Steve McQueen (1930-1980): cast.
Er zijn 29 films gevonden.

Tom Horn

1980 | Western

Verenigde Staten 1980. Western van William Wiard. Met o.a. Steve McQueen, Linda Evans, Richard Farnsworth, Billy Green Bush en Slim Pickens.

De gouden dagen van het wilde westen zijn voorbij, maar voor premiejager Tom Horn (McQueen) zijn de tijden nog niet veranderd. Hij wil nog steeds de held uithangen ook al eindigt hij vaak bewusteloos in de stal bij zijn paard. Hij wordt door een veeboer aangeworven om dieven op afstand te houden, maar dan toont hij zijn ware gezicht. Hij blijkt een koelbloedige killer te zijn, die bandieten genadeloos neerknalt. Pessimistische western vol prachtige beelden (van John Alonzo) in een overweldigende nostalgische sfeer. Het scenario van Thomas McGuane en Bud Shrake is doodsaai en Evans als schooljuf komt niet bepaald over. Voorlaatste film van McQueen waarvan hij medeproducent was. Het leven van Tom Horn werd bijna tegelijkertijd verfilmd voor tv als Mr. Horn. Gefilmd in Panavision.

The Hunter

1980 | Actiefilm, Biografie, Thriller

Verenigde Staten 1980. Actiefilm van Buzz Kulik. Met o.a. Steve McQueen, Eli Wallach, Kathryn Harrold, LeVar Burton en Richard Venture.

Premiejager Ralph `Papa` Thorson (McQueen) doorkruist de V.S. op zoek naar misdadigers, die er tijdens hun voorlopige invrijheidsstelling vandoor gingen. Af en toe zoekt hij genegenheid bij Harrold, een lieve onderwijzeres die zijn baby verwacht maar die geen vrede kan nemen met zijn doorlopende afwezigheden en het onderdak dat hij aan ex-veroordeelden biedt. Wallach is zijn opdrachtgever die hem een aantal ongure elementen laat opsporen. Een ongerijmde film vol onlogische hiaten en onverklaarbare personages, die maar net van de totale ondergang gered wordt door enkele uitstekend geënsceneerde actie- scènes, w.o. een met de argrarische broers uit de Mid- West die vijftien jaar later in een MacDonalds commercial werd geïmiteerd. Toch is het triest dat een dergelijke prent McQueen's zwanezang moest worden. Ted Leighton en Peter Hyams baseerden hun scenario op het boek van Christopher Keane over een echte premiejager Ralph Thorson, bijgenaamd Papa. Fotografie van Fred J. Koenekamp.

An Enemy of the People

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van George Schaefer. Met o.a. Steve McQueen, Charles Durning, Bibi Andersson, Richard Bradford en Robin Pearson Rose.

Bebaarde geleerde McQueen trotseert gemeente door stelling te nemen tegen watervervuiling in Arthur Millers bewerking van het toneelstuk van Ibsen. Integere, moeizame poging was voor McQueen een daad uit liefde, maar het is te begrijpen dat dit jarenlang op de plank bleef liggen en slechts beperkt werd uitgebracht. Toch nog altijd beter dan de overige films uit McQueens laatste periode.

The Towering Inferno

1974 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Drama van John Guillermin. Met o.a. Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway en Fred Astaire.

Tijdens het openingsfeestje, dat gehouden wordt op de 135ste etage van een gloednieuwe wolkenkrabber, de hoogste ter wereld, ontdekt architect Roberts (Newman) een beginnende brand op de 81ste verdieping. Al snel breidt het vuur zich steeds sneller uit. Gelukkig is naast Roberts ook brandweercommandant O'Hallorhan (McQueen) paraat. Personages proberen hun eigen hachje te redden of vertonen juist heldhaftig gedrag in deze rampenfilm uit de jaren zeventig, een van de betere uit de periode. Zoals gebruikelijk in het genre werd een enorme lading sterren ingehuurd. Drie Oscars, voor camerawerk, montage en liedje.

Papillon

1973 | Avonturenfilm, Drama, Biografie, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1973. Avonturenfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Steve McQueen, Dustin Hoffman, Don Gordon, Victor Jory en Anthony Zerbe.

Volgens zijn eigen memoires was Henri 'Papillon' Charrière niet schuldig aan moord en werd hij onterecht als gevangene verscheept naar de Île du Diable-gevangenis in Frans Guyana. Zijn verhaal leverde in elk geval een fraaie, epische ontsnappingsfilm op. Papillon (McQueen) ontmoet op het detentieschip de beroemde oplichter Louis Dega (Hoffman). Zware jongens pogen Dega te vermoorden, maar Papillon voorkomt dat en daarna maken de twee een deal: Papillon zal Dega beschermen en Dega zal zijn beschermer helpen met zijn ontsnappingspogingen.

The Getaway

1972 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1972. Actiefilm van Sam Peckinpah. Met o.a. Steve McQueen, Ali MacGraw, Ben Johnson, Sally Struthers en Al Lettieri.

Deze actieklassieker van Sam Peckinpah profiteert van een fascinerend script van Walter Hill (de latere regisseur van 48 Hrs.) over een zwijgzame ex-gevangene (Steve McQueen), die meteen na zijn vrijlating een bank berooft en vervolgens met poen en vriendin (Ali MacGraw) over de grens naar Mexico vlucht. Peckinpahs grootste commerciële succes bestaat goeddeels uit spectaculaire achtervolgingen en fraai gefilmde schietpartijen. In 1994 leverde de Nieuw-Zeelandse regisseur Roger Donaldson een gladde remake af, met Alec Baldwin en Kim Basinger in de hoofdrollen.

Junior Bonner

1972 | Drama, Western

Verenigde Staten 1972. Drama van Sam Peckinpah. Met o.a. Steve McQueen, Robert Preston, Ida Lupino, Ben Johnson en Joe Don Baker.

Een bijzonder boeiend rodeo-drama met komische noten over een al wat oudere McQueen die terugkeert naar zijn thuis en zijn familie om mee te doen aan een plaatselijk toernooi. Peckinpahs subtielste film met veel oprecht acteerwerk, met name van Preston en Lupino als McQueens vervreemde ouders. Scenario van Jeb Rosebrook.

On Any Sunday

1971 | Documentaire

Verenigde Staten 1971. Documentaire van Bruce Brown. Met o.a. Steve McQueen, Mert Lawwill en Malcolm Smith.

Een goede documentaire over de vele aspecten van het motorrijden; van de hand van Bruce Brown, bekend door ENDLESS SUMMER.

Le Mans

1971 | Drama, Actiefilm, Sportfilm

Verenigde Staten 1971. Drama van Lee H. Katzin. Met o.a. Steve McQueen, Siegfried Rauch, Elga Andersen, Ronald Leigh-Hunt en Fred Haltiner.

Snelheidsjunk Steve McQueen vermaakt zich opperbest in deze autofilm over de fameuze 24-uurs race van Le Mans, 'a professional bloodsport', aldus McQueen. Tijd voor romantiek inbegrepen dankzij de plezante verschijning van weduwe Lisa (Andersen), de vrouw die haar man verloor in een crash waarbij Michael (McQueen) was betrokken. Regisseur Katzin klaarde de klus nadat John Sturgess (The Great Escape) had bedankt voor de nukken van McQueen. McQueen rijdt overigens in een Porsche 911, een klassieker die mogelijk nog beter bij hem past dan de fameuze Ford Mustang waarmee hij in Bullitt (1968) de straten van San Francisco onveilig maakte.

The Reivers

1969 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1969. Komedie van Mark Rydell. Met o.a. Steve McQueen, Sharon Farrell, Will Geer, Michael Constantine en Rupert Crosse.

Een schilderachtige en komische film naar een boek van William Faulkner over een boerenzoon van twaalf (Vogel) uit Mississippi, die een avontuurlijke autotocht maakt naar Memphis, met een zorgeloos excentriek familielid, McQueen, en de knecht Crosse. Onderweg wordt Crosse verliefd op een prostituée en verkoopt McQueen de dure automobiel om over geld te beschikken om te kunnen wedden bij de paardenraces. Vogel wordt zo enkele ervaringen rijker. Hartveroverende 'Americana', met veel kleurige taferelen en dito karakters. Een onjuiste weergave van het complexe werk van Faulkner.

The Thomas Crown Affair

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Faye Dunaway, Paul Burke, Jack Weston en Yaphet Kotto.

Miljonair Thomas Crown (McQueen) denkt de perfecte bankoverval te hebben gepleegd maar zijn handel en wandel wordt onderzocht door verzekeringsagente Vicki Anderson (Dunaway). Regisseur Norman Jewison (In the Heat of the Night) lijkt nauwelijks geïnteresseerd in een verhaal: hij heeft immers twee aantrekkelijke, goed geklede hoofdrolspelers! Hij laat ze maar liefst een volle minuut zoenen. Het met een Oscar bekroonde liedje The windmills of your mind was tevens te horen in de remake uit 1999 waarin Rene Russo en Pierce Brosnan ook een flinke serie kledingstukken showen.

Bullitt

1968 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Thriller van Peter Yates. Met o.a. Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon en Robert Duvall.

Een bevredigende anti-heldenrol van McQueen. Een rechercheur voelt aan zijn klompen dat er iets mis is met zijn opdracht om een kroongetuige te bewaken en te beschermen. Deze spannende actiefilm maakt optimaal gebruik van locaties van San Francisco; de inmiddels klassiek geworden auto-achtervolging is iets bijzonders, en met recht een van de beste uit de historie van de film. Frank Keller kreeg een Oscar voor de montage.

The Sand Pebbles

1966 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1966. Oorlogsfilm van Robert Wise. Met o.a. Steve McQueen, Richard Attenborough, Richard Crenna, Candice Berger en Simon Oakland.

In 1926 is China in volle beroering. Op de Yangtse Kiang liggen talrijke buitenlandse schepen om hun landgenoten tijdig te kunnen evacueren. Zeeman McQueen van de USS San Pablo is niet erg geliefd bij zijn kapitein Crenna en de rest van de bemanning. Met zijn enige vriend (Attenborough) gaat hij aan de wal stappen. In een bordeel leren ze een beeldschone Chinese kennen. Zo belanden zij in heel wat moeilijkheden. Langdradig oorlogsepos met veel verwijzingen naar Vietnam. Er was duidelijk een gigantisch budget en Wise kreeg een fantastische cast, maar hij slaagde er niet in het scenario van Robert Anderson, naar een roman van Richard McKenna, als film boeiend te maken. McQueen is zeer goed en hield er een Oscarnominatie aan over, evenals cameraman Joseph MacDonald en componist Jerry Goldsmith. Een kortere speelduur en wat minder ambitie hadden beslist een betere film opgeleverd.

Nevada Smith

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Brian Keith, Arthur Kennedy, Suzanne Pleshette, Raf Vallone en Pat Hingle.

Regisseur Hathaway acteerde als jongen al in westerns voordat hij zich als regisseur zou specialiseren in dat genre (oa Niagara). McQueen speelt een halfbloed die zijn vermoorde blanke vader en Indiaanse moeder wil wreken. Mooie rol van McQueen - met zijn 36 jaar ouder dan zijn personage - in een bekend verhaal dat fraai in beeld werd gebracht door cameraman Lucien Ballard, die meerdere keren met de regisseur samenwerkte.

The Cincinnati Kid

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Edward G. Robinson, Karl Malden, Ann-Margret en Tuesday Weld.

Vroeger speelden mensen nog poker zonder zonnebril, cowboyhoed en/of koptelefoon. In The Cincinnati Kid, een van de beste pokerfilms aller tijden, is het non-verbale spel nog in optima forma te bezichtigen, met McQueen als de jonge hemelbestormer - net na zijn succes in The Great Escape - en Robinson als de onverslaanbaar geachte pokergod The Man. Regisseur Jewison belichtte wellicht wat al te veel zijlijntjes maar de karakteropbouw en de slotronde staan als een huis. Deels opgenomen op locatie in New Orleans, het broeierige oord waar het spelletje zich anno jaren dertig afspeelt.

Baby, the Rain Must Fall

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Steve McQueen, Lee Remick, Don Murray, Paul Fix en Josephine Hutchinson.

Een nogal ondergewaardeerd verhaal over ex-boef McQueen die naar vrouw en kind terugkeert, maar die niet in staat is zijn rusteloosheid de baas te worden. Murray is de oprechte sheriff die hem wil helpen.

The Great Escape

1963 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1963. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson en James Coburn.

Deze klassieker is een van de allergrootste hits allertijden. The Great Escape is waar gebeurd, maar zoals dat gaat in Hollywoodfilms wordt de waarheid hier en daar wat aangedikt; zo verzon McQueen een spectaculaire achtervolgingsscène op de motor en voerde die zelf uit. Een enorme sterrencast zit opgesloten als oorlogsgevangenen van de nazi's, in een speciaal anti-ontsnappingskamp. Onder leiding van Attenborough wordt een plan beraamd om liefst 250 man uit het kamp te laten ontsnappen. Ondanks de opgeruimde toetermuziek en het jongensboekachtige begin is The escape great.

Soldier in the Rain

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van Ralph Nelson en Ralph E. Nelson. Met o.a. Jackie Gleason, Steve McQueen, Tuesday Weld, Tony Bill en Tom Poston.

Een sergeant-majoor en een sergeant-I, die buitengewoon goed weten hoe ze de regels moeten ontwijken en daardoor een zorgeloos vrijgezellenbestaan leiden, raken uit hun routine als een achttien-jarig meisje hun leven binnentreedt. Een onevenwichtige film die het midden houdt tussen komedie en sentimenteel drama. Gleason is de goedlachse sergeant en McQueen zijn naïeve, vurige bewonderaar. Het scenario werd door niemand minder dan Blake Edwards gemaakt met hulp van Maurice Richlin naar een boek van William Goldman.

Love with the Proper Stranger

1963 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1963. Komedie van Robert Mulligan. Met o.a. Natalie Wood, Steve McQueen, Edie Adams, Herschel Bernardi en Tom Bosley.

Een geestige, cynische romance, dit verhaal van het werkend meisje Wood en trompettist McQueen. Veel op locatie gefilmd in New York, met een goede bijrol van Adams.

The War Lover

1962 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Philip Leacock. Met o.a. Steve McQueen, Robert Wagner, Shirley Anne Field, Gary Cockrell en Michael Crawford.

Wat de Topgun van de jaren zestig had kunnen zijn, was niet veel meer dan een doorsnee oorlogsfilm. Het lukte de scriptschrijver van The war lover, Howard Koch (beroemd door Casablanca), niet de juiste emoties uit de roman van John Hersey naar beeld te vertalen. De jonge McQueen speelt de dappere maar kinderachtige Amerikaanse piloot Buzz, die tijdens WO II in Engeland komt vechten. Er ontstaat rivaliteit met Britse piloot Ed (Wagner), niet in de laatste plaats vanwege Daphne (Field). De acties in de lucht zijn smetteloos verfilmd.

Hell Is for Heroes

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Portugal 1962. Oorlogsfilm van Don Siegel. Met o.a. Steve McQueen, Bobby Darin, Fess Parker, Harry Guardino en James Coburn.

Een harde, gespannen film over een klein eskadron dat tijdens WO II gedwongen wordt een Duitse aanval tegen te houden door zich talrijker en sterker voor te doen dan het is. Deze film neemt zijn tijd om op gang te komen, maar de intensiteit wordt gaandeweg opgevoerd om ten slotte een geweldige climax te bereiken. De enige valse noot betreft de aanwezigheid van de jonge Newhart, die zelfs een variant op één van zijn eigen telefoonmonologen in de dialoog weet in te lassen! Robert Priosh, een specialist op het gebied van WO II, schreef mee aan het scenario.

The Honeymoon Machine

1961 | Komedie

Verenigde Staten 1961. Komedie van Richard Thorpe. Met o.a. Steve McQueen, Jim Hutton, Paula Prentiss, Brigid Bazlen en Dean Jagger.

Met behulp van de boordcomputer 'Max', hopen McQueen en zijn collega's de bank van een casino te laten springen. Ze halen zich echter alleen maar moeilijkheden op de hals, maar beleven ook de nodige romantische avontuurtjes. Big-budget komedie waarbij weinig te lachen valt. McQueen is nooit een groot komisch acteur geweest en in deze film bewijst hij duidelijk waarom. Gelukkig zijn Hutton en Prentiss er nog om voor enkele geslaagde gags te zorgen. Lichte kost die onmiddellijk vergeten is, naar het scenario van George Wells, gebaseerd op het toneelstuk The Golden Fleecing van Lorenzo Semple Jr. Fotografie van Joseph La Shelle. Gedraaid in CinemaScope.

The Magnificent Seven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Sturges. Met o.a. Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, Horst Buchholz en James Coburn.

Vrije remake van Akira Kurosawa’s meesterwerk The Seven Samurai uit 1954 kenmerkt zich vooral door eenvoud. Zeven scherpschutters worden door de bewoners van een Mexicaans dorpje ingehuurd om Calvera (Eli Wallach) en zijn bandieten te verjagen. Regisseur Sturges zorgde voor een perfecte balans tussen actie, karakterontwikkeling en tempo. De acteurs waren in 1960 relatieve nieuwkomers. Brynner, McQueen, Coburn en de anderen speelden dat de stukken ervan afvlogen en maakten de film tot een van de hoogtepunten uit het genre.

The Great St. Louis Bank Robbery

1959 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1959. Misdaad van Charles Guggenheim en John Stix. Met o.a. Steve McQueen, David Clarke, Crahan Denton, Molly McCarthy en James Dukas.

Bescheiden misdaadfilm met het voordeel dat McQueen erin zit.

Never So Few

1959 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Frank Sinatra, Gina Lollobrigida, Peter Lawford, Steve McQueen en Richard Johnson.

Tijdens de oorlog in Birma krijgen twee Amerikaanse officieren, Tom Reynolds (Sinatra) en De Mortimer (Johnson), de opdracht in Calcutta een dokter en geneesmiddelen op te halen. Onderweg beleven ze heel wat avonturen met de guerilla-strijders, maar ook met de sensuele Lollobrigida. Een super-de-luxe soaper met een ongelukkige mengeling van actie, humor en romantiek, typisch voor dit soort producties van vlak voor 1960. Het is goed gemaakt, maar na consumptie onmiddellijk weer vergeten. Millard Kaufman bewerkte de bestseller van Tom Chamales en had het geluk dat een aantal topacteurs aangetrokken werd om de rollen te vertolken. Camerawerk van William H. Daniels. Gedraaid in CinemaScope.

Alfred Hitchcock Presents: Man From The South

1959 | Thriller

Verenigde Staten 1959. Thriller van Norman Lloyd. Met o.a. Steve McQueen, Peter Lorre, Neile Adams, Katherine Squire en Tyler McVey.

Een na[KA3]ieve jongeman (McQueen) uit het zuiden gaat in Las Vegas een vreemde weddenschap aan met een sinister personage (Lorre): indien hij zijn aansteker tien maal na elkaar kan doen branden zonder [KA1]e[KA1]en misser krijgt de jonge kerel diens luxueuze wagen. Mist hij echter een enkele maal zal de man, als tegenprestatie, de pink van de linkerhand van de jongeman kappen. Een vreemd verhaal dat onder hoogspanning verfilmd werd. De regisseur (ex-acteur Lloyd en vaste medewerker van Hitchcock) gebruikt elk detail om de spanning op te drijven. Hoe eenvoudig en rechtlijnig het verhaal ook is, toch zit het vol onverwachte wendingen. McQueen, toen nog een jonge acteur met enkel de tv- reeks WANTED: DEAD OR ALIVE op zijn palmares, heeft duidelijk reeds het nodige flegma om zijn personage waar te maken, terwijl Lorre weinig problemen heeft om de psychisch gestoorde gokker neer te zetten. Het einde komt als een schok over. William Fay baseerde zijn scenario op een verhaal van Roald Dahl, waarvan Hitchcock meerdere verhalen in deze reeks opnam, o.a. het schitterende LAMB TO THE SLAUGHTER, dat door de meester zelf verfilmd werd. Fotografie is van Lionel Lindon.

The Blob

1958 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1958. Sciencefiction van Irvin S. Yeaworth Jr. en Irvin S. Yeaworth. Met o.a. Steve McQueen, Aneta Corseaut, Earl Rowe en Olin Howlin.

Op een avond zien tieners McQueen en Corseaut een meteoor vallen op aarde. Dit hemellichaam blijkt echter een glibberige massa te zijn dat menselijk vlees wil verzwelgen. De jongelui trachten tevergeefs de politie hun verhaal te doen geloven terwijl de buitenaardse levensvorm voor paniek zorgt in de stad. Na[KA3]ieve monsterfilm die volledig past in dit genre uit de jaren 1950-60. Serieus gemaakt en met McQueen (die toen nog Steven heette) in zijn eerste hoofdrol bevat de film heel wat (ongewild) humoristische scènes. Goedkope horror die de cultstatus kreeg. Scenaristen Theodore Simonson en Kate Phillips speelden duidelijk leentjebuur bij de Japanner Inoshiro Honda die eenzelfde soort monster creëerde in THE H-MAN. Barton Sloane stond in voor de speciale effecten en Thomas Spalding nam plaats achter de camera. Kreeg in 1972 een vervolg: BEWARE! THE BLOB en in 1988 een remake.

Never Love a Stranger

1958 | Drama, Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1958. Drama van Robert Stevens en Robert Stevenson. Met o.a. John Drew Barrymore, Lita Milan, Peg Murray, Robert Bray en Steve McQueen.

Barrymore werd als weesjongen opgevoed in een katholieke instelling, waar hij bevriend was met een joodse jongen. Op jonge leeftijd komt hij in contact met een gangster, maar nadat deze door een rivaliserende bende neergeschoten werd, vlucht hij. Hij wordt matroos op een vrachtschip. Jaren later keert hij terug en zal zijn vroegere vriend, nu assistent van de openbare aanklager, helpen een gevaarlijke gangster uit te schakelen. Een melodrama dat weinig persoonlijkheid uitstraalt. Goede vertolking met een eerste filmrol van belang voor McQueen. Het scenario van Harold Robbins en Richard Day, naar een roman van Robbins, heeft nogal onwaarschijnlijke plotwendingen. Voor de fotografie tekende Lee Garmes.

Somebody Up There Likes Me

1956 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Robert Wise. Met o.a. Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane, Sal Mineo en Steve McQueen.

Het geromantiseerde verhaal over het leven van van Rocky Graziano, het heetgebakerde straatvechtertje, dat wereldkampioen lichtgewicht boksen werd. De film is strak opgebouwd volgens het klassieke Hollywood-bio-recept van de jaren 1950-60: er wordt een indrukwekkende parallel getrokken tussen zijn vuistgevechten in de buurt en zijn triomfen in de ring. De film gaf de kans aan een hele nieuwe generatie van jonge acteurs: Newman, Mineo, McQueen en Loggia. Vooral Newman was de onmiddellijke ontdekking, ook al was hij in feite slechts een tweede keuze, want oorspronkelijk zou James Dean deze rol gespeeld hebben, ware het niet dat hij kort voor het begin van de opnamen verongelukte. Joseph Ruttenberg won een Oscar voor de sfeervolle zwart-wit fotografie. De titelsong wordt gekweeld door Perry Como, en het scenario is van Ernest Lehmann naar de biografie van Rowland Barber.