nieuwe site?

Bruce Jay Friedman

Scenarist, Schrijver

Bruce Jay Friedman is scenarist en schrijver.
Er zijn 3 films gevonden.

The Lonely Guy

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Steve Martin, Charles Grodin, Judith Ivey, Robyn Douglass en Steve Lawrence.

Larry (Martin) is schrijver voor een wenskaartenbedrijf. In korte tijd verliest hij zijn vriendin, huis en baan; hij wordt de lonely guy, de eenzame man. Maar dan blijkt hij bepaald niet de enige eenzame man te zijn. Larry schrijft een Lonely Guy Gids en wordt een voorbeeld voor zijn lotgenoten. Sommige scènes in de film zijn briljant, soms is de film wat stroperig. Martin maakte The Lonely Guy in een zeer productieve periode met onder meer Dead Men Don't Wear Plaid, All of Me en Little Shop of Horrors. Populaire films waartussen The Lonely Guy een weinig opgemerkt, eenzaam bestaan leidde.

Splash

1984 | Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 1984. Romantiek van Ron Howard. Met o.a. Tom Hanks, Daryl Hannah, John Candy, Eugene Levy en Dody Goodman.

Een fruithandelaar die valt voor een zeemeermin, niet direct een gegeven waar acteurs voor warm lopen. Bill Murray bedankte voor de eer, Chevy Chase hoefde niet zo nodig, Dudley Moore had het ineens vreselijk druk. Zijn er nog meer kandidaten? Achteraf lag de oplossing voor de hand: Tom Hanks, toen nog een nieuwkomer met anderhalve film op z'n naam, maar als 'all American everyman' een onopvallend, maar onmiskenbaar komisch talent. Daryl Hannah speelt de vrouwelijke hoofdrol: een pracht meermin die poedeltje naakt bij het Vrijheidsbeeld - waar anders - aan land komt. Au fond is zij Hanks jeugdliefde. Howard legt dat allemaal haarfijn uit.

Stir Crazy

1980 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1980. Komedie van Sidney Poitier. Met o.a. Gene Wilder, Richard Pryor, Georg Stanford Brown, JoBeth Williams en Miguel Ángel Suárez.

Als stand-up komiek is Richard Pryor (1940-2005) legendarisch, en gelukkig kan zijn immense, baanbrekende talent nog telkens opnieuw bewonderd worden in films. Met de woorden 'deep shit' schetst het personage van Pryor gewoonlijk de toestand waarin hij geraakt in zijn films met briljante mede-komiek Gene Wilder. In Stir Crazy is dat 125 jaar gevangenisstraf voor een bankoverval die zachtaardige naïeveling Skip (Wilder) en skeptische Harry (Pryor) niet pleegden, op weg van New York naar het geld en de vrouwen in Californië die Skip beloofd had. Pryor en Wilder leven zich uit in gevangenisclichés zoals alleen zij dat konden.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Bruce Jay Friedman op televisie komt.

Reageer