Isabelle Huppert (1953): cast.
Er zijn 104 films en 1 serie gevonden.

La syndicaliste

2022 | Thriller, Drama

Frankrijk 2022. Thriller van Jean-Paul Salomé. Met o.a. Isabelle Huppert, Grégory Gadebois, Alexandra Maria Lara, François-Xavier Demaison en Pierre Deladonchamps.

Op ware gebeurtenissen gebaseerde film over vakbondsleider Maureen Kearney (Huppert), die de belangen vertegenwoordigt van de werknemers van Areva, een Frans bedrijf gespecialiseerd in nucleaire energie. Wanneer Maureen in 2012 ontdekt dat de leiding geheime deals wil sluiten met China slaat ze alarm, waarna haar privéleven verandert in een hel. Intrigerende film van regisseur Salomé, die halverwege verandert van politieke thriller in psychologische thriller, wanneer Maureen thuis wordt overvallen en misbruikt, maar de politie twijfelt aan haar verhaal. Gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Caroline Michel-Aguirre.

Mon crime

2023 | Komedie, Misdaad, Drama, Mysterie

Frankrijk 2023. Komedie van François Ozon. Met o.a. Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Fabrice Luchini en Dany Boon.

Smakelijk absurde misdaadkomedie rond de moord op een rijke Parijse theaterproducent in 1934: de tijd van de depressie, femmes fatales en suffragettes. Aangezien de verdachte een bekende van de onderzoeksrechter zal zijn geweest, móet de verleidelijke, ‘dus’ slechte jonge actrice Madeleine, aan wie de producer zich vergreep, het wel hebben gedaan. Bijgestaan door haar kamergenoot, advocaat Pauline, grijpt Madeleine de breed in de schandaalpers uitgemeten rechtszaak aan om roem en rijkdom te vergaren. Wat weer andere vrouwen inspireert om ook een man te vermoorden. Ozon (8 Women, Peter von Kant) zet de logica volledig op z’n kop in deze fijne parodie op misogynie en macht, die zich afspeelt op het snijvlak van theater en film.

EO

2022 | Drama

Polen​/​​Italië 2022. Drama van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Sandra Drzymalska, Isabelle Huppert, Lorenzo Zurzolo, Mateusz Kosciukiewicz en Tomasz Organek.

Circusezel EO (vertolkt door zes verschillende ezels) wordt door dierenactivisten bevrijd en maakt tijdens een avontuurlijk leven kennis met de vele gezichten van de mens. EO doet dienst als werkezel, wordt op transport gesteld, belandt in een paardenkliniek en in de paradijselijke tuin van een Italiaanse villa, waar filmster Huppert grappig genoeg in een bijrolletje opduikt. In lyrische, roodgekleurde sequenties met intense muziek droomt EO van zijn circusvriendin Magda, heeft hij een nachtmerrie over een robotdier, doolt hij rond in een surrealistisch sprookjesbos. Pure filmpoëzie van de vermaarde Poolse filmvernieuwer Skolimowski, bekroond met de juryprijs in Cannes.

Mrs. Harris Goes to Paris

2022 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 2022. Drama van Anthony Fabian. Met o.a. Lesley Manville, Isabelle Huppert, Lambert Wilson, Alba Baptista en Lucas Bravo.

Mrs. Harris Goes to Parisis het verhaal van een ogenschijnlijk gewone Britse huishoudster wiens droom om een couture-jurk van Christian Dior te bezitten haar meeneemt op een avontuur naar Parijs.

Mama Weed

2020 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 2020. Komedie van Jean-Paul Salomé. Met o.a. Isabelle Huppert, Farida Ouchani, Hippolyte Girardot, Liliane Rovère en Iris Bry.

De Frans-Arabische Patience Portefeux (Isabelle Huppert) is een voltijd vertaler, werkzaam voor de politie op de anti-drugseenheid. Nadat ze besluit de zorgzame moeder van beruchte drugsdealer te helpen, belandt ze zelf in de handel.

Claire's Camera

2017 | Drama

Zuid-Korea​/​​Frankrijk 2017. Drama van Hong Sang-soo. Met o.a. Isabelle Huppert, Kim Min-Hee, Chang Mi-hee en Jung Jin-young.

De Zuid-Koreaanse filmsalesagente Manhee (Kim) neemt tijdens het festival van Cannes gedwongen ontslag nadat haar bazin haar van een slecht karakter beschuldigt. Vervolgens ontmoet ze de uit Parijs afkomstige Claire (Huppert), die foto’s neemt die mensen veranderen. Na On the Beach at Night Alone reflecteert regisseur Hong Sang-soo (In Another Country) opnieuw op de buitenechtelijke relatie die hij met zijn hoofdrolspeelster had. Maar ook op oprechtheid en de rol van de camera. Dit keer op licht absurde toon, in een nadrukkelijk terloops ogend Cannes.

Greta

2018 | Drama, Mysterie, Thriller

Ierland​/​​Verenigde Staten 2018. Drama van Neil Jordan. Met o.a. Isabelle Huppert, Chloë Grace Moretz, Maika Monroe, Jane Perry en Jeff Hiller.

Wanneer de eenzame Frances (Moretz, op haar kwetsbaarst) in New York een tas vindt en die bij de rechtmatige eigenaar brengt, is dat het begin van een filmlange nachtmerrie. Want eigenaar van die tas is de Greta (Huppert, op de automatische piloot) uit de titel; een koel, berekenend en levensgevaarlijk mens. Regisseur Jordan (The Crying Game) gooit alle clichés van de grotestadsthriller op een hoop, maar voegt daar verder niets nieuws of verrassends aan toe. Waardoor Greta saai en voorspelbaar is geworden. Zowel Huppert als Moretz hadden beter verdiend.

The Romanoffs

2018 | Drama

Verenigde Staten 2018. Drama van Matthew Weiner. Met o.a. Diane Lane, John Slattery, Aaron Eckhart, Kathryn Hahn en Christina Hendricks.

Acht afleveringen over acht verschillende nazaten van de Russische tsarenfamilie Romanov.

Happy End

2017 | Drama

Frankrijk​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 2017. Drama van Michael Haneke. Met o.a. Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Fantine Harduin, Franz Rogowski en Mathieu Kassovitz.

De getroebleerde, bijna dertienjarige Eve (prachtig ijskoud gespeeld door Harduin) gaat bij haar al even getroebleerde familie in Calais wonen nadat haar moeder in het ziekenhuis is beland na een overdosis pillen. Zoals gebruikelijk bij Haneke staan de gebeurtenissen in zijn disfunctionele families symbool voor maatschappelijke thema‘s. Voor Happy End ontwaren we onder meer het egocentrisme van de rijke, westerse mens en – stokpaardje van Haneke – de afstompende werking van het beeldscherm. In Cannes matig ontvangen (al kreeg de regisseur daar wel een Palm-nominatie), maar even bijtend, scherp en zwart-komisch als zijn beste werk.

Marvin ou la belle éducation

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Finnegan Oldfield, Grégory Gadebois, Vincent Macaigne, Catherine Salée en Catherine Mouchet.

Een jonge homoseksuele acteur in opleiding verwerkt zijn sombere jeugd in een arm, homofoob Frans arbeidersgezin tot een toneelstuk. Een coming of age-verhaal over hoe hij zichzelf een eigen identiteit verschafte, inclusief een nieuwe naam. Hoewel geen boekverfilming, heeft Marvin ou la belle éducation verdacht veel weg van het veelbesproken autobiografische romandebuut Weg met Eddy Bellegueule (2014) van de nu als Édouard Louis bekend staande jonge Franse schrijver. Meeslepend in vooral de jeugd-episoden, maar wat vlak door de vele sprongen tussen heden en verleden.

Souvenir

2016 | Romantiek

Frankrijk​/​​België​/​​Luxemburg 2016. Romantiek van Bavo Defurne. Met o.a. Isabelle Huppert, Kévin Azaïs, Johan Leysen, Jan Hammenecker en Carlo Ferrante.

Liliane schitterende ooit als 'Laura' in de hitlijsten met het nummer 'Souvenir'. Ze nam zelfs deel aan het Eurovisie Songfestival en werd toen tweede. Dertig jaar later is Lilianes ster helemaal uitgedoofd en leeft ze een onopvallend bestaan als arbeidster die laurierblaadjes op de paté legt in een vleeswarenfabriek.

L'avenir

2016 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2016. Drama van Mia Hansen-Løve. Met o.a. Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka en Edith Scob.

'Ik heb het geluk een rijk intellectueel leven te leiden,' stelt de ongeveer zestigjarige filosofie-onderwijzeres Nathalie (Huppert) droogjes nadat haar man haar verlaat voor een ander. Een aangename clichés-vermijdende existentiële film over vrijheid, verlangen en twijfel met de nodige absurdistische grapjes, zoals wanneer Huppert op blote voeten letterlijk doormoddert op zoek naar bereik. Regisseur Mia Hansen-Løve (Un amour de jeunesse) laat de kijker zonder voorspelbare spanningsboog voor zichzelf denken over waarheid, zin en richting. Winnaar van de Zilveren Beer in Berlijn.

Elle

2016 | Thriller, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​België 2016. Thriller van Paul Verhoeven. Met o.a. Isabelle Huppert, Virginie Efira, Christian Berkel, Laurent Lafitte en Anne Consigny.

De Parijse Michèle, directeur van een succesvol videogame-bedrijf, wordt in haar eigen huis verkracht. In plaats van de verkrachting te melden gaat ze door met haar leven alsof er niets gebeurd is. Totdat ze de vermoedelijke dader tegenkomt. Verhoevens eerste film na Zwartboek (2006) is een psychologische thriller die even humoristisch als provocatief is, en een grote hit was onder pers en publiek op Cannes 2016, waar Elle geselecteerd was voor het hoofdprogramma. De film won geen prijzen, maar Verhoeven en de onbevreesde hoofdrolspeelster Huppert hadden er zeker een verdiend.

Louder Than Bombs

2015 | Drama

Noorwegen​/​​Frankrijk​/​​Denemarken 2015. Drama van Joachim Trier. Met o.a. Jesse Eisenberg, Devin Druid, Isabelle Huppert, Gabriel Byrne en David Strathairn.

Eerste Engelstalige film van de Noorse regisseur Trier (Reprise en Oslo, August 31st) is een subtiel familiedrama over een vader en zijn twee zoons - de een halverwege de twintig en zelf net vader geworden, de ander veertien. Hun levens zijn, twee jaar nadat hun moeder en zijn vrouw zelfmoord heeft gepleegd, nog steeds danig in de war. Sterke acteerprestaties over de hele linie, maar de film is vooral van de jonge Druid als de ongemakkelijke puberzoon, die naast het moeilijk te verwerken verlies van zijn moeder ook nog eens verliefd wordt. Op een cheerleader!

Tout de suite maintenant

2016 | Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Luxemburg 2016. Drama van Pascal Bonitzer. Met o.a. Agathe Bonitzer, Jean-Pierre Bacri, Isabelle Huppert en Vincent Lacoste.

Het valt niet mee te benoemen wat dit zo'n sterke film maakt; het verhaal is niet erg interessant, over een jonge vrouw met een nieuwe baan en een baas waar haar vader vroeger een hekel aan had. Maar de film is wel bevolkt een flink aantal uitstekende Franse acteurs. Jong en oud, vrouw en man. Wijlen Jean-Pierre Bacri is bijvoorbeeld heel goed als de harteloze en veeleisende vader. Net als Agathe Bonitzer die in de rol van de dochter geen dialoog nodig heeft om te vertellen wat ze denkt en voelt, dat laat ze wel zien. Goed opletten helpt, want wat telt gebeurt in de marge van het verhaal.

Les fausses confidences

2016 | Drama, Komedie

Frankrijk 2016. Drama van Luc Bondy. Met o.a. Bulle Ogier, Louis Garrel, Isabelle Huppert, Manon Combes en Yves Jacques.

Het valt niet mee te benoemen wat dit zo'n sterke film maakt; het verhaal is niet erg interessant, over een jonge vrouw met een nieuwe baan en een baas waar haar vader vroeger een hekel aan had. Maar de film is wel bevolkt een flink aantal uitstekende Franse acteurs. Jong en oud, vrouw en man. Wijlen Jean-Pierre Bacri is bijvoorbeeld heel goed als de harteloze en veeleisende vader. Net als Agathe Bonitzer die in de rol van de dochter geen dialoog nodig heeft om te vertellen wat ze denkt en voelt, dat laat ze wel zien. Goed opletten helpt, want wat telt gebeurt in de marge van het verhaal.

Valley of Love

2015 | Drama

Frankrijk​/​​België 2015. Drama van Guillaume Nicloux. Met o.a. Gérard Depardieu, Isabelle Huppert, Dan Warner, Aurélia Thierrée en Dionne Houle.

Het valt niet mee te benoemen wat dit zo'n sterke film maakt; het verhaal is niet erg interessant, over een jonge vrouw met een nieuwe baan en een baas waar haar vader vroeger een hekel aan had. Maar de film is wel bevolkt een flink aantal uitstekende Franse acteurs. Jong en oud, vrouw en man. Wijlen Jean-Pierre Bacri is bijvoorbeeld heel goed als de harteloze en veeleisende vader. Net als Agathe Bonitzer die in de rol van de dochter geen dialoog nodig heeft om te vertellen wat ze denkt en voelt, dat laat ze wel zien. Goed opletten helpt, want wat telt gebeurt in de marge van het verhaal.

Wir sind alle Astronauten

2015 | Drama, Komedie

Frankrijk 2015. Drama van Samuel Benchetrit. Met o.a. Michael Pitt, Tassadit Mandi, Jules Benchetrit, Isabelle Huppert en Valeria Bruni Tedeschi.

Regisseur Benchetrit schreef over zijn jeugd in Champigny-sur-Marne, ten zuidoosten van Parijs, drie semi-autobioboeken. Een aantal van de banlieueverhalen diende als basis voor deze wonderlijk-tijdloze, fantasievolle mozaïekfilm. Daarin volgen we de wederwaardigheden van personages in een aftandse HLM (socialehuurflat): een oudere querulante egoïst, een nachtverpleegster, een afgegleden actrice, een jonge knul, een eenzame Algerijnse en, parbleu, een uit de lucht gevallen Amerikaanse astronaut. Subtiel in detail, besprenkeld met onverwachte poëzie en terloopse geestigheden, warm van toon, zonder obligate pointe(s): een Franse cinedelicatesse.

La ritournelle

2014 | Komedie

Frankrijk 2014. Komedie van Marc Fitoussi. Met o.a. Isabelle Huppert, Jean-Pierre Darroussin, Michael Nyqvist, Pio Marmaï en Marina Foïs.

Nu hun twee kinderen het huis uit zijn, wordt het dagelijks leven van Normandische veeboeren Brigitte en Xavier een beetje stil en routineus. Brigitte beleeft kort iets moois met een jongeman, en ontmoet vervolgens de Deense tandarts Jesper, met wie ze Parijs gaat verkennen. Dat is heel romantisch, natuurlijk, en al snel voelt ze zich tot hem aangetrokken. Intussen vraagt Xavier zich af of Brigitte wel eerlijk tegen hem is. Prima geacteerd drama over het penibele evenwicht tussen bekend en veilig, en nieuw en spannend. Huppert is mooi als de vrouw die opleeft in de grote stad, Darroussin is goed als haar echtgenoot die dol is op zijn vak. De toon blijft lichtvoetig.

In Another Country

2012 | Drama

Zuid-Korea 2012. Drama van Hong Sang-soo. Met o.a. Isabelle Huppert, Yoo Joon-sang, Yoon Yeo-jeong en Jeong Yu-mi.

In een pension in de Zuid-Koreaanse badplaats Mohang begint een filmstudente aan een script: een drieluik waarin het draait om een flirterige Franse toeriste, gespeeld door de Franse ster Isabelle Huppert. In en rond het pension ontmoet zij onder anderen een oudere, overspelige Koreaanse regisseur, diens hoogzwangere, wantrouwige vrouw en een jonge, aantrekkelijke strandwacht. Frisse, lichtvoetige film over de liefde, zomerzotheid en jaloezie; over cultuurverschillen en taalbarrières. En over het medium zelf; de acteurs krijgen alle ruimte om te improviseren.

La religieuse

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​België 2013. Drama van Guillaume Nicloux. Met o.a. Pauline Etienne, Isabelle Huppert, Louise Bourgoin, Lou Castel en Agathe Bonitzer.

In 1763 wordt de zestienjarige Française Suzanne Simonin gedwongen het klooster in te gaan omdat haar oudere zussen al zijn uitgehuwelijkt en het potje voor bruidsschatten is uitgeput. Als non wordt ze verwaarloosd, vernederd en mishandeld. La religieuse is een degelijke, niet te zware, verfilming van de gelijknamige achttiende-eeuwse roman, met fraai camera- en acteerwerk. Wekte een verfilming uit 1966 nog de woede van de kerk op, anno 2013 is het verhaal weinig meer dan een wrange geschiedenisles.

Dead Man Down

2013 | Actiefilm, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2013. Actiefilm van Niels Arden Oplev. Met o.a. Colin Farrell, Noomi Rapace, Dominic Cooper, Terrence Howard en Isabelle Huppert.

Een man op een ingewikkelde en langlopende wraakmissie in de onderwereld stuit op een vrouw die eveneens uit is op vergelding. Ze helpen elkaar met het afmaken van slechteriken, maar ook met het helen van oude wonden. En natuurlijk vinden ze daarbij langzaam de liefde. Regisseur Niels Arden Oplev neemt een onwaarschijnlijk actie/thriller-verhaal, haalt daar alle vaart uit door personages tot in den treure lege teksten te laten spuien, maakt wat slechte muziekkeuzes en geeft het geheel een belachelijke climax.

Amour

2012 | Drama

Frankrijk​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 2012. Drama van Michael Haneke. Met o.a. Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert en William Shimell.

Georges en Anne zijn twee oud-pianoleraren. Hoogopgeleid, beschaafd en met elkaar vergroeid. Je kan zien dat ze samen lang en gelukkig hebben geleefd. Maar daar maakt Haneke een eind aan. Anne krijgt een beroerte. Raakt de controle over haar lichaam kwijt en vervolgens over haar geest. Haneke neemt de tijd het lichamelijke verval in al zijn pijnlijke details vast te leggen. Afgezien van één scène in het begin speelt alle actie zich af in het appartement van het tweetal. Dat klinkt als een toneelstuk, maar Amour is onversneden cinema. Bekroond met onder andere de Oscar en BAFTA voor beste niet-­Engelstalige film, de Gouden Palm in Cannes en vijf Césars.

Tip Top

2013 | Komedie

Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​België 2013. Komedie van Serge Bozon. Met o.a. Isabelle Huppert, Sandrine Kiberlain en François Damiens.

In een Noord-Frans stadje zitten de dienders opgescheept met het lijk van een Algerijnse informant. Autoritaire Esther Lafarge (Huppert) en voyeuristische Sally Marinelli (Kiberlain), interne recherche, steken daarop hun speurneuzen in de zaak. Zwartkomische, Chabrol-eske fijnproeverspolicier van Parijse cinefielencultfiguur Bozon voert over wirwarwegen langs schimmige personages en Franse littekens. De zonderlinge beroepsrelatie tussen Esther en Sally biedt de topactrices volop gelegenheid tot avonturieren en ook Damiens amuseert zich tiptop als verknipte rechercheur. Naar de roman van de Britse veteraan mysteryveelschrijver David Craig alias James Tucker.

Abus de faiblesse

2013 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​België 2013. Biografie van Catherine Breillat. Met o.a. Isabelle Huppert, Agostino Ursino en Christophe Sermet.

Filmmaakster Maud Schoenberg raakt na een hersenbloeding deels verlamd. De revalidatie is lang en moeizaam. Wanneer ze op tv de oplichter Vilko Piran ziet, die vertelt hoe hij bekende mensen heeft geflest, wil ze hem voor een hoofdrol in haar volgende project. In dit autobiografische verhaal vertelt Breillat over de bizarre episode in haar leven die haar zo goed als ruïneerde. Het Piran-personage is gebaseerd op Christophe Rocancourt, berucht Frans ladelichter met Transatlantische kerfstok. IJskoningin Huppert en rapper-profpokeraar Shen vormen een passend antipathiek koppel in dit schurende egodocument.

Mon pire cauchemar

2011 | Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2011. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Isabelle Huppert, Benoît Poelvoorde, André Dussollier en Virginie Efira.

Romantische komedie over Agathe (Huppert), een chique moderne kunstpaus uit hartje Parijs, en Patrick (Poelvoorde), een lompe drankeboer uit de Waalse arbeidersklasse met een voorliefde voor Bruegeliaanse vrouwen en gehaktballen met bier. Hun enige overeenkomst: onbetrokken ouderschap. Acteertitanen Huppert en Poelvoorde staan hun mannetje, maar buiten de platgetreden paden van het genre waagt Mon pire cauchemar zich niet. Hoewel de film een pleidooi wil zijn voor fantasie, wordt maar niet invoelbaar wat de ijskoningin en bon vivant in elkaar zien.

My Little Princess

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Eva Ionesco. Met o.a. Isabelle Huppert, Anamaria Vartolomei, Georgetta Leahu, Denis Lavant en Jethro Cave.

Actrice Ionesco baseerde deze film - met de werktitel I'm Not a Fucking Princess - op haar eigen jeugd, waarin ze als pre-puber voor erotisch getinte foto’s moest poseren van haar moeder. Vartolomei is geloofwaardig als gedwongen Lolita, Huppert is indrukwekkend als de egocentrische moeder, die haar dochter behandelt als een pop die ze naar believen kan aan- en uitkleden. Helaas deed Ionesco zo haar best de ranzigheid van het onderwerp uit haar film te houden, dat het eindresultaat nogal vlak is geworden.

Captive

2012 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Filipijnen​/​​Duitsland 2012. Drama van Brillante Mendoza. Met o.a. Isabelle Huppert, Katherine Mulville, Marc Zanetta, Timothy Mabalot en Rustica Carpio.

In mei 2001 werden twintig mensen ontvoerd uit een Filipijns vakantieverblijf door strijders van Abu Sayyaf, een aan Al Qaida gelieerde terreurgroep die streeft naar een onafhankelijke Islamitische staat. De gijzeling, een bloedbad waarin onthoofde gijzelaars werden aangevuld met groepjes nieuwe ongelukkigen, duurde uiteindelijk een jaar. De Filipijnse regisseur Brillante Mendoza toont de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de gijzelaars. Niet helemaal gelukte film, maar toch genomineerd voor een Gouden Beer in Berlijn.

Copacabana

2010 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​België 2010. Drama van Marc Fitoussi. Met o.a. Isabelle Huppert, Lolita Chammah, Aure Atika, Jurgen Delnaet en Chantal Banlier.

Nadat haar dochter Esméralda (Chammah) haar heeft verzocht om vooral toch niet aanwezig te zijn op haar bruiloft, 'anders breng je me toch maar in verlegenheid', verhuist de gekwetste maar inderdaad nogal onconventionele Babou (Huppert) naar Oostende. Ze bemachtigt er een treurig baantje: ze moet timeshare-appartementen verkopen aan toeristen. Huppert tilt deze verder niet eens zo opmerkelijke film over moeder-dochter relaties op een zeer hoog plan met haar zoals altijd voortreffelijke spel. Chammah is ook in het echte leven de dochter van Huppert.

White Material

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Kameroen 2009. Drama van Claire Denis. Met o.a. Isabelle Huppert, Isaach de Bankolé, Christopher Lambert, Nicolas Duvauchelle en William Nadylam.

De koppige Franse plantage-eigenares Maria (Huppert) weigert te capituleren voor een oprukkend rebellenleger met kindsoldaten in een niet met name genoemd Afrikaans land. Eerst moet de koffieoogst binnengehaald worden, dat hoeft maar een paar dagen te duren. De in Afrika geboren Denis (35 rhums) weeft allerlei gebeurtenissen tot een groots drama. Goed spel, natuurlijk van Huppert, maar ook van De Bankolé als rebellenleider Le Boxeur, en zelfs van Lambert als de ex-echtgenoot die de plantage probeert te verkopen. De beelden van kindsoldaten gaan door merg en been.

Villa Amalia

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 2009. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Jean-Hugues Anglade, Xavier Beauvois, Maya Sansa en Clara Bindi.

Huppert is op haar sfinksachtige mooist als een vrouw die durft waarvan velen slechts dromen. Concertpianiste Ann verbrandt resoluut alle schepen achter zich nadat ze haar wederhelft op overspel heeft betrapt. Op het Italiaanse eiland Ischia huurt ze de Villa Amalia die, tegen een berghelling gebouwd, over de Middellandse Zee uitkijkt. Jeugdvriend Georges (Anglade) is de enige connectie met haar oude leven, donkerharige schone Giulia (Sansa) een nieuw avontuur. Regisseur Jacquot voelt de landerig-sensuele toon van Pascal Quignards roman perfect aan, hij laat de natuur spreken en Huppert gedachtenzwerven.

Home

2008 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk​/​​België 2008. Drama van Ursula Meier. Met o.a. Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Adélaïde Leroux, Madeleine Budd en Kacey Mottet Klein.

Een familie die langs een ongebruikte snelweg leeft. Alleen vader (Olivier Gourmet) en de twee jongste kinderen gaan dagelijks de deur uit; moeder (Isabelle Huppert) doet het huishouden, en haar oudste dochter ligt van ‘s ochtends tot ‘s avonds te zonnebaden in de tuin. Een dagelijkse routine die voor iedereen werkt – tot de weg na tien jaar alsnog open gaat.

Nue propriété

2006 | Drama

Luxemburg​/​​België​/​​Frankrijk 2006. Drama van Joachim Lafosse. Met o.a. Isabelle Huppert, Jérémie Renier, Yannick Renier en Kris Cuppens.

De gescheiden moeder Pascale (Isabelle Huppert) woont samen met haar twee volwassen zoons, de tweeling Thierry en François. Nadat ze zich jarenlang alleen aan haar jongens wijdde heeft ze sinds kort een nieuwe minnaar. Een nieuw leven lonkt, maar ze durft het niet aan haar zoons te vertellen. Haar geheimzinnigheid leidt tot opstandigheid en agressie bij de tweeling. Nue propriété is een familietragedie zonder grote gebaren, maar met des te meer overtuigingskracht. Dat is zeker ook te danken aan de acteurs. De broers Yannick en Jérémie Renier spelen sterk en Huppert is indrukwekkend als altijd.

L'ivresse du pouvoir

2006 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Duitsland 2006. Drama van Claude Chabrol. Met o.a. Isabelle Huppert, François Berléand, Patrick Bruel, Thomas Chabrol en Robin Renucci.

Op een dag wordt de machtige directeur van een multinationale onderneming gearresteerd en naar het politiebureau afgevoerd. Daar wordt hij gedwongen zich tot z'n ondergoed uit te kleden. Onderzoeksrechter Charmant-Killman (een voortreffelijke Huppert) geniet aanvankelijk van haar vermogen om de man op z'n nummer te zetten, maar gaat later de keerzijde van die macht inzien. Gebaseerd op het corruptieschandaal rond oliemaatschappij Elf, oorspronkelijk bedoeld als politieke thriller, uiteindelijk vooral een karakterschets van de onderzoeksrechter.

Gabrielle

2005 | Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 2005. Historische film van Patrice Chéreau. Met o.a. Isabelle Huppert, Pascal Greggory, Claudia Coli, Thierry Hancisse en Chantal Neuwirth.

Pascal Greggory en Isabelle Huppert zijn in Gabrielle een man en een vrouw die aan het begin van de 20ste eeuw zichzelf, elkaar en hun relatie zo slecht begrijpen dat ze meerdere malen hardhandig gedwongen worden zich aan te passen. De stijl van Chéreau's kostuumfilm sluit zich naadloos bij de relationele botsingen aan. Gabrielle is op veel verschillende manieren gefilmd. In een bedaard tempo, met een haastige, beweeglijke camera, in zwartwit en in kleur, zwijgend en met geluid. De manier waarop Chéreau's vertelwijzes op elkaar botsen en de momenten waarop de film van het ene ritme op het andere overschakelt: die maken Gabrielle.

Ma mère

2004 | Drama

2004. Drama van Christophe Honoré. Met o.a. Isabelle Huppert, Louis Garrel, Emma de Caunes, Philippe Duclos en Jean-Baptiste Montagut.

Filosoof Georges Bataille (1897-1962) werd gedreven door geweld, dood, erotiek en religie. In zijn postuum uitgegeven (onvoltooide) werk Ma mère komen zijn drijfveren samen in een deels autobiografisch verhaal over een religieuze jongeman die na de dood van zijn vader door zijn immorele en bevallige moeder wordt blootgesteld aan verregaande genotzucht en verdorvenheid. Regisseur Honoré verplaatste Batailles 'hypermorele' handelingen naar de Canarische eilanden waar Isabelle Huppert (La pianiste) imponeert in de hoofdrol met Garrel aan haar zijde als de naar liefde hunkerende zoon. Regisseur/scenarist Honoré registreert koel maar oordeelt met klaagzang en tekenend overbelicht camerawerk.

Les soeurs fâchées

2004 | Komedie

Frankrijk 2004. Komedie van Alexandra Leclère. Met o.a. François Berléand, Catherine Frot en Isabelle Huppert.

De vrolijke, onbekommerde Louise staat op het punt door te breken als schrijfster. Ze vertrekt naar Parijs om er haar uitgever en haar zus Martine te bezoeken. Martine heeft een rijke man en leeft een leven in luxe. Het duurt niet lang voor de twee met elkaar in aanvaring komen

I Heart Huckabees

2004 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Komedie van David O. Russell. Met o.a. Jason Schwartzman, Dustin Hoffman, Lily Tomlin, Jude Law en Isabelle Huppert.

'An existential comedy' of een enkeltje Vaaghuizen? David Owen Russell polariseert de kampen. Nog iets excentrieker dan zijn Spanking the Monkey (1994) en Flirting with Disaster (1996) is dit verhaal over de ongrijpbare zieleroerselen van de hedendaagse mens. Zo'n ietwat zonderling nu-type is milieubewusteling Albert (Schwartzman), die steeds dezelfde forse vreemdeling tegenkomt. Is het wellicht Een Teken, en zo ja, waarvan? Existentieel Detective-echtpaar (Hoffman en Tomlin) gaan het haarfijn uitvissen. Daartoe worden ze deel van Alberts alledag. On-Hollywoodiaans filosofische mafketelcinema met bijrollen van Isabelle Huppert, Jude Law en Naomi Watts.

Le temps du loup

2003 | Drama

Frankrijk​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 2003. Drama van Michael Haneke. Met o.a. Isabelle Huppert, Maurice Bénichou, Lucas Biscombe, Béatrice Dalle en Patrice Chéreau.

Rampenfilms - hoe visueel overdonderend ook - gaan over het dunne laagje beschaving dat de mensheid vrijwaart van anarchie. In de compromisloze rampenfilm Le temps du loup van regisseur Michael Haneke (La pianiste) is de aard van de ramp onbekend en gaat het uitsluitend om de menselijkheid van de overlevenden. Centraal staan moeder Anne (Huppert) en haar twee kleine kinderen, een getraumatiseerd gezin dat hoopt op verlossing in een volgepakt treinstation op het platteland. Volgens Haneke zijn glamourfilms leugenachtig, bedoeld voor verstrooiing en winst. Zijn films zijn naar eigen zeggen kunstwerken waarin hij de waarheid nauwgezet probeert te benaderen. Kijk en huiver.

La vie promise

2002 | Drama

Frankrijk 2002. Drama van Olivier Dahan. Met o.a. Maud Forget, Pascal Greggory, Isabelle Huppert en André Marcon.

Actrice Isabelle Huppert kroop na haar krachttoer in La pianiste (2001) opnieuw in de huid van een kille vrouw die hunkert naar sympathie. In La vie promise is ze Sylvia, een verbitterde prostituee in Nice die samen met haar dochter op de vlucht slaat nadat het meisje Sylvia's gewelddadige pooier heeft vermoord. De vlucht leidt naar Sylvia's oude liefde in het noorden, haar enige ijkpunt van geluk. Net als in La pianiste rust het drama stabiel op het meesterlijke non-verbale acteerwerk van actrice Huppert zodat Sylvia's meeslepende zoektocht geen uitleg behoeft. De melancholische muziek van Lucinda Williams is de enige emotioneel sturende factor.

8 femmes

2002 | Misdaad, Drama, Thriller, Komedie, Muziek

Frankrijk​/​​Italië 2002. Misdaad van François Ozon. Met o.a. Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant en Virginie Ledoyen.

Nee maar, wat een groot voorrecht om Franse diva's van drie generaties tezamen aan het werk te zien! En dat is niet het enige magnifieke dat scenarist-regisseur Ozon (Sous le sable) ons biedt. Zijn film is een whodunnit-soap die de jaren vijftig terughaalt met opzettelijke nepsneeuw en oogverblindende neonkleuren. Hoe Ozon het flikt is een raadsel, maar zelfs de liedjes die de personages zingen krijgen een min of meer logische plaats op zijn wonderbaarlijke toneel. Een moord op de enige man in de film moet daar opgelost worden. Is de koele Gaby (Deneuve) de dader, of haar maffe zus (Huppert), of toch de arrogante dienstmeid (Béart)?

La pianiste

2001 | Drama

Frankrijk​/​​Oostenrijk 2001. Drama van Michael Haneke. Met o.a. Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Magimel, Udo Samel en Anna Sigalevitch.

La pianiste verhaalt van een emotioneel gesloten pianolerares die doceert aan het Weens conservatorium en daarbuiten een eenzaam bestaan leidt. Ze heeft een moeizame relatie met haar in haar teleurgestelde moeder, met wie ze samenwoont. Dan wordt een leerling verliefd op haar. Haneke’s bekende koele, afstandelijke aanpak, die weinig hoop uitdraagt over intermenselijke communicatie, resulteert in een verontrustend portret van een vrouw die hevig tracht haar eigen gevoelens de baas te blijven. Isabelle Huppert, zelf een bedreven pianiste, speelt een van haar mooiste rollen in jaren en kreeg er heel wat onderscheidingen voor.

Saint-Cyr

2000 | Historische film

België​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2000. Historische film van Patricia Mazuy. Met o.a. Isabelle Huppert, Jean-Pierre Kalfon, Simon Reggiani, Jean-François Balmer en Anne Marev.

La pianiste verhaalt van een emotioneel gesloten pianolerares die doceert aan het Weens conservatorium en daarbuiten een eenzaam bestaan leidt. Ze heeft een moeizame relatie met haar in haar teleurgestelde moeder, met wie ze samenwoont. Dan wordt een leerling verliefd op haar. Haneke’s bekende koele, afstandelijke aanpak, die weinig hoop uitdraagt over intermenselijke communicatie, resulteert in een verontrustend portret van een vrouw die hevig tracht haar eigen gevoelens de baas te blijven. Isabelle Huppert, zelf een bedreven pianiste, speelt een van haar mooiste rollen in jaren en kreeg er heel wat onderscheidingen voor.

Merci pour le chocolat

2000 | Mysterie, Thriller, Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Spanje 2000. Mysterie van Claude Chabrol. Met o.a. Isabelle Huppert, Jacques Dutronc, Anna Mouglalis, Rodolphe Pauly en Brigitte Catillon.

Na het fatale auto-ongeval waarbij zijn tweede vrouw het leven liet, hertrouwde concertpianist André Polonski zijn eerste echtgenote Mika, directrice van een Zwitserse chocoladefabriek. Het gezinsleven inclusief zoon Guillaume gaat sindsdien z’n lome gangetje, totdat de jonge pianiste Jeanne ten tonele verschijnt. IJzersterk gespeeld huis clos met ogenschijnlijk zorgenvrije, maar voor de regisseur typisch broeierige personages voert geniepig geleidelijk de suspense op. Naar The Chocolate Cobweb uit 1948 van Charlotte Armstrong, van wie Chabrol eerder The Balloon Man verfilmde als La rupture.

Les destinées sentimentales

2000 | Romantiek

Frankrijk​/​​Zwitserland 2000. Romantiek van Olivier Assayas. Met o.a. Emmanuelle Béart, Charles Berling, Isabelle Huppert, Olivier Perrier en Dominique Reymond.

De ochtend is een geschikt dagdeel voor het weldadig geacteerde epos Les destinées sentimentales. Aansluitend een lichte lunch. Daarna wellicht nog een keer kijken. Dan is de ochtend voor dertig jaar trage liefde en mild hartenzeer rond een rijkgeboren jongeman en zijn vrijgevochten tweede vrouw. Met een niet onaanzienlijke rol voor de eerste vrouw. Allemaal begin vorige eeuw in lommerrijk Frankrijk en Zwitserland. De middagzit is dan meer een documentaire-aangelegenheid, waarbij de toeschouwer kan opgaan in alle details van de porseleinfabriek van het duo dan wel trio. Boeiend voor de aanhouder.

La fausse suivante

2000 | Komedie

Frankrijk 2000. Komedie van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Sandrine Kiberlain, Mathieu Amalric, Pierre Arditi en Alexandre Soulié.

In zijn verfilming van het Marivaux-stuk uit 1724 overtreft durfal Jacquot, veteraan-virtuoos in kostuumdrama, mise-en-scène en acteursregie, zichzelf. Op en om de bühne van een leeg theater herleeft de vileine list-en-bedrog-vertelling over een jonge aristocrate die zich als ridder vermomt om haar toegewezen echtgenoot te leren kennen. Deze blijkt een doortrapte opportunist. Vlammend acteursensemble, de spannende Kiberlain voorop, werd geniaal belicht en gefotografeerd door Romain Winding. Enige rekwisiet van betekenis is de lantaarn die van speler tot speler gaat. Een cinemasterclass in finesse, dynamiek en inventiviteit.

Deux

2000 | Drama

Zwitserland​/​​Georgië​/​​Frankrijk 2000. Drama van Franz-Josef Holzer, Luka Levani en Werner Schroeter. Met o.a. Pietro Musillo, François Florey, Franziska Kahl, Natia Makharadze en Iliko Sukhishvili.

In zijn verfilming van het Marivaux-stuk uit 1724 overtreft durfal Jacquot, veteraan-virtuoos in kostuumdrama, mise-en-scène en acteursregie, zichzelf. Op en om de bühne van een leeg theater herleeft de vileine list-en-bedrog-vertelling over een jonge aristocrate die zich als ridder vermomt om haar toegewezen echtgenoot te leren kennen. Deze blijkt een doortrapte opportunist. Vlammend acteursensemble, de spannende Kiberlain voorop, werd geniaal belicht en gefotografeerd door Romain Winding. Enige rekwisiet van betekenis is de lantaarn die van speler tot speler gaat. Een cinemasterclass in finesse, dynamiek en inventiviteit.

Comédie de l'innocence

2000 | Komedie, Thriller, Horror, Fantasy

Frankrijk 2000. Komedie van Raoul Ruiz. Met o.a. Isabelle Huppert, Jeanne Balibar, Charles Berling, Edith Scob en Nils Hugon.

In zijn verfilming van het Marivaux-stuk uit 1724 overtreft durfal Jacquot, veteraan-virtuoos in kostuumdrama, mise-en-scène en acteursregie, zichzelf. Op en om de bühne van een leeg theater herleeft de vileine list-en-bedrog-vertelling over een jonge aristocrate die zich als ridder vermomt om haar toegewezen echtgenoot te leren kennen. Deze blijkt een doortrapte opportunist. Vlammend acteursensemble, de spannende Kiberlain voorop, werd geniaal belicht en gefotografeerd door Romain Winding. Enige rekwisiet van betekenis is de lantaarn die van speler tot speler gaat. Een cinemasterclass in finesse, dynamiek en inventiviteit.

Pas de scandale

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Fabrice Luchini, Isabelle Huppert, Vincent Lindon, Thérèse Liotard en Ludovic Bergery.

Na vier maanden volpension in het staatshotel keert directeur-fraudeur Grégoire Jeancourt terug naar zijn echtgenote en bourgeoisenclave in het XVIe arrondissement van Parijs. De tralietijd blijkt de voorheen zo snelgebekte entrepreneur met aanzien tot een in zichzelf gekeerde schim te hebben gereduceerd. Jacquot mag dan sluitendere scenario's hebben geschreven, zijn hoofdrol is een castingcoup. Luchini, dé Franse acteur der fijnzinnige verbaliteiten, brilleert als zwijgzame verdwaalde. Hij krijgt sterk tegenspel van Huppert als naargeestige wederhelft en Lindon als bezorgde broer. Warme fotografie van Romain Winding.

La vie moderne

1999 | Drama

Zwitserland​/​​Frankrijk 1999. Drama van Laurence Ferreira Barbosa. Met o.a. Lolita Chammah, Frédéric Pierrot en Isabelle Huppert.

Na vier maanden volpension in het staatshotel keert directeur-fraudeur Grégoire Jeancourt terug naar zijn echtgenote en bourgeoisenclave in het XVIe arrondissement van Parijs. De tralietijd blijkt de voorheen zo snelgebekte entrepreneur met aanzien tot een in zichzelf gekeerde schim te hebben gereduceerd. Jacquot mag dan sluitendere scenario's hebben geschreven, zijn hoofdrol is een castingcoup. Luchini, dé Franse acteur der fijnzinnige verbaliteiten, brilleert als zwijgzame verdwaalde. Hij krijgt sterk tegenspel van Huppert als naargeestige wederhelft en Lindon als bezorgde broer. Warme fotografie van Romain Winding.

L'école de la chair

1998 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​België 1998. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Vincent Martinez, Vincent Lindon, Marthe Keller en François Berléand.

Gebaseerd op een roman van Yukio Mishima. De welgestelde Parijse Dominique (Huppert) wordt ondanks het leeftijds- en klassenverschil hopeloos verliefd op de biseksuele dekhengst Quentin (Martinez). Hun wederzijdse passie kan echter niet voorkomen dat Quentin zijn heil blijft zoeken bij zowel mannen als (jonge) vrouwen. Weelderig in beeld gebracht en appetijtelijk broeierig schampt Jacquot langs grote emoties als Passie, Jaloezie en Obsessie met niet seks maar een titanische machtsstrijd in de hoofdrol. Met Nederlandse ondertiteling.

Rien ne va plus

1997 | Komedie, Misdaad, Experimenteel

Zwitserland​/​​Frankrijk 1997. Komedie van Claude Chabrol. Met o.a. Isabelle Huppert, Michel Serrault, François Cluzet, Jean-François Balmer en Jackie Berroyer.

Betty (Huppert) en Victor (Serrault) zijn oplichters, doorgewinterde partners in crime. Nu heeft Betty haar zinnen gezet op een geldkoerier (Cluzet) en zijn koffertje stampvol Zwitserse franken. Maar wie licht nu eigenlijk wie op? De vijftigste film van de produktieve Chabrol, een groot bewonderaar van Alfred Hitchcock, is een lichtvoetige, zeer amusante misdaadfilm met leuke acteurs. Serrault speelt een man die in alles plezier lijkt te hebben, en Huppert wisselt in rap tempo en met groot gemak (en overtuiging) van pruik en naam.

Les Palmes de M. Schutz

1997 | Biografie, Romantiek, Komedie

Frankrijk 1997. Biografie van Claude Pinoteau. Met o.a. Isabelle Huppert, Philippe Noiret, Charles Berling, Christian Charmetant en Philippe Morier-Genoud.

Betty (Huppert) en Victor (Serrault) zijn oplichters, doorgewinterde partners in crime. Nu heeft Betty haar zinnen gezet op een geldkoerier (Cluzet) en zijn koffertje stampvol Zwitserse franken. Maar wie licht nu eigenlijk wie op? De vijftigste film van de produktieve Chabrol, een groot bewonderaar van Alfred Hitchcock, is een lichtvoetige, zeer amusante misdaadfilm met leuke acteurs. Serrault speelt een man die in alles plezier lijkt te hebben, en Huppert wisselt in rap tempo en met groot gemak (en overtuiging) van pruik en naam.

Abfallprodukte der Liebe

1997 | Experimenteel, Muziek, Documentaire

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Experimenteel van Werner Schroeter. Met o.a. Anita Cerquetti, Martha Mödl, Rita Gorr, Katherine Ciesinski en Kristine Ciesinski.

Betty (Huppert) en Victor (Serrault) zijn oplichters, doorgewinterde partners in crime. Nu heeft Betty haar zinnen gezet op een geldkoerier (Cluzet) en zijn koffertje stampvol Zwitserse franken. Maar wie licht nu eigenlijk wie op? De vijftigste film van de produktieve Chabrol, een groot bewonderaar van Alfred Hitchcock, is een lichtvoetige, zeer amusante misdaadfilm met leuke acteurs. Serrault speelt een man die in alles plezier lijkt te hebben, en Huppert wisselt in rap tempo en met groot gemak (en overtuiging) van pruik en naam.

Le affinità elettive

1996 | Romantiek, Historische film, Drama, Experimenteel

Frankrijk​/​​Italië 1996. Romantiek van Paolo Taviani en Vittorio Taviani. Met o.a. Isabelle Huppert, Fabrizio Bentivoglio, Jean-Hugues Anglade, Massimo Popolizio en Marie Gillain.

Betty (Huppert) en Victor (Serrault) zijn oplichters, doorgewinterde partners in crime. Nu heeft Betty haar zinnen gezet op een geldkoerier (Cluzet) en zijn koffertje stampvol Zwitserse franken. Maar wie licht nu eigenlijk wie op? De vijftigste film van de produktieve Chabrol, een groot bewonderaar van Alfred Hitchcock, is een lichtvoetige, zeer amusante misdaadfilm met leuke acteurs. Serrault speelt een man die in alles plezier lijkt te hebben, en Huppert wisselt in rap tempo en met groot gemak (en overtuiging) van pruik en naam.

La cérémonie

1995 | Thriller, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1995. Thriller van Claude Chabrol. Met o.a. Sandrine Bonnaire, Isabelle Huppert, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Cassel en Virginie Ledoyen.

Sophie (Bonnaire) krijgt een baan als huishoudster bij het rijke Franse gezin van kunsthandelaar Georges (Cassel). Hoewel ze haar werk uitstekend doet blijft het toch schuren tussen Sophie en de familie, ook omdat Sophie haar analfabetisme - en een duister geheim uit het verleden - verborgen wil houden. Wel sluit ze vriendschap met een nieuwsgierige postbode (Huppert), die ook iets te verbergen heeft. Volgens Chabrol was de film bedoeld als 'een Marxistische film over de klassenstrijd', maar bovenal is La cérémonie een fascinerende, goedgemaakte thriller.

La séparation

1994 | Komedie, Drama, Romantiek

Frankrijk 1994. Komedie van Christian Vincent. Met o.a. Isabelle Huppert, Daniel Auteuil, Jérôme Deschamps, Karin Viard en Laurence Lerel.

Pierre (Auteuil) en Huppert (Anne) zijn gehuwde veertigers met een tweejarig kind, maar zij kunnen niet langer samen overweg. Anne geeft toe dat zij van een andere man houdt. De scheiding lijkt onvermijdelijk, maar Pierre probeert nog te lijmen en te verzoenen, wordt nooit boos. Want dan raakt hij zijn zoontje kwijt. Vincent registreert in zijn derde film soms geestig, soms ontroerend de huwelijkscrisis van een stel in de jaren '90. Het acteertalent van het duo Huppert-Auteuil (allebei een César-nominatie) doet wonderen.

L'inondation

1994 | Drama

Frankrijk​/​​Rusland 1994. Drama van Igor Minaïev. Met o.a. Isabelle Huppert, Boris Nevzorov, Masha Lipkina, Svetlana Kruchkova en Andrei Tolubeyev.

Deze film speelt in de jaren 1920 in Petrograd (zo werd Sint Petersburg toen genoemd). Sophia (Huppert) is getrouwd met arbeider Trofim (Nevzorov), maar het echtpaar is kinderloos. Ondanks een gezond seksleven wil het niet lukken en Sophia is bang dat Trofim haar in de steek zal laten. Als hun buurman, een meubelmaker, plotseling overlijdt, is diens dochter, Ganka (Lipkina), een weesje. Sophia haalt haar man over het dertien- jarige meisje te adopteren, zodat hij haar niet zal verlaten omdat ze (nog) steeds geen kinderen hebben. Als de tijd voortschrijdt gaat Trofim het bed delen met zowel Sophia als Ganka. Tijdens een overstroming van de Newa raken ze geïsoleerd en de getergde, opofferende Sophia neemt verschrikkelijk wraak. Fraaie zonder protserigheid, gestileerde film, waarin de door Christian Tullio-Altan en Noëlle Boisson vaardig gemonteerde beeldreeksen zonder al te veel dialoog het tempo bepalen. Huppert's rol is bepaald een krachttoer en de regisseur weet tot vlak voor het einde sentimenteel melodrama te vermijden. Het scenario is van regisseur Minaïev en Jacques Baynac naar de in 1929 verschenen roman van Yevgyeni Zamyatin die in 1931 zijn exil in Frankrijk vond. Voor de mooie fotografie tekende Vladimir Pankov. De film bevat Frans dialoog.

Amateur

1994 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Komedie van Hal Hartley. Met o.a. Isabelle Huppert, Martin Donovan, Elina Löwensohn, Damian Yong en Chuck Montgomery.

Regisseur Hartley (Trust, Simple Men) schept genoegen in het ontleden van dubbelzinnige karakters. Zo ook in Amateur waar de nymfomane ex-non Isabelle (Huppert) in haar brood voorziet met het schrijven van pornografisch materiaal. Ze ontfermt zich over de ogenschijnlijk keurige Thomas (Donovan), die lijdt aan geheugenverlies. Hij begint zich weer wat te herinneren als hij een porno-actrice en een schimmige boekhouder terugziet. Waar het verhaal heen gaat of met wie je moet sympathiseren is overigens totaal ondergeschikt aan de bizarre dialogen en groteske personages. Prima spel van Huppert, uiteraard.

Navodneniye

1993 |

Rusland​/​​Frankrijk 1993. Igor Minaiev. Met o.a. Macha Lipkina, Boris Nevzorov en Isabelle Huppert.

Regisseur Hartley (Trust, Simple Men) schept genoegen in het ontleden van dubbelzinnige karakters. Zo ook in Amateur waar de nymfomane ex-non Isabelle (Huppert) in haar brood voorziet met het schrijven van pornografisch materiaal. Ze ontfermt zich over de ogenschijnlijk keurige Thomas (Donovan), die lijdt aan geheugenverlies. Hij begint zich weer wat te herinneren als hij een porno-actrice en een schimmige boekhouder terugziet. Waar het verhaal heen gaat of met wie je moet sympathiseren is overigens totaal ondergeschikt aan de bizarre dialogen en groteske personages. Prima spel van Huppert, uiteraard.

Après l'amour

1992 | Romantisch drama

Frankrijk​/​​Portugal 1992. Romantisch drama van Diane Kurys. Met o.a. Isabelle Huppert, Hippolyte Girardot, Bernard Giraudeau, Lio en Yvan Attal.

Sproetenkoningin Huppert raakt als de 35-jarige en getrouwde Lola aan de grenzen van haar egoïsme en amoureuze gerommel. Aan de ene kant staat echtgenoot/architect David (Giraudeau), aan de andere gelegenheidsminnaar/musicus Tom (Girardot), dus hoogste tijd voor zelfconfrontatie. Van regisseur Kurys (Coup de foudre) kennen we de wispelturige, naar liefde en avontuur hunkerende vrouwen en ietwat hulpeloze mannen. Compassie met de personages en koele observatie gaan in haar films goed samen, zo ook hier. Met name Hupperts personage zou je een flinke schop onder haar kont willen geven. Let op het bijrolletje van Portugees kruidje-roer-me-niet Lio.

Malina

1991 | Drama, Romantiek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1991. Drama van Werner Schroeter. Met o.a. Isabelle Huppert, Mathieu Carrière, Can Togay, Fritz Schediwy en Isolde Barth.

Een vrouw, van wie we de naam niet te weten komen, staat tussen twee mannen: ze leeft samen met de verstandelijke Malina, maar haar hart gaat uit naar de oppervlakkige Ivan. Beide verhoudingen zijn voor haar niet leefbaar en tenslotte gaat zij ten onder aan de discrepantie tussen haar wensdromen en de realiteit. Een moeilijke, maar bezienswaardige film, naar de gelijknamige roman van Ingeborg Bachmann. Het draaiboek werd geschreven door de omstreden Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek. Camerawerk van Elfi Mikesch.

Madame Bovary

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Claude Chabrol. Met o.a. Isabelle Huppert, Christophe Malavoy, Jean Yanne, Jean-François Balmer en Lucas Belvaux.

Naar de beroemde roman van Gustave Flaubert uit 1856. Het bevat een satire op het saaie provinciale leven, het gevecht tegen domheid (belichaamd door de apotheker Homais, degene die uiteindelijk wint), een tot in de puntjes uitgewerkte reconstructie van een tijdperk en een geografische plek (de boerderij van de vader van Emma en het dagelijks leven in Yonville en Rouen).

On ne badine pas avec l'amour

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Caroline Huppert. Met o.a. Didier Haudepin, Isabelle Huppert, Sabine Haudepin en André Julian.

Een adaptatie van de klassieke komedie in drie actes van Alfred de Musset (1834), waarin de vrouwelijke hoofdrol, Camille, wordt gespeeld door de zuster van de tv-regisseuse. Een soepele en kronkelige stijl, die de personages goed tot uiting doet komen en een homogene rolbezetting, bestaande uit vrienden.

Madame Baptiste

1990 | Drama

Frankrijk 1990. Drama van Claude Santelli. Met o.a. Isabelle Huppert, Roger Van Hool en Christian Bouillet.

Op veertienjarige leeftijd laat Blanche haar nichtjes uit de hogere kringen, die hun dagen op het strand doorbrengen, in de steek om in gezelschap van een boerenknecht de koeien te gaan hoeden. Het vervolg laat zich gemakkelijk raden! Het betreft hier een bewerking van een verhaal van Guy de Maupassant (1850-1893), wiens waarnemingen altijd even realistisch als wreed waren. De regie is pointillistisch, ferm en zeer trouw aan het origineel. Er wordt zeer overtuigend geacteerd.

La vengeance d'une femme

1989 | Drama

Frankrijk 1989. Drama van Jacques Doillon. Met o.a. Isabelle Huppert, Béatrice Dalle, Jean-Louis Murat, Albert Leprince en Sébastian Roche.

Vrij naar een roman van Dostojevski over een man die levenslang tot het huwelijk is veroordeeld, verplaatst naar onze tijd. Een getrouwde man veroorzaakt op weg naar zijn minnares met opzet een auto-ongeluk. Zijn weduwe had altijd gemeend dat de maîtresse in kwestie háár vriendin was.

Une affaire de femmes

1988 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Frankrijk 1988. Drama van Claude Chabrol. Met o.a. Isabelle Huppert, François Cluzet, Marie Trintignant, Nils Tavernier en Marie Bunel.

Bewierookt drama van cineast Chabrol (1930-2010) met Isabelle Huppert in een glansrol als Marie Latour, een eigenzinnige burgervrouw die tijdens de Duitse bezetting een goed belegde boterham verdient met abortussen en kamerverhuur voor prostituees. Ze betaalt voor deze 'vrouwenzaken' uiteindelijk een hoge prijs. De werkzaamheden en het lot van Latour berusten op feiten. Indringende materie, verfijnd gepresenteerd door Chabrol en zijn immer redigerende vrouw Aurore met kalme cameravoering, minimale duiding en soepele enscenering. Winnaar in de categorie beste film en beste actrice op het filmfestival van Venetië.

Milan noir

1988 | Avonturenfilm, Misdaad, Film noir

Frankrijk​/​​Zwitserland 1988. Avonturenfilm van Ronald Chammah. Met o.a. Isabelle Huppert, Joaquim de Almeida, David Warrilow, Jean Benguigui en Hans Zischler.

Het bizondere aan deze Frans-Zwitserse film is dat hij zich in Milaan afspeelt. Een verlaten, roetkleurig en vreemd Milaan, zoals de titel al aangeeft. Om het allemaal wat ingewikkelder te maken is aan het misdaadplot het volgende toegevoegd: enige onmogelijke liefdes, een terrorist en een wraakzuchtige commissaris, die heel erg vaag blijft. Dit alles in een ambitieuze, intelligente en kille film. De dromerige sfeer die in deze begoochelende stad heerst, die een beetje aan het Wenen van Carol Reed in THE THIRD MAN doet denken, is knap gedaan. Eveneens opmerkelijk acteerwerk.

Les possédés

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Lambert Wilson, Isabelle Huppert, Omar Sharif, Jutta Lampe en Philippine Leroy-Beaulieu.

Rusland, 1870. Militante antitsaristen willen de politieke en maatschappelijke orde omver werpen. Met de nihilistische aristocraat Nikolái Stavrógin begint de tweespalt onder de revolutionairen. Wajda, die Fjodor Dostojevski's roman Demonen/Boze geesten uit 1872 in Polen al tot een succesvol toneelstuk had bewerkt, transporteerde die tekst met Franse financiering en acteurs naar film. Daarin komt, ondanks het uittrekselscenario, Dostojevski's boodschap dat despotisme inherent is aan de ideologische mens goed over. De pompeus-theatrale dialogen en het vaak geëxalteerde acteerwerk maken de bijna twee uur historisch drama echter tot een lange zit.

The Bedroom Window

1987 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1987. Thriller van Curtis Hanson. Met o.a. Steve Guttenberg, Elizabeth McGovern, Isabelle Huppert, Paul Shenar en Frederick Coffin.

De veelbelovende architect Guttenberg heeft een verhouding met Huppert, de verleidelijke vrouw van zijn baas. Op een regenachtige avond ziet Huppert vanuit het slaapkamerraam van Guttenberg hoe een jonge vrouw (McGovern) op brute wijze mishandeld wordt. Even later wordt een studente duidelijk door dezelfde persoon vermoord. Huppert durft niet naar de politie gaan. Inplaats van haar treedt Guttenberg op als getuige, maar hij slaagt er niet in de verdachte te identificeren. Hij komt terecht in een nachtmerrie van bloed en geweld. Spannende thriller die aanvankelijk zeer sterk overkomt, maar die naar het einde toe een opeenstapeling van onwaarschijnlijkheden wordt. Hanson baseerde zijn scenario op de roman The Witnesses van Anne Holden. Gil Taylor stond achter de camera. Gefilmd in J- D-C Scope.

Cactus

1986 | Drama

Australië​/​​Verenigd Koninkrijk 1986. Drama van Paul Cox. Met o.a. Isabelle Huppert, Robert Menzies, Norman Kaye, Monica Maughan en Banduk Marika.

De Française Huppert raakt tijdens een vakantie in Australië zwaar gewond bij een verkeersongeluk. Vooral haar hoofd heeft het zwaar te verduren gehad en volgens de dokter zal ze waarschijnlijk de rest van haar leven blind blijven. Ze verliest alle levenslust, maar ze krijgt de hulp van een blinde leraar die haar met haar lot tracht te verzoenen. Gevoelig portret van een vrouw die zich heftig verzet tegen een onrechtvaardig noodlot. Sterke vertolking van Huppert. Zoals vaker, weet Cox ook nu weer een aparte sfeer te creëren door de muziek achterwege te laten. Het aangrijpende scenario is van Cox, Bob Ellis, Norman Kaye en Morris Lurie. De vaste medewerker van Cox, Yuri Sokol, was opnieuw verantwoordelijk voor de fotografie.

Signé Charlotte

1985 | Drama

Frankrijk 1985. Drama van Caroline Huppert. Met o.a. Isabelle Huppert, Niels Arestrup, Christine Pascal, Nicolas Wostrikoff en Jean-Michel Ribes.

Mathieu leeft gelukkig met zijn vrouw en zoon als Charlotte, een ex-minnares opeens voor de deur staat. Haar metgezel is volgens haar vermoord. Later geeft zij toe hem gedood te hebben. Zij komt bij hen inwonen, Mathieu wordt weer verliefd op haar maar zij vlucht naar Spanje en laat hem achter met zijn gezin. Een film vol clichés en onwaarschijnlijkheden, zonder enige samenhang en bovendien is de regie erg onpersoonlijk. Caroline Huppert is even vervelend als vroeger. Scenario van Caroline Huppert, Luc Béraud en Joëlle Goron. Camerawerk van Bruno de Keyzer.

Sac de noeuds

1984 | Drama

Frankrijk 1984. Drama van Josiane Balasko. Met o.a. Isabelle Huppert, Josiane Balasko, Farid Chopel, Jean Carmet en Coluche.

Een onmogelijk samen te vatten kroniek in de trant van `LES VALSEUSES` van Bertrand Blier (echter zonder zijn talentvolle vertelwijze), waarin een groot aantal karaktertypes verschijnen en verdwijnen. Drank, aanranding, vechtpartijen, zelfmoord, diefstal en moord zijn de elementen van een onmogelijk scenario dat zich voordoet als representatief voor een generatie! Geheel ongeloofwaardig. LES TRICHEURS van Marcel Carn[KA1]e (1960) is een meesterwerk vergeleken met deze film en dat wil wat zeggen. Scenario van de regisseuse.

La garce

1984 | Drama, Film noir, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1984. Drama van Christine Pascal. Met o.a. Isabelle Huppert, Richard Berry, Vittorio Mezzogiorno, Jean Benguigui en Jean-Claude Legay.

Dit is het bijzonder ingewikkelde verhaal van een zeventien- jarig meisje dat verkracht wordt door een politie-agent, een bons als vriend neemt, vervolgens van naam verandert nadat zij en haar vriend een ouder echtpaar hebben vermoord, en uiteindelijk de politie-agent weer tegenkomt en met hem wegloopt. Van een chronologische volgorde is hier totaal geen sprake. Het is een onwaarschijnlijk verhaal over gespuis in Frankrijk dat op Chicago in de jaren 1930 lijkt. En dat terwijl het zich afspeelt in de wijk van de confectiemagazijnen van de Sentier, die in werkelijkheid heel rustig is! Een vergezochte en domme film, maar het camerawerk van Raoul Contard is opmerkelijk.

Storia di piera

1983 | Drama, Erotiek

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1983. Drama van Marco Ferreri. Met o.a. Marcello Mastroianni, Isabelle Huppert, Hanna Schygulla, Tanya Lopert en Angelo Infanti.

Eugenia (Schygulla), de vrouw van professor Lorenzo (Mastroianni), etaleert naar de maatstaven van de Italiaanse provincie in de jaren 1950 een uitdagende seksuele vrijheidsbeleving. Wanneer ze dat niet doet, verblijft ze steeds in psychiatrische inrichtingen. Ze betrekt haar twaalf-jarige dochter Piera (Gr[KA3]uhn) in haar affaires; deze pleegt als een volwassen actrice (Huppert) incest met haar demente vader en troost haar moeder in de kliniek. Door de opmerkelijke rol van Schygulla als de moeder raakt de vraag of zij een positieve of funeste invloed op haar dochter heeft (actrice Pierra degli Esposito wier autobiografie het startpunt was) op de achtergrond. Het slotbeeld van de twee naakte vrouwen aan het strand is Ferreri's handelsmerk, meer dan dat het in dramatisch opzicht iets verduidelijkt of oplost. Het scenario is van regisseur Ferreri, Piera Degli Esposti en Dacia Maraini naar het verhaal van deze laatste twee en bovengenoemde autobiografie. Het camerawerk is van Ennio Guarnieri. Eastmancolor, Mono.

La femme de mon pôte

1983 | Komedie, Experimenteel

Frankrijk 1983. Komedie van Bertrand Blier. Met o.a. Isabelle Huppert, Coluche, Thierry Lhermitte, François Perrot en Daniel Colas.

Een vampje uit Parijs verovert tijdens een wintersportvakantie de aantrekkelijke skikledingverkoper en verstoort zo zijn vriendschap met een sukkelige disk-jockey, die geleidelijk aan ook voor haar valt. Een teleurstellende, conventionele driehoekskomedie van Blier, die af en toe sentimenteel ontspoort. Een aardige rol van Huppert als driestuivers-femme fatale, maar de dikkerd Coluche geeft zijn underdog-rol te weinig dimensie. Scenario van Gérard Brach en regisseur Blier. Camerawerk van Jean Penzer.

Coup de foudre

1983 | Drama

Frankrijk 1983. Drama van Diane Kurys. Met o.a. Isabelle Huppert, Miou-Miou, Guy Marchand, Jean-Pierre Bacri en Robin Renucci.

De Tweede Wereldoorlog tekent Lena (Huppert) en Madeleine (Miou-Miou), die elkaar niet kennen. Wanneer ze, inmiddels allebei gehuwd en moeder, elkaar in 1952 in Lyon ontmoeten springt er een vonk over. Hun wederhelften zien met lede ogen aan hoe de vrouwenvriendschap zich verdicht. In dit bitterzoete drama, geïnspireerd op het levensverhaal van Diane Kurys' Russisch-Joodse emigré-ouders, harmoniëren alle elementen op het hoogste niveau: het romaneske scenario, de prachtige widescreenbeelden, de authenticiteit en detailrijkdom van de decors, de weemoedige pianothema's en het fantastische ensemblespel. Prachtige cinema die geen gemoed onberoerd laat. Genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Passion

1982 | Drama, Muziek, Experimenteel

Frankrijk​/​​Zwitserland 1982. Drama van Jean-Luc Godard. Met o.a. Isabelle Huppert, Hanna Schygulla, Michel Piccoli, Jerzy Radziwilowicz en Jean-François Stévenin.

Een regisseur probeert beroemde schilderijen voor de camera te reconstrueren, maar zijn onvrede over de belichting leidt tot conflicten met de producent en de figuranten. Parallel daaraan loopt een staking in een nabije fabriek. De stakingsleidster wil bij de film en de regisseur wil de vriendin van de fabrieksdirecteur voor de camera hebben. De omstreden film van Godard is geprezen als reflectie over artistieke onmacht, maar ook aangevallen als demonstratie van die onmacht. Het chaotische scenario van regisseur Godard en Jean-Claude Carri[KA2]ere (die niet op de aftiteling staat vermeld) en de onverstaanbare dialogen bieden geen enkele houvast, zodat de werking uitsluitend moet komen van het beeld en de klassieke muziekfragmenten. Het camerawerk is van Raoul Coutard, die hiervoor de prijs der techniek ontving op het filmfestival van Cannes. Eastmancolor, Mono.

La truite

1982 | Drama

Frankrijk 1982. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Isabelle Huppert, Jean-Pierre Cassel, Jeanne Moreau, Daniel Olbrychski en Jacques Spiesser.

Frédérique, bijgenaamd 'Truite' ('Forel'), zwemt van jongs af aan in de tegenstroom. Ze ontvlucht de afstomping van de traditioneel-maatschappelijke conventies door met welgestelde types aan te pappen, zonder daarbij echter haar lichaam te verkopen. Haar cynische opportunisme brengt haar tot in Japan. Zo onaangenaam als het hoofdpersonage is ook deze Losey-adaptatie van Roger Vaillands roman uit 1964. Huppert, tegendraads filmicoon van de vrouwelijke vrijgevochtenheid, lepelt de titelrol helemaal uit: narcistisch, hatelijk, koud als een vis. De twee sterren zijn voor Alexander Trauners decors en Henri Alekans fotografie.

Les Ailes de la colombe

1981 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1981. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Dominique Sanda, Michele Placido, Jean Sorel en Loleh Bellon.

Avonturierster leert in Venetië een naïeve en dodelijk zieke erfgename kennen en zet haar minnaar aan om met haar te trouwen zodat ze samen erfenis kunnen incasseren. Slachtoffer bloeit echter in haar huwelijk weer op. Eigentijdse situering in toeristisch bekeken Venetië maakt klassieke roman van Henry James banaal; het is een esthetisch prentenboek waaruit iedere emotie is weggefilterd. Huppert is als stil-water- met-diepe-grond een cliché van zichzelf, maar Sanda is met dynamisch raffinement openbaring als de kwade genius en maakt film toch nog aanzien waard.

La storia vera della signora dalle camelie

1981 | Drama, Romantiek, Historische film, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1981. Drama van Mauro Bolognini. Met o.a. Isabelle Huppert, Gian Maria Volonté, Bruno Ganz, Fabrizio Bentivoglio en Clio Goldsmith.

Alphonsine Plessis (Huppert) vertrekt als tiener naar Parijs, waar ze zwoegt in een naaiatelier, bijklust als prostituee en uiteindelijk van de ene rijke heer naar de andere dartelt als luxe courtisane. Maar van binnenuit wordt ze langzaam gesloopt door TBC, en ze sterft op haar drieëntwintigste. Erotische scènes te over, Huppert is uitstekend en het ziet er allemaal schitterend uit, maar het tempo is aan de lage kant. Gebaseerd op de bekende roman van Alexandre Dumas fils. Mooie muziek van Ennio Morricone.

Eaux profondes

1981 | Thriller, Drama

Frankrijk 1981. Thriller van Michel Deville. Met o.a. Isabelle Huppert, Jean-Louis Trintignant, Jean-Luc Moreau, Sandrine Klajic en Éric Frey.

Trintignant zet de acteurspuntjes op de i in een ambigue rol die hem op het lijf is geschreven. Als parfumeur op het eiland Jersey speelt hij een pervers spelletje leven-of-dood-Stratego met zijn nymfomane echtgenote (Huppert): zij mag kerels mee naar huis nemen, maar als eentje ervan hem niet bevalt, verhuist hij naar het hiernamaals. Hoe lang blijft het bij speels verwoorde dreigementen? Behalve Trintignant is ook regisseur Deville duidelijk als een vis in het water met deze verfijnde, van scherpe dialoog voorziene adaptatie van Patricia Highsmiths roman 'Deep Water'. Als elegant gefotografeerde huis clos op een eiland dubbel claustrofobisch.

Coup de torchon

1981 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1981. Drama van Bertrand Tavernier. Met o.a. Philippe Noiret, Isabelle Huppert, Stéphane Audran, Jean-Pierre Marielle en Eddy Mitchell.

Regisseur Bertrand Tavernier reisde naar Senegal voor deze vrije bewerking van het boek 'Pop. 1280' van Jim Thompson (dat zich overigens in Amerika afspeelt). Een uitstekende Philippe Noiret speelt een politieman die zich eind jaren dertig in de West-Afrikaanse Franse kolonie stierlijk verveelt. Erger is dat hij door de dorpelingen, inclusief zijn echtgenote (een vileine Isabelle Huppert) wordt genegeerd dan wel belachelijk gemaakt. Op een dag is het genoeg en begint hij uit wraak aan een moordactie waarvan niemand hem verdenkt. Existentialistisch, verontrustend drama van de maker van onder meer La vie et rien d'autre en Daddy Nostalgie.

Sauve qui peut (la vie)

1980 | Romantiek, Drama, Experimenteel

Zwitserland​/​​Frankrijk 1980. Romantiek van Jean-Luc Godard. Met o.a. Isabelle Huppert, Jacques Dutronc, Nathalie Baye, Roland Amstutz en Fred Personne.

Deze film heeft een muzikale structuur in vier delen, waarbij onafhankelijk van elkaar de drie hoofdpersonen worden geïntroduceerd. Volgens zijn eigen zeggen 'de tweede eerste film' van Godard blijkt na jaren van video-experimenten en politieke strijdfilms niet een nieuw begin, maar een opnieuw opvatten van eerdere thema's, procedés en collage- technieken.

Loulou

1980 | Drama

Frankrijk 1980. Drama van Maurice Pialat. Met o.a. Isabelle Huppert, Gérard Depardieu, Guy Marchand, Humbert Balsan en Christian Boucher.

'Ik zou zo nog meer films met hem maken, met de ogen dicht,' zei Isabelle Huppert na Loulou over cineast Pialat (1925-2003). Met haar hele hebben en houden was de actrice in het confronterende script van Pialat en co-scenariste Arlette Langmann gedoken. Resultaat: een hyperrealistisch psychodrama over verveelde bourgeoise Nelly die aan haar ziekelijk jaloerse wederhelft (Marchand) ontsnapt met semi-analfabete ex-bajesklant en uitvreter Loulou (Depardieu). Ongemakkelijk schurende cinema van een man voor wie het acteurtje tergen tot de modus operandi behoorde - en die daarmee vaak opmerkelijke resultaten boekte.

Heaven's Gate

1980 | Western, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1980. Western van Michael Cimino. Met o.a. Kris Kristofferson, Isabelle Huppert, Christopher Walken, John Hurt en Sam Waterston.

Wat meteen opvalt aan western Heaven's Gate is het uiterlijk: het oog voor historisch detail en de fraaie beelden. De kijker heeft ruim drie uur om het allemaal in zich op te nemen. Aan de andere kant is het script soms weinig richtinggevend. Heaven's Gate visualiseert de waargebeurde, akelige 'Johnson County War' en voegt romantisch drama toe. Kristofferson speelt de hoogopgeleide county marshal Averill, die het aan de stok krijgt met liefdesconcurrent Champion (Walken) en een oud-studiegenoot die immigranten wil vermoorden. Deze epische film werd een historische flop en een carrièrebreker voor regisseur Cimino, maar verdient vernieuwde aandacht.

Les soeurs Brontë

1979 | Drama, Historische film, Biografie

Frankrijk 1979. Drama van André Téchiné. Met o.a. Isabelle Huppert, Isabelle Adjani, Marie-France Pisier, Patrick Magee en Pascal Greggory.

In 1834 wonen de Brontë-zussen in Haworth, een dorp op de woeste Yorkshire-moors. Emily (Adjani), Charlotte (Pisier) en Anne (Huppert) schrijven stiekem, broer Branwell (Greggory) schildert. Téchinés film chroniqueert hun harde levens getekend door ziekte, eenzaamheid, onbeantwoorde liefde, rigide mores en stands- en sekseverschillen. Zelden dringt er door het sombere palet van meestercameraman Bruno Nuytten een lichtstreepje. Het typeert deze onbarmhartig authentieke productie, die met zijn cineliteraire zwaarmoedigheid evenzeer kan hypnotiseren als afstoten. De drie topactrices ademen hun personages.

Violette Noziere

1978 | Misdaad, Drama, Thriller, Biografie, Historische film

Frankrijk​/​​Canada 1978. Misdaad van Claude Chabrol. Met o.a. Isabelle Huppert, Stéphane Audran, Jean-François Garreaud, Jean Carmet en Guy Hoffman.

In 1934 draait de 18-jarige Violette Nozière levenslang de bak in voor het vergiftigen van haar ouders. Vader is heen, moeder overleeft. Motief: wraak voor incest. Of waren het misschien de ouderlijke spaarcenten waarop prostituee Violette en haar dubieuze vrijer hun oog hadden laten vallen? Chabrol ensceneerde de hamvraag die Frankrijk lang bezighield als fascinerend misdaaddrama annex gedetailleerde mileuschets. Huppert is de sfinxachtige titelrol op het mooie lijf geschreven: de jury in Cannes bedeelde haar met de prijs voor Beste Actrice. De gifmengster zelf kwam in 1945 vervroegd vrij en huwde de griffierszoon van de gevangenis waar ze had gezeten.

Retour à la bien-aimée

1978 | Actiefilm, Thriller

Frankrijk 1978. Actiefilm van Jean-François Adam. Met o.a. Isabelle Huppert, Jacques Dutronc, Bruno Ganz, Christian Rist en Jean-François Adam.

Een man probeert zijn ex-vrouw, zoontje en het huis waarin hij opgroeide terug te veroveren door de nieuwe echtgenoot een moord in de schoenen te schuiven en vervolgens zijn morele steun aan te bieden. Dit geraffineerde thriller-scenario kreeg een tegendraadse stilering die van een bijna rituele ingetogenheid naar opera-achtige lyriek groeit. Regisseur Adam (die zelf de politie-inspecteur speelt) maakte drie films over een geobsedeerde, maar gedoemde terugkeer naar het verleden waarvan dit de beste is. Na voltooiing pleegde hij zelfmoord. Scenario van de regisseur, Georges Perec en Jean-Claude Carriere. Camerawerk van Pierre Lhomme.

Les Indiens sont encore loin

1977 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 1977. Drama van Patricia Moraz. Met o.a. Isabelle Huppert, Christine Pascal, Mathieu Carrière, Chil Boiscuille en Nicole Garcia.

Een middelbare scholiere wordt doodgevroren gevonden in de omgeving van Lausanne. In de voorafgaande zeven dagen heeft haar extroverte schoolvriendin zich laten aborteren, ze is zwijgzame getuige geweest van politieke discussies door dertigers die de idealen van 1968 zijn kwijtgeraakt en ze heeft een fotoboek ontdekt over een verdwenen Indianenstam. De onnadrukkelijke presentatie van de letterlijk kille welvaartsstaat die jongeren geen houvast biedt, dankt veel aan het contrasterend spel van Pascal en Huppert (wier geslotenheid aan een herhalingsoefening doet denken van LA DENTELLIÈRE maar hier heel andere gronden heeft).

La dentellière

1977 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Duitsland 1977. Drama van Claude Goretta. Met o.a. Isabelle Huppert, Yves Beneyton, Florence Giorgetti, Monique Chaumette en Jean Obé.

Huppert speelt een gesloten kapstertje dat verliefd wordt op een verlegen student die er niet in slaagt om door haar stilte heen te breken of te herkennen hoe veelzeggend die eigenlijk is. Het romanpersonage van Pascal Lainé (die samen met regisseur Goretta voor het scenario tekende) leek geschreven voor Huppert die bij haar rolkeuze vaak opteert voor non-conformistische vrouwen. In een interview zegt ze: 'Het zijn vooral vrouwen die zich in stilte proberen los te maken. Ik zoek naar de frictie tussen vrijheid en afspraken. Het tussengebied waarin zekerheden worden losgelaten zonder dat er concreet iets nieuws voor in de plaats komt.' Subtiele film.

Le juge et l'assassin

1976 | Misdaad, Drama, Historische film

Frankrijk 1976. Misdaad van Bertrand Tavernier. Met o.a. Philippe Noiret, Michel Galabru, Isabelle Huppert, Jean-Claude Brialy en Cécile Vassort.

Aan het einde van de negentiende eeuw jaagt de ambitieuze magistraat Rousseau met alle methodes op de godsdienstwaanzinnige ex-onderofficier Bouvier. Op zijn vagebondenpad door ruraal Frankrijk verkracht en vermoordt Bouvier volwassenen, adolescenten en kinderen. Taverniers furieuze derde regie, op een scenario van Jean Aurenche en Pierre Bost, fileert een archaïsche justitie en het onthutsende cynisme van clerus en bourgeoisie. Acteurs Noiret en Galabru bieden als rechter en moordenaar subliem tegen elkaar op, adembenemend is de 'Scope-landschapsfotografie van Pierre-William Glenn. Als gedetailleerd armoedetijdsbeeld en ronduit agressief politiek pamflet in romaneske vorm sorteert de film stevig effect.

Le Petit Marcel

1976 | Drama

Frankrijk 1976. Drama van Jacques Fansten. Met o.a. Jacques Spiesser, Isabelle Huppert, Yves Robert, Anouk Ferjac en Jean-François Balmer.

Een jongeman wil in Parijs met een geërfde vrachtauto zijn eigen transportonderneming beginnen. De wagen is echter te oud, en hij heeft geen papieren, waardoor hij door een schijnbaar vaderlijke en behulpzame politiecommissaris gemanipuleerd kan worden om verklikker te worden van werkloze vrienden uit een voorstadkroegje die ballorig de verkiezingscampagne van rechtse partij saboteren. Ongemerkt wordt Marcel zelf steeds rechtser. Het scenario is de grootste kwaliteit van dit onnadrukkelijk regiedebuut dat stelling neemt zonder in demagogie te ontaarden. Knap spel van Spiesser die de naïviteit van de hoofdrol geloofwaardig maakt, van Robert als de gevaarlijk gemoedelijke politieman en van Ferjac als zijn echtgenote die voor Marcel de geïdealiseerde 'droomvrouw' wordt.

Rosebud

1975 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Otto Preminger. Met o.a. Peter O'Toole, Richard Attenborough, Cliff Gorman, Claude Dauphin en John V. Lindsay.

Op een avond worden de vijf dochters van grote westerse ondernemers ontvoerd van het luxe-jacht 'Rosebud' door terroristen van de Palestijnse Zwarte September-beweging. De CIA ontvangt een filmpje met de eis dat dit via tv openbaar gemaakt zal worden. Stripachtige spionagethriller die de kijker geen ogenblik in spanning houdt. Bovendien komt er geen einde aan de film. De Palestijnen worden belachelijk uitgetekend. Van een man als Preminger mag meer verwacht worden. Het vlakke, soms zelfs belachelijke, scenario is van de hand van Erik Lee Preminger, die zich baseerde op een roman van Joan Hemingway en Paul Bonnecarrere. Denys Coop zette het in beeld. Gedraaid in Panavision.

Pierrot la Démerde

1975 | Erotiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1975. Erotiek van Dennis Berry. Met o.a. Jean Seberg, Yves Beneyton, Pierre Blaise, Isabelle Huppert en Stefania Casini.

Een deftige familie maakt van haar voorname herenhuis een bordeel. Ook de twee dochters helpen een handje (sic), en er wordt flink geworven onder de dienstmeisjes in de wijk. Een goed idee, zo blijkt al snel. Een botte, soms rake karikaturale aanklacht tegen de bourgeoisie, maar soms ook wat al te voorzichtig en ontzettend goedkoop. Zeker geen CHARME DISCRET DE LA BOURGEOISIE van Buñuel. De regisseur, die ook het scenario en de dialogen voor zijn rekening nam, is met twee films in vijftien jaar bepaald geen snelle werker. Ook bekend onder de titels PIERRE ET MARIE S'EN VONT ENSEMBLE, LE GRAND DELIRE en LA BOITE A CONSERVE.

Le Grand délire

1975 |

Frankrijk​/​​Italië 1975. Denis Berry. Met o.a. Jean Seberg, Pierre Blaise, Yves Beneyton, Stefania Casini en Isabelle Huppert.

Een simpele, maar vindingrijke volksjongen leeft op kosten van een doelloze rijkeluisfamilie die van zijn idee[KA3]en profiteert. Zijn verliefdheid op een aangetrouwde tante leidt tot niets, maar hij geeft de familie wat omhanden door hun huis te transformeren tot een bordeel voor bejaarden. Deze anarchistische komedie van de debuterende ex-acteur (en zoon van uit Hollywood verbannen regisseur John Berry) haalt meer overhoop dan de regisseur onder controle kan houden, met rommelige en soms overdreven resultaten. Scènes met ongelijksoortig paar Seberg-Blaise en het spel van Beneyton als zoon des huizes hebben de gewenste scherpe humor, die meer doet verwachten voor de andere delen.

Je suis Pierre Rivière

1975 | Drama

Frankrijk 1975. Drama van Christine Lipinska. Met o.a. Jacques Spiesser, Isabelle Huppert, Michel Robin, Francis Huster en Thérèse Quentin.

Een jonge religieuze boer vermoordt in een opwelling zijn moeder, broer en zuster. Hij wordt ter dood veroordeeld, krijgt gratie en hangt zich uit schuldbesef op in zijn cel. De al te sobere regie maakt de film soms dor, ondanks goed spel van Spiesser. Over dezelfde historische gebeurtenis (1835) maakte René Allio gelijktijdig een andere film, MOI, PIERRE RIVIERE...

Docteur Françoise Gailland

1975 | Drama

Frankrijk 1975. Drama van Jean-Louis Bertucelli. Met o.a. Annie Girardot, Jean-Pierre Cassel, François Périer, Isabelle Huppert en Suzanne Flon.

Een vrouwelijke ziekenhuisarts (Girardot) heeft tussen werk, gezin, echtgenoot en minnaar voor niemand tijd, tot ze bij zichzelf kanker (als gevolg van roken) constateert en een verbeten strijd tegen haar ziekte aangaat. Hierdoor komt haar gezin tot bezinning. Hoewel gebaseerd op ware gebeurtenissen lijkt de film een al te rooskleurige smartlap die Girardot ruime gelegenheid biedt haar dappere-glimlach-tussen-tranen-door te etaleren. Het scenario is van André G. Brunelin en regisseur Bertucelli naar de roman van Noëlle Loriot. Het camerawerk is van Claude Renoir. Eastmancolor, Mono.

Sérieux comme le plaisir

1974 | Komedie

Frankrijk 1974. Komedie van Robert Benayoun. Met o.a. Jane Birkin, Richard Leduc, Georges Mansard, Michael Lonsdale en Jean-Luc Bideau.

Een meisje en jongemannen in een ongecompliceerde driehoeksrelatie gaan spontaan in op alle spelingen van het lot, tot verwarring van hun omgeving. Deze poging tot een surrealistische komedie door een filmcriticus blijft steken in een reeks episodische grappen die zelden echt leuk zijn. De charme van het trio, plus een uitgebreide reeks gastacteurs houden aandacht net vast.

Les valseuses

1974 | Komedie, Drama

Frankrijk 1974. Komedie van Bertrand Blier. Met o.a. Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Miou-Miou, Jeanne Moreau en Brigitte Fossey.

Anarchistische zwarte schelmenkomedie, een verfilming van Bliers eigen roman, betekende de internationale doorbraak van de regisseur die een van Frankrijks meest consistente filmmakers zou blijken. Depardieu en Dewaere zijn twee jonge schooiers die zich vermaken met diefstal en beroving, mishandeling en aanranding. Vrolijke verwikkelingen worden afgewisseld door wrede, misogyne grappen. Jeanne Moreau zorgt voor enige gratie als een ex-gevangene die met beiden het bed deelt. Isabelle Huppert is even te zien als verlegen tiener met gemengde gevoelens voor de bandeloze anti-helden. Depardieu zou een van Bliers vaste acteurs worden, Dewaere werkte nog tweemaal met de regisseur voordat hij in 1982 door zelfmoord om het leven kwam.

L' Ampélopède

1974 | Experimenteel, Actiefilm, Horror

Frankrijk 1974. Experimenteel van Rachel Weinberg. Met o.a. Isabelle Huppert, Patricia Pierangeli, Jean-Marie Marguet, Jean Pignol en Philippe Lehombre.

Huppert vertelt dit wonderlijke verhaal met hedendaagse toon waarvan Weinberg zowel regisseur, scenarioschrijver en dialogenschrijver is. De Amp[KA1]elop[KA2]ede is half-mens half- dier en leeft in een door huizenspeculanten verwoest bos. Men vangt hem en koppelt hem met een geestelijk gestoord meisje. Hij sterft en laat haar achter met een zoon, zij keert terug naar het wilde leven ver van het dorp dat een concentratiekamp geworden is en omringd door prikkeldraad. Een mengsel van bedenksels, reflectie op onze tijd en huivering maar ook flaters en vondsten die niet nieuw zijn (kijk maar naar SOYLENT GREEN)! Een verhaal dat echter toch interessant is en de platgetreden paden weet te mijden.

Dupont Lajoie

1974 | Drama

Frankrijk 1974. Drama van Yves Boisset. Met o.a. Jean Carmet, Ginette Garcin, Jean-Pierre Marielle, Pascale Roberts en Pierre Tornade.

Een Parijse caf[KA1]ehouder brengt met zijn gezin de vakantie door op een camping waar de dochter van een bevriend echtpaar zijn begeerte wekt. Hij verkracht haar en vermoordt het meisje daarna in paniek. De verdenking en de agressie richten zich onmiddellijk op de Arabische gastarbeiders zodat de dader vrijuit gaat. De film blijft aanvankelijk in gemoedelijke ongeintoon van een burgerlijke klucht (met uit dat genre bekende acteurs), waardoor de doorbraak van de frustratie, agressie en racisme vervolgens des te harder aankomt. Carmet belichaamt in de titelrol al die aspecten ideaal.

Aloïse

1974 | Drama

Frankrijk 1974. Drama van Liliane de Kermadec. Met o.a. Delphine Seyrig, Isabelle Huppert, Marc Eyraud, Michael Lonsdale en Jacques Weber.

Zwitserse jonge vrouw groeit in begin deze eeuw op met vaderbinding en kan gehoopte zangcarrière niet doorzetten. Opgenomen in psychiatrische inrichting begint ze te schilderen en wordt met beelden van een imaginair theater beroemd. Waar-gebeurde case history werd niet uitdrukkelijk militante vrouwenfilm met opmerkelijk spel van Seyrig in titelrol, die als jong meisje door Huppert wordt vertolkt.

Faustine et le bel été

1972 | Komedie, Romantiek, Familiefilm

Frankrijk 1972. Komedie van Nina Companéez. Met o.a. Muriel Catalá, Isabelle Adjani, Marianne Egerickx, Francis Huster en Jacques Spiesser.

De zestien-jarige Faustine (Catalá) brengt de vakantie bij haar grootouders door en wordt nieuwsgierig naar de bewoners van een naburige villa. Even dromerig als kordaat zoekt ze contact en maakt zo kennis met de liefde, eerst door observatie van de intriges van anderen, dan uit eigen ervaring, en ontdekt het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding. Belangrijk en uiterst esthetisch regiedebuut van de scenarioschrijfster kreeg een ontwapenende frisheid door een reeks jonge acteurs, Spiesser als Florent, Adjani als Camille en Huppert, aan het begin van hun carrière, die alleen voor de veelbelovende titelrol Catalá teleurstellend zou worden. Het scenario is van regisseur Companéez. Het camerawerk is van Chislain Cloquet. Eastmancolor, Mono.

César et Rosalie

1972 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1972. Drama van Claude Sautet. Met o.a. Romy Schneider, Yves Montand, Sami Frey, Umberto Orsini en Bernard LeCocq.

Romy Schneider speelt een sterke vrouw, die niet kan kiezen tussen twee mannen, ook niet wíl kiezen, en liever beiden verlaat, of - vanuit de optiek van de mannen - min of meer ongewild wordt buitengesloten. De mannen in kwestie worden na een periode van rivaliteit vette maatjes. Dus wat heb je als vrouw dan nog bij die twee te zoeken? Romy Schneider en Yves Montand waren na de opnames van César et Rosalie dik tevreden. Ze konden zichzelf kwijt in het verhaal, moesten vooral zichzelf spelen en werden daarbij krachtig gecoacht door acteursregisseur pur sang Sautet.