Anthony Bushell: regie en cast.
Er zijn 27 films gevonden.

Terror of the Tongs

1961 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1961. Horror van Anthony Bushell. Met o.a. Christopher Lee, Geoffrey Toone, Bert Kwouk, Brian Worth en Richard Leech.

Een Engelse thriller vol sfeer. Een kapitein zoekt naar de moordenaars van zijn dochter om tenslotte de gehele Tongbroederschap in Hongkong open te breken. Goed spel, maar wellicht voor sommige kijkers wat te gruwelijk. Oorspronkelijk in de bioscopen uitgebracht in zwart/wit. Scenario van Jimmy Sangster.

The Invisible Man: Shadow Bomb

1959 | Sciencefiction, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1959. Sciencefiction van Peter Maxwell. Met o.a. Anthony Bushell, Conrad Phillips, Jennifer Jayne, Walter Gotell en Ian Hendry.

In opdracht van zijn goede vriend Capt. Barry Finch (Phillips) ontwikkelde Peter Brady een bom, die gevoelig is voor de concentratie van het licht. Geplaatst in het zonlicht ontploft de bom als er een wolk voor de zon glijdt. Bij een demonstratie voor generaal Martin (Bushell) raakt Finch beklemd in de put, waarin hij de bom op scherp heeft gesteld. Het is onmogelijk hem te helpen zonder een schaduw op de bom te werpen. De enige die hem kan redden, is de onzichtbare Peter Brady. De misdaad heeft plaatsgemaakt voor echte suspense. Een verademing na de bloedarmoede waaraan de reeks was gaan lijden. De stem van de onzichtbare Brady is van Tim Turner. Het scenario is van Tony O`Grady en Ian Stuart Black, naar een verhaal van O`Grady (alias Brian Clemens). Het camerawerk is van Brendan Stafford. Aflevering 25 van 39.

The Wind Cannot Read

1958 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Yoko Tani, Ronald Lewis, John Fraser en Anthony Bushell.

Een keurig verhaal over Bogarde die uit een Japans kamp ontsnapt tijdens WO II om op zoek te gaan naar zijn zieke vrouw Tani.

A Night to Remember

1958 | Drama, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. Kenneth More, Honor Blackman, Ronald Allen, Anthony Bushell en Robert Ayres.

In een bespreking van een film over de ramp met de Titanic ligt het voor de hand een vergelijking met Camerons megaklapper Titanic (1997) te maken. Waar Cameron de voorkeur gaf aan melodrama en gekunstelde romantiek, gebruikt Roy Ward Baker voor zijn verfilming van Walter Lords bestseller een documentaire stijl. Met behulp van cameraman Geoffrey Unsworth (2001: A Space Odyssey) lukt het Baker heel knap om de paniek en verwarring aan boord van het zinkende schip weer te geven. Bijna in real time, de film duurt maar een half uur minder dan de eigenlijke ramp.

Bitter Victory

1957 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1957. Oorlogsfilm van Nicholas Ray. Met o.a. Richard Burton, Curd Jürgens, Ruth Roman, Raymond Pellegrin en Anthony Bushell.

Ray maakte Bitter Victory in Frankrijk, waar hij meer dan in Amerika als auteur gevierd werd. En inderdaad ontstijgt Ray opnieuw de Hollywood-clichés in dit oorlogsdrama. Zelfs de slechteriken zijn menselijk in een thematiek die vooruitloopt op klassiekers The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia. De Libische woestijn is het decor waarin kapitein Leith (Burton) en majoor Brand (Jürgens) documenten uit handen van de nazi's moeten stelen. Maar Brand heeft een hekel aan zijn officier Leith, omdat die iets met zijn vrouw (Roman) heeft gehad.

The Battle of the River Plate

1956 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1956. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. John Gregson, Anthony Quayle, Peter Finch, Ian Hunter en Bernard Lee.

Dit project van het hogelijk succesvolle koppel Pressburger en Powell (The Red Shoes) wordt - voor wat het waard is - beschouwd als een van de beste Britse oorlogsdrama's uit de jaren vijftig. De kracht zit 'm in de documentaire stijl en de spanning van het wachten op actie. Een paar dagen na het uitbreken van WO II krijgt de bevelhebber van de Duitse oorlogsbodem Graf von Spee opdracht elk geallieerd schip dat hij tegenkomt tot zinken te brengen. Bij Uruguay moet hij het opnemen tegen kapitein Gregson en zijn geallieerde vloot. Prachtige fotografie van Christopher Challis.

The Purple Plain

1954 | Oorlogsfilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1954. Oorlogsfilm van Robert Parrish. Met o.a. Gregory Peck, Win Min Than, Bernard Lee, Maurice Denham en Brenda De Banzie.

Na een bombardement op Londen en de dood van zijn toekomstige vrouw wordt de Canadese piloot Bill Forrester (Peck) naar Birma gestuurd, waar hij opvalt door roekeloosheid. Wanneer zijn vliegtuig neerstort moeten hij en twee maten weer in de beschaafde wereld zien te komen. Boeiend en intigrerend scenario van Eric Ambler, naar de roman van H.E. Bates, werkt niet helemaal, aangezien het gelijktijdig een psychologische studie en een actiefilm wil opleveren. De film werd opgenomen in Sri Lanka. Prachtige fotografie van Geoffrey Unsworth.

Who Goes There!

1952 | Komedie, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1952. Komedie van Anthony Kimmins. Met o.a. Nigel Patrick, Peggy Cummins, Valerie Hobson, George Cole en A.E. Matthews.

Een broze romantische komedie over een roekeloos en impulsief meisje, dat verliefd wordt op een schildwacht bij Buckingham Palace.

The Long Dark Hall

1951 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1951. Misdaad van Anthony Bushell en Reginald Beck. Met o.a. Reginald Beck, Rex Harrison, Lilli Palmer, Tania Held en Henrietta Barry.

Een sterk melodrama over een man die ervan beschuldigd wordt zijn vriendin te hebben vermoord en zijn vrouw die hem blijft steunen.

The Angel with the Trumpet

1950 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1950. Drama van Anthony Bushell. Met o.a. Eileen Herlie en Basil Sydney.

Geschiedenis over een Weense familie vanaf de vorige eeuw tot en met de WO II. Zorgvuldig gemaakt met mooie rollen.

The Small Back Room

1949 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1949. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Kathleen Byron, David Farrar, Jack Hawkins, Milton Rosmer en Anthony Bushell.

Sammy Rice is een uitstekende wetenschapper, in dienst van het leger die tijdens WO II hun steentje bijdragen in de strijd tegen de nazi’s. Maar Sammy mist een voet en heeft een prothese die hem veel pijn bezorgt, dat leidt nogal af. Pillen van de dokter helpen niet, whisky wel, maar ja... Zijn vriendin Susan probeert hem tegen zichzelf te beschermen. Dat valt niet mee. Fraaie film van het fameuze duo Powell en Pressburger, die na het prachtige The Red Shoes (1948) weer in zwart-wit werkten. Sterk drama met mooie film noir fotografie, een hallucinante sequentie met een enorme fles whisky en een spannende ontknoping.

The Rebel Son

1939 | Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1939. Historische film van Alexis Granowsky, Albert de Courville, Alexis Granovsky en Adrian Brunel. Met o.a. Adrian Brunel, Albert de Courville, Harry Baur, Anthony Bushell en Roger Livesey.

In deze ineffectieve Engelstalige versie van de Franse film TARASS-BOULBA uit 1936 (waarin de legendarische Bauer ook meespeelde) wordt ruim gebruik gemaakt van actiesc[KA2]enes uit het origineel. Het belicht de geschiedenis van een veldslag tussen kozakken en Polen in de zestiende eeuw. Opnieuw gefilmd onder de titel TARAS BULBA. Er betaat een ingekorte versie (70m) met de absurde titel THE BARBARIAN AND THE LADY.

The Lion Has Wings

1939 | Oorlogsfilm, Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1939. Oorlogsfilm van Michael Powell, Brian Desmond Hurst, Adrian Brunel, Alexander Korda en Brian Desmond Hurst. Met o.a. Merle Oberon, Ralph Richardson, June Duprez, Robert Douglas en Anthony Bushell.

Een goedgemaakte film, helaas met een wat propagandistische ondertoon, over een aanval van de RAF tijdens WO II op Kiel. Duidelijk bedoeld om het moreel thuis te steunen en de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. De combinatie van journaal en fictie - gespeeld door vooraanstaande acteurs - is echter boeiend.

The Arsenal Stadium Mystery

1939 | Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1939. Mysterie van Thorold Dickinson. Met o.a. Leslie Banks, Greta Gynt, Ian MacLean, Liane Linden en Anthony Bushell.

Wie is verantwoordelijk voor de moord op voetbalheld Bushell, die nog wel middenin een wedstrijd werd gepleegd? De excentrieke maar o zo kranige Scotland-Yard-inspecteur Banks zoekt het uit. Een prima zéér Britse wie-is-de-dader-film.

The Return of the Scarlet Pimpernel

1938 | Historische film, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1938. Historische film van Hans Schwartz. Met o.a. Barry K. Barnes, Sophie Stewart, Margaretta Scott, James Mason en Francis Lister.

Deze versie van de vermaarde kostuumfilm, die speelt in London en Parijs rond 1790, heeft een veel geringere bezetting, is ver beneden het peil van zijn illustere voorganger en je kunt zien, dat kosten gespaard zijn bij de productie. Naar de roman van barones Emmuska Orczy. Het scenario is van Lajos Biro, Arthur Wimperis en Adrian Brunel. Het camerawerk is van Mutz Greenbaum.

Dark Journey

1937 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1937. Oorlogsfilm van Victor Saville. Met o.a. Conrad Veidt, Vivien Leigh, Joan Gardner, Anthony Bushell en Ursula Jeans.

Knap aangrijpend liefdesverhaal tussen Engelse en Duitse spionnen in het Stockholm van WO I. De jonge Leigh is stralend.

Dusty Ermine

1936 | Misdaad, Romantiek, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1936. Misdaad van Bernard Vorhaus. Met o.a. Ronald Squire, Anthony Bushell, Arthur Macrae, Athole Stewart en Katie Johnson.

Pas vrijgekomen oplichter van goede komaf probeert de klap op te vangen wanneer zijn neefje zijn criminele activiteiten wil voortzetten. Goed geregisseerd romantisch drama, dat het verhaal boven het clichématige uittilt. Ook bekend als HIDEOUT IN THE ALPS.

The Scarlet Pimpernel

1934 | Historische film, Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1934. Historische film van Harold Young. Met o.a. Leslie Howard, Merle Oberon, Joan Gardner, Raymond Massey en Nigel Bruce.

'They seek him here, they seek him there, those Frencies seek him everywhere. Is he in heaven, is he in hell, that damned elusive Pimpernel!' rijmt Sir Percy Blakeney (Howard) opzettelijk knullig. Met zijn snobisme en dommigheid verhult hij dat hij zelf de beduchte spion-avonturier The Scarlet Pimpernel is, die zijn leven riskeert om in revolutionair Frankrijk edellieden en andere onschuldigen van executie te redden. Blakeney's echtgenote, de schone Marguerite (Oberon), weet niets van zijn schaduwidentiteit af en werkt, gechanteerd door de Franse ambassadeur Chauvelin (Massey), mee aan de ontmaskering van The Scarlet Pimpernel. Van de vele verfilmingen van de roman van barones Orczy blijft deze de toonaangevende. Het eerste kwartier is een beetje warrig en het acteerwerk is stram, maar vervolgens komen de onsterfelijke acteurs Howard, Oberon en Massey in vorm en zij zien toe op spanning, romantiek en humor. Vele latere kostuumavonturen, zelfs Blackadder en Superman, zijn schatplichtig aan Youngs klassieker. (IdH/VPRO Gids)

The Ghoul

1933 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1933. Horror van T. Hayes Hunter. Met o.a. Boris Karloff, Ernest Thesiger, Dorothy Hyson, Anthony Bushell en Ralph Richardson.

Engelands antwoord op Hollywoods horrorfilms: Karloff wordt begraven met een juweel uit een Egyptische graftombe en heeft gedreigd weer tot leven te komen als iemand probeert het te stelen. Traag verhaalverloop, tot Boris' wederopstanding - maar dan breekt er ook wat los! Herverfilmd als komedie: NO PLACE LIKE HOMICIDE! uit 1962.

I Was a Spy

1933 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1933. Oorlogsfilm van Victor Saville. Met o.a. Madeleine Carroll, Conrad Veidt, Herbert Marshall, Gerald du Maurier en Edmund Gwenn.

De Belgische verpleegster Marthe Cnockhaert (Carroll) wordt aan het begin van WO I opgeleid tot spionne. Gwenn speelt een Belgische burgemeester. De rol van Duitse commandant is Veidt op het lijf geschreven. Naar het autobiografische boek van Marthe Cnockhaert-McKenna door W.P. Lipscomb en Ian Hay tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Charles van Enger.

Crime On the Hill

1933 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1933. Misdaad van Bernard Vorhaus. Met o.a. Sally Blane, Nigel Playfair, Lewis Casson, Anthony Bushell en Phyllis Dare.

Dorpspastoor en dorpsdokter slagen er met gezamenlijke inspanningen in de onschuld te bewijzen van een wegens moord veroordeelde man. Een wat duffe geschiedenis, opgefleurd door fantasierijke regievondsten.

Channel Crossing

1933 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1933. Drama van Milton Rosmer. Met o.a. Matheson Lang, Constance Cummings, Edmund Gwenn, Anthony Bushell en Max Miller.

Een fraudeur, die op het punt staat ontmaskerd te worden, maakt de zaak voor zichzelf nog erger door te proberen de vriend van zijn secretaresse te vermoorden. Speciaal gemaakt voor toneelacteur Lang, die de in wezen fatsoenlijke financier speelt. De fraaie beelden en de komiek Miller zijn het meest genietbaar aan deze langzame en klasse-gebonden film.

Shop Angel

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van E. Mason Hopper. Met o.a. Marion Shilling, Holmes Herbert, Anthony Bushell, Walter Byron en Dorothy Christy.

Een statisch drama over een leuke, jonge inkoopster voor een warenhuis (Shilling), die door haar ambities te maken krijgt met wellust, chantage en meer van dat theatrale gedoe.

Five Star Final

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Edward G. Robinson, H. B. Warner, Marian Marsh, George E. Stone en Ona Munson.

Sterk drama over sensatiekrant, verliest soms aan kracht door slechte tweede-plansrollen, maar uitgever Robinson en gewetenloze verslaggever Karloff maken het verplichte kost. Scenario van Robert Lord en Byron Morgan naar een toneelstuk van Louis Weitzenkorn. Camerawerk van Sol Polito.

Chances

1931 | Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1931. Romantiek van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Rose Hobart, Anthony Bushell, Mary Forbes, Holmes Herbert en William Austin.

Onderhoudende, keurig gespeelde film over liefde en oorlog, waarin krijgsmakkers Fairbanks en Bushell beide op Hobart vallen. Met name Fairbanks is opvallend.

Journey's End

1930 | Western, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1930. Western van James Whale. Met o.a. Colin Clive, Ian MacLaren, David Manners, Anthony Bushell en Billy Bevan.

Een briljante verfilming van het anti-oorlogsstuk van R.C. Sherriff, dat speelt in WO I. Clive is schitterend als de dronken kapitein die in de ogen van zijn mannen toch een held weet te blijven. Even sterk als ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT (in dezelfde maand uitgekomen). Misschien visueel niet zo vloeiend als het latere werk van Whale, maar fascinerend is het.

Disraeli

1929 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1929. Drama van Alfred E. Green. Met o.a. Goerge Arliss, Joan Bennett, Florence Arliss, Anthony Bushell en David Torrence.

Ietwat toneelmatig, maar effectief geval waarin Arliss, die een Oscar won als de listige minister president van Engeland, een groot staatsman en toegewijd echtgenoot is en zelfs als huwelijksmakelaar voor Bennett en Bushell optreedt. Meer een one-manshow.