Jack Cardiff (1914-2009): regie, scenario en camera.
Er zijn 41 films gevonden.

Tai-Pan

1986 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Avonturenfilm van Daryl Duke. Met o.a. Bryan Brown, Joan Chen, John Stanton, Tom Guinee en Bill Leadbitter.

Auteur James Clavell ('Shogun') was thuis in het Verre Oosten en kon er meeslepend over schrijven, maar deze verfilming van Clavells 'Tai-Pan' ontbeert veel van zijn talent. De epische omvang van het boek is met lukraak montagewerk verschrompeld en acteurs Brown, Stanton en Chen ogen in verwisselbare exotische decors meer als lachwekkende karikaturen dan als indrukwekkende historische mensen. Brown speelt avonturier Dirk Struan, die leider ('Tai-Pan') van Hong-Kong wil worden, maar daarvoor moet strijden met de lafhartige Tyler Brock (Stanton). Meegenomen is wel dat de film in China werd opgenomen.

Rambo: First Blood Part II

1985 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van George P. Cosmatos. Met o.a. Sylvester Stallone, Richard Crenna, Charles Napier, Martin Kove en Steven Berkoff.

Rambo heeft het imago van een stompzinnig, rechts reliek uit de jaren tachtig, maar de eerste First Blood, waarin de getroebleerde Vietnam-veteraan het opneemt tegen een vijandige sheriff, is op zich een heel aardige actiefilm. Pas in dit tweede deel gaan alle remmen los en neemt het opgepompte personage van Stallone lachwekkende proporties aan. Rambo's hulp wordt ingeroepen bij de redding van een groep Amerikaanse soldaten die in Vietnam zijn achtergebleven. Krijgt ie mooi de kans de oorlog alsnog namens Amerika te winnen. President Reagan vond het allemaal prachtig. Winnaar van vier Razzies én een Oscar (voor de geluidseffecten).

Cat's Eye

1985 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1985. Thriller van Lewis Teague. Met o.a. Drew Barrymore, James Woods, Alan King, Kenneth McMillan en Robert Hays.

Een kat vormt de rode draad in dit drieluik naar verhalen van Stephen King. Het eerste draait om een man die een rokers afkickkliniek betreedt waar men onconventionele - zeg maar schokkende - methodes hanteert. In de tweede episode gaat een man een huiveringwekkende weddenschap aan met de minnaar van zijn echtgenote. Het derde verhaal schreef King met de kleine Drew Barrymore (een paar jaar na E.T.) in gedachten. Zij speelt een meisje dat zeker weet dat er een vreemd wezen achter haar slaapkamermuur huist. Prima special effects en vanzelfsprekend spannend.

The Far Pavilions

1984 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Peter Duffell. Met o.a. Ben Cross, Amy Irving, John Gielgud, Rupert Everett en Christopher Lee.

Mini-serie in drie delen. Romantiek, actie, intriges in het koloniale India waar een liefdesrelatie ontluikt tussen Cross en Irving en niet iedereen is het daarmee eens. Kleurige serie met zorg gemaakt naar de roman van M.M. Kaye en met goed camerawerk van Jack Cardiff. In verkorte vorm werd de serie ook als normale bioscoopfilm in enkele landen uitgebracht.

Conan the Destroyer

1984 | Avonturenfilm, Fantasy, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Grace Jones, Olivia d'Abo, Wilt Chamberlain en Pat Roach.

De barbaarse held Conan (Schwarzenegger) wordt door een koningin gevraagd om een jonge prinses te begeleiden op een gevaarlijke zoektocht naar een magisch juweel. Als hij dat doet zal zij zijn gestorven geliefde terugbrengen uit de dood. Op zijn tocht redt hij het leven van de woeste Zula (een amusante en verbazingwekkend krijgshaftige Jones), die uit dank ook meegaat. Terwijl de eerste Conanfilm weliswaar pulp was, maar dan wel ijzersterke pulp, is dit een slap aftreksel. Toch maken Schwarzeneggers indrukwekkende fysiek, minimale acteerwerk en grove humor de film nog redelijk genietbaar.

The Wicked Lady

1983 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1983. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Faye Dunaway, Alan Bates, John Gielgud, Denholm Elliot en Prunella Scales.

Een uitstekende cast voor deze comic-book-remake van de klassieker uit 1945 over het leven van Lady Skelton, gebaseerd op een roman van Magdalen King-Hall. De onverkwikkelijke dame wordt tot leven gebracht door Dunaway. Het begint al met het feit dat ze de rijke aristocratische verloofde van haar nichtje afsnoept om er zelf mee te trouwen. Samen met de beruchte outlaw Bates vormt ze een gevreesde roversbende. Je weet nooit of de scenaristen, Winner en Leslie Arliss (regisseur/scenarist van de versie uit 1945), dit alles ernstig of komisch bedoeld hebben, maar dat is ook van geen belang. Zelden werd zo slecht geacteerd door zulke bekende acteurs. Zelfs de obligate naaktscènes missen elke vorm van erotiek. Gefotografeerd door Jack Cardiff, terwijl popster Tony Banks voor de score zorgde.

Ghost Story

1981 | Horror

Verenigde Staten 1981. Horror van John Irvin. Met o.a. Fred Astaire, John Houseman, Melvyn Douglas, Douglas Fairbanks jr en Craig Wasson.

De advocaten Astaire en Houseman, dokter Douglas en burgemeester Fairbanks jr zijn vier voorname, oude inwoners van Milburn, Vermont. Ze zijn verbonden door een vijftig jaar oud geheim, dat een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op hun leven en de dood van een meisje heeft veroorzaakt. De geest van het meisje komt terug om recht te doen geschieden. Meeslepend spookverhaal, dat vier oude rotten in het vak de kans geeft nog eens een sterk personage op het doek te zetten. Hoewel het einde teleurstelt, valt er wel te genieten van hun unieke prestatie. Lawrence D. Cohen vereenvoudigde de roman van Peter Straub, en door het weglaten van de vele neventhema's kon hij zich helemaal concentreren op het verhaal van het duivelse kwartet. Astaires laatste rol. Schitterende fotografie van Jack Cardiff.

The Dogs of War

1980 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1980. Avonturenfilm van John Irvin. Met o.a. Christopher Walken, Tom Berenger, Colin Blakely, Hugh Millais en Paul Freeman.

Huurling Walken wordt door een Britse zakenman ingeschakeld om uit te zoeken of een Westafrikaans dictatoriaal regime stabiel genoeg is om investeringen te wagen. Hij merkt meteen dat geweld en corruptie aan de orde van de dag zijn. Hij belandt in de cel en ondervindt de terreur aan den lijve. Later steunt hij de rebellen om de regering omver te werpen. Clichématige oorlogsfilm die het van de brutale sensatie moet hebben. Idi Amin stond onmiskenbaar model voor de president in kwestie. Het scenario van Gary De Vore en George Malko, onttrokken aan de bestseller van Frederick Forsyth, bevat veel actie, maar weinig verrassingen. De vertolking is middelmatig, maar het camerawerk van veteraan Jack Cardiff is schitterend. In Amerika ingekort tot 102m. Gedraaid in Panavision.

Death on the Nile

1978 | Thriller, Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van John Guillermin. Met o.a. Peter Ustinov, Bette Davis, Jane Birkin, David Niven en Mia Farrow.

Guillermin - die vier jaar eerder een enorme hit had met dé rampenfilm bij uitstek The Towering Inferno - pakt het hier wat subtieler aan. De verfilming van Agatha Christie's roman is zoals valt te verwachten nogal praterig, maar de uitstekende cast maakt veel goed. Ustinov - die deze rol nog vaak zou herhalen - speelt hier voor het eerst de arrogante maar intelligente Belgische detective Hercule Poirot. Hij is de man die tijdens een vaartochtje over de Nijl de moord op een rijke erfgename moet zien op te lossen.

The Freakmaker

1974 | Horror

Verenigde Staten 1974. Horror van Jack Cardiff. Met o.a. Michael Dunn, Brad Harris, Scott Antony, Julie Ege en Jill Haworth.

Guillermin - die vier jaar eerder een enorme hit had met dé rampenfilm bij uitstek The Towering Inferno - pakt het hier wat subtieler aan. De verfilming van Agatha Christie's roman is zoals valt te verwachten nogal praterig, maar de uitstekende cast maakt veel goed. Ustinov - die deze rol nog vaak zou herhalen - speelt hier voor het eerst de arrogante maar intelligente Belgische detective Hercule Poirot. Hij is de man die tijdens een vaartochtje over de Nijl de moord op een rijke erfgename moet zien op te lossen.

The Mutations

1973 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Jack Cardiff. Met o.a. Donald Pleasence, Tom Baker, Brad Harris, Julie Ege en Michael Dunn.

Teneinde te kunnen experimenteren met het kruisen van mensen en planten, ontvoert de geleerde Pleasence zijn nietsvermoedende studenten en benut hen als proefkonijnen. De voorspelbare plot voert waarlijk groteske elementen op - om van de karakters maar te zwijgen. Het wordt sterk afgeraden deze film onder het avondeten te zien.

Penny Gold

1973 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1973. Mysterie van Jack Cardiff. Met o.a. Francesca Annis, James Booth, Nicky Henson en Una Stubbs.

De postzegel uit de titel is zeldzaam en daarom kostbaar. Hij wordt zozeer begeerd dat hij slachtoffers maakt. Een vrouw wier zuster hierom vermoord is, gaat achter de dader aan.

Girl on a Motorcycle

1968 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1968. Romantiek van Jack Cardiff. Met o.a. Marianne Faithfull, Alain Delon, Roger Mutton, Marius Goring en Cathérine Jourdan.

Na twee maanden huwelijk laat Faithful haar man in de steek. Ze trekt haar leren pak aan, springt op haar motorfiets en gaat op zoek naar haar vroegere minnaar Delon. Onderweg mijmert ze over haar seksuele avonturen met hem. Veel meer plot heeft de film eigenlijk niet, maar het wereldvreemde personage van Faithful heeft iets fascinerends. Het werd een experiment voor Cardiff, dat moeilijk gelukt kan worden genoemd. Ronald Duncan baseerde zijn scenario op de roman [KL]La Motocyclette[KLE] van Andr[KA1]e Pieyre de Mandiargues, die in de jaren 1960 heel wat opschudding veroorzaakte met zijn mengeling van literatuur en pornografie. Cardiff deed het camerawerk, samen met Ren[KA1]e Guissart. In Amerika uitgebracht als NAKED UNDER LEATHER (X- rated) en in Frankrijk als LA MOTOCYCLETTE.

The Mercenaries

1967 | Avonturenfilm, Actiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Avonturenfilm van Jack Cardiff. Met o.a. Rod Taylor, Yvette Mimieux, Peter Carsten, Jim Brown en Kenneth More.

Tijdens de Simba-opstand van 1960 loodst een huurlingenkapitein (Taylor) een zwaar bewapende trein met een zending diamanten door vijandelijk gebied naar Port Reprieve, waar de Kongolese president (kort bij kas maar met grote hervormingsplannen) zijn komst met smart verbeidt. De harde, rauwe avonturenfilm gaat een flinke portie sadisme niet uit de weg. De toeschouwer krijgt non-stop actiewerk te zien, aangedragen door een serie onsympathieke personages. Een even vakkundig als onaangenaam werkje. Quentin Werdy en Adrian Spies bewerkten een roman van Wilbur A. Smith tot scenario. Ook bekend als DARK SIDE OF THE SUN.

The Liquidator

1966 | Drama, Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Jack Cardiff. Met o.a. Trevor Howard, Jill St. John, Wilfrid Hyde-White, David Tomlinson en Akim Tamiroff.

Kolonel Mostyn van de Britse geheime dienst denkt in Boysie Oakes de juiste man voor een klus gevonden te hebben. Deze moet als sluipmoordenaar een opdracht uitvoeren, terwijl hij nog geen vlieg kwaad kan doen. Boysie neemt een huurmoordenaar in de arm om voor hem de opdracht uit te voeren. Mostyn is ingenomen met de uitvoering van de opdracht, maar ziet het niet zitten dat zijn mooie secretaresse met Boysie voor een weekendje naar Monte Carlo gaat. (RdL/VPRO Gids)

Young Cassidy

1964 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Jack Cardiff en John Ford. Met o.a. Rod Taylor, Julie Christie, Maggie Smith, Flora Robson en Michael Redgrave.

Dublin 1911. Taylor is een jonge, intellectuele arbeider, die met volle overtuiging vecht tegen de politie en de Britse bezetters. Zijn broer raadt hem aan de strijd om politieke emancipatie op te geven en liever te gaan schrijven. Maar alles wat de jongen schrijft, zijn pamfletten voor een staking van het trampersoneel. De staking ontaardt in een ware opstand, waarbij Taylor op het nippertje een jonge militante, Christie, kan redden. Een gedramatiseerde bio van Sean O'Casey, naar diens boek Mirror In My House. In het scenario van John Whiting zijn bijna alle elementen uit de toneelstukken van O'Casey terug te vinden, maar zijn een eigen leven gaan leiden. De kracht van het geheel is vooral te danken aan de sublieme vertolkingen. Tevens brengt de film een romantisch en interessant sfeerbeeld van Dublin tijdens het woelige begin van de twintigste eeuw. Schitterende fotografie van Ted Scaife. De opnamen werden gestart door John Ford, die echter door ziekte moest afhaken.

The Long Ships

1964 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Joegoslavië​/​​Joegoslavië 1964. Avonturenfilm van Jack Cardiff. Met o.a. Richard Widmark, Sidney Poitier, Rosanna Schiaffino, Russ Tamblyn en Oskar Homolka.

Een kostuumfilm. Een goed uitgewerkt avonturenrelaas maar op stripboekniveau, over Vikingen die met Moren vechten om een legendarische schat. De acteurs hadden beter verdiend. Scenario van Berkley Mather en Beverly Cross naar een roman van Frans Bengtsson.

The Lion

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Jack Cardiff. Met o.a. William Holden, Trevor Howard, < Capucine, Pamela Franklin en Samuel Romboh.

De mooie opnamen van Kenia zijn veel beter dan het melodrama over een meisje dat gehecht raakt aan een leeuw, die ze als huisdier houdt, terwijl de hele familie in rep en roer raakt omdat ze denken dat ze een wilde wordt.

My Geisha

1962 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Japan 1962. Komedie van Jack Cardiff. Met o.a. Shirley MacLaine, Yves Montand, Edward G. Robinson, Robert Cummings en Yoko Tani.

Een soms leuke komedie waarin MacLaine de filmactrice speelt die geen middel schuwt om echtgenoot-regisseur Montand ervan te overtuigen dat zij geknipt is voor de hoofdrol in zijn nieuwe film. Op locatie in Japan gedraaid. Technirama.

Summer and Smoke

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Peter Glenville en Jack Cardiff. Met o.a. Laurence Harvey, Geraldine Page, Rita Moreno, Una Merkel en Earl Holliman.

1916, een stadje in Mississippi. De ongetrouwde Page leidt een bekrompen, saai leventje. Ze offert haar jeugd op om te zorgen voor haar zenuwzieke moeder. Wanneer Harvey, de opstandige zoon van de plaatselijke dokter, in haar leven verschijnt wordt ze wanhopig op hem verliefd, maar de liefde wordt niet beantwoord. Toneelmatige verfilming van een stuk van Tennessee Williams dat ten dele gered wordt door de prachtige vertolkingen van de twee hoofdrolspelers. Veel gepraat en weinig actie maken de film niet voor iedereen toegankelijk. Schouwburgfans zullen echter genieten. James Poe en Meade Roberts bewerkten het stuk dat schitterend en zwoel in beeld gebracht werd door Charles Lang Jr. Gedraaid in VistaVision.

Fanny

1961 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1961. Drama van Joshua Logan. Met o.a. Leslie Caron, Maurice Chevalier, Charles Boyer, Horst Buchholz en Baccaloni.

Prachtig opgenomen en van mooie muziek voorziene dramatische versie van Marcel Pagnol's trilogie over een jong meisje dat met haar kind wordt achtergelaten door een zeeman die het avontuur zoekt. Chevalier en Boyer spelen schitterend.

Sons and Lovers

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Jack Cardiff. Met o.a. Trevor Howard, Dean Stockwell, Wendy Hiller, Mary Ure en Heather Sears.

Een somber verhaal van D.H. Lawrence over de gevoelige jongen Stockwell die aangespoord wordt door zijn moeder iets van zijn leven te maken door de mijnwerkersstad en zijn dronken vader Howard te verlaten. De film zelf en Ure stonden op de nominatie voor een Oscar.

Scent of Mystery

1960 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Jack Cardiff. Met o.a. Peter Lorre, Denholm Elliott, Beverly Bentley, Diana Dors en Peter Arne.

Dit had de grootse opvolger van AROUND THE WORLD IN 80 DAYS moeten zijn, maar Mike Todd, de producent, stierf v[KA1]o[KA1]or de voltooiing en zijn zoon produceerde deze eerste film in smell- o-vision. De luchtjes werden de bioscopen ingeblazen maar bleven hangen en daarom werd de film later maar zonder de reukmachine uitgebracht. Deze thriller gaat over een Amerikaanse dame die vermoord moet worden en beschermd wordt door een Engelsman en een taxichauffeur. Liz Taylor (de weduwe Todd) speelt een gastrol.

Beyond this Place

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Jack Cardiff. Met o.a. Van Johnson, Vera Miles, Emlyn Williams, Bernard Lee en Jean Kent.

Een eerlijk drama over Johnson die in Engeland het bewijs zoekt voor de onschuld van zijn vader die veroordeeld werd wegens moord. Amerikaanse titel WEB OF EVIDENCE.

The Vikings

1958 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Kirk Douglas, Tony Curtis, Ernest Borgnine, Janet Leigh en James Donald.

Onder leiding van Ragnar (Borgnine) vallen de Vikingen regelmatig de Britse kustgebieden aan. Tijdens een van deze expedities doodt de brute Vikingleider de koning en verkracht hij de koningin. Hieruit wordt een zoon geboren die in Italië wordt opgevoed, zonder dat zijn afkomst bekend wordt gemaakt. Het toeval wil dat de inmiddels opgegroeide zoon (Curtis) oog in oog komt te staan met Einar (Douglas), de opvolger van Ragnar. De grote namen van weleer schitteren onvermoeibaar in deze groots opgezette actiefilm van Fleischer (20000 Leagues Under the Sea). Spectaculaire gevechten en prachtige locaties in Bretagne en Noorwegen ondersteunen het epische verhaal over Europa's meest gevreesde volkje.

Intent to Kill

1958 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1958. Misdaad van Jack Cardiff. Met o.a. Richard Todd, Betsy Drake, Herbert Lom, Warren Stevens en Peter Arne.

Broodfilm over een moordaanslag op een dictator van een Zuidamerikaans land die naar het Noorden is gekomen voor een hersenoperatie.

The Prince and the Showgirl

1957 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1957. Romantische komedie van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Marilyn Monroe, Jeremy Spenser, Sybil Thorndike en Richard Wattis.

Een troonopvolger uit de Karpaten (Olivier), in Londen om het huwelijk van koning George V bij te wonen, wordt verliefd op een volkse toneelspeelster (Monroe). De actrice probeerde destijds af te komen van haar imago van dom blondje; ze had een relatie met intellectueel Arthur Miller en nam acteerlessen bij de befaamde Actors Studio. Dat deze film werd geregisseerd door Shakespeare-acteur en -regisseur Olivier paste wel in haar strategie. Ironisch: de film is vooral het aanzien waard vanwege het grappige en frisse personage van Monroe.

Legend of the Lost

1957 | Avonturenfilm, Actiefilm, Western

Verenigde Staten​/​​Italië 1957. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Sophia Loren, Rossano Brazzi, Kurt Kasznar en Sonia Moser.

Een man gaat in de Sahara op zoek naar een schat die ooit ook werd gezocht door zijn verdwenen vader. Zijn gids is een door de wol geverfde loner (Wayne). De twee krijgen gezelschap van een prostituee (Loren in charmante, voor het landschap ongeschikte outfits). De kundige studioregisseur Henry Hathaway, bedreven in westerns, maakte later met Wayne ook nog True Grit, en regisseerde afleveringen van de serie How the West was Won. Hij had een voorliefde voor mooie locaties: voor deze film trok hij naar de Libische woestijn.

War and Peace

1956 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1956. Drama van King Vidor. Met o.a. Audrey Hepburn, Henry Fonda, Mel Ferrer, Vittorio Gassman en John Mills.

Niet op alle fronten even geslaagde verfilming van Leo Tolstoi's wijdlopige roman, waarin een jonge vrouw ervaart hoe oorlog haar leven radicaal verandert. Ondanks de leemtes in het scenario maken de sterrencast en de spectaculaire oorlogsscènes rond de opmars van Napoleon de film tot een boeiend kijkspel. Vidors director’s cut werd door de producenten grondig ingekort: van zijn vier uur bleven er een kleine drie over. Het fameuze duel tussen Bezukhov (Fonda) en Kuragin (Gassman) passeerde de censuur maar net. Hepburn excelleert als Natasja Rostov.

The Barefoot Contessa

1954 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1954. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Humphrey Bogart, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Marius Goring en Rossano Brazzi.

Regisseur Bogart ontdekt in een Spaans cabaret Maria d'Amato Vargas (Gardner), die blootsvoets danst. Hij maakt van haar een grote Hollywoodster, maar haar roem brengt haar niets dan eenzaamheid, die nog wordt verhevigd door haar seksuele frustraties. Dit tragische verhaal wordt verteld in flashbacks, wat het beslist niet minder melodramatisch maakt. Bogart voelde zich duidelijk niet op zijn plaats in deze film, maar voor Gardner is het een koud kunstje alle aandacht op te eisen. Het scenario zit vol uitstekende dialogen en toont een deprimerende visie op de glamourstad Hollywood, maar het is zeker niet het beste dat Mankiewicz ooit schreef en verfilmde. Voor de prachtige fotografie tekende Jack Cardiff. O'Brien won een Oscar voor de beste mannelijke bijrol.

The Master of Ballantrae

1953 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van William Keighley. Met o.a. Errol Flynn, Roger Livesey, Anthony Steel, Yvonne Furneaux en Beatrice Campbell.

Wanneer de Schotse leider Bonnie Prince Charlie oproept tot verzet tegen de Engelse overheersing, raken broers Jamie (Flynn) en Henry (Steel) gebrouilleerd. Jamie vertrekt als piraat naar zee, maar zint op wraak. Avonturenfilm hapert enigszins in historisch opzicht en legt liever de nadruk op actie en zwaardgevechten. Voor de scènes van de opstand werden beelden gebruikt uit Bonnie Prince Charlie (1948), met David Niven. Fijne swashbuckler met de onweerstaanbaar atletische Flynn die, toegegeven, op 44-jarige leeftijd iets minder soepeltjes oogt dan in zijn hoogtijdagen (Captain Blood).

The Magic Box

1951 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Biografie van John Boulting. Met o.a. Robert Donat, Margaret Johnston, Maria Schell, Richard Attenborough en Robert Beatty.

Het was de Engelsman William Friese-Greene die zijn 'chronofotografische' camera liet patenteren onder nummer 10131, op 21 juni 1889. Hij had daarmee jaren eerder bewegende beelden - film - dan Thomas Edison en de broers Lumière, die de geschiedenis ingingen als de grote pioniers van cinema. Als om die historische misser in een keer recht te zetten werkten tientallen bekende Britse acteurs onderbetaald mee aan de knappe biografische film over Friese-Greene, The Magic Box. Zo speelt de grote Laurence Olivier een toevallig passerende agent die de eerste film vertoond krijgt van Friese-Greene (Donat). Maar voor het zover is moet de fotograferende uitvinder veel teleurstellingen doorstaan.

The African Queen

1951 | Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley, Peter Bull en Theodore Bikel.

Bogart kreeg een Oscar voor zijn rol als drankzuchtige kapitein op een rivierboot in Afrika, die ten tijde van WO I de taak op zich neemt een zendelinge naar de bewoonde wereld terug te brengen. Alsof de fysieke ontberingen en gevaren niet moeilijk genoeg zijn, kunnen ze het aanvankelijk absoluut niet met elkaar vinden. Het script dat James Agee en Huston baseerden op de roman van C.S. Forester geeft de hoofdrolspelers alle ruimte voor geestige confrontaties en onvergetelijke situaties. Hepburn, net als haar tegenspeler in topvorm, is geweldig als de pinnige tante die zich ontpopt als avonturierster.

Pandora and the Flying Dutchman

1951 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Drama van Albert Lewin. Met o.a. Ava Gardner, James Mason, Nigel Patrick en Sheila Sim.

In het Spaanse kustplaatsje Esperanza raakt een fatale vrouw met de onheilspellende naam Pandora (Gardner) in de ban van kapitein Hendrik van der Zee (Mason), de enige opvarende van een zeilschip. Hij blijkt de gedoemde Vliegende Hollander, die alleen door echte liefde een einde aan zijn dwaaltochten kan maken. Sfeervol drama met fraaie fotografie, in Technicolor, van cameraman Jack Cardiff (The Red Shoes). Tegenover de fijn mysterieuze, duistere Mason staat Gardner, wier belangrijkste taak eruit lijkt te bestaan mooi te wezen.

The Black Rose

1950 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1950. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Tyrone Power, Orson Welles, Jack Hawkins, Michael Rennie en Herbert Lom.

De nobele dertiende-eeuwse Brit Walter of Gurnie (Power) en zijn vriend Tristram (Hawkins) voelen zich genoodzaakt hun vaderland te verlaten vanwege Normandische heerschappij. In Noord-Afrika stuiten zij op een machtige krijgsheer (Welles) en een sensueel meisje (Aubrey), dat zij bevrijden. Verdere avonturen, alle oogstrelend gefilmd door Jack Cardiff, voeren naar China. De makers van The Black Rose hebben goed gekeken naar The Adventures of Robin Hood (1938); de film heeft wat minder actie, wat meer romantiek en minstens evenveel aantrekkelijke starpower - alhoewel het wegvallen van Welles halverwege aanvoelt als een verlies.

Under Capricorn

1949 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Ingrid Bergman, Joseph Cotten, Michael Wilding, Margaret Leighton en Cecil Parker.

Een jonge Ierse Lady (Bergman) wordt verliefd op de stalknecht (Cotten). Ze willen trouwen, maar dat is tegen de zin van haar broer. Later wordt deze vermoord aangetroffen. Cotten wordt verbannen naar de strafkolonie Australië omdat men hem verdenkt van moord. Bergman volgt hem. Een damesdrama van de Master of Suspense. De rolprent doet af en toe aan REBECCA denken, maar het is een van de zeldzame mislukkingen van Hitchcock.

The Red Shoes

1948 | Romantisch drama, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1948. Romantisch drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring, Jean Short en Robert Helpmann.

De studiobazen vreesden een flop toen de balletfilm The Red Shoes uitkwam. Niet eens vanwege het elitaire onderwerp - ballet -, maar veel meer vanwege het thema (de vernietigende kracht van passie) en het deprimerende einde. De makers, Powell en Pressburger, weigerden echter dat einde - een moderne variant op het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen - aan te passen, en ze kregen gelijk. The Red Shoes was een succes, en is inmiddels een klassieker. Ster van de film is hoofdrolspeelster Moira Shearer. De choreografie is van Robert Helpmann en de muziek van Brian Easdale.

Scott of the Antarctic

1948 | Historische film, Avonturenfilm, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1948. Historische film van Charles Frend. Met o.a. John Mills, James Robertson Justice, Kenneth More, Harold Warrender en Diana Churchill.

Historisch epos over ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott die in 1910 met zijn Britse team als eerste de Zuidpool wilde bereiken. Na een barre tocht bereikten ze hun doel, helaas reeds gemarkeerd met de Noorse vlag. Een aantal maanden later werden hun ontzielde lichamen gevonden in de sneeuw, samen met Scotts dagboek waarin hij besloot met: 'als we het hadden overleefd dan had ik een verhaal te vertellen over de onversaagdheid, het uithoudingsvermogen en de moed van mijn metgezellen, een verhaal dat het hart zou beroeren van iedere Engelsman'. Regisseur Frend honoreerde Scotts wens met deze indrukwekkende film.

Black Narcissus

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Deborah Kerr, David Farrar, Sabu, Jean Simmons en Kathleen Byron.

Meesterlijk gefilmd melodrama naar de roman van Rumer Godden. Vijf nonnen onder aanvoering van de jonge zuster Clodagh (Kerr) proberen in een voormalig haremverblijf in de Himalaya een missiepost op te zetten. Op deze prachtige maar onheilspellende plek, waar de wind altijd waait, moeten zij niet alleen de vijandschap van de lokale bevolking en de natuurelementen zien te overwinnen, maar vooral de demonen die in henzelf huizen. Verbazingwekkend genoeg werd de film niet op locatie opgenomen, maar werd het imposante, soms sinistere landschap gebouwd in de studio. Oscar voor de fotografie van Jack Cardiff.

A Matter of Life and Death

1946 | Oorlogsfilm, Fantasy, Drama

Verenigd Koninkrijk 1946. Oorlogsfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. David Niven, Kim Hunter, Raymond Massey, Robert Coote en Roger Livesey.

Sterke fantasy van Michael Powell en Emeric Pressburger (The Red Shoes). Gevechtspiloot Peter Carter (Niven) wordt tijdens WO II neergeschoten, weet zijn bemanning nog te redden, maar stort zelf neer. Iets later probeert hij het hemels tribunaal te overreden hem nog tijdje in leven te laten om zijn relatie met zijn kersverse lief (Hunter) te kunnen afronden: ‘Ik hou van haar, sir.’ ‘Kunt u dat bewijzen?’ ‘Iemand die honger heeft, kan dat aantonen door te eten. Geef me nog wat tijd, sir, aan vijftig jaar heb ik wel genoeg.’

Caesar and Cleopatra

1945 | Drama, Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1945. Drama van Gabriel Pascal. Met o.a. Claude Rains, Vivien Leigh, Stewart Granger, Flora Robson en Francis L. Sullivan.

George Bernard Shaw`s toneelstuk lijkt perfect geschikt voor een verfilming. Indrukwekkende vertolkingen van Rains als de wat ouder wordende Romeinse keizer Caesar en van Leigh als Cleopatra, de koningin van de Nijl. Regisseur (en producent) Pascal slaagde erin de geestigheden van Shaw tot hun recht te laten komen en voegde er wat spektakel aan toe. Decors en kostuums zijn voor die tijd schitterend en de fotografie indrukwekkend. Jammer genoeg maakte hij de toen duurste Britse film ooit gedraaid (een en een kwart miljoen pond sterling... van toen nog een koopkrachtig tientje) te lang en te praatziek maar veel ervan is nog erg fascinerend. Er werd twee jaar aan gewerkt en een aantal opnames in Londen werden gedraaid tijdens bombardementen. Rains werd op verzoek van Shaw gekozen. Let op Simmons in een van haar eerste filmrolletjes: zij is te zien als harpiste. James Mason moest de rol van Apollodorus spelen, maar die haakte af en werd vervangen door Granger. Het scenario is van Marjorie Deans. Het camerawerk is van F.A. Young, R. Krasker en Jack Cardiff. Technicolor, Mono.