Mario Scaccia: cast.
Er zijn 24 films gevonden.

Disperatamente Giulia

1989 | Oorlogsfilm, Drama

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1989. Oorlogsfilm van Enrico Maria Salerno. Met o.a. Tahnee Welch, Fabio Testi, Laura Antonelli, Dalila Di Lazzaro en Corinne Clery.

Giulia de Blasco (Welch) is een bekende journaliste die haar autobiografie schrijft. Ze brengt daarin een eerbetoon aan haar moeder Carmen Milkovich (Antonelli) die kort voor het uitbreken van WO II (1939-44) huwde met Ubaldo Milkovich (Salerno), een tegenstander van Mussolini, de fascistische leider van Itali[KA3]e. Na het uitbreken van de vijandelijkheden moet Ubaldo in dienst en de eenzame Carmen voegt zich bij het verzet tegen Il Duce. Ze ontmoet dan de zeer knappe Vittorio de Blasco (Pagni), een overtuigd anti-fascist, en beleeft met hem de grote liefde van haar leven. Terug in Rome blijkt Carmen zwanger en de vrucht van de passie is Giulia. Na een onbezorgde jeugd krijgt Giulia, als ze volwassen is, de nodige teleurstellingen met haar minnaars. Een film die bol staat van oppervlakkige liefdesavontuurtjes, waarin een wat meer eisende kijker geen bevrediging vindt. Allesbehalve opwindende soap, die vals sentiment niet schuwt. De middelmatige spelprestaties kwalificeren zeker niet voor een Oscar. Het scenario is van Ennio de Concini en Salerno naar de roman van Sveva Casati Modignani. Het camerawerk is van Ennio Guarnieri. Mono.

Secondo Ponzio Pilato

1988 | Historische film, Komedie

Italië 1988. Historische film van Luigi Magni. Met o.a. Nino Manfredi, Stefania Sandrelli, Lando Buzzanca, Luisa De Santis en Mario Scaccia.

In deze film is Pontius Pilatus een zwakke, weifelachtige stadhouder van Judea, met het accent van een Romeinse taxichauffeur. Zijn verstand belet hem te zien dat Jezus God is, terwijl zijn vrouw achtervolgd wordt door dromen en vast in Jezus gelooft. Hoewel in zijn hart liberaal, blijft Pilatus sceptisch. In een historisch niet verantwoorde finale wordt hij door keizer Tiberius onthoofd, omdat hij de verantwoordelijkheid voor de dood van Jezus op zich heeft genomen om verdere vervolging van de joden door de keizer te voorkomen. Een domme film, die slechts wordt opgeluisterd door de naakte slavinnen.

L'ultima mazurka

1986 | Drama

Italië 1986. Drama van Gianfranco Bettetini. Met o.a. Erland Josephson, Senta Berger, Paolo Bonacelli, Mario Scaccia en Marina Berti.

Een produktie van topkwaliteit met een uitzonderlijke rolbezetting. Gesitueerd in Milaan anno 1921 tegen de achtergrond van de sociale spanningen van die tijd. Een toneelgezelschap, dat is ingehuurd door de directeur van het Diana Theater, moet de opera [KL]Mazurka Blue[KLE] gaan opvoeren onder de onaangename leiding van toneelregisseur Reiger (Scaccia). De opera komt niet van de grond door de grillen van Greta (prachtig vertolkt door Berger), een soubrette, die de minnares is van hoofdinspecteur van politie Serra (Josephson). Ondertussen beramen de anarchisten een moordaanslag.

Occhio malocchio prezzemolo e finocchio

1983 | Mysterie, Komedie

Italië 1983. Mysterie van Sergio Martino. Met o.a. Johnny Dorelli, Lino Banfi, Dagmar Lassander, Paola Borboni en Janet Agren.

Twee verhalen over magie en bijgeloof. Het eerste gaat over een man die ervan overtuigd is dat zijn buurman ongeluk brengt. Hij vraagt hulp aan een tovenaar. In het tweede verhaal krijgt een goochelaar bovennatuurlijke macht van een echte tovenaar dankzij de tussenkomst van een oude edelvrouwe. Een komedie vol magische gags die tamelijk grappig zijn.

Eutanasia di un amore

1978 | Drama

Italië 1978. Drama van Enrico Maria Salerno. Met o.a. Tony Musante, Ornella Muti, Monica Guerritore, Mario Scaccia en Elsa Trotter.

Een professor van middelbare leeftijd wordt na tien jaar verlaten door zijn assistente-minnares en zoekt de reden van haar vertrek. Zijn onmacht om zich te binden resulteerde in de weigering haar een kind te geven en dat blijkt de oorzaak, maar ook in de relatie tot een steriele vrouw kan hij niet veranderen. Bedoeld als psychologisch drama werd het een langgerekte smartlap die tot halverwege uitsluitend bestaat uit verzoeningen en hernieuwd afscheid en veel tranen. Musante geeft zijn personage enige (plechtstatige) waardigheid, Muti doet vergeefs haar best. De regisseur lijdt aan een kennelijke overdosis van Lelouch-films.

Doppio delitto

1977 | Thriller

Italië 1977. Thriller van Steno. Met o.a. Marcello Mastroianni, Agostina Belli, Ursula Andress, Jean-Claude Brialy en Peter Ustinov.

De dood van een aristocraat en een elektrici[KA3]en in een oude villa tijdens een hevig onweer lijkt op een noodlottig ongeval. De politie-inspecteur echter vermoedt een dubbele misdaad, waarbij een erfeniskwestie de aanleiding blijkt. Het vernuftige misdaadscenario en de sterke rolbezetting (hoewel stereotiep gebruikt) helpen de middelmatige regisseur zichzelf te overtreffen, al laat hij het in de verrassende ontknopingsscène danig afweten.

Signore e signori, buonanotte

1976 |

Italië 1976. Luigi Comencini, Nanni Loy, Luigi Magni, Mario Monicelli en Ettore Scola. Met o.a. Senta Berger, Adolfo Celi, Andréa Ferréol, Vittorio Gassman en Monica Guerritore.

Een presentator van tv-actualiteiten rebelleert tegen de censuur, hypocrisie en gladde aanpak van het nieuws en gooit in één dag alles om, met handhaving van de vaste en bekende items die de Italiaanse realiteit nu in een ongenadig daglicht laat zien. Deze collectieve aanval van belangeloos meewerkende filmprominenten resulteert in een ongebreidelde satire die buiten Italië minder effectief is omdat een aantal herkenningspunten ontbreekt. De anti-religieuze, anti- militaristische, anti-welvaartsstaatshumor in kortere en langere sketches mist zijn anarchistische werking niet, terwijl de op de hak genomen, gladgestreken keurigheid van omroepers en presentatoren ook buiten Italië aanspreekt. De sterbezetting werpt zich met aanstekelijk animo in het strijdperk.

Il Soldato di ventura

1975 | Avonturenfilm, Komedie, Historische film, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1975. Avonturenfilm van Pasquale Festa Campanile en Pasquale Festa-Cama. Met o.a. Bud Spencer, Enzo Cannavale, Jacques Dufilho, Andréa Ferréol en Angelo Infanti.

Een Italiaans dorpje wordt in de 16e eeuw belegerd door de Fransen, zodat de bevolking en het Spaanse garnizoen uitgehongerd dreigen te worden. De aanvoerder van een groep huurlingen stelt de Spanjaarden een uitbraakpoging voor. Deze komisch- avontuurlijke, nieuwe versie van de film van vóór WO II, ETTORE FIERAMOSCA, geeft de goedmoedige kolos Spencer de kans om zijn krachtpatserij te tonen in een minder kinderlijke film dan we van hem gewend zijn. De willekeurige, losse verhaaltrant en het verdwijnen en verschijnen van de personages wekken de indruk dat de film drastisch werd ingekort.

L'anticristo

1974 | Horror

Italië 1974. Horror van Alberto De Martino. Met o.a. Carla Gravina, Mel Ferrer, Arthur Kennedy, Umberto Orsini en Alida Valli.

Niet te verwarren met Lars von Triers Antichrist uit 2009. Deze L'anticristo is van Alberto De Martino (1929-2015), de Italiaanse cinefiel die bekend staat om zijn meesterlijke varianten van Amerikaanse kaskrakers. L'anticristo is De Martino's versie van The Exorcist van een jaar eerder, met Carla Gravina als de vleesgeworden duivel in een nauwelijks verhulde lofzang op de opkomst van de seksueel vrijgevochten vrouw. En dan zonder de culturele toe-eigening van de Amerikaanse Exorcist want De Martino's anti-Roomse film speelt daadwerkelijk in Rome. In de VS aanvankelijk beter bezocht dan Jaws. Muziek van Ennio Morricone.

El Faro da padre

1974 | Drama

Italië 1974. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Gigi Proietti, Irene Papas, Teresa Ann Savoy, Mario Scaccia en Bruno Cirino.

Op papier schitterend bourgeoismelodrama waarin een grondspeculant in een schatrijke familie wil infiltreren door de beeldschone, maar achterlijke dochter te huwen. Hij wordt echter écht verliefd op het meisje en besluit van zijn plannen af te zien. De acteurs zijn stuk voor stuk uitstekend, maar Lattuada is als regisseur te flets om de erotische spanning die onder de oppervlakte ligt naar boven te brengen. Er bestaat ook een verknipte versie van 75m, die niet te volgen is. Ook bekend als LA BAMBINA.

Conviene far bene l'amore

1974 | Erotiek

Italië 1974. Erotiek van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Gigi Proietti, Agostina Belli, Christian De Sica, Eleonora Giorgi en Mario Scaccia.

Geleerde probeert in 1999 energiecrisis te bestrijden door theorieën van Wilhelm Reich toe te passen over bio-energie die vrijkomt bij paringsdaad. Uitvinding lijkt effectief, tot emoties gaan meespelen met meer aandacht voor tederheid dan daad zelf. Kerk en overheid zetten verliefdheid op de index. Omkering van moraal leverde dubbelhartige film op die met alle pikante taferelen voedsel geeft aan bestrijders van seksuele bevrijding.

Le faro da padre

1973 | Komedie, Erotiek

Italië 1973. Komedie van Alberto Lattuada. Met o.a. Gigi Proietti, Irene Papas, Theresa Ann Savoy, Mario Scaccia en Lina Polito.

Een jonge zakenman moet in opdracht van een ondernemer een stuk land van een gravin zien te kopen die hem een ruil voorstelt: als hij met haar debiele dochter trouwt, krijgt hij niet alleen de concessie maar ook een bruidsschat. Het blijkt doorgestoken kaart en hij ontvoert het - seksueel wel zeer voorlijke - meisje uit wraak. In haar nabijheid wordt hij hopeloos verliefd. De film zou een verwerpelijke exploitatie (in de verpakking van een satire op het economisch opportunisme) zijn, zonder de volstrekte en onbevangen vanzelfsprekendheid van Savoy die haar erotische scènes aan ieder gangbaar waardeoordeel doet onttrekken. De gefascineerde blik die Lattuada op haar richt is allesbehalve vrij van voyeurisme en wordt gedeeld door de toeschouwer.

La Proprietà non è piu un furto

1973 |

Italië​/​​Frankrijk 1973. Elio Petri. Met o.a. Ugo Tognazzi, Daria Nicolidi, Flavio Bucci, Salvo Tandone en Orazio Orlando.

Een bankkassier (Bucci) ziet vanuit zijn armetierig eigen bestaan dat degenen aan andere kant van het loket hun fortuin niet met ijver en eerlijkheid hebben verworven en gaat dat voorbeeld volgen. De sociale satire is minder effectief dan Petri's eerdere films, omdat groteske scènes doel op zich zijn geworden. Het spel van Tognazzi als ongegêneerde opportunist is het aanzien waard.

La Calandria

1973 | Komedie, Historische film, Romantiek

Italië 1973. Komedie van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Lando Buzzanca, Barbara Bouchet, Salvo Randone, Agostina Belli en Mario Scaccia.

Deze klassieke renaissance-komedie van Bibbiena gaat over een jongen die het ervan neemt en verliefd is op de prille echtgenote van een goedgelovige oude sul wiens moeder een beroep doet op een koppelaarster om hem in zijn echtelijke plichten in te wijden. De minnaar geeft zich in travestie als zodanig uit, maar merkt dat de te bedriegen echtgenoot verliefd op hèm wordt. Deze stijlvol aangeklede film had een andere rolbezetting nodig om een aanstekelijke dynamiek te krijgen, maar wordt met Buzzanca in de centrale rol te vaak een platvloerse klucht. Randone als de seniele hoorndrager redt zijn eigen scènes, maar zijn aandeel is te beperkt om de film op niveau te tillen.

Le Avventure di Pinocchio

1972 | Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1972. Familiefilm van Luigi Comencini. Met o.a. Andrea Balestri, Nino Manfredi, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica en Mario Adorf.

De marionet van een houtbewerker wordt door een fee omgetoverd tot een jongetje dat door zijn ondernemingsdrang in allerlei avonturen belandt (waarvoor hij geregeld wordt bestraft met het weer veranderen in een houten pop) alvorens definitief met zijn vader herenigd te worden. Dit uiterst vindingrijke en stijlvolle filmversie van Carlo Collodi's sprookje - samengesteld uit een langere tv-serie - wordt qua strekking door Comencini omgedraaid tot een pleidooi tegen de repressieve opvoeding die de vitaliteit kortwiekt, waardoor Lollobrigida's pedagogische fee de ergste 'schurk' van het geheel wordt. Het scenario is van Comencini en Suso Cecchi d'Amico. Het camerawerk is van Armado Nannuzzi.

Il Generale dorme in piedi

1972 | Komedie

Italië 1972. Komedie van Francesco Massaro. Met o.a. Ugo Tognazzi, Mariangela Melato, Mario Scaccia, Georges Wilson en Franco Fabrizi.

Een kolonel dankt zijn militaire carrière aan een in de doofpot gestopt schandaal tijdens WO II en aan administratieve vergissingen. Hardop dromend wil hij nog wel eens pijnlijke bekentenissen doen, waartegen hij zich veilig stelt door staande te slapen. Inmiddels verwacht hij zijn promotie tot generaal. Satire steunt al te zeer op de tekst - memoires die de hoofdpersoon schrijft - om echt effectief te zijn, maar Tognazzi's zoveelste opportunistenrol blijft een genot om naar te kijken.

Per grazia ricevuta

1971 | Komedie, Fantasy

Italië 1971. Komedie van Nino Manfredi. Met o.a. Nino Manfredi, Lionel Stander, Delia Boccardo, Paola Borboni en Fausto Tozzi.

Benedetto Parisi, een weesje, ontsnapt als tien-jarige op een verondersteld wonderbaarlijke wijze aan de dood. Als volwassene (Manfredi) gaat hij nog steeds gebukt onder deze religieuze belasting, waarvoor zelfs zijn athe[KA3]istische schoonvader Oreste Micheli (Stander) hem geen uitkomst kan bieden als hij weer door een wonder gered lijkt te worden. Een zeker voor Italië opmerkelijke satire tegen de religie, waarvan de doorwerkende fnuikende invloed scherp aan de kaak wordt gesteld, met voldoende andere treffende en komische elementen om de film in evenwicht te houden. Regisseur/hoofdrol en medescenarioschrijver Manfredi werd in Cannes onderscheiden voor zijn veelbelovende eersteling. Het scenario is van Piero De Bernardi, Leonardo Benvenuti en regisseur Manfredi naar diens verhaal. Het camerawerk is van Armando Nannuzzi. Eastmancolor, Mono.

A ciascuno il suo

1967 | Drama, Mysterie, Thriller

Italië 1967. Drama van Elio Petri. Met o.a. Gian Maria Volonté, Irene Papas, Gabriele Ferzetti, Salvo Randone en Luigi Pistilli.

In een klein Siciliaans stadje worden twee mannen vermoord. Het motief lijkt wraak te zijn en al snel worden drie verdachten gearresteerd. De jonge professor Paolo Laurana is ervan overtuigd dat de mannen onschuldig zijn en besluit, in de door de maffia gecontroleerde gemeente, op zoek te gaan naar de waarheid. De film weet niet helemaal de toon van de roman van Leonardo Sciascia te treffen en is beurtelings een sociale aanklacht, een politiefilm en een noodlotsdrama, maar weet in die samenstellende delen wel te boeien.

Le Sette spade del vendicatore

1963 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1963. Avonturenfilm van Riccardo Freda. Met o.a. Brett Halsey, Béatrice Altariba, Giulio Bosetti, Gabriele Antonini en Mario Scaccia.

Een doodgewaande graaf merkt bij terugkeer uit de oorlog dat zijn bezittingen door een neef zijn overgenomen die bovendien met Frankrijk samenspant tegen koning Filips III van Spanje. Hij voert koningsgetrouwen aan die door hofintriges bandieten zijn geworden. Vindingrijke regie en zorgvuldige keuze van locaties doen deze middeleeuwse schermavonturen er beter uitzien dan gewoonlijk in dit genre.

I Moschettieri dei mare

1962 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1962. Avonturenfilm van Steno. Met o.a. Pier Angeli, Channing Pollock, Aldo Ray, Philippe Clay en Robert Alda.

Franse avonturiers willen in de 17e eeuw naar Amerika vluchten en nemen de macht over op een Spaans galeischip dat goud moet ophalen bij de corrupte gouverneur van Maracaibo. Mèt door hen gerecruteerde piraten komt ook een zigeunerin aan boord die de als kind ontvoerde gouverneursdochter blijkt. De piratenavonturen hebben een internationale rolbezetting en een scenario vol verwikkelingen, maar de in kluchten gespecialiseerde regisseur weet niet wat hij er mee aan moet.

Ursus

1961 | Fantasy, Avonturenfilm

Italië​/​​Spanje 1961. Fantasy van Carlo Campogalliani. Met o.a. Ed Fury, Mario Scaccia en Claudia Mori.

De film draait om de heldendaden van Ursus, de man met bovenmenselijke krachten die van een mythologische god afkomstig zijn. Hij gebruikt die krachten om zijn geliefde te wreken. De acteerprestaties stellen niks voor, en de film is zó weer vergeten.

Robin Hood e i pirati

1960 | Avonturenfilm

Italië 1960. Avonturenfilm van Giorgio Simonelli. Met o.a. Lex Barker, Rossana Rory, Jackie Lane, Mario Scaccia en Walter Barnes.

Alleen fans die bereid zijn het geklungel te aanvaarden kunnen vrede hebben met dit flauwe aftreksel van de vroegere Robin Hood-films.

Femmine di lusso

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Gino Cervi, Walter Chiari, Yvan Desny, Gabriele Ferzetti en Sylva Koscina.

Tijdens een cruise met een luxe jacht moeten de amoureuze relaties,van de passagiers en de bemanningsleden een beslissende wending krijgen, maar alles loopt anders dan voorzien, hoewel het resultaat toch een nagenoeg collectief happy end is. Deze vakantiefilm wisselt per scène van toon, hoewel ondanks quasi-cynisme de driestuiverromantiek overweegt. Het komisch duo, Chiari-Tognazzi komt er het best af, in een aantrekkelijke rolbezetting, waar liefhebbers van LOVE BOAT van zullen smullen.

La fortuna di essere donna

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Sophia Loren, Charles Boyer, Marcello Mastroianni, Elisa Cegani en Titina de Filippo.

Een volksmeisje wordt door een fotograaf tot cover-girl gemaakt en probeert hem jaloers te maken door een flirt met een adellijke filmmagnaat die haar voorbereidt voor de lancering als ster, tot zijn dominerende echtgenote daar een stokje voor steekt. Niet in staat tot een carrière op eigen kracht keert ze bij de fotograaf terug. Aardige satire wordt gedragen én gesaboteerd door Loren die ideaal voor het personage is, maar als actrice nog te weinig ontwikkeld om óók een dubbele bodem te kunnen spelen. De ironie van Boyer is een geraffineerdere film waardig.