Arthur Penn (1922): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 18 films gevonden.

Inside

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Eric Stoltz, Nigel Hawthorne, Ian Roberts, Ross Prelier en Janine Eser.

Mary Strydom, een idealistische professor aan de universiteit. Hij komt uit een prominent 'wit' Zuid-Afrikaans nest. Hij wordt beschuldigd van samenzwering tegen de regering nadat hij een concert van Amnesty International in Zimbabwe heeft bijgewoond en belandt in de cel. Kolonel Kruger van de geheime politie moet ervoor zorgen dat Strydom bekent. Na martelingen en een valse getuigenverklaring, verliest Strydom zijn strijdlust om te overleven. Tien jaar later, nadat de macht in Zuid-Afrika is overgedragen aan de zwarte meerderheid, komt er een nieuw onderzoek. Dit keer wordt kolonel Kruger ondervraagd door een zwarte advocaat. Kan in het nieuwe Zuid-Afrika de schuld van Kruger bewezen worden? Zal er gerechtigheid geschieden? (IdH/VPRO Gids)

Lumière et compagnie

1995 | Documentaire

Duitsland​/​​Spanje​/​​Noorwegen​/​​Frankrijk 1995. Documentaire van Sarah Moon. Met o.a. Gabriël Axel, Theodoros Angelopoulos, Vicente Aranda, Merzak Allouache en John Boorman.

Op initiatief van Philippe Poulet werden veertig internationale regisseurs uitgenodigd door het Filmmuseum van Lyon om een stukje film te draaien met de originele cinématographe van de gebroeders Lumière, onder het talentrijke oog van kunstenares Sarah Moon. De regels die ze moeten volgen: het filmpje mag maximum tweeënvijftig seconden duren, mag geen synchroon geluid hebben en moet uit ten hoogste drie scènes bestaan. Ondertussen worden hen vragen gesteld als 'Waarom filmt u?', 'Houdt de filmkunst op te bestaan?' en 'Waarom wilt u filmen met de camera van Lumière?'. Als tegenpool worden actualiteitsbeelden van het jaar getoond, zonder geluid en in zwart-wit. Een film waaraan het grote publiek weinig heeft, maar die in wezen veertig verschillende theorieën geeft over de zevende kunst, even uiteenlopend als de talenten die erbij betrokken werden. Een curiosum dat voor cinefielen en filmstudenten een hele wereld opent. Roger Ikhief en Timothy Miller moesten alles monteren en de historische ontmoetingen werden vastgelegd met een gewone 35mm-camera door Philippe Poulet en Didier Ferry. De film ging in wereldpremière op 27 december 1995, de dag dat de cinematografie honderd jaar werd.

The Portrait

1993 | Familiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1993. Familiefilm van Arthur Penn. Met o.a. Gregory Peck, Lauren Bacall, Cecilia Peck, Paul McCrane en Donna Mitchell.

Cecilia Peck staat op het punt door te breken als kunstenares. Ze krijgt de kans te exposeren in een belangrijke galerie in New York en ze zou ervoor graag een schilderij voltooien van haar ouders, de bekende dichter Peck en Bacall. Alles verloopt anders dan voorzien, want haar ouders blijken geen voorbeeldige modellen en plagen haar doorlopend. Bovendien bemerkt ze opkomende dementie bij haar vader. Schitterend geacteerd melodrama van Penn, die nogmaals bewijst een onvervalste acteursregisseur te zijn. Vader en dochter Peck spelen uiterst geloofwaardig en Bacall is fijnzinnig als altijd. Een juweeltje waarbij je alles vergeet. Geschreven door Lynn Roth, naar het bekroonde toneelstuk voor drie spelers Painting Churches van Tina Howe. In beeld gebracht door Dick Quinlan.

Penn & Teller Get Killed

1989 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1989. Komedie van Arthur Penn. Met o.a. Penn Jillette, Teller, Caitlin Clarke, David Patrick Kelly en Matthew Penn.

Een wonderlijke klucht, waarin de magiërs Penn & Teller hun kunsten en hun groteske humor kunnen laten zien. Zij spelen zichzelf, ze reizen van de ene voorstelling naar de andere en raken ondertussen hoe langer hoe meer verstrikt in een warnet van bedreigingen en practical jokes. Na een paar krankzinnige momenten begint het verhaal wel erg verward te worden en tegen het einde snapt niemand er meer iets van. Kleine rolletjes worden gespeeld door Jon Cryer, toneelschrijver Christopher Durang en collega-illusionist James Randi.

Hello Actor's Studio

1987 | Experimenteel, Documentaire

Frankrijk​/​​Canada 1987. Experimenteel van Annie Tresgot. Met o.a. Paul Newman, Ellen Burstyn, Sydney Pollack, Shelley Winters en Arthur Penn.

In feite de samenvoeging van drie middellange speelfilms van elk 55 minuten. De kijker gaat mee achter de schermen van de beroemde Actor's Studio, die enkele van de grootste filmers en acteurs heeft voortgebracht. Zij komen er nog altijd graag terug om les te geven - gratis, wat genoeg zegt over de financiële belangeloosheid van deze onderneming. Opmerkelijk doeltreffende scènes met improviserende debutanten - misschien de grote namen van de toekomst. Zeer oplettend camerawerk, dat de kijker als het ware aan tafel nodigt. Wat de filmfragmenten betreft is het echter wat karig, want we krijgen alleen een zeer karakteristieke Brando te zien, in een fragment uit A STREETCAR NAMED DESIRE is te zien. Desondanks een zeer rijk document.

Dead of Winter

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Arthur Penn en Arhtur Penn. Met o.a. Mary Steenburgen, Roddy McDowall, Jan Rubes, William Russ en Ken Pogue.

Met het vooruitzicht op haar Grote Kans begeeft de jonge actrice Steenburgen zich naar de afgelegen villa van producent Rubes, die zich zeer lovend is over de test voor de videocamera. Met de hulp van McDowall ondergaat ze een metamorfose die haar doet lijken op de actrice die ze moet vervangen. Maar wanneer ze beseft in welke val ze zit, is het te laat. Angstwekkende, maar intelligent geconcipiëerde thriller die genadeloos afstevent op een adembenemende climax die doordrenkt is van beklemmende suspense. Knappe rol van Steenbergen, die drie verschillende personages speelt. Het scenario van Marc Shmuger en Mark Malone is gebaseerd op de B-film MY NAME IS JULIA ROSS uit 1942 met Nina Foch. Fotografie van Jan Weincke.

Target

1985 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1985. Thriller van Arthur Penn. Met o.a. Gene Hackman, Matt Dillon, Gayle Hunnicutt, Josef Sommer en Guy Boy.

Walter Lloyd (Hackman) zit in de houthandel, leidt een rustig leven, doet het rustig aan in de auto, is, kortom, een saaie ouwe vent, althans volgens zijn zoon Chris (Dillon). Maar dan wordt Walters vrouw in Parijs ontvoerd en reizen vader en zoon af naar Europa om haar te zoeken. Aldaar blijkt dat Walter minder saai is dan Chris altijd dacht. Na Bonnie and Clyde (1967) stonden acteurs nog jaren in de rij om met regisseur Penn te mogen werken. Ondanks het verzamelde talent is Target een weinig onderscheidende spionagethriller, die het moet hebben van een paar sterke scènes.

Four Friends

1981 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1981. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Craig Wasson, Jodi Thelen, Jim Metzler, Michael Huddleston en Miklos Simon.

Ambitieus coming of age drama van de regisseur van Bonnie and Clyde speelt zich af in de suburb East Chicago in 1961. Van de vier vrienden uit de titel is er één een vrijgevochten meisje; de overige drie zijn jongens die haar bewonderen. De film begint in het laatste jaar van de high school en eindigt tien jaar later. Intussen is de wereld compleet veranderd en hebben de levens van de vrienden allerlei onverwachte wendingen genomen. De Joegoslavisch-Amerikaanse scenarist Steve Tesich propte het autobiografische verhaal wel erg vol, maar schetst een mooi tijdsbeeld. Ook bekend als Georgia's Friends.

The Missouri Breaks

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jack Nicholson, Kathleen Lloyd, Randy Quaid en Frederick Forrest.

Montana omstreeks 1880. Als Tom Logan (Nicholson), de leider van een agressieve bende paardendieven, een ranch koopt om als uitvalsbasis voor zijn activiteiten te gebruiken huurt een van zijn buren de excentrieke huurmoordenaar Lee Clayton (Brando) in om af te rekenen met de dieven. Schitterende anti-western die traag, maar fascinerend verloopt. Niet iedereen waardeerde het bizarre personage van Brando, of de abrupte overgangen tussen humor en ernst. The Missouri Breaks flopte jammerlijk en Penn (Bonnie and Clyde, Little Big Man) maakte daarna vijf jaar geen film.

Night Moves

1975 | Mysterie, Drama, Film noir, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1975. Mysterie van Arthur Penn. Met o.a. Gene Hackman, Jennifer Warren, Susan Clark, Edward Binns en Harris Yulin.

Privé-detective Harry Moseby (Hackman) krijgt van een uitgerangeerde actrice de opdracht om haar dochter, de zeventienjarige Delly (Griffith) op te sporen. Hij vindt het meisje bij haar stiefvader in Florida, komt op het spoor van liederlijk gedrag en moord, en moet en passant ook zijn eigen huwelijk zien te redden. Sterke, op een goede manier ouderwetse misdaadthriller met noir-elementen, met uitstekend spel van Hackman, een prima script naar een boek van hard-boiled detective-schrijver Ross Macdonald, met vaste hand geleid door regisseur Penn (Bonnie and Clyde).

Visions of Eight

1973 | Documentaire, Komedie

Verenigde Staten 1973. Documentaire van Joeri Ozerov, Mai Zetterling, Arthur Penn, Michael Pfleghar en Kon Ichikawa.

Ogenschijnlijk leek het zo`n goed idee acht verschillende regisseurs acht verschillende visies te laten geven op de Olympische Spelen van 1972 maar het werd vreemd genoeg een teleurstellende film gezien al het regietalent. Met eventuele uitzondering van Schlesingers deel over de marathon (het laatste) blijft geen enkel stuk in het geheugen achter.

Little Big Man

1970 | Western, Avonturenfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1970. Western van Arthur Penn. Met o.a. Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George, Aimée Eccles en Martin Balsam.

Na de slag bij Little Big Horn vertelt een 121-jarige overlevende zijn levensverhaal: ouders vermoord door indianen, opgevoed door andere indianen, later weer terug bij de blanken, waar hij bevriend raakt met de weduwe van een dominee die nu prostituee geworden is. Verder trekt hij een tijdje op met de legendarische Wild Bill Hickock en ontmoet hij Generaal Custer, die wordt afgebeeld als racistische gek. Een van de eerste westerns waarin de indianen niet de slechteriken zijn. Penn vertelt een geëngageerd en bloederig verhaal, maar houdt het draaglijk door humor. Prima spel, vooral van Hoffman en Dunaway. Inmiddels wel een tikje gedateerd.

Alice's Restaurant

1969 | Drama, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1969. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Arlo Guthrie, Patricia Quinn, James Broderick, Michael McClanathan en Geoff Outlaw.

Korte tijd was Arlo Guthrie, hippie­zoon van de grote Woody, beroemd om een bizar autobiografisch anti­Vietnamoorloglied. 'Alice's restaurant massacree' was de naam van het lied, en regisseur Penn was er meteen door gegrepen. Het lied vormt de basis van deze film, waarin Arlo zichzelf speelt. Na een feestelijk etentje in de tot restaurant omgebouwde kerk van Alice (Quinn) en haar man Ray (Broderick), wordt Arlo opgepakt wegens illegaal afval dumpen. Dit heeft grote implicaties. Penn houdt Alice's Restaurant gepast losjes en rommelig, ver van Hollywood waar hij zojuist gevierd was om Bonnie and Clyde. Met als resultaat een grappig, oprecht beeld van revolutionaire jaren.

Bonnie and Clyde

1967 | Misdaad, Drama, Thriller, Biografie

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Arthur Penn. Met o.a. Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard, Gene Hackman en Estelle Parsons.

Ongetwijfeld het bekendste ‘killers’-duo uit de misdaadgeschiedenis: Bonnie Parker en Clyde Barrow. Deze biografische prent – en vooral het controversiële geweld in het slot – was een inspiratiebron voor vele imitators, maar blijft onovertroffen. Elementen uit diverse genres – actie, thriller, melodrama, komedie, sociaal drama – worden gecombineerd tot een flamboyant geheel. Regisseur Penn en zijn scenaristentrio lieten zich niet al te veel leiden door de feiten, maar verweefden de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersonen met fraaie verhalen uit het roemruchte verleden van andere gangsters, en verzonnen waar nodig een interessante plotwending.

The Chase

1966 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1966. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford, Angie Dickinson en Janice Rule.

Intrigerend drama over de ontsnapping van een jongen (Robert Redford) uit de gevangenis in een zeer onbeduidend stadje in Texas en de gevolgen die dat heeft voor de sheriff (Marlon Brando). De film is berucht om de conflicten die achter de coulissen uitbraken tijdens de opnamen tussen regisseur Penn, scenarioschrijfster Lillian Hellman en producent Sam Spiegel. Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat het eindproduct zijn doel voorbij schiet, maar de sterrencast met o.a. Redford, Brando, Jane Fonda én nieuwkomer Robert Duvall is fantastisch.

Mickey One

1965 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1965. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Warren Beatty, Hurd Hatfield, Alexandra Stewart, Teddy Hart en Jeff Corey.

Beatty speelt een in de knoop geraakte nachtclub-komiek, die op zoek gaat naar een nieuw en zinvol bestaan. Film kan verontrusten door het ongebruikelijke karakter van de held uit het verhaal. Hooglijk ondergewaardeerd, maar fascinerend. Mooi gefilmd en goed gebruik gemaakt van de locaties (Chicago).

The Miracle Worker

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Anne Bancroft, Patty Duke, Victor Jory, Inga Swenson en Andrew Prine.

Een Broadway-toneelstuk, vrijwel ongewijzigd verfilmd. Duke en Bancroft zijn onvergetelijk als Helen Keller en de haar toegewijde lerares (beiden wonnen Oscars voor hun vertolkingen). Waardevol; het gezagsconflict - bekend als 'de aardappelscène' - is bijzonder gedenkwaardig. Het scenario is van William Gibson, en het camerawerk van Ernest Caparros.

The Left-Handed Gun

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Arthur Penn. Met o.a. Paul Newman, Lita Milan, Hurd Hatfield, James Congdon en James Best.

Penn maakte met deze film zijn debuut als regisseur. Hij was al jaren actief op tv. In 1955 maakte hij de tv-film THE DEATH OF BILLY THE KID met Newman in de titelrol. Dat gegeven van Gore Vidal werd nu door Leslie Stevens voor de film bewerkt. Het is een psychologische benadering van het fenomeen William Bonney, alias Billy the Kid, overdreven gespeeld door Newman die er een psychopaat van maakte. Billy was niet links, ook hier is de titel al misplaatst, en of Billy homofiel was is uit de overlevering niet op te maken. Dierkes is de rancher die zich aanvankelijk over de Kid ontfermt en dan vermoord wordt. Billy gaat dan op oorlogspad. Sheriff Pat Garrett krijgt gestalte in Dehner, die Billy's moordenaar wordt. Er is veel over deze versie van Billy's leven geschreven - maar de westernfan pruimde de film niet. Audie Murphy, Robert Taylor en Johnny Mack Brown waren beter dan Newman in hun rollen als Billy the Kid.