Louis L'Amour: schrijver.
Er zijn 8 films gevonden.

The Quick and the Dead

1987 | Western

Verenigde Staten 1987. Western van Robert Day. Met o.a. Sam Elliott, Kate Capshaw, Tom Conti, Kenny Morrison en Matt Clark.

Nadat ze de karavaan die door ziekte geteisterd werd, hebben verlaten, trekken pioniers Conti, zijn vrouw Capshaw en hun zoontje op eigen kracht verder. Ze stoten op de gang van Clark, die het voorzien hebben op de paarden en op de vrouw. De home- steaders krijgen de onverwachte hulp van mysterieuze vreemdeling Elliott, die hen helpt hun plaats van bestemming te bereiken. Een aangrijpende, ouderwetse western, naar de roman van Louis L`Amour (de derde L'Amour-bewerking die Elliott draaide voor de Amerikaanse tv). Britse cameraman Dick Bush maakt uitstekend gebruik van de locaties in de nationale parken van Arizona en het scenario van James Lee Barrett zit goed in elkaar. Eindelijk nog eens een western, waar de liefhebbers veel plezier aan zullen beleven. Gesitueerd omstreeks 1870.

Catlow

1971 | Western, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Western van Sam Wanamaker. Met o.a. Yul Brynner, Richard Crenna, Leonard Nimoy, Daliah Lavi en Jo Ann Pflug.

Veedief Brynner is met zijn bende bezig 'loslopende' runderen ter waarde van twee miljoen dollar bij elkaar te drijven. Onderwijl wordt hij door sheriff Crenna op de hielen gezeten, die een arrestatiebevel bij zich heeft. Crenna is een voormalig slapie van Brynner uit de Burgeroorlog. Een ongeduldige rancher, die al de nodige schade heeft opgelopen, heeft inmiddels een stel killers er op uitgestuurd, omdat hij meent dat Crenna niet fanatiek genoeg is. Outlaw Brynner wordt nu van drie kanten bedreigd, want de Indianen loeren op alles wat blank is, en schieten hun pijlen af op alles wat beweegt. Een komische western die best spannend is, naar een verhaal van Louis L'Amour door Scot Finch en J.J. Griffith tot scenario bewerkt. Goed camerawerk van Ted Scaife.

Shalako

1968 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1968. Western van Edward Dmytryk. Met o.a. Sean Connery, Brigitte Bardot, Stephen Boyd, Jack Hawkins en Peter van Eyck.

Connery speelt de titelheld, de ervaren trapper Shalako, die een stel aristocraten, onder wie gravin Irini (Bardot), probeert te redden van bloeddorstige Apaches. Dit tot grote ergernis van baron Von Hallstadt, die ten overstaan van zijn knappe verloofde Irina graag zelf de held wil uithangen. Shalako, opgenomen in Spanje in een tijdperk vlak na het beste spaghettiwesternwerk van Sergio Leone, voelt met z'n standaardplot aan als versleten retro. Maar het is schitterend om de twee topacteurs samen te zien, die - meer nog dan de andere toppers Boyd en 'Avenger' Blackman, niet in deze woestijn lijken te passen.

Hondo and the Apaches

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Lee H. Katzin. Met o.a. Ralph Taeger, Kathie Browne en Michael Rennie.

De pelsjager Hondo, als blanke ooit getrouwd met een indiaanse, probeert in opdracht van kolonel Crook vrede te stichten tussen de kolonisten en de Apachen. Hondo's schoonvader, opperhoofd Vittoro, is wel bereid tot praten, maar tegelijkertijd maakt Hondo met deze missie veel vijanden. Zowel van de kant van de kolonisten als die van de Apachen wordt Hondo belaagd. De film is een bewerking van twee afleveringen van de televisieserie Hondo (1967).

Guns of the Timberland

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van Robert D. Webb. Met o.a. Alan Ladd, Jeanne Crain, Gilbert Roland, Frankie Avalon en Lyle Bettger.

In deze tamme houthakkerswestern zijn Ladd en Roland partners en houthakkers. De ranchers verzetten zich tegen hun werk, met name rancheigenaresse Crain. Ladd wordt verliefd op haar en is bereid het houthakken op te geven. Dat betekent vijandschap met Roland die daarbij het leven laat. Avalon is in feite de ster van de film, een aimabele man en de trekker destijds voor de jeugd. Hij stond toen als zanger op het toppunt van zijn populariteit, met o.a. 'Venus'. Aaron Spelling, later beroemd door de tv, was de producent. Tevens schreef hij het scenario, samen met Joseph Petracca, naar een roman van Louis L'Amour.

Hondo

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van John Farrow. Met o.a. John Wayne, Geraldine Page, Ward Bond, Michael Pate en James Arness.

Deze western werd door James Edward Grant geschreven naar het boek 'The Gift Of Cochise' van Louis L'Amour. Wayne is indrukwekkend als de stoere scout die het leger door Indianengebied brengt, waar Vittorio (Pate) en zijn Apachen op oorlogspad zijn. Page en haar zoontje Aaker wonen in dat gebied op een ranch en weigeren hun bezit te verlaten. De Indianen vallen aan maar Aaker dwingt respect af en men laat hen ongemoeid. Door Vittorio's opvolger, Acosta, wordt iedereen toch in de Indianenoorlog betrokken. De goede actiescènes werden door Cliff Lyons geregisseerd. Prachtig camerawerk van Robert Burks en Archie Stout. Page kreeg voor haar rol een Oscar-nominatie. Opgenomen in 3D.

East of Sumatra

1953 | Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Budd Boetticher. Met o.a. Jeff Chandler, Marilyn Maxwell, Anthony Quinn, Suzan Ball en Peter Graves.

Chandler is tewerkgesteld als mijnbouwingenieur op een paradijslijk eilandje in de Stille Oceaan. Sommige autochtone bewoners zijn echter minder opgetogen met de gang van zaken. Wanneer ze zware machines en werktuigen zien arriveren, komen ze in opstand. Wervelende actie in een mooi ogende film, die alle ingrediënten bevat waarvan de Amerikanen rond 1955 droomden. Exotische romantiek op zijn best met een talentrijke Chandler en Quinn in een schitterende uitbeelding van de slechterik. Goede ontspanning zonder meer, geschreven door Frank Gill Jr. naar een roman van Louis L'Amour. De camera werd bediend door Clifford Stine.

Columbia's Musical Western-serie

1944 | Western, Muziek

Verenigde Staten 1944. Western van

Sinds Gene Autry in 1935 gelanceerd werd als de zingende cowboy nummer 1 (wat niet helemaal waar was, want Ken Maynard kan die titel opeisen, ook al zong hij maar in [KA1]e[KA1]en enkele film, en zelfs John Wayne liet zijn liedjes indubben door Smith Ballew v[KA1]o[KA1]or Autry), is er in veel westerns gezongen. Zelfs in serieuze western-series als die van Charles Starrett of Russell Hayden moesten trio`s en dergelijke groepjes optreden om toch maar wat muziek te geven. Ook een grootmeester als John Ford kon er in 1950 in RIO GRANDE (Republic) nog niet helemaal omheen: De Sons of the Pioneers werden mee opgenomen. Columbia probeerde het tussen 1944 en 1949 met diverse musical-westerns. Deze westerns vormden alleen maar de achtergrond waartegen de vele liedjes gebracht werden door orkesten en artiesten als Ken Curtis, Roy Acuff, de Hoosier Hotshots, Bob Willis and his Texas Playboys (al eerder bij dezelfde studio van de partij bij Russell Hayden) en de Smoky Mountain Boys. Alleen voor Curtis werd een apart contract afgesloten voor acht van deze musicals. Er was altijd wel een scenario aanwezig; vaak was dit volstrekt oninteressant, want het moest alleen maar de mogelijkheid bieden dat er liedjes werden gebracht. George F. Kelly was de cameraman van alle acht Curtis-films en ook van de meeste andere; Colbert Clark was de vaste producent van al deze niemendalletjes. Ray Nazarro werd als regisseur opgevolgd door mensen als Vernon Keays en Derwin Abrahams. Mischa Bakaleinikoff was de vaste man van Columbia voor de muzikale achtergrond. Om nog even terug te komen op Curtis: deze in 1916 geboren acteur debuteerde via de Sons of the Pioneers, kreeg zelf bekendheid door de acht Columbia-films en zou daarna in vele films en westerns B-rollen spelen tot hij wereldberoemd werd als Festus Haggen in de tv-serie [KL]Gunsmoke[KLE], die werd uitgezonden in de periode 1964-75. Curtis speelde zijn laatste rol als Seaborn Tay, een veehandelaar, in de tv-western CONAGHER (1991) van Reynaldo Villalobos naar een roman van Louis L`Amour, die na Curtis` dood (april) op de thuisbuis in Amerika kwam (juli).