Huguette Debaisieux: scenario.
Er zijn 8 films gevonden.

Le voyage en Pologne

1994 | Drama

Polen​/​​Frankrijk 1994. Drama van Stéphane Kurc. Met o.a. Macha Méril, Sophie Aubry, Jacek Borkowski, Piotr Polk en Bertrand Farge.

Méril is een verleidelijke, zelfstandige vrouw van vijftig, die al lang een punt heeft gezet achter alle romantiek in haar leven. Haar enige obsessie is Aubry, haar dochter, die ze zulk een bezitterige liefde toedraagt dat dit tot spanningen binnen haar huwelijk leidt. Wanneer haar man haar uiteindelijk verlaat, wil het meisje zelfmoord plegen, maar haar moeder kan haar overtuigen samen met haar een ski-oord in Polen te bezoeken. Hier wordt Méril verliefd op een pianist die vijftien jaar jonger is dan zijzelf. Een vergezocht romantisch drama dat twee variaties geeft op een driehoeksverhouding tussen moeder, dochter en minnaar, waarbij Méril steeds centraal staat. Goed geacteerd, het scenario is van Huguette Debaisieux en Pierre Pauquet, naar een verhaal van Pascale Breton, dat weinig origineel is. Mooie beelden van Piotz Wojtowicz.

Graine de révolte

1993 | Drama

België​/​​Frankrijk 1993. Drama van Christian Faure. Met o.a. Juliette Sane, Chad Chenouga, Saida Bekkouche, El Kebir en Florence Rouget.

De jonge Fazia (Sane), werd grootgebracht volgens de strenge islamitische tradities in een Algerijnse migrantenfamilie, met een strenge vader en een moeder die door de vele zwangerschappen haar levenslust verloren is. Haar hele jeugd moest Fazia vechten om wat vrijheid te krijgen. Nu ze zestien-en-een-half is uit ze de wens om verpleegster te worden, wat onmiddellijk op een onverbiddellijk verzet stoot van haar ouders. Een vrouw is voorbestemd om het huishouden te doen en als maagd te trouwen met de man die door de familie voor haar uitgekozen werd. Fazia komt in opstand. De bittere strijd van een jonge vrouw, opgegroeid in een vrije gemeenschap, tegen de onredelijke tradities van het geloof van haar ouders. Zolang de kinderen geen recht op vrije keuze krijgen blijft integratie een onmogelijke droom. Goed gespeeld maar praterig melodrama geschreven door Huguette Debaisieux naar een onderzoek van Anne Singer. Fotografie van Dominique Brabant. Voorgesteld in de reeks C'est mon histoire en met tijdens de epiloog een getuigenis van de echte Fazia.

2O ans plus tard

1993 | Drama

Polen​/​​België​/​​Frankrijk 1993. Drama van Michal J. Dudziewicz en Michael J. Dudziewicz. Met o.a. Joanna Brenda, Rafal Krolikowski, Malgorzata Pleczynska, Bronislaw Wroclawski en Zbigniew Bielski.

In 1969 probeert een echtpaar Oost-Duitsland te ontvluchten. Ze worden echter betrapt en tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hun twee kinderen, een zoon van zes en een dochter van vijf, worden geadopteerd door onbekende ouders, ergens in Polen. Na hun vrijlating gaan de echte ouders op zoek naar hun kinderen, maar dit blijft zonder resultaat. Pas na de val van het communisme, twintig jaar later, vinden ze hun kinderen terug. Stroef verlopend drama waarin het toeval een iets te grote rol speelt. Zelfs al is de film op ware feiten gebaseerd (zoals de echte dochter, die aan het eind een getuigenis aflegt, beweert). Dudziewicz en Huguette Debaisieux schreven het scenario en de opnamen werden gemaakt in Oost-Berlijn, Polen en Parijs door Thomasz Wert.

Un enfant tant désiré

1992 | Drama

Frankrijk 1992. Drama van Pierre Joassin. Met o.a. Nadine Spinoza, Hervé Laudière, Yves Beneyton, Valérie Leboutte en Chantal Banlier.

Na heel wat moeilijkheden, te wijten aan de onvruchtbaarheid van haar man, is Spinoza eindelijk zwanger. Iedereen is gelukkig, tot ze enkele dagen later een berichtje krijgen van de gynaecoloog die hen vraagt dringend contact met hem op te nemen. Met angst in het hart gaan ze naar hem toe en het oordeel is inderdaad uiterst zwaar: Spinoza is seropositief en haar kind zal het waarschijnlijk ook zijn. Waargebeurd melodrama over een medische dwaling die heel wat dramatische gevolgen heeft voor de betrokkenen. Acteursprestaties zijn niet van hoogstaande kwaliteit. Er werd geopteerd voor onbekenden in de hoofdrollen, die diepgaande gevoelens niet realistisch kunnen uitbeelden. Huguette Debaisieux baseerde haar scenario op een onderzoek van Michèle Leloup. Roland Dantigny was verantwoordelijk voor de fotografie.

Racket au lycée

1992 | Misdaad

België​/​​Frankrijk 1992. Misdaad van Pierre Joassin. Met o.a. Tristan Calvez, Sylvie Genty, Felicie Pasotti Cabarbaye, Daniel Rivière en Tara Romer.

Anthony Dutein (Calvez), dertien jaar, wordt door zijn vriendjes op school onder druk gezet. Om hen te behagen gaat hij uit stelen. De gewelddadige `ancien` Henri Dunant de Royan (Romer) houdt zich speciaal met hem bezig. Het zaakje begint uit de hand te lopen en Anthony ziet geen uitweg meer. Ten einde raad wil de jongen een einde maken aan zijn leven. De minder mooie kanten van het schoollopen, gebaseerd op een ware gebeurtenis, zoals de echte Anthony en zijn moeder getuigen op het einde van de film. Leraars knijpen een oogje dicht en directeurs ontkennen het probleem, maar er zijn heel wat kinderen het slachtoffer van intimidaties op school. Deze film geeft er een goed beeld van en tracht onderwijzers ertoe aan te zetten het probleem te onderkennen en er iets aan te doen. Het scenario werd geschreven door Huguette Debaisieux. Achter de camera stond Roland Dantigny. Voorgesteld in de reeks C'est mon histoire.

Présumé coupable

1991 | Mysterie, Misdaad, Drama

Frankrijk 1991. Mysterie van Pierre Joassin. Met o.a. Jacques Gamblin, Serge Beauvois, Geoffroy Boutan, Philippe Capelle en Gilles Defacque.

In 1987 is Julien (Gamblin) elf jaar getrouwd met Annie (Vandeville). Ze hebben twee kinderen, een grote boerderij en meer dan dertig koeien. Financiële zorgen hebben ze niet. Er is enkel de depressie van Annie die niet over de dood van haar vader, drie jaar voordien, kan komen. Op een nacht wordt Julien opgeschrikt door een schot. Annie heeft zich een kogel door het hoofd geschoten. Allerlei omstandigheden pleiten tegen Julien en hij wordt beschuldigd van moord. Reconstructie en analyse van een reeks ongelooflijke toevalligheden die een doodgewone man bijna drie jaar onschuldig in de gevangenis brengen, verdacht van moord op zijn vrouw. Een waargebeurde zaak en de echte Julien komt op het einde van de film persoonlijk zijn verslag doen. Uitgezonden in de reeks C'est mon histoire. Huguette Debaisieux schreef het scenario. Achter de camera stond Roland Dantigny.

La liberté d'aimer

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Agnès Delarive. Met o.a. Bruno Devolder, Cathérine Retore, Anne Conti, Charles-Antoine Decroix en Jean-Pierre Duthort.

Devolder is een priester, tevreden met zijn parochie in de buurt van Lyon. Tot hij op een dag, tijdens een feestje bij vrienden, Retore leert kennen. Ze worden op elkaar verliefd. De priester staat voor een dilemma, hij moet zijn geloof afzweren en kiezen voor de vrouw òf haar uit zijn leven bannen. Hij kan niet kiezen. Aanvankelijk blijft hun relatie geheim, maar van lieverlede begint dit dubbelleven bekend te worden. Devolder wordt uit zijn ambt gezet. Drama dat het celibaat van priesters ter discussie stelt. De film stelt zich volledig achter de man Gods en de vraag wordt opgeworpen of het celibaat nog van deze tijd is. Een stoutmoedig scenario, geschreven door Huguette Debaisieux, Andrée-Michèle Rubinstein en Delarive. Fotografie van Jean-Paul Schwartz.

Internement arbitraire

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Bernard Choquet. Met o.a. Françoise Christophe, Nathalie Becue, Marie-Catherine Conti, Thomas Chabrol en Michel Alban.

Een componist overlijdt na zes jaar juridische strijd om een plagiaatkwestie. De muziek van een populaire Amerikaanse film lijkt voor honderd procent op een compositie van hem. Zijn weduwe (Christophe) blijkt geen recht te hebben op auteursrechten en financieel raakt ze aan de grond. Maar ze vecht voor haar rechten zodat een politiecommissaris haar laat opnemen in een psychiatrische inrichting. Hier ondergaat ze niet alleen een totale vernedering, maar ze is tevens afgesloten van de buitenwereld. Aangrijpend drama over een vrouw die bewust monddood gemaakt wordt. Christophe speelt de rol van de gekwelde weduwe met ongekende bravoure. Ze draagt de hele film blijkbaar moeiteloos. Het waargebeurde scenario is gebaseerd op een onderzoek van Michèle Leloup en werd geschreven door Huguette Debaisieux. Roland Dantigny was verantwoordelijk voor de fotografie.