Peter Wang, Marc Hayashi, Maryann Urbano, Joan Copeland en David Chang.

Wang speelt een rol in zijn eigen film, een komedie over verschillende culturen in een onmogelijke combinatie (de Joods- Chinese in Amerika). Hij is een detective, die bij de Newyorkse politie zit, en een geval moet oplossen van een aantal schurken, die een gevaarlijke laserstraal trachten te stelen van geleerden. Onderhoudend en vermakelijk. Scenario van regisseur Wang. Camerawerk van Ernest Dickerson.

Roboforce

1988 | Sciencefiction, Actiefilm

Hongkong SAR van China 1988. Sciencefiction van David Chung. Met o.a. John Sham, Tsui Hark, Sally Yeh, Ben Lam en Tony Leung Chiu Wai.

Deze film steunt op slechts [KA1]e[KA1]en eigen idee: het misdaadsysndicaat van Sham maakt zijn handen niet meer vuil: hiervoor hebben ze op mensen gelijkende mannelijke robotten; commissaris Sham bouwt met de hulp van overloper Hark een vrouwelijke robot voor de tegenaanval. De rest is schaamteloos gepikt uit TERMINATOR en ROBOCOP vermengd met martial-arts (voor Hark), maar regisseur Chung maakt in ieder geval geen geheim van zijn staartrijderij. Het scenario is van Yen Kai Chi. Achter de camera stond Lo Wash Shing. Uitsluitend voor genre-gekken.

Prison On Fire

1987 | Actiefilm, Drama

Hongkong SAR van China 1987. Actiefilm van Ringo Lam. Met o.a. Chow Yun-Fat, Tony Leung Chiu Wai, Kar Fai en Roy Cheong.

Een opwindend, spannend gevangenisdrama met als bijzonderheid dat er nu eens geen ontsnapping is. Uitstekend spel van de twee mannelijke hoofdrolspelers. De ontwikkeling van vriendschap tussen de mannen wordt gevoelig weergegeven. Het scenario is gebaseerd op het verhaal van een ex-veroordeelde en is meesterlijk geregisseerd door Lam, die faam verwierf met CITY ON FIRE. De enige tekortkoming is de overvloed aan geweld en bloed. Een van de beste films uit Hong Kong van 1987 en een groot commercieel succes.

People's Hero

1987 | Misdaad, Actiefilm

Hongkong SAR van China 1987. Misdaad van Yee Tung-Shing. Met o.a. Ti Lung, Leung Chiu Wei en Tony Leung Chiu Wai.

Een drama met als thema net zo'n roof als in DOG DAY AFTERNOON. Ondanks de onduidelijke rol als een van Hong Kongs tien meest gezochte misdadigers haalde Ti Lung met zijn spel weer een onderscheiding binnen. Hoewel de spanning in deze quasi- artistieke film niet voortdurend kan worden gehandhaafd, is het toch een poging tot een serieuze film, die niet vervalt in het commercialisme van A BETTER TOMORROW of PRISON ON FIRE. Bovendien is hij minder bloedig. Een stel incompetente jonge boeven probeert een bank te beroven. Als dat niet lukt, nemen zij Ti Lung en de bankiers als gijzelaars, terwijl buiten de politie wacht. Het lot van de personages wordt verbonden aan dat van de ouder wordende topgangster, die als 'People's Hero' de situatie redt. Uitstekend spel!

Game of Death

1979 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Hongkong SAR van China 1979. Actiefilm van Robert Clouse. Met o.a. Bruce Lee, Gig Young, Dean Jagger, Hugh O'Brian en Colleen Camp.

Producer Raymond Chow nam veertig minuten opnamen van Bruce Lee - van zijn laatste, niet voltooide film - en brouwde daar een verhaal van misdaad en wraak omheen; de pogingen om te voorkomen dat zou blijken dat er in de rest van de film een stand-in is gebruikt, werken bijzonder verwarrend. Scenario van Jan Spears. Camerawerk van Godfrey A. Godar. Gefilmd in Pananvision. Ook bekend als BRUCE LEE'S GAME OF DEATH.