Viggo Mortensen (1958): regie, cast, scenario, productie en muziek.
Er zijn 47 films gevonden.

Thirteen Lives

2022 | Avonturenfilm, Actiefilm, Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2022. Avonturenfilm van Ron Howard.

Verfilming van de reddingsmissie van twaalf leden van een Thais jongensvoetbalteam en hun assistent-coach, die in 2018 door hevige regenval vast kwamen te zitten in een grot. Hoe dit afloopt is geen geheim. De hele wereld zat bijna drie weken in spanning tot alle jongens levend en wel uit de grot werden gehaald. Regisseur Ron Howard (Rush, Apollo 13) focust niet op de kinderen, maar op de reddingsduikers, die een bizar en bewonderenswaardig reddingsplan bedachten. Een verrassend bescheiden overlevingsdrama, dat vol zit met spannende en claustrofobische onderwaterbeelden. Ondanks de iets te lange speelduur verveelt Thirteen Lives geen moment.

Crimes of the Future

2022 | Horror, Sciencefiction, Drama

Canada​/​​Frankrijk​/​​Griekenland​/​​Verenigd Koninkrijk 2022. Horror van David Cronenberg. Met o.a. Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kristen Stewart, Don McKellar en Scott Speedman.

Volstrekt unieke mix van science fiction en horror, over performancekunstenaar Saul Tenser (Mortensen) en zijn partner Caprice (Seydoux), die leven in een toekomst waarin mensen geen pijn meer kunnen voelen. Sauls performance bestaat eruit dat Caprice de nieuwe organen die bij Saul ontstaan tatoeëert en ze vervolgens, voor publiek, chirurgisch verwijdert. Want: ‘surgery is the new sex’. Typerende film voor de oude Canadese meester Cronenberg (Videodrome, The Fly, Eastern Promises) vol bloed, erotiek en body horror. Gebaseerd op een eigen script van meer dan twintig jaar oud, maar nog steeds actueel en provocerend.

Falling

2020 | Drama

Verenigde Staten 2020. Drama van Viggo Mortensen. Met o.a. Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Terry Chen, Sverrir Gudnason en Hannah Gross.

Veelzijdig acteur Viggo Mortensen (Lord of the Rings, Green Book) debuteert als regisseur met dit intense, deels door eigen ervaringen geïnspireerde vader-zoondrama. Hij speelt zelf een rustige, homoseksuele family man die met de zorg voor zijn dementerende vader zit opgescheept – een autoritaire, homofobe bruut (sterke rol van karakteracteur Lance Hendriksen). Mortensen, die tevens het scenario én de muziek schreef, maakt interessante artistieke keuzes, maar vertelt ook wat gekunsteld en theatraal. En hoe hard hij en Hendriksen ook proberen de vader menselijk te maken, als kijker is het moeilijk meeleven met zo’n hufter.

Green Book

2018 | Biografie, Komedie, Drama

Verenigde Staten 2018. Biografie van Peter Farrelly. Met o.a. Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco en Dimiter D. Marinov.

Wanneer zwarte pianist Don Shirley (Ali) in 1962 op tournee gaat door het Amerikaanse Zuiden, waar nog strenge segregatiewetten gelden, huurt hij witte uitsmijter Tony Lip (Mortensen) in als chauffeur en lijfwacht. Twee tegenpolen die noodgedwongen moeten samenwerken en onvermijdelijk naar elkaar toe groeien, het is een overbekende formule. Het op feiten beruste Green Book, geschreven door Tony Lips zoon Nick Vallelonga, biedt dan ook weinig verrassingen, maar dat hindert niks. De tragikomische toon is perfect getroffen en Mortensen en Ali zijn samen geweldig. Een feelgoodfilm in de beste Hollywoodtraditie. Oscars voor beste film, beste scenario en beste bijrol (Ali)

Captain Fantastic

2016 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2016. Komedie van Matt Ross. Met o.a. Viggo Mortensen, George MacKay, Frank Langella, Kathryn Hahn en Missi Pyle.

De anti-autoritaire, maar zelf heel dwingende Ben (Mortensen) leeft met zijn zes kinderen ver teruggetrokken in de bossen van Noord-Amerika. Wanneer hij hoort dat zijn vrouw, die eerst maanden in een ziekenhuis verbleef, is overleden, trekt hij met zijn kinderen de boze bewoonde wereld in. Om zijn vrouw te beschermen tegen de burgerlijke begrafenis die haar ouders voor ogen hebben. Wat volgt is een vaak erg grappige, tegendraadse film waarin tegen veel heilige huisjes wordt geschopt. Bovendien stelt Ross (bekend als acteur in de series Big Love en Silicon Valley) rake vragen over ouderschap, opvoeding en de huidige consumptiemaatschappij.

Jauja

2014 | Drama

Argentinië​/​​Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Mexico​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Brazilië​/​​Nederland 2014. Drama van Lisandro Alonso. Met o.a. Viggo Mortensen, Ghita Nørby en Viilbjørk Malling Agger.

Roadmovie waarin een negentiende-eeuwse legerkapitein zijn weggelopen dochter zoekt in de wildernis van Zuid-Amerika.

Loin des hommes

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van David Oelhoffen. Met o.a. Viggo Mortensen, Reda Kateb, Ángela Molina en Djemel Barek.

Algerije, 1954. Terwijl de spanningen tussen de Fransen en Algerijnen steeds hoger oplopen, wordt een teruggetrokken leraar (Mortensen, die hier Frans en Arabisch spreekt) gedwongen een plaatselijke crimineel door een ruig berggebied naar een rechtbank te escorteren. Het uitgangspunt, naar een kort verhaal van Albert Camus, zou afkomstig kunnen zijn uit een klassieke western, en regisseur Oelhoffen knipoogt dan ook uitbundig naar dat genre. Maar vertelt uiteindelijk vooral een warmbloedig verhaal over verbroedering. Sfeervolle muziek van Nick Cave en Warren Ellis.

The Two Faces of January

2014 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2014. Thriller van Hossein Amini. Met o.a. Viggo Mortensen, Kirsten Dunst en Oscar Isaac.

1962. De welgestelde Amerikaanse oplichter Chester MacFarland (Mortensen) en zijn vrouw Colette (Dunst) slaan op de vlucht als ze, op vakantie in Griekenland, worden ingehaald door schuldeisers. Ze krijgen hulp van de jonge sjacheraar Rydal (Isaac), die in Chester een vaderfiguur ziet en een oogje heeft op Colette. Wie bedriegt wie? Een pseudo-psychothriller met te weinig Hitchcock en te veel mythologie, naar een boek van Patricia Highsmith, van het veel beter verfilmde The Talented Mr. Ripley.

On the Road

2012 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Brazilië​/​​Canada​/​​Argentinië 2012. Drama van Walter Salles. Met o.a. Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Kirsten Dunst en Viggo Mortensen.

Meesterfilmer Francis Ford Coppola kocht de rechten voor Jack Kerouacs beroemde Beat-roman al in 1968, toch zou het tot 2012 duren voordat er eindelijk een film kwam. En die werd niet geregisseerd door de gelauwerde Coppola, maar door de Braziliaanse Salles. Coppola koos juist hem omdat hij met The Motorcycle Diaries (2004) had bewezen de energie en het avontuur van reizen uitstekend op film te kunnen vastleggen. Dat lukte weer en Salles verfilmde de roman zoals hij geschreven was: springerig, dynamisch en met veel seks, drugs en... jazz.

A Dangerous Method

2011 | Biografie, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Canada​/​​Zwitserland 2011. Biografie van David Cronenberg. Met o.a. Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen, Vincent Cassel en Sarah Gadon.

Tragisch-romantisch drama over de relatie tussen de jonge Zwitserse psychiater Carl Jung (Fassbender), zijn intelligente patiënte Sabina Spielrein (Knightley) en de Weense arts Sigmund Freud (Mortensen), waarin de grondleggers van de psychoanalyse al pratend een conflict met elkaar ontwikkelen. Niks duistere krochten van de ziel, grimmige nachtelijke uitbarstingen, ongedierte of andere ellende waar Cronenberg patent op heeft; de verwikkelingen registreert hij in een helder, rationeel licht. Een al te rationele praatfilm die lijdt aan een overdosis keurige volzinnen.

The Road

2009 | Avonturenfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2009. Avonturenfilm van John Hillcoat. Met o.a. Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Paula Mae Schwartz en Robert Duvall.

Een naamloze vader (Mortensen) en zijn ongeveer tienjarige zoontje (Smit-McPhee) proberen na een ongespecificeerde ramp te overleven in een dorre woestenij. Een doel hebben ze amper: ze zoeken naar voedsel en trekken naar de kust in de hoop daar nog enig spoor van leven aan te treffen. The Road is een sterke, atypische apocalypsfilm, waarin het niet om de zombies, maar om klein menselijk drama gaat. Dat was ook de reden dat regisseur Hillcoat (Lawless, 2012) de roman van Cormac McCarthy (No Country for Old Men) wilde verfilmen.

Good

2008 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2008. Drama van Vicente Amorim. Met o.a. Viggo Mortensen, Jason Isaacs, Mark Strong en Jodie Whittaker.

'Anders ga je toch een paar jaartjes weg?' oppert schuchtere Duitse hoogleraar Halder (Mortensen) tegen zijn Joodse vriend Maurice (Isaacs) naar aanleiding van de opkomst van de nazi's. Enige tijd later loopt de naïeve prof onthutst rond in een nazipak als erelid van de SS. Amorims verfilming van wijlen C.P. Taylors toneelstuk uit 1981 maakt aanschouwelijk hoe een lafhartig persoon kan worden ingepalmd door het kwaad. Mortensen is akelig sterk, maar zijn personage is niet altijd geloofwaardig als de weerloze prooi. Niettemin aardig als filmpamflet tegen nationalisme.

Appaloosa

2008 | Western

Verenigde Staten 2008. Western van Ed Harris. Met o.a. Ed Harris, Jeremy Irons, Renée Zellweger, Viggo Mortensen en Timothy V. Murphy.

Acteur Ed Harris regisseerde zichzelf als een kloeke ordehandhaver anno 1882 in het Wilde Westen. Zijn film draait om de twaalf jaar oude mannenvriendschap met zijn deputy Hitch (Mortensen), terwijl het stel wordt ingehuurd om het titelstadje in New Mexico te ontdoen van bandiet Bragg (Irons). Renée Zellweger fungeert als splijtzwam voor de kornuiten. Het verhaal is armoe troef, maar dankzij het begaafde viertal Harris, Mortensen, Irons en Zellweger, theatraal schmierend in het zadel, is Appaloosa een film die prima past tussen de betere westerns uit de jaren zestig en zeventig.

Eastern Promises

2007 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Misdaad van David Cronenberg. Met o.a. Viggo Mortensen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Vincent Cassel en Jerzy Skolimowski.

Met A History of Violence (2005) maakte filmmaker Cronenberg een meeslepend portret van het slapende beest in een oenige man (Mortensen). Twee jaar later staat Cronenbergs vervaarlijke muze opnieuw op scherp, ditmaal als de alwetende Russische chauffeur van een uiterst criminele Russische familie in Londen. Naomi Watts geeft tegengas als een vroedvrouw die Mortensens goedheid aanboort nadat ze ontdekt dat hij medeverantwoordelijk is voor de dood van een tienerprostituee. Armin Mueller-Stahl en Vincent Cassel schitteren als de misdadige vader-zooncombinatie.

Alatriste

2006 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2006. Actiefilm van Agustín Díaz Yanes. Met o.a. Viggo Mortensen, Javier Cámara en Elena Anaya.

Agustin Diaz Yanes baseerde het scenario op de reeks boeken van Arturo Pérez-Reverte over Alatriste, een fictieve soldaat die door de machthebbers werd ingehuurd voor de vervelende klusjes: een moord hier, een veldslag daar. In deze duurste Spaanse speelfilm ooit pakt Yanes visueel uit met sfeervolle locaties en actiescènes. Toch weet hij de aandacht niet vast te houden. Er wordt meer gepraat dan gevochten, de wirwar aan verhaallijnen is soms lastig te volgen, terwijl de afronding vaak teleur stelt.

A History of Violence

2005 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2005. Thriller van David Cronenberg. Met o.a. Viggo Mortensen, Ed Harris, Maria Bello, William Hurt en Peter MacNeill.

Een bloederig incident in de zaak van de doodnormale restauranthouder Tom Stall (Mortensen) zet hem plotseling als held in de schijnwerpers. Dat heeft ongewenste effecten; gangsters menen in Tom een boef te herkennen die ­jaren geleden spoorloos verdween. De film bewijst wat een subtiele regisseur Cronenberg is geworden. Met groteske special effects en bizarre uitspattingen probeerden zijn vroege films een normale werkelijkheid te verstoren. Hier is het enige dat daarvoor nog nodig is een kleine wijziging in de stem en het accent van Mortensen.

Hidalgo

2004 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 2004. Avonturenfilm van Joe Johnston. Met o.a. Viggo Mortensen, Zuleikha Robinson, Omar Sharif, Louise Lombard en Adam Alexi-Malle.

Na zijn rol als Aragorn in The Lord of the Rings werd het voor Viggo Mortensen tijd om een film helemaal in z'n eentje te dragen. Nou ja, in z'n eentje, hij kreeg hulp van de mustang-pony Hidalgo. Cowboy Frank Hopkins (Mortensen) beleeft met dat trouwe ros allerlei avonturen en belandt uiteindelijk in de Ocean of Fire-race, dwars door de verzengende Arabische woestijn. Er volgen mooie beelden, prettig ouderwetse avonturen en een voorspelbaar einde. Voor paardenliefhebbers een must.

The Lord of the Rings: The Return of the King

2003 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland 2003. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Christopher Lee, Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen en Orlando Bloom.

Slechts een jaar na het tweede deel van de trilogie, The Two Towers, werden de vele fans van J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings alweer verblijd met het derde deel van de reeks. ­Hobbits Frodo (Wood) and Sam (Astin) voltooien het laatste deel van hun ­opdracht, terwijl hun vrienden en een enkele vriendin verwik­keld zijn in een groots gevecht tegen de troepen van het Kwaad. Visueel is deze stad – een knap staaltje speciale effecten – exemplarisch voor de ambities en het precisiewerk van de alom geprezen Peter Jackson. De film kreeg maar liefst elf Oscars, waaronder die voor beste film, regie en script.

The Lord of the Rings: The Two Towers

2002 | Fantasy, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Nieuw-Zeeland​/​​Duitsland 2002. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen, Liv Tyler en Orlando Bloom.

J.R.R. Tolkiens geliefde literaire trilogie leek lang onverfilmbaar, maar Jackson, met zijn uitbundige visuele fantasie, bleek de juiste man om dit sprookje over hobbits, dwergen en tovenaars te maken. Deze vervolgfilm sluit precies aan op het eerste deel, The Fellowship of the Ring. Twee personages proberen het akelige land Mordor binnen te komen, hun vrienden zwermen uit over mythisch Middle-Earth. Visueel indrukwekkende avonturenfilm eindigt in een lange, spannende, fraai vormgegeven veldslag. Het computergecreëerde personage Gollum werd een lieveling van de fans.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

2001 | Fantasy, Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigde Staten 2001. Fantasy van Peter Jackson. Met o.a. Elijah Wood, Sean Astin, Viggo Mortensen, Ian McKellen en Orlando Bloom.

Fans van Tolkiens vuistdikke epos The Lord of the Rings - over de hobbit Frodo en diens queeste om de Ring te vernietigen - waren er niet gerust op toen Peter Jackson de regie van hun geliefde ­trilogie ter hand nam. Vlak voor de wereldpremière liet Jackson weten dat 'de film niet wezenlijk verschilt van het boek'. Jackson wilde 'fantasy maken alsof het echt gebeurd is. Het boek voelt echt en dát wilde ik verfilmen. Ik hou namelijk niet van fantasy.' De rest is (film)geschiedenis.

28 Days

2000 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2000. Komedie van Betty Thomas. Met o.a. Sandra Bullock, Viggo Mortensen, Dominic West, Steve Buscemi en Elizabeth Perkins.

Volgens Gwen (Sandra Bullock) is er niks aan de hand. Maar nadat ze, dronken als een tor, van haar zusters bruiloft een chaos heeft gemaakt, krijgt ze de keuze: gevangenisstraf of rehab. 28 dagen. Erin Brockovich-scenariste Susannah Grant schreef dit aardige, maar niet opzienbarende drama met lichte toon waarin Bullock moeiteloos verandert van partygirl in cynische patiënte én in herboren vrouw. In het afkickcentrum duiken de gebruikelijke kleurrijke figuren op, onder wie Viggo Mortensen als vastgelopen sportster. Ondertussen zien we Steve Buscemi als Gwens door de wol geverfde mentor.

A Walk on the Moon

1999 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Australië 1999. Romantiek van Tony Goldwyn. Met o.a. Diane Lane, Liev Schreiber, Anna Paquin, Tovah Feldshuh en Viggo Mortensen.

Huisvrouw Pearl Kantrowitz (Lane) overdenkt, terwijl ze in haar doodsaaie vakantiehuisje met de kinderen wacht op haar man die doordeweeks gewoon doorwerkt, dat het huwelijkse bestaan niet gebracht heeft wat ze ervan verwachtte. Maar er gloort hoop. Het is 1969, in het vlakbij gelegen Woodstock begint de Summer of Love en de eerste mens wandelt op de maan. Pearl, besmet door de tijdgeest, krijgt iets moois met hippieklerenverkoper Walker (Mortensen). Alleen: hoe legt ze dat uit aan man (Schreiber) en puberdochter (Paquin)? Aardig beeld van de ongekende mogelijkheden die destijds leken te ontstaan en de ontnuchterende keerzijde van al die vrijheid.

Psycho

1998 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1998. Horror van Gus Van Sant. Met o.a. Vince Vaughn, Anne Heche, Julianne Moore, Viggo Mortensen en William H. Macy.

'Het is eerder een replica dan een remake,' volgens Van Sant. Shot voor shot maakte hij Alfred Hitchcocks beruchte klassieker uit 1960 na. Van Sant handhaafde diens opnameschema, vroeg zijn acteurs in hetzelfde tempo te spreken als hun voorgangers en verschijnt zelf op hetzelfde moment (bij de ingang van Marion Crane's kantoor) waar Hitchcock even te zien was. Waarom? 'Waarom niet?' was destijds Van Sants repliek. Wie de verschillen - want die zijn er toch - wil ontdekken zou beide versies vlak achter elkaar moeten zien.

A Perfect Murder

1998 | Thriller

Verenigde Staten 1998. Thriller van Andrew Davis. Met o.a. Michael Douglas, Gwyneth Paltrow, Viggo Mortensen, David Suchet en Sarita Choudhury.

Michael Douglas is uitstekend als Steven Taylor, een 'American psycho' op leeftijd: rijk, uiterlijk goed verzorgd en perfect aangepast, maar van binnen koel, berekenend en keihard. Een gevaarlijk gegeven voor zijn echtgenote Emily (Paltrow) die - zo blijkt al in de eerste scène - een affaire heeft met een kunstenaar (Mortensen). Taylor is er de man niet naar om te laten blijken dat hij iets doorheeft. Hij laat hoogstens wat dreiging toe in zijn verder perfect gespeelde hartelijkheid. A Perfect Murder is gebaseerd op hetzelfde toneelstuk als (het superieure) Dial M for Murder van Hitchcock, maar weet met wendingen te verrassen en met solide acteerwerk te vermaken.

Vanishing Point

1997 | Actiefilm

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Charles Robert Carner. Met o.a. Viggo Mortensen, Christine Elise, Steve Railsback, Jason Priestley en Keith David.

Ex-autocoureur Jimmy Kowalski (Mortensen) brengt op bestelling luxe auto's van de oostkust naar de westkust, of van het Noorden naar het Zuiden. Hoewel zijn vrouw Raphinia (Elise) op alle dagen loopt, is hij bereid om een Dodge Challenger 1970 van Albuqurque naar Salt Lake City te rijden. Als hij tweeduizend kilometer van huis is, hoort hij dat er complicaties zijn bij de zwangerschap. Als een razende begeeft hij zich op weg. Binnen de kortste keren zit zowat iedere smeris in het land achter hem aan, maar hij slaagt er voortdurend in iedere hindernis te omzeilen. De politie bombardeert Kowalski tot ultrarechtse terrorist annex drugssmokkelaar, maar radiopresentator The Voice (Priestley) stelt zich aan de kant van Jimmy, evenals het grootste deel van de bevolking. Een remake voor de tv van de cultfilm uit 1971, die het originele verhaal aardig getrouw volgt, met hier en daar een kleine wijziging. De film wordt vooral gekenmerkt door de kleurrijke personages van uiteenlopend pluimage die Jimmy onderweg ontmoet.

G.I. Jane

1997 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Ridley Scott. Met o.a. Demi Moore, Viggo Mortensen, Anne Bancroft, Jason Beghe en Scott Wilson.

Moore speelt een marinier die vastbesloten is (als eerste vrouw) door te dringen tot de hoogst opgeleide troepen. De statistieken zijn niet bemoedigend: 60 procent van de (mannelijke) mariniers haalt het niet. En dan is er ook nog drill sergeant Urgayle (Mortensen), die weliswaar Coetzee leest en D.H. Lawrence citeert, maar ook z’n uiterste best doet om zijn rekruten te laten afhaken. Het script, ongetwijfeld bedoeld als ruggensteun voor vrouwen in traditionele mannenberoepen, heeft hier en daar lachwekkende dialogen. Regisseur Scott brengt met veel bombast de huiveringwekkende ontberingen in beeld die de voor de gelegenheid kaal geschoren Moore met gratie uitvoert.

The Portrait of a Lady

1996 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Romantisch drama van Jane Campion. Met o.a. Nicole Kidman, John Malkovich, Barbara Hershey, Mary-Louise Parker en Martin Donovan.

Een gefortuneerde jonge Amerikaanse vrouw (Kidman) vertrekt eind negentiende eeuw van Engeland naar Italië om 'een idee te krijgen van het leven' voordat ze wellicht gaat trouwen. In Italië raakt ze bevriend met Madam Merle (Hershey), een Amerikaanse expat die heimelijk aast op haar fortuin, samen met haar bedrieglijke minnaar Osmond (Malkovich). De Nieuw-Zeelandse cineast Campion (The Piano) baseerde haar doorwrochte film op het gelijknamige boek uit 1881 van Henry James, de in Amerika geboren Britse schrijver die excelleerde met rake impressies van de culturele verschillen tussen de Oude en de Nieuwe Wereld. Sierlijke decors en intens acteerwerk.

Daylight

1996 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Rob Cohen. Met o.a. Sylvester Stallone, Amy Brenneman, Viggo Mortensen, Dan Hedaya en Jay O. Sanders.

Een automobilist wordt achtervolgd door de politie, rijdt met hoge snelheid een tunnel in en botst daar op een tankauto met brandbaar spul. Die ontploft, waardoor beide zijden van de tunnel instorten en in de tunnel een hevige brand uitbreekt. Gelukkig is daar Kit Latura (Stallone), een in ongenade geraakte reddingswerker, die zich hoopt te rehabiliteren door zoveel mogelijk mensen te redden. Tamelijk clichématige rampenfilm, waarin Stallone zijn gebruikelijke rol van macho speelt. Viggo Mortensen is veel leuker als durfal die ook initiatief toont, maar in het script was slechts ruimte voor één held.

Albino Alligator

1996 | Actiefilm, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1996. Actiefilm van Kevin Spacey. Met o.a. Matt Dillon, Faye Dunaway, Gary Sinise, William Fichtner en Viggo Mortensen.

Sympathiek gijzelingsdrama met topbezetting opent met gitzwarte humor (oa het 'dodelijke' lucifermapje) tijdens een nachtelijke achtervolging in New Orleans waarna het geboefte, onder de bezielende leiding van Dillon, in een kelderbar belandt en de aanwezigen gijzelt. Het bereik van Spacey's eerste film leunde zwaar op zijn krachttoer als acteur in The Usual Suspects en Se7en (beide 1995). Niettemin peurt hij maximaal resultaat uit zijn schamele budget van $5 miljoen en weet hij het platgetreden genre op te frissen met enkele sterke plotvariaties.

The Passion of Darkly Noon

1995 | Fantasy, Horror, Thriller, Drama

België​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Fantasy van Philip Ridley. Met o.a. Brendan Fraser, Ashley Judd, Viggo Mortensen, Loren Dean en Grace Zabriskie.

Flinke horror rond de 17-jarige, van alles afgeschermde jongeling Darkly Noon (Fraser) die na de moord op zijn extreem christelijke ouders wordt opgevangen door sensuele bosbewoner Callie (Judd in de Maria Magdalena rol) en haar doodskisten timmerende, spraakloze vriend Clay (Mortensen in de Jezus rol). Darkly's ongebreidelde lust voor bosnimf Callie blijkt moeilijk te kanaliseren en lust is een zonde die volgens de verknipte jongeling stevig moet worden bestraft. Voor de naslagliefhebbers, Darkly Noon heeft zijn naam niet te danken aan 1 Korintiërs 13 vers 12 zoals in de film wordt gesuggereerd, maar aan 2 Korintiërs 13 vers 12 (King James).

God's Army

1995 | Fantasy

Verenigde Staten 1995. Fantasy van Gregory Widen. Met o.a. Christopher Walken, Elias Koteas, Virginia Madsen, Eric Stoltz en Amanda Plummer.

Er dreigt een oorlog in de hemel. Een machtig legioen van opstandige engelen, geleid door Gabri[KA3]el (Walken) wil de macht grijpen en de mensheid vernietigen. Politieman Thomas Daggett (Koteas) staat voor een raadsel op aarde. Hij had ooit een geestelijke roeping. Hij moet de moord oplossen op een mysterieuze man die in zijn jas een versleten bijbel heeft ingenaaid, vol onbekende passages. In zijn hand heeft hij het overlijdensbericht van een kolonel uit Arizona en een boek over engelen dat Daggett ooit zelf schreef. Op zijn minst uitgedrukt een ongewone film, geïnspireerd op Miltons Paradise Lost. Het geheel kan niet helemaal overtuigen, maar zet de toeschouwer toch tot denken. Widen zelf schreef het complexe scenario van zijn regiedebuut. Knappe fotografie van Bruce Douglas Johnson en Richard Clabaugh. Dolby Stereo. Ook bekend als THE PROPHECY en SERAPHIM.

Crimson Tide

1995 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1995. Actiefilm van Tony Scott. Met o.a. Denzel Washington, Gene Hackman, Viggo Mortensen, James Gandolfini en George Dzundza.

De meeste ingrediënten van deze duikboot-thriller zijn aardig vertrouwd: water binnenboord, onrust onder de bemanning, een falende radioverbinding, een bijna fatale aanvaring. Maar Crimson Tide heeft twee geheime wapens: acteerkanonnen Hackman, als conservatieve kapitein, en Washington, als zijn democratisch ingestelde rechterhand. Hun spetterende confrontatie is uitgewerkt in ronkende dialogen, waaraan is meegeschreven door Quentin Tarantino (die overigens niet op de aftiteling staat). Regisseur Scott houdt de vaart erin, gesteund door producentenduo Simpson & Bruckheimer, met wie hij ook gelikte actiefilms maakte als Top Gun en Enemy of the State.

The Crew

1994 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1994. Drama van Carl Colpaert. Met o.a. Viggo Mortensen, Donal Logue, Jeremy Sisto, Pamela Gidley en Laura del Sol.

Vijf jonge mensen maken een prettige cruise naar de Bahama's. Maar als ze een stel aan boord nemen van wie het schip in brand staat, verandert de ontspannen bootreis in een psychologische nachtmerrie.

The Young Americans

1993 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1993. Actiefilm van Danny Cannon. Met o.a. Harvey Keitel, Viggo Mortensen, Thandie Newton, Iain Glen en John Wood.

Sfeervolle actiethriller over een Amerikaanse narcotica-rechercheur (Keitel) die de Londense politie komt assisteren bij de ontmanteling van een drugsnetwerk. Keitel is in The Young Americans weer aangenaam veelzijdig, want flitsend & slagvaardig bij de arrestatie van een paar criminele jongeren, intrigrerend peinzend in het purperrood van de ondergaande zon, mild cynisch bij de confrontatie met (corrupte) Britse collega's.

Floundering

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Peter McCarthy. Met o.a. James Le Gros, John Cusack, Ethan Hawke, Lisa Zane en Steve Buscemi.

Le Gros speelt de werkloze John Boyz die hevig gekweld wordt door slapeloosheid. Hij woont in Venice vlakbij L.A. Het lot is hem ongunstig gezind: de belastingen leggen beslag op zijn bankrekening, hij krijgt geen ww-uitkering meer, zijn verslaafde broer smeert hem uit een afkickcentrum, zijn vriendin bedriegt hem en hij kan niet meer rekenen op zijn beste vriend. Door zijn slapeloosheid gaat hij hallicuneren: zijn overleden ouders verschijnen, in visioenen wordt hem soelaas geboden en crack- junkies proberen zijn verstand te benevelen. Hij moet eerst nog verder door de hel om er weer bovenop te komen. Scenarioschrijver/producent/debuterend regisseur McCarthy heeft een interessante allegorie over de Amerikaanse maatschappij gemaakt aan de hand van John Boyz' kruistocht. Hoofdrol Le Gros levert met zijn geslaagde spelprestatie een ware krachttoer. Het camerawerk is van Denis Maloney en de film is voorzien van Ultra Sound.

Carlito's Way

1993 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1993. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Al Pacino, Sean Penn, Penelope Ann Miller, Luis Guzmán en John Leguizamo.

In dit meeslepende misdaadepos speelt Al Pacino de Puertoricaanse gangster Carlito Brigante, die na vijf jaar vroegtijdig vrijkomt dankzij zijn manipulatieve advocaat Kleinfeld (Sean Penn). Carlito droomt van een leven buiten het criminele milieu met zijn liefde Gail (Penelope Ann Miller). Maar als zijn vriend Kleinfeld om een laatste gunst smeekt, voelt hij zich verplicht om te helpen, ondanks zijn rotsvaste overtuiging dat 'een gunst je sneller doodt dan een kogel'. Brian De Palma kreeg het net als in Scarface (1983) voor elkaar om de legendarische voordracht en motoriek van Al Pacino optimaal voor het voetlicht te krijgen.

Boiling Point

1993 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1993. Actiefilm van James B. Harris. Met o.a. Wesley Snipes, Dennis Hopper, Lolita Davidovich, Viggo Mortensen en Jonathan Banks.

Ronnie, de partner van agent Jimmy, wordt dodelijk getroffen. Jimmy is vastbesloten zijn beste vriend te wreken en gaat achter de misdadigers aan. Hij is daarbij niet van plan zich aan de regels te houden. Originele titel: Boiling Point

American Yakuza

1993 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Misdaad van Frank Cappello en Frank A. Cappello. Met o.a. Viggo Mortensen, Ryo Ishibashi, Michael Nouri, Franklyn Ajaye en Yuji Okumoto.

FBI agent Nick Davis (Mortensen) infiltreert in de Japanse gangsterwereld. Hij raakt zowel gefascineerd van de knappe kleindochter van Shuji Sawamoto (Ishibashi), het opperhoofd van het misdaadsyndicaat, als van de erecode die in dit milieu heerst. Zodanig zelfs dat hij voor hen kiest, al vertrouwen zijn nieuwe kameraden hem niet helemaal. Buitenissige, enigszins gewelddadige B-film met twijfelachtige ethiek. Het scenario is van John Allen Nelson en Max Strom naar een verhaal van Taka Ichise die daarom mocht meeproduceren, d.w.z. meedelen in de opbrengsten (als die er waren). Het camerawerk is van Richard Clabaugh. Ultra Stereo.

Ruby Cairo

1992 | Mysterie, Avonturenfilm, Actiefilm, Drama, Thriller

Japan​/​​Verenigde Staten 1992. Mysterie van Graeme Clifford. Met o.a. Andie MacDowell, Liam Neeson, Viggo Mortensen, Jack Thompson en Jeff Corey.

Johnny Faro (Mortensen) is gespecialiseerd in het bergen van vliegtuigwrakken. Zijn bedrijf is gevestigd in de buurt van het vliegveld van L.A. Als hij voor een karwei naar Mexico is vertrokken, ontvangt zijn vrouw Bessie (MacDowell) een pakje met daarin een gebit dat afkomstig moet zijn van Johnny. Ze gaat op stel en sprong naar Veracruz om het lijk te identificeren. Achteraf begint zij te twijfelen of het Johnny wel was.

The Indian Runner

1991 | Western, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Western van Sean Penn. Met o.a. David Morse, Viggo Mortensen, Valeria Golino, Patricia Arquette en Charles Bronson.

Het verhaal van twee jonge Indiaanse broers: de ene gelooft als politieman in orde en gerechtigheid en zijn gezinnetje is voor hem het belangrijkst, terwijl de andere gebroken teruggekeerd is uit Vietnam wat hem opstandig heeft gemaakt. Een knappe debuutfilm van acteur Penn die echter over teveel sloten tegelijk wil springen met een sfeervolle roadfilm, een Indiaanse legende, bloedverwantschap, verantwoordelijkheidsgevoel. Welluidende soundtrack met de betere songs uit de jaren 1960-70. Eileen Ryan in de rol van Mrs. Baker is in werkelijkheid de moeder van Penn.

Young Guns II

1990 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Western van Geoff Murphy. Met o.a. Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Christian Slater en William Petersen.

Young Guns II is een popwestern - als dat genre bestaat - getuige de jonge cast, het ongecompliceerde scenario en het Golden Globe winnende filmliedje 'Blaze of Glory' van Jon Bon Jovi. Good old Billy the Kid (Estevez) en zijn troep moeten vluchten voor vroegere vriend Pat Garrett (Petersen). Tussen de bedrijven door moet Billy de leiderschap aspirerende Arkansas Dave (Slater) van zich afslaan. Acteurs die Young Guns I overleefden, Sutherland en Diamond Phillips, staan Billy bij met een spervuur aan kogels en grove teksten.

The Reflecting Skin

1990 | Horror, Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1990. Horror van Philip Ridley. Met o.a. Viggo Mortensen, Lindsay Duncan, Jeremy Cooper, Sheila Moore en Duncan Fraser.

Een jongetje met een sadistische inslag veroorzaakt de dood van een jonge weduwe die hij ervan verdenkt een bloeddorstige vampier te zijn die het op zijn oudere, door militaire dienst getraumatiseerde broer gemunt heeft. In werkelijkheid heeft zijn broer gewoon een affaire met deze vrouw. Zijn moeder heeft een ziekelijk geurencomplex en zijn vader (veroordeeld voor pedofilie) pleegt zelfmoord als hij beschuldigd wordt van sodomie met zijn vriendje.

Leatherface: Texas Chainsaw Massacre III

1990 | Horror

Verenigde Staten 1990. Horror van Jeff Burr. Met o.a. Kate Hodge, Viggo Mortensen, William Butler, Ken Foree en Joe Unger.

Weer zo'n stompzinnig, volslagen nodeloos vervolg dat als film absoluut mislukt is. Het verhaal gaat over een saai yuppie-stel dat van Californië naar Florida rijdt; ja, u raadt het al, halverwege de reis, in Texas worden ze van de hoofdweg afgelokt en dreigen ze opgegeten te worden door de kannibalistische clan. Lusteloos geregisseerd door Burr (nieuw voor deze sleetse formule, die ooit de bakermat was van het splattergenre), onsamenhangende en onbegrijpelijke actie- scènes, belachelijke (Unger) en verkeerd gekozen spelers (Mihailoff als Leatherface) en de Californische locaties creëren in geen enkel opzicht de sfeer van Texas. Splatterfans komen tekort, want de bloedscènes zijn eruit gesneden (voor de Amerikaanse markt in ieder geval) om een gunstigere keuring te krijgen, waardoor de film twee maanden later in première ging dan de bedoeling was.

Prison

1988 | Horror, Drama

Verenigde Staten 1988. Horror van Renny Harlin. Met o.a. Lane Smith, Viggo Mortensen, Chelsea Field, Andre De Shields en Lincoln Kilpatrick.

In 1956 werd in de Creedmore-gevangenis een onschuldige op de elektrische stoel gezet. De enige die zijn onschuld kon bewijzen was cipier Smith, maar dat was juist degene die de hendel overhaalde. Erna werd de gevangenis gesloten. Maar ruim dertig jaar later gaat Creedmore wegens cellentekort weer open. Smith wordt gepromoveerd tot directeur. Al vlug gebeuren er vreemde, gewelddadige en onverklaarbare zaken in de gevangenis. Alledaagse splatter-film, waarin het bloed met liters vloeit. Van acteerprestaties is geen sprake. C. Courtney Joyner ontleende het voorspelbare scenario aan een verhaal van producer Irwin Yablans. B-film-specialist Mac Ahlberg deed camera. Opgenomen in een echte gevangenis in Wyoming.

Fresh Horses

1988 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1988. Drama van David Anspaugh. Met o.a. Molly Ringwald, Andrew McCarthy, Patti D'Arbanville, Molly Hagan en Doug Hutchison.

De student McCarthy, die verloofd is met een rijk dommerdje, valt voor de prille verleidingskunsten van Ringwald, iemand die zich een beetje aan de zelfkant van de maatschappij bevindt; zij woont aan de overkant van de rivier die langs zijn universiteit in Cincinatti stroomt. Het resultaat is iets beter dan te verwachten viel, dankzij de goede opnamen op locatie van de regisseur van HOOSIERS. Ringwald overtuigt niet in het soort rol dat door Gloria Grahame is uitgevonden.

Salvation!

1987 |

Verenigde Staten 1987. Beth B.. Met o.a. Stephen McHattie, Dominique Davalos, Exene Cervenka, Viggo Mortensen en Rockets Redglare.

Een satire over een televisie-evangelist (McHattie) die bij een seksschandaal betrokken wordt. Deze film kwam vlak na het schandaal van Jim en Tammy Bakker uit. Helaas lijkt de regie van Beth B. meer op die voor een onsamenhangende video-clip, waardoor McHattie`s overtuigende hoofdrol (hij doet denken aan de jonge John Carradine) wordt weggedrukt. Interessante rolbezetting van nieuwe acteurs.

Witness

1985 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1985. Thriller van Peter Weir. Met o.a. Harrison Ford, Kelly McGillis, Josef Sommer, Lukas Haas en Jan Rubes.

'4:30. Time for milking.' Inspecteur (Ford) wordt vriendelijk verzocht een handje mee te helpen wanneer hij in een Amish-gemeenschap terechtkomt om een jongetje te beschermen dat getuige was van een moord. Weir (Fearless, The Truman Show) maakte een uiterst spannende thriller waar het contrast tussen de stad en het rustige leven van de Amish als een rode draad doorheen loopt. Af en toe wordt het drama wat al te weeïg maar het briljante (non-verbale) acteerwerk van Ford vult de leemtes feilloos op. Earl W. Wallace en William Kelley wonnen een Oscar voor hun scenario dat sober maar knap in beeld werd gebracht door John Seale.