Wolfgang Dehler: cast.
Er zijn 11 films gevonden.

Tatort - Bomben für Ehrlicher

1995 | Mysterie

Duitsland 1995. Mysterie van Hans Werner. Met o.a. Peter Sodann, Bernd Michael Lade, Ralf Bauer, Heinz Weixelbraun en Eberhard Mellies.

TASDe stad Dresden wordt lamgelegd door een bommelding. Aan de andere kant van de stad wordt een bankoverval gepleegd. Kort daarop maken gangsters een andere bank leeg. Hauptkommissar Ehrlicher (Sodann) moet zich bovendien nog inlaten met een anonieme bommelder. Bestaat er een verband tussen de telefonische oproepen en de overvallen? Geschreven door Hans-Werner Honert. Niet meteen een hoogvlieger met een te geijkt plot. Aflevering 319.

Polizeiruf 110: Ein verhängnisvoller Verdacht

1991 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1991. Misdaad van Peter Vogel. Met o.a. Wolfgang Dehler, Hansjürgen Hürrig, Nadja Puls, Matthias Schweighöfer en Torsten Michaelis.

Serveerster Rita K[KA3]ohler (Puls) maakt in een kroegje snelle contacten en peest bij gelegenheid in het achterkamertje. Ze ontmoet Rolf Clausen (Michaelis) en ze wordt verliefd op hem. Rolf is de zoon van Irene Clausen (Schorn), de vrouw met wie Hauptkommissar Dillinger (Dehler) samenleeft. Als Rita op haar werk, dat niet risicovrij is, wordt gewurgd, is Rolf de eerste die haar vindt. Andere getuigen treffen Rolf gehurkt bij Rita aan. Dat hij wel schuldig moet zijn, lijkt voor de hand te liggen. Dillinger mag niet aan het onderzoek deelnemen en zijn collega Oberkommissar Lehnert (Hürrig) neemt de zaak over. Hoewel lager in rang, moet hij zijn chef verbieden om zijn handen van de zaak af te houden. Dillinger neemt vakantie om op zijn eigen houtje een onderzoek te doen. Lehnert is intelligent genoeg om te begrijpen dat een samenwerking zijn vruchten zal afwerpen. Er keek geen mens meer naar de serie, want de DDR was ingestort en had opgehouden te bestaan. Eigenlijk jammer, want zo slecht was het nu ook weer niet gesteld met deze aflevering. Het scenario is van hoofdrol Dehler. Het camerawerk is van Uwe Reuter. Aflevering 152.

Die letzte Nacht zum Fürchten

1990 | Familiefilm, Fantasy

Duitsland 1990. Familiefilm van Bodo Schwarz. Met o.a. André Jautze, Susann Thiede, Michael Gerber, Wolfgang Dehler en Reinhard Michalke.

Karl die acht jaar is, is een Jantje Bang. Zijn moeder werkt bij de tv en heeft soms nachtdienst. Zo belandt Karl in een wild avontuur, waarbij spoken in de studio, een gauwdief en een gestolen koningskroon betrokken zijn. Hierdoor loopt de productie van een tv-programma groot gevaar. Karl moet zijn angst wel overwinnen om alles niet in het honderd te laten lopen. Aan het einde van de film is hij een Pietje Flink. Het goed bedoelde, zij het moraliserende scenario is van regisseur Schwarz en Anne Goßens. De film heeft als grote verdienste dat hij nog geen uur duurt, waardoor zelfs onrustige kinderen erin slagen op hun plaats te blijven zitten en er iets van op te steken. Het camerawerk is van Alfred Kirchner.

Polizeiruf 110: Trio zu viert

1989 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1989. Misdaad van Edgar Kaufmann. Met o.a. Peter Borgelt, Andreas Schmidt-Schaller, Wolfgang Dehler, Werner Dissel en Peter Herden.

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag besluit Alfons Seebacher (Dissel) dat het de hoogste tijd is om de verstoorde relatie met zijn zoon Alfred (Dehler) weer te herstellen. De aanleiding is de tentoonstelling van Alfreds schilderijencollectie. Alfons` oude knarren-kameraden Dietrich Marquart (Herden) en Otto Knebel (Vogt) zullen hem daarbij een handje helpen. Ondertussen houden Hauptmann Fuchs (Borgelt) en Oberleutnant Grawe (Schmidt-Schaller) zich bezig met het vaststellen van de rechtmatige eigenaren van gestolen kunstwerken. Daarbij verifiëren zij ook Alfreds verzameling, waarover algauw verwarring onstaat: is het bezit in bruikleen of onrechtmatig eigendom? Dit leidt tot menige komische situaties. Zoals de traditie het wil, houden de heren van het bijzondere clubje opsporingsambtenaren zich bezig met allerlei vormen van misdaad, w.o. vervreemd kunstbezit. Een wat ongebruikelijke aflevering, nummer 130 in de reeks, en nauwelijks bekeken door de kijker van toen die zich afvroeg of de overvolle ambassade van de BRD in Praag wel of niet uitreisvisa kon bemachtigen voor asielzoekende DDR-burgers. Ook gonsde het van de geruchten dat de Hongaarse grenspolitie de prikkeldraadversperringen bij de Oostenrijkse grens zou openen om vakantiehoudende DDR-burgers te laten uitstromen naar West-Europa. Hauptmann Fuchs en Oberleutnant Grawe gingen onverstoorbaar door met hun werk en deden alsof er niets aan de hand was.

Polizeiruf 110: Der Mann im Baum

1988 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1988. Misdaad van Manfred Mosblech. Met o.a. Andreas Schmidt-Schaller, Lutz Riemann, Anne Kasprik, Renate Geißler en Günter Schubert.

Een Oostduits dorp is in de ban van een gemaskerde verkrachter. Zijn eerste slachtoffer is Ingrid Willert (Von Zglinicki), een vroedvrouw en de volgende is een jonge blom, die met tegenspartelen en geroep om hulp het ergste kon voorkomen. De slachtoffers geven hetzelfde vage signalement: de man is zwaar, heeft een bepaald luchtje en maakt zich uit de voeten op een brommer. De plaatselijke politie zit met de handen in het haar en roept hippe Leutnant Grawe (Schmidt-Schaller) te hulp. Hij komt opdagen met saaie dienstklopper Oberleutnant Zimmermann (Riemann) en charmante Unterleuntnant G[KA3]ortz (Kasprik). Voor G[KA3]ortz is het haar eerste zaak en omdat zij een vrouw is, is ze extra fanatiek. Terwijl de politie snuffelt en zoekt (en op den duur vindt), hoort Margit Silawske (Gei[KL29]ler) aan de kassa van de plaatselijke supermarkt (model 1950, zonder al te veel keuze, wel veel drank, en wat je ziet is niet de werkelijkheid - die is erger) de enge verhalen over de verkrachter. De vlammen slaan haar uit, want er gaat haar een licht op. Het duurt nog wel even voordat Grawe haar man Karl (Schubert) hoort. Ook verkrachten was niet toegestaan in de voormalige DDR. Bloedeloze aflevering, nummer 117, uit de serie. Kasprik zagen we later (enige jaren na de Duitse eenwording) in betere tv-films. Het camerawerk is van Günter Heimann. Regisseur Mosblech, die met nummer negen in de reeks gekomen was, hebben we in het Westen toch niet meer teruggezien.

Polizeiruf 110: Die alte Frau im Lehnstuhl

1987 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1987. Misdaad van Edgar Kaufmann. Met o.a. Lutz Riemann, Wolfgang Dehler, Gert-Hartmut Schreier, Heidrun Schreier en Heidrun Welskop.

Een bende inbrekers besteelt oude, weerloze vrouwen. Ze maken daarbij een dodelijk slachtoffer, terwijl de Vopo in het duister tast. Oberleutnant Zimmermann (Riemann) is de zoon van een oprechte communist. Hij werd dorpspolitieman nadat hij machinist was op een stoomlocomotief. Het lukt hem een inbreker in de kraag te vatten. Als hij Eberhard Sebnitz (Schreier) de moord in de schoenen wil schuiven, beweert de arrestant bij hoog en bij laag er niets mee te maken te hebben. Samen met Oberleutnant Dillinger (Dehler) moet hij nagaan of het klopt wat Sebnitz zegt en of er soms nog een tweede misdrijf in het spel is. Het scenario is van regisseur Kaufmann. Aflevering 110.

Polizeiruf 110: Traum des Vergessens

1985 | Misdaad

Oost Duitsland 1985. Misdaad van Hans-Werner Honert. Met o.a. Jürgen Frohriep, Petra Kelling, Wolf-Dieter Lingks, Katja Rank en Werner Godemann.

De zes-jarige Anette Werner (Rank) wordt in het ziekenhuis opgenomen; ze lijdt aan een shock. Het verplegend personeel waarschuwt Dr. Rohrbach (Godemann) dat de behandeling van het pati[KA3]entje problemen oplevert. Ongerust overlegt hij met zijn collega Dr. Krumm (Dehler), die eveneens voor een raadsel staat. Krumm praat erover met zijn vrouw Sabine (Koch) en die meent dat ze er politiewerk van moeten maken. Dat komt goed uit, want Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) heeft op dat moment geen grote misdaden te bestrijden. H[KA3]ubner weet niet wat de kijker allang weet: het botert niet tussen de ouders van Anette; haar vader Dr. Hartmut Werner (Lingks) wil gaan scheiden van haar moeder Christiane (Kelling), en behalve een hartig woordje, valt er weleens een rake klap. Hübner ruikt onraad en gaat op zijn bekende wijze op onderzoek uit door iedereen te ondervragen, desnoods bars toe te spreken. Uiteraard zijn er strafbare feiten gepleegd in deze tragische geschiedenis van het ongelukkige huwelijk van de Werners en bijgevolg werd de kleine Anette het kind van de rekening. Sprak de kijkers indertijd zeer aan, waarschijnlijk vanwege de aha-erlebnis en niet omdat vadertje Honecker zo nodig moest opvoeden. Het scenario is van Lutz Schöne. Aflevering 95.

Polizeiruf 110: Der Selbstbetrug

1983 | Misdaad

Oost Duitsland 1983. Misdaad van Hans-Werner Honert. Met o.a. Jürgen Frohriep, Wolfgang Dehler, Günther Grabbert, Annemone Haase en Frauke Poolman.

Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) moet uitrukken naar een dorpje, waar in een uitgebrande opslagplaats een verkoold lijk is gevonden. Volgens Ilona Bauer (Poolman) gaat het om haar vriendje J[KA3]urgen Schreiner. Ze geeft H[KA3]ubner en zijn collega Oberleutnant Strahl (Dehler) belangrijke aanwijzingen voor het onderzoek. Toch komen H[KA3]ubner en Strahl algauw vast te zitten, omdat de vader van het slachtoffer Karl-Heinz (Grabbert) hen voor de voeten loopt. Zou hij soms iets te verbergen hebben? IJdele apparatsjik Hübner, nimmer voor een kleintje vervaard, is altijd de eerste die bars uitlegt dat de reglementen zijn overtreden. Hij krijgt uiteraard de onderste steen boven. Aflevering 85 sprak niet tot de verbeelding van de kijker, gezien de geringe kijkcijfers uit die tijd.

Die Gerechten von Kummerow

1981 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Oost Duitsland 1981. Familiefilm van Wolfgang Luderer. Met o.a. Jan Rohde, Mario Herrmann, Fred Delmare, Martin Hoefs en Martin Trettau.

Een teleurstellende zwaar op de hand zijnde DDR-prul over een stel kinderen, die een gemene molenaar als dierenbeul weten te ontmaskeren, terwijl iemand anders ten onrechte daarvoor verbannen was (het enige positieve!). Daarna zijn ze de helden van het dorp en strekken tot voorbeeld voor openbaar- en ouderlijk gezag. Een zeer clichématige verfilming van het populaire volksverhaal van Ehm Welk. Uitsluitend voor lagere schoolgangertjes, die absoluut niets meer weten te doen en zich bijna dood vervelen. Het scenario is van Konrad Reich. Het camerawerk is van Hans-Jürgen Sasse.

Brandstellen

1977 | Drama

Oost Duitsland 1977. Drama van Horst Brandt. Met o.a. Dieter Mann, Wolfgang Dehler en Heidemarie Wenzel.

Een DDR-film over de Westduitse aangelegenheden. Radicale advocaten, protest tegen de aanleg van een militair oefenterrein. Nogal simplistisch.

Polizeiruf 110: Fehlrechnung

1974 | Misdaad

Oost Duitsland 1974. Misdaad van Kurt Jung-Alsen. Met o.a. Sigrid Göhler, Jürgen Frohriep, Anne-Kathrein Kretschmar, Wolfgang Dehler en Dorit Gäbler.

In Erich Honeckers arbeidersparadijs kon je uitsluitend aan autobrandstof komen met bonnen en geldige autopapieren met een corresponderend nummerbord. Niettemin was er tijdens deze schaarste-economie een bloeiende zwarte handel in diesel, waarmee de betrokkenen een extra zakcentje verdienden wat ze weer heel hard nodig hadden om rond te komen. Eerlijk is zoiets niet, dus alle reden voor Leutnant Vera Arndt (G[KA3]ohler) om wegens dergelijke ongerechtigheid met Oberleuntnant H[KA3]ubner (Frohriep) en Leutnant Sabine Rohrberg (Kretschmar, alweer een goed geklede vrouwelijke overheidsfunctionaris aan wie niets ontbrak) om in te grijpen. En, hoe werd er gefraudeerd? De brandstof werd geadministreerd op auto's die allang in de sloop terecht waren gekomen. En, hoe kwam het aan het licht? Een van de kameraden moet er van zijn vriendin mee ophouden, maar de volgende dag krijgt hij een verdacht verkeersongeval - nou zo druk was het verkeer in Oost-Duitsland ook weer niet; dus viel het snel op. Een lelijke streep door de rekening van de zwendelaarsbende. Het belerende scenario is van Rudolf Böhm. Aflevering 25 werd redelijk bekeken in eigen land, want iedereen had weleens een zwart litertje van het vloeibare goud in zijn tank gestopt.