Laurens Geels: scenario en productie.
Er zijn 17 films gevonden.

Resistance

2003 | Drama

Verenigde Staten​/​​Nederland 2003. Drama van Todd Komarnicki. Met o.a. Julia Ormond, Bill Paxton, Victor Reinier en Sandrine Bonnaire.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stort bij een Belgisch dorp een Amerikaans gevechtsvliegtuig neer. De enige overlevende wordt ondergebracht bij verzetsstrijder Henri. Het duurt niet lang of tussen de Amerikaan en Henri's vrouw Claire bloeit iets moois op.

Valentín

2002 | Drama, Biografie

Argentinië​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​Spanje 2002. Drama van Alejandro Agresti. Met o.a. Rodrigo Noya, Julieta Cardinali, Carmen Maura, Stéfano Di Gregorio en Mex Urtizberea.

Weemoedig autobiografisch portret van een achtjarig jongetje dat in het Argentinië van begin jaren zestig bij zijn grootmoeder opgroeit. Hij droomt van een toekomst als astronaut, maar worstelt ondertussen met eenzaamheid, het gepest worden op school en de afwezigheid van zijn ouders. De Argentijns-Nederlandse Agresti, die zelf even verschijnt als de afstandelijke vader, maakt goed gebruik van de kleine Noya die met zijn korte beentjes en te grote bril steeds balanceert tussen kinderlijkheid en vroegvolwassenheid. Onderscheiden met een Gouden Kalf voor beste regie.

Tom & Thomas

2002 | Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm, Jeugdfilm, Actiefilm

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Avonturenfilm van Esmé Lammers. Met o.a. Aaron Taylor-Johnson, Sean Bean, Ryan Nelson, Inday Ba en Derek de Lint.

'Tom & Thomas is een jongensboek, een actiefilm met emotie,' zei Lammers. De emotie uit zich vooral in de eenzaamheid van het brave weeskind Thomas (Johnson). Hij heeft een denkbeeldig vriendje, dat zo denkbeeldig nog niet is. Hij heet Tom (ook Johnson) en hij zit in een weeshuis waar nare zaken plaatsvinden - en hier komt de actie om de hoek kijken. Voor de internationale markt werd deze jeugdfilm opgenomen in het Engels, met vooral Britse acteurs. Voor de Nederlandse kinderen moest er dus vreemd genoeg een nagesynchroniseerde versie komen.

Down

2001 | Horror, Thriller, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Nederland 2001. Horror van Dick Maas. Met o.a. James Marshall, Naomi Watts, Eric Thal, Michael Ironside en Edward Herrmann.

Dick Maas maakte De Lift nog een keertje, maar dan voor de Amerikaanse markt. Deze versie bleek minder succesvol.

Do Not Disturb

1999 | Actiefilm, Thriller

Nederland​/​​Duitsland 1999. Actiefilm van Dick Maas. Met o.a. William Hurt, Jennifer Tilly, Denis Leary, Francesca Brown en Michael Chiklis.

Eerste Engelstalige uitstapje van regisseur Maas (Flodder, Amsterdamned). Walter Richmond (Hurt) reist met zijn vrouw Cathryn (Tilly) en zzijn tienjarige dochtertje Melissa (Brown) voor zaken naar het verderfelijke Amsterdam. Als gevolg van een ongeval enkele jaren geleden kan Melissa niet praten maar wel horen. Het echtpaar verliest de kleine meid even uit het oog, die prompt getuige is van een moord. De moordenaars achtervolgen haar door de stad. Gelukkig krijgt ze hulp van een dakloze junk. De overvolle film vol clichés over Nederland leverde helaas geen Hollywoodcarrière voor Maas op.

De Rode Zwaan

1999 | Jeugdfilm, Avonturenfilm

Nederland 1999. Jeugdfilm van Martin Lagestee. Met o.a. Rufus Heikens, Sanne Himmelreich, Pierre Bokma, Liz Snoyink en André van den Heuvel.

In deze spannende jeugdfilm gaat een jongen op bezoek bij zijn opa die net is verhuisd naar het huis van zijn jeugd. Even later bevindt hij zich in de wilde fantasiewereld van zijn grootvader, vol angstaanjagende vismannen. De tweede lange speelfilm (na Angie) van Lagestee, doorgaans beter bekend als producent, is een verfilming van het gelijknamige boek van Sjoerd Kuyper. Diens boek 'Het zakmes' leverde eerder een succesvolle kinderfilm op.

Karakter

1997 | Drama

Nederland​/​​België 1997. Drama van Mike van Diem. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Jan Decleir, Betty Schuurman en Victor Löw.

Oprechte en spannende verfilming van Bordewijks beroemde boek. Na de brute moord anno 1920 op de algemeen gehate deurwaarder Dreverhaven (Decleir) doet verdachte Jakob Willem Katadreuffe (Van Huêt) een boekje open over zijn motieven. Ondanks dat de moord al meteen een feit is, neemt de intense geladenheid in de film niet af. De kraakheldere, gedetailleerde projectie van het interbellum en de ambiguïteit die de acteurs aan hun personages meegeven, blijven tot het laatst intrigerend. Karakter kreeg twee jaar na Antonia de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Lang leve de koningin

1995 | Jeugdfilm, Fantasy, Familiefilm

Nederland 1995. Jeugdfilm van Esmé Lammers. Met o.a. Tiba Tossijn, Monique van de Ven, Jack Wouterse, Derek de Lint en Lisa de Rooy.

De achtjarige Sarah (Tossijn) koopt een mooi schaakspel, een vriendje leert haar de beginselen van het spel. Maar eigenlijk krijgt ze schaakles van de witte stukken, vooral van de koningin (Van de Ven) en de koning (Wouterse). Met succes, ze leert zo goed schaken dat ze, ondanks de scepsis van haar leraar, mag deelnemen aan een schaaksimultaan tegen een grootmeester. Hartverwarmende jeugdfilm, waarna je meteen zin hebt in een potje schaak. Regisseur Lammers is kleindochter van de legendarische Nederlandse schaakgrootmeester Max Euwe. Gouden Kalf voor beste film.

Flodder in Amerika!

1992 | Komedie

Nederland 1992. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Nelly Frijda, Huub Stapel, René van 't Hof, Tatjana Simic en Lou Landré.

Om een tijdje af te zijn van de asociale Floddertjes sturen de notabelen van Zonnedael de onaangepaste familie naar Amerika, in het kader van een uitwisselingsprogramma. De Flodders, in New York aangezien voor een delegatie Russische artsen, worden met alle egards behandeld, hun begeleider, sociaal werker Sjakie, gaat het minder voor de wind. Na het enorme commerciële succes van de eerste film werd het onvermijdelijke tweede deel nog iets duurder en iets platter. Al met al een redelijk geslaagde aflevering, voor liefhebbers. Beter dan deel drie.

De Noorderlingen

1992 | Komedie, Drama

Nederland 1992. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Leonard Lucieer, Jack Wouterse, Annet Malherbe, Alex van Warmerdam en Rudolf Lucieer.

Van Warmerdams opvolger van Abel schetst een magnifiek beeld van de kleinburgerlijke moraal van een Nederlandse nieuwbouwwijk in de jaren zestig door de ogen van de 12-jarige Thomas (Lucieer). De titelhelden zijn de bewoners van een kale straat die leidt naar niets. Thomas gaat bij voorkeur verkleed als zwarte man vanwege zijn obsessie met Belgisch Congo, de slager (Thomas' vader) heeft seksproblemen met zijn katholieke vrouw, de steriele boswachter worstelt met zijn baarzuchtige echtgenote. Van Warmerdam speelt zelf de postbode die alle lokale post opent en leest. Gouden Kalf voor beste regie en beste acteur (Rudolf Lucieer als boswachter Anton).

Oh Boy!

1991 | Komedie

Nederland 1991. Komedie van Orlow Seunke. Met o.a. Orlow Seunke, Kees van Kooten, Monique Smets, Steffen Kroon en Jim van der Woude.

Seunke zet zijn underdogtypetje Pim, van de tv, neer als Boy, een uitbater van een tankstation aan de rand van de woestijn waar hij concurrentie krijgt van Van Kooten als een zakenman met een gloednieuw station en met een dochter (Smets) waarop Seunke verliefd wordt. Gedraaid in de vorm van een film-in-de-film met Seunke als een onervaren en schuchter acteur, Van Kooten als een door de wol geverfde, hooghartige ster en Smets als de actrice waarop zowel Seunke als Van Kooten verliefd zijn. Hierdoor kan Seunke zijn ellende en frustraties als regisseur met filmproducenten kwijt. Een duidelijke hommage aan Buster Keaton, in de vorm van een kleine, frisse komische film met droomgevoelige humor.

Wings of Fame

1990 | Fantasy, Mysterie, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 1990. Fantasy van Otakar Votocek. Met o.a. Peter O'Toole, Colin Firth, Marie Trintignant, Andréa Ferréol en Ellen Umlauf.

O'Toole als verwend, arrogant filmacteur wordt tijdens een filmfestival neergeschoten door Firth als jonge schrijver, die op zijn beurt per ongeluk wordt gedood. Beide mannen ontmoeten elkaar opnieuw op een eiland in een luxueus paleis van het hiernamaals. Wiens faam verbleekt, moet naar een eenvoudige kamer verhuizen en wiens roem helemaal verdwijnt moet het eiland verlaten. De gasten zijn bevreesd om in het vergeetboek te geraken. In deze knellende sfeer probeert O'Toole het motief voor de moord te ontdekken, terwijl Firth hem gade slaat. Hun lot zit aan elkaar verbonden. Eerste speelfilm van de Nederlandse Tsjech Votocek, gelauwerd op het festival van Avoriaz. Visueel mooi maar te veel spielerei. Scenario van de regisseur en Herman Koch. Alex Thompson deed het camerawerk.

The Last Island

1990 | Drama, Avonturenfilm, Experimenteel

Nederland 1990. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Paul Freeman, Shelagh McLeod, Patricia Hayes, Kenneth Colley en Mark Hembrow.

Na een vliegtuigongeluk komt een groep van twee vrouwen, vijf mannen en een hond op een onbewoond eiland terecht. Een van de mannen ontpopt zich als leider, met dramatische gevolgen. Met een internationale cast maakte Marleen Gorris, na De stilte rond Christine M. en Gebroken Spiegels, een financieel ambitieus drama ter afsluiting van een drieluik waarin ze het patriarchaat kritisch bevraagt. Opgenomen op Tobago is The Last Island eerder een ideeënfilm dan een sterk drama. Gorris zou vervolgens het Oscarwinnende drama Antonia maken.

My Blue Heaven

1990 | Komedie, Romantiek, Drama

Nederland 1990. Komedie van Ronald Beer. Met o.a. Leen Jongewaard, Ruud De Wolff, Ivon Pelasula, Koen Wauters en Edda Barends.

Een voorspelbare, bitterzoete romantische komedie, gesitueerd in het Rotterdam van 1961. Jongeman Wauters, zoon van snackbareigenaar Jongewaard, wordt verliefd op Pelasula, oudste dochter van een naar Nederland uitgeweken Indonesisch gezin, dat vlakbij een concurrerend exotisch restaurantje opent. Debuterend regisseur Beer plant ongeloofwaardige en clich[KA1]ematige racistische gegevens in, zonder samenhang of nuances. Amateuristische vertolkingen, vooral van Vlaams tieneridool Wauters, boegbeeld van popgroep Clouseau, die warempel ook nog A.B.N. tracht te spreken. Filmdebuut ook van De Wolff (de helft van het in 1960-70 razend populaire duo 'The Blue Diamonds') als de Indonesische vader. Camerawerk van Marc Felperlaan.

Amsterdamned

1988 | Thriller, Actiefilm

Nederland 1988. Thriller van Dick Maas. Met o.a. Huub Stapel, Monique van de Ven, Tatum Dagelet, Hidde Maas en Serge-Henri Valcke.

Maas trekt alle spektakelregisters open in deze amusante, in en rond de Amsterdamse grachten gesitueerde thriller, waarin een rechercheur (Stapel) een klopjacht leidt op een sadistische moordenaar die de stad onveilig maakt. ­Blikvangers zijn de vaak verbluffende stunts, maar al te ­nadrukkelijke knipoogjes naar andere genrefilms en een wat zwakke plot drukken de pret. Maas vond dat in het ‘bekrompen’ Nederlandse filmklimaat zijn film werd ondergewaardeerd en vertrok naar de VS. Waar de Amerikaanse pers vond dat Amsterdamned er heel mooi uitzag – voor een B-film.

Flodder

1986 | Komedie

Nederland 1986. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Nelly Frijda, Huub Stapel, René van 't Hof, Tatjana Simic en Horace Cohen.

Nadat er gif in de grond onder hun woninkje in een achterstandswijk wordt gevonden moet de asociale familie Flodder snel alternatieve woonruimte krijgen. Het wordt een villa in de dure wijk Zonnedael. De alleenstaande moeder, haar seniele, invalide vader en haar vijf kinderen genieten van hun nieuwe woonomgeving, de buren zijn minder enthousiast. Destijds enorm populaire komedie moet het hebben van platte humor en een volkomen gebrek aan pretentie. De sigarenrokende Ma Flodder in haar bloemetjesjurk en kaplaarzen werd een icoon van onaangepastheid.

Abel

1986 | Komedie, Drama

Nederland 1986. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Olga Zuiderhoek, Henri Garcin, Annet Malherbe en Loes Luca.

Oudere jongere Abel (regisseur Van Warmerdam zelf) woont nog thuis. Hij is met geen stok het huis uit te krijgen, tot leedwezen van zijn vader. Die organiseert zelfs een romantisch afspraakje voor hem, zonder resultaat. Abel knipt liever vliegende vliegen doormidden. Maar dan ontmoet hij het meisje van de peepshow waar zijn vader stiekem verliefd op is. Leuk, absurdistisch debuut van de regisseur die voordien zijn sporen verdiende bij de avantgardistsche theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse hond. Hij gaf met Abel zijn visitekaartje af: zijn films bieden een eigenzinnige, ironische blik op de Nederlandse samenleving. Prima acteerwerk. Twee Gouden Kalveren.