Alex van Warmerdam (1952): regie, cast, scenario, productie en muziek.
Er zijn 13 films gevonden.

Nr. 10

2021 | Thriller

Nederland 2021. Thriller van Alex van Warmerdam. Met o.a. Tom Dewispelaere, Frieda Barnhard, Hans Kesting, Anniek Pheifer en Dirk Böhling.

Kon Alex van Warmerdam geen geschikte titel vinden voor zijn tiende speelfilm, of verklapt dat getal iets over de inhoud? Zelfs voor de maker van films als Ober en Borgman is Nr. 10 opvallend raadselachtig. Maar dat past ook wel bij het onderliggende thema: de fundamentele absurditeit van het leven. Wat begint als een bij vlagen hilarische klucht over een ruziënd toneelgezelschap (fijne ensemblecast!) verandert na een ietwat flauwe wending in een grimmiger fantasyverhaal. Veel memorabele scènes – waaronder het vileine (naar Luis Buñuel knipogende?) slot.

Schneider vs. Bax

2015 | Komedie, Thriller

Nederland 2015. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Tom Dewispelaere, Alex van Warmerdam, Maria Kraakman, Annet Malherbe en Pierre Bokma.

Van Warmerdam maakte met Schneider vs. Bax de eerste polderwestern. Zonder cowboys, maar met veel pistolen. Over huurmoordenaar Schneider (Dewispelaere), die de opdracht krijgt om schrijver Ramon Bax (Van Warmerdam) te vermoorden. Dat blijkt nog niet eenvoudig. Zeker niet als Bax' dochter Francisca (Kraakman) plotseling opduikt bij haar vaders afgelegen huisje aan het water. Niet zo gelaagd als voorganger Borgman, maar onderhoudend, vaak erg grappig en verrassend spannend.

Borgman

2013 | Thriller

Nederland​/​​België​/​​Denemarken 2013. Thriller van Alex van Warmerdam. Met o.a. Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Elve Lijbaart en Alex van Warmerdam.

Psychologische thriller over mysterieuze zwerver, Camiel Borgman (de Vlaming Bijvoet), die zijn zinnen heeft gezet op een yuppengezin. Met zijn handlangers (onder wie Van Warmerdam zelf) neemt hij eerst de enorme tuin van hun villa onder handen. En vervolgens de gezinsleden. Borgman zit vol visuele vondsten (let op het ijsstokje) en is even droogkomisch, vilein en vervreemdend als de zeven vorige films van alleskunner Van Warmerdam (regie/scenario/acteur). De eerste Nederlandse film sinds 1975 die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie in Cannes, de Gouden Palm werd niet gewonnen.

Black Out

2012 | Actiefilm, Komedie, Misdaad

Nederland 2012. Actiefilm van Arne Toonen. Met o.a. Raymond Thiry, Kim van Kooten, Robert de Hoog, Katja Schuurman en Birgit Schuurman.

Een dag voor zijn bruiloft wordt Jos (Thiry) wakker met een enorme kater. Zijn vrijgezellenfeest is klaarblijkelijk wel heel erg uit de hand gelopen, bedenkt hij, als hij naast zich in bed een pistool vindt, en een bebloed lijk. Maar wat is er gebeurd? Hij kan zich geen schietpartij herinneren. Misschien heeft het allemaal te maken met zijn criminele verleden? Hij gaat op zoek naar zijn oude bekenden uit de onderwereld. Geestige misdaadfilm, waarin de soms vergezochte ontwikkelingen en personages pruimbaar blijven door de enthousiaste en leuke acteurs. Vooral Thiry is, zoals meestal, erg goed.

De laatste dagen van Emma Blank

2009 | Komedie, Drama

Nederland 2009. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Marlies Heuer, Gene Bervoets, Annet Malherbe, Alex van Warmerdam en Eva van de Wijdeven.

De familieleden van Emma Blank (Heuer) laten zich haar stelselmatige vernederingen, pesterijen, manipulaties en emotionele chantage welgevallen, omdat ze weten dat ze voor de winter dood zal zijn, dat heeft ze zelf gezegd. Regisseur Van Warmerdam bewerkte z'n eigen toneelstuk tot een film, speelde mee, componeerde de muziek, deed de artdirection en schilderde de filmposter. De laatste dagen van Emma Blank is vermakelijk maar heeft ook een tekort aan dramatische structuur. Als de aap eenmaal uit de mouw is gekomen, begint de film te kabbelen.

Ober

2006 | Komedie, Drama

Nederland​/​​België 2006. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Mark Rietman, Ariane Schluter, Thekla Reuten en Sylvia Poorta.

Een ober, gespeeld door Alex van Warmerdam zelf, heeft een leven dat je niemand toewenst: een doodzieke vrouw, klanten en buren die hem terroriseren en een buitenechtelijke relatie die zo treurig is als een ingedut huwelijk. Als hij er genoeg van heeft, wendt hij zich tot de schrijver (en zijn vriendin) in wiens verhaal hij de hoofdrol speelt. Alles is mogelijk in Van Warmerdams film. Dat is tegelijk de kracht en de zwakte. Het biedt ruimte aan een reeks grappen en grollen die herinneren aan Van Warmerdams beste werk, maar de constructie heeft ook iets vrijblijvends.

Grimm

2003 | Fantasy, Avonturenfilm, Thriller, Komedie, Drama

Nederland 2003. Fantasy van Alex van Warmerdam. Met o.a. Jacob Derwig, Halina Reijn, Elvira Mínguez, Annet Malherbe en Johan Leysen.

Een viaduct naar de zon, geroosterd hondenvlees, een bedorven advocaat in het dorp van The Good, the Bad and the Ugly: Grimm is een visuele fabel. Een fabel waarin de dialogen volstrekt ondergeschikt zijn aan de fascinerende beelden. Van Warmerdam stuwt het duo Jacob Derwig en Halina Reijn - hier als broer en zus - door een wonderlijk drieluik dat begint als ze door vader worden achtergelaten in een winters bos. Via het Spaanse landhuis van boze chirurg Diego gaan de twee - inmiddels over lijken - naar een stoffig dorpje voor de finale beproeving van hun liefde. Grimm werd bekroond en bekritiseerd.

Kleine Teun

1998 | Komedie, Drama

Nederland 1998. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Annet Malherbe, Ariane Schluter en Sebastian te Wierik.

In tegenstelling tot Abel of De Noorderlingen valt de vierde film van Alex van Warmerdam nauwelijks komisch te noemen. Het verhaal en de dialogen van Kleine Teun, naar zijn eigen toneelstuk, zijn net zo strak en kaal als de typisch Nederlandse vlakte waar de regisseur zijn drie personages laat wonen. Hij speelt zelf een ongeletterde boer, die van zijn vrouw een privé-lerares ‘uit de stad’ krijgt toegewezen. Er ontstaat een eigenaardige driehoeksverhouding. Kleine Teun is onmiskenbaar kundig vervaardigd, maar het overdreven oer-Hollandse dat aan ieder beeld en woord kleeft gaat wat vervelen.

De jurk

1996 | Komedie, Drama

Nederland 1996. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Ariane Schluter, Ricky Koole, Rijk de Gooyer, Henri Garcin en Ingeborg Elzevier.

De achtereenvolgende draagsters van een bloemetjesjurk hebben het niet makkelijk: ze worden gestalkt, beschoten, (bijna) verkracht en nog veel meer. Nare gebeurtenissen worden gelukkig rijkelijk overgoten met een saus van zwarte humor, zoals je bij Van Warmerdam kunt verwachten. Er is weinig mis met het acteerwerk van de prima cast, ook niet met de regie van Van Warmerdam, noch met de beelden van Van Warmerdams vaste kracht Marc Felperlaan. Toch is De jurk zeker niet Van Warmerdams beste film, al won hij wel de journalistenprijs in Venetië.

De Noorderlingen

1992 | Komedie, Drama

Nederland 1992. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Leonard Lucieer, Jack Wouterse, Annet Malherbe, Alex van Warmerdam en Rudolf Lucieer.

Van Warmerdams opvolger van Abel schetst een magnifiek beeld van de kleinburgerlijke moraal van een Nederlandse nieuwbouwwijk in de jaren zestig door de ogen van de 12-jarige Thomas (Lucieer). De titelhelden zijn de bewoners van een kale straat die leidt naar niets. Thomas gaat bij voorkeur verkleed als zwarte man vanwege zijn obsessie met Belgisch Congo, de slager (Thomas' vader) heeft seksproblemen met zijn katholieke vrouw, de steriele boswachter worstelt met zijn baarzuchtige echtgenote. Van Warmerdam speelt zelf de postbode die alle lokale post opent en leest. Gouden Kalf voor beste regie en beste acteur (Rudolf Lucieer als boswachter Anton).

Abel

1986 | Komedie, Drama

Nederland 1986. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Olga Zuiderhoek, Henri Garcin, Annet Malherbe en Loes Luca.

Oudere jongere Abel (regisseur Van Warmerdam zelf) woont nog thuis. Hij is met geen stok het huis uit te krijgen, tot leedwezen van zijn vader. Die organiseert zelfs een romantisch afspraakje voor hem, zonder resultaat. Abel knipt liever vliegende vliegen doormidden. Maar dan ontmoet hij het meisje van de peepshow waar zijn vader stiekem verliefd op is. Leuk, absurdistisch debuut van de regisseur die voordien zijn sporen verdiende bij de avantgardistsche theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse hond. Hij gaf met Abel zijn visitekaartje af: zijn films bieden een eigenzinnige, ironische blik op de Nederlandse samenleving. Prima acteerwerk. Twee Gouden Kalveren.

Gossamer

1980 |

Nederland 1980. Anton Kothuys. Met o.a. Adrian Brine, Truus Dekker en Alex van Warmerdam.

Oudere jongere Abel (regisseur Van Warmerdam zelf) woont nog thuis. Hij is met geen stok het huis uit te krijgen, tot leedwezen van zijn vader. Die organiseert zelfs een romantisch afspraakje voor hem, zonder resultaat. Abel knipt liever vliegende vliegen doormidden. Maar dan ontmoet hij het meisje van de peepshow waar zijn vader stiekem verliefd op is. Leuk, absurdistisch debuut van de regisseur die voordien zijn sporen verdiende bij de avantgardistsche theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse hond. Hij gaf met Abel zijn visitekaartje af: zijn films bieden een eigenzinnige, ironische blik op de Nederlandse samenleving. Prima acteerwerk. Twee Gouden Kalveren.

Adelbert

1977 | Komedie

Nederland 1977. Komedie van Dick Maas. Met o.a. Gees Linnebank, Ansje Beentjes, Steve Clisby, Mimi Kok en Cor van Rijn.

Kunstenaar Joris Hansma (Linnebank) zit financi[KA3]eel aan de grond. Hij wil er een eind aan maken, maar zelfs dat lijkt hem maar niet te lukken. Ook zijn vriendin Maria (Beentjes) voelt zich ellendig genoeg om zelfmoord te plegen. Ze nemen zich voor om met een auto op een onbewaakte overweg te gaan staan om zich te pletter te laten rijden door een trein. Joris leent de wagen van zijn vriend Frank (Clisby), een drugdealer. Ze stellen zich strategisch op, temidden van de sporen. En dan maar wachten op de trein. Een alles behalve deprimerend beeld van een koppel dat zelfmoord wil plegen. In de dialogen tussen Joris en Maria voelen we al duidelijk de hand van de man die later het scenario zou schrijven voor FLODDER. Niets is realistisch in deze examenfilm van Maas voor de Nederlandse Film Academie (NFA). Niemand kan op een dag zoveel tegenslag hebben als onze vriend Joris. Maas schreef zelf het inventieve scenario. Hij werd in zijn project gecoached door George Sluizer. Fotografie is van Hubert Bruins.